2023-02-21 177 瀏覽
夜麻麻九點幾去到尖沙咀,自己一個唔知食咩好,行到去厚福街諗住食過沾麵就算數,經過呢間肉搏食堂見到好吸引嘅Menu停低咗嚟睇,門口個哥哥同我講新開張有8折,諗咗2秒,就入咗去😆之前IG都有留意到呢個牛肉丼,賣相好似日本嘅Red Rock,當回味下都好⭐️慢煮頂級牛肉盛丼 150g $98本身都諗會唔會好細份,但係原來真係有好多牛肉,慢煮口感好好一啲都唔會靭,加埋個蛋黃同返食,真係好好味,女仔食嘅話150 g啱啱好見有折扣,順便嗌多個小食試吓☺️⭐️鹽燒三文魚骨 $48送到黎熱辣辣,即刻食好脆好香口,唔會好鹹,味道啱啱好,三文魚嘅油香好吸引,Lun出嚟嘅魚肉好滑,魚肉都啜到出嚟,$48呢個價錢絕對非常OK!(仲要有折😆)呢餐都食得好滿足,服務態度好,員工都好似幾靚仔😂食物一啲都唔求其,咁夜仲可以慢慢食唔催人走,可以好好享受食物😎

⭐️慢煮頂級牛肉盛丼 150g $98

見有折扣,順便嗌多個小食試吓☺️

⭐️鹽燒三文魚骨 $48

2023-01-14
2023-02-17 77 瀏覽
這間日式餐廳主打的是慢煮牛肉,相信大家對慢煮這種新式烹調方法一定不陌生。慢煮的優點在於透過長時間的低溫慢煮能更好地鎖住肉汁和保留肉本身的口感。值得驚訝的是,慢煮的方式和牛肉是出奇的搭配。牛肉本身肉質細嫩肉汁飽滿,在低溫慢煮下,細嫩的肉質和豐富的肉汁被最大程度保留了下來,因此,每一口都能品嘗到牛肉本身的滋味和口感,不必加太多調味料,只需加一個蛋黃在上面便已足夠。如果未嘗過慢煮的人,可以借此機會品嘗一下。

如果未嘗過慢煮的人,可以借此機會品嘗一下。
大年初三見呢間冇人排隊,於是同朋友入去試吓,原本想嗌一個慢煮頂級牛肉盛丼同慢煮黑豚盛丼,點知店員話冇晒豚肉,於是轉左嗌海膽牡丹蝦雜錦刺身丼($158)一陣店員又話冇晒油甘魚,將油甘魚轉做吞拿魚得唔得,咁我都ok啦點知個刺身丼係以下咁樣嘅,盛惠158蚊未出之前,仲聽到話冇晒三文魚事實上,大半個Menu嘅嘢都賣曬,小食一兩款可以揀,選擇一啲都唔多,明知大年初三好多舖頭都唔開,理應被更多嘅課準備更多嘅客人嚟幫襯,只能夠話呢個刺身丼一啲都唔值$158,冇下次
大年初三見呢間冇人排隊,於是同朋友入去試吓,
點知個刺身丼係以下咁樣嘅,盛惠158蚊
未出之前,仲聽到話冇晒三文魚
事實上,大半個Menu嘅嘢都賣曬,
海膽牡丹蝦雜錦刺身丼
2023-01-24
2023-01-22 61 瀏覽
尖沙咀厚福街就出名多嘢食,今日見到新開了「肉搏食堂」,而且又有新開張優惠,當然入內嚐嚐。「肉搏食堂」除了肉肉外,更有魚生飯可供選擇,配埋佢地嘅特飲可謂更上一層。先來一碗熱燙燙的西湯,味道酸酸甜甜,非常開胃。紫薯鮮奶來到時已聞到其香味,奶味較重,而又不失紫薯的香味,啖啖香順。朱古力曲奇沙冰賣相有趣的曲奇沙冰,入口朱古力味濃郁,清涼解渴。慢煮頂級牛肉盛丼盛丼舖滿了片片慢煮頂級牛肉,就像一個小山丘般,再加上順滑生雞蛋、酸味忌廉醬,可謂更添層次。輕輕亂穿雞蛋,蛋漿即時流出,配上粉色嫩身牛肉片,及其秘製醬汁,入口嫩滑,更突出牛肉濃香。海膽牡丹蝦雜錦刺身丼雜錦刺身丼中已有多款刺身:吞拿魚、三文魚、三文魚籽、帶子、海膽、牡丹蝦等…款款新鮮有光澤,而且更有鮮嫩蛋醬在旁,更顯嫩滑香順。

