2024-03-03 765 瀏覽
都好少寫食評,今次真係唔忍!呢間垃圾,尋日去叫外賣,個麵$58,我無為意嘟咗八達通,點知出張單出嚟,顯示$75,我問店員,好似收錯錢店員態度極惡劣同我講:今日每碗要加錢吖嘛!我:咁你係咪應該係收錢之前同個客人講?佢用大陸口音大大聲回敬我:咁多客,我邊得閒逐個講啊?我:即係你覺得自己啱?我叫佢退錢,佢仲要同我講冇得退!真係好野!原來一間餐廳,可以亂收錢嘅!個餐牌要黎做乜?而家中環變咗大陸人集中地,咁大家自己諗點解呢間野會亂收錢喇仲有有一次去買外賣,佢成碗麵反轉跌落地下,跟住見到佢即刻包落個袋度比客人,俾人見住都可以咁做,你諗吓,冇人見到嘅時候佢哋嘅衛生會係點?呢間不論態度,衛生都真係不了😡
都好少寫食評,今次真係唔忍!

店員態度極惡劣同我講:今日每碗要加錢吖嘛!

我:咁你係咪應該係收錢之前同個客人講?

佢用大陸口音大大聲回敬我:咁多客,我邊得閒逐個講啊?

我:即係你覺得自己啱?

我叫佢退錢,佢仲要同我講冇得退!真係好野!

原來一間餐廳,可以亂收錢嘅!個餐牌要黎做乜?

而家中環變咗大陸人集中地,咁大家自己諗點解呢間野會亂收錢喇

呢間不論態度,衛生都真係不了😡

外賣自取
2024-02-13 620 瀏覽
12:57叫左餃子湯麵,等左15-20分鐘都未上菜搵人跟單,點知個阿姐串番我轉頭,話咩人地早過我坐低都未有,好啦咁我唯有等旁邊嘅食客都陸陸續續食完………跟住一路等左30分鐘,偷聽到廚房嗑出來,原來餃子一早已經賣曬!所以我拍枱走人🤬 見到個阿姐再問多一句係咪真係無曬餃子,點知佢眼尾都唔瞧下我就咁行左去然後有另外一個阿姐就答我無……….喺中環開餃子店, lunch time 都可以無貨賣?!十分浪費時間😡😡😡😡
12:57叫左餃子湯麵,等左15-20分鐘都未上菜
旁邊嘅食客都陸陸續續食完………

所以我拍枱走人🤬
然後有另外一個阿姐就答我無……….

喺中環開餃子店, lunch time 都可以無貨賣?!
十分浪費時間😡😡😡😡

2024-02-01 677 瀏覽
今次跟住發哥去搵食,黎到呢間位於中環威靈頓街既小店食lunchLunch Time又係排隊既日子=( 舖面見大概10-15人左右,要食就要早啲去擺位天氣熱可以揀涼麵,天氣凍可以揀湯麵,小朋友先做選擇🤷🏻‍♀️今次同朋友一人一款,分別係手絲雞涼麵同埋粟米豬肉餃子手工麵👍🏻麵都可以揀幼麵中麵粗麵,仲有原味酸辣香辣麻辣tim~我個涼麵就叫左酸辣,原來只係辣醬加醋,偏重口味而湯麵就叫左麻辣,朋友話小辣都好辣~~份量就好大份啦,女士未必食得曬,男士可能岩岩好,不過整體黎講都係好食既,下次會再去

麵都可以揀幼麵中麵粗麵,仲有原味酸辣香辣麻辣tim~

我個涼麵就叫左酸辣,原來只係辣醬加醋,偏重口味

而湯麵就叫左麻辣,朋友話小辣都好辣~~

2024-01-23 424 瀏覽
諗著一早叫定外賣可以吾洗等 慳啲時間 點知等左1hr 30mins先有得食 實在太離譜😡態度又吾好 sorry都冇聲12點前已經order左 結果13:30先有外賣拎 lunch time有4個鐘咩 不知所謂🔥 做吾切又吾cut單 仲系咁入單 然後樓面幾個又行行企企 剩系話收到 整緊 仲叫人吾好摧 做好就有 咩態度 要成個人企系門口加埋問左幾次會話而家第一個做 都已經一小時啦 餐廳運作極度極度混亂又吾比人cut單😤 lunch time都過啦 吾洗食都飽啦 一肚氣

外賣自取
2024-01-17 560 瀏覽
夜晚收工經過見到就入左去試下手撕雞涼麵 $57 - 古唔到佢d麵又幾好食,少少煙韌口感,唔會太軟個麵份量都幾大,叫了麻辣微辣剛剛好,唔會死鹹或者太辣。估唔到佢個面仲好食過佢啲手撕雞。另外叫咗洋蔥牛肉餅$36,好酥脆嘅外皮,餡料都好香口,係好有驚喜芫荽豬肉餃$59 蚊10隻味道就普通,冇乜太大驚喜.環境一般,座位有點窄,同隔離枱坐得好近.但食物質素幾高難得向中環唔太貴又好食.3樣野2個人食都夠哂飽,埋單只係152,抵下次過開呢頭都會再黎
夜晚收工經過見到就入左去試下

個麵份量都幾大,叫了麻辣微辣剛剛好,唔會死鹹或者太辣。
估唔到佢個面仲好食過佢啲手撕雞。

芫荽豬肉餃$59 蚊10隻味道就普通,冇乜太大驚喜.

