留意左公司附近呢間餐廳好耐門口好隱蔽 今次終於約到同事一齊幫襯環境寧靜幾有情調 啱曬坐低傾下心今次試左Carving tasting menu $688 餐廳推薦套餐 唔洗用腦揀就有好嘢食 唔錯👍🏻.✨日本和牛他他和牛他他加小小黑松露令人食慾大開 完全唔腥 底個塊飯焦脆脆增添口感.✨三文魚子約克布丁外型好得意好cute 多士包住啲類似蛋黃醬味嘅醬料 加上三文魚子 好特別🤭.✨煎鵝肝 夢王卵似茶碗蒸嘅變化版 薄薄一層蛋味濃郁鵝肝油香四射 味道好夾.✨煎熟成牛阿 高湯大根煎魚外層脆脆冇骨方便食 肉質好嫩.✨日本和牛漬物伴菜 七星米白飯熟成度剛剛好 唔會太硬 是日最佳❤️肉質軟嫩入味有肉汁👅.✨大閘蟹 白菌 紫蘇花外型特別 打開係蘑菇+滿滿蟹膏 撈飯食一流🫶🏻.✨特色甜品甜品較普通 蛋糕配脆脆片😂
留意左公司附近呢間餐廳好耐
外型特別 打開係蘑菇+滿滿蟹膏 撈飯食一流🫶🏻
✨特色甜品
甜品較普通 蛋糕配脆脆片😂

2024-01-17 24 瀏覽
位於上環皇后大道中的 「 肉料理とワインCARVING」開業短時間已經好評如潮,主打西日式廚師發辦,定期亦會推出新Menu,用料上乘如優質的日本和牛、魚類、鵝肝等,今日就和朋友來朝聖,試試Tasing Course 😋🌟CARVING TASTING COURSEFull course tasting dinner $688 ‹Exclusive 3 Drinks pairing +$248 5 Drinks pairing +$348>🐄▪️AMUSE-BOUCHEWagyu _artare用香脆嘅米通,放上既日本和牛他他和黑魚籽,非常矜貴,味道鮮美,口感又脆又柔軟好,有層次感🐠▪️IKURA PUDDING三文魚籽約克布丁,外層是香脆的麵包,包住一夜乾慕絲,放上鮮味的三文魚籽再加上淡雪海鹽,味道充滿魚鮮香🪿▪️FOIE GRAS煎鵝肝外脆內軟,放上用日本夢王蛋做既茶碗蒸,超濃蛋香,放上木魚碎和麵豉碎,吸收埋鵝肝的油份,更加滋味🐟▪️SEA GEMS超水準之作,煎日式立鱗魚,最喜歡魚皮香脆無比,魚肉有彈性,味道鮮香,配上清甜入味既高湯日本大根,相當美味🦀▪️KAMAMESHI全晚最

🌟CARVING TASTING COURSE
5 Drinks pairing +$348>

🐄▪️AMUSE-BOUCHEWagyu _artare

🐠▪️IKURA PUDDING

🪿▪️FOIE GRAS

🐟▪️SEA GEMS

🦀▪️KAMAMESHI
全晚最精彩的大鬧蟹釜飯,份量超多嘅蟹粉、蟹膏和蟹肉,充滿蟹鮮香,放在用上日本七星米的米飯,軟糯充滿米香,每一粒米都被蟹粉包圍住,而且仲有飯焦,伴上白菌和紫蘇花,真心推薦極其美味

