2020-05-06 515 瀏覽
【支持黃店】這家餐廳好特別!(๑˃̵ᴗ˂̵)و 裝修好有風味,有點七、八十年代的復古感,很有特色! 這份煙三文魚藍芝士扁意粉都不錯,意粉有點硬身較有咬口~本來以為藍芝士的味會好強烈,但味道方面不算很濃,反而覺得有點淡,最好就加帶咸味的煙三文魚一齊食,味道會剛好~飲品點了GingerBread Mocha,不是很飲到有薑味,但朱古力算濃郁,不錯的。ᴗ͈ˬᴗ͈ ♡ 食物質素還好,但環境裝修加分!

2020-05-03 517 瀏覽
襯住幾日連假一於去下遠離市區嘅小店支持!黎到屯門好耐之前都有留意呢間打卡小店終於可以一試😛.我地早左到等佢一開門就可以入坐.我叫左個all day breakfast 友人就叫左個pasta.一路都有人入黎過左15分鐘,小店已經坐滿左嚕.等多一陣我個all day breakfast 黎喇!Presentation 好靚💛💛佢竟然有cornflakes 配yogurt!!好特別!第一次見喎除左塊bacon比較燶之外,其他都好味!薯餅夠脆好重要😂炒蛋好滑,擺左晌多士上面所以多士淋左少少🤏.友人個pasta就好creamy!!煙三文魚都唔吝嗇有4塊😛.之後我地一人一杯咖啡我就要jasmine latte 友人要iced mochaJasmine latte對我黎講甜左少少不過都好味嘅Mocha就standard 啦.總括黎講都唔錯嘅呢間小店👍🏼
襯住幾日連假
一於去下遠離市區嘅小店支持!
黎到屯門
友人就叫左個pasta
一路都有人入黎
過左15分鐘,小店已經坐滿左嚕
等多一陣
我個all day breakfast 黎喇!
Presentation 好靚💛💛
佢竟然有cornflakes 配yogurt!!
好特別!第一次見喎
除左塊bacon比較燶之外,其他都好味!
薯餅夠脆好重要😂
炒蛋好滑,擺左晌多士上面
所以多士淋左少少🤏
友人個pasta就好creamy!!
煙三文魚都唔吝嗇
Iced  mocha
Jasmine  Latte
Iced  mocha
2020-04-16 611 瀏覽
屯門置樂呢一帶呢都有好多食肆今次就嚟咗一間黃色小店呢度嘅裝修好別具特色好似身處喺歐洲,裝修好有歐洲風情!呢度係餐牌好有特色,改嘅名呢都好特別㗎!今日試咗佢哋嘅漢堡包🍔同埋benedict蛋🍳牛肉漢堡包嘅賣相好靚,麵包經過翻熱,咬落去嘅牛肉仍然有豐富嘅肉汁值得一提嘅就係佢嘅漢堡係配薯條,剛炸起的benedict蛋🍳就配上沙律菜,以多士做底,中間仲有羽衣甘藍添,食落去較有口感!雖然座位唔算多,價錢略高,但係可以輕輕鬆鬆渡過一個下午時光,的確一個唔錯嘅選擇!
屯門置樂呢一帶呢都有好多食肆
今次就嚟咗一間黃色小店
呢度嘅裝修好別具特色
好似身處喺歐洲,裝修好有歐洲風情!

呢度係餐牌好有特色,改嘅名呢都好特別㗎!

