興記豆漿

興記豆漿 (已結業)

興記豆漿 (已結業)
兒時回憶砵仔糕
2017-03-16
關注
今早返工前,買咗兩個砵仔糕,十蚊兩個,砵仔糕,我兒時嘅回憶…細個嗰陣時,肥媽成日喺街邊小販檔買俾我食!我最鍾意多紅豆,望住對方用竹籤一篤一撩遞俾我,我一邊拖住肥媽隻手,一邊拎住舊糕,開開心心咬落去!興記喺荃灣好多年,最出名豆腐花,肥媽以前成日買芝麻糊加豆腐花俾我,細妹宜家亦晚晚幫襯一碗凍豆花,十蚊一碗,唔食唔安樂!講返砵仔糕,應該係新鮮做起,但唔太熱,只微暖!我拎咗返中心做午餐,甜度算適中,唔太甜,但size細個咗,豆亦比以前少,質感比較黏!整體嚟講,冇以前咁好味,感覺退步了!查看更多
愛食
冇豆味
愛食
2016-06-26
關注
尋日(25-6-2016 Sat)黃昏,老公出o左去,到晚飯後返o黎,我又突然想食豆腐花,就同佢講.於是佢o係荃灣搵,買o左兩碗返o黎,其中一碗糖要分開,係俾我o既.我接過睇,熱o既?大熱天時重買熱豆腐花?而店主都好好人,俾咁大包糖我. 影好相食得,因我o個碗走糖,所以連有薑味o既糖水都冇落,係徹徹底底o既無糖豆腐花.食落,口感夠滑但冇乜豆味.食少少老公o個啲,有糖同薑汁味道真係爭啲,好食啲.而我只可加紅糖,冇薑味都係麻麻.味道: 我o個碗:0.5分,老公o個碗:3分查看更多
jes0831
滑一滑的荳香
jes0831
2016-04-12
關注
其實我很少入荃灣,今天吃了晚飯之後,友人說帶我吃有名的荳花。桌子只有兩張,就在街邊,反而大家都買外賣。 荳花選擇不多,都是一般傳統會叫的中式糖水選擇,我點了一份花奶荳花。 花奶荳花一到,看著她滑溜的樣子感覺美味。起初擔心花奶蓋過荳味,想不到吃下如此配合而且荳味濃郁。我還偷偷加了一匙黃糖,脂肪?什麼來的?荃灣區其實是一個美食天堂,下次有機會真的要吃多幾間!查看更多
Samanthinha
夠薑豆腐花
Samanthinha
2015-09-16
關注
雖然我不愛甜品,但與朋友們吃晚飯總要找個地方吃甜品才叫完滿,或許是因為太盡興大家都不捨得「散水」吧!這晚我們來到路德圍,路德圍的食肆超多,甜品店也有十多家,晚上十時多,甜品店外都聚滿了人等候。我們反而簡簡單單的來碗街邊的豆腐花。雖說不愛吃甜,但我倒是還可接受豆腐花,或許是因為我本身喜歡吃豆腐和豆類食品。這是我第一次光顧這店,店子很少,應該主要是做外賣的,有數張摺枱,入夜後都會打開摺枱,食客就在路邊品嚐荳腐花,倒算是有一番獨特的風味。雖然天氣還是頗熱,但我都堅持的要吃熱的豆腐花。雪冷了的豆腐花會味道較淡,熱辣辣的才可以吃到豆香。雖然初次光顧,但我沒有選最基本的豆腐花,反而勇敢地嚐嚐薑汁豆腐花。首先從大木桶裡一片一片的片出薄薄的豆腐花,然後加入薑汁,再加上紅糖。從薑汁豆腐花的表面已經可以清楚看到用老薑鮮磨的薑絲和青黃色的薑汁,入口果然帶強烈的薑辣。豆腐花質感滑溜,豆味未算濃郁但尚可,唯獨是店員有點過份重手下的紅糖令到整碗豆腐花過甜。查看更多
薑汁豆腐花
ilovedisneyland
價格貴, 品質卻唔掂當
ilovedisneyland
2012-11-16
關注
