2024-04-01 140 瀏覽
凍凍子🌀❄️晨早流流飄咗入去#鴨脷洲 食#艇仔粉 記🉐出發前要𝚌𝚊𝚕𝚕叔叔問下🈶🈚️開喔是即場落單 然後叔叔就在艇上煮 好🈶特色和風味🤩煮完之後就去咗風之塔公園坐低食 仲🉑以欣賞到河景 欣賞叔叔哩份堅持 才能品嘗到哩份味道😍點了兩碗雜錦配瀨粉 +$20轉了鴨脾 🉑揀斬/唔斬😁 雜錦🈶雞肉 燒鴨 魚蛋 叉燒 生菜🥬因為我真係唔鐘意食雞 所以要求走了雞肉😂🙊然後就多了叉燒和魚蛋𝚑𝚎𝚎𝚑𝚎𝚎𝚎𝚎✌🏽😍是非常足料的一碗粉 湯底勁🈶大地魚味 好鮮啊🤤鴨脾都好嫰滑 魚蛋都好好食 味道唔同平時的👍🏽整體都好有特色 食完又好開心♥️
艇仔粉
2024-03-02
$55 (早餐)
艇仔粉
Uncover the hidden gem of Liu Kee’s Siu Mei noodles🍜 Unlike other Siu Mei noodles, theirs are cooked from scratch on the boat, n serving on shore🌊 Uncle Liu has stood the test of time since 1981. Remember to give them a call before paying a visit, as they sail around occasionally, usually docking at Aberdeen/ Ap Lei Chau piers⚓️ They specialise in pairing succulent roast meats with noodles, accompanied by a flavorful seafood soup crafted from dried fish🤤探索劉記燒味粉的隱藏寶藏。與其他燒味粉不同,他們的粉麵是在船上現煮,然後在岸邊供應。劉

探索劉記燒味粉的隱藏寶藏。與其他燒味粉不同,他們的粉麵是在船上現煮,然後在岸邊供應。劉叔自1981年以來一直經受了時間的考驗,是所剩無幾的船上艇仔粉。因為他們偶爾會四處航行,造訪前記得先給他們打電話,船通常會停靠在香港仔/鴨脷洲碼頭。艇仔粉主要以燒味搭配粉面,而湯底是由大地魚熬製的海鮮湯。

𝙈𝙮 𝙋𝙞𝙘𝙠𝙨 推薦 ♡ :
⌕ Assorted “Siu Mei” (roast goose w. leg, chicken, chasiu)
雜錦(燒鵝脾、雞、叉燒)

⚐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙨𝙩 ? yes
⚐ 𝙊𝙥𝙚𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙃𝙤𝙪𝙧𝙨 : call (+852 9140 2628) to reconfirm!!

📍流記香港仔艇仔粉
(Aberdeen Promenade, Aberdeen Praya Road, Aberdeen)
早排見韓國youtuber介紹,應該係香港僅存最後一間的水上艇仔粉,見咁有特色就去試下🙆‍♀️老闆會來回碇泊香港仔海濱公園 / 鴨脷洲風之塔公園岸邊。你可以去任何一個碼頭,如果老闆不在,就打電話 (9140 2628) 同佢講你個邊有客,佢過一陣就會揸艇過黎。你就係碼頭上落位等同落單。🫶雜錦艇仔粉 $33,可選河粉/瀨粉/米粉,另加$20轉雞髀千奇唔好睇少呢碗幾十蚊既艇仔粉,份量一d都唔少,有切雞、燒鴨、叉燒、魚蛋、生菜等,非常豐富,湯底又有好香嘅大地魚鮮味同胡椒味,即煮熱辣辣好味☺️雖然坐係公園食有d無方便,不過好食、價錢貼地,加上免費海景,確實係一個唔錯嘅體驗👍大家快把握冬天去試‼️

其實都預咗呢個艇仔粉嘅味道唔會有啲咩特別,不過最有趣嘅係你唔知道呢間舖頭會停泊喺邊度,有時候佢會過咗對面岸,當你搭船過對面嘅時候原來佢又會去咗你嘅對面岸。尋找佢嘅過程係最有趣,因為要打電話問佢停喺邊度,然之後你就企喺碼頭上落位同老闆落單,鴨髀雞髀,因為實在太遲先搵到呢隻艇,所以今次都係冇緣份。叫一碗最普通嘅雜錦河,普通嘅燒味,普通嘅粉麵,但係喺你遊船上面接過呢一碗粉,仲係只係買30幾蚊,你會覺得,體驗咗一次舊香港嘅味道。全香港都係得返呢一隻艇仔可以賣艇仔粉,大家不妨搵吓佢。