今日試咗佢哋嘅漢堡包🍔同埋benedict蛋🍳

值得一提嘅就係佢嘅漢堡係配薯條,剛炸起的

2020-04-15
  • 狂揼牛肉漢堡
2020-03-30 660 瀏覽
Despite the Covid-19, this cafe was open. I felt comforted to know that they have taken the measure of asking everyone to wear a mask to enter the restaurant and must have their temperature taken prior. My lunch was surprisingly lovely and my dirty chai was great. Happy to have gotten a table today to meet a few friends. I would come back for sure
Advocado  Salad
2020-03-21 690 瀏覽
當日我同朋友倆人打算4點幾去食個tea,結果行到過去,員工就話佢地落緊場未夠鐘開,但亦冇同我地講幾點會開返。之後我地上網睇,唔見佢個網有寫落場時間,只見6點開始有得book位,咁就估佢係開6點。6點零鐘返到去,好快就坐低咗(室內位)。間餐廳嘅裝修係幾靚,同埋佢亦好多文宣,不過就略嫌比較逼同細,同網上show出嚟嘅有差別。原本朋友想食all day breakfast, 結果店員話冇得食,已經有啲無奈,呢碟咁普遍嘅菜式我都係第一次聽到cafe話冇得賣。同朋友每人叫咗個意粉,等嘅時間好短,但上菜時,賣相唔係特別好,同埋份量真係好細。諗住佢味道好的話都仲值得,但一試,真係非常之普通嘅意粉,仲要有點硬,啲餸亦好普通好少。我同朋友嗰碟都係唔好食,仲要每碟都成$160,真心唔值。另外,餐廳店員嘅服務態度真係有好大改善空間!坐低後一直覺得店員冇乜理顧客感受。我同朋友飲完水,從未試過主動幫我地加水,每次都係要我地叫到先識加。但當時大約4-5個店員(未計廚房)都只係大部分時間係度傾計,更加見到有一個係出咗去坐低食煙,令我地覺得感覺不太被尊重。食完意粉,店員極速收咗我地嘅碟,加水又唔見佢地咁主動.....

6點零鐘返到去,好快就坐低咗(室內位)。

食完意粉,店員極速收咗我地嘅碟,加水又唔見佢地咁主動...... 呢點真係好失望,呢間舖頭憑咩要收客人加一服務費? 以咁嘅價錢,出面真係食到質素好好多服務又好好多嘅食店

我地最慶幸係我地冇叫嘢飲,唔洗經歷幾重失望😞 嚟食之前,已經聽到有朋友話呢間唔好,只係我地仍然想試下,因為見佢都幾多好評。
希望大家唔好再比網上宣傳手法呃咗去食呢間嘢。一間好嘅食肆要有回頭客,首先要識尊重顧客,同埋要好好改善食物水準! 希望呢間店舖會作出改善!
2020-03-13 776 瀏覽
見呢間野係黃店,都多人比讚就諗住去試下,店員問左我地有冇book位之後叫我地等左陣,我地係walk in,就安排左個枱比我地,然後斟左兩杯水放係枱面。入面真係有文宣海報,裝飾都幾靚,個menu 菜式D中文名好有創意,但都係睇個英文會快明好多😂。我地叫左個pesto portobello with spaghetti 同spicy garlic spaghetti with prawns,等左冇耐就有得食。等緊野食同食緊途中飲水飲得多,店員除了係我地一入黎果陣主動幫我地斟過水之外就冇再主動幫我地斟,次次都要叫到先斟。但D店員唔係好忙,都係企晒係度吹水,我哋一食完就即刻收左我地隻碟,但又唔幫我地斟水,都唔知係咪別有用心想趕我哋走,咁的服務都要收人服務費真係唔多合理😕總結黎講,雖然係黃店,但食到一肚氣,唔會再幫襯,屯門有更多值得幫襯的黃店。
Pesto  portobello  spaghetti
Spicy  garlic  spaghetti  with  prawns
2020-03-12
2020-02-25 809 瀏覽
今日黎到屯門隱世特式cafe,13:30 wall-in入面已經冇晒位,要坐喺出邊露天位置,不過出邊嘅環境都令到你覺得好舒服,坐得都舒服。本來我哋兩公婆同個仔,叫咗兩個餐。一個係白酒青口忌廉汁長通粉,另一個係煙三文魚Egg Benedict ,原來啲份量唔算好大,所以之後再加一個all day breakfast。個長通粉第一個嚟到,啲青口煮得啱啱好,唔會overcook,但係個汁唔係好夠杰,唔係好掛倒落個長通粉。另外,個Egg Benedict 同埋個All day breakfast 都係水準之上,擺盤同埋味道都好好。唔怪得依間Cafe咁隱蔽,都咁多人食,因為有返咁上下水準。

