聆渢咖啡廳

Cafe Lagoon
餐廳: 聆渢咖啡廳
資訊:

2021-01-27 5117 瀏覽
前文就提及到為慶祝結婚周年,又因疫情無得去旅行,就專登揀咗遠離市區又有渡假環境嘅「黃金海岸酒店」住番晚加飲飲食食,買咗個「悠然下午茶住宿計劃」,包雙人豪華海景房、入住當日嘅主題下午茶、翌日嘅雙人自助早餐,全費$980,食完個主題下午茶,住咗一晚豪華海景房,個價真喺抵番晒,仲包埋早餐添。由於喺自助早餐,又唔知多唔多客,加上今早嘅安排喺食完早餐會輕裝行千島湖,所以,策略喺一早落嚟食早餐,避一避人流。雖然,噚日嘅下午茶,以及今早嘅自助早餐,都喺晌「聆渢咖啡廳」,但明顯枱櫈喺排過晒,今早全場都喺排成二人枱,仲每枱都隔得好開。因為噚日啲人多數都喺食下午茶,唔安排四人枱真喺唔夠擺,但今早全部喺食自助早餐,安排成二人枱已綽綽有餘。而外面花園,太陽啱啱出嚟無耐,有少少旭日初照打落啲椰樹度,景觀好靚,予人感覺好舒服。原來,酒店嘅自助早餐定價都唔平,$258 / 成人,$188 / 小童,而如果買咗套票,額外加享用早餐人數,例如一啲親子客、三人朋友客,收費就平啲,$138 / 成人,$88 / 小童。自疫情至今,真喺未食過自助餐,因為擔心衛生、感染問題,不過,今早晌度食完自助早餐,又有唔同嘅體會。首先,座
原來,酒店嘅自助早餐定價都唔平,$258 / 成人,$188 / 小童,而如果買咗套票,額外加享用早餐人數,例如一啲親子客、三人朋友客,收費就平啲,$138 / 成人,$88 / 小童。自疫情至今,真喺未食過自助餐,因為擔心衛生、感染問題,不過,今早晌度食完自助早餐,又有唔同嘅體會。首先,座位數量目測比正常少咗一半有多,一坐低,侍應已提醒出去攞食物時要戴上口罩,而整個「攞」食物嘅過程,完全喺由廚師幫忙,客人喺唔會接觸到啲食物,所以,令我倆都安心咗好多。
以下,就再介紹吓有啲咩食,大致上有沙律、凍切肉、栗米片、乳酪、芝士盤、熱盤、點心、粉麵、粥品、即製奄列、烘焙酥餅、麵包、窩夫、班戟、生果杯、飲品吧,以早餐而言,選擇非常之多。
沙律
凍切肉
栗米片、乳酪
芝士盤
點心
粉麵、粥品
即製奄列
烘焙酥餅、麵包、生果杯
窩夫、班戟
鮮果醬
飲品吧
第一輪:沙律、凍切肉、芝士、橙汁

小弟頗喜歡食沙律,尤其食自助餐,第一碟點都要啲沙律開開胃先。費事太麻煩師傅,索性同佢講沙律、凍切肉、芝士三類嘢樣樣都要啲,再淋啲油醋汁,砌成一大份。雖然,嚟酒店嘅人流少咗好多,但啲食材都食得出好新鮮,完全無「求求其其」嘅感覺,不過,食自助餐喺有時要自已夾吓夾吓先好玩。
第一輪:沙律、凍切肉、芝士、橙汁
第二輪:即製奄列、熱盤

食完凍嘢,通常小弟都喺食番啲熱嘢暖暖個胃,避免一次過太多生冷嘢落肚。見有即製奄列,當然要試,又喺費事煩,叫師傅樣樣都加啲,然後過隔離檔拼啲煙肉、薯餅及烤蕃茄。件奄列好好食,裡面仲做到有少少蛋漿流心嘅效果,煙肉脆口卻唔太肥,烤蕃茄亦都好甜。
第二輪:即製奄列、熱盤
第三輪:烘焙酥餅、生果杯、即磨咖啡