🍯▪️CARVING DESSERTSpecial Sweets
最後嚟到甜品時間,用糯米做的最中餅,豆漿製成嘅豆糕,伴上焦糖香蕉,口感香脆軟糯又焦香

• 三文魚子約克郡布丁
2024-01-16 41 瀏覽
📍 CARVING📍 上環 • 皇后大道中338號338 Apartment UG樓1號舖-上環的《CARVING》主打西日料理,在OpenRice上訂位,可享有全單8折優惠-晚市提供數款套餐選擇,我們就選了「CARVING 嚐味套餐」,承惠每人$688,包含六道菜-Amuse-bouche小鉢為日本和牛他他,生和牛配上魚子醬,放上脆米餅上同吃,口感跟味道都很豐富•Ikura pudding「三文魚子約克布丁」用上Yorkshire pudding,配上三文魚慕斯、mascarpone cheese跟三文魚子,帶鹹鮮味道,不會很膩•Foie gras茶碗蒸以夢王蛋製成,但蛋味不算很濃,而且個人會略嫌有點過熟煎鵝肝味道則超香,油脂豐盈•Sea gems「煎熟成午阿配高湯大根」用上馬友魚,香煎過後,魚皮香脆,肉質帶嚼勁•主菜可選和牛或大閘蟹釜飯,本人選的是和牛(朋友選了釜飯,好好吃,但沒拍照)Japan Wagyu日本和牛油脂分布平均,入口軟嫩伴上漬物、伴菜,還會附上一碗七星米白飯•CARVING dessert最後是CARVING特色甜品,為整頓晚餐劃上完美句號-Menu:
📍 CARVING
Amuse-bouche
日本和牛他他

Ikura pudding
三文魚子約克布丁

Foie gras
煎鵝肝 夢王卵
茶碗蒸以夢王蛋製成,但蛋味不算很濃,而且個人會略嫌有點過熟
煎鵝肝味道則超香,油脂豐盈

Sea gems
煎熟成午阿 高湯大根

Japan Wagyu
日本和牛 漬物 伴菜
日本和牛油脂分布平均,入口軟嫩
伴上漬物、伴菜,還會附上一碗七星米白飯

CARVING dessert
CARVING 特色甜品
最後是CARVING特色甜品,為整頓晚餐劃上完美句號

Menu:
2024-01-16 26 瀏覽
今日同朋友嚟到上環呢一間高級餐廳食日西fusion 菜,我地今次食嘅係full course tasting dinner $688,有6道菜,侍應會觀察住食客食到邊再慢慢上菜,可以keep到菜式新鮮熱辣出爐。.日本和牛他他他他 Tartare 係法國經典菜式,廚師將生和牛用刀剁碎,混合調理料,鋪係米餅上面,再用黑魚子醬做點綴,菜式精緻華麗,食到食材嘅鮮味!.三文魚子約克布丁約克布丁並唔係甜品菜式,係用麵粉做成小兜配肉類食,今次廚師用麵粉造成好似腐皮壽司的外殼,用Ikura鹽醃的三文魚魚子、熟成三文魚同Mascarpone 芝士混合製成餡料,當中熟成後的三文魚味道更濃郁,鮮味更濃縮!一啖咬落去,食到脆身的麵包同餡料嘅鮮、甜、鹹香,好好食!.煎鵝肝、夢王卵第一次食煎鵝肝 x 茶碗蒸嘅配搭,呢度菜係我覺得全餐最好食同驚喜嘅一道菜,鵝肝大大塊,煎到外脆內軟,放係用日本蛋品種夢王卵製成嘅茶碗蒸上面,上面灑上木魚絲同七味鹽做調味。食落蛋香味濃郁,配埋鵝肝嘅油脂,食落好creamy,稍微調味就已經好足夠,每一啖都係享受!.煎熟成午阿、高湯大根午阿魚(午仔魚?)係台灣叫法,香港則被稱為「馬友」,將馬

日本和牛他他

三文魚子約克布丁

煎鵝肝、夢王卵

煎熟成午阿、高湯大根

午阿魚(午仔魚?)係台灣叫法,香港則被稱為「馬友」,將馬友魚切片,外皮煎到好酥脆,魚肉食落好滑嫩鮮甜。配上煮到入哂味嘅高湯大根,好食!
主菜係2選1,我同朋友兩個人各選其一,兩款都可以試到!
大閘蟹、白菌、紫蘇花釜飯

賣相勁吸引,大閘蟹肉同蟹膏份量好多,當中仲見到紫蘇花作點綴,用匙羹將蟹膏、蟹肉、白菌同珍珠米混合,每一啖飯都會食到濃濃嘅大閘蟹嘅味道!因為用瓦煲去上菜,食到最後都會keep住熱辣辣,底下仲有飯焦,好食!
日本和牛漬物伴菜七星米白飯

