2021-02-08 1155 瀏覽
未search之前我以為依間係酒樓😂原來係一間打卡cafe 即刻決定第一站要去仲有間叫‘秋香’係街頭 都係佢地既裝修都係差唔多風格 好靚😍 (我唔會話你聽 我差啲排錯依間😶)去到門口已經覺得好異國feel無啦啦係個屋苑有間咁chill既cafe🥰店舖比想像中細間 假日黎都等佐幾張枱~Brunch有7款 包括main/意粉/burger/all day🍽.▫️all day breakfast 🥗 $148 😋👍🏻:👅👅👅👅/5分打卡必備💛其實好似好耐冇嗌過 因為覺得好搵笨😶 但依間既all day令我改觀了~ 因為佢好大份好豐富 有成10款野:/火腿 煙肉 腸 炒蛋 蕃茄菇 薯餅 烘多士 茄汁豆 沙律 煙三文魚酥皮卷/沙律菜🥗用咗黑醋 有啲酸 入邊仲有藜麥 健康得黎相當有誠意!!!煙三文魚酥皮卷幾特別 另一心思之作炒蛋都幾滑 同埋個包有烘過 幾好咬😚其他食落都唔會dry 幾有驚喜~.▫️USDA Prime 肉眼配扁意粉 $178😋👍🏻:👅👅👅.3/5分食肉獸見到有扒就忍唔住心心眼😍同埋好似好少可main會有得配埋意粉~牛扒雖然有啲肥 但有炭燒過所以都幾好食點埋個燒汁食都幾match意粉應
未search之前我以為依間係酒樓😂
原來係一間打卡cafe 即刻決定第一站要去
仲有間叫‘秋香’係街頭 都係佢地既
裝修都係差唔多風格 好靚😍
(我唔會話你聽 我差啲排錯依間😶)
去到門口已經覺得好異國feel

無啦啦係個屋苑有間咁chill既cafe🥰
店舖比想像中細間 假日黎都等佐幾張枱~

▫️all day breakfast 🥗 $148
😋👍🏻:👅👅👅👅/5分

打卡必備💛
其實好似好耐冇嗌過 因為覺得好搵笨😶
但依間既all day令我改觀了~
因為佢好大份好豐富 有成10款野:
/火腿 煙肉 腸 炒蛋 蕃茄菇 薯餅 烘多士
茄汁豆 沙律 煙三文魚酥皮卷/
沙律菜🥗用咗黑醋 有啲酸 入邊仲有藜麥
健康得黎相當有誠意!!!
煙三文魚酥皮卷幾特別 另一心思之作
炒蛋都幾滑 同埋個包有烘過 幾好咬😚
其他食落都唔會dry 幾有驚喜~