先來一碗熱燙燙的西湯,味道酸酸甜甜,非常開胃。

朱古力曲奇沙冰
賣相有趣的曲奇沙冰,入口朱古力味濃郁,清涼解渴。

慢煮頂級牛肉盛丼

海膽牡丹蝦雜錦刺身
2023-01-20 59 瀏覽
放學去tst食丼🥳一入座 餐廳座位舒適☺️☺️環境比人感覺都好舒服餐廳主打丼飯🍱🍚 喺tst嚟講 價錢都非常親民🤩我同朋友分別點了刺身丼同埋牛丼.🐮●「慢煮牛肉飯」($98)●餐牌寫份量有150g 雖然factcheck唔到 但朋友覺得份量都好多 好足夠 食到最尾都有牛送飯😌😌牛煮得啱啱好,肉質較好彈牙 唔會太鞋配埋燒汁,撈埋飯真係好yummy👍🏻除咗燒汁天外餐廳都有個小巧思,加咗少少酸忌廉提味,原來咁都幾好食😝.🍴●「海膽牡丹蝦雜錦刺身丼」($158)● 海鮮嘅種類真係非常多呢個當大部分嘅食材單價都比較貴,有油金魚劍魚吞拿魚魚子等等😍可惜我妹仔嘴,又唔鍾意食吞拿魚又唔鍾意食魚子又唔鍾意食三文魚😂😂三文魚亦都係選取三文魚腩,比較淳厚但始終蒲頭主打都係牛肉😂😂海鮮方面反而冇牛肉咁驚艷茉莉花鮮奶玫瑰荔枝梳打嘢飲都幾抵嗌,跟餐嘅話加18蚊就有杯咁靚嘅嘢飲😍😍嘢飲方面打卡一流,但係店舖太足料啦😂啲糖漿落得有少少太多 味道同埋甜度都推到maximum level😂😂如果可以半糖咁就perfect喇😂————💭💭💭————好味(7/⑩)抵食 (7/⑩)————💭💭💭————📍 肉搏地址: 尖沙咀厚
放學去tst食丼🥳
一入座 餐廳座位舒適☺️☺️
環境比人感覺都好舒服
餐廳主打丼飯🍱🍚 喺tst嚟講 價錢都非常親民🤩
我同朋友分別點了刺身丼同埋牛丼
🐮●「慢煮牛肉飯」($98)●

牛煮得啱啱好,肉質較好彈牙 唔會太鞋
配埋燒汁,撈埋飯真係好yummy👍🏻
🍴●「海膽牡丹蝦雜錦刺身丼」($158)●
海鮮嘅種類真係非常多
三文魚亦都係選取三文魚腩,比較淳厚
但始終蒲頭主打都係牛肉😂😂
海鮮方面反而冇牛肉咁驚艷
茉莉花鮮奶
玫瑰荔枝梳打
嘢飲都幾抵嗌,跟餐嘅話加18蚊就有杯咁靚嘅嘢飲😍😍
嘢飲方面打卡一流,但係店舖太足料啦😂
如果可以半糖咁就perfect喇😂
————💭💭💭————
好味(7/⑩)
抵食 (7/⑩)
————💭💭💭————
📍 肉搏
地址: 尖沙咀厚福街2a號地下
2023-01-19 623 瀏覽
今日剪頭髮之前醫飽個肚先,時間緊張就衝去最多餐廳的厚福街,搵一間新餐廳試下! 【肉搏食堂】剛剛開門,小編係第一個客人。裡邊以白色為主調,長窄的餐廳格局,人少少都坐得舒服。餐單簡單就只有丼,選擇分為肉丼及海鮮丼;兩種丼喺好多日本餐廳都有供應;叫得【肉搏食堂】,當然叫肉丼!除左餐廳已經預設的海鮮丼外,客人還可以自選海鮮造一個適合自己的海鮮丼。諗起釧路「和商市場」嘅勝手丼。每個丼附上一碗羅宋湯,味道比較甜,裡面有些蔬菜,味道一般般沒有什麼驚喜。【慢煮頂級牛肉盛丼】有兩個份量選擇:150g $78 & 200g $98;適合不太大食的小編。日式丼通常用碗呈上,但這個牛肉丼用小碟呈上,賣相變成窩蛋牛肉碟頭飯。牛肉片包著飯好似個小山丘,用小碟呈上令賣相更加突出。山丘頂上放有生蛋、sour cream、蔥花為牛肉丼添加色彩。不過同餐牌照片比較,sour cream及蔥花份量少多了。牛肉配生雞蛋好似變成習慣。蛋漿把牛肉變得滑滑的,進一步提升了牛肉片的口感。不過蛋味不夠香,有點失色。如果可以用上「蘭王」、「曉」這些日本名牌兼指明可生食的蛋,無論顏色、味道真係大不同(小編經驗之談) ⋯⋯ 果然一分錢一分貨

