5天前 0 瀏覽
自從幾年前食過之後就無停過,耐唔耐就要買,真係好好食,每一啖都好似咬緊一舊雲☁️咁鬆軟咁輕盈🤩一個人自己一次過食兩三件完全無難度,零罪惡感😎 後來我開始直接買一整個返屋企慢慢嘆每個口味都好正💯👏🏻 世一戚風蛋糕🏆

每個口味都好正💯👏🏻 世一戚風蛋糕🏆
2024-03-26 71 瀏覽
📍老陳餅店別了依然相信~以後有緣再聚~~🎤🎵🎶無論離職定離開買一件好既散水餅就能夠將祝福好好帶比身邊既人好好說再見👋🏻🫶🏻今次買散水餅揀左老陳餅店既戚風蛋糕🍰蛋糕每日新鮮製造有多款味道可以揀例如伯爵茶、焙茶、香蕉、草莓、茉莉花茶、朱古力等等等等總有一款岩你心水❤️滿足同事/朋友心大心細乜都想試既心情🙊老陳既戚風蛋糕出曬名做得好出色💯蛋糕一啖咬入口有好鬆軟既感覺同回彈力蛋糕質感濕潤唔會乾爭爭👍🏻所以老陳餅店既蛋糕一出爐好快就賣曬如果想大量訂購最好WhatsApp預留咁就一定買到‼️重點係以散水餅黎講呢間價錢經濟送禮又大方仲要用盒pack好曬勁靚😆每件都係$16‼️超值✅
📍老陳餅店

好好說再見👋🏻🫶🏻

今次買散水餅揀左老陳餅店既戚風蛋糕🍰
蛋糕每日新鮮製造
有多款味道可以揀
例如伯爵茶、焙茶、香蕉、草莓、茉莉花茶、朱古力等等等等
總有一款岩你心水❤️

2024-01-12
  • 伯爵茶戚風蛋糕
  • 柚子戚風蛋糕
2024-03-04 144 瀏覽
[📍元朗|老陳餅店]網絡上好出名既一間餅店 主打戚風蛋糕佢地既蛋糕出名鬆軟濕潤 回彈力驚人就算蛋糕隔左夜 都唔會出現乾柴情況 戚風蛋糕有好多種口味選擇 私心推介士多啤梨味坊間大部分士多啤梨味既蛋糕都係得香精味但佢完全唔係個回事 保留到士多啤梨既酸甜酸甜仲會食到士多啤梨籽既口感 好清新 好真材實料
[📍元朗|老陳餅店]
坊間大部分士多啤梨味既蛋糕都係得香精味
但佢完全唔係個回事 保留到士多啤梨既酸甜酸甜
仲會食到士多啤梨籽既口感 好清新 好真材實料
2024-03-04
1 分鐘 (外賣自取)
元朗好出名的戚風蛋糕店,老陳最近愈黎愈多差產品推出。有10款口味的獨立包裝件裝蛋糕、原個蛋糕、咖啡、冷泡茶、檸檬撻等出售。今日去到元朗買番啲手信試試,果然無失望🥰。老陳燉蛋(粟米味🌽)$38好有驚喜的甜品,好似將粟米忌廉湯整成creamy的甜品。燉蛋非常幼滑,甜度適中,配上燒粟米粒點綴增加口感。必食🤤戚風蛋糕 $16/件柚子|茉莉花茶|伯爵茶蛋糕鬆軟,口感濕潤綿密,甜度剛好。一打開包裝香氣撲鼻,入口茶味香濃、清新🤤瑪德蓮 $14/件原味的瑪德蓮蛋糕,口感濕潤實在,食完唔會好膩老陳Cold Brew $38/枝味道好好的冷萃咖啡,屬中烘焙,帶有淡淡果香,入口層次多樣,不會苦澀組合優惠 $80/套三件戚風蛋糕配咖啡組合,現場仲有其他組合優惠套裝賣~

