餐廳: 聆渢咖啡廳
資訊:

2013-03-23 448 瀏覽
一直都知道黃金海岸酒店個VIEW好靚,令人有渡假的感覺,估唔到真係咁正,BUFFET露天位有LIVE BAND坐陣, 出面又係沙灘,真係好RELAX呀。今次酒店主題係"燕窩", 所以有很多很多菜式都係用燕窩做, 而且款式好多,每樣野都宜作淺試,所以今次都係講D我認為值得推介嘅美食啦!一開始當然係試冷盤先啦..... 三文魚, 凍蝦, 長腳蟹, 螺,藍青口都好好味。但估唔到係煙三文魚好出色,鹹味剛剛好又不失三文魚的鮮味。之後走左去露天位睇燒烤食物/即做熱食:1. 燒乳豬睇住廚師係面前燒全隻乳豬, 香味撲鼻, 大家都因為陣陣香味衝左黎排隊.......乳豬終於燒好, 廚師即場用刀CUT開分俾我地。剛燒好嘅豬真係好好味, 超脆而且唔油膩架。2.燕窩海皇羹伴紫薯飯糰海皇羹味道鮮甜, 而且足料, 有D去婚宴食翅個種感覺。3.燕窩南瓜肉碎粥可以自己揀配料, 有皮蛋, 南瓜粒, 帶子, 冬菇片, 個粥好綿, 好好味, 而且加左帶子好鮮甜4.燕窩香蕉龍脷柳煙肉卷初初見到個名,心裡面會有個QUESTION MARK, 香蕉,龍脷柳&煙肉可唔可以MATCH GA......一場黎到都要試下啦.......

一開始當然係試冷盤先啦.....

之後走左去露天位睇燒烤食物/即做熱食:
1. 燒乳豬

2.燕窩海皇羹伴紫薯飯糰
海皇羹味道鮮甜, 而且足料, 有D去婚宴食翅個種感覺。

3.燕窩南瓜肉碎粥

4.燕窩香蕉龍脷柳煙肉卷
初初見到個名,心裡面會有個QUESTION MARK, 香蕉,龍脷柳&煙肉可唔可以MATCH GA......一場黎到都要試下啦.......味道出奇地MATCH, 煙肉捲住龍脷柳再加香蕉汁,正!!!!

這幾樣食物記係我食完最記得嘅,而其他係我印象中都不過不失啦~
2013-03-09
慶祝紀念
生日
其他
上2 星期黎過, d 野食實在太多 同埋超好味, 好多野仲想食都因為太飽而食唔落, 所以今次再黎過~ 今次食左既款式比上次既食多左, 樣樣野食都依然係v. delicious >v< !!! 熱食: 雖然buffet 既主角係戶外燒烤區既炭燒美食 同 燕窩區, 不過都係唔捨得唔食室內既熱食, 冷盤 同甜品, 因為上次食過都係超爆好味嫁!! 熱食既食物款式同上次既差唔多, 香煎龍脷柳配蕃茄汁, 泰式豬頸肉配泰汁, 咖哩雞w/ 印度薄餅 都超好味!!! 燒排骨 都好yummy~ 而上次既芝士焗長通粉就轉左做雜菌意大利飯, 都好好味~ 另外仲有麥樂雞, 蝦餃, 乾燒伊麵, 蒸魚, 炒飯, 炸雞蛋, 紅燒豆腐, 牛脷等~ 食完1 round 熱食仲想再食多d 嫁, 不過實在太多野食, 要忍口 淺嘗即止><!!冷盤: 有好多野食, 三文魚酥 係酥皮包住一撮紫菜, 再包住少少熟三文魚 & 飯, 都幾好味~ 煙三文魚夠鹹香, 好味~ 燒牛肉 & 魚餅都唔錯~ 但釀雞卷 & salami 就令我失望.. 前者食落質感淋pat pat, 好似puree 咁.. 而後者就好

!! 熱食既食物款式同上次既差唔多, 香煎龍脷柳配蕃茄汁
, 泰式豬頸肉配泰汁, 咖哩雞w/ 印度薄餅
冷盤: 有好多野食, 三文魚酥 係酥皮包住一撮紫菜, 再包住少少熟三文魚 & 飯, 都幾好味~ 煙三文魚夠鹹香, 好味~ 燒牛肉 & 魚餅都唔錯~ 但釀雞卷 & salami 就令我失望.. 前者食落質感淋pat pat, 好似puree 咁.. 而後者就好重油膉味.. 另外仲有其他煙魚, 煙鴨胸, 多款火腿, 芝士, 冷麵, 沙律, 三色螺絲粉, 魚皮, 筍乾, 泡菜, 蓮藕片等等~
海鮮: 帶子, 藍青口, 青口, 都新鮮好味~仲有凍蝦, 長腳蟹腳, 螺~

刺身& 壽司: 三文魚好鮮甜!! 有d 都好肥美~ 另外仲有吞拿魚, 甜蝦, 八爪魚, 鯖魚; 同埋多款卷物~

甜品: 有好多好多款!! 今次最好味係朱古力panna cotta, 奶凍做得極幼滑, 奶味同朱古力味 balance 得o岩o岩好, 甜度又適中, 真係超爆正
呀!!! 而紅豆綠茶panna cotta 今次就冇咁好食, 因為茶味太濃.. 中間既栗子蓉都幾好味~ 吉士酥好好味
~!! Blueberry cheese cakeLemon cheese cake 都超好味
!!! 今次既餅底好香脆可口; cheese 味又好濃郁!!! 真係v. yummy 呀!!! 而鮮果吉士撻都唔錯~ 從泡芙塔摘落黎既macaron 都係唔鬆脆既.. 但整體味道都唔錯~朱古力撻 覺得比上次既好味~ 今次有食面包布甸, 超爆好味
呀!! d 面包焗得好香脆, 下面既布甸又勁爆滑, 再加埋香口既杏仁片 同埋云呢嗱汁, 熱辣辣暖烘烘咁 真係超爆正呀!!! 不過因為坐o係戶外花園較出既位置, 食o個時好大風, 好快就凍左.. 都影響左佢既美味程度.. 如果唔係凍左, 1 定會覺得佢更好味呀><!! 另外竟然有朱古力心太軟@@!! 雖然中間係moist d, 不過唔流心.. 但係味道都好好味
~ 另外仲有chocolate brownie, 泡芙塔, 士多啤梨塔, 栗子撻, 啫哩, 東南亞千層糕, 多款mousse cakes, 朱古力噴泉, 蝴蝶酥, 曲奇, M&M's 朱古力, 可樂形狀既軟糖, 熊仔糖, 棉花糖等等~ 雪糕太遲拎, 只剩番Dreyer's 開心果味 同 Blueberry cheese cake 味~ 食左開心果味, 覺得冇乜好食.. Häagen-Dazs 冇晒
...
燒烤區: 炭燒羊架依然係燒得勁 tender, 超爆正
!! 以為炭燒羊架配香草汁係最好味, 點知原來炭燒牛仔骨先至係最爆正正正
!!! 好大塊, 勁稔, 勁香, 其實唔加醬汁都已經冇得彈, 配埋燒烤汁就更加錦上添花~!! 另外仲有炭燒琵琶鴨, 炭燒水果, 燒乳豬, 雞翼, 香腸等等~ 蟹肉脆酥配魚子好好味, 入面有好多蟹肉~ 香煎虎蝦配瑞士汁 大啖蝦肉 彈牙爽口, 加埋煎帶子配忌廉汁, 好味~ 仲有羊脾, 炒蟹, 即炸天婦羅(有軟殼蟹, 蝦, 南瓜等), 咖哩魚蛋, 韮菜豬紅, 辣雞煲, 即製粉麵等~
燕窩區: 燕窩甘筍忌廉湯 超爆正正正
!!! 好滑, 味道勁爆好飲, 好飲到真係只能用 "Perfect " 去形容!!! 燕窩香蕉龍脷柳煙肉卷好好味, 煙肉捲住龍脷柳一齊食原來係咁好味
!! 上面既燕窩本來冇味, 不過點煙肉卷既汁食就變得甜甜地(可能因為有香蕉), 好好味~ 上次因太飽而冇食到既燕窩海皇羹伴紫薯飯糰燕窩南瓜肉碎粥 今次都食到^^~ 前者個羹好足料, 有好多椰菜, 冬菇片, 蝦仁, 青口肉等, 個羹味道感覺清淡但又有少少甜味, 覺得幾好味
~ 個飯糰都係清淡既, 味道都ok~ 而後者既粥可以自己揀配料, 揀左皮蛋, 南瓜粒 同帶子(仲有肥牛, 冬菇片等配料揀), 個粥好綿; 皮蛋係溏心既 好好味; 但d 帶子真係韌到可以話直頭係嚼唔爛既擦膠
... 但exclude 帶子, 成個粥都好味既~
每人只限1客既燕窩燉雙皮奶 味道少甜, 都ok 既.~ 燕窩檸檬撻 第1啖食又係覺得酸既, 之後再食就會覺得甜, 整體都好好味~ 燕窩鮮果雪糕班戟依然係Häagen-Dazs 芒果雪糕; pancake入面有士多啤梨, 火龍果, etc, 味道普普通通~
其他: 水果有西瓜, 菠蘿, 哈密瓜, 浸住既蘋果& 青蘋果chunks, 奇異果(原個)等~ 飲品有果汁, 檸檬茶, 咖啡等~