環境一般,座位有點窄,同隔離枱坐得好近.

但食物質素幾高

難得向中環唔太貴又好食.

3樣野2個人食都夠哂飽,埋單只係152,抵

下次過開呢頭都會再黎

• 洋蔥牛肉餅
2023-12-15 727 瀏覽
有四種麵可以揀選,感覺對麵製處理好認真,但這一款粗麵,不太理解,不軟不硬🈚️勁道,唔知係未煮熟?湯同其他已經不重要,因為麵係主要⋯⋯so sad。還好點了餃子,韭菜餡不得,不夠新鮮感覺,白菜好好味,終於有食物可以吃啦。店舖人不少,大概率食客都不太挑剔。又記起同行fri推薦的乾拌麵,其實乾拌好難做的不好食,因為醬料都基本相同,但雞絲是真的🈚️雞味,同埋係雞肉條而不係雞絲。that‘s it. 繼續尋找好食的麵⋯好難揾
2023-11-13 779 瀏覽
我同老公昨晚第二次去食。上次胡麻汁湯面我老公讚不絕口,見到好多遊客去食,其中有啲人係一個人叫一個冷麵,個冷麵個份量好大賣相多幾好,今次佢決定返兜試冷面。我哋叫手撕雞冷麵麻辣味,啲汁好香口好好味,我哋唔係好中意超辣嘅,中辣啱啱好,啱晒口味,D雞肉超多,order埋單其他嘢的話,一個人係食唔晒。我哋仲叫左豬肉餡餅、九菜餃,加$13有杯凍檸茶。超飽都唔使$200落樓。呢度啲粗麵口感係好煙靭及硬身,牙力唔夠或好肚餓唔想趙,可能不喜歡,店員已經提左我,下次可以叫煮冧D,我下次叫中麵。餡餅D料好入味,舊皮好厚,面嗰浸外皮係乾硬脆,見D人極力推薦,但我就麻麻地個皮。

2023-11-12
  • 手撕雞冷麵
2023-09-27 695 瀏覽
雙餸連飲90唔係問題粗麵好似意粉咁al dente,口感奇怪,懷疑未熟透湯底食完係會成個下晝都好口渴款式唔多最特別嘅餡餅,又要晏晝三點後先供應附近幾間餃子店相信更有競爭力
雙餸連飲90唔係問題
粗麵好似意粉咁al dente,口感奇怪,懷疑未熟透
湯底食完係會成個下晝都好口渴
款式唔多
最特別嘅餡餅,又要晏晝三點後先供應
附近幾間餃子店相信更有競爭力
2023-07-18 1093 瀏覽
係佐敦分店食過,一直難忘,知道公司附近有,即刻過嚟食,食開薄羊肉手工麵,佢啲羊肉一啲麵唔蘇,揀粗麵勁煙靭彈牙,有次想另加酸菜,姐姐會提我揀酸麻/酸辣因為已經包咗酸菜,好貼心
2023-06-19 951 瀏覽
peak hour lunch time , buy dumpling . waited 20 mins to pick up , service is not effective.....,homemade style dumpling ,with pork and cabbage , the wrap is homemade as thinker than machine made . 10 dumpling cost $60 dumpling strick together .not really good . taste average with garlic sauce for dipping

with garlic sauce for dipping
自家麵 (中環)📇地址:中環威靈頓街61號地舖🕐營業時間:星期一至日11:30-22:00💸人均消費:~$80-90/人👏🏻抵讚位:全部野都大大份,喺中環食飯,呢個價錢食到咁大份野,算係比較經濟🫡🍴Food QC:「純豬肉手工餡餅 $31」好大嘅一個餅,外皮好脆卜卜,入面嘅豬肉餡夠哂多,好足料。豬肉唔會有so味,食哂成個好滿足😍「滑雞手工寬麵 +生菜$9 胡麻湯底 $64」寬麵好煙韌,係好食嘅麵😙 胡麻湯底叫左小辣,但都好辣🥵 加$9嘅生菜比起其他地方加嘅菜多,雞肉都好多舊。但因為湯底辣得濟,我食唔哂成碗麵🥲 嘥左啲咁好食嘅麵😯有待改善位:侍應姐姐可以留意番啲客人多啲,我地想叫野食都搵唔到人落單🙈😼私心回應區:喺中環區呢個價錢食到咁大碗又足料嘅麵,其實真係好抵。有機會經過其他分店會再encore😙