老陳燉蛋(粟米味🌽)$38

戚風蛋糕 $16/件
柚子|茉莉花茶|伯爵茶

瑪德蓮 $14/件
原味的瑪德蓮蛋糕,口感濕潤實在,食完唔會好膩
瑪德蓮

老陳Cold Brew $38/枝

組合優惠 $80/套
三件戚風蛋糕配咖啡組合,現場仲有其他組合優惠套裝賣~

2023-10-27
瑪德蓮
老陳Cold Brew
櫻花蝦紅莓牛油曲奇一罐曲奇$58入口吾重牛油味但前勁櫻花蝦既鹹香好吸引後勁有紅梅香鬆化同煙韌混於一身會不其然食完一舊又一舊好快就可以食哂一罐所以吾洗過十五日有效期已經食完我亦都曾經買過麻辣焦糖爆谷口味 辣味係有的但係微辣 吾食得辣既人都可以一試但係個人認為 老陳出色既除左係戚風蛋糕 佢既櫻花蝦紅莓牛油曲奇我係大力推薦!今次買左兩罐曲奇已經第二次買了陳起雙飛 $110兩罐 每罐100g但我兩罐都買左櫻花蝦紅莓牛油曲奇佢都仲有其他組合選擇我同老公仲買左六舊戚風蛋糕鬆化而不膩小食🥳

櫻花蝦紅莓牛油曲奇

所以吾洗過十五日有效期已經食完

我亦都曾經買過麻辣焦糖爆谷口味 辣味係有的
但係微辣 吾食得辣既人都可以一試
但係個人認為 老陳出色既除左係戚風蛋糕
佢既櫻花蝦紅莓牛油曲奇我係大力推薦!

今次買左兩罐曲奇
已經第二次買了
陳起雙飛 $110兩罐 每罐100g
但我兩罐都買左櫻花蝦紅莓牛油曲奇
佢都仲有其他組合選擇
我同老公仲買左六舊戚風蛋糕
鬆化而不膩小食🥳

我工作關係好多時候都要去不同的地方做嘢,元朗都係經常要去嘅一個地方!屋企人好鍾意食呢一間嘅戚風蛋糕,但係放工嘅時候去大部份未到好多時候都會買晒,所以建議大家可以早少少去!蛋糕可以買一整個或者有散裝買嘅,屋企人同我最鍾意係芝麻味同埋柚子味蛋糕🎂基本上見到嘅都開埋4-5個返去~

🧁焙茶戚風 $16 (8/10)蛋糕口感鬆軟,濕度剛好,食落好輕盈,好似食雲咁輕,焙茶味都幾香濃,食到茶嘅回甘烘焙味,一啲都唔甜!真心好食!推薦指數: 8/10經過可以買,真心係食過最好食嘅戚風蛋糕!
2023-04-07 774 瀏覽
臨別依依,很想向多年一走拼勁的同事們表達心意。。。散水餅,選擇了元朗老陳餅店的戚風蛋糕禮盒。。。喜歡它那赤裸裸,簡單,無添加,無任何掩飾的味道!禮盒不太花巧但非常大方得體。打開禮盒,每件蛋糕獨立包裝,整齊排列,色彩美麗,很細緻溫馨!蛋糕不需冷藏,不油不膩,不過甜!原味,香蕉,芝麻,咖啡,朱古力,伯爵茶,草苺,柚子,培茶,苿莉花。。。各式口味,配合各人喜好,同事想即時品嘗或帶走細味均合宜。。。。已有同事即時或whatsapp我提問訂購方法真心極力推介!
臨別依依,很想向多年一走拼勁的同事們表達心意。。。
散水餅,
選擇了元朗老陳餅店的戚風蛋糕禮盒。。。
喜歡它那赤裸裸,簡單,無添加,無任何掩飾的味道!
禮盒不太花巧但非常大方得體。
已有同事即時或whatsapp我提問訂購方法

真心極力推介!