整體而言, 今次食多左好多款想食既野食, 不過實在太多好野食, 室內熱食同甜品想再食多d 個胃都冇capacity 去食...
今次坐燒烤區較出既地方, 所以有時大風 真係好凍><"... 而且風向吹向我, d 燒烤煙味都吹埋過黎, 食緊甜品都"食"到好大陣燒烤味... 另外今次有d staff (執碟的!!) 服務態度唔好, esp. 有個後生的執碟waiter!!
平時唔會食dinner buffet, 所以今次1餐食左~$370 覺得好貴, 雖然以dinner buffet 既市價黎講係唔算貴, 不過就咁諗以1餐黎講就覺得貴.. 所以為左滿足口慾, 今次破戒1次..
2013-02-18
$372.3 (晚餐)
信用卡優惠
  • 燕窩甘筍忌廉湯
  • 炭燒牛仔骨
  • 炭燒羊架
  • 朱古力panna cotta
  • 面包布甸
  • cheese cakes
2013-02-24 235 瀏覽
既然燕窩貴為這次的主題, 怎能純為裝飾點綴之用? 燕窩香蕉龍脷柳卷盡顯大廚的創意, 香脆的煙肉中裹著魚柳和香蕉, 再以晶瑩的燕窩飾面, 那份貴氣即時湧現, 味道實又值得一讚, 集香口細滑於一身, 選用蕉肉未有半點突兀, 反多份香甜軟糯。燕窩海皇羹伴紫薯飯糰未吃同樣先聲奪人, 以精緻的小砂鍋裝盛, 只見湯料仍是滾熱得很, 十分足料, 有椰菜、帶子、青口、菇粒和蝦肉, 湯底清甜很潤, 只嫌太易變水狀, 那小個飯糰滿有趣, 紫薯肉早已跟米飯混和, 香軟帶甜味, 是個出色的配搭。 燕窩肉碎粥讓客人隨意選配材料, 集中挑了帶子、菇片和碎肉, 粥底綿滑透出米香, 熱度很夠, 不覺有味精, 燕窩份量足, 惜帶子實在韌得可怕, 像橡皮般難以咬開, 多少也拖垮整碗粥的分數。走到燒菠蘿檔前, 見到一段段呈鮮黃色的菠蘿肉, 頓時食慾大增, 新鮮菠蘿最適合用來燒烤, 水份未有半點流失, 輕輕一咬, 裡頭的汁水豐富得要流出來似的, 那份酸甜來得自然, 纖維幼細, 令人吃得開懷。其實在露天座位門口的不遠處, 也放著數款熱盤, 韭菜豬紅、咖喱魚蛋、泰式炒蟹皆為惹味之選, 奈何未能一一嚐遍。 所坐的位置就在甜品區的不

所坐的位置就在甜品區的不遠處, 不時也留意甜品的銷路, 直至八時多, 眼前數款蛋糕被拿走後沒再上場, 不得不先取心愛的款式回來, 免得過後又後悔痛心。
隔了一段時間沒來, 驚見甜品款式較以往豐富, 賣相也相當吸引。 我這甜魔極愛cheesecake, 這家的藍莓芝士蛋糕切成小方塊, 面頭滿佈迷人的藍莓醬, 消化餅沒腍身的問題, 香口鬆脆, 跟柔滑的芝士部份配合巧妙, 芝味醇厚,
引得我要連吃兩件呢!
Brownie那工整的外型本應誘人, 可是質感方面令人失望, 沒應有的黏稠濕潤, 過份鬆散, 夾雜的楱果仁有略為硬實, 且有陣油益味, 算不上佳品。 芒果朱古力蛋糕以鮮黃襯上黑白, 奪目耀眼, 也許正值寒冬, 只放在室溫下也不易溶掉變軟, 芒果mousse入口細滑, 果香突出, 慢慢在口中飄散, 跟綿密的海綿蛋糕是個好拍檔。
荔枝果凍以純白配上嬌艷的士多啤梨, 一片白裡透紅的景象, 入口滑溜仍有幾分爽口, 感覺很清甜, 不會膩得涸喉。 焦糖燉蛋以換上新的形象, 不再以焗盅的樣子示人, 沒有脆層依然迷人, 燉蛋充滿蛋香, 慢慢滑入喉中, 伴以甘香的焦糖漿, 焦味不比奶味輕。 意大利奶凍簡單以小紅莓飾面, 紅和白的對比就出來了, 香甜的奶凍入口輕盈, 輕力一搖已感受到在晃動, 奶味濃厚, 不甜不膩。
熱情果mousse cake表面有點粗糙不勻, 但仍無阻試味的決心。 純以熱情果mousse跟海綿蛋糕為配搭, mousse柔滑卻仍挺身, 那陣酸甜的果味很是醒神, 沒糖漿的造作味道, 簡簡單單已能打動人心。

椰汁千層糕擁繽紛的色彩, 四色相間, 滲出誘人的椰香, 質感方面未算很妥當, 我會期望再煙韌一點。 朱古力噴泉足四層高, 朱古力漿不斷進出, 繼而飄來濃濃的香氣, 隨意拿了小塊手指餅來沾, 甘醇不過甜, 只是餅乾本身乾巴巴的欠蛋香, 像放了很久疏氣似的, 我想棉花糖和草莓應該對味吧?
前幾次來雪糕用上牛奶公司的品牌, 如今竟轉用高檔一點的haagen dazs和dreyer’s, 實在值得高興。 看真一點dreyer’s還要是deluxe系列, 貪心的我當然將藍莓芝士蛋糕和開心果都試勻, 前者重奶味, 芝味不太明顯, 但當中混有脆口的餅乾粒, 口感方面很棒。 後者果仁香濃濃的, 像真度極高, 令人一試傾心。 Haagen dazs雖是基本的士多啤梨、朱古力和雲呢拿味, 但勝在迷你杯裝, 總要令一眾甜魔心甜也不難。
擠成花形的朱古力mousse, 甘醇不甜膩。
綠茶大菜糕偏爽, 茶味甘香純樸, 混有粉腍的栗子粒, 清甜沒負擔。見時間差不多,用了入場時侍者留下的黑簽去換兩碗燕窩雙皮奶, 燉奶熱得冒煙, 是我最愛的溫度, 滑不溜口, 還有特濃的奶香, 倍感窩心。
燕窩檸檬撻是即製的, 眼見他們在密密做, 在預先焗好的撻皮上擠入檸檬蛋餡, 再加上裝飾。 撻皮鬆脆偏硬實, 牛油味頗濃, 檸檬有一定的酸度, 微黏稠很醒胃。 蕉窩雪糕鮮果班戟裹成小包袱的樣子, 隨意加些脆脆片和朱古力醬, 新鮮的餅皮份外軟熟, 蛋味偏淡, 跟雜果和燕窩配合起來, 也算香甜。
熱情果泡芙山堆成小山丘, 十分可愛, 餅皮帶著蛋香, 淋過酸甜的熱情果醬, 也不失甜美。 栗子撻的撻皮沒檸檬撻的吸引, 較為腍身, 唯栗茸充滿栗香, 不會空像忌廉般膩口。 栗子忌廉蛋糕切成小件, 面層滿是栗子茸, 實在香甜, 跟軟綿的清蛋糕層層相間, 不花巧卻美味。

不禁在想, 經革新後的聆風咖啡廳跟同集團的柏景餐廳有幾分相似, 食物同樣多元化, 而且種類繁多, 多得無法逐一試勻, 得聞星期一至四只$438, 五至日則$488, 加上七五折的信用卡優惠, 算起來也不用四百元, 位置雖不算就腳, 但為了那醉人的後花園美景和氣氛, 食物水準確實不俗, 絕對值得一試的。

2013-02-06
2013-02-24 250 瀏覽
本身真的不常吃自助餐, 要吃的話多數偏好brunch, 喜愛那懶洋洋的感覺, 靜靜地閒上三數個小時, 算是在忙碌的生活中回復過來。 是晚在機緣巧合的情況下, 有幸到來一嚐最近熱推的「窩心盛燕」自助餐。 位處同是新界西, 地理上不算太隔涉, 記憶所及也踏足過好幾次呢! 特意選上平日, 心想人客總比週末少吧? 放工後最快的速度趕過來, 也要七時多, 當時已約六成滿, 心急的我生怕食物被亂翻, 未安頓好已嚷著要出去拍照。 佈局陳設方面沒多大的改變, 沉實的木色襯上柔和的橙光, 感覺和諧舒適, 只二人來別奢望會有什麼獨立的空間, 跟別的客人分享長形的梳化, 距離無疑有點近, 難免要將人家的對話收入耳中。 素聞這家的自助餐主打國際美食, 不少國家的菜式都會找得到, 不愁不對胃口。 相反, 像我這類多心的人總有點難以入手, 頭痛試些什麼好。 室內地方不大, 卻分類明細, 冷盤、熱葷、甜品、飲品齊集。 若然這樣仍未算滿足, 那就請移步到室外? 甫出外已飄來陣陣的炭燒香氣, 幸油煙沒過份地強, 眼見廚師們都駐守在中間那呈圓形的煮食區和周邊數個攤檔, 忙著炮製生滾粥、天婦羅、燒烤、湯羹等, 跟客人來個互