烘焙食物一向都喺我嘅心水,故此,見佢哋有咁多烘焙酥餅,就更加要杯即磨咖啡嚟襯啲牛角酥、朱古力酥、蘋果酥及果子麵包,幾款酥皮麵包都好有牛油香,亦鬆脆,但最有驚喜喺件果子麵包,咬落好有橙香,淨食都好好食,否則拎啲鮮果醬搽嚟食都正。順手追加份生果杯,有多種生果,唔使切就有得食,並幫肋吓消化。
第三輪:烘焙酥餅、生果杯、即磨咖啡
第四輪:迷你窩夫、班戟

其實,食埋啲烘焙麵包都有啲飽吓,但又想過吓窩夫癮,況且喺迷你版,少少哋各要一件。最有亮點唔喺件窩夫或班戟,而喺啲蜜糖,因為,原以為喺啲普普通通嘅糖膠,但入口極之清潤,嗒得出喺百花蜜之類,唔好嘥,臨尾仲用嚟沖杯蜜糖水嚟滋潤吓添。
第四輪:迷你窩夫、班戟
以小弟往績,食力可以去多兩輪,但因為唔敢食得太飽去行山,話晒上千島湖有段大斜路,所以,如乳酪、多款熱盤、點心、粉麵……等等都無食到。不過,再次住吓酒店,再次食吓自助早餐,又確喺真有種渡假嘅感覺
題外話/補充資料: 以下個價錢喺官方正價,實際我買嘅住宿計劃已包。
$284 (早餐)
2021-01-25 3860 瀏覽
疫情關係,無得出外旅遊,為減低感染風險,除與人保持社交距離,仲有就喺減少社交接觸,而大棚朋友嘅活動就自疫情都無搞過,至少都喺三幾個相熟友人約埋行吓山。結婚周年,以往都只喺食吓飯,但今年就叫大搞少少,安排咗人生第一個Staycation,偽旅行一下當慶祝。因為都真喺想有啲旅行嘅感覺,所以,專登揀咗遠離市區又有渡假環境嘅「黃金海岸酒店」,其中悠然下午茶住宿計劃(Tea-cation)最啱我心水,包雙人豪華海景房、入住當日嘅主題下午茶、翌日嘅雙人自助早餐,已包稅金,全費$980,感覺真喺好抵。行程亦都度好晒,第一日,先食個豐富嘅早餐,再去行「河背水塘家樂徑」,晌港版嵐山竹林、小瀑布影吓相,下午到酒店享用精緻嘅下午茶,傍晚再看看日落美景(可惜喺沙灘封晒);翌日,一早落去食完自助早餐後,輕裝上千島湖,之後再返回酒店辦退房,然後食埋個午餐才施施然歸家。對上一次到訪「聆渢咖啡廳」已經喺2013年嘅事喇,對其環境、食物都有好好嘅印象,時隔8年再臨,感覺一樣都好唔錯,地方唔會覺得好殘殘舊舊,室內地方企理整潔,喺疫情關係,餐枱數量嘅編排少咗,間隔嘅距離大咗,一側嘅落地大玻璃對出就喺開揚嘅園林景,加上陽光斜
對上一次到訪「聆渢咖啡廳」已經喺2013年嘅事喇,對其環境、食物都有好好嘅印象,時隔8年再臨,感覺一樣都好唔錯,地方唔會覺得好殘殘舊舊,室內地方企理整潔,喺疫情關係,餐枱數量嘅編排少咗,間隔嘅距離大咗,一側嘅落地大玻璃對出就喺開揚嘅園林景,加上陽光斜照,予人感覺舒服
。亦因為疫情加強咗管理,所以,室外絕大部份嘅用餐區都停用,而且,餐廳對二人限聚令都執得好緊,唔會「求其」加塊膠板就俾3、4個客人坐埋一齊,對一啲親子家庭要分開坐感到無奈啲,只希望疫情盡快完,大家可安心出行。
餐廳主要喺供應早午晚自助餐嘅,而今次個主題下午茶本應安排晌酒店嘅「海岸扒房」餐廳享用,但依家平日所有餐飲都安排晒晌酒店嘅「聆渢咖啡廳」,其他餐廳都只晌星期六、日先營業。講番個下午茶,平日同星期六、日嘅主題有啲唔同,單價亦有分別,但同樣有好多嘢食,呢個餐單喺晌官網下載出嚟俾大家參考,好似我哋所食嘅「綠茶派對」下午茶就有成5款鹹點、7款甜點,非常豐富,真喺「綠綠」無窮
,包埋餐飲,散點要$428 + 10%(兩位用),差唔多等同個住宿計劃嘅一半價值喇。故此,當我哋嚟到餐廳,見唔少客人都喺買咗呢個住宿計劃,嚟到嘆下午茶。
晌官網無相片介紹,但睇餐牌,第一個印象會喺英式下午茶一類嘅三層架,又或類似嘅層架,但當經理捧住整「盤」下午菜過嚟時,又真喺有份驚喜。因為主題喺綠茶,鹹點、甜點當中亦有唔少喺和風食物,所以,整份下午茶用番和風造型就好貼切,再者,不論鹹點、甜點,都小巧的骰,賣相精緻,放到琳瑯滿目,更讓人萬分期待
「綠茶派對」下午茶
上文都講過餐廳對防疫都好上心,入門口量體溫、提供酒精搓手啫喱都喺基本,餐枱與餐枱之間保持一段距離,仲有個細節位喺餐具都額外多用一張餐紙巾蓋好,無論實際成效有多大,至少讓客人多添幾份安心。
照燒雞肉菠菜漢堡包配香草醬