慢煮頂級牛肉盛丼

牛肉配生雞蛋好似變成習慣。蛋漿把牛肉變得滑滑的,進一步提升了牛肉片的口感。不過蛋味不夠香,有點失色。如果可以用上「蘭王」、「曉」這些日本名牌兼指明可生食的蛋,無論顏色、味道真係大不同(小編經驗之談) ⋯⋯ 果然一分錢一分貨。
每片牛肉切得薄身,牛肉片呈粉紅,入口嫩滑。牛肉份量多,一啖牛肉一啖飯再配上秘製汁,好快KO這碟頭飯。
沒有大驚喜,勝在沒有加一;可以試一次。

2023-01-13
2023-01-18 31 瀏覽
同同事食lunch , 見到呢間圖片好吸引 不如試試~~ 慢煮頂級牛肉丼200g粉嫩牛肉小山丘中間有顆生雞蛋配上Sour Cream ,穿蛋黃混合牛肉 口感更滑,配上鹹鹹甜甜醬汁,拌勻飯,啖啖滿足!另一版本是豬肉版 形象相似 但配芝麻醬 更開胃
同同事食lunch , 見到呢間圖片好吸引
不如試試~~

慢煮頂級牛肉丼200g
粉嫩牛肉小山丘中間有顆生雞蛋
配上Sour Cream ,穿蛋黃混合牛肉 口感更滑,
配上鹹鹹甜甜醬汁,拌勻飯,啖啖滿足!

另一版本是豬肉版
形象相似 但配芝麻醬 更開胃
⊶慢煮頂級牛肉盛丼 $118 (200g)👍🏻慢煮的牛肉呈粉紅色 肉質都算嫩滑 牛肉味好濃 牛肉多到鋪出一座山丘的形狀 流心生蛋放咗喺面 撈埋一齊食更突出香味 會配搭日式燒汁 略嫌醬汁有啲少 令到碗飯有啲乾 好在米飯是用日本粒粒珍珠米 呢間餐廳啱晒一種牛魔王 食完都有一種滿足感😄餐廳除了提供肉食丼飯 還提供了刺身丼 有興趣的朋友也不妨一試😙⬧︎⧫︎ 肉搏食堂 ⧫︎⬧︎尖沙咀厚福街2A號地舖味道🌕🌕🌕🌗🌑環境🌕🌕🌕🌑🌑服務🌕🌕🌕🌗🌑#香港美食 #尖沙咀美食#justleave尖沙咀#justleave日式#justleave香港#丼飯 #慢煮

⊶慢煮頂級牛肉盛丼 $118 (200g)

⬧︎⧫︎ 肉搏食堂 ⧫︎⬧︎

#justleave日式
#justleave香港
#丼飯 #慢煮
2023-01-13 23 瀏覽
尖沙咀厚福街一向多美食,今晚揀咗呢間主打日式丼飯嘅餐廳,提供多款特色丼飯🍚 新款配搭,坐得舒服👍🌟香煎頂級牛肉配海膽丼$158牛肉堆到成座山嘅感覺真係好震撼😍 可以一啖肉一啖飯勁滿足🤤 醬汁香味濃郁唔會過鹹, 同珍珠米一齊食唔會乾,牛肉厚切唔係全熟煎過更加香,上面仲有海膽,食落creamy新鮮,高質👍🌟角切魚生丼$88性價比高嘅丼飯,材料豐富新鮮,好好味🤤🌟本家製日式豚肉餃子🥟(5隻)$58熱辣辣皮薄餡靚,趁熱食爆汁超正🫶🏻🌟芒果熱情果梳打$18🌟紫薯鮮奶$18特色飲品必試,芒果味香,酸甜醒胃🥰 另一款紫薯鮮奶好綿滑,紫薯味好香,飲品賣相精緻,打卡一流🫶🏻