素聞這家的自助餐主打國際美食, 不少國家的菜式都會找得到, 不愁不對胃口。 相反, 像我這類多心的人總有點難以入手, 頭痛試些什麼好。 室內地方不大, 卻分類明細, 冷盤、熱葷、甜品、飲品齊集。 若然這樣仍未算滿足, 那就請移步到室外? 甫出外已飄來陣陣的炭燒香氣, 幸油煙沒過份地強, 眼見廚師們都駐守在中間那呈圓形的煮食區和周邊數個攤檔, 忙著炮製生滾粥、天婦羅、燒烤、湯羹等, 跟客人來個互動交流。
再愛甜品也好, 還是習慣先從冷盤入手, 海鮮足有六款, 長腳蟹、翡翠螺、黑青口、凍蝦、扇貝和半殼青口, 各以大碗盛著再冰鎮, 但個人還是喜愛直接排放在冰塊上的模樣, 來得更壯觀討好。 雖沒令人期待的生蠔, 但海鮮質素相當不俗, 蝦肉鮮嫩彈牙, 翡翠螺不會死黏著殼, 滿有嚼勁, 黑青口個子小卻肥美, 沒死咸的弊病。
刺身櫃總引來一小條的人龍, 櫃中放滿多款魚生, 坦白說, 不是每塊都帶有明顯的光澤, 幸運地所分的三文魚紋理清晰, 油脂分佈均勻, 入口沒筋, 挺肥美甘甜。 吞拿魚帶淺紅的色澤, 肉質黏黏的且細軟, 魚味不輕, 甜蝦則未算飽滿, 鮮甜度還好的。 卷物看來捏得不夠緊, 有點鬆散, 始終未如刺身般得到人垂清。

沙律素來都是不可欠缺的一環, 跟別處不同, 這家已拌好的佔很重的比例, 自選的配料就只得粟米、紅腰豆、青瓜、生菜, 醬汁也沒很多口味。 除日式和西式以外, 也不乏泰式的選擇, 如燒牛肉沙律、青木瓜沙律、魚仔花生、酸辣鳳爪, 不會空得賣相而欠風味, 酸辣度掌握挺好, 真有幾分刺激的感覺。
未見至愛凱撒沙律的出現, 只好投進薯仔沙律的懷抱, 粉糯不失爽口, 每粒都充滿奶香。 南瓜沙律完全突出它那粉腍呈絲狀的優點, 甜味真實, 很對口味。 三色螺絲粉沙律多份醋香, 煙韌彈牙, 頗醒胃。 日韓口味同樣照顧得到, 醃泡菜、筍片、小蝦乾一副惹味的樣子。
燒牛肉做得細嫩, 肉味濃郁, 不會乾巴巴的。 當中煙燻過的肉食還是估大多數, 煙三文魚拼湊成花形似的, 切得稍薄, 吃起來不夠油潤, 煙燻味較淡。 煙鴨胸雞肉腸salami擁均一的厚薄, 咸味得宜。 當中的煙鱒魚結實不鞋, 帶陣陣的黑椒香。 還記起有款圓形像扎肉, 混雜蘑菇粒, 入口滑滑的,
伴上青瓜乳酪醬, 清新予人驚喜。
椒鹽多春魚表面輕煎至香口, 身子都被填得脹卜卜, 入口不帶腥味。 雜果伴鮮蝦簡單卻清新味美, 醃雞肉用上胸的部份, 質感略為粗鞋, 還是適合淺嚐。

麵包籃藏著的不是隨便的白方包和法包, 而是核桃包、香草包和貝果, 造型和味道不一, 如有焗爐加熱的話, 吸引力定必大增。 芝士拼盤沒附上名牌, 非專家的我無法辨認品種, 只大概認出大孔的愛民頓芝士。
一向吃自助餐, 對熱盤總不會太看重, 難得這家竟找到我最愛的燴牛脷, 頓時興奮得想大叫呢! 每塊都有相當的厚度, 軟腍卻不會毫無咬口, 中間仍很細嫩, 入味得很, 連著少許脂肪的部份更富油香。

食物花款實在太多, 即使本著每樣都一試的心態也無法逐一嚐真, 特別是熱盤中主打肉類, 難免較膩, 燒豬頸肉、南乳炆豬手、燒排骨賣相也不俗, 色香兼備。 鮮茄燴龍脷柳看似討好, 試味後卻發現質感古怪, 死實像糕狀似的, 沒魚的嫩滑鮮味。
另一邊放著蒸的菜式和點心, 蒸魚深受大家的歡迎, 每次出去只會看到被吃光空剩一幅骨頭, 加添似乎未夠頻密。 點心用上竹籠子盛著, 風味倍添, 蝦餃皮略厚, 但韌度不錯, 蝦肉餡份量偏少, 嫩中多份筍的爽脆。
愛喝湯的我當然不會錯過湯羹一類。 番茄紅蘿蔔豬展湯感覺很家常, 清甜沒經味精的洗禮, 滿有火侯, 可以熱一點就更合心意。 西式的代表則有即拌的蘑菇忌廉湯, 打成茸後再即時煮熱, 惜菇味太薄弱, 胡椒下得重手, 偏咸而沒應有的順滑口感。

看看時間, 已差不多八時, 只見人流開始增多, 身後不時有人在穿梭, 還好個別的即煮區未需大排長龍, 沒多打擾進食的節奏, 吃過兩三回後, 是時侯要轉戰外面的燒烤區了。
像這天般吹著涼風, 坐在外面也挺寫意, 置身在園林的環境之中, 燈光沒預期般暗黑, 現場還有外藉歌手演唱, 聽著熟悉的樂章, 又要在自我陶醉了。
燒羊架檔前總站著不少人, 大家都在乖乖地等, 都是為了那燒至焦黃的羊架。 外層帶點香口但燶了一點, 組織細嫩沒燒至過熟, 肉汁都被緊鎖在內, 本應完美, 只可惜那陣燶味實在太濃烈, 將羊獨有的羶香都蓋過, 令人吃上一口便想放棄。 燒雞翼用上一整隻的全翼, 單看已教人振奮。 雖然金黃的色澤未充分顯露, 皮脆且甘香, 火侯掌握剛好, 嫩滑仍留有肉汁, 醃製時間足夠, 香料味以及酒香都很吸引。
沒想到竟會找到燒琵琶鴨的蹤影, 即場燒鴨真令人眼界大開, 分到的一份雖非髀肉, 但骨肉比例還好, 易離骨, 鴨皮薄薄的, 清脆俐落, 不會連著一大團的脂肪, 那份油香留在口中沒即時散去。 鴨肉帶著炭的香味, 難得是應有的羶味猶在, 吃出原始的風味, 無疑做得比羊架出色。
香煎虎蝦配瑞士汁個子頗大, 輕輕一退已離殼, 不忍浪費蝦頭的精髓, 用力吮光才肯收口, 蝦肉挺實鮮甜, 跟甜甜的汁醬很夾。 煎帶子沒被比下去, 經香煎後配上幼滑的忌廉汁, 組織幼嫩, 連裙邊也不難嚼, 甜味來得實在。

篇幅所限, 戶外更多的美食及甜品要收錄在下集了......
2013-02-06
2013-02-17 224 瀏覽
又到家人生日食好野的時候了, 今次老公生日, 主角自己提議去黃金海岸酒店食自助餐,不用我多花時間去找, 當然第一個舉手讚成 , 即時打電話訂座, 剛好 2 月份做燕窩主題自助餐, 正....其實此酒店比較偏僻了一點, 交通沒有九龍 , 中環的方便, 但其質素, 相比市區大部份五星級酒店的自助餐 , 絕對超勝有過之而無不及 , 酒店對開有大量停車錶位供泊車, 適合駕車到達人士, 我們在屯門坐巴士去, 在黃金海岸沙灘站落車步行幾分鐘便到酒店 .訂座時侍應有問過要坐室內 / 户外 , 因怕可能大風故選擇室內, 但到酒店實地觀看 ,因為有部份現場即製食物, 都是要到户外花園取, 如果天氣好, 户外坐位其實都好舒適, 反而室內食物區附近的位可能因樓底不太高, 有點點焗促感, 幸好坐位空間較寬敞.亞女第一時間去掃場, 巡視一周後回來已經手拿兩碟滿滿的食物, 開始大食一餐了食物區分為 户外花園 BBQ 和 室內海鮮甜品熟食區----- 步出花園 , 即被 BBQ 的香氣吸引住, 幾位大廚即場炮製多款不同BBQ燒烤 :燒雞翼 , 燒琵琶鴨 , 原隻即燒乳豬 , 牛仔骨 , 羊架 等

自助餐, 正....