迷你漢堡已成為英式下午茶嘅常客款式食物,不過,呢款話漢堡,但似潛艇多啲,夾有一大件香滑嘅照燒雞肉,味道唔錯,而且,個潛艇包包身好鬆軟,但表面唔喺好睇得出加入咗菠菜元素,咬入去就會見個包心喺綠綠哋;當然,唧咗啲香草醬,味道立時層次豐富咗好多。
綠茶蟹肉醃青瓜撻

綠茶嘅元素就唔覺好強,但蟹肉既多又鮮,就真喺好好食,好鮮味;而撻殼有啲似脆粟米片咁,鬆脆不膩,搭埋啲醃青瓜,喺一件幾唔錯嘅鹹點!
綠茶蟹肉醃青瓜撻
吞拿魚他他配香脆紫蘇葉及芥末脆米

食西餐,一講吞拿魚就第一時間諗起罐頭貨嗰啲吞拿魚,但一入口就知喺做剌身嗰啲吞拿魚,細刴成他他,魚鮮味特別濃;再墊上以紫蘇葉做成嘅天婦羅,加入咗少少芥末入去,整件事都唔同晒,真喺較有驚喜。
綠茶蕎麥麵配天婦羅蝦及水煮鵪鶉蛋

相信喺因應綠茶嘅主題,所以,先加入咗蕎麥麵。啲麵條沾上醬汁,入口清爽,麵條帶綠茶味,鵪鶉蛋細細隻太易煮熟,就難有流心嘅效果,不過,件天婦羅蝦就幾得,粉漿薄脆,又唔油膩,蝦肉鮮爽彈牙。
燒紫菜飯糰配蝦籽

最後一款鹹點喺飯糰,咪睇佢平平無奇「一嚿飯」,裡面卻喺塞滿唔少蝦籽,當然唔喺我哋食蝦籽麵嗰啲蝦籽啦,類似食壽司蟹籽嗰啲,入口卜卜爽,而飯粒黏糯飽滿,搓得挺實唔鬆散,比預期好呀!
北海道綠茶奶凍配紅豆

綠茶配紅豆喺走唔甩嘅組合,先嚟個北海道綠茶奶凍,以小牛奶樽仔裝住,加粒小朱古力花做點綴,賣相精巧。入口啲奶凍勁柔滑,綠茶味濃郁,而且,仲滲出濃濃奶香,至於啲紅豆,又綿,又清甜,真喺無得輸。
京都綠茶白朱古力蘆薈啫喱海綿蛋糕