▫️USDA Prime 肉眼配扁意粉 $178
😋👍🏻:👅👅👅.3/5分
USDA Prime 肉眼配扁意粉

食肉獸見到有扒就忍唔住心心眼😍
同埋好似好少可main會有得配埋意粉~
牛扒雖然有啲肥 但有炭燒過所以都幾好食

餐飲選擇都幾多 仲有茶類同咖啡都唔洗另加錢
飲落正正常常 唔算太特別 但幾清新
同埋有雜果食🤭
要讚係連杯墊都很美🥺
總結,真係由上至下裝修都好花心思
每一面都有特色既地方
連個地板都好vintage🥰
真係好岩打卡🤭 我個人好喜歡💕
食物份量都幾豐富 我地都食到好飽🙈
all day黎講真係好有誠意
但肉眼果個就有啲小失望🥲可能無咁肥應該會更好
2021-07-09 0 瀏覽
早前因為拍夠鐘食晏所以有機會嚟到屯門呢間餐廳開頭做research搵到聚福樓單睇個名 以為係食蝦餃燒賣嘅酒樓點知嚟到係間田園嘅vibe嘅cafe餐廳入面有好多植物 裝修都打卡able食物都相當吸引! Cafe梗係要食全日早餐 All day breakfast 有齊炒蛋、香腸、煙肉、薯餅、蕃茄、蘑菇仲有呢塊不得不提嘅空運ColdCut火腿入口凍凍哋 又唔會太膩厚切伊比利豬胺配扁意粉豬胺煮得啱啱好 大約七至八成熟扁意粉用咗鮮牛油炒 零舍滑口我個人最鍾意忌廉松露帶子炒扁意粉黑松露同帶子簡直係Perfect match如果唔想食晏晝咁Heavy可以食 大曬健康沙律乳酪醬汁加埋生果同蔬菜減緊肥都可以食得好開心整體性價比:🦖🦖🦖🦖
早前因為拍夠鐘食晏
所以有機會嚟到屯門呢間餐廳
開頭做research搵到聚福樓
單睇個名 以為係食蝦餃燒賣嘅酒樓
點知嚟到係間田園嘅vibe嘅cafe
餐廳入面有好多植物 裝修都打卡able
食物都相當吸引!
有齊炒蛋、香腸、煙肉、薯餅、蕃茄、蘑菇
仲有呢塊不得不提嘅空運ColdCut火腿

忌廉松露帶子炒扁意粉
大曬健康沙律
  • all day breakfast
2021-06-16 199 瀏覽
今次去屯門有點偏僻的Cafe,知道這間餐廳出名排隊,所以今天一早過來試試運氣,好在不用排隊直接入座💖大啡菇班尼迪蛋$128超級多的沙律菜配Parma Ham大啡菇多汁夾住羽衣甘藍🥬,蛋做得好流心,包底多士烘底,一口咬落去很幸福的感覺牛肉漢堡$188這份係重量級的牛肉漢堡,足料牛肉夠厚身芝士肉已經用晒在牛肉上面,入面夾住菇、菜、厚蕃茄和紫洋蔥,配沙律薯條,薯條的份量都是大大份推介👍🏻有心思的Cafe,咖啡師總會拉出不同的拉花每次望到美麗的拉花心情都特別好
大啡菇班尼迪蛋$128
超級多的沙律菜配Parma Ham
牛肉漢堡$188
推介👍🏻
有心思的Cafe,咖啡師總會拉出不同的拉花
每次望到美麗的拉花心情都特別好
2021-06-04 309 瀏覽
朋友難得山長水遠入咗嚟屯門,當然要約下食飯。今晚過了置樂呢間食晚餐。不過地方較擠迫,與隔離枱嘅客人較近。但地方細細,環境不太嘈雜,也很適合傾偈。我們叫咗:Joy Food Salad $138賣相超吸睛,整個沙律材料、顏色都很豐富。有士多啤梨、藍苺、牛油果片、沙律菜、杏仁片,再配上自家製嘅醬汁,整件事都好Fresh 好醒胃!Deep Fried Platter w Honey Sour Sauce $148整籃都係炸物,老實講係幾熱氣嘅。不過又真係好好食。因為都係即叫即炸食物。入面有餃子、炸雞、炸薯波、粗薯條。餃子皮薄鬆脆,炸薯波好好食,外層薄脆,裏面軟熟可口。炸雞外層脆粉也很薄,雞肉也很嫩滑!薯條係粗薯條,所以好有口感。Pan Seared Rib-Eye Steak $268肉眼扒都好大件,有兩塊。用刀砌下,肉質超嫩,好juicy好好食!另叫了杯青瓜特飲, 好清新!