路過, 被那一碗碗放在木桶旁的豆腐花所吸引, 就算吃飽都要坐在街邊食碗花就在付款的前一刻, 饞咀的熊爸要加多件栥飯及腸粉栥飯要十多元一嚿, 好貴啊 飯一大嚿把人撐飽, 飯質軟腍亦無咬囗, 內餡只有一小片腍薄老油條, 再加幾條無鹹味炸菜 熊媽要點黃糖來伴吃才能KO那半嚿飯糰跟住食啖熱豆腐花, 滑是滑, 甜度算清, 可是......有燶味 一定是煲燶豆漿 從未吃過燶味豆腐花 腸粉都好不到那裏......口感質地膠膠, 挺身, 要用咬勁, 是完全無米味, 看來用粟粉、澄麵粉的量比粘米粉為多 最後, 估計因為是豉油、甜醬、麻醬的緣故, 吃後竟囗渴到不得了, 飲極水也止不到嘴唇乾、舌頭乾、嗆喉嚨結果是賠了夫人又折兵, 因貪吃而得到味精惡果查看更多
Gourmet KC
豆花,消暑
Gourmet KC
2012-09-15
關注
七月中旬‧炎熱還是很熱的一天,路經此地,見有豆花,來一碗凍豆花消消暑,正好。豆花不算太滑,似乎是雪凍了的原故。豆味不算濃,今時今日黃豆的水準已跟以前的不同了,不見怪。十元一碗,都不便宜。查看更多
Fan_doraemon
滑溜的豆腐花
Fan_doraemon
2012-07-18
關注
還記得小時候吃豆腐花並不是到糖水店裡吃,而是在街邊拿著一個陶瓷碗企在一旁吃。一位年約七荀的老伯,每天晚上七時多,便會在我家附近賣豆腐花,擔著一個大大的木桶,裡面盛載著熱辣辣的豆腐花,行人看見這個木桶,便知道是豆腐花來,想吃的自然會走過去買一碗來吃。但隨著甜品店和糖水鋪的盛行,這些賣豆腐花的街邊檔,差不多消聲匿跡。 要做一碗又香又滑的豆腐花亦並不容易,黃豆和水的比例非常重要,水少,豆腐花自然會稠而且欠滑溜;相反,過多水則會過稀,口感欠奉,兼不夠香。同時,石膏粉亦不能多。 晚上在荃灣吃過晚飯後,突然想起轉彎有一間專吃豆腐花,已有幾個月沒吃過豆腐了,就走過去買碗坐在路邊疊椅上吃。 這店的豆腐花尚算不錯,吃得出是店裡自製而不是用豆粉撞出來的。店裡有黃糖或薑汁豆腐花選擇,普通的豆腐花賣十元一碗,要薑汁的話要十二元。我們叫了兩碗普通的熱豆腐花,感覺熱豆腐花比凍豆腐花吃下會香濃一點。豆腐花端上來,賣相相當吸引,吃下質感夠滑溜,但略兼豆味不夠重,但很不錯了。查看更多
豆腐花 $10
加了黃糖的豆腐花
Siu Dee
不錯的荳花
Siu Dee
2011-10-01
關注
吃完晚餐後,想吃點甜品,但附近的松記等例必爆滿,所以過這邊,兩個荳腐花,一熱一凍的。熱的即刻,不是貨尾,所以是頗完整的。有點荳香,也算滑溜,石膏粉下的不算多,收貨。凍荳腐花則較鞋身,不過老實說,未吃過滑溜的凍荳腐花的。雪凍後荳味較濃,但未算頂級。$7 一碗,收貨。不過,這裡的“堂食”是室外的。查看更多
ardandan
好有豆味O既豆腐花
ardandan
2011-03-17
關注
朋友推介, 話係必食豆腐花($9)唔係人O地講到咁滑, 或者因為同我食過最滑O既仲差一截...不過豆味真係好重, 唔似出面好多都係多粉或者無味 :)薑汁豆腐花($10)多O左薑汁, 因為我鐘意薑汁O既味, 所以我覺得呢個好味D同特別D 腸粉($6)有4條, 剪起都幾大碟甜醬+麻醬+豉油+麻油, 混埋一埋, 又滑又好味 :)下次想試下芝麻糊+豆腐花 (因為佢個芝麻糊筒上寫住自家製)環境無枱, 我O地只好坐O係舗前的膠chair上食, 不過咁樣O係街邊食又另有一返風味查看更多
滑滑豆腐花!