小雀籠內有另外3款甜點,先分享呢一款海綿蛋糕,喺最滋補嘅款式,因為加咗蘆薈做成面層嘅啫喱,而中間有一層厚厚嘅綠茶白朱古力慕絲,整體感覺唔錯。
京都綠茶白朱古力蘆薈啫喱海綿蛋糕、焗綠茶芝士餅、迷你蘋果綠茶金寶撻
京都綠茶白朱古力蘆薈啫喱海綿蛋糕
焗綠茶芝士餅

以美式芝士餅作為主軸,加入綠茶元素,再以忌廉唧花,加件小脆餅做裝飾,賣相就好討好。消化餅底做得夠薄又平均,綠茶芝士有強烈嘅綠茶香,又嗒到鹹鹹嘅芝士味,兩者所產生嘅衝擊感好強,正呀!
迷你蘋果綠茶金寶撻

個金寶撻由於加咗綠茶,所以,唔似得以往咁個樣焗出嚟咁金黃,不過,咪睇佢其貌不揚,實在好有內涵。撻內填滿蘋果肉,仲加有玉桂,而金寶又焗得好香脆,感覺又唔會太膩,再者,撻殼十分脆口,又的骰,又好食!
靜岡綠茶鬆餅配雜莓醬及紅豆

食英式下午茶,又點可以無英式鬆餅吖,但呢個喺綠茶鬆餅,仲刻意加入靜岡之名,當然要慢慢嗒真啲佢份綠茶味。不過,最令我印象深刻反而喺啲配料,啲紅豆食個奶凍時已講過,又綿又甜;而雜莓醬就堅正,唔喺啲現成貨,一食就知喺自家新鮮製,嗰份雜莓味清香自然,就算厚厚咁塗晌鬆餅之上,唔會有死甜嘅感覺,而喺一份鮮活感。
綠茶林明頓

嚟自澳洲嘅林明頓其實可以講無咩特別,但平凡得喛又有其特色。立方形嘅海綿蛋糕沾滿綠茶味朱古力,再灑滿椰絲,唧咗少少忌廉花令賣相幾靚仔。入口好軟綿,綠茶味朱古力好香濃,伴住咖啡都好唔錯。
日式三色小丸子串配甜醬油

日式三色小丸子唔喺人人都鍾意食,仲記得第一次喺十多年前去京都嵐山旅行,因為喺冬天,以為啲小丸子,原來又凍又硬。但今次再食,感覺又好唔同,雖然都唔喺熱,但口感好軟糯,煙韌又有咬口,沾點甜醬油感覺好得意。
抹茶

