2021-05-30 194 瀏覽
唔好俾佢停,繼續食生日蛋糕🤪,今次食嘅喺聖安娜嘅士多啤梨夾心蛋糕,上面有可愛嘅鬆弛熊,而且有大量嘅士多啤梨,不過士多啤梨有啲酸,下面仲有海綿蛋糕夾住士多啤梨同忌廉,但略嫌忌廉味道有啲過甜🌚👅好味度:7(10分滿分)

👅好味度:7(10分滿分)
2021-05-13
2021-05-27 43 瀏覽
繼續食蛋糕,今次食嘅係母親節蛋糕,媽咪最鍾意食榴槤,母親節梗係要買返個榴槤蛋糕,今次喺聖安娜買嘅榴槤蛋糕好有驚喜,造型100分,未食都已經聞到好香嘅榴槤味,裏面有榴槤肉,屋企人都大讚好味道👍🏻😋👅好味度:8.5(10分滿分)

👅好味度:8.5(10分滿分)
2021-05-23
1 分鐘 (外賣自取)
其他
母親節
2020-08-05 131 瀏覽
小袋裝麵包的確係幾好,幾方便,唔使買一大袋包食唔晒😌,有時買一袋包要食幾日真係好悶🥺,但係方便又真係冇辦法。所以見到佢出依啲小包裝,然後有兩片真係好開心🥳。同埋佢有唔同味,又可以試吓多啲唔同款,今次就買咗粒粒紅豆吐司試吓先😆。🔻粒粒紅豆吐司🔻主要系因為見到好足料,未食已經見到好多粒😍,雖然個包望落去好似好dry咁,得啲紅豆又無醬汁,但食落去個包軟綿綿,粒粒紅豆都好飽滿,原來係好香甜🤣,一啲都唔dry。

2017-02-20 350 瀏覽
老公生日, 有日收工係地鐵站見到個顏色好靚嘅紫薯蛋糕 - 沖繩紫薯慕絲薄脆蛋糕. 紫薯控嘅我, 話就話買俾老公, 其實自己想試.😛 見佢細細個 (半磅), 2個人啱啱好. 由於店舖無得即時寫名, 所以要寫的話, 就要預訂. 頂層係沖繩紫薯蓉, 切開第二層係沖繩紫薯慕絲, 跟住係紅色蓉忌廉, 朱古力薄脆. 紫薯蓉入口香甜幼滑, 唔太甜, 紫薯味濃👍👍. 但食唔出有紅色蓉忌廉, 朱古力薄脆都食唔出有朱古力味. 整體黎講尚可, 但對比東X堂的紫薯產品, 就遜色一點. 但值得一讚係, 聖安娜有網上訂購服務, 今日訂聽日已有得拎, 好方便, 最重要係網上訂購有9折
整體黎講尚可, 但對比東X堂的紫薯產品, 就遜色一點.
2017-02-20
$116.2
2012-06-26 121 瀏覽
平時成日都食開聖安娜D西餅,好耐冇食佢D蛋糕,屋企又有人生日,所以今日再試下係度買蛋糕食,訂左一磅的士多啤梨忌廉蛋糕不嬲唔係幾好士多啤梨,所以比晒D士多啤梨阿媽食,但聽阿媽講D士多啤梨都幾酸,但個樣算唔錯啦!我反而鍾意食忌廉同D蛋糕,佢D忌廉夠香夠滑,又唔係好甜,岩晒我啦,食多件都唔怕漏,而且中間係什果夾心,加埋D海綿蛋糕同忌廉到好夾,下次都可以再試下黎呢間買蛋糕GE.....改善地方:蛋糕: 個蛋糕外邊的朱古力有D假,好似食緊膠咁....服務:有D職員的態度唔好,好容易黑面,要改善下....
正 士多啤梨忌廉蛋糕
,所以今日再試下係度買蛋糕食,訂左一磅的士多啤梨忌廉蛋糕
正 外形幾好...
但個樣算唔錯啦!
正 什果夾心
我反而鍾意食忌廉同D蛋糕,佢D忌廉夠香夠滑,

改善地方:
蛋糕: 個蛋糕外邊的朱古力有D假,好似食緊膠咁.
...
服務:有D職員的態度唔好,好容易黑面,
要改善下....

