6天前 28 瀏覽
今日去完鴨脷洲玉桂山行山,朋友提議話不如去食艇仔粉,咁我就本身唔知係咩黎,抱着一個試新野嘅心態去試啦。咁本身行完山我哋就坐船過香港仔嘅,問吓啲船家,就搭上搭搵到呢間艇仔粉嘅電話啦。幾經轉折我哋就坐咗流叔駕唔使去到香港仔碼頭,見到佢入邊竟然可以喺船上有個廚房,比較大鄉里嘅我覺得真係好特別。亦都非常之有香港嘅特色,值得一試。咁我個朋友就食素嘅所以佢就選擇咗菜心河粉,老闆都俾咗好多才去,而我就叫咗所有嘢,即係開心,燒鴨,紅腸等等材料嘅河粉,雖然食物質素普通,不過不失,但係呢個係食個風味嘅,希望香港傳統可以得以保存,並且傳揚出去。🤩🤩
2019-01-20
2018-12-12 787 瀏覽
having lunch with colleagues. It is a hot day but the rice noodles really good.There are no seats so only can stand eat at the park. 別有風味需要先打電話才有。Wait time so long but the food is really really good. 冇得比你選菜的。But the experience is so funny. Must try it if you never had this before.

需要先打電話才有。
2018-10-31 1089 瀏覽
今日天朗氣清,好想去遊吓車河,一去就去咗港島嘅南區,肚餓啦,就諗起香港仔嘅艇仔粉,咁我就揸咗去香港仔嗰邊嘅社區中心隔離停低架車,然後打電話比艇仔粉嘅老細,佢好快就過到嚟,其實大約5分鐘到啦,就有隻船洗埋你黎,跟住老細就問我想食啲乜嘢,今日我就揀咗叉燒燒鴨嘅河粉,然後老細就話加多兩蚊俾埋魚蛋同埋紅腸我,多啲餸開心啲喎。就係咁我就俾咗$30食咗一碗艇仔粉,我最欣賞就係個艇仔粉個湯,好好味,如果個湯唔好味會搞到啲河粉都淡而無味,叉燒唔算特別地,如果太肥就會令到成碗河粉都好油,總言之呢幾個餸同個河粉嘅配搭都好好味,我攞咗碗河粉就坐咗喺海邊嘅長凳上邊,望住香港仔好靚嘅海景食咗碗好好味嘅河粉,都係用咗$30咋
2018-09-15 1028 瀏覽
我從來只相信緣份,每次食都係遇到就食,遇唔到都廢時打俾艇家叫粉。前陣子去香港仔坐船去蒲台島,遇見艇仔粉,即刻同個friend叫返碗嚟食吓。泰國有出名的泰國船麵,其實香港都有碩果僅存嘅艇仔河,佢哋之間的分別我估係湯底吧!艇仔河的湯底應該是加上大地魚粉。艇家送上兩碗麵食,加上面對香港仔避風塘景觀,環境一流,再加上沒有空調,只有自然風,風味一流呢。下次相遇,我相信緣份。叉燒河多蔥加油菜,送上瘦叉,沾上湯汁,加上幼河粉,正!雜綿河加蔥花,有紅腸、叉燒、魚片頭、魚蛋
叉燒河多蔥加油菜,送上瘦叉,沾上湯汁,加上幼河粉,正!
雜綿河加蔥花,有紅腸、叉燒、魚片頭、魚蛋

外賣自取
2018-07-15 1108 瀏覽
話説同同事諗緊晏晝去香港仔食咩好,上OpenRice見到呢間艇仔麵,個樣幾搞笑,所以就決定出發!響公司出發前打咗電話俾叔叔,睇下佢有冇開,confirm咗佢開之後,佢叫我哋就到香港仔海傍公園嘅時候,再打俾佢,佢就再嚟搵我地。來來回回打左成幾個電話,等左半個鐘先見到佢呀,響呢個32度高溫既晏晝,為咗食呢個面,真係要有比既毅力同永不放棄嘅精神先食到呀!叔叔架船一嚟到,本身碼頭只有我同同事兩個人,突然間啲人唔知去邊度沖出嚟排着隊等食,搞笑嘅地方係無論你嗌咩餸,叔叔都係比三個餸嚟㗎!燒鴨魚旦叉燒河 $28我可以講呢碗麵食既係風味同特色,味道大家唔好有太大期望,唔難食既,不過不失啦提提大家,夏天都係等涼小小既下午先去食呀,果完食完好似有輕微中暑

