2019-04-07 461 瀏覽
剪完頭髮,原本諗住喺度食個Tea,點知原來都係得Brunch Set,因為真係好肚餓,又唔想再四圍搵,所以就坐低咗。所有set都係過百元,我order咗個All Day Breakfast 🍳,大哥就order咗個煙三文魚..菠蘿漢堡配蕃薯條。呢度環境係唔錯嘅,可以比人舒舒服服咁傾吓計。不過,食物質素又唔係話特別好味,價錢就貴咗啲囉🙄⋯⋯反而單點飲品嘅價錢相對合理。整體服務都唔錯,服務員態度非常有禮🤗
整體服務都唔錯,服務員態度非常有禮🤗
All  Day  Breakfast
煙三文魚。菠蘿漢堡配蕃薯條
薑餅朱古力咖啡
熱榛子朱古力
All  Day  Breakfast
薑餅朱古力咖啡
2019-04-07 171 瀏覽
同狗狗一同坐室外 環境尚可 同朋友傾計飲下野 是個不錯選擇 但食物質素一般 一共叫了兩杯飲品 味道可以龍蝦湯 只有雪蝦 沒有說好的龍蝦沒有蟹肉的蟹肉長通粉白酒青口 只幾幾隻 成為$550 整體而言 無下次
同狗狗一同坐室外 環境尚可

白酒青口 只幾幾隻

成為$550
整體而言 無下次
蟹肉忌廉長通粉
環境清幽,服務周到,食品質數高。 本人推介牛皮包,既油亮又有酥皮香,内裡包括鲜嫩的牛扒。聚福樓大曬健康沙律,名副其實健康副有多水果。還有森山黑松露蘑菇頭天使麵,配埋條卜卜脆麵包條,黑松露味道濃郁配埋有咬勁嘅天使面很搭配。 All day breakfasts, 有雙炒蛋,鬆軟的dough,煙肉,英式腸,薯餅,蘑菇,茄豆,火腿,沙律同埋乳酪, 蕃茄加薄切Parma芝士,貼心細節位。 還有炸蕃薯條,香甜脆口。飲料也很多選擇有清清地嘅菊花蜂蜜梳打,果香豐盈百香果梳打, 士多啤梨乳酪很濃郁, Rose Latte 🌹香又靚。 一放假就會想到這浪漫花園餐廳。
2019-02-24 206 瀏覽
呢間餐廳地點比較偏遠,如非前幾日睇報紙,真係唔識呢間隱世餐廳。呢間餐廳雖然食西式野,但原來在非繁忙時間,可以點埋另一間餐廳—秋香既食物。蟹肉長通粉:偏韌,有嚼勁,不過我不太喜歡醬汁既味道香草pizza 包:蕃薯條比特別,香草🌿包好香香草味👍🏻意大利🇮🇹飯:我個人覺得太生辣味腸:普普通通,幾香辣惹味

蟹肉長通粉:偏韌,有嚼勁,不過我不太喜歡醬汁既味道

香草pizza 包:蕃薯條比特別,香草🌿包好香香草味👍🏻

意大利🇮🇹飯:我個人覺得太生

辣味腸:普普通通,幾香辣惹味
2019-02-17 298 瀏覽
紋青小鮮肉起身就問我想食乜,我就話聚福樓,佢答「但我唔想飲茶」😂 的確,聚福樓呢個名係令人諗起中菜多過西餐🌝一直生活喺港島區嘅我習慣左weekend 都會去cafe 慢慢食野飲一星期唯一嘅一杯咖啡,到同左紋青小鮮肉一齊就無喺weekend 去cafe,因為佢住屯門,為咗減低long d帶來嘅影響,我就多咗喺屯門出現🙃一直都好想搵間舒服嘅西餐,一直都搵唔到,直至見到蘋果介紹呢度,今日就試下啦!三點去到門口,門口已感覺到係好relaxing 嘅環境,有室內室外位置,如果呢間餐廳喺港島開,應該到三點都仲排滿人🌚今日天氣好好,有啲陽光又有風,好舒服。原本諗住坐室外,但坐低左發現地面有啲車,所以紋青小鮮肉話都係坐返入去坐bar seat。其實入到去都覺得裝修別樹一格,得意得來又唔會感覺好混亂,係做到真cozy嘅🥳一睇到個Menu,見到All Day Breakfast 要$148,其實我嘩咗一聲,因為係屬於港島價錢😂😂但我又真係好想食,加上唔需要另外加錢配咖啡,都OK嘅。我哋兩個都決定叫All Day Breakfast,因為紋青唔食蕃茄,所以我幫佢走蕃茄,廚師好好,見佢走蕃茄就話俾多塊火腿佢,