Joy Food Salad $138
薯條係粗薯條,所以好有口感。
Pan Seared Rib-Eye Steak $268
另叫了杯青瓜特飲, 好清新!
2021-05-17
青善街呢邊真係好多好嘢食,不過可能是多食肆,泊車咪錶位長期滿,泊街亦要搵好耐先有位。有晚我地去左聚福樓食晚餐,是間裝修擺設令人感到幸福的小店,名字似中式酒樓,但是吃西餐的😆店外有一張台,我地選擇坐在店內:門外餐牌充滿心思:我地叫左Risotto,唔知係咪之前有人投訴過,店員專程同我哋講個飯係比較跟正宗做法,會比較硬,如果需要,會盡量煮林些。老公真係覺得通粉同飯都有d硬,但可接受;而我喜歡咬口就覺得ok~

店外有一張台,我地選擇坐在店內:

門外餐牌充滿心思:

2019-05-31
2021-05-25 303 瀏覽
呢間餐廳係屯門好出名,有間姐妹店係隔離鋪位😚叫秋香,但出奇地今次食西餐~聚福樓 前一晚book位都仲有位,我就去左食啦! 記得我半年前食過,都仲覺得佢係好高質既西餐,但今次去,覺得普通左啲🥺唔知係咪叫既野食唔同左呢🧐燒原隻春雞、蜆肉蕃茄乾意粉同黑松露牛肝菌意大利飯🥰蜆肉意粉真係比較參差,雖然我中意食硬身既意粉,但佢真係有啲過硬,意粉唔能夠掛汁有啲可惜。而原隻春雞,佢會成隻上碟比左我地影相先然後再拎去廚房切開,幾細心。春雞唔會燒到太熟,肉汁亦然保留得住,配上特制既青醬都幾好食。但最好食既就係黑松露牛肝菌意大利飯,啖啖都有忌廉同洋蔥既味,配埋黑松露真係一絕🤤

2021-05-21 202 瀏覽
📍聚福樓話說有一日帶完狗仔去沖涼已經成夜晚8:00,頻撲左成日實在太肚餓,把心一横就係置樂搵嘢食啦~香港地搵一間pet friendly嘅餐廳並唔容易🥲依稀記得聚福樓有得帶狗就直衝去喇!!!不過講翻先,帶狗狗只可以坐室外 冇冷氣架,不過有超大風扇💨大家自行衡量翻🧡—————————————————-🍔 狂揼牛肉漢堡 $188我會形容佢係一個重量級嘅牛肉漢堡包🍔😂,因為佢塊牛肉極厚身勁紮實🤣〰️芝士就已經溶咗痴住晒牛肉上面,之後仲有一大舊完整嘅大啡菇中間有兩塊好厚嘅蕃茄同埋幾片紫洋蔥🤫巧香口🤤不過佢牛肉感覺冇調味,即係一大舊原味嘅牛肉咁樣食落去感覺就有啲膩,唔鍾意食肉嘅我表示食左幾啖就有啲難食埋落去🤣🤣但係佢係好食嘅~!只係我唔鍾意食肉🍔😣 另外薯條佢都比好多啊,即炸有鹽唔會淋durdur~我覺得唔使點茄汁就咁食都好好食添啊~仲有啲沙律菜俾你開下胃解下膩添🧡🍝 阿蟹肉同埋蟹膏你想點呢? $158一見到佢餐牌啲名就覺得好似mamaday🤣好盞鬼🤣〰️講返呢個蟹肉蟹膏意粉先~~佢個擺盤有朵花仔又幾有心思,唔知係咪食用花黎既呢?唔知點解食落有種乾炒牛河嘅味道😂😂感覺好似冇咩蟹味咁樣,油左啲~入面加
📍聚福樓
—————————————————-
🍔 狂揼牛肉漢堡 $188

🍝 阿蟹肉同埋蟹膏你想點呢? $158
一見到佢餐牌啲名就覺得好似mamaday🤣好盞鬼🤣〰️講返呢個蟹肉蟹膏意粉先~~佢個擺盤有朵花仔又幾有心思,唔知係咪食用花黎既呢?唔知點解食落有種乾炒牛河嘅味道😂😂感覺好似冇咩蟹味咁樣,油左啲~入面加左啲幼蘆筍,蘑菇同洋蔥一齊煮~😚口感好豐富架👍🏻 蟹肉份量都食得出既,蟹膏顏色我都望到架,但係就食唔到😢不過可能我食到嘅乾炒牛河味就係蟹膏嘅味道🤣🤣〰️總括而言都係個不過不失嘅蟹膏蟹肉意粉嚟嘅~~~不過食過mamaday嘅就變咗有比較有傷害姐😝😝 不過都值得一試架~~