將和牛輕輕煎到3成熟,之後再切片,有好多配料可以選擇:黑椒、蒜鹽、蒜片、wasabi、醃蘿蔔、醃牛蒡,仲可以配白飯。和牛肉質軟嫩,牛味濃,個人最鍾意嘅食法係配蒜鹽同蒜片。
特色甜品

今晚甜品係葡萄乾蛋糕,配上豆腐雪糕,豆腐雪糕味道清爽,可以中和葡萄乾蛋糕嘅甜膩!
日本丹山酒造番茄酒

用新鮮番茄釀造而成,飲落好香番茄味,味道清爽,大啖啲會感受到酒精的烈,酒精成份有18%,要慢慢小酌,否則好快醉😂。如果可以加冰飲會更好飲。
所有菜式都好好食,無論係食材嘅烹調、配搭、食法、擺碟等都感受都廚師嘅巧思,成餐飯食得好享受!
2024-01-11 26 瀏覽
老細食鱔日記🪱6 有日有個客上黎公司搵老細,佢哋傾開點樣令盤生意發大,個客話工欲善其事,必先利其器。老細浸過淡水,去過井底之國做親鱔🪱大使,回答得好得體,"我唔做善事架",其實佢謙虛啫,佢最善歧視架!不過如果講到真正嘅善其事,利其器,呢間餐廳真係值得推介。六道菜嘅菜式,喺味道同埋擺盤,甚至器皿本身,感覺上藝術成份都好高。每個環節都似乎係諗過度過,配搭精準又完美。 🍺 開始前先嘆一杯燒酎梳打,雖然只係一杯兩樣野倒埋一齊嘅飲品,但係我覺得咁味道啱好,比例非常重要,咁先做到順滑又醒胃既效果。 🍖和牛他他,上面係煙熏魚子醬,下面係脆脆嘅米通,三樣嘅配合,可以互相突顯對方嘅優點,同時彌補大家嘅不足。煙熏嘅魚子,木香同魚子本身嘅鹹香,確保左牛肉唔會有一丁點嘅腥味。 牛肉有鮮味但冇太多調味,避免左魚子醬味道過濃。米通脆口,所以口入邊唔會只得以上兩種材料既一片綿綿嘅口感。各樣野加埋一齊食,口感唔會好複雜,反而你好平衡既感覺。 🍖三文魚子約克布丁,布丁外皮保持香脆,上面有輕軟既Mascarphone cheese同埋充滿魚油魚子,同埋最最上面既淡雪鹽。除咗一樣做到平衡感覺之外,唔知點解突然好有野餐感覺。
老細食鱔日記🪱6

🍖三文魚子約克布丁,布丁外皮保持香脆,上面有輕軟既Mascarphone cheese同埋充滿魚油魚子,同埋最最上面既淡雪鹽。除咗一樣做到平衡感覺之外,唔知點解突然好有野餐感覺。而且佢既碟係通花既,再加上佢每張枱都有一個射燈,由高而下照射,光線透過通花碟,照射出一張賞心悅目嘅圖騰餐墊。

🍖雞蛋同鵝肝一向都都好夾,鵝肝獨有嘅油香,配合高質夢王蛋,放係暖笠笠既雲石面鉢度,食落口,香氣縈繞不休。而且令鵝肝更加豐潤。

🍖魚同埋大根,放係一個圓盤嘅一角,其他部份放上七味粉,騰出左一大片嘅藝術空白。而七味粉本身的確係又有自己嘅功效,無論喺煎到外皮脆肉汁鮮嫩嘅魚同非常林滑既羅白,都起到提鮮辟腥嘅效果。

🍖我個人最鍾意就係大閘蟹煲仔飯,細細個煲仔,載住滿滿既蟹膏蟹肉,下面係白菇同意想不到有飯焦既飯底。不同於一般煲仔飯要用大火煲,令個煲黑晒,影響觀感,佢係完全冇燒過痕跡,而且飯焦係做到似焦糖化多過燶邊。唔單止蟹殼有笑笑面,食既人都心心眼。