食物區分為
户外花園 BBQ 和
室內海鮮甜品熟食區
燒雞翼 , 燒琵琶鴨 , 原隻即燒乳豬 , 牛仔骨 , 羊架 等等, 都十足出色
牛仔骨,
值得一讚, 不像外間的骨多過肉 , 火喉剛剛好, 肉汁多, 美味,
對牛魔王一族的我們 , 簡直是喜訊
燕窩海皇羹
: 煲仔菜形式 , 足料燕窩多, 加上香軟的紫薯作伴, 賣相好吸引
香蕉龍利柳煙肉卷
: 大廚專程推介, 當然不可錯過啦 , 香蕉 + 龍利魚的
"香"和 "滑",再配略微咸的煙肉 , "無得彈" 好滿足的口感, 絕對驚喜之作, 不能錯過
蟹肉酥配黑魚子
: 賣相精美, 酥皮鬆化黑魚子微咸好特別 , 但蓋過了蟹肉味
瑞士汁大蝦
: 大大隻虎蝦, 彈牙爽口, 加上瑞士汁, 美味, 亞女是出名的蝦王,
單單佢一個食左無一打都有十隻, 完全回本

燒生果
: 即燒菠羅香甜多汁, 燒香蕉好香

----- 室內美食區其實都有好多凍盤, 沙律, 海鮮, 壽司, 魚生, 熱盤 等等..........
可惜BBQ已食至半飽, 個胃開始投降 , 只可淺嚐幾款 ,不能放懷大食,
熱盤有--- 紅燒豆腐秀珍菇 ; 牛脷 ; 南乳豬手 ; 燒排骨 ; 碧綠炒海鮮 ; 龍利魚柳 ;
咖哩 ; 中式蒸點心 ; 炒飯 等等

凍肉又是我的致愛之一, 此間凍肉款不太多 , 但幾款都ok 有水準

甜品吧枱上, 五花八門, 七彩繽紛的甜品相當吸引 , 細細件不太甜, 可多試幾款 ,
仲有即製燕窩pancake , 燕窩檸檬撻 , HD 和 Dreyers 雪糕

最後當然不能錯過 "燕窩燉雙皮奶" 見廚師大大羹燕窩放入雙皮奶面, 每人一客限
量供應 , 雙皮奶好香滑, 惜略甜一點

當天星期一原價$438 但任何一張信用卡都可享七五折 , 再計加一即每人約 373 元
認真超值 , 一定會再 ENCORE

題外話/補充資料: 食至中場 , 個胃開始想投降, 老公建議漫步花園, 幫助消化 , 花園範圍好大, 仲有泳池 , 四周種植熱帶樹, 綠綠的草地, 面對黃金海岸遊艇碼頭 ,柔和海風, 對岸燈光倒影在海上, 如世外桃源般使人有暫時脫離煩憂的感覺 ,如此美景, 實在另人醉心 , 有重返25年前 , 兩人初拍拖的甜蜜感覺呢~~
2013-02-04
慶祝紀念
生日
信用卡優惠
  • 香蕉龍利柳煙肉卷 ; 牛仔骨 ; 瑞士汁大蝦
2013-02-16 162 瀏覽
二月三日 (星期日)早前參加了一雜誌舉辦之比賽,僥倖獲奬,得到Cafe Lagoon「窩心盛宴」自助晚餐贈劵兩張愛養顏又愛吃,最合意,誰知反應熱烈,預早一星期訂枱也只有戶外的位置起初還擔心室外會較寒冷,原來有瓦頂和電暖爐的,令人一點寒意也沒有,加上面向泳池,感覺挺舒適環顧四周,不少一家大細也特意前來享受天倫樂,亦有部份來自各地的遊客,全場差不多滿座此情此景,令我們嚇了一跳,心想此地較僻遠,竟有那麼多人專程到來一開始,架架妹便已深深被燕窩食品所吸引住,忍不住一次過拿了多款來享用自助餐的主題是「窩心盛宴」,燕窩款式也算不少,由主菜,湯羹到甜品也照顧到,包括燕窩海皇羹伴紫薯飯團,燕窩南瓜肉碎粥,燕窩生果班戟雪糕,燕窩檸檬撻和燕窩燉雙皮奶,除了燕窩燉雙皮奶每人只供應一客外,其餘的都是無限量供應,可謂是晚的回本位之一當中最喜歡的是燕窩海皇羹伴紫薯飯團,湯羹有椰菜絲,冬菇,蝦仁,紫薯飯團當中以燕窩檸檬撻及燕窩燉雙皮奶最值得一試,燕窩檸檬撻酸味適中,味道討好,撻底也很香脆而燕窩燉雙皮奶質地挺幼滑實在,奶味濃郁,既美味又健康的一款甜品除了燕窩主題菜式,其他食物也不少冷盤方面有刺身,瀨尿蝦,凍蝦,蟹腳,
二月三日 (星期日)

除了燕窩主題菜式,其他食物也不少
冷盤方面有刺身,瀨尿蝦,凍蝦,蟹腳,青口,藍青口,螺
還有沙律吧及一系列東南亞冷盤供應,單單試盡冷盤已經令人半飽了
蟹腳一向非常受客人歡迎,店子亦非常細心,經常有侍者觀察食物的供應,所以補給的速度很快,的確是值得一讚
熱葷方面,菜式選擇極多
室內的有湯品,咖喱,點心,蒸魚,各式各樣的中式菜色也有供應
最吸引的莫過於戶外的廣場的圓形攤檔,遠遠已聞到近近誘人的燒烤味,直令人難以抗拒!
周邊有各款的烤物,包括有燒雞翼,腸仔,和各款肉類
最令人感到驚喜的,是即場烤乳豬和燒鵝
架架仔最喜歡吃炸乳豬,皮十分香脆
更驚喜的,竟然還有乳鴿,而且絕不欺場,味道甘香豐腴
此外,即場製作的煎虎蝦,瑞士汁香濃惹味,蝦身大隻肉質彈牙爽口
最後,還吃了自助餐少見的即烤菠蘿,菠蘿香甜且能幫助消化
此外,甜品方面亦有驚喜,雪糕有兩大品牌選擇,包括有Haagen dazs及Dreyers
當然不少得有多款的甜品蛋糕,有栗子蛋糕,木糠布甸,芝士蛋糕,朱古力蛋糕等等
我倆亦試了大部份,各種的味道好之餘,賣相又十分精緻
所以大家記得留肚吃甜品

只見現場烹調的人手多的是,保證食客吃到的都是最新鮮的
愛美的朋友們,也要來「窩心盛宴」滋補一番!

可能大家會以為在酒店內享用一個以燕窩為主題的自助晚餐一定所費不菲
其實原價四百多,逢星期一至五用信用卡付款有七五折,而星期六日及公眾假期亦有八折
是一性價比高的酒店自助晚餐!!!有驚喜!!!推介!!!
2013-02-03
其他
下半場先上陣有燒烤美食,跟住喺多款亮點菜式,以及主題嘅燕窩佳餚,晌橫掃甜品之前再來一轉生果盤,下半場咁嘅人腳,絕對喺「夫添」出場,所以麵包、熱葷、炒飯……依啲大後備,真喺要借開囉。一出到外面,都分開幾個食物區域,中央圓型開放式廚房提供多款即煮、即煎、即燒美食;而最左邊有炭燒香腸、牛扒、羊架、燒蠔、牛仔骨……等等,側邊少少又有炭燒海皇羹、炸乳鴿、燒雞翼;另一邊最右邊遠處,喺明爐燒乳豬同燒鵝,真喺炭火香十足,難得大廚密密燒、密密做,永遠唔使等好耐。炭燒拼盤燒烤嘢都喺熱氣啲,都喺有啲節制好,所以老婆精選咗一碟返嚟兩份食,有燒乳豬、燒琵琶鴨、乳鴿、燒牛肉,點解無攞燒蠔,唉!走寶。必試之選喺燒乳豬、燒鴨、乳鴿,火光熊熊之下,乳豬經炭火燒得層皮卜卜脆,唔太肥,又無過鹹,新鮮熱辣,超正;燒鴨都一樣正,暖暖鴨肉,鴨油甘香豐腴;乳鴿雖然炸起一陣間,但外皮依然香脆,肉質細嫩。蘑菇忌廉湯之前晌裡面搵食時都覺得有啲奇怪,麵包籃側竟然只得一款湯,仲要喺中湯,一貫自助餐中西湯必備都已經喺不成文規定,但睇勻都唔見,原來西湯晌外面。蘑菇忌廉湯,唔喺一大壺擺晌度,而喺你叫嘅時候先再搵攪拌機再打,加忌廉,咁處理法小弟都喺
,所以麵包、熱葷、炒飯……依啲大後備,真喺要借開囉

炭燒拼盤

蘑菇忌廉湯

之前晌裡面搵食時都覺得有啲奇怪,麵包籃側竟然只得一款湯,仲要喺中湯,一貫自助餐中西湯必備都已經喺不成文規定,但睇勻都唔見,原來西湯晌外面。蘑菇忌廉湯,唔喺一大壺擺晌度,而喺你叫嘅時候先再搵攪拌機再打,加忌廉,咁處理法小弟都喺第一次見
,個湯有少少起泡,外觀有啲意大利泡沫咖啡嘅感覺,飲落菌味極濃,口感挺滑溜,估唔到咁正喎
煎虎蝦.帶子.燒生果

咁嘅組合喺咪好吸引呢?就晌大圓型食物台度,有依3樣美饌分別供應,因為每次都煎少少,尤其燒菠蘿,額外需時。煎虎蝦配瑞士汁,瑞士汁我就無要,因為香煎虎蝦已經夠鮮甜,肉質還算爽彈;煎帶子連肉帶裙邊,大過個5蚊銀,好厚肉,伴少少忌廉汁,好好味
;而燒生果有菠蘿同香蕉,各試一件,菠蘿略嫌未夠濃,唔夠炭火香,燒耐啲收乾多啲水份就仲香仲甜,而烏卒卒嗰舊喺燒香蕉,香蕉已經燒到熟透,軟腍腍,蕉味濃郁,質感會有啲爛撻撻,不過就好似食緊啲暖暖哋嘅香蕉慕絲咁
蟹肉脆酥配黑魚子