自家麵 (中環)
📇地址:中環威靈頓街61號地舖
🕐營業時間:星期一至日11:30-22:00
💸人均消費:~$80-90/人

🍴Food QC:
「純豬肉手工餡餅 $31」

「滑雞手工寬麵 +生菜$9 胡麻湯底 $64」

唔好食😢朋友話食咗佐敦店 讚佢幾好食叫我試吓中環店😕其實當日星期日4:30,我去到舖頭門口已經好似落咗場,成班店員姨姨圍埋坐係問第一張大枱打緊邊爐🤔 本身已經諗住離開走人,不過其中一個姨姨積極向我招手😵‍💫原來入面都有3枱人嘅.. 咁我就照坐底見到餐牌有好幾款湯底(清湯/胡麻/酸辣etc)&麵底(幼/中/粗/寬條) 其實$59得一款餸就有少少貴嘅🤥加凍飲仲要$13! 不過中環區貴少少可能都合理嘅🤔朋友冇講明佢食咩麵咩湯底 我就跟自己口味揀😀叫左個 雞肉(胡麻微辣)湯(中)麵 湯底:胡麻味好重 其實就係譚仔三哥個胡辣味😂但佢嘅最少辣都比三哥的最少辣更辣更麻 🥴不過錯不在佢 錯在我唔夠食得辣姐麵底:中麵係河粉更粗更厚嘅麵 ,麵質真係似自家製自己搓粉嘅感覺… 係少啲彈牙 偏粉感啲 都ok .份量好多!不過!碗粉每食幾啖就有一啖食到啲麵疊埋一舊!硬咗!🥴 好失望…
唔好食😢
朋友話食咗佐敦店 讚佢幾好食叫我試吓中環店😕

湯底:

麵底:

雞肉胡麻微辣
從來無寫過食評,今次都要獻出第一次。事緣今日中午到自家麵食lunch,平時經過見到好多人排隊,有時又會見到社交平台啲page話牛肉餅好正麵又彈牙咁,今日特登慕名去試。一行幾人,每人叫唔同款式嘅麵,涼拌麵同湯麵都有叫,食物質素味道好好,麵係好食彈牙嘅;侍應收銀服務態度都良好嘅,但食完肚痛的話,味道幾好都無用啦。到傍晚時段大概五點開始,一齊去食嘅友人相繼出現嚴重肚瀉問題,懷疑食物中毒;一個人出現肚瀉問題就懷疑係個人腸胃問題姐,事實係有份去食嘅,集體肚瀉;如果大家想通下腸胃,可以一試。
從來無寫過食評,今次都要獻出第一次。

2023-03-08 836 瀏覽
中環午餐時間到訪,大概等15分鐘。店鋪有兩層位置,但面積唔算大,有十幾張二人枱,我地三人黎到就比較難等位。落單同送餐速度都好快,店員姐姐好有禮貌。———雞肉腐皮粗麵配清湯雞肉幾滑,粗麵既表面係比較粗糙,有種手工麵既感覺,但無咩口感,唔煙韌/滑口。但好欣賞麵入面配好多生菜,麵量好多,一定夠哂飽。———粟米豬肉餃子粗麵配麻辣湯 小辣麻辣湯底唔係好辣,以麻為主。——-今日本身想試下自家手功餡餅,可惜店家午市太忙,所以要去到2點半後先供應。唯有下次再試!

落單同送餐速度都好快,店員姐姐好有禮貌。
———
雞肉腐皮粗麵配清湯

———
粟米豬肉餃子粗麵配麻辣湯 小辣
麻辣湯底唔係好辣,以麻為主。

——-

2023-03-01 635 瀏覽
中環有唔少小店,又有形形色色嘅料理,今日午餐試嘅就係喺石板街上兩層嘅自家麵。店面唔大,但由於係買外賣,所以都唔太緊要。 主要想試手工麵,所以眼光就落喺湯麵嘅選擇上。先選配料>湯底>湯辣度>麵粗度,今次就選擇咗蜂巢豆腐胡麻寬麵(微辣)($65)。 半價再加咗凍檸茶$13; 外賣($2)。 大約等外賣嘅時間係十零分鐘,感覺好有重量嘅外賣,一打開真係好足料,而且聞到好香胡椒味。配料亦好足夠,加上蜂巢豆腐好吸湯,完全係好豐富到味蕾,而慢慢嘅麻辣感亦都好過癮,好似食咗一個小型台式邊爐咁。加上麵質地彈牙,唯一覺得份量都幾多,女士們可能少麵會合適啲~ 回頭指數: (5/5)

回頭指數:
(5/5)
蜂巢胡麻湯手工麵 (微辣)
2023-03-01
15 分鐘 (外賣自取)
蜂巢胡麻湯手工麵 (微辣)
  • 胡麻湯底