2019-01-03 1253 瀏覽
2019年好孝順🙈 同屋企人飲茶有其他酒樓無既點心😮 好特別本著唔試唔知伏唔伏既精神🤣 試平時無既野翡翠紫米腸🤔睇名以為係紫米皮包住d綠色既瓜原來入面係好似蝦角咁😍 仲脆架唔會林左,但紫米皮就熱辣辣好滑👍🏿值得一試呀🥰🥰🥰🥰粉果有四粒,比平時細粒d一家四口👨‍👩‍👧‍👦一人一粒魚翅餃、燒賣大大粒☺️好足料其他點心都唔錯😋😋😋😋服務都幾好,但酒樓比較細間可能要等耐少少啦
2019年好孝順🙈 同屋企人飲茶
有其他酒樓無既點心😮 好特別
本著唔試唔知伏唔伏既精神🤣 試平時無既野

翡翠紫米腸🤔
睇名以為係紫米皮包住d綠色既瓜
原來入面係好似蝦角咁😍 仲脆架
唔會林左,但紫米皮就熱辣辣好滑👍🏿
值得一試呀🥰🥰🥰🥰

粉果有四粒,比平時細粒d
一家四口👨‍👩‍👧‍👦一人一粒

魚翅餃、燒賣大大粒☺️好足料
其他點心都唔錯😋😋😋😋
服務都幾好,但酒樓比較細間
可能要等耐少少啦
2018-10-06 1082 瀏覽
今天星期六和媽媽飲早茶🍵,元朗自家人酒家星期六還有早茶推介👍,和特價早市大、中、小、點一律$16.8 🌟,我點了早市盅仔飯咸魚肉餅飯$11.8,市橋鯪魚球$13.8,鮮嫩菜苗餃$16.8,馬拉糕$16.8,川芎燉鳳爪$23.8,食到超飽😋
2018-10-06
早餐
2018-09-22 969 瀏覽
係一餐家庭聚餐。我哋訂咗一圍(12位)。睇到廣告, 家中老人家鍾意食客家菜, 所以專誠從九龍入嚟元朗食一餐。呢度嘅食物一般般啦。服務都ok, 算係細心、有熱誠。(服務水準, 幫佢哋攞咗好多分。)(因為我遲, 到唔係太了解過菜色嘅名稱。 所以以下名稱係我憑記憶隨便寫嘅。)<客家鹽焗雞(配酸菜)>雞煮得太生。好多都食唔到, 唯有打包返屋企再煮熟啲食。但係隻雞係靚嘅。<黃金蝦>唔係傳統客家菜, 但廚得最好味嘅係呢樣嘢。<小炒王>都算OK。我自己本人食得最多依個。<梅菜扣肉>比較起來, 最唔似樣係呢個。原因係: 唔夠味, 唔入味。<客家釀豆腐煲>都……ok啦。<蘿蔔絲餅(薄撐)>好味, 大人小朋友都好鍾意。<欖角蜜糖一字骨>麻麻地。<清蒸沙巴龍躉仔>冇問題。ok嘅。老實講, 元朗嘅傳統客家菜已經有個龍頭喺度(唔使講邊間喇), 呢間鋪夠膽喺度開, 都算係咁。但我覺得佢哋需要諗諗計, 突圍而出, 同埋最重要係改進食物嘅味道及款式, 否則都難以維持。

