2020-12-20 1382 瀏覽
本身我和朋友早上10點幾諗住搵間良心店食早餐🥣點知間間都無咁早開,發現原來呢間聚福樓 @joyfoodlounge 係開8:00,太好了!其實想試呢間屯門置樂嘅良心cafe好耐💛平時見佢IG啲相都好靚,今日整定我要來懲罰下佢!咁啱食到!好開心🥳.雖然佢位置喺屯門置樂入面少少隔涉,但係響市中心行過嚟都唔算好耐,而且離遠就望到佢個綠色招牌和紅色閘勁搶眼,入到去佢個樓底勁高,裝修和環境真心chill ,仲有一種大自然舒服恬靜嘅感覺,咁正嘅環境啱晒我呢d吹水佬同朋友大吹特吹😜.佢嘅早餐供應時間係朝頭早8點到11點,我哋10:30去到都仲叫得切早餐,我哋齊齊都想叫All day breakfast, 不過見到佢有個lite,以為會好少,點知份量都好多,可想而知如果佢係唔lite嘅話應該仲大份😛.講真呢份lite嘅All day breakfast真係幾豐富,有沙律菜,薯餅,麵包,炒滑蛋,煙肉,豬肉腸,茄汁豆,煙三文魚同芝士,講堅,樣樣野都好食😋我最鍾意就係佢個炒滑蛋,係!堅!滑!👍另外我嗌左一杯熱嘅Americano, 如圖所見你見到個拉花拉得真心靚👍,而且杯咖啡仲好香好醒神呀,除左環境舒服😌估

另外我嗌左一杯熱嘅Americano, 如圖所見你見到個拉花拉得真心靚👍,而且杯咖啡仲好香好醒神呀,除左環境舒服😌估不到呢度啲嘢食都好高汁啊!

可以一早係一個咁chill嘅環境,食返個咁豐富嘅靚靚全日早餐配番杯靚拉花嘅咖啡真係無敵!成個人都心曠神怡!☺️太舒服最後我同朋友吹左兩個幾鐘先走,人哋午市都開始啦🤣🤣🤣估唔到響屯門都有個咁正嘅地方,有少少世外桃源嘅感覺😊我會記掛着呢度,下次我返屯門有機會一定會再去!👍👍
店名:聚福樓💛
地址:屯門青善街28號康景花園地下1號舖

2020-12-19
$86 (早餐)
2021-04-04 0 瀏覽
同朋友食飯嚟到屯門呢間西式cafe,餐牌嘅名行玩味路線(叫menu時都係叫返英文無咁尷尬😂),叫左3個main同1杯飲品,食後感覺得性價比不太高🤔🔸 Crab Meat & Butter Pasta (HK$158)意份份量還好,蟹肉都唔算多,有啲磨菇伴碟。意份醬汁較creamy,食到後來會較膩😶同埋意份texture就略嫌硬身🔸 Beef Wellington (HK$328)肉方面就叫左威靈頓牛扒,呢間嘅威靈頓就係將酥皮包住舊牛扒~之前食過其他餐廳,係酥皮同牛扒間再加多層食材,增加層次感,食落就唔會咁單調啦🤫🔸 Porcini Truffle Risotto (HK$148)一嚟到仲以為佢送錯,點解同碟意粉咁似樣😂醬汁尚算濃郁,Risotto飯粒軟硬適中,不過份量就少啲🔸 Tequila Sunshine (HK$68)係以Tequlia, orange juice, grenadine製成,超大杯,味道不過不失啦😌【推介指數:5⭐滿分】環境:⭐⭐ ⭐味道:⭐⭐⭐打卡:⭐⭐ 服務:⭐⭐⭐回頭率:⭐⭐