2023-01-06
5 分鐘 (外賣送餐)
平時街上見到唔少賣古早味蛋糕嘅舖頭,通常都係成個長方形咁賣呢間「老陳餅店」可以一件件咁買😌一次過可以試唔同味道名字雖然感覺傳統,但賣嘅蛋糕味道新穎,感覺係古早味蛋糕同戚風蛋糕嘅混合體足足有10款口味:原味、士多啤梨、咖啡、伯爵茶、黑芝麻、朱古力、柚子、茉莉花茶、焙茶、香蕉,猶豫咗一陣買咩味道因為全部都好吸引💗全自家製,無添加、用天然材料(日本麵粉、澳洲牛奶、韓國食糖、頂級新鮮雞蛋),每日新鮮製造,仲係低卡路里、減少罪惡感🙈▶️ 茉莉花茶戚風蛋糕望落係綠綠地色嘅,唔講以為係抹茶味食落去真係品嚐到微微茉莉花芳香味茉莉花本身有安神、解抑鬱、抗衰老、嘅功效🍵我估整成蛋糕會有令人開心嘅功效😂🍰蛋糕質感非常軟熟細緻,食落濕潤唔油膩,仲非常輕盈 (~50g),表面少少似疏乎厘▶️ 柚子戚風蛋糕用上韓國柚子,特別在會有啲真果乾果皮起蛋糕入面味道上明顯比茉莉花茶嗰個甜🍋覺得欠缺咗少少柚子清新嘅味道果乾食落有橙皮味?!🤣但係有啲嘢咬下有質感層次啲,冇咁單調-個人鍾意茉莉花茶味多啲,但兩隻味都好食,其他味道例如伯爵茶、焙茶、咖啡應該都好食☕️感覺茶系味道會適合女性;咖啡味會適合男性;生果,朱古力味會適合小朋友/老
平時街上見到唔少賣古早味蛋糕嘅舖頭,通常都係成個長方形咁賣
呢間「老陳餅店」可以一件件咁買😌一次過可以試唔同味道

▶️ 茉莉花茶戚風蛋糕
望落係綠綠地色嘅,唔講以為係抹茶味
食落去真係品嚐到微微茉莉花芳香味
茉莉花茶戚風蛋糕

▶️ 柚子戚風蛋糕
用上韓國柚子,特別在會有啲真果乾果皮起蛋糕入面
味道上明顯比茉莉花茶嗰個甜🍋覺得欠缺咗少少柚子清新嘅味道
果乾食落有橙皮味?!🤣但係有啲嘢咬下有質感層次啲,冇咁單調
柚子戚風蛋糕

感覺茶系味道會適合女性;咖啡味會適合男性;生果,朱古力味會適合小朋友/老人家
下次會有興趣試咖啡同草莓🍓

環境幾好,望落好文青,仲有兩張凳可以俾客人坐低即場食同嘆咖啡
服務員態度都好好
🍰蛋糕擺放得好整齊,會見到店員定時入貨,確保每隻口味有足夠嘅蛋糕俾客人選擇

蛋糕包裝得好,易拆出嚟食又方便,可以當早餐/小食
價錢方面每件$16,如果成個蛋糕買就$85,買夠六件就$90 ,另外有啲配飲品買嘅set

個人覺得好值呢個價錢,話晒佢用靚材料,食得安心又健康又開心😚
大家山長水遠入到元朗記得幫襯佢哋,買返幾件返市區做手信請人食都好!

茉莉花茶戚風蛋糕
柚子戚風蛋糕
2023-01-15 705 瀏覽
呢間超出名既戚風蛋糕店, 之前黎過一次因為太晏所以賣曬🫠 今次早啲黎終於見到啲貨架有野喇🤩 口味選擇都幾多, 蛋糕仲要係每日新鮮製造, 有散件同原個賣🌝今次買左茉莉花茶味同芝麻味既每件$16散裝🙃 兩款聞落都好香, 食落質感好軟綿濕潤仲好有回彈感, 真係不槐咁受歡迎👏🏽 絕對推薦大家黎元朗要試試呢間既戚風蛋糕, 攞去野餐都唔錯, 怕賣曬既話仲可以經WhatsApp預訂😋