餐飲除了啡茶,仲特別提供埋抹茶,襯晒成個下午茶餐,而且,下了好多抹茶粉,抹茶味好濃,味道甘醇,之後,再添熱水飲多兩轉都仲OK喎。
抹茶
即磨咖啡

小弟都喺鍾意咖啡多啲,話晒有成7款甜點,襯咖啡就最好不過。而咖啡就無話好特別,但即磨出品,用豆又唔喺差,所以,飲落都幾醇厚。
即磨咖啡
放輕心情,拋開工作煩惱,12道下午茶美食逐一慢慢細嚐,又欣賞吓出面園林景致,感覺真喺幾有渡假感。再者,除環境、食物,酒店即喺酒店,啲招呼寧舍熨貼,夠專業,食得特別稱心愉快。暫時嚟講,老婆就好欣賞今日嘅行程安排,最緊要喺天公造美,陽光充沛,又唔太熱,在我嚟講呢,可以唔使諗返工嘢已經當渡假啦
紀念日
「綠茶派對」下午茶
2021-02-08 2763 瀏覽
星期六同朋友去黃金海岸行吓,book埋酒店食午市自助餐。酒店外面環境都幾靜幾舒服,職員服務亦幾好,感覺不錯。因為防疫嘅關係,酒店嘅setting都變成兩人一枱,枱與枱之間亦隔很遠。第一round先試冷盤,因為防疫嘅關係,現時不可以自己夾食物,要職員服侍,見前面個客人話每樣要啲,職員就夾好多落個碟度,所以我叫職員每樣夾兩件俾我就夠。冷盤種類如圖,因為我唔太喜歡食蝦,所以無夾。開開心心拎返為食,但係我發現只有冰冷的雪水味,完全冇海鮮味!有一刻我擔心究竟我是不是中了武肺,好彩朋友都話冇味,我先放心。刺身即叫即切,比冷盤出色得多,尤其係油甘魚,夠晒鮮甜,比較出色。熟悉類種類其實不多,行了兩圈都揀不到食什麼,求其揀了幾樣就算,食物質素普通,令人沒有想再吃的衝動了!湯類有分中湯和西湯,我揀了西湯忌廉湯,味道出奇的奇怪,好像麥皮煮湯一樣,喝了一啖就放棄!可幸的是甜品不錯,尤其是即製窩夫,可以自己落配料,拎埋任食嘅Haagen Dazs雪糕一齊食,完美!最後要讚一讚咖啡機的咖啡,不用加糖加奶也很好喝,我喝了3杯呢!老實講,這個自助餐的食物質素真的很普通,尤其是個恐怖的忌廉湯,希望如果有機會我再來的話,

老實講,這個自助餐的食物質素真的很普通,尤其是個恐怖的忌廉湯,希望如果有機會我再來的話,會有進步!
2021-01-23
  • 雪糕
2021-03-17 539 瀏覽
一放寬即刻去食個晚餐自助餐。當時唔多人,裝修咗之後,位同位之間隔得好遠,坐得好舒服。全場嘢食好多,唔使自己落手,全部都係廚師幫手拎。樣樣食物都OK,但冇一樣係超級有記憶點。媽媽話腰果炒肉丁最好食。我就覺得黑椒炒龍蝦鉗都唔錯,但有小小凍。魚生類都算幾新鮮。室外都有最出名既燒烤,燒鴨燒菠蘿燒腸仔。仲有燒鹿肉,但我就冇勇氣試。鍾意食芝士都有烤芝士,但得薯仔做配菜,比較溜。如果你鍾意食甜品,你可能會失望。因為佢每種甜品都似街坊餅店嘅甜品。最好食係Hagen dazz雪糕。
鍾意食芝士都有烤芝士,但得薯仔做配菜,比較溜。
2021-02-18
坐落於屯門的黃金海岸酒店屬度假式洒店,並備有不同兒童設施及親子活動空間,因此深受不少家庭歡迎。酒店附近並沒有太多景點,但鄰近黃金泳灘及公園,十分適合想放鬆休息的朋友們。我們於去年十一月份入住,當時酒店推出「食住遊」住宿計劃,平日一晚海景房淨價HK$1480(需另加10%服務費),包自助早餐及晚餐。獲安排的房間位於七樓,窗外望遊艇會及遠眺龍珠島,風景十分宜人開揚!餐飲服務新安排入住前在網上看到有部份評論指,酒店所提供的服務較疫情前有少許分別。到訪後發現戶外BBQ區的食物種類的確較以往少,飲品方面則由自取改為點餐形式。另外,所有自助餐食物都由侍應分派,食客需在膠板外點取食物。雖然未必最為方便,但安排合理,感覺亦更加衛生安全。自助晚餐質素雖然自助晚餐的種類較少,但都理解因人流問題及酒店為免浪費食物,會安排少點數量。不過,食物的味道沒有以往的一貫水準,不知道是否因換了廚師及烹調方法。例如以前其中一道菜式為「燒大蝦」,但現變了「蒜蓉蒸蝦」,或因蒸太久的關係,肉質變得粗糙了點。甜品方面,則由以前四至五種大牌子雪糕變成Movenpick任食,算是不過不失。另外,餐廳亦取消了以往一個專給小朋友取甜點及

餐飲服務新安排

自助晚餐質素

例如以前其中一道菜式為「燒大蝦」,但現變了「蒜蓉蒸蝦」,或因蒸太久的關係,肉質變得粗糙了點。甜品方面,則由以前四至五種大牌子雪糕變成Movenpick任食,算是不過不失。另外,餐廳亦取消了以往一個專給小朋友取甜點及糖的位置。