Crab Meat & Butter Pasta

🔸 Beef Wellington (HK$328)
Beef Wellington
Beef Wellington

Porcini Truffle Risotto

🔸 Tequila Sunshine (HK$68)
Tequila Sunshine

【推介指數:5⭐滿分】
環境:⭐⭐ ⭐
味道:⭐⭐⭐
打卡:⭐⭐
服務:⭐⭐⭐
回頭率:⭐⭐
2021-04-01 5 瀏覽
屯門 #聚福樓 都係區內人氣既餐廳🤪OpenRice book位寫左慶祝 佢地好好咁打黎問慶祝咩、洗咪係甜品寫字🤪#我係一隻禿頭哂 $268呢份#羊架 等左廿幾分鐘先有,不過係唔錯既D羊肉好林,唔好睇佢好生咁,d肉一咬就斷 唔會韌,唔會滴到成枱血水調味好好 好香香草味 不過鐘意羊「蘇」味既我就覺得陣羊味唔夠勁🤪美味指數:7.5/10#阿蟹肉同埋蟹膏你想點呢 $158呢碟扁意粉幾靚🤪有花花裝飾 上面白色果舊係蛋白🙈除左蟹肉 仲加左好多菇同洋蔥,食落好香好creamy美味指數:8/10#估你唔到的一盤野 $138一盤炸野🤣有#薯條 #炸蝦 #炸餃子 ##炸雞 幾有趣 好少會將餃子加埋去炸野到😂隻蝦都幾大隻,味道全部都正常🤪美味指數:7/10甜品其實只有3款,不過叫完先講無tiramisu 再叫cheesecake 轉頭又話無,只好叫#心太軟黎到係幾靚既!不過2nd寫左做2th😂心太軟應該即叫即整 事關等左大半個鐘,黎到係有流心效果 但大獲喇 流心中間仲有大大舊未溶而且凍凍地既朱古力☹️不過佢既朱古力唔會好甜 少少苦 唔錯既..美味指數:2/10

#我係一隻禿頭哂 $268
呢份#羊架 等左廿幾分鐘先有,不過係唔錯既
美味指數:7.5/10

#阿蟹肉同埋蟹膏你想點呢 $158
美味指數:8/10

#估你唔到的一盤野 $138
美味指數:7/10

美味指數:2/10
2021-03-13 145 瀏覽
環境裝修特別,過往好多時都無位,連早餐都試唔到所以一路都未有機會試到,今日咁啱有位,而正正相公生日前夕,所以把握機會入去試一次,果然有驚喜,過往去好多地方試扒,往往都是失望而不值,但今次食得非常開心,由一入去坐低至埋單,整過過程心情愉快,因服務一流,員工細心有禮,食物非常有質素,兩公婆叫左1個羊扒,1個牛扒,牛扒非常大塊質素高,本身我們好怕不熟,但經服務員細心有耐性推介下,試下食7成,果然不會太熟而又不會有血水,味道不錯,食得十分開心,會再幫親回家急不及待要留言鼓勵,希望貴餐廳睇到哩個用心既留言,繼續做多些不同的美食支持你們,多謝你們令到大西北也有高質既美食,不過最可惜掛住食忘記影相,下次1定要補影,加油呀
環境裝修特別,過往好多時都無位,連早餐都試唔到
,下次1定要補影,加油呀
2021-03-13
  • 羊咩咩及牛扒
2021-02-27 304 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於屯門!📜”聚福樓 (屯門)📌 地址: 屯門青善街28號康景花園地下1號舖🕐營業時間:12:00-22:00🍽分店地區: 屯門📝評價💬📢 環境幾靚 戶外仲有好啱打卡嘅風範⭐️⭐️小型Cafe所以好快都會滿座🥰但係都好鍾意佢嘅設計🌸 食物質素都唔錯👍🏻👍🏻已經第二次去食😻😻我最鍾意佢個all day breakfast 有薯餅🤣🤣配料又多真係可以食到好飽好飽🤪🤪🤪🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於屯門!
📜”聚福樓 (屯門)

📌 地址: 屯門青善街28號康景花園地下1號舖

🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
2021-02-08 440 瀏覽
未search之前我以為依間係酒樓😂原來係一間打卡cafe 即刻決定第一站要去仲有間叫‘秋香’係街頭 都係佢地既裝修都係差唔多風格 好靚😍 (我唔會話你聽 我差啲排錯依間😶)去到門口已經覺得好異國feel無啦啦係個屋苑有間咁chill既cafe🥰店舖比想像中細間 假日黎都等佐幾張枱~Brunch有7款 包括main/意粉/burger/all day🍽.▫️all day breakfast 🥗 $148 😋👍🏻:👅👅👅👅/5分打卡必備💛其實好似好耐冇嗌過 因為覺得好搵笨😶 但依間既all day令我改觀了~ 因為佢好大份好豐富 有成10款野:/火腿 煙肉 腸 炒蛋 蕃茄菇 薯餅 烘多士 茄汁豆 沙律 煙三文魚酥皮卷/沙律菜🥗用咗黑醋 有啲酸 入邊仲有藜麥 健康得黎相當有誠意!!!煙三文魚酥皮卷幾特別 另一心思之作炒蛋都幾滑 同埋個包有烘過 幾好咬😚其他食落都唔會dry 幾有驚喜~.▫️USDA Prime 肉眼配扁意粉 $178😋👍🏻:👅👅👅.3/5分食肉獸見到有扒就忍唔住心心眼😍同埋好似好少可main會有得配埋意粉~牛扒雖然有啲肥 但有炭燒過所以都幾好食點埋個燒汁食都幾match意粉應
未search之前我以為依間係酒樓😂
原來係一間打卡cafe 即刻決定第一站要去
仲有間叫‘秋香’係街頭 都係佢地既
裝修都係差唔多風格 好靚😍
(我唔會話你聽 我差啲排錯依間😶)
去到門口已經覺得好異國feel