一睇到個Menu,見到All Day Breakfast 要$148,其實我嘩咗一聲,因為係屬於港島價錢😂😂但我又真係好想食,加上唔需要另外加錢配咖啡,都OK嘅。我哋兩個都決定叫All Day Breakfast,因為紋青唔食蕃茄,所以我幫佢走蕃茄,廚師好好,見佢走蕃茄就話俾多塊火腿佢,呢個其實都好貼心,加分位!🙇🏻‍♀️
下面幅相就係佢嘅走蕃茄All Day Breakfast
All  Day  Breakfast(紋青唔食蕃茄,所以走左)

下面就係我嘅🤤
All  Day  Breakfast(無走蕃茄)

成個餐包括炒蛋,dough,薯餅,蕃茄,蘑菇,火腿,煙肉,英國腸,蕃茄豆,沙律,同埋乳酪,其實都好豐富,所有嘢都好新鮮,睇沙律菜同埋多士已經睇得到廚師嘅細心,dough係有加牛油烘,沙律應該有揀過先上碟👍🏻個dough真係好好食,好鬆軟,好香!

另一細心位係蕃茄上鋪有幾片薄薄嘅Parma Cheese,令到普通嘅煎蕃茄變得有少少不一樣。

今個星期日,有一個好輕鬆滿足嘅開始。🤘🏻
2019-02-17
All  Day  Breakfast(無走蕃茄)
  • all day breakfast
2019-02-16 282 瀏覽
住屯門多年, 一直都想試嚟間餐, 終於與閨蜜一起去及兩位小朋友,環境很好但坐位陝窄,食物質素欠佳。估你唔到一盤野$148 名副其實估你唔到一盤野, 粉漿太多只有兩隻蝦,幾件炸雞、有幾隻炸餃子,價錢一d 都唔平青口先生又走左路 $98 名副其實青口先生走左路, 成碟野得五隻青口, 啲伴盤麵包硬到一個點, 根本食唔到紐西蘭媽媽慢煮肉眼(本身叫嚟個) 但話+$50 有個廚師推介變相$338 又無肉味又無肉汁又簿ee ,可能無慢煮關係,可能係我唔係好識食,價錢食咁既質素要諗諗蝦我! 炒左你! 媽媽叫我蒜啦 $158叫全晚最好食既意粉阿蟹肉同蟹膏你想點 $158我真係唔知你想點?個意粉係無味既, 重點何在?狂揼牛肉漢堡 $188個漢堡扒出事, 實到咬唔到, 一定係雪左好耐,無肉汁無味,仲衰過某間連鎖店重點係出嚟全部野都唔熱既, 暖都未去到! 係我係屯門食最差既一間西餐廳! 3大2小食左近$1500 本人少寫食評,想有回頭客的話,望貴餐廳能改善食物質素!
估你唔到一盤野

估你唔到一盤野$148
青口先生

青口先生又走左路 $98
15/2  廚師推介
蝦我!  炒左你!  媽媽話蒜啦!
蝦我! 炒左你! 媽媽叫我蒜啦 $158

叫全晚最好食既意粉
阿蟹肉同蟹膏你想點 $158

我真係唔知你想點?個意粉係無味既, 重點何在?
狂揼牛肉漢堡
狂揼牛肉漢堡 $188

3大2小食左近$1500

本人少寫食評,想有回頭客的話,望貴餐廳能改善食物質素!
2019-02-14 124 瀏覽
誤打誤撞搵到呢一間聚福樓,一行入去我同朋友就比呢度嘅咖啡香吸引住。朋友話想食蝦又想食扁意粉,問左都好好咁可以比我地轉,所以嗌左個”忌廉茄茸大蝦扁意粉”。我就想食burger,加上寫住with sweet potatoes fries 鍾意食蕃薯條既我即刻唔洗諗要叫呢個”牛肉漢堡”,我地order左medium,亦都請廚房幫我地開半,等我地唔好食得咁論盡。Set lunch包餐湯同是日餐飲,是日餐飲唔岩飲可以加錢轉。見到餐牌上面有flat white,朋友表示自離開澳洲就好耐冇飲過,所以諗都唔諗就要將是日飲品改成flat white。而我係是日餐飲熱薑蜜同latte中糾結,最後我都係選擇左latte,因為咖啡實在係太香太吸引啦☕️呢杯咖啡確實係我地今日既小確幸,求其行咗一間餐廳仲要飲到靚咖啡當日嘅餐湯係南瓜湯,不過個南瓜湯味道唔夠濃,所以飲落去似中湯多啲,如果忌廉味重啲會比較好。意粉同burger都好正,個漢堡包有搽牛油再烘過,一咬落去就食到好香,塊牛肉最後有八成熟,但都一啲都唔乾。環境很舒適,我地都影左兩張相,同朋友都覺得如果我地有日想chill下,坐低寫下野畫下畫,會想再黎嘆杯咖啡☺️,