開放式廚房另一亮點食物,蟹肉以酥皮包住烘焗,方形細細一件,要嘅話即由暖櫃取出,再加黑魚子,賣相好精巧
,下黑魚子亦無手緊。咪以為有限住攞,要幾多都得,不過小弟要一件,小食多滋味,留力繼續食。內裡蟹肉頗多,酥皮盒勁脆,「卡嚓」應聲脆開,黑魚子鹹鹹香香,確喺一道別緻小食
試完咁多道精選亮點菜式,開始入肉輪到是晚自助餐嘅主題菜「燕窩」,有鹹甜點、有粥、有羹、有熱葷,燕窩南瓜肉碎粥無試,因為一大碗實在食唔落,而燕窩杞子桂花糕初時有影相,不過去到尾小弟嘅甜品時段就唔見有

燕窩海皇羹伴紫薯飯糰

晌戶外以炭火明燒,迷你小瓦煲,滿滿嘅海皇羹燒得燙熱,內裡有一球紫薯飯糰,上碟時廚師再滔一羹燕窩,由外面行返去入面埋位,真要小心睇熱。海皇羹材料十足,有新鮮蝦肉、魚肉、蟹肉、冬菇,稀杰剛好,羹底又鮮味
;反而個紫薯飯糰又唔喺太覺咩特別,蕃薯味算不上強,但浸晌湯羹嘅飯糰有點似食湯飯
;面面嘅燕窩就足令此菜式更富營養。
燕窩香蕉龍脷柳煙肉卷

要選依晚驚喜菜式
,我會投依道煙肉卷一票,因為龍脷柳煙肉卷都曾經試過,但加埋香蕉晌龍脷柳裡面,集鹹甜香於一身,但食落又唔會不倫不類,當然添上點點燕窩上面,令佢變得更矜貴
燕窩燉雙皮奶

焦點燕窩甜品,每人限送一客,熱辣辣嘅雙皮奶,富奶香,滑嘟嘟,尤其晌冬日,食落真喺好暖心窩
,加上燕窩,大抵可以叫得做又養顏,又美白,相信好多女生都鍾意。
燕窩檸檬撻

另一款焦點燕窩甜品,仲喺註場廚師不斷即製,以牛油皮撻殼,底下鋪上金寶,再唧入檸檬慕絲烘焗,最後伴粒紅桑莓,加啲燕窩,灑上糖霜,並以紅莓醬畫花做伴碟裝飾,單單賣相已甚靚仔
。味道又如何,撻殼頗脆,檸檬慕絲稍為酸啲,不過軟綿細滑好醒神,底下嘅金寶好鬆脆,回味無窮
,若非有更多甜品正等緊我,真喺會添食多一客!
燕窩鮮果雪糕班戟

唔知點解,近幾次食自助餐都有班戟供應,又總喺以班戟為自助餐作結,今晚又無例外,來一客燕窩鮮果雪糕班戟。講真,燕窩就唔喺太食得出,但鮮果班戟再配上雪糕球,永遠都喺好食
,而雪糕喺指定芒果味,但小弟貪心啲,自我加多一球Häagen-Dazs流心雪糕,大體上變成一道超正甜品
雪糕

未講甜品,先特意講講雪糕,因為除咗喺Dreyer's同Häagen-Dazs細杯裝兩大品牌之外,Dreyer's選上精選味道嘅紐約藍梅芝士餅味道,而HD更用上兩款流心系列,法式焦糖燉蛋同馬令紅桑莓軟心
。3款味都試勻晒,藍梅芝士餅雪糕作為食完燒烤後嘅間場,法式焦糖燉蛋雪糕就淨食,馬令紅桑莓軟心雪糕就添加落班戟度,馬令喺音譯,老派叫法,依家就文雅啲叫蛋白脆餅。
鮮果拼盤
老婆食完個燉雙皮奶已經幾近無晒戰鬥力,不過都拎咗一份鮮果拼盤搵我「共享」,晌度都有幾多生果:哈蜜瓜、蜜瓜、西瓜、菠蘿、火龍果、士多啤梨,最好食喺菠蘿,夠晒甜。
甜品拼盤

其實,一開始「巡場」時對甜品吧已好注視,因為成廿幾呎長嘅甜品吧,放超過廿款甜品,仲有曲奇餅、糖果、朱古力噴泉……,點會唔引死人吖。除咗以上提過嘅甜品外,依輪嘅甜品拼盤DIY都拎咗唔少嘢,都有9款,味道、種類款款不同,各有特色,整體屬中上質素,非常好食
。例如以方形白碗裝住嘅朱古力慕絲,以為普通嘢,原來加咗咖啡酒,食落好香,又幼滑,面層嘅Oero餅碎,添加口感,正
對成個自助晚餐嘅總評,就喺好多、好味、好食、好飽
,捧住肚仔回家。所以前文講過明白點解佢會賣得咁貴,咁貴又仲咁多人幫襯,真喺有佢嘅原因。
題外話/補充資料: 凡於推廣期間,憑任何信用卡惠顧自助晚餐,逢星期一至五可享75折優惠,星期六至日、公眾假期及其前夕則享8折優惠。 供應日期: 2013年1月2日至2013年3月31日 供應時間: 晚上6時30分至晚上10時 價錢:星期一至四 - 成人港幣$438、小童港幣$268    星期五至日,公眾假期及其前夕 - 成人港幣$488、小童港幣$298
  • 炭燒食物
  • 忌廉湯
  • 煎虎蝦配瑞士汁
  • 蟹肉脆酥配黑魚子
  • 燕窩香蕉龍脷柳煙肉卷
  • 燕窩檸檬撻
  • 甜品
信和系嘅酒店,咁多年唯獨香港黃金海岸酒店無試過佢嘅自助餐,原因不外乎位置覺得偏,但佢個價又唔喺賣得特別平,一客自助晚餐,成人價平日要$438 + 10%,五六日公眾假期索價就$488 + 10%,絕對拍得住市區啲4、5星酒店,今晚試過之後,就明白點解佢會賣得咁貴,而咁貴又仲點解咁多人幫襯。有咗西鐵,入元朗、天水圍、屯門都方便好多,晌兆康、屯門又有K車(港鐵巴士)駁去黃金海岸,我哋仲住近美孚西鐵站,所以比以前感覺無咁遠,買張港鐵全日通,西鐵、輕鐵、K巴全日任搭,仲抵過過對面海呀。第一次嚟黃金海岸,都要摸摸門路先識落去聆渢咖啡廳,餐廳位於大堂左側地庫,第一個感覺喺地方唔大,但原來入啲又大啲,再入啲又再大啲,食物區由入門口直到餐廳另一邊尾,順序喺熱盤、即做甜品、麵包中湯、海鮮、冷盤、甜品吧、生果、沙律、茶啡、刺身卷物,吓!咁都叫「琳瑯滿目」?依部份只喺室內食物區,有門口直出花園戶外區,環境極度開揚,對住一排排熱帶植物,遠處一列列遊艇,景觀好正。而戶外仲擺放好多新鮮即做食物,如燒烤、煎炸、天婦羅、即煮生滾粥……等等,令人好有渡假氣氛。如果唔喺依晚都仲有啲涼,俾我都揀坐出面呀!廢話少講,盛「燕」

。如果唔喺依晚都仲有啲涼,俾我都揀坐出面呀!
廢話少講,盛「燕」起動,今回自助晚餐主題喺窩心盛「燕」國際自助晚餐,乾燥嘅冬日,特選滋補燕窩入饌,大廚們炮製多道別具特色、即點即製燕窩佳餚,難得佢哋一啲無手軟,絕對讓客人盡享矜貴盛「燕」滋味
冷盤、沙律

冷盤同沙律款式非常豐富,我同老婆一人一大碟都仲未試晒所以款式,選擇實在特別多,都喺揀啲想食嘅嚟試試,詳細就唔多講,大家睇睇相概略知有乜。重點推介一下小弟心水,冷盤類,漬醃魚皮非常爽口,芝麻櫻花蝦好惹味,蓮藕片既薄且脆,芝麻吞拿魚很鮮味,酥皮三文魚卷挺酥嫩
,此外仲有凍切肉腸、燒牛肉、芝士盤、煙三文、泡菜、筍乾……等等都喺值得一試嘅選擇。而沙律類,有心機嘅就當然晌自助沙律吧自己砌,基本材料、醬汁一應俱全,反而今勻預製沙律喺我嘅心水
,有成9款咁多,實屬少見,當中烤南瓜沙律同大蝦雜果沙律較得我歡心,前者純屬喜好問題,後者鮮蝦多過生果,爽呀
海鮮