無啦啦係個屋苑有間咁chill既cafe🥰
店舖比想像中細間 假日黎都等佐幾張枱~

▫️all day breakfast 🥗 $148
😋👍🏻:👅👅👅👅/5分

打卡必備💛
其實好似好耐冇嗌過 因為覺得好搵笨😶
但依間既all day令我改觀了~
因為佢好大份好豐富 有成10款野:
/火腿 煙肉 腸 炒蛋 蕃茄菇 薯餅 烘多士
茄汁豆 沙律 煙三文魚酥皮卷/
沙律菜🥗用咗黑醋 有啲酸 入邊仲有藜麥
健康得黎相當有誠意!!!
煙三文魚酥皮卷幾特別 另一心思之作
炒蛋都幾滑 同埋個包有烘過 幾好咬😚
其他食落都唔會dry 幾有驚喜~

▫️USDA Prime 肉眼配扁意粉 $178
😋👍🏻:👅👅👅.3/5分
USDA Prime 肉眼配扁意粉

食肉獸見到有扒就忍唔住心心眼😍
同埋好似好少可main會有得配埋意粉~
牛扒雖然有啲肥 但有炭燒過所以都幾好食

餐飲選擇都幾多 仲有茶類同咖啡都唔洗另加錢
飲落正正常常 唔算太特別 但幾清新
同埋有雜果食🤭
要讚係連杯墊都很美🥺
總結,真係由上至下裝修都好花心思
每一面都有特色既地方
連個地板都好vintage🥰
真係好岩打卡🤭 我個人好喜歡💕
食物份量都幾豐富 我地都食到好飽🙈
all day黎講真係好有誠意
但肉眼果個就有啲小失望🥲可能無咁肥應該會更好
all day breakfast
聚福樓出咗名係屯門數一數二嘅cafe對上兩次都特登搭車過去..今日都唔例外😀Order完冇耐..好快上咗個湯同額外加錢叫既薯條。薯條好明顯係番炸或者啲油唔夠熱就落,暗黃色微暖😶叫咗杯香蕉朱古力奶昔,如果以而家手機食先,杯奶昔個造型同埋內在太過⋯⋯太過平實。(奶昔其實可以杰色d..但確實係幾濃嘅香蕉味)最後叫咗佢嘅招牌All DAY BREAKFAST 雖然唔知道佢幾時由煙三文魚轉左Parma ham..但因為我唔食Parma ham..所以我望咗好耐以前啲食評究竟幾時由煙三文魚轉左Parma ham(個人有啲強迫性..決定餐廳之前會上網睇定有冇啲嘢係自己唔食嘅,以免見面影響心情及浪費) 其他都不過不失,起碼係熱嘅,唯獨是⋯⋯有啲朋友鍾意食蛋嘅,會覺得all day breakfast 嗰個炒蛋係靈魂..今日呢個炒得太水了。聚福樓一向價錢唔係話平,屬於中價嘅文青Cafe,有時一間餐廳裝修得幾靚都好,食物嘅質素確實好重要!係而家經濟唔好既環境,2021我第一個食評唔想寫到太差,不過確實尚有好大嘅進步空間,才對得住佢收嘅價錢。
聚福樓出咗名係屯門數一數二嘅cafe
對上兩次都特登搭車過去..今日都唔例外😀