🍖法式西多作為甜品,細細件食得非常舒服,再加上佢用黑豆所造既醬,唔太甜又好健康。喺一個圓滿嘅收尾。

✨️佢哋有好嘅食材,好嘅器皿,好嘅細節配合。令到事情盡善盡美。真係好想邀請食膳老細🪱過黎交流下。

2024-01-03 39 瀏覽
今日黎上環食飯再去飲嘢,試左呢間嘅六道菜menu。首先,日本和牛他他。和牛切成薄片,咬落去肉質嫩滑,面頭仲有魚子醬,同個薄脆夾埋味道好有層次。第二道菜係三文魚子約克布丁。呢款菜式將三文魚子同約克布丁結合,味道層次分明。布丁細緻滑順,加上三文魚子嘅鮮味。煎鵝肝夢王卵係一道豪華嘅菜式。煎鵝肝外脆內軟,配上夢王卵,帶有獨特嘅鹹香味道。第四道菜係煎熟成午阿同高湯大根。煎熟成可以保持嫩滑口感,而高湯大根清爽嫩滑,兩者搭配得恰到好處。日本和牛漬物同伴菜七星米白飯係我最鐘意一道菜。和牛煮得啱啱好,加埋唔同嘅漬第有不同嘅效果。大閘蟹白菌紫稣花唔使自己剝蟹肉。大閘蟹嘅鮮甜肉質同白菌嘅香味相互輝映,紫稣花嘅點綴令菜式更加美觀。甜品有法式多士,最特別係表面有芝麻醬。覺得呢間餐廳都適合情侶嚟拍下拖,環境唔錯,嘢食又精緻。
今日黎上環食飯再去飲嘢,試左呢間嘅六道菜menu。

甜品有法式多士,最特別係表面有芝麻醬。

覺得呢間餐廳都適合情侶嚟拍下拖,環境唔錯,嘢食又精緻。
2023-12-27 31 瀏覽
尋晚去試左間由前米芝連餐廳、六星酒店總店總廚主理的日式fusion餐廳。我就以一杯芋燒酒開始,該燒酒以薯類為原料釀制,比起麥燒酒味道較清爽,適合女性。日本和牛他他上面魚籽醬配脆米餅,這個一口小吃顏值唔錯。三文魚籽約克布丁一睇到好吸引,滿瀉的三文魚籽裡面係一夜干mousse,咸鮮美味。煎鵝肝夢王卵,蛋味濃厚十分之嫩滑配鵝肝,肥而不油膩。煎熟成午阿配高湯大根,熟成過的魚外皮煎得很脆,魚肉濃郁。主菜可選日本和牛配漬物伴菜或大閘蟹白菌釜飯,兩款都做得出色,食到原材料自然的味道。最後以豆乳最中餅配焦糖香蕉作結尾。

日本和牛他他上面魚籽醬配脆米餅,這個一口小吃顏值唔錯。

煎鵝肝夢王卵,蛋味濃厚十分之嫩滑配鵝肝,肥而不油膩。

煎熟成午阿配高湯大根,熟成過的魚外皮煎得很脆,魚肉濃郁。

2023-12-24 775 瀏覽
餐廳主打創新西日fusion料理,每道菜擺盤都相當有心思✨餐廳供應Wine Pairing菜單(另加$248起)令每道主食味道昇華之餘,亦令整個用餐體驗更加圓滿,飲酒之人又多個地方選擇🍷 Tasting Menu ($688)AMUSE-BOUCHE和牛他他配搭魚子醬,令味道層次更豐富,牛肉鮮味更能呈現,伴以香脆米餅,帶黎多重口感享受!IKURA PUDDING三文魚籽每粒鹹香滿溢,鮮味散發口腔,搭配香脆又帶點煙韌嘅約克布丁同意式軟芝士,出色!FOIE GRAS鵝肝入口甘香濃郁,油香豐富,底層配上夢王蛋,味道清甜,仲有微微粟米清香,配上木魚絲令味道昇華🆙 SEA GEMS當日餐廳供應馬友魚,魚皮煎得非常之香脆,魚肉尚算嫰滑~JAPAN WAGYU牛味香濃,只作簡單調味,令牛嘅原汁原味更突出,油脂感亦唔會太重~KAMAMESHI竟然喺西日餐廳食到煲仔飯✨飯身偏軟糯但煲邊亦有微微飯焦,大閘蟹甘香味濃,蟹黃份量好多,最適合拌飯🦀 CRAVING DESSERT最後以豆漿製成嘅糕點配上焦糖香蕉🍌為豐富晚餐作結