燒鴨魚旦叉燒河 $28

2018-06-29 880 瀏覽
不知在那 不用打去吹佢 只要企係碼頭等 緣份到了 架船自然會黎係香港仔巴士總站有行人隧道去海邊,openrice 有船家既手提電話號碼,船家有少少口音有D 難溝通,tips: 如果你打去,同佢講 “係隧道個到”,佢就會明!因為lunch time 時間有限,所以同同事都比較緊張, 由12:55 開始搵佢, 佢係咁話過緊黎, 1:20 先過到黎! 32度熱死辣辣!! 但架船一到,D 人就唔知係邊到衝晒出黎 =.=問左個食慣既阿叔話,佢有2個站既,一係”隧道”呢到,一係係”香港仔 珍寶上船個到”!講番個麵, 點解我叫佢做佛系艇仔麵係有原因既,因為我前面個阿叔叫叉燒麵,遞上黎留意到有鴨,叉燒,仲有2粒魚蛋!! 心諗! 正wor! 係咪送架?跟住我同同事都叫燒鴨麵,因為睇其他有review 好靚wor!! 點不知遞上黎同阿叔個碗一樣既!! 船家太可愛啦!!!艇仔麵omakase口感: 如果你留意番張相,上面有一推白胡椒粉,所以個湯底有D太濃味,近似福麵個包味精粉! D 送同麵都係okay! $28 係底食既,不過未必會再summer 去食! 番到公司有少少中暑feel

口感:
今天工作完成了,想找些給自己空間的時間在海傍走走。機會順道來到這南區,就想起久久想試的碩果僅存艇仔粉,極少機會日間時分獨自來到這裏就試碰運氣找一找這個艇家。地點:在香港仔海傍一帶,地點有點不定,所以要找一找,今次艇家停在隊道口(巴士站傍)的碼頭上落客船位置。時間為中午約12:45 平日時間,到場時已有附近工作的人及街坊在買粉吃了。環境: 小艇就是它的廚房,站在岸上你可以看到它整的整個過程食物:基本上是沒有MENU的,觀察下艇家多會建議你要一碗雜錦的,咩都有,不過其實佢無話俾你聽有啲咩,呢個時候參考其他食評好有用處,我見其他人無等別REQUEST的話,雜錦粉會有切雞,但因為我看了食評,想食燒鴨,所以有特別叫師傅俾多些鴨,所以用了鴨就沒有了切雞了。所以如果大家有咩係唔鍾意食或好想食,最好都係問清楚艇家師傅叔叔。小貼士: 因為我真係一心黎到,食唔到唔罷休,所以就先打俾艇家師傅叔叔,問佢問唔開檔,拍喺邊度,佢會同你夾時間地點的,很好人有善的叔叔。我與師傅叔叔通過電,叔叔很好,知我專程來到,電話聯絡特意駛艇仔過來找我,叫我等一等,黎到再CALL你,還教你係邊度等佢。好開心終於一嚐呢碗南區出哂名嘅

環境: 小艇就是它的廚房,站在岸上你可以看到它整的整個過程

好開心終於一嚐呢碗南區出哂名嘅艇仔粉,食D咩無心水,就聽他來碗雜錦河粉(只是個人喜好Request多鴨多青❤️),我的大碗粉有燒鴨、叉燒、豬頸肉、紅腸、雞腎、魚蛋、炸魚角、生菜及河粉。$28好多餸

老實說,味道不是什麼驚為天人的美味,但肯定的風味已值回票價。燒味老實很多地方都比它做得好,不過呢個價錢,咁多餸,邊度搵?仲有咁特色的主題艇仔粉,湯底喝完無感到口乾,燒味等唔係現烤唔係熱又唔係咩新鮮料,不過沒有它們又好似太失色,加上配上紅腸啖啖肉,仲有豬頸肉軟軟入口,少少腎,經過醃過,至於魚蛋炸魚角,普通外購貨色,也無法與香港仔著名魚蛋相比,但總算爽口,河粉煮得軟硬剛好!師傅也會加入葱花及會灑上胡椒!