全香港都係得返呢一隻艇仔可以賣艇仔粉,大家不妨搵吓佢。
2023-11-12
10 分鐘 (外賣送餐)
2023-10-23 797 瀏覽
遇上長假期,又冇得去旅行嘅我👉🏻👈🏻 梗係要搵啲新鮮事物嚟打發下時間😉 早排喺網上見到blogger分享 #香港仔美食,見到其中一節介紹 #艇仔粉,#小秘書 都好想親身去見識吓… 坐言起行,呢日我哋就嚟到 #香港仔海濱公園海旁,搵吓隻 #艇仔,順便試埋伯伯嘅手勢🤤 不過原來時間都唔早,伯伯已經過咗對面 #鴨脷洲風之塔公園 海旁做另一輪生意😅 好在海旁有船可以坐過對面,而且一程都只係$2.5,可以順便打吓卡,一舉兩得✌🏻離岸已經見到長長嘅人龍,似乎大家都係特登過嚟朝聖😉 伯伯一個人喺船上又煮又切、仲做埋轉菜,所以要試到佢嘅手勢真係要俾啲耐性。我哋叫咗兩個 #雜錦艇仔粉,另外加$20轉咗隻雞髀,睇起嚟份量都唔少👀 湯底有好香嘅大地魚鮮味,而配料方面,除咗有 #切雞,仲有 #魚蛋、#叉燒、#燒鴨,非常豐富🤤 雖然企喺街邊食嘢真係有啲論盡,不過極貼地嘅價錢,而每一啖湯粉入口都唔充滿 #香港原味道🤤 確實係一個唔錯嘅體驗😚📍香港仔艇仔粉|鴨脷洲風之塔公園海旁

📍香港仔艇仔粉|鴨脷洲風之塔公園海旁
2023-10-21
20 分鐘 (外賣自取)
$33 (其他)
2023-10-17 543 瀏覽
今個假期,難得有個動力出出街,唔想係屋企hea🤭就出走了南區一趟💛鴨脷洲同香港仔之間真係好奇妙,有條小河(🤔?)海仔(🤔?)夾住,好有特色又好鬼啱係好呢日咁好號天氣影個夠😎呢條「小河」仲有個最signature 嘅傳統食物:🛶艇仔粉🌟呢碗艇仔粉真係好有香港嘅漁港特色,加上作為水上人後代嘅我,食到嘅唔只係味道,仲係回憶⌛️🥹打電話比艇家叔叔,同佢講低落單數量,係邊個位拎,佢好快就將艇駛到嚟了!!嚟到見到佢即場煮,功架十足😎而艇仔粉份量好足!真材實料,有:燒鴨、魚蛋、叉燒、切雞同生菜面底選擇亦多,不過建議早點去,趁未賣晒可以試多幾款唔同麵底😎今次揀左滑滑既瀨粉!同個湯底非常之夾‼️湯底亦吃得出佢嘅用心!濃郁嘅魚湯味道,灑上胡椒粉(唔🥹🥹係以前阿嫲煮粉嘅味道呀)湯連粉一齊食是必須‼️‼️今次一碗我係同兩寶Share🥹下次我一定要自己食晒成碗呀!!!!等我呀!!!!

2023-07-22 1159 瀏覽
#搞串個pantry嚟到香港仔,以前一輩可能會先諗起珍寶海鮮舫🚢,但隨著呢艘船沉左後,香港仔又少咗一個回憶😿。但今次我哋就嚟搵另一樣傳統,填滿一下我哋嘅pantry。呢樣就係艇仔粉啦!!要食傳統艇仔粉🛶,就要到香港仔搵流叔,大家去之前,記住打個電話☎️去confirm吓流叔會係香港仔定鴨脷洲嗰邊。搵到佢之後,你就可以係岸上面落單,佢就會係船上面煮比你食!今次就叫左個雜錦河粉($33),入面有切雞、燒鴨、叉燒、白魚蛋,份量非常多!!完全超出呢個價錢嘅應有嘅量!!💥💥河粉唔會太軟腍,唔會太爛,唔會太碎,啲餸入面,燒鴨嘅香味非常出色!!湯底就採用大地魚湯🐟底,有種獨特嘅鮮香。對住呢個價錢,食住個傳統,值得嚟啊!食完仲可以去避風塘睇日落🌅,拍下拖tim💕
#搞串個pantry