在海鮮方面則值得一讚。凍盤十分新鮮,而且在吃了約一小時後,餐廳就給我們各送上一份龍蝦和鮑魚,前者彈牙爽口,後者則入味鮮嫩。另外鵝肝份量亦十分充足,厚切和味道甘香。
性價比:值得一試
整體來說,無論是自助早餐或晚餐,食物種類都算可接受,而且座位之間亦十分寬闊。以這個價錢來說,能入住海景房,又可以享用不錯的餐飲,算是頗抵玩!
2020-10-21 3333 瀏覽
食物質素差🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️,服務態度差🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️龍蝦亞姐無耐性對客態度差,環境差座戶外好大煙🙅🏻‍♀️龍蝦是水煮返熱硬到呢⋯燒長腳蟹一點都不好食乾真真,壽司啲飯硬既,點心吾好食叮叮點心好食過佢,款式少,甜品吾掂,係個羊架同扇貝正常啲,價錢吾平架8折咗都要400幾,好失望😞浪費金錢同時間,個晚係同老公慶祝生日諗住食餐好既,點知唂鬼氣差到無人有,到尾焗住食碗粉填飽個肚。😞
2020-10-19
信用卡優惠
2020-10-05 6455 瀏覽
第一次食黃金海岸酒店嘅自助餐😃海鮮方面冇生蠔同埋龍蝦 有啲失色不過佢嘅麵包蟹同蟹腳好友驚喜😍😍麵包蟹超級多膏😋🦀總共食左超過五個麵包蟹蓋😛😛無限encore😛😛(記得要同佢指明話要蟹蓋🤣).蟹腳鮮甜多肉🤤😆法式牛油浸阿拉斯加皇后蟹腳廚師不斷即叫即製蟹腳滿滿的牛油香味 百吃不厭🤤🤤.蜆肉比較淡身 不夠鮮甜青口 凍蝦 螺 都正正常常主攻麵包蟹和蟹腳就可以😛.好多人都冇發覺佢有戶外燒烤區出面有鵝肝、扇貝、蝦🦐、雞肉卡巴、燒羊架、雞全翼、八爪魚、牛扒等等全部都係廚師即叫即製😍😃.熟食方面亦都特別推介🌟摩洛哥羊肉煲🌟香煎鱈魚🌟牛油煮阿拉斯加蟹腳酒店烹煮嘅醬汁都非常香濃惹味😋有少少似fine dining 感覺🤣.甜品可以任食各款雪糕😍Häagen-Dazs, Dreyers ,Movenpick仲有即製窩夫 不過比較硬身😟.晚市(晚上 6 時 30 分至 10 時)星期一至五 成人:HK$588用指定信用卡仲有八五折
第一次食黃金海岸酒店嘅自助餐😃
海鮮方面冇生蠔同埋龍蝦 有啲失色
不過佢嘅麵包蟹同蟹腳好友驚喜😍😍
麵包蟹超級多膏😋🦀
總共食左超過五個麵包蟹蓋😛😛
無限encore😛😛
(記得要同佢指明話要蟹蓋🤣)

蟹腳鮮甜多肉🤤😆
法式牛油浸阿拉斯加皇后蟹腳
廚師不斷即叫即製
蟹腳滿滿的牛油香味 百吃不厭🤤🤤

蜆肉比較淡身 不夠鮮甜
青口 凍蝦 螺 都正正常常
主攻麵包蟹和蟹腳就可以😛
好多人都冇發覺佢有戶外燒烤區
出面有鵝肝、扇貝、蝦🦐、雞肉卡巴、
燒羊架、雞全翼、八爪魚、牛扒等等
全部都係廚師即叫即製😍😃