最後叫咗佢嘅招牌All DAY BREAKFAST

2021-01-23 205 瀏覽
早排星期日嘅中午相約左好姐妹一齊食晏因為要帶埋🐶🐶 所以要穩間可以坐户外嘅餐廳今次就相約係聚福樓一聚😎 第一次聽聚福樓以為係食中餐原來係食西餐架🤣🤣🤣.餐廳裝修同環境好舒服可以同朋友係呢個環境坐好耐 嘆下啡😎Brunch Menu 嘅食物有幾款選擇 而飲品有好多選擇😌聚福樓全日早餐 $148呢個All Day Breakfast 有好多樣嘢食❤️🥰 有香草炒滑蛋 煙肉 香腸 薯餅 多士 茄汁焗豆 焗蕃茄沙律 仲有一小樽嘅草莓乳酪 🍓🍓真係好豐富😋味道都唔錯香草汁煙三文魚扁意粉 $148個香草忌廉汁好Creamy 加上三文魚肉、同埋其他配料每食一啖意粉🍝都充滿醬汁同三文魚由於面頭再加埋少少沙律菜😋食落冇咁膩✨而且有點清新感Stawberry Yogurt Smoothie🍓跟餐有15%嘅折扣 唔算太甜 亦啱晒炎熱嘅天氣去飲🥰.食物質素算唔錯但係定價好似高左少少😥
早排星期日嘅中午相約左好姐妹一齊食晏

呢個All Day Breakfast 有好多樣嘢食❤️🥰
真係好豐富😋味道都唔錯

香草汁煙三文魚扁意粉 $148
個香草忌廉汁好Creamy
加上三文魚肉、同埋其他配料
每食一啖意粉🍝都充滿醬汁同三文魚

亦啱晒炎熱嘅天氣去飲🥰
食物質素算唔錯
但係定價好似高左少少😥
2021-01-11 188 瀏覽
入嚟屯門 見呢間店嘅評價都好高今次就試一試入到去個環境好靚 好岩影相打卡今次去到岩岩好唔使等位叫左兩份午餐 分別係All day breakfast仲有個意粉個意粉好食😋而All day breakfast就正常下次要試其他菜式可以再打咭
入嚟屯門 見呢間店嘅評價都好高
個意粉好食😋
而All day breakfast就正常
下次要試其他菜式
可以再打咭
3年無來過,記得果時有下午茶黑醋包好好食,宜家可能因疫情無左啦, 我通常都係叫 Dirty Chai Latte, 都好好飲,個杯仲有個盤裝住,則邊有隻長頸鹿公仔幾得意。咁尋日突然想試下,睇menu 價錢同款式應該感覺幾好,點知一個字...伏! 貴夾唔飽兼唔好食!叫左個肉眼扒扁意粉,好實,無乜扒味,又細份,其他扁意粉配菜果d都正常嘅,但唔係有驚喜果d,惟一比較好嘅係d菜比起扒房果d算多咁我都係叫左Dirty Chai Latte ,ok la, 但始終唔係幾年前果時嘅感覺。 埋單 lunch $196 , 真係好唔值, 真心好多餐廳仔$70-$90 咁上下好食過佢, 人地仲可能有湯同飽送,對比起呢度顯得好寡...明白疫情期間大家要將就下,但收得呢個價錢都無理由做很咁差,希望可以整得好d 啦

2021-01-10
2020-12-29 126 瀏覽
It's that awkward time after Christmas and before New Years. I'm looking for a new restaurant to check out and even though it's weekday, this restaurant is busy! I arrived just after 12 (when they open), there was only one other customer there, but the restaurant filled up very quickly and soon enough there was a short queue forming. What covid?To be honest I thought they would still be serving their breakfast menu since it's a weekday but I guess they serve their 'brunch' menu Monday to Sunday

To be honest I thought they would still be serving their breakfast menu since it's a weekday but I guess they serve their 'brunch' menu Monday to Sunday now, which is more expensive. Having planned to get breakfast food, I decided to go ahead with their 'All Day Breakfast' ($148 + 10% service charge). The meal comes with a soup (which was quite tasty) and drink. But with service charge, the meal comes to a total of $163, and I really don't think it was worth the price.

All Day Breakfasts are often overpriced; that's a given, but to me, it was TOO overpriced at this restaurant. I've had better for cheaper. I have a feeling that their linguines/pastas would be better (judging by their soup), but I really wanted some breakfast food today.