2023-03-10 2930 瀏覽
流記香港仔艇仔粉是香港非常有名的艇仔粉店之一,它位於香港島南區的香港仔區域,以口感鮮美的艇仔粉聞名。這家店是我在香港品嚐艇仔粉的首選之一,這裡的艇仔粉清爽美味,又十分開胃,是非常適合當做早餐或午餐的選擇。在這家店裡,除了傳統的艇仔粉之外,還有不同的配搭選擇,例如牛腩、煎雲吞、炸兩等等,讓人目不暇給。我個人非常喜歡他們的特色雲吞,雲吞皮薄餡多,炸得外酥內軟,吃起來十分脆口美味,配上艇仔粉更是絕配。此外,他們的牛腩煮得十分入味,肉質軟嫩,搭配艇仔粉的清爽口感,讓人一吃難忘。值得一提的是,這家店的湯頭清澈鮮美,不會過於油膩,而且味道相當鮮甜,絕不會讓人感到膩口。店家的服務也十分親切,讓人感到溫馨。店內環境簡單而舒適,非常適合放鬆心情享受美食。總括而言,流記香港仔艇仔粉是一家非常值得一試的艇仔粉店,除了艇仔粉之外,他們的其他配搭也同樣美味,價錢也十分實惠。如果你是艇仔粉的愛好者,不妨來一趟流記香港仔艇仔粉,享受一下香港地道的美食文化。
2023-03-08 2233 瀏覽
有時候…有啲野當你可遇不可求,就會變得更加珍貴。一直久仰大名,碩果僅存最後一間正宗艇仔粉。竟然咁都比我巧遇到,當然要一嚐風味。買了一碗,到附近公園享用。艇仔粉可以選擇瀨粉或者河粉,但裡面的食材就隨機分配。今天我們獲配到有燒鴨、叉燒、切雞,還有少少牛腩,種類不少之餘份量都相當足夠,價錢都只不過$36蚊一碗。瀨粉跟平常的不點不同,賣相有點晶凝通透似薯粉,但口感就似普通瀨粉還滑溜少少,幾好味,湯底都唔錯,仲有少少胡椒味。雖然味道唔算超級特別,但風味搭夠,這個回憶都好難忘。香港懷舊的人事物都愈來愈少了,不知什麼時候就會消失,趁著還有時就好好感受。附上幾張「珍寶」搭船位的留影,睇到又添了幾分傷感。

外賣自取
2022-12-08 2063 瀏覽
🐽雞髀艇仔粉 $42神出鬼沒的馳名香港仔艇仔粉終於有幸食到,加$10就有雞髀或者鴨髀,可惜當日鴨髀已經賣哂,剩番最後一隻雞髀。艇仔粉可以揀河粉或瀨粉,而且好多餸,有魚蛋,叉燒,菜,燒鴨同雞髀。魚蛋好彈牙,瀨粉多蔥配埋自家製嘅湯底好惹味。雖然味道唔係太驚艷,但呢份香港懷舊風味再加上避風塘海景絕對值得山長水遠去試下。🫰🏼溫馨小tips店主會係香港仔碼頭同鴨脷洲碼頭兩邊走走,建議去之前問一問店主係邊個位置。

🐽雞髀艇仔粉 $42

🫰🏼溫馨小tips

2022-12-04
15 分鐘 (外賣自取)
2022-11-12 1960 瀏覽
流記是碩果僅存的港式艇仔粉, 沒有固定鋪位, 就是以自家的艇仔作廚房, 收到訂單後, 再安排食客在鴨脷洲或香港仔的碼頭處交收, 而且不定期休息, 要吃它的艇仔粉, 相當望天打掛, 這次能和老婆吃到也算相當夠運, 定價相對便宜, 一碗足料的艇仔河大約四十多元, 絕對能夠吃飽.艇仔河的靈魂, 對我而言是老闆在船上即叫即煮的風味, 當然大地魚湯底味道咸鮮, 被不少的港式雲吞麵店來得舒服而正宗, 河粉不會糊化又或是黏在一起, 口感層次分明. 配料多元化, 除了燒味外也有魚蛋, 當然不會期望它們是在船上燒製, 但如今在買少見少的情況下, 味道和份量又不差, 這充滿香港情懷的美食, 絕對值得保育.Lau Kee is the only boat kitchen in HK that prepare the HK style boat noodles. We need to catch up her opening hours, call to order and then pick up at the ferry pier as she prepare the noodles on boat. V