本來我哋兩公婆同個仔,叫咗兩個餐。

唔怪得依間Cafe咁隱蔽,都咁多人食,因為有返咁上下水準。
2020-01-19
2020-02-01 909 瀏覽
之前去親置樂食野,一係小曼谷,一係至尊雞煲。今次朋友帶我去一間小店,環境十分適合打卡。一坐底,本menu 已經好吸引人注意!叫左四樣野 B1 估你唔到的一盤野 (炸物拼盤)C1我個牛皮包係邊到(威靈頓牛排)C5算啦!加油啦!海鮮 (海鮮拼盤)D1阿蟹肉同埋蟹膏你想點呢?(蟹膏肉通心粉)所有野食上枱既賣相都好好講下味道炸物拼盤食落唔油膩,味道正常,唔算好大驚喜。威靈頓牛排口感鬆軟,有牛肉味,可以再試!海鮮拼盤海鮮份量夠兩三人食,蒜味十足。配埋面包去食一流蟹肉蟹膏通心粉蟹味十足,可惜分量比個人分就每人分三四啖就冇哂lu
一坐底,本menu 已經好吸引人注意!

叫左四樣野
B1 估你唔到的一盤野 (炸物拼盤)
C1我個牛皮包係邊到(威靈頓牛排)
C5算啦!加油啦!海鮮 (海鮮拼盤)
D1阿蟹肉同埋蟹膏你想點呢?(蟹膏肉通心粉)

所有野食上枱既賣相都好好

講下味道

炸物拼盤
食落唔油膩,味道正常,唔算好大驚喜。

威靈頓牛排
口感鬆軟,有牛肉味,可以再試!

海鮮拼盤
海鮮份量夠兩三人食,蒜味十足。配埋面包去食一流

蟹肉蟹膏通心粉
蟹味十足,可惜分量比個人分就每人分三四啖就冇哂lu

2020-01-16 775 瀏覽
之前黎過一次食晚餐今日試下佢個 brunch 呢個時間去無人我地包場依然同以前一樣咁舒服冇殘舊到古色古香叫咗一個all day breakfast 同一個火腿班尼迪蛋加咗一杯green latte同purple potato latte無諗過整得幾靚同埋好好飲火腿班尼迪蛋唔好睇佢好少其實好飽肚好好食!!!
之前黎過一次食晚餐

其實好飽肚
好好食!!!
  • 聚福樓全日食早餐
2020-01-16 601 瀏覽
放假梗係想悠閒咁過啦,咁一定要食返個brunch~~!! 好好彩walk-in都仲有位,唔使等hehe~去左呢個充滿特色的小店cafe - 聚福樓個名好中式,但其實係食西餐😎最後都係揀左食至愛既egg benedict🥰個樣好靚好吸引丫! 呢個egg benedict 有別於平時一般個d,下面係多士黎,好脆脆架 Yummy~~!! 配合呢杯Dirty Chai Latte,有一種好特別嘅香味,好好味,咖啡味好夠店舖位置相對偏僻少少,座位唔多,但裝修好特別,環境好舒服。價錢相對地有少少貴,不過間唔中想悠哉悠哉咁歎下,呢間係一個唔錯既選擇😌

去左呢個充滿特色的小店cafe - 聚福樓
個名好中式,但其實係食西餐😎

最後都係揀左食至愛既egg benedict🥰

2020-01-09 471 瀏覽
聖誕與朋友聚會 發現網上推介呢間屯門小店 好似幾唔錯 所以就黎試試提早左幾日bk枱 前一日店員打黎確認 先知原來8點9就截單 當天巴士塞車 勁趕甘跑過黎😂😂好彩仲有5分鐘先8點9!!打開餐牌, 都呆左下 因為價錢都吾平 但menu既菜名改得幾特別 幾得意價錢方面一樣野都要140起頭 而今次分別點左D5 阿蝦話太子只喜歡去意大利旅行D8龍蝦系意大利帶住微笑甘食飯B1估你唔到的一盤野仲有一杯抹茶拿鐵同特飲食物賣相都幾唔錯 十分適合打卡D5 阿蝦話太子只喜歡去意大利旅行評分8/10呢個意粉質地系比較扁身 並唔係平時出面食既意粉質地 味道十分濃郁 幾乎每一條意粉都有蝦味 所以都幾唔錯 值得一試D8龍蝦系意大利帶住微笑甘食飯評分6.5/10呢個意大利飯因為系最後先黎 所以基本上都飽飽地 味道吾算太特別 但都一樣系好濃郁 帶子賤的岩岩好 嫩及香口B1估你唔到的一盤野評分6.5/10賣相討好 薯條系番薯味甜甜地 但係本人比較喜歡粗身薯條 所以麻麻地 雞塊同蝦唔錯 但係餃子就.. 一般般啦 皮太厚 炸得太硬同乾身 評分8/10抹茶拿鐵賣相好靚 抹茶味十分濃郁 可以一試