Tasting Menu ($688)
AMUSE-BOUCHE

IKURA PUDDING

FOIE GRAS

SEA GEMS
當日餐廳供應馬友魚,魚皮煎得非常之香脆,魚肉尚算嫰滑~

JAPAN WAGYU

KAMAMESHI
竟然喺西日餐廳食到煲仔飯✨飯身偏軟糯

CRAVING DESSERT
最後以豆漿製成嘅糕點配上焦糖香蕉🍌為豐富晚餐作結
2023-12-20 18 瀏覽
今日放工約左朋友食一間日式fusion 的西餐廳食飯🤩今次食日本野,所以叫左日本燒酒,我就淺量淺😂我飲highball就得😎1️⃣日本和牛他他 新鮮的和牛、有奢華的魚子點綴,配上脆卜卜既米通一齊食,又幾好味😋2️⃣三文魚子約克布丁用上一夜干而製成的慕士,配上三文魚子;上面白色係淡雪鹽,提升了魚料的鮮味。煎鵝肝配蒸蛋 鵝肝好香油脂配上蛋香濃的夢王卵係絕配😋而Topping有麵豉、洋蔥、木魚碎,增添口感👍🏻3️⃣煎熟成馬友配高湯大根Dry aged馬友肉質好滑,魚皮亦煎得好香脆😋我就喜歡沾上辣椒粉食😆4️⃣日本和牛、漬物及伴菜配七星米白飯肉質好鮮嫩且油脂豐富,亦附上黑椒、山葵同粉紅岩鹽,沾上食都別有一番風味。而漬物有小黃瓜同牛蒡,我就中意配上白飯食😛5️⃣大閘蟹釜飯日式煲仔飯🍚滿滿蟹肉蟹膏,撈勻後每粒飯都掛滿蟹膏好好味呀😋仲有飯焦正呀👍🏻6️⃣ 特式甜品豆乳角餅口感似砵仔糕,配上中餅+焦糖香蕉,一啖咬落去甜脆加煙韌😋
今日放工約左朋友食一間日式fusion 的西餐廳食飯🤩

4️⃣日本和牛、漬物及伴菜配七星米白飯

5️⃣大閘蟹釜飯

6️⃣ 特式甜品

2023-12-19 18 瀏覽
上環日式Fusion菜 🌟 IKURA PUDDING三文魚子約克布丁 香脆嘅麵包布丁會搭着三文魚蓉加上配搭住Mascarpone cheese🧀外脆內軟嘅感覺加上三文魚子鮮味十足 🌟煎鵝肝 夢王卵鵝肝油香飽滿 有入口即溶嘅感覺 夢王蛋食落去有啲粟米味嘅感覺 甘甘甜甜 配上木魚絲 口感層次增加🌟 魚~ Sea GEMS食材選用咗馬友魚 魚皮煎得香脆 主要食到食材原先嘅味道 蘿蔔用高湯炆食到有兩種甜味🌟 牛~ TAPAN WAGYU牛味較濃嘅西冷 油脂感唔會太重唔會覺得好油膩嘅感覺 簡單嘅調味 食到食材嘅味道🌟 签飯~ KAMAMESHI用咗七星米黎做煲仔飯 同平時出邊食嘅唔一樣 飯身較為軟糯 但係做到有飯焦🤭🤭大閘蟹甘香 蟹黃拌飯簡直冇得輸味道 8.5/10環境 8/10推介程度8/10 📍肉料理とワインCARVING (上環)上環皇后大道中338號338 ApartmentUG樓1號舖
上環日式Fusion菜 [肉料理とワインCARVING]

師傳係擺盤上花咗好多心思 啱晒過嚟打卡📷
餐廳也提供Wine Pairing 啱晒邊飲酒邊吹吓水

CARVING TASTING COURSE
Tasting Menu ($688)