🍹 Avocado Basil Milk Shake $58
嗨!!!又係你啦牛油果奶昔🥑!!!出現率好頻密啊😆~今次呢杯有啲淡,攪勻左之後飲,都係巧淡🥲 我諗佢係直接不加任何添味打出黎而製成的牛油果奶昔🥴有啲青青地嘅味道,除左淡都係淡~~不過我接受到😂😂好彩啲嘢食油油地,所以呢杯野唔濃味都係好事黎😂解油膩感係一流😂😂

🧃 Strawberry Lime Soda $45
友人叫黎解渴嘅士多啤梨青檸梳打!佢話啲汽有啲唔夠,唔那喉,所以唔夠解渴唔夠爽喎🥴🥴 同埋我試過,味道都係淡左啲😢冇乜士多啤梨同青檸味咁囉🥲可能水吧哥哥熱氣 所以味覺比較濃味左整出嚟啲嘢飲就淡左啲🤣🤣〰️〰️

下次要試埋佢哋嘅秋香先!🥳
——————————————————
📍地址:

聚福樓 (屯門)
屯門青善街28號康景花園地下1號舖
2021-04-23 487 瀏覽
地點有一些偏僻,不過如果在屯門直接搭K51就很方便。聚福樓這個名字與Cafe有些不相符,開始朋友介紹的時候,我還以為是中式餐館,但原來是Cafe。 這間Cafe的裝修有一些中東的感覺,而且很多植物,讓人覺得很舒服。我和朋友各自叫了一個午餐,包括黑松露意粉和全日早餐。送飲品和湯。湯是蘑菇忌廉湯,我叫了一杯抹茶咖啡,朋友叫了梳打。首先,全日早餐很豐富,我最鍾意是他的巴拿馬火腿,而且每樣都有兩件,和朋友分來吃就剛剛好。而黑松露意粉就比較普通,但帶子超級多汁有口感,我很欣賞帶子!最後因為Cafe沒有很多人的關係我們留了很久,不停的拍照,職員也很好人哋幫我們拍照, 招呼很周到!值得推介

2021-04-04 641 瀏覽
同朋友食飯嚟到屯門呢間西式cafe,餐牌嘅名行玩味路線(叫menu時都係叫返英文無咁尷尬😂),叫左3個main同1杯飲品,食後感覺得性價比不太高🤔🔸 Crab Meat & Butter Pasta (HK$158)意份份量還好,蟹肉都唔算多,有啲磨菇伴碟。意份醬汁較creamy,食到後來會較膩😶同埋意份texture就略嫌硬身🔸 Beef Wellington (HK$328)肉方面就叫左威靈頓牛扒,呢間嘅威靈頓就係將酥皮包住舊牛扒~之前食過其他餐廳,係酥皮同牛扒間再加多層食材,增加層次感,食落就唔會咁單調啦🤫🔸 Porcini Truffle Risotto (HK$148)一嚟到仲以為佢送錯,點解同碟意粉咁似樣😂醬汁尚算濃郁,Risotto飯粒軟硬適中,不過份量就少啲🔸 Tequila Sunshine (HK$68)係以Tequlia, orange juice, grenadine製成,超大杯,味道不過不失啦😌【推介指數:5⭐滿分】環境:⭐⭐ ⭐味道:⭐⭐⭐打卡:⭐⭐ 服務:⭐⭐⭐回頭率:⭐⭐