環境很舒適,我地都影左兩張相
,同朋友都覺得如果我地有日想chill下,坐低寫下野畫下畫,會想再黎嘆杯咖啡☺️,朋友話可以重拾之前係澳洲讀書既感覺,睇黎我地應該會再黎🤤

2019-02-12
2019-02-10 263 瀏覽
留意到這間餐廳已經有一段時間,但是終是未有機會來這裡一試。記得之前兩次朋友都是因為它的特色餐牌而被吸引了,但兩次都因為預約滿了而不能成行。今次我們沒有預約,打算去碰碰運氣,就幸運地讓我們成功了。餐牌的設計不算特別精緻,但是內容實在太有意思了,所以禁不住把整本都看了一遍,真的不得不佩服餐廳負責人的創意。(有一個tips:其實只要看英文的菜名就可以知道是什麼菜了,哈哈)最後我和朋友二人叫了"森山黑松露蘑菇頭天使面"和熱門的"我個牛皮包係邊度"。先來的是,”森山黑松露蘑菇頭天使面”,蘑菇爽口,份量充足。不過我偏好硬一點的意粉,所以如果意粉能再硬一點就更有口感了。再來的是熱門菜式”我個牛皮包係邊度”,其實就是威靈頓牛扒。本來我也未有嘗過威靈頓牛扒,所以也是第一次吃到。有一塊酥皮包着的牛扒,醬汁和沙律。店員建議我們從中間切開,會比較容易分。因為牛扒肉質鮮嫩,很容易就切開了。這個菜一定要趁熱吃,不然酥皮就很容易軟了。最後因為份量充足,吃得太飽了,所以未有吃到甜品,下次再有機會要再來試試看。
留意到這間餐廳已經有一段時間,但是終是未有機會來這裡一試。
今次我們沒有預約,打算去碰碰運氣,就幸運地讓我們成功了。

森山黑松露蘑菇頭天使面
2019-02-03
2019-01-28 119 瀏覽
聚福樓位於置樂花園再行過少少,地點都有少少偏遠。聽個名—聚褔樓,似係茶樓,但實際上係一間西餐廳。餐廳門面幾靚,走懷舊文青風格路線,入面會連環播放香港90年代的流行曲的音樂。MENU菜式名夠晒趣致,用左材料既諧音去改名。我叫左煙親三文魚天使麵$202,仲有一杯Strawberry Yourt$46。上面有塊捲住左既三文魚,天使麵仲有少少三文魚碎塊,所以三文魚味道濃厚,D汁好夠creamy﹗Strawberry Yourt好重Yourt味,好fresh總括而言,呢度有少少偏遠,但勝在呢度靜靜地,一大班朋友放工落黎可以坐得耐D傾到計。

MENU菜式名夠晒趣致,用左材料既諧音去改名。

2018-07-13
2019-01-24 181 瀏覽
聚福樓呢間位於屯門嘅秘密後花園, 呢度嘅環境清優舒服,最適合嘅就係空閒嘅時候嚟呢一度 嘆返一個悠閒嘅下午茶。鍾意影相嘅朋友呢度都係一個唔錯嘅影相好地方枱同凳款款都唔同,顏色亦都唔一樣架牆上掛住唔同嘅畫作, 好有藝術嘅氣氛呢個豐富嘅下午茶價值138蚊凱撒汁沙律菜,烤煙肉,烤香腸,煎火腿,炒蛋,三文魚,芝士焗大蕃茄,茄汁焗豆,厚鬆餅配草莓醬同埋草莓乳酪, 一個餐可以滿足哂幾個願望 ,有前菜主菜到甜品同飲品, 整體食物質素都可以。呢個下午茶嘅賣相都好吸引呀覆盆子&玫瑰(左) 百香果梳打(右)呢杯覆盆子飲落似藥水味, 吞咗落去仍然有陣藥水味喺個口腔入面揮之不去。而百香果梳打就非常之甜, 甜到好似飲咗成 羹糖咁樣 雖然呢間舖頭無論環境同埋食物嘅樣貌都係好靚好吸引,但實質食物既味道無想像中咁出色,可以有待改善,不過環境真係好正好舒服。