Lau Kee is the only boat kitchen in HK that prepare the HK style boat noodles. We need to catch up her opening hours, call to order and then pick up at the ferry pier as she prepare the noodles on boat. Very traditional HK style with nice taste and portion. It should be preserved until we lose her.
外賣自取
2022-11-01 1141 瀏覽
想食艇仔粉好耐啦,所以同朋友特登入嚟食。一碗普通嘅艇仔粉竟然可以咁好味😲,不枉我山長水遠過嚟食。燒鴨勁香,同我以往食嘅燒鴨不一樣,湯底好鮮甜,河粉索左啲湯汁十分之美味,我食完一碗之後竟然有衝動想再叫多碗🙈對住個海,坐係地下食真係好chill ,咩都唔諗,專心享眼前的美景和美食~😌依家有香港特色嘅人事物真係越嚟越少,艇仔粉好似都只剩下一家,真係好希望呢啲本土文化特色唔好消失😭希望大家可以多啲支持本土文化啦❤️‍🔥
想食艇仔粉好耐啦,所以同朋友特登入嚟食。

希望大家可以多啲支持本土文化啦❤️‍🔥

2022-10-27 528 瀏覽
They don’t have a menu but everyone goes for the standard “boat noodle”. For me, I topped up with roasted duck leg, served with “hor fun” (flat noodles), fish balls and charsiu.The soup base was a simple fish broth with white pepper. Yes, simple but quite plentiful in terms of ingredients for this price! Given that it’s a boat, its “opening time” and location vary, so luck matters that you are able to see it operating or not. Do give “Lau Suk” a call to avoid disappointment.

2022-09-24 857 瀏覽
響深灣/利東邨不定時出現嘅流記艇仔粉真係可遇不可求今日下晝咁岩真係撞到佢嘅出現即刻走去睇下仲有咩order好隨心嗌左有豬耳,油雞,燒鴨嘅艇仔粉坐響海邊食 別有一番風味驚喜嘅係佢真係好食 響第度應該食唔到絕對值得一試😋
響深灣/利東邨不定時出現嘅流記艇仔粉
真係可遇不可求
今日下晝咁岩真係撞到佢嘅出現
即刻走去睇下仲有咩order
好隨心嗌左有豬耳,油雞,燒鴨嘅艇仔粉
坐響海邊食 別有一番風味
驚喜嘅係佢真係好食 響第度應該食唔到
絕對值得一試😋

2022-09-24
  • 艇仔粉
懷舊風味出沒注意!❣️❣️Waaaaaaa!點解香港仔船邊會有燒鵝粉賣既?香港仔同鴨脷洲碼頭原來有漁船係專賣艇仔粉架!一心嚟到諗住試下, 點知話冇開好失望..🥹🥹搭船由香港仔去鴨脷洲, 點知一落船就見到有得賣啦😍😍聖歌感覺好新鮮好得意!🥰🥰🥰🥰呢碗燒味正宗艇仔粉好足料呀~又多蒜又多蔥!仲有得加大大隻燒鵝髀😍😍😍 😍好地道啊!唔係度度有架~唔怪之得大排長龍!🤪可遇不可求架🙈🙈
香港仔同鴨脷洲碼頭原來有漁船係專賣艇仔粉架!
一心嚟到諗住試下, 點知話冇開好失望..🥹🥹
搭船由香港仔去鴨脷洲,
點知一落船就見到有得賣啦😍😍

聖歌感覺好新鮮好得意!🥰🥰🥰🥰
呢碗燒味正宗艇仔粉好足料呀~
又多蒜又多蔥!仲有得加大大隻燒鵝髀😍😍😍 😍

好地道啊!唔係度度有架~唔怪之得大排長龍!🤪