海鮮吧前後共有7款,包括:長蟹腳、大甜蝦、青口、翡翠螺、大扇貝、澳洲藍青口、瀨尿蝦。初段要排隊拎,客人都好守規矩,加上貨源不絕,未有搶食情況。我哋一碟過成份海鮮拼盤咁,樣樣兩件試一試(瀨尿蝦則無試,因為喺後尾轉款時出,臨走先發現)。除咗蟹腳海水味重,偏鹹之外,其他都唔錯,幾鮮甜,尤其大甜蝦同翡翠螺
,蘸點自家製辣茄汁,好醒胃。雖然海鮮屬回本嘢,但無再添,因為實在仲有好多嘢想試嘛!
麵包籃.熱盤
麵包籃放晌中湯側邊,對住海鮮食物區,有3款小圓包,平時食自助餐我總會食一、兩個配餐湯,但今次則要忍手留肚食其他。仲有就喺小弟破天荒,食自助餐咁耐以嚟,喺第一次一啲都無沾手過熱盤
,唔喺唔好食(因為老婆有拎,試咗一條燒豬肋骨),更加唔喺少選擇,而喺取捨之下,放棄咗熱盤類。因為戶外區有太多即煮即煎即燒美食,平時食自助餐少有,所以先投向其懷抱
。咁多想講少少熱盤,等大家有個參考,晌餐廳一入門口兩旁就放咗17款熱葷,賣相幾好,有燒雞、魚塊、鴨件、羊腩、蜜糖豆、豬肋骨、蠔油時蔬、八珍豆腐、青咖喱、炸雞寶、蝦餃、長通粉、炒飯……等等,外面都仲有幾盆熱葷:咖喱肉丸、水煮魚等,如果逐款要啲都飽到上心口呀!
刺身.卷物
黃金海岸喺無壽司供應,但刺身同卷物就唔少,先講卷物,兩大盆卷物但望落來來去去其實得3款,又唔多吸引,所以睇嘅人多,夾嘅人少。相反,刺身就長期人龍,其一,款式多,共有6款刺身:甜蝦、吞拿、油甘、三文、八爪魚、鯛魚,吸引度大增;其二,要多少又無限制,要得多自然切得耐;其三,款款魚生放晌雪櫃保鮮,全部都喺叫到先切,永無切定,所以變成輪候需時。老婆唔好魚生,只好點個一人份,每款一件,以甜蝦、三文最鮮甜,鯛魚則唔多啱口味,而且切得太厚,層皮又韌。
食到依個時段先停一停,抖一抖,作個中場休息,因為都食咗唔少嘢。不過下半場就仲正,殺出戶外食物區搵食,多款新鮮即做美食都喺亮點,仲有一系列「燕窩」佳餚,以及豈能錯過嘅甜品
!美食多,相片更多,所以下篇再續。
  • 冷盤
  • 沙律
收到uFood的邀請,可以免費帶同一位朋友到聆渢咖啡廳嘆自助餐,實在興奮又期待。數天前預約,接線生說只餘樓上或室外座位,我擔心坐室外座位會很寒冷,他卻說會有暖爐,而且取食物較方便,於是我選了坐室外。當天我們提早到黃金海岸逛逛,可惜天氣一般,天陰兼偶爾有些毛毛雨,結果無所事事的我們六時已進入酒店等食,順便為未開封的食物拍照。由於我們是最早入座的,所以坐得很近主要通道,要返回室內拿食物也很方便。個人認為坐室外比室內更有情調和風味,除了看到泳池、海邊散步道,又有現場演唱,更偶爾嗅到炭燒的香味,正!我們坐在暖爐旁,但當晚不算寒冷,暖爐並沒有啟動,我覺得氣溫尚可接受。忽發奇想:如果下雨天又怎麼辦呢?今期自助餐以窩心盛「燕」作主題,我當然把集中力放在所有燕窩食品上,但同時炭燒食品又極度吸引,另外刺身、冷盤、熱葷、甜品也款式多多,賣相不錯。我簡直挑戰了自己的胃部極限,吃了~刺身:有三文魚、吞拿魚、甜蝦等等,全都新鮮、有質素,我最欣賞是他們絕不「手軟」,一人份都十分足夠。冷盤:青口、蝦、帶子都只屬普通,因欠缺水份,好像雪了一段時間,不算新鮮,但蟹腳、煙三文魚、沙律和各種火腿值得一試,特別令我意外的是竟

冷盤:青口、蝦、帶子都只屬普通,因欠缺水份,好像雪了一段時間,不算新鮮,但蟹腳、煙三文魚、沙律和各種火腿值得一試,特別令我意外的是竟然有魚皮。
炭燒食品:燒雞翼很大隻,乳豬皮脆肉嫩,兩者的火候都控制得很好,正!
燒生果則可以不試,因菠蘿太酸,香蕉太腍。
其他熱葷:蝦餃很飽滿,雖然蝦肉不算多,但質感好;咖哩魚蛋彈牙;乳鴿炸得很脆;長通粉、炒飯不過不失。選擇很足夠,所以和不喜歡吃「生冷食物」的老人家一起來也不用擔心。
蟹肉脆酥配黑魚子:必食之選!
酥皮很鬆化,加上一大匙黑魚子,感覺很貴氣。
燕窩黃金肉鬆粥:粥的配料可以選皮蛋、豬肉、瑤柱、帶子等等,即叫即「翻滾」,最重要是廚師姨姨毫不吝嗇,加了極多燕窩,雖然在味道上沒有分別,但營養價值大大提高,正!
燕窩香蕉龍脷柳煙肉卷:也是必食之選!
煙肉煎得很香,加上香蕉,鹹中帶甜,面層又加上晶瑩剔透的燕窩,賣相、味道不錯。
煎虎蝦配瑞士汁:虎蝦啖啖肉,瑞士汁錦上添花。
燕窩鮮果雪糕班戟:班戟即叫即做,看着廚師把香蕉、雜果和燕窩放在那薄薄的班戟皮上,真材實料,另外再加一球芒果味的Häagen-Dazs雪糕,十分好!
燕窩海皇羹伴紫薯飯糰:個人覺得很奇怪的一道菜,味道有點像碗仔翅,燕窩很多,蔬菜也很多,不是我杯茶。
燕窩檸檬撻:這款比較一般,廚師用火槍在檸檬撻上燒了數秒,再加上燕窩,賣相不錯,可惜實在太酸了!
燕窩燉雙皮奶:在開始用餐前侍應會派發一支攪拌飲品的棒,用來領取雙皮奶,每人限取一碗。我在最後階段才拿雙皮奶,可以因為已吃得十分飽,所以覺得雙皮奶不算特別,賣點依舊是燕窩極多。
其他甜品:酒店級甜品,好看又好吃。眾多甜品當中,士多啤梨和泡芙堆砌成一個錐體,賣相見用心。不過說到必食的始終是Häagen-Dazs和Dreyer's雪糕,超香滑!
飲品:室內有熱咖啡、檸茶,每人亦有一杯餐茶,但不包括可樂。當我向侍應查詢餐茶包括甚麼時,她非常親切地說:「唔好叫可樂喇!好貴,要加四十蚊,一d都唔抵嘛!都係叫凍檸茶、檸水、咖啡之類,出去先飲可樂啦!」哈哈,她果然以客為先,好!
總結而言,我極滿意這頓在聆渢咖啡廳的自助晚餐,我相信我吃了超過一盞燕窩,果真物有所值。
2013-02-03
試食活動
  • 刺身,炭燒雞翼,乳豬,蟹肉脆酥配黑魚子,燕窩黃金肉鬆粥,燕窩香蕉龍脷柳煙肉卷,煎虎蝦配瑞士汁,燕窩鮮果雪糕班戟
第1次有免費試食, 仲要係燕窩主題既dinner buffet, 真係勁開心 ^O^~1去到個環境好大, 唔單只室內可以坐到幾百人, 原來仲有室外既燒烤區(花園)都好大@@!! 1去到真係好多野食, d 野食又好好味, 家姐於是仲臨急叫埋姐夫去tim ^^~!!熱食: 有好多款, 煎龍脷柳配蕃茄汁超好味!! 佢唔係用蕃茄醬, 係真係食到有好多蕃茄果肉, 仲有彩椒粒, 勁真材實料 ^^~ 而泰式豬頸肉配泰式汁 都超好味!! d豬頸肉好彈牙又惹味~ 上面d 炸乾蒜又好香脆可口!! 燒排骨 都唔錯, 不過略嫌佢d 骨太大嚿, 肉太少.. 咖哩雞w/ 印度薄餅都好味~ 辣度適中, 唔會太辣~ 而芝士焗長通粉係超爆好味!! d 芝士勁多, 配料又好多, 有洋蔥, 蘑菇, 彩椒, 蕃茄, 煙肉, 黑橄欖等, 成個pasta 食落真係冇得彈!!! 連我呢d 唔鍾意食主食既人都忍唔住口食完又食呢個長通粉!! 而蝦餃就冇乜特別好食/ 唔好食~ 另外仲有乾燒伊麵, 蒸魚, 炒飯, 炸雞蛋, 素食, 牛脷, 南乳炆豬手等等~刺身&壽司: 三文魚好鮮甜!! 厚切 大大啖三文魚肉, 好正^^!! 另外仲有吞拿魚

熱食: 有好多款, 煎龍脷柳配蕃茄汁超好味
刺身&壽司: 三文魚好鮮甜!! 厚切 大大啖三文魚肉, 好正^^!! 另外仲有吞拿魚, 甜蝦, 八爪魚, 鯖魚; 同埋多款卷物~

海鮮: 帶子(第1次食生帶子~), 藍青口, 青口, 都好味~ esp. d 青口 好大隻又勁新鮮, 真係好好味~!! 另外仲有凍蝦, 長腳蟹腳, 螺~
冷盤: 有2x 款野食, 但只食左煙三文魚..~ 煙三文魚有鹹香, 好味~ 仲有其他煙魚, 好多款火腿, 雞卷, 秋刀魚, 冷麵, 沙律, 雜果沙律, 三色螺絲粉, 青口拌粉絲, 醃青瓜等等~ 仲有芝士配cracker~