聚福樓

鍾意影相嘅朋友呢度都係一個唔錯嘅影相好地方

枱同凳款款都唔同,顏色亦都唔一樣架

牆上掛住唔同嘅畫作, 好有藝術嘅氣氛

呢個豐富嘅下午茶價值138蚊

呢個下午茶嘅賣相都好吸引呀

覆盆子&玫瑰(左) 百香果梳打(右)
而百香果梳打就非常之甜, 甜到好似飲咗成 羹糖咁樣

2019-01-21 179 瀏覽
忙裏偷閒之Happy Friday 午餐(扮文青)隱世小店,地點唔多人流,也不近市中心,但都有驚喜。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:午餐有主食,餐湯,指定餐飲。餐湯:椰菜花湯,新鮮製造,唔會即沖。餐飲係薑蜜。🍝黑松露忌廉雞肉扁意粉,唔算油膩,分量適中,意粉再淋多少少會比較好。(個人比較喜歡淋身)同行朋友加配左泡沫咖啡和朱古力。聽聞🍳🥓all day breakfast 比較出名,下次要一試。🛋️🛋️環境:好有文青feel😎,一入店內,壓力都舒緩左些🥰。由於平日中午時間,所以人唔算多。枱之間都算密。👦👧適合人數:2-4人😋好食指數:3/5😍Souffle 舒服指數:4/5******************************工作中都要休息下,對自己好些。
忙裏偷閒之Happy Friday 午餐(扮文青)
隱世小店,地點唔多人流,也不近市中心,但都有驚喜。
👨‍🍳👩‍🍳食物質素:

午餐有主食,餐湯,指定餐飲。

餐湯:椰菜花湯,新鮮製造,唔會即沖。餐飲係薑蜜。

👦👧適合人數:2-4人
😋好食指數:3/5
😍Souffle 舒服指數:4/5
工作中都要休息下,對自己好些。

2019-01-18
2019-01-13 138 瀏覽
屯門隱世西餐小店以中餐的名但提供西式食物今次就食咗呢三個菜阿蟹肉同埋蟹膏你想點呢?紐西蘭媽媽慢煮肉眼 佢個薯條係番薯炸架...超好食肉眼5成熟都好嫩滑好容易入口甜蜜蜜都走咗雞同蝦 餐廳是以西式裝修配上中式音樂環境很特別和舒服
屯門隱世西餐小店

肉眼5成熟都好嫩滑好容易入口

餐廳是以西式裝修配上中式音樂
環境很特別和舒服
2018-12-30 260 瀏覽
朋友都聽聞聚福樓唔錯毫無異議 懷著期待 Boxing Day來訪聚福樓 聚福樓吸晴的地方 毫無疑問係它的特式佈置及設計 的確好精緻本身想食”我個牛皮包係邊度”但原來晚餐時段才供應 唯有乖乖地食指定午餐烤磨菇芝士手造牛肉漢堡份量大 不過...芝士無咩味 甜酸苦辣咸都食唔到手打的牛肉扒、小片的酸青瓜一樣淡而無味唔似食跟burger🍔 唯一正常有味的係啡菇朋友的是聚福火腿班尼迪蛋朋友話檸檬🍋汁不夠、酸味不夠出雨衣金藍有點粗糙午餐包餐飲 special drinks都包以為可以彌補食唔到牛皮包的失落落單時就話咖啡機壞左🥴🤨😤唯有叫紫薯Latte同綠茶Latte 結果... Latte無奶味、綠茶無綠茶味星x克的都好飲過佢難得一聚 二人share 焦糖朱古力脆脆三重奏蛋糕+Movenpick雪糕叫之前問過下有無其他甜品可供選擇回覆是: 要睇下廚房做唔做囉 幾無癮呢一臉無奈之時 對方講解到三重奏蛋糕夠二人份量 所以叫啦上枱就發現 普通一個cupcake都大件過呢個三重奏蛋糕奇怪的是 呢件三重奏蛋糕🍰係全餐最好味的東西質地幾好 有少少實在的質感只可惜 以$138/set評論 已經是酒店收費 甚至貴過
朋友都聽聞聚福樓唔錯
毫無異議 懷著期待 Boxing Day來訪聚福樓