2012-05-28
5 分鐘 (外賣自取)
$40 (其他)
正 士多啤梨忌廉蛋糕
正 外形幾好...
正 什果夾心
2012-06-05 61 瀏覽
炭燒咖啡杏仁卷蛋$11見到新出的有咖啡味,所以咖啡癡的我忍不住買個黎試smell,咖啡味不太濃食落,完全冇咖啡味!杏仁我覺得好似多得濟,除左上面,入面cream都係一粒粒我覺得口感有d似花生不過我覺得太多,嚴重影響口感,因為每一口都要慢慢咬同d咁滑既cream一齊,我覺得好唔夾所以整體我覺得唔好味!
炭燒咖啡杏仁卷蛋
炭燒咖啡杏仁卷蛋$11
見到新出的有咖啡味,所以咖啡癡的我忍不住買個黎試
smell,咖啡味不太濃
食落,完全冇咖啡味!
杏仁我覺得好似多得濟,除左上面,入面cream都係一粒粒
我覺得口感有d似花生
不過我覺得太多,嚴重影響口感,因為每一口都要慢慢咬
同d咁滑既cream一齊,我覺得好唔夾

所以整體我覺得唔好味!
1 分鐘 (外賣自取)
2012-04-30 51 瀏覽
近日翻翻相片,發現遺忘了這個薑餅屋這是爸爸在上年(2011)的聖誕節買給我們的薑餅屋的構造其實頗複雜複雜並不是指薑餅的花巧變化,而是一個膠盒內的製成品,是用了很多不同的東西組合而成的有少不了的薑餅屋、聖誕老人啫喱糖果、聖誕薑餅樹、糖霜雪地、餅乾煙囪和薑餅地。原來每個款色都不同的,不同在於聖誕老人手持的是什麼有的是手持聖誕樹,有的是鈴鐺、有的是禮物,而我的是雪橇,的骰可愛薑餅依傳統地硬身,嗅下去會帶點薑的味道吃每一口又需花一點力氣,是與牙齒打拼吧味道甜甜的,有想要的薑味,但卻欠缺了最主要的薑辣味真的,有點失色加上我不是即日吃,在差不多最佳日期前兩三天吃,而包裝亦只是用膠紙封口,因此有一點點的漏氣,令味道更壞但這只是我的問題,或許有限期不應設得太長雖然我評論如此,但用來送人真的不錯,至少我收到後亦很快樂
近日翻翻相片,發現遺忘了這個薑餅屋
這是爸爸在上年(2011)的聖誕節買給我們的
薑餅屋的構造其實頗複雜