Crab Meat & Butter Pasta

🔸 Beef Wellington (HK$328)
Beef Wellington
Beef Wellington

Porcini Truffle Risotto

🔸 Tequila Sunshine (HK$68)
Tequila Sunshine

【推介指數:5⭐滿分】
環境:⭐⭐ ⭐
味道:⭐⭐⭐
打卡:⭐⭐
服務:⭐⭐⭐
回頭率:⭐⭐
2021-04-01 402 瀏覽
屯門 #聚福樓 都係區內人氣既餐廳🤪OpenRice book位寫左慶祝 佢地好好咁打黎問慶祝咩、洗咪係甜品寫字🤪#我係一隻禿頭哂 $268呢份#羊架 等左廿幾分鐘先有,不過係唔錯既D羊肉好林,唔好睇佢好生咁,d肉一咬就斷 唔會韌,唔會滴到成枱血水調味好好 好香香草味 不過鐘意羊「蘇」味既我就覺得陣羊味唔夠勁🤪美味指數:7.5/10#阿蟹肉同埋蟹膏你想點呢 $158呢碟扁意粉幾靚🤪有花花裝飾 上面白色果舊係蛋白🙈除左蟹肉 仲加左好多菇同洋蔥,食落好香好creamy美味指數:8/10#估你唔到的一盤野 $138一盤炸野🤣有#薯條 #炸蝦 #炸餃子 ##炸雞 幾有趣 好少會將餃子加埋去炸野到😂隻蝦都幾大隻,味道全部都正常🤪美味指數:7/10甜品其實只有3款,不過叫完先講無tiramisu 再叫cheesecake 轉頭又話無,只好叫#心太軟黎到係幾靚既!不過2nd寫左做2th😂心太軟應該即叫即整 事關等左大半個鐘,黎到係有流心效果 但大獲喇 流心中間仲有大大舊未溶而且凍凍地既朱古力☹️不過佢既朱古力唔會好甜 少少苦 唔錯既..美味指數:2/10

#我係一隻禿頭哂 $268
呢份#羊架 等左廿幾分鐘先有,不過係唔錯既
美味指數:7.5/10

#阿蟹肉同埋蟹膏你想點呢 $158
美味指數:8/10

#估你唔到的一盤野 $138
美味指數:7/10

美味指數:2/10
2021-03-13 430 瀏覽
環境裝修特別,過往好多時都無位,連早餐都試唔到所以一路都未有機會試到,今日咁啱有位,而正正相公生日前夕,所以把握機會入去試一次,果然有驚喜,過往去好多地方試扒,往往都是失望而不值,但今次食得非常開心,由一入去坐低至埋單,整過過程心情愉快,因服務一流,員工細心有禮,食物非常有質素,兩公婆叫左1個羊扒,1個牛扒,牛扒非常大塊質素高,本身我們好怕不熟,但經服務員細心有耐性推介下,試下食7成,果然不會太熟而又不會有血水,味道不錯,食得十分開心,會再幫親回家急不及待要留言鼓勵,希望貴餐廳睇到哩個用心既留言,繼續做多些不同的美食支持你們,多謝你們令到大西北也有高質既美食,不過最可惜掛住食忘記影相,下次1定要補影,加油呀
環境裝修特別,過往好多時都無位,連早餐都試唔到
,下次1定要補影,加油呀
2021-03-13
  • 羊咩咩及牛扒
2021-02-27 510 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於屯門!📜”聚福樓 (屯門)📌 地址: 屯門青善街28號康景花園地下1號舖🕐營業時間:12:00-22:00🍽分店地區: 屯門📝評價💬📢 環境幾靚 戶外仲有好啱打卡嘅風範⭐️⭐️小型Cafe所以好快都會滿座🥰但係都好鍾意佢嘅設計🌸 食物質素都唔錯👍🏻👍🏻已經第二次去食😻😻我最鍾意佢個all day breakfast 有薯餅🤣🤣配料又多真係可以食到好飽好飽🤪🤪🤪🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於屯門!
📜”聚福樓 (屯門)