甜品: 有好多好多好多!! 最好味係燕窩檸檬撻, 食左5個 ^^" 佢既presentation 勁靚!! 個師傅不停係咁整, 俾人拎~ 我連佢既心思(碟上既raspberry sauce) 都食埋~ 個檸檬撻每次第1啖食都會覺得個lemon filling 好酸, 不過之後再食多啖就會覺得酸酸甜甜, 而最正既係佢個tart 入面原來係有好多榛子粒@@!!! 食落勁香 勁甜 勁好味
, 好似食緊金莎咁!! 而個tart 皮又好鬆化~ 成個lemon tart 由酸 到甜甜地 再到甜滋滋, 真係超爆正正正好味
呀!!!
至於佢既多款杯裝甜品都做得好好, 朱古力味panna cotta 同 上面有粒車厘子既紅豆綠茶panna cotta 同樣都係超爆正正正
呀!!! 2者奶凍都做得極之幼滑, 又唔會太甜或者味道唔balance (出面有d 朱古力味會甜到傻; 綠茶味又會太重), 呢個佢既奶味同朱古力/綠茶味都balance 得恰到好處, 甜度又o岩o岩好, 又超爆幼滑, 真係perfect
之作!!! 而上面有半粒士多啤梨既焦糖燉蛋都超好味
, d 燉蛋同樣係極之幼滑~!! 白色既@@杯裝芒果布甸估唔倒佢係芒果布甸之餘, 仲估唔倒原來咁好食, 少少酸 甜甜地, 又幾開胃
~

Blueberry cheese cake 個餅底雖然唔脆, 但好香口好好味; 個cheese cake 係入口即溶o個隻!! d cheese 味又勁濃郁!!! 真係超爆正正正
呀!!! 至於朱古力撻 都唔錯, 上層既chocolate mousse 有幾重酒味, 所以初初覺得唔係幾好食; 但中間既chocolate ganache 將朱古力味帶番番黎, 又甜度適中; 而撻皮亦好鬆化~ 整體味道都ok
~ 而內有夏威夷果仁? 既chocolate brownie 味道都可以既, 不過就覺得面層朱古力粉太多... 有1個面層燒過, 食左都唔知咩味既mousse cake 就冇乜好食.. 好淡, 冇乜味.. 而Lemon cheese cake 同blueberry 既1 樣雖然餅底唔脆, 但都好好味; 個cake 既 lemon 味好重, 但cheese 味依然好濃郁, 所以都係v. yummy
的~ 其實o個度冇macaron 呢個甜品.. [相片中]佢地係o係泡芙塔度拎落黎既..可能只用作配角既關係, d macarons 1d 都唔鬆脆... 不過味道係ok 既~ 估唔倒最好味竟然係朱古力味, 其次係開心果味&檸檬味~ 士多啤梨, raspberry 同藍莓味都ok~ 上面有3 粒raspberries既Raspberry tart 都好味~ raspberries 下面係custard, 唔係cream~ tart 底上面淋有少少朱古力醬, 成個食落都好味道~ Cream cone 好酥化, 甜甜地, 都幾好味~ 另外仲有燕窩杞子桂花糕, 泡芙塔, 士多啤梨塔, 栗子cake, 啫哩, 東南亞千層糕, 多款mousse cakes, 朱古力噴泉, 蝴蝶酥, 曲奇, M&M's 朱古力, 可樂形狀既軟糖, 熊仔糖, 棉花糖, 面包布甸等等~ 雪糕有Häagen-Dazs 士多啤梨 & 朱古力味, Dreyer's Blueberry cheese cake 味等等~

燕窩鮮果雪糕班戟係Häagen-Dazs 芒果雪糕; pancake入面有士多啤梨, cream, etc~ 個人覺得個雪糕(配角)好味過個pancake (主角)= =~ 鍾意既可以自己加朱古力醬, 士多啤梨醬, 彩條等等多種sauces & toppings 選擇~
燕窩& 燒烤區: 每人只限1客既燕窩燉雙皮奶 冇我想像中咁好食, d 燕窩又唔係多好多, 都唔明點解呢個要限每人只可食1個~ 食落同普通燉奶差唔多, 只係面頭多左1小撮燕窩.. 味道少甜, 都ok 既, 不過真係冇乜特別好食/ 忴貴.. 燕窩香蕉龍脷柳煙肉卷 幾好味~ 佢面頭既燕窩其實仲多過燉雙皮奶o個個 = =" 最外面既煙肉捲住入面既龍脷柳, 龍脷柳再捲住入面既香蕉~ 不過我唔鍾意食香蕉, 所以可能覺得冇本身咁好食.. 另外仲有燕窩海皇羹伴紫薯飯糰燕窩黃金肉鬆粥 冇食~ 不過姐夫食過話前者淡茂茂, 冇乜好食; 而後者就超級好味, 因為好綿滑~

燒烤區最好味係炭燒羊架!!! 燒得勁 tender
, 又1d 都唔膻~ 平時香煎o個d 都唔會好似呢個燒得咁腍, 呢個係腍到好似食緊牛腩咁~!! 再配埋d 香草汁, 真係超爆正正正呀
!!! 而蟹肉脆酥配魚子(第1次食caviar ^^) 都好好味
~!! 魚子鹹鹹地~ 酥盒入面有好多蟹肉, 仲有d 蔬菜粒, 成個食落都 v. delicious~!!! 另外仲有炭燒琵琶鴨(家姐話超好味, 皮脆肉嫩~), 炭燒水果, 燒乳豬、大蝦、雞翼、香腸等等~ sauces 方面有香草汁, 燒烤汁, 黑椒汁等~ 仲有避風塘炒蟹, 即炸天婦羅(有軟殼蟹, 蝦, 南瓜, 冬菇等), 魚蛋, 即製粉麵, 羊脾, 南瓜湯等等~
其他: 水果有菠蘿, 火龍果, 哈密瓜, 橙, 西瓜, 香蕉(原條), 奇異果(原個)等~ 飲品有果汁, 檸檬茶, 咖啡等~

整體而言, 呢個dinner buffet 真係超多野食, d 野食又好好味, 食得都好開心~ 不過要食得晒 想食既野真係以我咁龐大既食量都因為太飽而食唔晒...>< 還未夠侯 肚已飽... 所以1定要encore, 實在太好味喇!!! 不過覺得$37x 食1餐真係好貴... 如果唔係, 可以食到好多餐喇..
o個度d staff 超有禮貌!! 次次問師傅拎野食既時候, 佢地都會講 "多謝"(多謝幫襯)!! 又好有耐性~!!
個buffet 唯一1個缺點就係: 除左 室內熱食 同 燒烤區 既食品係有name label 之外, 其他冷盤, 甜品等既食物都係冇名既... 即係只有hot food 先有名, 而唔係熱既食物就有可能唔知咩名...
2013-02-04
  • 炭燒羊架
  • 燕窩檸檬撻
  • 杯裝甜品(如panna cotta)
  • Blueberry cheese cake
  • 芝士焗長通粉
  • 海鮮(如青口)
燕窩河畔風情@聆渢咖啡廳 青山公路1號黃金海岸酒店低層地下我的搵食足跡只集中在九龍及香港新界區我甚少去,因太遠了.......屯門黃金河岸以靚景聞名今次去卻不是去看風景而是被燕窩dinner buffet 吸引燕窩為主的tea buffet就食過放到晚餐做主題,感覺更有趣香港黃金海岸酒店可以推得我山長水遠入去有7折優惠, 即是$350一個人環境一對出就係黃金海岸沙灘好有熱帶風情 ~想跳下草裙舞夜景更是浪漫, 當日就座在戶外涼風吹過邊看夜景. 又有live music露天位置就設有bbq乳豬烤得香脆,燒蝦及帶子也啖啖肉而bbq個燒汁甜甜地, 配海鮮一流吸吮著蝦頭上的膏,我連儀態也忘了看著廚師們即場燒製, 香氣四溢餓腸轆轆!!呢個羹, 留意看一看,上面放了一匙的燕窩熊熊烈火即燒即食, 個湯都好甜小提示: 不要把燕窩和湯羹伴勻把燕窩混上湯一口吃掉,再吃羹中的菜免得大家怕浪費燕窩要整碗喝光這個無限供應的,友人喝了兩碗呢海鮮有長腳蟹, 螺, 扇貝, 青口等等食住海鮮後再出去走一圈幫助消化, 突然發覺與大海是有接近什麼也不缺, 鍾情海鮮的人來到又會現一桌都是海鮮殼堆積如山的壯景了多款魚生壽司,
燕窩河畔風情@聆渢咖啡廳

青山公路1號黃金海岸酒
店低層地下

我的搵食足跡只集中在九龍及香港
新界區我甚少去,因太遠了.......
屯門黃金河岸以靚景聞名
今次去卻不是去看風景
而是被燕窩dinner buffet 吸引

燕窩為主的tea buffet就食過
放到晚餐做主題,感覺更有趣
香港黃金海岸酒店可以推得我山長水遠入去
有7折優惠, 即是$350一個人
環境一對出就係黃金海岸沙灘
好有熱帶風情 ~想跳下草裙舞
夜景更是浪漫, 當日就座在戶外
涼風吹過邊看夜景. 又有live music
露天位置就設有bbq

乳豬烤得香脆,燒蝦及帶子也啖啖肉
而bbq個燒汁甜甜地, 配海鮮一流
吸吮著蝦頭上的膏,我連儀態也忘了

看著廚師們即場燒製, 香氣四溢
餓腸轆轆!!
呢個羹, 留意看一看,上面放了一匙的燕窩
熊熊烈火即燒即食, 個湯都好甜
小提示: 不要把燕窩和湯羹伴勻
把燕窩混上湯一口吃掉,再吃羹中的菜
免得大家怕浪費燕窩要整碗喝光
這個無限供應的,友人喝了兩碗呢