🌟香煎頂級牛肉配海膽丼$158

🌟角切魚生丼$88
性價比高嘅丼飯,材料豐富新鮮,好好味🤤

🌟本家製日式豚肉餃子🥟(5隻)$58
熱辣辣皮薄餡靚,趁熱食爆汁超正🫶🏻

🌟芒果熱情果梳打$18
🌟紫薯鮮奶$18

2023-01-08
  • 慢煮頂級牛肉盛丼
如果要約朋友喺尖沙咀食飯嘅話,多數我都會去到厚福街戈一帶到睇吓有無啲咩嘢去試一試,今次就去到尖沙咀嘅一間主打食日本丼飯嘅餐廳 - 肉搏食堂🥩🍖 🍽️餐廳嘅內部設計主要以白色&灰色為主,俾人有一種簡潔嘅感覺💕成個環境都好乾淨又舒適😌餐廳可選擇嘅食物種類都比較多,超過十款嘅丼飯、小食及飲品俾大家選擇😍我同朋友每人揀咗一個丼飯同飲品,當然唔少得要一份小食🥟🥟⭐️ 慢煮黑豚盛丼150g/$98 Slow Cook Iberico Rice Bowl スロークックの 黒豚丼薄薄嘅黑豚肉配上麻醬、蛋黃及旁邊白色唔酸嘅sour cream😌再加上肉質食落去嫩滑又唔會好乾好柴😋🍚🐷🐖 鍾意食豚肉嘅朋友可以試一試🤙🏻⭐️ 香煎頂級牛肉配鵝肝丼 $138Pan Fire Prime Beef with Goose Liver Rice Bowl特選焼き牛丼フォアグラのせ最鍾意就係鵝肝配牛肉🥰鵝肝煎到香脆內軟味道超香❤️而牛肉嘅厚度啱啱好,煎到五成熟😋牛肉食落去唔會好乾,又有香濃嘅牛味,再配埋鵝肝一齊食,超好食🤤⭐️ 本家製日式豚肉餃子(5隻)$58Japanese Pork Dumplings (5pcs) ポーク

慢煮黑豚盛丼150g

⭐️ 慢煮黑豚盛丼150g/$98
香煎頂級牛肉配鵝肝丼

⭐️ 香煎頂級牛肉配鵝肝丼 $138
特選焼き牛丼フォアグラのせ
本家製日式豚肉餃子

⭐️ 本家製日式豚肉餃子(5隻)$58
Japanese Pork Dumplings (5pcs) ポーク餃子
餃子皮非常薄,餐廳將餃子煎到金黃色和香脆,而且餃子餡多汁又鮮甜!🥟一定要配埋香醋一齊食😙
藍莓青檸梳打

⭐️ 藍莓青檸梳打 $68
Blueberry Lime Soda ブルーベリーライムソーダ
飲品係用咗新鮮嘅藍莓同青檸檬壓碎再加入梳打水,非常原始又健康🤤🍸而且仲好清新