<客家鹽焗雞(配酸菜)>

<黃金蝦>
唔係傳統客家菜, 但廚得最好味嘅係呢樣嘢。

<小炒王>
都算OK。我自己本人食得最多依個。

<梅菜扣肉>
比較起來, 最唔似樣係呢個。原因係: 唔夠味, 唔入味。

<客家釀豆腐煲>
都……ok啦。

<蘿蔔絲餅(薄撐)>
好味, 大人小朋友都好鍾意。

<欖角蜜糖一字骨>
麻麻地。

<清蒸沙巴龍躉仔>
冇問題。ok嘅。

客家鹽焗雞(配酸菜)
黃金蝦
蘿蔔絲餅(薄撐)
小炒王
客家釀豆腐煲
2018-09-13
黃金蝦
小炒王
2018-08-30 879 瀏覽
此酒樓位於朗屏西鐵站,行大約5分鐘就到,估不到的是原來9樓樓上鋪的酒樓都那麼多人, 可能這是午飯時間,這幢商場有很多不同的食肆,有很多選擇,由於我在樓下接了傳單,見到有午市優惠我就立即同朋友上來😋這間酒樓款式都有好多,作為一個顧客,選擇多都是吸引之一😝這張下午茶優惠全部都好抵,尤其是炒粉麵飯$40就已經食到, 餐廳都要呢個價錢見到人都比較多全部枱都坐滿,而且兩邊都有一部電視供給客人娛樂見到雞煲翅只是328當然要即刻試一試,味道非常香濃又夠鹹,雞味又夠重,魚翅比較硬身,但是花膠量有很多,一大煲,足夠至少六個人食😉雪菜肉絲炆米$39.8 雪菜不夠多,配菜有青椒,洋蔥,芽菜,辣椒絲👍🏻望落顏色較深色,但是味道都不是太濃😝加一些辣椒油入去,味道到就更加好味,辣椒油不太辣,反而令香味增加😁馬拉糕熱辣辣,又軟棉棉,不過較為甜一點😬
這間酒樓款式都有好多,作為一個顧客,選擇多都是吸引之一😝
馬拉糕熱辣辣,又軟棉棉,不過較為甜一點😬
2018-07-24 762 瀏覽
今日一早就同媽咪去左元朗,其實同返工完全冇分別,但見我媽咁鍾意飲茶,做囡既一定要陪啦!間茶樓就全層既,唔大間架,人手都足夠!野食方面:蝦餃🥟,以前有四粒㗎,而家剩返三粒,但味道方面呢仲係好好味嘅,都好多蝦,啲蝦好彈牙👍🏻燒賣🍲,一如以往啦,都係手切嘅豬肉,唔係嗰啲絞碎難哂嗰啲囉布拉腸粉🍥,真係滑溜溜,好好味呀😀鹹水角🍘,我完全唔推介鹹水角,一啖咬落去千年油嘅未出晒來,最攞命仲要個鹹水角係癡牙嘅👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻其實仲有兩樣點心嘅,鹹魚肉餅飯同埋鴨腳扎,但係掛住食唔記得影相,呢兩樣都好好味㗎☝🏻☝🏻☝🏻👍🏻👍🏻

間茶樓就全層既,唔大間架,人手都足夠!

野食方面:

燒賣🍲,一如以往啦,都係手切嘅豬肉,唔係嗰啲絞碎難哂嗰啲囉

布拉腸粉🍥,真係滑溜溜,好好味呀😀

2018-07-24
$65 (早餐)
2018-06-30 683 瀏覽
家人突發約食晚飯,揀左黎自家人,有好幾年無黎過了,上到黎個感覺真係景物依舊喎。由於遲到,來到時家人已點好菜,好似係點了個八人餐($720),價錢都幾抵喎。金牌梅菜扣肉炆得入味嘅,但腩肉唔夠肥。欖角蜜餞一字骨濃濃的欖角味,加了蜜糖甜甜地,肉易咬,幾好味。必食拔絲生炒骨芡汁黏附著生炒骨,啖啖肉又香口,好食。欖菜肉鬆四季豆炒得乾身唔油膩,ok啦。漁香茄子豆腐煲豆腐好多,茄子就得幾條,調味ok幾好下飯。薑蔥魚雲煲不在套餐內額外加的,魚頭走油夠香口,薑蔥爆得夠鑊氣,幾好。香煎鹹鮮馬鮪未影相已食……哈哈,魚鮮鹹香,煎得皮香肉嫩,好食。芝士焗中蝦伊麵無試到,但家中小朋友大讚,話好多芝士好正喎。白飯魚煎蛋蛋好厚,白飯魚大條有鮮味,又係小朋友至愛。紅豆沙最後有送的紅豆沙,唔太甜亦未起沙,一般。餐牌,價錢真係幾平。晚上食客不多,枱同枱間幾濶,加上伙計唔忙,幾乎stand by即刻加茶,態度友善。魚雲煲忘了價錢,另外茶要($10)一位,花生($12)一碟,同叫了幾個白飯,埋單千幾蚊,算抵食。