🌟 AMUSE-BOUCHE
第一道嘅開胃菜就係日本和牛他他 牛肉肉味香濃而且配搭住魚子醬係表面 令到牛肉鹹味增加提鮮🥳

🌟 IKURA PUDDING

🌟 签飯~ KAMAMESHI

味道 8.5/10
環境 8/10
推介程度8/10
📍肉料理とワインCARVING (上環)
2023-12-17 41 瀏覽
肉料理とワインCARVINGCarving full course tasting dinner 🌟日本和牛他他🌟三文魚子約克布丁🌟煎鵝肝配夢王卵🌟煎熟成午阿伴高湯大根 🌟日本和牛配漬物、伴菜及七星米白飯🌟Carving 特色甜品之前食過尖沙咀嘅創作割烹Stella,覺得成個Experience好唔錯,知道同一個老闆開咗另外一間餐廳喺中環,所以決定生日去試下佢嘅tasting dinner。成個full course tasting dinner有六道菜, 首先係日本和牛他他,新鮮嘅和牛他他配上魚子醬,再加上脆脆米餅,一啖食到多重口感。第二道菜嘅三文魚子約克布丁都好特別,飽滿而又鮮甜嘅三文魚子加上煙靭嘅約克布丁好似食緊一個好特別嘅tart ,幾得意。跟住係煎鵝肝配蒸夢王卵,鵝肝煎得外脆內嫩,配上同樣滑嫩嘅夢王蒸蛋,幾啖就食晒成碗la 。煎熟成午阿即係煎馬友,香煎程度把握得啱啱好,配上喺碟面嘅少少辣椒粉同埋高湯大根一齊食,好有日本風味。最後嘅man course係一大盤日本和牛,餐廳叫得自己做肉料理,肉嘅質素當然好高。和牛一嚟到已經覺得香味撲鼻,周圍仲有好多伴菜,加上蒸得好誘人嘅七星米飯
肉料理とワインCARVING
🌟日本和牛他他
🌟三文魚子約克布丁
🌟煎鵝肝配夢王卵
🌟煎熟成午阿伴高湯大根
🌟日本和牛配漬物、伴菜及七星米白飯
🌟Carving 特色甜品

最後嘅man course係一大盤日本和牛,餐廳叫得自己做肉料理,肉嘅質素當然好高。和牛一嚟到已經覺得香味撲鼻,周圍仲有好多伴菜,加上蒸得好誘人嘅七星米飯,成道菜都令人好有滿足感。

甜品方面餐廳準備咗一個小糕點,入面係豆漿糕配上焦糖香蕉,作為ending 份量啱啱好。
2023-12-05 45 瀏覽
最近,我和一位好友在上環的Carving餐廳度過了一個令人難忘的晚上。我們選擇了他們的Carving Tasting Course套餐,這是一場屬於美食的盛宴。首先,我們品嚐到了前菜,其中包括日本和牛他他配脆米餅、三文魚子約克布丁和煎鵝肝配夢王卵蒸蛋。這些精心製作的小菜給我們帶來了一系列口感和風味的絕妙組合。日本和牛他他的嫩滑與脆米餅的酥脆相互輝映,而三文魚子約克布丁則以其豐富的鮮味和柔軟的質地令人愉悅。最令我驚艷的是煎鵝肝配夢王卵蒸蛋,鵝肝的濃郁與蛋的綿密相得益彰,散發出誘人的香氣。接下來是主食,包括煎熟成午阿高湯大根、日本和牛漬物伴菜和七星米白飯。煎熟成午阿高湯大根是魚來的,皮脆肉滑,有豐富的風味,令人回味無窮。日本和牛的質感鮮嫩多汁,搭配精心調製的漬物伴菜,形成了一個完美的搭配。七星米白飯則是一道簡單卻美味的陪伴,讓我們感受到米的香甜。最後,作為結尾的甜點,我們享用了Carving的特色甜品——豆漿糕配焦糖香蕉。這道甜點給我們帶來了濃郁的豆香和香蕉的甜美,而焦糖則增添了一層美妙的口感。這是一個絕佳的結束,為整個餐程留下了美好的印象。