⭐️ 紫薯鮮奶 $58
Purple Sweet Potato Latte
新鮮嘅紫薯連埋鮮奶混合,香濃嘅牛奶味,帶出淡淡嘅紫薯香味,飲落去唔會好甜同膩🍹而且賣相都幾靚粉紫色💕
2023-01-05
慢煮黑豚盛丼150g
香煎頂級牛肉配鵝肝丼
本家製日式豚肉餃子
藍莓青檸梳打
  • 慢煮黑豚盛丼
位於尖沙咀厚福街既Meat Fight 肉博食堂,主打日式刺身丼飯和肉肉丼飯,重點係肉類丼,可以自行選擇肉類嘅份量,真係食肉獸嘅天堂,這裏就好似去日本的丼飯店一樣,選擇眾多,好日式風格,另外仲有刺身,日式小食,賣相超級靚嘅特色飲品🍹餐廳裝修日系風,白色設計,環境非常寬躺舒適,座位設有普通枱和吧枱設計,其中一張吧枱仲可以一邊食飯一邊望住街,感覺一流👍🏻🐷🍚▪️香煎西班牙黑豚配鵝肝丼 $ 128Pan Fire Iberico with Goose Liver Rice Bowl黑豚肉肉質軟腍,香煎過既黑豚,肉質帶點焦香,醬汁係自家製嘅麻醬,好美味嘅配搭,鵝肝外脆內軟,生熟程度啱啱好,米飯配上自家製嘅燒汁,非常惹味嘅一個丼🐠🍚▪️牡丹蝦三色刺身丼 $ 118Botan Strimp Sashimi Rice Bowl有四款刺身,牡丹蝦、三文魚、帶子,三文魚籽食材高質新鮮好鮮味,配合日本米飯,刺身丼簡單又好食🥩▪️火炙頂級牛肉配香辣粉(微辣)$ 108Seared Prime Beef with Spicy Powder食肉獸絕對啱晒,牛肉呈半生熟狀態,外層焦香,中間部仍然粉嫩,肉汁滿瀉,添加左香

🐷🍚▪️香煎西班牙黑豚配鵝肝丼 $ 128

🐠🍚▪️牡丹蝦三色刺身丼 $ 118
有四款刺身,牡丹蝦、三文魚、帶子,三文魚籽
食材高質新鮮好鮮味,配合日本米飯,刺身丼簡單又好食

🥩▪️火炙頂級牛肉配香辣粉(微辣)$ 108
食肉獸絕對啱晒,牛肉呈半生熟狀態,外層焦香,中間部仍然粉嫩,肉汁滿瀉,添加左香辣粉特別惹味,仲有配菜沙律,就咁食或者配合牛肉一樣咁好食

🍵▪️抹茶鮮奶 $ 48
Matcha Latte
抹茶控表示很喜歡,抹茶味極級香濃,和鮮奶的比例啱啱好,飲到最尾都仍然充滿抹茶香,熱辣辣飲完好溫暖

💟▪️紫薯鲜奶 $ 58
Purple Sweet Potato Latte
賣相靚到一個點,紫薯味道濃厚,口感好香滑,充滿奶香,好高質素嘅一杯飲品,仲加咗滿天星花重點綴,打卡一流

• 火炙頂級牛肉配香辣粉
  • 香煎西班牙黑豚配鵝肝丼
  • 抹茶鮮奶
2023-01-06 33 瀏覽
🍚慢煮黑豚盛丼 慢煮豚肉好淋口,一咬就爛,極以為芝麻汁配飯會唔太岩味,但燒汁加芝麻汁,異常地夾,而且性價比高。🍚慢煮頂級牛肉盛丼店中皇牌,試枱勁吸晴,唔止打卡靚,肉味濃,而且勁足料,加上旁邊酸酸的白泡醬可解油膩,岩哂牛魔王。🐠燒三文魚頭魚頭都勁多肉,啖啖肉,又香油脂,調味簡單,少少黑椒同鹽唔會遮左魚既鮮甜。🍹藍莓青檸梳打打卡一流,同行話酸酸地樂開胃,而且面頭既藍莓串都好新鮮。🧋朱古力曲奇沙冰勁冰涼解渴,朱古力味濃,牛奶味香,冬天似沙冰勁刺激,好頭痛😂依間丼飯價錢合理,可作飯堂之選,而且坐位都舒服,中途除左見到多聚會來既朋友,亦有好多一個人黎享受食好西既朋友。