金牌梅菜扣肉
炆得入味嘅,但腩肉唔夠肥。
欖角蜜餞一字骨
濃濃的欖角味,加了蜜糖甜甜地,肉易咬,幾好味。
必食拔絲生炒骨
芡汁黏附著生炒骨,啖啖肉又香口,好食。
欖菜肉鬆四季豆
炒得乾身唔油膩,ok啦。
漁香茄子豆腐煲
豆腐好多,茄子就得幾條,調味ok幾好下飯。
薑蔥魚雲煲
不在套餐內額外加的,魚頭走油夠香口,薑蔥爆得夠鑊氣,幾好。
香煎鹹鮮馬鮪
未影相已食……哈哈,魚鮮鹹香,煎得皮香肉嫩,好食。
芝士焗中蝦伊麵
無試到,但家中小朋友大讚,話好多芝士好正喎。
白飯魚煎蛋
蛋好厚,白飯魚大條有鮮味,又係小朋友至愛。
紅豆沙
最後有送的紅豆沙,唔太甜亦未起沙,一般。
餐牌,價錢真係幾平。

2018-06-29
2018-05-06 759 瀏覽
原本在元朗饮茶己经定点在Yoho Mall的王子私房菜(原因有二:第一,质素全元朗最好,第二客人少,很少需要等位),现在又多了一个选择------开心广场自家人今年4月份的某日,逛街累了,"误入"自家人,从此一发不可收拾,饮了2次茶,吃了一次晚餐推荐的原因是:1、食材新鲜,所以即使厨艺一般也不会影响胃口;2、人不太多,我与太太2个人选择搭抬,从未等位,晚上更是人少;3、价格平,两人饮茶一般200以内,晚上炒菜也是大排档价格;4、旧式酒楼,亲切今天中午点错了,选了一个套餐,没想到量超大,3个人吃都OK,仅一盘干炒牛河就够两人吃了一起搭抬的夫妻点的好,一个点心拼盘+煲仔饭,特别是煲仔饭很诱人,下次试试😊下面这张是正常的点心纸,大家如果怕等位,不妨前来一试BTW,强烈推荐大家来试试它的晚餐客家小炒,还是那个道理,如果客人少,厨师可以从容烹饪,即使厨艺差点,只要食材新鲜,不会有差评
),现在又多了一个选择------开心广场自家人

下面这张是正常的点心纸,大家如果怕等位,不妨前来一试

2018-05-06
2017-04-18 3149 瀏覽
好日都唔入黎一次元朗咁就問下住附近既朋友有咩好推介啦然後就黎試左呢間專食客家菜既自家人食dinner啦🍴一坐底就有個前菜 豆角+豆卜啦好惹味!!連唔中意食豆製食品既我都覺得唔差😂因為我地有7個人食 都叫左好多款餸好足料!!咬落去有好多蘿蔔絲入面🤤諗返起以前細個係街邊食既炸蘿蔔絲梅菜扣肉😍😍😍無出面食咁肥膩 同埋梅菜好好送飯如果不嬲都怕肥而驚呢味餸既可以試試ahh拔絲生炒骨出面好似有層糖衣咁 甜甜地好開胃😍大頭蝦🤤🤤🤤呢個不得了!!好大隻好好食啊!!就算剝左殻入面隻蝦都入晒味 推介啊👍🏻黃酒煮雞🤤其實之前未食過未聽過不過咁岩個朋友解釋就話通常d女人生完會飲 因為好補🤔養生既我結果成碗湯都飲晒😂同埋d雞好lum好入味😋😋甜品有薑汁糕同紅棗糕個人喜歡薑汁糕 甜度岩岩好 煙煙unun🤤🤤臨走既時候知道原來間野可以order海鮮只要早一日打黎訂食咩就得啦佢個大頭蝦咁好食 下次可以試下其他海鮮😋
好日都唔入黎一次元朗
如果不嬲都怕肥而驚呢味餸既可以試試ahh
出面好似有層糖衣咁 甜甜地好開胃😍
大頭蝦
大頭蝦🤤🤤🤤
呢個不得了!!好大隻好好食啊!!
就算剝左殻入面隻蝦都入晒味 推介啊👍🏻