2010-07-15
關注
幫襯o左老闆娘好多年,肥媽未出事前已經幫襯,以前間舖o係戴麟趾附近o既,肥媽最鍾意買芝麻糊加豆腐花俾我!自從肥媽出事後,我再冇食過呢度o既豆腐花,只會買俾細妹食,自己大多食百福或壹品,好味之餘又慳d嘛!呢次係自從肥媽出事後,我第一次再食呢度o既豆腐花!係朋友買俾我o既仲要出動埋咁大o既私家兜裝添!同樣收10蚊,老闆娘真係多得佢唔少!豆腐花好滑,豆味亦濃,配埋不甜不漏o既糖水,好好味!不過更重要o既係,朋友送俾我呢份心意!溫馨提示:買熱o既通常冇死,新鮮熱辣辣裝o係個桶度!買凍o既就要小心d,我試過買俾細妹幾次都係"宿"o既!老闆娘承認佢o地個雪櫃唔係太夠凍,再加埋有機會隔夜關係(呢個我估o既!),所以買外賣時最好諗清楚!舖租貴,豆腐花亦加價加得快!由以前o既六蚊,加到宜家o既十蚊!但我依舊會不時幫襯,一o黎細妹鍾意食,二o黎呢間舖有肥媽帶俾我o既甜蜜回憶!(5分抵食係因為出動o左私家兜,用佢o地d兜3分啦!)查看更多
超抵食私家兜豆腐花!
砵仔糕
meiyu
每人$1.5就吃到一碗豆腐花啦!
meiyu
2010-06-29
關注
哈哈 人多好辦事!我就話人多食野就最抵!我地成班人5個定6個人一齊夾份食一碗豆腐花,每人都只係俾$1.5就可以嘆到啦!真係抵到難!它的豆腐花的確幾滑!但係滑得黎有點水汪汪的感覺。而且豆味唔香,所以我們要落大量黃糖先可以!另外,因為我們這麼多人去才幫襯一碗,我們也不好意思佔它們的位子。我們只好站在街邊一啖一啖地吃這碗豆腐花查看更多
you guys are so funny, 5 people sharing a bowl of tofu fa must be fun!but I love eating tofu fa is one of my favourite food, so i guess i wont be sharing haha!next time when I go to tsuen wan, i will try it! let me bookmark it first :)
2010-06-29
回覆
the title is attractive, right? everybody pays $1.5 can try the tufufa. hahabecause we were all very full at that moment, but we still wanna try this dessert.Therefore, we share in this way Also, I love eating tofufa too! I am a huge fan of it ! The one is Cheung Sha Wan is best one I have ever had! must try soon!! http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=11502
2010-06-30
Wow, Cheung Sha WAn! i have no idea whether I have been Cheung Sha Wan in my entire life yet lol!drinking tofu fa is like drinking water to me:) but i couldnt have any double skewed milk (雙皮奶) if i am full!
2010-06-30
過癮
2010-05-09
關注
吃完令人沮喪的點精品後我根本還未飽!於是男友帶我吃最愛的甜品補數男友很愛吃這兒的豆腐花,於是我提議到這裡。男友當然是例牌豆腐花,我買了涼粉走糖水。豆腐花 : 一貫水準,豆味濃郁,口感滑溜,即使不加糖也不覺單調涼粉 : 透心涼,而且走了糖水,吃下去的感覺很清很舒服:)查看更多
男友心頭好
2010-03-05
關注
自從食過一次後,男友送我返屋企經常想食豆花今日又黎幫襯,我痴左男友兩啖食豆腐花 : 我以前鍾意加好多好多黃糖,不過呢度完全唔想加,因為我覺得就咁食已經好好味,一d都唔淡不過加左價...查看更多
tattatchan1983
最好都係豆腐花
tattatchan1983
2009-10-28
關注
今晚同左個同事去左呢間店到食糖水,叫左個豆腐花,甜度岩岩好,d豆腐花勁滑,而且竟然有少少咬口,好新鮮,加上$8一碗,真係超平,係一個唔錯o既選擇.查看更多
些云
味蕾出錯
些云
2009-08-20
關注
叫了牛肉~燒賣一向慣左會照落"喼汁"的今次都係一樣~但我都喺呢間食過呢個配搭吧燒賣~蒸到佢個邊邊硬左少少.............牛肉~係一堆粉~丁點兒牛肉的感覺都冇......就出事係個豉油............................乜味嚟嫁...............平時其他地方~加埋喼汁都唔會咁怪味嫁................天呀......................係我味蕾出錯~定係呢間的豉油同喼汁唔可以共存呢?查看更多