海鮮有長腳蟹, 螺, 扇貝, 青口等等
食住海鮮後再出去走一圈
幫助消化, 突然發覺與大海是有接近
什麼也不缺, 鍾情海鮮的人來到
又會現一桌都是海鮮殼堆積如山的壯景了
多款魚生壽司, 不用排太久~

滑滑的燉奶在上面放了燕窩
不會太甜, 我超愛吃燉奶!!!!
奶同燕窩都有豐富蛋白質
一放入口雙皮奶已順著喉滑進胃裡去了
但每一限定一份T0T,我想ENCORE 呀

即製pancake上放了一大匙燕窩
再配上一球雪糕(做了配角)
混和冷熱交替的刺激,

迷你檸檬tart上都放了燕窩
Presentation 用心, 放了粒紅莓
酸味一食入口, 口水分泌便增加
甜品區進發, 種類多
但overall 就沒有太大驚嚇
雪糕原來是dreyer's有開心果味

還有任食Häagen-Dazs

其他熟食

最值得推介就是各種燕窩甜品
bbq 好有風味, 陣陣的燒烤味傳千里
食物水準有可以打個6-7 分
甜品普通了點, 所以沒法獲高分
誰叫我是甜品怪哦
食完食物仲有music 聽

被週遭浪漫情調包圍著
情侶食完仲可以到黃金泳灘
手拖手散個步, 環境氣氛有8分~~
2013-02-07 5 瀏覽
雖然屯門與元朗離我有點遠,但偶然也會去那區覓食,不過黃金海岸這個地方好像特別隔涉,所以我只來這一次。很高興前陣子中了個獎,得到這裡的兩位自助餐券,聽剛來過的食友說這裡的水準不俗,所以就和鬆弛一起來試試看。本來以為要個多小時才去到,沒想到我在佐敦搭紅色小巴,不用九個字就到了,而且就在酒店附近,步行進去都不過五分鐘,比想像中方便得多。還以為平日的晚上應該沒什麼客人,但當我即日打電話來訂位的時候,他們卻說室內的座位已經滿了,要坐在花園,心想這裡是不是很小,來到才發現用餐區與食物區都很大,客人也有七八成滿。這晚不太冷,坐在外面很舒服,空氣流通又可以看看風景。拿食物的區域分室內和室外,室外有各式燒烤,和一些和這次自助餐的主題 – 燕窩有關的特色食物等等,室內就有壽司刺身、沙律、甜品和熟食等等。第一輪我先去拿沙律,沙律的款式算是我吃過的自助餐之中最多的,我想起碼有十款以上,日式、泰式、西式都有,每款拿小小也盛不下一隻碟。有幾款沙律特別好吃,有四川麻辣味的魷魚、泰式酸辣鳳爪和芒果大蝦沙律等,另外也有一些cold cuts和煙三文魚等,水準也不差。刺身有三文魚、甜蝦、八爪魚、吞拿魚和鯖魚,我只要了三文
刺身有三文魚、甜蝦、八爪魚、吞拿魚和鯖魚,我只要了三文魚和甜蝦,三文魚幾肥美,整體都算新鮮。海鮮方面沒有生蠔,只有蝦、青口、翡翠螺、帶子和長腳蟹,我吃了蝦和長腳蟹,蝦有蝦膏,肉質也結實有鮮味,長腳蟹也不會只得雪味,不過值得一讚是那個泰式醬汁,微辣,非常惹味,配海鮮絕對大大加分呢。
吃完冷盤,我們轉戰吃燒烤區,燒烤有牛、羊、蝦、雞翼、帶子等等,有炭燒的香味,而在眾多款燒烤之中,鬆弛喜歡吃牛,牛仔骨醃得入味之餘,肉質也嫰,而我就最喜歡吃燒三文魚頭,肉嫰有彈性,值得一再encore,另外燒蝦和泰式燒雞翼也不錯。在燒烤區旁邊有一個砂窩陣,原來那些是燕窩羮,裡面有菇類、菜、燕窩和一粒紫色像米飯的紫心蕃薯丸子,都幾好味,而且熱熱的喝完很溫暖。除了這個中式湯羮,西式的南瓜湯也超讚,南瓜湯打得幼滑,忌廉味重,湯裡有幾粒脆脆麵包糠,好好喝,所以我和鬆弛都各自喝了一碗呢。在拿南瓜湯的counter旁邊,有龍利魚柳卷,賣相精美,味道也出乎意料,因為魚柳裡面包著香蕉,真沒想到魚可以和香蕉同時出現,但味道又不錯,只是香蕉的甜味較為突出,稍為蓋過魚的味道。
吃到這裡已經非常飽,有些熱盤也沒有吃到就要轉戰甜品。是次自助餐是以燕窩做主題,所以我們也試了兩款用燕窩做的甜品,其中一款是限定每人一客的燕窩燉鮮奶。燉鮮奶尚算滑溜,上面鋪了不少燕窩,吃完也頓時覺得皮膚變好。另一款是燕窩檸檬撻,檸檬撻餡酸酸甜甜的,配上燕窩味道也不錯。最後再吃了些菠蘿、橙就完滿結束了。

這裡的自助餐食物款式真的很多元化,不怕找不到自己喜歡吃的,近來好像有做信用咭優惠,平日最多有七五折,這個新年不妨和家人一起來試試吧。
2013-01-16 83 瀏覽
昨天一行人廿個人到黃金海岸吃自助餐,最近主題係燕窩,咩都有加燕窩,不過我反而想喝椰青多過食燕窩雙皮奶要拎配給我牌子才可以領的燕窩雙皮奶,略甜,不過眾人都說不錯個人病病地冇咩胃口只吃了點熟吃,冬天知道保溫不易但意粉我拿回桌位上吃時是冷冰冰的....每次必吃,終於不再是雀巢雪糕變成dreyers煎大蝦配瑞士汁,大蝦肉煙煙UNUN,剛剛好,好吃甜品,個人在甜品方面比較難合心意,但桂花糕真心好吃,香香甜甜,帶著桂花的清香又不會太甜,值得吃燕窩主題之一的pancake雪糕加燕窩,這個每次去都一定吃的,即整即食,好香的
昨天一行人廿個人到黃金海岸吃自助餐,

要拎配給我牌子才可以領的燕窩雙皮奶,略甜,不過眾人都說不錯
個人病病地冇咩胃口只吃了點熟吃,冬天知道保溫不易
但意粉我拿回桌位上吃時是冷冰冰的....
每次必吃,終於不再是雀巢雪糕變成dreyers
煎大蝦配瑞士汁,大蝦肉煙煙UNUN,剛剛好,好吃
2013-01-15
The buffet lasted from 12:00pm to 3:00pm. When we arrived there at 1:15pm, my wife and I were welcomed by the strong smell of waffle since the BBQ+waffle counter was just beside the entrance.The hotel including the restaurant inside was prettily decorated by the characters of Tezuka Osamu (手塚治虫). (Note: My wife and I were too busy tasting the gourmet and thus took the photos after the buffet was over. Therefore, the buffet bench was empty) The environment was wide and comfortable. Since it was w

The environment was wide and comfortable. Since it was weekday, the restaurant was only half full and this produced a highly tranquil and relaxing atmosphere.
Though the food choice was not comparable to that offered by other 5-star hotels, the food was fresh and the quality was above standard.

The food offered included:

- Sashimi+sushi counter: Samon, tuna, 醋鯖魚, 手卷, etc,
- BBQ+waffle counter: Both Chinese and Western style of roasted meat, freshly prepared waffle,
- Cold dishes: Mussel, shrimp, little octopus, etc,

Though no special food was provided in salad bar, fruit counter, the choices were quite plentiful.

In addition, the unlimited supply of apple and orange juicy really impressed us.
(A client was "stealing" the unlimitedly supplied ice-cream)

Though the desserts offered were quite satisfactory, both in terms of quality and quantity, my wife suddenly felt that buffet should be perfected by chocolate desserts. Incidentally, the lady chef serving the BBQ+waffle counter just walked by and thus my wife raised this point to her casually. To our surprise, she gave us some mini chocolate cakes after a while! Furthermore, when I waited for the waffle preparation, she asked me to return to seat as she delivered the freshly prepared waffles to our seats after they were ready.

When it was about 3:00pm, we planned to leave but the waitress told us that there was no need to rush for we could continue to sit there to finish our coffee! (till 4:30pm, as I remembered). All the staff were well-trained, friendly, helpful and polite.
2012-11-27
  • samon sashimi
  • waffle
  • shrimp
  • ice cream
2012-09-15 67 瀏覽
星期六去食buffet好多人,仲要好多大陸人,又迫又嘈,d人好似餓鬼咁,係咁搶。自助餐分室內和戶外區域,戶外多是bbq即燒食物或其他特色即整食物,要排好長隊先攞到野食。另外,室內的刺身區都好多人排隊,因為坐得好近刺身區,見到無乜人排先去攞。而冷盤以長腳蟹、螺、蝦最多人食,蝦都鮮甜,長腳蟹就無乜肉食,螺就一般啦而熱食都好多,但由於太飽,所以一樣都無食到,好可惜,有機會下次要試返最鍾意當然都係甜品區,款式算多,有我好鍾意的cheese cake、pancake,仲有Macaron,味道都算ok。但最失望是只有牛奶公司雪糕杯,我記得佢好多年前係Häagen-Dazs雪糕,任食任攞。
海參粉絲煲,好難食!
即炸天婦羅
每人都可換一個椰青,唔明點解咁矜貴

而熱食都好多,但由於太飽,所以一樣都無食到,好可惜
,有機會下次要試返
被搶一空的甜品bar