蘿蔔板
大頭蝦
黃酒煮雞
2017-04-16 2123 瀏覽
客家菜給人的印象,一個字--「鹹」。筆者以前曾經到過台灣研究客家文化,亦體驗過不同的客家小菜。鹹是客家飲食不可或缺的靈魂。今天有幸與家人來到元朗,去發掘一下客家食肆。就是大馬路開心廣場的一間客家酒樓。由於今天是清明節,公眾假期心想應該不易找到位置。一到埗後,發現晚市時間只有幾桌客人,部長非常的熱情在招呼我們,筆者開始懷疑是否選錯餐廳了。蒲座下,看一看餐牌。本身非常想點店家的招牌菜--梅菜扣肉。但筆者家中的女士怕肥,所以最後被禁止了。不過也點了幾樣特式菜式,事不而遲,馬上上菜!1. 客家鹹香鴨(半隻)在點鹹香鴨前,筆者家人擔心此菜會過鹹。但事實上,他們嘗過後都讚不絕口。原因是此菜的鹹味做得恰到好處。鹽香與鴨肉本身的鹹味完美融合,口腔內充滿兩者混和的鹹香味,令人一嘗上癮!配上鴨肉的鮮嫩,令人享受味道及肉質不同層次的享受!2. 客家煎釀豆腐豆腐煲上菜時熱辣辣,煲內的芡汁還在沸騰,令筆者食指大動。大家覺得釀豆腐的重點是釀入的肉還是豆腐本身呢?筆者認為是要兩者的味道能夠做到相融,此菜淡淡的紅燒豆腐正好中和豬肉的濃味,口味極佳。3.胡椒豬肚湯店家胡椒豬肚湯的最大優點,是豬肚完全沒有腥臭味,吃得出豬

不過也點了幾樣特式菜式,事不而遲,馬上上菜!

1. 客家鹹香鴨(半隻)
客家鹹香鴨(半隻)

2. 客家煎釀豆腐
客家煎釀豆腐

3.胡椒豬肚湯
胡椒豬肚湯
店家胡椒豬肚湯的最大優點,是豬肚完全沒有腥臭味,吃得出豬肚的香口。湯的味道偏淡,但正好沒有蓋過豬肚及咸菜的味道。接得一讚的是咸菜也是非常出色,筆者最怕吃下去有苦澀味的咸菜,店家的咸菜非常優質。
此外,腐竹油份少,吸收了湯水,味道豐富。最後亦點了一金銀蛋時蔬及栗米斑塊等菜式,味道不錯,但沒有很特別,就此不談。
栗米斑塊
金銀蛋時蔬
2017-04-04
客家鹹香鴨(半隻)
客家煎釀豆腐
胡椒豬肚湯
炎炎夏日,来个客家菜。薑腸福菜知心饗,花布藍衫刮目看,儘道客家文物美,屬親一脈互披肝。1. 梅子鹅變了咕噜鹅,完全沒有梅味!2. 客家一品豆腐煲:料足但味道不夠3. 客家蘿蔔板:有特色4. 香煎原條咸香鲜馬鮪:可以5. 鲜茄豆腐鲜豬润肉片湯:足料可以,夏日佳選
1. 梅子鹅變了咕噜鹅,完全沒有梅味!

2. 客家一品豆腐煲:料足但味道不夠
3. 客家蘿蔔板:有特色
4. 香煎原條咸香鲜馬鮪:可以
5. 鲜茄豆腐鲜豬润肉片湯:足料可以,夏日佳選
2016-05-15 2935 瀏覽
還記得本週二的紅黄暴雨嗎?白無聊賴的早上,甜魔媽媽帶了小兄妹到開心廣場Playhouse放電,中午就與同樣早放的老公,一家四口飲茶。最近的必勝客非常難吃,而幾間酒樓之中選這裡純因名字親切。來到發現週一至六的午市套餐 ($148) 挺抵食,便點一份再加散點。首先是套餐的小食咸菜豬肚湯,份量很足,豬肚不肥美但也沒異味,又加了不少我愛吃的腐竹,過關。當然,如非老公偏愛,肯定會轉投炸魷魚鬚/滷水豬手骨等。在一眾粉麵飯中選了咸魚雞粒炒飯,這個味道十分滿意沒投訴,一整碟給四口子全部吃光沒有小兄妹的話,就應該會點雞絲麻辣刀削撈麵!最後可選三款點心,點的蟹籽燒賣皇,自家蝦餃皇及鮮嫩菜苗餃都是小兄妹的心頭好。其實套餐點心選擇也有奶皇千層糕,但生怕小公主不滿意,還是散點一客流沙奶皇包較穩陣。幸好成品不負所托,妹妹吃得很滿意,而飽餐後更與哥哥同時進睡!整體其實幾抵食,但沒有習慣來這邊吃飯,下次再來,應該也是playhouse後吧。