🍚慢煮黑豚盛丼

🍚慢煮頂級牛肉盛丼

🐠燒三文魚頭

🍹藍莓青檸梳打
打卡一流,同行話酸酸地樂開胃,而且面頭既藍莓串都好新鮮。

🧋朱古力曲奇沙冰

2023-01-06 26 瀏覽
🧡Please follow my IG : orororenji☆ 肉搏食堂尖沙咀厚福街2A號地舖✦ 慢煮牛肉飯 200g一上枱已經覺得好正,個樣好靚,牛肉好粉嫩,食落好有肉味,份量好多,有好多片牛肉,撈埋個蛋黃再加添一分濕潤感,好味!✦ 慢煮黑豚盛丼 200g呢個黑豚同牛肉一樣份量咁多,平時最怕豬肉”鞋”口,但呢到完全無呢個問題,芝麻醬一齊食仲好夾tim,食到好滿足呀~✦ 本家製日式豚肉餃子煎到個皮脆脆地,入面包滿肉,依然有d肉汁,唔錯。✦ 餐湯餐湯係麵豉湯黎,正常發揮啦。✦ 朱古力曲奇沙冰隻杯嘅造型好得意,頂頂有2條朱古力餅,飲落好綿無冰粒。✦ 紫薯鮮奶紫色好靚呀,初初以為無乜紫薯味,但原來係我未撈勻,所以大家記得撈勻先飲呀~呢到性價比高,而且都坐得幾舒服,喜歡吃丼飯嘅可以一試呀~٩( 'ω' )و
☆ 肉搏食堂
尖沙咀厚福街2A號地舖

✦ 慢煮牛肉飯 200g

✦ 慢煮黑豚盛丼 200g

✦ 本家製日式豚肉餃子
煎到個皮脆脆地,入面包滿肉,依然有d肉汁,唔錯。

✦ 餐湯
餐湯係麵豉湯黎,正常發揮啦。

✦ 朱古力曲奇沙冰
隻杯嘅造型好得意,頂頂有2條朱古力餅,飲落好綿無冰粒。

✦ 紫薯鮮奶

• 慢煮頂級牛肉盛丼
  • 慢煮黑豚盛丼
2023-01-03 36 瀏覽
又喺尖咀搵食,呢間Meat Fight主打特色丼飯,餐廳裝修簡約、光猛。除左肉類丼,仲有刺身丼,小食,選擇配搭都幾多㗎!價錢親民,天氣凍想食個熱飯就啱哂!💠慢煮頂級牛肉盛丼/ 200g $118可以揀150g或200g, 主打的慢煮頂級牛肉盛丼🍚配上一片片呈粉紅色半生熟薄切嘅牛肉山🐮鋪滿丼飯,加埋生雞蛋🥚、蔥花同酸忌廉加特製醬油更惹味!牛肉份量好足!💠慢煮黑豚盛丼/ 150g $98肉質軟嫩,食落好似火腿咁易咬開,配上蛋黃同日式芝麻醬,黑豚肉混合蛋汁後更添香滑,拌飯後飯粒充滿蛋香!好容易食哂成碗!份量啱啱好。💠芝士豚肉雞翼 $48每隻雞翼去骨,釀有香濃的芝士豬肉餡料,與雞肉味道溶合一起, 咬落去勁多汁,入口嫩滑, 口感豐富,大人小朋友都啱食,推薦👍🏻💠紫薯鮮奶 +$22清香嘅紫薯味道,鮮奶又香又滑,味道好夾好好飲,紫薯控必飲~💠藍莓青檸梳打 +$22飲落好重藍莓味,酸酸甜甜咁好醒胃~

💠慢煮頂級牛肉盛丼/ 200g $118

💠慢煮黑豚盛丼/ 150g $98

💠芝士豚肉雞翼 $48

💠紫薯鮮奶 +$22
清香嘅紫薯味道,鮮奶又香又滑,味道好夾好好飲,紫薯控必飲~

💠藍莓青檸梳打 +$22
飲落好重藍莓味,酸酸甜甜咁好醒胃~

2023-01-02 26 瀏覽
❤️‍🔥打卡平民店📍:肉搏食堂♡拖羅魚腩蓉配三文魚子丼♡💰$108碗飯一上到嚟已經見到飯上面鋪滿咗滿滿嘅拖羅魚腩蓉+流心嘅日本雞蛋🫶🏻超適合打卡❤️‍🔥而且唔會出現飯太多餸唔夠嘅情況🧏🏻‍♀️魚蓉入口新鮮無腥味,三文魚子粒粒脹卜卜好似爆珠咁一咬落去會爆汁,鹹鮮味足❤️‍🔥兩者配搭得唔錯👍🏻同埋丼飯底本身已經加咗豉油,如果唔想太鹹嘅話就唔好一嚟就倒哂另配嘅豉油落去啦🙈
❤️‍🔥打卡平民店📍:肉搏食堂
♡拖羅魚腩蓉配三文魚子丼♡💰$108