📌 地址: 屯門青善街28號康景花園地下1號舖
🕐營業時間:12:00-22:00
🍽分店地區: 屯門

📝評價💬📢

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
聚福樓出咗名係屯門數一數二嘅cafe對上兩次都特登搭車過去..今日都唔例外😀Order完冇耐..好快上咗個湯同額外加錢叫既薯條。薯條好明顯係番炸或者啲油唔夠熱就落,暗黃色微暖😶叫咗杯香蕉朱古力奶昔,如果以而家手機食先,杯奶昔個造型同埋內在太過⋯⋯太過平實。(奶昔其實可以杰色d..但確實係幾濃嘅香蕉味)最後叫咗佢嘅招牌All DAY BREAKFAST 雖然唔知道佢幾時由煙三文魚轉左Parma ham..但因為我唔食Parma ham..所以我望咗好耐以前啲食評究竟幾時由煙三文魚轉左Parma ham(個人有啲強迫性..決定餐廳之前會上網睇定有冇啲嘢係自己唔食嘅,以免見面影響心情及浪費) 其他都不過不失,起碼係熱嘅,唯獨是⋯⋯有啲朋友鍾意食蛋嘅,會覺得all day breakfast 嗰個炒蛋係靈魂..今日呢個炒得太水了。聚福樓一向價錢唔係話平,屬於中價嘅文青Cafe,有時一間餐廳裝修得幾靚都好,食物嘅質素確實好重要!係而家經濟唔好既環境,2021我第一個食評唔想寫到太差,不過確實尚有好大嘅進步空間,才對得住佢收嘅價錢。
聚福樓出咗名係屯門數一數二嘅cafe
對上兩次都特登搭車過去..今日都唔例外😀

最後叫咗佢嘅招牌All DAY BREAKFAST

2021-01-23 266 瀏覽
早排星期日嘅中午相約左好姐妹一齊食晏因為要帶埋🐶🐶 所以要穩間可以坐户外嘅餐廳今次就相約係聚福樓一聚😎 第一次聽聚福樓以為係食中餐原來係食西餐架🤣🤣🤣.餐廳裝修同環境好舒服可以同朋友係呢個環境坐好耐 嘆下啡😎Brunch Menu 嘅食物有幾款選擇 而飲品有好多選擇😌聚福樓全日早餐 $148呢個All Day Breakfast 有好多樣嘢食❤️🥰 有香草炒滑蛋 煙肉 香腸 薯餅 多士 茄汁焗豆 焗蕃茄沙律 仲有一小樽嘅草莓乳酪 🍓🍓真係好豐富😋味道都唔錯香草汁煙三文魚扁意粉 $148個香草忌廉汁好Creamy 加上三文魚肉、同埋其他配料每食一啖意粉🍝都充滿醬汁同三文魚由於面頭再加埋少少沙律菜😋食落冇咁膩✨而且有點清新感Stawberry Yogurt Smoothie🍓跟餐有15%嘅折扣 唔算太甜 亦啱晒炎熱嘅天氣去飲🥰.食物質素算唔錯但係定價好似高左少少😥
早排星期日嘅中午相約左好姐妹一齊食晏

呢個All Day Breakfast 有好多樣嘢食❤️🥰
真係好豐富😋味道都唔錯

香草汁煙三文魚扁意粉 $148
個香草忌廉汁好Creamy
加上三文魚肉、同埋其他配料
每食一啖意粉🍝都充滿醬汁同三文魚

亦啱晒炎熱嘅天氣去飲🥰
食物質素算唔錯
但係定價好似高左少少😥
2021-01-11 251 瀏覽
入嚟屯門 見呢間店嘅評價都好高今次就試一試入到去個環境好靚 好岩影相打卡今次去到岩岩好唔使等位叫左兩份午餐 分別係All day breakfast仲有個意粉個意粉好食😋而All day breakfast就正常下次要試其他菜式可以再打咭
入嚟屯門 見呢間店嘅評價都好高
今次就試一試