價錢方面一樣野都要140起頭 而今次分別點左

評分8/10
抹茶拿鐵賣相好靚 抹茶味十分濃郁 可以一試

• 阿蝦話太子只喜歡去意大利旅行
2019-11-13 1588 瀏覽
10 Nov 2019男朋友來接我去食晚餐,咁我就梗係好識做咁帶佢去食好嘢啦。其實之前都有經過聚福樓,店外有棵樹唔難認,樹嗰度掛咗d一串串小燈泡,另外店外仲有啲好似對稱瓷磚長木櫈做陳列其實用嚟打卡係一流嘅,佢比我既感覺好歐陸又帶點淘氣又有啲花樣年華嘅感覺,我幾欣賞佢個鋪頭不論店內定店外既設計同埋餐廳裏面嘅裝飾擺設都做得好一絲不苟,令人好目不暇給,裏面仲要播住一啲令人地好放鬆嘅音樂俾到人一種好慢活好放鬆嘅感覺。對我來講呢度係一個可以「小小小綠洲」🙂 入得黎食嘢除咗環境之外當然食乜嘢都好緊要啦,呢度嘅Menu如果你嚟到我好建議你花啲心思逐粒中文字去睇,佢哋堅.好用心去設計㗎,我同男朋友就咁喺度估Menu諗食咩都玩左成15-20分鐘,雖然無厘頭兼低能但呢啲就係叫情趣😂我哋order左3樣食物+2杯嘢飲1.聚福樓大晒健康沙律-火箭菜配少許士多啤梨藍莓再加紅醋同埋乳酪,食落去酸酸甜甜都幾開胃,唔錯👍👍2.小豬好慢好慢咁去打排球-美式BBQ醬燒豬仔骨配蕃薯條,嗯~ 個美式BBQ醬好似搽多咗too much食落口有啲鹹,豬仔骨略嫌有啲鞋口,不過好彩佢有蕃薯條同少許沙律菜做返個配搭中和返,咁都不過不失
10 Nov 2019

我哋order左3樣食物+2杯嘢飲

1.聚福樓大晒健康沙律

2.小豬好慢好慢咁去打排球
-美式BBQ醬燒豬仔骨配蕃薯條,嗯~ 個美式BBQ醬好似搽多咗too much食落口有啲鹹,豬仔骨略嫌有啲鞋口,不過好彩佢有蕃薯條同少許沙律菜做返個配搭中和返,咁都不過不失,都可以啦👍

3.龍蝦係意大利帶着微笑咁食飯
-因為呢個Risotto,我先知原來我同男朋友都對Risotto 係有要求嘅😂 利申,我唔係賣廣告但真係要讚下聚福樓先,因為我好少食到好食嘅Risotto ,佢地做到了,叻仔✅ 每一粒飯粒都軟硬適中,每一粒飯粒都Cover住龍蝦汁,食落口每一啖都好滿足,佢哋真係做到好似Menu話齋「帶着微笑咁食飯」👍👍👍

4.牛油果Smoothie & 蘋果混? Smoothie
-牛油果Smoothie...... um...... 我諗我都係覺得我之前係南丫島飲過嘅係最好飲,聚福樓呢杯牛油果望落去顏色係好Fresh架好翠綠,但係唔知點解飲落去我飲唔到有牛油果或者奶味,我淨係知道我飲緊一杯含乳狀嘅物體lol 🧐
- 蘋果混? Smoothie,對唔住我唔記得咗蘋果混左D乜嘢之後mix左杯Smoothie 🙇🏼‍♀️之但係一拎上手就已經聞到好香嘅蘋果味,飲落口係清甜嘅,只係略嫌有啲稀身,不過我覺得好飲過牛油果