聚福樓吸晴的地方
毫無疑問係它的特式佈置及設計 的確好精緻
本身想食”我個牛皮包係邊度”
但原來晚餐時段才供應
唯有乖乖地食指定午餐

烤磨菇芝士手造牛肉漢堡
份量大 不過...
芝士無咩味 甜酸苦辣咸都食唔到
手打的牛肉扒、小片的酸青瓜一樣淡而無味
唔似食跟burger🍔
唯一正常有味的係啡菇

朋友的是聚福火腿班尼迪蛋
朋友話檸檬🍋汁不夠、酸味不夠出
雨衣金藍有點粗糙

午餐包餐飲 special drinks都包
以為可以彌補食唔到牛皮包的失落
落單時就話咖啡機壞左🥴🤨😤
唯有叫紫薯Latte同綠茶Latte
結果...
Latte無奶味、綠茶無綠茶味
星x克的都好飲過佢

呢件三重奏蛋糕🍰係全餐最好味的東西
質地幾好 有少少實在的質感
只可惜 以$138/set評論
已經是酒店收費 甚至貴過酒店食🤦🏻‍♀️
綠茶Latte  +  朱古力脆脆三重奏蛋糕伴Movenpick雪糕

試過Latte之後 上了一課
最後的餐飲叫了烤榛子🌰朱古力
水準差不多啦 似阿華田

餐廳的重點係咩呢?🤔
裝修、佈置無疑可滿足客人的感觀
要享受新鮮感的話 一、兩次便夠
餐廳如果真想客似雲來
重點是注重食物質素及收費
可以令客人覺得值得的話、好食
先至可令人留下好印象
才會有翻單 才可長做長有
這些值得餐廳深思
2018-12-26
2018-12-28 120 瀏覽
作為屯門原住民,朋友叫我推介屯門食肆 ,好多時都諗唔到有特色的。屯門有好多商場,但都以連鎖食肆為主所以就諗到置樂過啲呢條街之前都會黎食佐敦咖喱, 日本菜, 重慶串燒,有日經過後面,見到一間裝修都好別緻的鋪,一直想試下咁啱聖誕遊到入黎,不如就去呢條街碰運氣,點知喺正門口有錶位,天助我也!之前一直都想試隻雞入面釀左糯米,好香糯,飽肚又好食沙律也好吃,有橙乾和莓,仲會加入爆珠,很得意整體是有特色的,環境很有氣氛,食物也有心機,雖然價錢偏貴,但不失為撐枱腳好地方。
屯門有好多商場,但都以連鎖食肆為主
所以就諗到置樂過啲呢條街

之前一直都想試

隻雞入面釀左糯米,好香糯,飽肚又好食

沙律也好吃,有橙乾和莓,仲會加入爆珠,很得意

2018-12-26
2018-12-27 321 瀏覽
屯門置樂小曼谷就食得多,出名抵食又好味吖嘛附近嗰間聚福樓就第一次食,原來呢到嘅食物都好有特色同埋高質!環境氣氛好好,適合慢慢食慢慢傾!不過呢到嘅MENU菜式名有啲古怪,好難叫出口...<<冇菌嘅牛肝菌今次真係要食飯>>用咗薏米飯嚟整,粒粒脹卜卜,咬落彈牙,好想知點整,學識咗可以戒食大米~<<甜蜜蜜都走左雞同蝦>>薯條甜甜地感覺上都無咁熱氣,仲配有沙律菜,幾豐富!<<窩夫大人訓草地>>甜品賣相好靚!Like IG有5折,都幾抵食!飲品都OK好飲
屯門置樂小曼谷就食得多,出名抵食又好味吖嘛

附近嗰間聚福樓就第一次食,

原來呢到嘅食物都好有特色同埋高質!

環境氣氛好好,適合慢慢食慢慢傾!
不過呢到嘅MENU菜式名有啲古怪,好難叫出口...
<<冇菌嘅牛肝菌今次真係要食飯>>

<<甜蜜蜜都走左雞同蝦>>
薯條甜甜地感覺上都無咁熱氣,仲配有沙律菜,幾豐富!

<<窩夫大人訓草地>>
甜品賣相好靚!Like IG有5折,都幾抵食!

飲品都OK好飲