5天前
Checkin-taipei由我中學已經mark實想食 個陣覺得好貴但依家物價已經同其他餐廳差吾多價格 但係呢間成日都翻新menu 甜品超級創新 一定要試下!🍳髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅💰88上次試過其他味蛋餅 呢個可以當係甜品!上面灑左鹹蛋黃碎但係內餡就冇包到 所以其實味道唔係好突出 個人覺得可以再多少少 但係芋泥一定要讚!唔係科技感嘅一pat野 係有芋頭蓉嘅一大塊 feel到加左糖 有糖水味好好食 但芋頭本味都足夠整體蛋餅存在感唔係好高 可以當甜品食 下次會想試下鹹蛋黃芋泥球!🥩沙茶牛小排粉絲煲💰188係牛肉麵同煲中間揀左後者 沙茶鍋好特別有個漏斗 店員會特別講解每邊3分鐘 煮到一半就要落牛肉 牛肉都幾肥美 不過味道較淡粉絲煲入面主要都係粉絲 菌子同金菇 個人覺得可以加多小小其他配料 同埋粗小小嘅粉絲會更好食~沙茶湯味都幾濃郁🍜鹽水雞涼皮💰128聯乘兩姐妹粉皮有限公司嘅雞絲粉皮有炸豌豆同辣椒油跟 可以自由選擇要唔要加埋一齊撈 夏天來返呢碗真係超級解暑!有好多蔬菜特別係綠色嘅水蓮好有咬口 清爽又多汁!麻醬味道濃郁 唔會太結都冇話特別稀 粉皮斷口型極高 同平時食有咬口嘅唔同 都幾好食🍮鐵觀音法
🍳髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
💰88
🥩沙茶牛小排粉絲煲
💰188
🍜鹽水雞涼皮
💰128
🍮鐵觀音法式燉蛋
💰88
最後係鳳梨酥麻糬蛋塔同呢個中間揀左cream brûlée!鐵觀音嘅融入令呢個甜品冇咁漏 但焦糖面勁有誠意 份量足鋪滿成個表面 而厚度滿足得來唔會敲唔到 整體口感都好順滑!
店內環境都好靚 不過來過兩次都冇book台所以座位唔算特別靚 下次來會記得!而且店員態度都好好~