2023-12-05 45 瀏覽
最近同朋友去咗Carving食晚飯,我地揀咗佢哋嘅Carving Tasting Course套餐,真係食到好爽!開頭先食前菜,有日本和牛他他配脆米餅,三文魚子約克布丁同煎鵝肝配夢王卵蒸蛋。嗰啲小食真係好出色,和牛他他嘅嫩滑同埋脆米餅嘅酥脆好搭配,三文魚子約克布丁又鮮味十足,個煎鵝肝配夢王卵蒸蛋更係驚艷,鵝肝濃郁,蛋又綿密,香到令人迷戀。然後就係主菜,大閘蟹白菌紫蘇花。大閘蟹鮮美加埋白菌香氣同紫蘇花,真係一個絕妙嘅組合。而個飯用左煮煲仔飯既方式去煮,有埋飯焦,十分出色。呢道主菜展現咗餐廳嘅烹飪技巧同創意,真係好豪華又好好食。最後,甜品係Carving嘅招牌豆漿糕配焦糖香蕉。呢個甜品真係好豐富,豆香同焦糖嘅組合好香甜,再加上香蕉嘅鮮甜,一口食落去真係超級滿足。呢個甜品係個完美嘅結束,令整個用餐體驗更加完美。整體黎講,Carving餐廳嘅菜品同服務真係令人印象深刻。不論係用餐環境定係菜品味道,都係一流嘅水準。如果你想要一個獨特而難忘嘅用餐體驗,我絕對推薦你去Carving餐廳試試。真係好正,絕對唔會令你失望!

餐廳主打西日fusion割烹料理簡約風冷色調嘅裝潢 低調得黎有空間感餐廳設有2人檯 適合慶祝節日同時亦設有吧枱 可以邊食邊近距離欣賞師傅手藝當日同朋友揀左5-Course Tasting Menu 📜北海道椰子牛魚介5道嚐味套餐 ($698+10%)《頭盤APPETIZER》🫘AMUSE-BOUCHE - 大豆題材 (魚子醬•帆立貝•鮑魚• 和牛)除左菜式上嘅設計 師傳喺擺盤上亦別具心思V字型食法 由淡到濃 先由腐皮包起嘅和牛他他魚子醬食起之後再到帶子+銀魚配豆腐mousse最後就係腐乳醬鮑魚撻以普通嘅大豆食材製作成精緻嘅菜式為今日嘅晚餐展開序幕《前菜ENTREE》🐮BEEF TONGUE - 牛舌三味 (柚子燈籠椒•山葵莖•蕃茄梅子)三款口味嘅慢煮牛舌 經過48小時慢煮 肉質口感彈牙 有微微嚼感食法由右到左 先由柚子燈籠椒 再到山葵莖 最後係蕃茄梅子個人最喜歡有少少嗆辣刺激感嘅山葵口味《主菜MAINS》🐟AMADAI UROKO-YAKI - 甘鯛立鱗燒(蕃茄莎莎•味噌)甘鯛脂肪多 肉質軟 師傅以淋油方式烹調至魚鱗立起魚身掃上自家製蠔醬旁邊再加上沙沙蟹肉味噌醬以為醬汁會太濃味 但出奇
餐廳主打西日fusion割烹料理
簡約風冷色調嘅裝潢 低調得黎有空間感
餐廳設有2人檯 適合慶祝節日
同時亦設有吧枱 可以邊食邊近距離欣賞師傅手藝

北海道椰子牛魚介5道嚐味套餐 ($698+10%)