2023-01-14
外賣自取
$16 (其他)
  • 戚風蛋糕
2023-01-01 604 瀏覽
第一次接觸老陳餅店,是因為同事捧來一大盒的蛋糕和曲奇派比大家試(也是第一次見到老陳 本人,一點都唔老但叫老陳),因為公司時有唔同零食可試,隨手攞左幾個唔同味並討論:「老陳只係賣沒有整色整水的戚風蛋糕?真係?真係真係得?」,那時是我第一次既心中疑問。作為一個對烘焙有興趣既初手,就攞件蛋糕玩下篤篤下,竟然會動L動L的(即係圖2條片咁)好神奇,除左星加坡某餅店只做一隻味蛋糕有少少似之外,暫時市面未見有類似產品。你食落去,唔會係死甜,又唔會比佢既茶/香蕉/草莓搶去左蛋糕味,口感唔係太濕潤但食完又唔會乾到飲水,微微甜,同時食到佢口味,回彈力高,撕出黎會有紋理,蓬蓬鬆鬆的又唔係散哂,而一個乜都無純粹係「茶味戚風蛋糕」,佢無法用醬/麻薯/餅底去搶focus ,係一個好考技術同味道平衡既蛋糕,一口接一口,我唔小心食哂二件純粹戚風蛋糕散件。前公司同事:神奇呢?就係咁神奇先比你試呀嗎!講咁多廢話,我都唔知仲有冇人睇埋落去(sorry , I am not a professional foodie ,只係寫下自己食到既野紀錄)戚風蛋糕有十隻味,見行過元朗想回味,一口氣買哂咁多隻味+佢最signature

前公司同事:神奇呢?就係咁神奇先比你試呀嗎!

戚風蛋糕有十隻味,見行過元朗想回味,一口氣買哂咁多隻味+佢最signature 既苿莉花茶原個戚風倒數時食順手又執多二樽曲奇食,同大杯茶飲下。

所以我寫最推薦既味道(全都好食,只係人會有偏好)
1苿莉花茶味戚風蛋糕-好適合喜歡清香又怕甜既大家,佢做到一樣野,就係平衡到蛋味同苿莉花茶而又微微甜,幾啖唔小心又會食哂

2)士多啤梨味戚風蛋糕-佢唔會係死甜既果jam 味,而家食到少少士多啤梨籽同酸甜酸甜

3)瑪德蓮蛋糕- 其實我好怕食呢種蛋糕,因為係兒時惡夢(好甜又濕漉漉既感覺)老陳餅店打破左我對madeleine 既睇法,打開個袋聞到好香檸檬🍋味,但佢又唔會太濕,有微甜既感覺,紋路好靚又飽滿,細細粒,我覺得呢個係必買,因為心機野自做到咁出色,睇店主介紹加左酒類去增加香味,改變哂我對呢種蛋糕既偏見

4)麻辣爆谷曲奇-佢又改變左我對曲奇睇法,平時我自己都有整曲奇,都是甜材料為主(朱古力,伯爵茶,matcha ,果醬,或生果)自問未試過食「麻辣味」既曲奇,佢既麻辣又唔會太辣,係似聞到麻辣火鍋個種味,食到都幾特別,餅店用左one bite size ,唔洗擔心開左蓋會淋左,因為一開左一定會比人食哂/自己食哂