順帶一提,呢間小店order嘢飲未必會有飲管提供,咁所以如果冇飲管嘅話其實都可以問下Staff叫佢地拎俾你嘅,同埋最好就預先訂枱,本人覺得一間無論環境定食物都有質素嘅小品西餐廳cafe,我覺得生意興隆就在所難免嘅,咁book定枱都冇壞呀😝😝利申我唔係賣廣告,純粹個人感受,唔啱聽當我冇講過🙇🏼‍♀️🙂
  • 聚福樓大哂健康沙律
2019-11-05 1003 瀏覽
一開始聽個名以為係茶樓,但朋友一直誠意推薦,我地就決定book呢間有名氣既店食生日飯。一入到呢間店,聽到播緊既歌,就覺得好有感覺,氣氛好好😊店員非常友善,我提前將個蛋糕送到店,之後再同男朋友一齊入番去,店員當未見過我咁招待我地,主動幫手暪住我準備左既生日蛋糕(無同過店員夾過),一齊比surprise我男朋友😍本身對食物無咩期待,點知味道比想像中好味😋環境更好,完全性價比高👍🏻雖然空間唔算好大,但好啱3-4人既聚會,大家坐底慢慢傾計,輕鬆下😚食物既份量好足,我地兩個食唔曬🙈

• 聚福樓大哂健康沙律
  • All  Day  Breakfast
2019-11-01 743 瀏覽
今日難得去tuenmun~想搵一間cafe chill chill地食下嘢~搵到lee間~睇個名以為係飲茶😂😂原來好西式~裝修好chill~但其實好細~所以如果你著重私隱就可能5太鍾意啦~全日早餐~其實味道不過不失~以tuenmun同位置黎講係有d貴大蘑菇漢堡~佢ge蕃薯薯條好好味!!仲要份量好多!!蘑菇都好多汁!反而lee個有驚喜!佢d咖啡都好可愛仲有佢d服務態度5錯會主動問我地要5要水飲啊~住tuenmun的可以黎試試~🤣🤣但如果9龍特登入黎就5值啦~🤪
今日難得去tuenmun~
想搵一間cafe chill chill地食下嘢~
搵到lee間~
睇個名以為係飲茶😂😂
原來好西式~

裝修好chill~
但其實好細~
所以如果你著重私隱
就可能5太鍾意啦~

全日早餐~
其實味道不過不失~
以tuenmun同位置黎講
係有d貴

大蘑菇漢堡~
佢ge蕃薯薯條好好味!!
仲要份量好多!!
蘑菇都好多汁!
反而lee個有驚喜!

佢d咖啡都好可愛
仲有佢d服務態度5錯
會主動問我地要5要水飲啊~
住tuenmun的可以黎試試~🤣🤣
但如果9龍特登入黎就5值啦~🤪
2019-10-24 872 瀏覽
真心要推薦下呢間屯門既小店🥰個名咁中式,但係原來係食西式~ 仲要係一班後生仔開架喎,點都要支持下!菜式嘅名好得意,好似好無厘頭咁,但係又有啲意思🤣推薦大家要叫招牌既「燒春雞」,即係「真係米收埋隻雞$248」聽職員講好似要預早book架,我地果日去咁岩多左隻🥳 隻雞入面燴左啲意大利飯,再加埋好creamy既青醬,估唔到係好完美既組合🥰 我哋直頭想飲埋啲青醬!明太子意粉「呀蝦話太子只喜歡去意大利旅行」$148」同牛肝菌risotto 「無菌嘅牛肝菌今次真係要食飯$148」都好濃好正😆炸物「估你唔到的一盤野$148」最愛既自家製蕃薯條💓 仲有炸餃子,同埋雞粒😝我地四個人叫咗四樣嘢食,三個都係主菜,份量又大又足料,都係每人$200,好抵好好食呀!屯門友快啲去食啦!😍😍😍💓
真心要推薦下呢間屯門既小店🥰

2019-10-19