買了後找個位置坐在海傍食,都唔知幾有風味!加上可遇不可求,叔叔賣了幾碗又要趕著走了。我諗逗留了20分鐘左右,所以吃到是綠份,謝謝艇仔叔叔。

如果,佢可以有其他調味料,同埋有得坐係艇上食,就好喇!!!!!不過已很滿足,很好的經驗!
好,我的想試checklist 又KO了一項,打卡📍📌
雜錦河粉(只是個人喜好Request多鴨❤️),我的大碗粉有燒鴨、叉燒、豬頸肉、紅腸、雞腎、魚蛋、炸魚角、生菜及河粉
2018-05-13
外賣自取
2018-04-23 887 瀏覽
咁大個女第一次食艇仔粉,覺得好好玩!首先要先打電話,問清楚隻艇喺邊先。然後就去揾!有趣👍🏻揾到喇!老闆都係著住相中紅、白的格仔衫。叫咗碗燒鴨米同一碗叉燒河。其實味道真的一般,食嘅係風味!老闆很好人👍🏻好耐冇試過拎住碗粉,仲要企喺度食。感覺良好!🤣
2018-04-01 841 瀏覽
今早去到香港仔,就見到肥佬响魚市埸賣緊野,即時走去食碗鴨河多葱。要食真係趁早,第一天氣開始熱,坐响碼頭食都幾攞黎辛苦。第二佢都有番D年紀,亦睇唔到有接班人,所以當未變成回憶時,見到就食下。今吹幸運地比到隻鴨脾我,不過肉地有丁點霉。湯底味精唔太重,大地魚味較淡。湯頭熱辣辣,索索聲吃得好過瘾,我覺得當時D街坊好似好羨慕我咁😁要食,趁早呀
要食,趁早呀
鴨河多葱多辣醬
鴨河多葱多辣醬
2018-02-08 1326 瀏覽
香港碩果僅存一、二檔,艇家亦唔係成日開,今日可以試到艇仔粉,真係好開心到飛起!想食既朋友,記得要預早打俾艇家問今日開唔開,約實佢係邊個位等。雖然我地約左佢1點10分,但佢駛過黎時俾人截停叫粉,黎到時已經1點半。不過冇所謂啦,難得一遇,我甘心等!見到駛埋黎時開心到大叫,好似去旅行咁啊!結果更係俾朋友笑到面黃啦即叫即煮,麻雀雖小,五臟俱全係公園開餐更添風味啊!大大碗,加埋飲品都係$40有找。呢碗係雜錦,咩都有,雖然唔係咩特別送菜,但一樣滋味!希望艇家可以keep住開,keep住香港既特色美食!

即叫即煮,麻雀雖小,五臟俱全
係公園開餐更添風味啊!大大碗,加埋飲品都係$40有找。

2018-01-17
2017-04-30 3057 瀏覽
已經有四五年無幫襯過香港仔海傍艇仔粉今日星期六過開呢頭碰運氣睇下佢有無開結果六點幾來到已經有人排緊隊啦艇仔外貌同格局無咩改變艇仔粉其實選擇就係幾樣配菜配瀨粉,河粉或飯配菜有鴨,叉燒,魚片,紅腸兩個人叫左兩碗叉燒河 同 燒鴨瀨買左粉後就坐低係海傍公園慢慢嘆叉燒切得薄薄幾入味河粉質地夠幼滑湯底夠味而唔會太咸加埋落左少少胡椒粉唔錯燒鴨方面亦都夠入味肉質夠滑而唔“鞋”身今時今日$24一碗唔算貴了份量略為偏細有d似大家樂食tea碗燒味粉咁上下大食或肚餓既一個人食兩碗都好正常有機會大家可以黎試下呢個有風味的艇仔粉
已經有四五年無幫襯過香港仔海傍艇仔粉
今日星期六過開呢頭
碰運氣睇下佢有無開
結果六點幾來到已經有人排緊隊啦
艇仔外貌同格局無咩改變