2016-05-10
2015-07-16 2840 瀏覽
要去dsc睇傢俬,順便係開心廣場食埋lunch,推住bb車真係去邊都唔方便,都係揀返飲茶啦。自家人係兩年前成日幫襯,不過搬左屋後就好少黎了。今日舊地重遊,又等又出超麻煩。好不容易先上到黎,都仲係咁多人等位,等左成十幾分鐘先有枱呀。叫左個午市套餐,有三個點心,一個小食,同一碟炒野,星期六$138,幾抵食。酥炸魷魚鬚,炸得香脆又唔厚粉,少少調味粉,唔錯唔錯。蒸排骨,略肥,味道ok。蒸鳳爪,好入味,蒸得夠淋,一食就骨肉分離。蒸燒賣,肥瘦比例適中,爽口彈牙,正!菜軟排骨炒麵,炒得夠鑊氣,麵香脆,排骨都幾多粒,有骨有肉又嫩滑,好味。冷氣好夠涼,坐得舒服,食物又唔錯,係難上樓上舖啲啫。

酥炸魷魚鬚,炸得香脆又唔厚粉,少少調味粉,唔錯唔錯。
蒸排骨,略肥,味道ok。
蒸鳳爪,好入味,蒸得夠淋,一食就骨肉分離。
蒸燒賣,肥瘦比例適中,爽口彈牙,正!

冷氣好夠涼,坐得舒服,食物又唔錯,係難上樓上舖啲啫。
2015-07-11
2015-06-30 1508 瀏覽
屋企有個自家人, 黎到元朗就同佢試下呢間自家人.首先黎個扣肉, 扣肉肥瘦適中, 平時我唔係好食呢D肥野都覺得幾好味.煎馬油, 皮煎到脆脆地, 所以好好味.煎羅白餅, 呢個幾特別, 羅白唔苦, 外面煎到脆脆地, 好香口, 好好味.整體家常便飯一流.
屋企有個自家人, 黎到元朗就同佢試下呢間自家人.

煎馬油, 皮煎到脆脆地, 所以好好味.
整體家常便飯一流.
2015-06-08 1273 瀏覽
朋友入伙飯,一大班人十幾個食自家人點左8樣餸煎蘿蔔餅--超好食!必食推介!蘿蔔清甜,煎得脆卜卜又香口!讚!濃湯浸勝瓜--個湯有濃濃的鮮味,配勝瓜,good冬菇鵝掌--呢個普普通通酒樓婚宴食果d,唔特別講煎馬友--廚師功架一流,煎到外皮好脆,內裹d肉好juicy 一d都唔乾!唔知係醃左定本身馬友係咸,食落好香口!讚拔絲咕嚕肉--呢個又係要讚!拔絲外皮做得好脆,汁甜甜酸酸味道好好!肉亦好juicy!讚!小炒王--都係酒樓一般既小炒,都好食但周圍都有得食唔太特別一隻白切雞--切雞食得出係新鮮雞!醃左少少咸咸地好好味!煎蠔餅--呢個直頭唔好食,雖然好多蠔,但蛋煎得唔夠脆,一pat pat,味亦一般侍應都幾細心!唔算好好招呼,但都唔會好似出面d連鎖酒樓果d咁叫極都無人理!整理非常不錯!會再食!
朋友入伙飯,一大班人十幾個食自家人
點左8樣餸
濃湯浸勝瓜--個湯有濃濃的鮮味,配勝瓜,good
冬菇鵝掌--呢個普普通通酒樓婚宴食果d,唔特別講
小炒王--都係酒樓一般既小炒,都好食但周圍都有得食唔太特別
一隻白切雞--切雞食得出係新鮮雞!醃左少少咸咸地好好味!
整理非常不錯!會再食!
2015-06-07
  • 蘿蔔餅
2015-04-30 928 瀏覽
叫了欖菜四季豆、拔絲蝦球、黑椒牛柳粒、魚雲煲、粟米魚肚更四季豆:超咸,用嚟送飯都食唔落蝦球:煮出嚟同咕嚕蝦球一樣,無特別牛柳:又係勁咸,食唔到超過2粒魚肚更:除了咸就無乜味魚雲:又係超咸,呢排d鹽係咪唔洗錢?咸成咁,完全食唔到!無下次
叫了欖菜四季豆、拔絲蝦球、黑椒牛柳粒、魚雲煲、粟米魚肚更

四季豆:超咸,用嚟送飯都食唔落
蝦球:煮出嚟同咕嚕蝦球一樣,無特別
牛柳:又係勁咸,食唔到超過2粒
魚肚更:除了咸就無乜味
魚雲:又係超咸,呢排d鹽係咪唔洗錢?

咸成咁,完全食唔到!無下次