《頭盤APPETIZER》
魚身掃上自家製蠔醬
旁邊再加上沙沙蟹肉味噌醬
以為醬汁會太濃味 但出奇地夾 完美帶出甘鯛嘅鮮甜味
而且油溫控制得好好 魚鱗脆口 肉質軟嫩多汁
🐄HOKKAIDO HIGASHIHARA COCONUT BEEF
北海道東原牧場椰子牛「西冷或肉眼」(漬物五點•伴菜)
椰子牛係以椰子渣為飼糧嘅日本國產牛
今次揀選左牛味較濃嘅西冷
以簡單嘅調味煎煮就已經好好味
表面焦香 肉質口感軟嫩 油脂豐富
加上旁邊嘅炸蒜同白飯 忍唔住一啖接一啖
店家嘅漬物五點 全部都好好味 亦非常解膩
甜品DESSERT》
🍨BABA GELATO - 石榴酒巴巴蛋糕 (櫻尾氈酒 • 雲尼拿雪糕•青瓜乳酪)
非常有創意嘅一道甜品
蛋糕係以GIN酒製成 有濃濃嘅酒香味
加上雲尼拿雪糕嘅甜味
同青瓜乳酪嘅清新
非常有層次 亦為今日嘅晚餐畫上完美句號
🍠こふくろう 芋焼酎 (ALC25%)
非常適合初次接觸焼酎嘅朋友
甜薯焼酎配上Soda好容易入口
一啲都唔嗆喉 唔好酒嘅朋友都有encore🫢
今日同朋友👫🏼來了位於上環的「肉料理とワインCARVING 」,這家是由曾任米芝蓮星級餐廳、六星酒店總廚主理的日式西餐廳,主打Fine dining,每月會推出新菜單,月月有驚喜餐廳設有吧枱,餐枱座位,想近距離欣賞師傅手藝或想享受私人空間都可以😌,餐廳也提供Wine Pairing ,可同時享受佳餚美酒🔺北海道椰子牛魚介含味套餐| $798🔶  ᴀᴍᴜsᴇ-ʙᴏᴜᴄʜᴇ以大豆做主題配合魚子醬、帆立貝、鮑魚、和牛作為前菜:脆脆的腐皮包著和牛、魚子醬,味度香濃食是銀魚、豆腐 Mousse,最後脆撻入面放進墨魚粒及鮑魚塊,從淡食到濃味🔶  ʙᴇᴇғ ᴛᴏᴜɢᴜᴇ牛舌三味(柚子燈籠椒•山葵莖•蕃茄梅子)以 3 種配料調味的慢煮 48 小時牛舌,我最喜歡的是山葵莖口味,因為帶少許微辣好惹味。🔶  ᴀᴍᴀᴅᴀɪ ᴜʀᴏᴋᴏ-ʏᴀᴋɪ甘鯛立鳞甘鯛魚塊上的鱗片高高豎立,如花般綻放,酥香清脆;皮脂 Q 彈,有韌勁;魚肉柔嫩細滑,鮮美無比,配了蟹味噌和蕃茄莎莎醬,令味道添上層次🔶  ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ ʜɪɢᴀsʜɪʜᴀʀᴀ ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ʙᴇᴇғ北海道東原牧場椰子牛 「西冷或肉眼」(漬物五點 • 伴菜)

🔺北海道椰子牛魚介含味套餐| $798

🔶  ᴀᴍᴜsᴇ-ʙᴏᴜᴄʜᴇ
以大豆做主題配合魚子醬、帆立貝、鮑魚、和牛作為前菜:
脆脆的腐皮包著和牛、魚子醬,味度香濃

🔶  ʙᴇᴇғ ᴛᴏᴜɢᴜᴇ
牛舌三味(柚子燈籠椒•山葵莖•蕃茄梅子)

🔶  ᴀᴍᴀᴅᴀɪ ᴜʀᴏᴋᴏ-ʏᴀᴋɪ
甘鯛立鳞

北海道東原牧場椰子牛 「西冷或肉眼」(漬物五點 • 伴菜)
以椰子渣為飼糧嘅日本國產牛,係非常特別嘅牛種,相當矜貴,肉質口感鬆軟唔膩、油花豐富,肉質仲帶有淡淡嘅椰子奶香味。配上漬物蒜頭、黃瓜、牛蒡、鵪鶉蛋、烤過的青瓜、粟米、小甜薯和炸蒜片等精緻又美味

🔶  ʙᴀʙᴀ ɢᴇʟᴀᴛᴏ
石榴酒巴巴蛋糕(櫻尾氈酒。雲尼拿雪糕•青瓜乳酪)
蛋糕有強烈的櫻尾氈酒味,配上香濃的雲尼拿雪糕來吃,非常之夾
單吃雲尼拿GELATO 加青瓜乳酪醬又會有很清爽的口感,為這一餐畫上完美句號

ʙᴀʙᴀ ɢᴇʟᴀᴛᴏ

ʙᴀʙᴀ ɢᴇʟᴀᴛᴏ