However, I did like the service here, and I really really like the decor. I was lucky to get a seat by the window and it was very nice. Overall a nice and relaxing afternoon, but the food was just OK. Probably would not return.
近屯門置樂一帶,佈滿車房,縱橫交錯嘅街道間,街角有一間裝修好特別✨用色鮮艷💖又充滿植物🌿嘅小店。入到去,有小小行左入熱帶雨林嘅感覺,店員嘅親切態度,為客人們帶嚟滿滿嘅溫暖🔆😋食咗乜:淨喺睇餐牌,都感受到店主好有創意,所有餐飲名都好特別✨蝦我!炒咗你!媽媽叫我蒜啦! HKD$158😊🦐🦐其實喺香蒜大蝦扁意粉,用鐵板鑊仔上菜,令意粉保持到溫度,食到尾都仲喺熱辣辣💦仲有小小焦香。意粉彈牙,蒜香味濃,大蝦都煮得岩岩好👍🏽水準之作🙈但喺份量比較少估你唔到的一盤野 HKD$148😊小食拼盤:炸蝦+蕃薯條+炸雞+炸餃子+沙律🥗一盤翻熱食物🔥正常發揮,價錢略貴😖

😋食咗乜:
淨喺睇餐牌,都感受到店主好有創意,所有餐飲名都好特別✨

蝦我!炒咗你!媽媽叫我蒜啦! HKD$158😊

估你唔到的一盤野 HKD$148😊
小食拼盤:炸蝦+蕃薯條+炸雞+炸餃子+沙律🥗
一盤翻熱食物🔥正常發揮,價錢略貴😖
2020-11-30 275 瀏覽
話說前排因為工作關係出到去大西北🐂,難得一場黎到,就緊係要搵下附近有咩好食啦🤤正值中午兩三點,就會想搵間Cafe嘆返個brunch,靜靜地咁坐下做下野🌞初初見到聚福樓依個名咁中式,真係估唔到佢係一間Cafe黎🤯望落仲有啲森林feel,同佢個名真係扯唔上關係咁🤣• 大啡菇班尼迪蛋 $128班尼迪蛋以酸種多士做底,烘得幾脆,大啡菇好多汁💦中間夾住Superfood羽衣甘藍,不過切起上黎就會費力一啲🤭水波蛋中心蛋黃既生熟度岩岩好,緩緩流出既蛋液混合埋微酸既荷蘭醬,為多士帶黎一份濕潤感,同時又唔會影響多士脆脆既口感,一口咬下,幸福感滿滿💛作為一個brunch份量岩岩好👍🏻• 凍薄荷朱古力 (凍飲+$8)套餐已經包埋一杯飲品,款式都幾特別幾多選擇😳可惜依杯薄荷朱古力只有淡淡嘅薄荷味,朱古力同奶味亦都唔出😥

• 大啡菇班尼迪蛋 $128

• 凍薄荷朱古力 (凍飲+$8)
2020-11-25 242 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於屯門!📜”聚福樓 (屯門)📌 地址: 屯門青善街28號康景花園地下1號舖果然冰室 🕐營業時間: 1200-2000🍽分店地區: 屯門📝評價💬📢1️⃣All day Breakfast $138最豐富嘅早餐😍有十樣配料😛最鍾意就係佢大大塊嘅薯餅仲有乳酪🤪🤪🤪全部配料都係大大份😍😍只能說真係食到好飽好飽同埋好飽💕環境都好正感覺好舒適😌2️⃣鮮蝦長通粉配柚子汁$148蝦好彈牙❤️柚子汁呢個配搭非常清新😳好少何出面有呢個味道🧡🧡所以真係正😋😋喺呢個環境底下食呢個意粉完全係 perfect match💛💛 KS評分 5分最高🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅 👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於屯門!
📜”聚福樓 (屯門)

📌 地址: 屯門青善街28號康景花園地下1號舖果然冰室

🏵味道指數:👅👅👅 👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
2020-11-22 402 瀏覽
一直都好想嚟試,唔係門口排晒長龍就係時間唔啱,今日好LUCKY喺LUNCH TIME時段一嚟到就有位。今日點咗All Day Breakfast同埋Burger。All DayBreakfast好豐富,多士同個炒蛋好味。Burger塊漢堡扒厚身但都Keep到Juicy,而且仲有勁多芝士。個漢堡麵包同All Day Breakfast嘅麵包都一樣好Good。可惜嘅係今日唔好彩,無蕃薯條轉咗薯條,不過薯條都炸得好香脆。咖啡Drink list估唔到有咁多口味嘅Latte,最後我簡咗杯Chai Tea Latte。飲落果然好有泰式風情,無得去旅行飲杯嘢望吓餐廳內外嘅裝潢當去咗啦。

,無蕃薯條轉咗薯條,不過薯條都炸得好香脆。

All Day Breakfast
Chai Tea Latte