5)櫻花蝦紅莓曲奇-超惹味之餘,佢又又紅莓既煙韌同酸甜中和下,如果鐘意食濃味佢會係好好既選擇

6)老陳經典牛油曲奇-佢加左杏仁粒落去,起初會諗會唔會太普通呢?一打開超香牛油味,食到又唔會太單調有果但粒粒咬下,一個唔小心又會成罐食哂

作為一個港島人,我會覺得
買老陳餅店既蛋糕同曲奇,會比起買某牌老婆餅更好。希望佢開多幾間造福下唔同地區啦🥰🥰🥰🥰🥰🥰
外賣自取
咁啱喺附近見到一間舖面幾得意嘅餅店,懷舊得來又新新地,一於入去睇吓。喺門口睇咗陣Menu,再行入去睇睇,不過成間舖頭買嘅嘢種類好少,主打戚風蛋糕,有啲曲奇、嘢飲等賣。但唔知係咪我嚟得比較遲,貨架上面只剩下伶仃幾塊戚風蛋糕,原本諗住買啲曲奇,都冇晒。問吓收銀員,原來只係得朝頭早會出爐,賣晒就冇,咁啱嗰日比較多網上訂單,所以剩返好少貨。難得嚟到,梗係試吓戚風蛋糕啦!後來先知原來呢間舖頭都幾出名🤩有機會一定再嚟幫襯!但一定要早少少,或者訂定貨,如果唔係就試唔到其他嘢啦!👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻‍♀️🍽咖啡味戚風蛋糕🍽焙茶味戚風蛋糕兩款蛋糕都非常鬆軟,期待試埋其他味道😋
咁啱喺附近見到一間舖面幾得意嘅餅店,
懷舊得來又新新地,一於入去睇吓。
喺門口睇咗陣Menu,再行入去睇睇,
不過成間舖頭買嘅嘢種類好少,
主打戚風蛋糕,有啲曲奇、嘢飲等賣。
後來先知原來呢間舖頭都幾出名🤩

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻‍♀️

🍽咖啡味戚風蛋糕
🍽焙茶味戚風蛋糕
兩款蛋糕都非常鬆軟,期待試埋其他味道😋
2022-09-23 703 瀏覽
應該係住元朗唔食過都聽過既戚風蛋糕,成日經過見到都無食過,今次終於買左黎試。👴🏿有好多唔同味既戚風,細細件一件$16,買左伯爵茶同芝麻,首先要讚既係,件蛋糕真係10分有1000分咁鬆軟,10分有1000分有彈性,仲要一啲都唔會乾,食哂成舊都唔洗飲水。唯一既缺點就係,伯爵茶真係無咩茶味,芝麻就有小小芝麻香,同原味分別唔大,不過整體都係好好食既蛋糕,推介推介。😛老陳餅店✨元朗西菁街2號興旺樓地下1C及1E號舖

老陳餅店✨
元朗西菁街2號興旺樓地下1C及1E號舖
聽聞元朗有間戚風蛋糕店好出名,話入元朗係一定要買享樂同埋老陳😌咁就試下啦😋去到見到店入面都裝飾得好有心思,放滿小擺設,店中間有個好大既戚風蛋糕霓虹燈,水泥牆身裝修,比人感覺簡約有格調😉可能去之前食得太飽😌所以只係買一個試下先😛◽ 伯爵茶口味 $16聽講係用左英國Twining 伯爵茶黎整☕有淡淡茶香味,會有少少茶碎粒,個蛋糕口感濕潤綿密,唔會太甜, 零罪惡感,都係一個下午茶或者早餐既好選擇😋見店入面仲有好多其他口味,如芝麻,香蕉,茉莉花,抹茶,朱古力,咖啡,焙茶等等☺️ 大家如果有興趣都可以試下㗎👍

可能去之前食得太飽😌所以只係買一個試下先😛

◽ 伯爵茶口味 $16

2022-07-30 1145 瀏覽
要派散水餅,想獨立包裝衛生啲,又唔想買啲一定要雪嘅嘢,雪雪下俾人遺忘咗,浪費咗啲食物,可以考慮老陳餅店嘅戚風蛋糕🧁蛋糕有10款口味,分別係伯爵茶☕️、芝麻、香蕉🍌、茉莉花茶(我買嗰陣係抹茶)🍵、朱古力🍫、咖啡、原味、柚子、焙茶、草莓🍓。我10款口味都要晒,每樣要幾件。加咗幾百蚊送貨🚙,唔使自己去元朗攞。蛋糕鬆軟,唔會太甜,啲味道唔假,又有唔同顏色,可以捧住成盒俾同事慢慢揀,係個唔錯嘅散水餅選擇🥰💰: HK$16 (一件)💝: 7.5/10

💰: HK$16 (一件)
💝: 7.5/10