酒店烹煮嘅醬汁都非常香濃惹味😋
有少少似fine dining 感覺🤣

甜品可以任食各款雪糕😍
仲有即製窩夫 不過比較硬身😟

晚市(晚上 6 時 30 分至 10 時)
星期一至五 成人:HK$588
用指定信用卡仲有八五折
  • 麵包蟹
  • 鵝肝
2020-09-20 3749 瀏覽
牛扒比較靭雞肉比較柴,不過雞胸係咁雞翼、腸仔、魚柳正常大蝦、蝦餃正西蘭花都好食燒賣唔得沙律正常,藜麥沙律🥗正有5款芝士包括羊奶芝士吞拿魚同三文魚都唔得鯛魚同希靈魚ok蟹腳幾甜 忌廉蕃茄湯正,偏酸,但鍾意酸同蕃茄嘅朋友仔會like3大1小食lunch buffet,簽恆生卡8折,大人折完$359一位,性價比就見人見智,食11:30-14:30。而家冇得自己裝野食,出到去食物區話俾職員聽要食咩同份量,職員幫你裝。大食妹表示唔敢叫太多,怕醜🤣🤣🤣甜品冇空位試,有movenpick同haagendaz

牛扒比較靭
雞肉比較柴,不過雞胸係咁
雞翼、腸仔、魚柳正常

大蝦、蝦餃正
西蘭花都好食
燒賣唔得

沙律正常,藜麥沙律🥗正
有5款芝士包括羊奶芝士

吞拿魚同三文魚都唔得
鯛魚同希靈魚ok

蟹腳幾甜

忌廉蕃茄湯正,偏酸,但鍾意酸同蕃茄嘅朋友仔會like

甜品冇空位試,有movenpick同haagendaz
  • 燒大蝦
  • 蝦餃
  • 忌廉蕃茄湯
2020-09-12 3536 瀏覽
黃金海岸酒店入面既西餐廳,覺得主要係黎食個景既。溫室咁既設計,採光度足,望出窗出面係泳池景,幾有度假感覺🏖️。疫情關係,閒日lunch冇開自助餐,只有Set Lunch或者 A La Carte。頭盤小龍蝦芒果牛油果沙律,牛油果超生,一D都唔好食,不過擺盤係幾靚既。餐廳既松露忌廉湯好似幾出名,而呢個番茄醬意粉個底,都淋坐個忌廉湯落去,味道尚可啦。羊架係幾味菜式入面最好食既。+$30可以加個甜品,檸檬撻,仲可以寫埋happy birthday上去,無需預定。

羊架係幾味菜式入面最好食既。

2020-07-18 4603 瀏覽
有海鮮,不過普普通通,冇乜特別大致上都ok,味道平均價錢方面都可以餐飲無限添飲有茶和咖啡外面有BBQ咁啱想食BBQ住喺附近可以游完水就去食自助餐侍應服務態度ok
2020-07-11
甜品
雪糕
2020-07-08 3387 瀏覽
以一間4星酒店嘅自助餐來講,呢間自助餐都算係我暫時最差嗰間。唔知點解間餐廳嘅戶外位置係多過室內,我訂枱嗰陣時已經知要坐出邊,但冇所謂嘅都預咗。不過,個戶外座位附近竟然有好多燒烤區,個位勁大煙恭住哂都帶我地過去坐,明明附近仲有好多空位係遠離燒烤區。餐廳個安排真係好差。最後,我要自己要求換位。另外啲嘢食選擇真係好少,凍海鮮基本上得青口、蟹腳、蝦同螺。凍肉就剩係得三文魚同少少火腿。麵包就直頭冇乜,牛油得返一粒,又冇人加番。明明之前見啲人食咖喱都有薄餅,但又唔知點解冇。最好笑係唔知係咪因為疫情關係,所有嘢食係你自己行埋去等個員工筆比你,完全無辦法控制自己要食幾多,後面仲有成村人等緊,個員工淨係會一野筆哂俾你就算。等人筆比你都唔係問題,但一個人要負責幾樣餸,個個都要拎好耐,成埋人喺後面度排隊感覺好差。最驚嚇係佢個飲品吧!完全冇諗過佢嘅飲品選擇係小到咁剩係得茶或咖啡仲要等人拎俾你拎到俾你啲冰都凍哂又溶埋真係連果汁同汽水都冇好似話汽水同埋走要另外加錢但講真呢個價錢我覺得仲衰過食放題四星酒店呢個服務真係好差絕對唔會再去