原來每個款色都不同的,不同在於聖誕老人手持的是什麼
薑餅依傳統地硬身,嗅下去會帶點薑的味道
吃每一口又需花一點力氣,是與牙齒打拼吧

味道甜甜的,有想要的薑味,但卻欠缺了最主要的薑辣味

真的,有點失色
但這只是我的問題,或許有限期不應設得太長
雖然我評論如此,但用來送人真的不錯,至少我收到後亦很快樂

題外話/補充資料: 包裝有著小小的絲帶結,簡約地帶出金色聖誕的氣氛,欣賞:)
2011-12-23
外賣自取
$25 (其他)
聖誕節
2012-03-06 60 瀏覽
瑞士卷是最佳的選擇,等佢平個陣先買,的確幾平,平過好多間店,而且又好食過好多間店!花生味好正!其實朱古力味仲正!忍唔住一舊又一舊,好濃朱古力味!朱古力波蘿包好好味!內外都有朱古力,而且香濃火腿鮮好球唔好食,本人好中意鮮奶球所以試下,但佢做得唔好食lor,salt食真係冇甜食咁好蛋撻我覺得幾特別,因為佢唔係圓形,話咁樣會易入口,的確係既,唔會跌到周圍都係,不過我覺得麻麻地好食成日都會食到能既西餅,我覺得食到有D悶,不過佢又件件都幾好食既,芝麻味好特別牙!仲有個朱古力香蕉,大理石都係不錯的選擇!
其實朱古力味仲正!忍唔住一舊又一舊,好濃朱古力味!
朱古力波蘿包好好味!內外都有朱古力,而且香濃
2 分鐘 (外賣自取)
2012-03-06 43 瀏覽
本人食過好多次,又係一次過先寫食評!首先講波蘿包,比想像中差,其係包店都應該會好過而且會大過佢,咁細個就$4?係出面見到大大個都係$3.5,唔抵食而且口感不好,不夠脆朱古力蕃薯包,無乜朱古力味,但有濃濃的蕃薯味,同埋會食飽的!右邊是雙重芝士包,入面有粒粒芝士,但上面個塊就唔多覺有芝士味唔記得叫咩名,不過我覺得右邊個個幾好食,因為好大個覺得好有滿足感,而且好中意佢個皮!脆皮叉燒包,唔知係咪我凍食關係,凍左既叉燒有D覺得像變壞了,但試過立即食入面都係凍!丹麥條真係超級好食,佢個皮好脆,又有蜜糖,又做得令,呢個係我暫時覺得做得最好的丹麥條,其他店好差燒汁雞包,入面係空心,唔抵食,只可以咁講,右邊係朱古力方塊,原來入面都算幾多朱古力,不過相比其他包,呢個$6.5我覺得唔係幾抵呢個好正,芝士腸包,好大舊,入面芝士好味,不過腸麻麻地!竦汁腸包,個竦味都做得好好,幾好味的!
本人食過好多次,又係一次過先寫食評!
呢個好正,芝士腸包,好大舊,入面芝士好味,不過腸麻麻地!
竦汁腸包,個竦味都做得好好,幾好味的!
2 分鐘 (外賣自取)
$8 (早餐)
屋企附近開咗聖安娜餅店,所以經常都有幫襯,一時買麵包,一時又試吓佢哋嘅西餅。個人認爲聖安娜同美心差唔多,不過有些產品比美心做得好,就以個裝包爲例,比美心鬆軟些,而且價錢方面聖安娜平少少,綜合這點,我會繼續幫襯。試過數款西餅麵包,味道如下:芝士火腿潛艇包,質感好鬆軟,即使第二朝食都冇問題,夾埋芝士火腿,鹹鹹香香幾好味。拿破侖蛋糕,唔知係唔係叫這個名稱,但味道就真係幾好,酥皮鬆化,夾住有合桃粒嘅蛋糕,一層一層,口感豐富,而且味道剛好,唔會好似美心做到超甜,十元三件西餅,好抵食。朱古力蛋糕,軟滑度一般,勝在朱古力味尚算香濃,又唔會太甜。

試過數款西餅麵包,味道如下:
朱古力蛋糕,軟滑度一般,勝在朱古力味尚算香濃,又唔會太甜。
2011-04-08
2011-03-01 58 瀏覽
生於香港數十年,有些地區是從未踏足,油塘便是其一,從鯉魚門漫無目的地閒逛,逛了入油塘這商場,地方美侖美奐,食肆也有好幾間,但一間連鎖餅店卻吸引了我的駐步,因為有開放式廚房可以看到廚師焗麵包的實況。隔著玻璃,看著麵包在焗爐漲起變金黃的樣子,真的垂涎三尺。我們買了軟紅豆檳 $9 和新鮮雞肉香腸芝士潛艇 $6.8,因為包身仍是熱的。付款後便走出商場外的露天地方趁熱吃。軟紅豆檳,用一小鋁盤子載著,有六小個,包面還有些罌粟子,暖的麵包幾時都咁吸引,中間的紅豆蓉並不太甜,配合鬆軟的麵包很不錯。新鮮雞肉香腸芝士潛艇,看名字頗吸引,但買後才知買錯,因為不知道新鮮雞肉香腸和雞肉香腸怎分辨,潛艇包亦是熱暖的,香腸是一般的小紅腸,偏鹹,質素一般過一般,較好味是包內的些少溶芝士。剛出爐的麵包,哪一家做都應該好吃。

剛出爐的麵包,哪一家做都應該好吃。
剛焗好了!
軟紅豆檳
新鮮雞肉腸芝士潛艇
紅豆蓉,正!
香腸質素差
3 分鐘 (外賣自取)
$11 (其他)
剛焗好了!
軟紅豆檳