艇仔粉其實選擇就係幾樣配菜
配瀨粉,河粉或飯
配菜有鴨,叉燒,魚片,紅腸

兩個人叫左兩碗

2017-04-29
  • 燒鴨瀨
  • 叉燒河粉
2017-02-25 2388 瀏覽
Went for something rather special for the weekend~it was a fun experience and didnt disappoint me at all ah (worth the travelling time )We went allll the wayyyy to Aberdeen and reached at Jumbo Pier by 11:00, called boss (Lau Suk) when we reached the pier and he said will row over ASAP.waited for around 20mins, and the noodle boat was berthed next to the Jumbo Pier.This is the floating kitchen where Lau Suk cooksTadaaaa~ this is our boat noodle~On the left: Cha siu + Roast Duck noodle ($28)On th

On the right: Sausage + Fishball + Cha siu noodle ($28)

The soup base was made from Dai Dei fish, which was freshly made by Mr.Lam everyday

I love both the meat and the noodles.

Personally would prefer adding extra drops of chili oil into it but sadly they dont have it

地址:香港仔海傍碼頭

電話;9140 2628
2017-02-19
20 分鐘 (外賣自取)
2017-01-08 2352 瀏覽
是晚經過香港仔海傍,見到長長既人龍在海邊排著,唔洗審一定係排好野先咁有心機啦,目測人龍至少有廿幾人,我當然唔執輸照排啦,而令我咁有興緻排著的,就係而家已經買小見小既"艇仔粉"艇主已經有一段時間冇開,最近又見番實在太好了!因為依家已經冇咩邊度可以食到咁有特色既食物,當然要好味道街坊先會咁棒場啦,雖然係普通既燒味,普通過普通既米粉麵,但係一碰上佢地既湯底之後,就會變成好好味既食品,好味到你唔會介紹揸住個碗企係公園係咁爬,連湯都飲清!

,連湯都飲清!

2015-06-04 3719 瀏覽
店名:艇仔粉地址:香港仔香港仔海傍公園好味指數:8/10價錢:$21叉燒雞翼米小艇煮的粉麵,只在晚上開檔,配料選擇不多,有燒味魚片紅腸粉麵和經常吃不到的糯米飯,而且食物很快便會沽清。這裡堂吃就是香港仔海濱公園坐位,非常特式。對於細食的人來說,份量也會感小,別想一碗就可以吃得飽。至於湯底,加入了大地魚粉是非常地道的口味。米粉爽口,配料味道也是非常好吃。
店名:艇仔粉
地址:香港仔香港仔海傍公園
好味指數:8/10
價錢:$21
叉燒雞翼米
這裡堂吃就是香港仔海濱公園坐位,非常特式。
對於細食的人來說,份量也會感小,別想一碗就可以吃得飽。
叉燒雞翼米
2014-08-17
2015-01-11 3185 瀏覽
本來我住元朗.光顧呢隻古惑的艇,係無可能的事.幸運地.有1個星期我家人去旅行,我就到香港仔碰碰運氣,到場時7點多.己排了大約40人.平均要輪侯20分鍾才買到食物.可見呢隻艇相當受歡迎.拿到食物要去公園搵位坐...店主服務態度也可接受.一碗麵21元..燒鴨河粉:河粉入口相當順滑.鴨肉無骨.拍扁,肉薄身.味道鮮甜.义燒紅腸米:反而較失色,义燒同紅腸新鮮食較好.此刻欠义燒蜜味.及焦香,只像普通豬肉.幸好肉質鬆化.紅腸味道正常湯底大地魚湯.相當鮮甜..大家看到食評,每個人都叫2至3碗一定覺得怪.其實份量好少.認真吃4碗都吾夠飽.如果大家當晚飯的,我建議其中一碗要飯...在避風塘買麵..同許多人一起在公園吃.風味十足.此飲食經歷難得.都值得一試