最驚嚇係佢個飲品吧!
完全冇諗過佢嘅飲品選擇係小到咁
但講真呢個價錢我覺得仲衰過食放題
四星酒店呢個服務真係好差
絕對唔會再去
2020-05-17 5508 瀏覽
其實黃金海岸酒店嘅房價都唔平,價錢同尖沙咀五星酒店一樣,但係早餐都做得麻麻地,好似求其整啲嘢食出嚟咁。飲品方面都幾好嘅,除咗果汁之外,有新鮮檸檬茶飲。一定要講嘅係點心真係好難食,啲蝦餃好似小朋友食嗰啲糊仔咁,個皮係溶埋一舊嘅。湯麵個湯底係好似滾水咁,完全冇味嘅,不過啲丸都幾好食。奄列係有廚師整嘅,整左好耐,整咗出嚟個雞但係又老又鞋。煙三文魚一片片切到爛蓉蓉,有啲就冇味,唔係好新鮮,水果切開一粒粒一份份,我唔係咁鍾意咁樣,有啲水果唔鍾意食都要拎埋嚟食。我覺得整體來講都幾差,唔係一間五星級酒店提供嘅食物水準!

飲品方面都幾好嘅,除咗果汁之外,有新鮮檸檬茶飲。

湯麵個湯底係好似滾水咁,完全冇味嘅,不過啲丸都幾好食。

奄列係有廚師整嘅,整左好耐,整咗出嚟個雞但係又老又鞋。

煙三文魚一片片切到爛蓉蓉,有啲就冇味,唔係好新鮮,

我覺得整體來講都幾差,唔係一間五星級酒店提供嘅食物水準!
2020-05-16 4641 瀏覽
早排去左黃金海岸食自助餐由於疫情關係,酒店餐廳改左用好像放題圈紙仔一樣,將你想食的打個「剔」就會有人專人送上,每場台會每人送上人數計算的海鮮拼盤,嗰日去係3月14號,咁餐廳啱啱改咗呢個制度去揀你想食嘅嘢,但係由於太少服務員嘅關係,有好多野都係漏咗同埋遲尼,但係我哋都食到飽嘅,見最後有餐廳經理買單嘅時候都有同我哋道歉,其實佢唔係淨係同我哋呢張枱道歉係幾乎張張枱都有投訴,不過呢一間野我哋都食咗好多次啦質素同埋價錢方面都好平所以我哋都唔會話有啲咩說話囉😘😘希望佢哋會有改善啦😊😊
早排去左黃金海岸食自助餐
2020-03-14
  • 甜品
  • 刺身
  • 雪糕
  • 即燒乳豬
2020-02-16 11418 瀏覽
春節前來到黃金海岸,主要是參與一個自助餐聚餐其實我已來過這家餐廳好幾次,但都是食晚宴,令人最印象深刻的是戶外的BBQ燒烤美食餐廳設於酒店地下一層,地方適中但座位有點窄食物方面以自助午餐來說著實不少,前菜的沙津、煙三文魚火腿等都俱全人氣最盛的就是海鮮,有海蝦、長腳蟹腳及青口等刺身壽司當然也不缺,而且也算新鮮小食類也有很多選擇,比較特別及人氣的是各式蒸點心主菜選擇充足,有來自不同國家的口味,其中咖哩就有4種,迎合不同人士甜品類也有很多,但味道只屬一般,另外還有自取的Häagen-Dazs雪糕以香港的自助午餐來說,此餐廳實屬種類多性價比較高的一家
春節前來到黃金海岸,主要是參與一個自助餐聚餐

餐廳設於酒店地下一層,地方適中但座位有點窄

人氣最盛的就是海鮮,有海蝦、長腳蟹腳及青口等

刺身壽司當然也不缺,而且也算新鮮

小食類也有很多選擇,比較特別及人氣的是各式蒸點心