2020-12-06 668 瀏覽
老西安這個店名不易做、因為希望越大失望越大。手造麵別的地方也有。但我最喜歡手造麵,所以一定要挑戰一下。果然,吃得太過癮了,竟然忘記拍照!吃了醬撈扯麵和牛肉湯扯麵,麵條當然韌度恰到,最難得是醬料及配料加扯麵的味道、確實是融合得天食無逢!自家製的湯和醬油、辣椒油味道鮮美!不咸不膩,真可當上老西安的名字!
外賣自取
2020-10-13 495 瀏覽
第一次食西安菜,估唔到有少少驚喜!店舖唔算特別顯眼,平時見到都未必會入去。店內環境細,座位唔多。店內有個開放式廚房可以見到師傅不斷搓麵糰同拉扯麵條,好有趣。❤️油潑手工扯麵 $54呢款係撈麵,無湯咖!麵條好有咬口,又闊又厚又韌又彈牙,係我鐘意食嘅口感!加埋佢哋自家製辣椒油,辣得嚟又香,少少後勁,唔算太辣。仲有紅蘿蔔絲、青瓜絲同魯肉碎比你解下辣。雖然眼見份量唔多,初頭以為會食唔飽,最後結果飽到食淨少少😝好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️(3/5)鐘意食辣又未試過扯麵嘅朋友必試!扯麵口感新奇,一試上癮!😋

❤️油潑手工扯麵 $54
油潑手工扯麵
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️(3/5)
鐘意食辣又未試過扯麵嘅朋友必試!扯麵口感新奇,一試上癮!😋
2020-09-29 945 瀏覽
老西安,是馬鞍山難得一見的特色小食店,如果在這邊工作,沒有試過好像太過浪費。高頭大馬的侍應哥哥,定還是年輕老闆,看見食客在大熱天時進來店點子,非常之周到的,告訴你門口比較熱,然後還拿出一小把電風扇,👏確實難得。油潑手工扯麵,看了看餐牌,還是點了個扯麵,因為這款沒有湯,😻是撈麵的,那麼就能更加吃到這種闊條麵的質地以及它的彈牙程度。🤘🏾扯麵,據知是陝西省和山西省的地方傳統麵食。極為寬闊,果然沒有令人失望,又粗又闊,麵條味道香濃,再加上混入了蘿蔔絲以及青瓜絲、肉碎,還有少許魯肉切粒,加點店方的自家製辣椒油,味道香濃。原來餐牌上寫上一隻辣椒🌶️的確不算太辣,而且這種辣椒油,亦都與桌上面那一瓶辣椒油,其實一樣,如果食客覺得不夠辣,可以使用桌上那瓶辣椒油再加到麵中,這種辣味,不算太過辣,辣得來又香,但又不是麻辣火鍋那種麻辣香。酸梅湯,本身在看看有什麼飲品,發現原來加$8可以有小食及飲品,就一併過試一試酸梅湯以及小食。酸梅湯,亦都是近來看過最美味的,他除了酸梅味之外,還有一層甜味,另外有一種甘香,都是比較難得的相信都是自家製,不知加了什麼材料才能有那種甘香的味道。🤔皮蛋細細碟,雖然不是流心,但是加點醋

油潑手工扯麵

自家製辣椒油,味道香濃。

原來餐牌上寫上一隻辣椒🌶️的確不算太辣,而且這種

皮蛋細細碟,雖然不是流心,但是加點醋以及辣椒味道,
亦都可以用來拌麵,味道不錯。
這個餐,合計就比較划算,有麵條、小食及飲品,六十多元,比起上面連鎖的海南雞等等划算、特別。

不知是不是家族生意,除了一名伯伯之外,還有一名年輕的小夥子落單以及端菜,這個小夥子高頭大馬,但是禮貌彬彬,非常之服務周到。
午餐
2020-09-23 414 瀏覽
第一次食西安菜,其實味道係點我都唔知🤣 油潑手工扯麵 $54 即係用滾油潑落去,加上自製辣椒油,微辣,辣得黎又幾特別幾香,手扯麵好濶好有咬口,仲配有豬肉,青瓜絲,蘿蔔絲另加$12 有一款小食及一杯飲品小食試左皮蛋,唔好譚仔咁濃咁辣,都係佢地師傅自製既辣椒油整,而飲品係祖傳秘製酸梅湯,哎呀,我唔識欣賞,一入口,我覺得飲緊咳藥水既味道雞絲涼皮 $28 小小辣小小酸,味道唔錯,雞絲好少,咁樣貴多$10 唔太化算西安肉夾膜 $10 薄脆既麵包包住D肉絲,肉絲有D dry,無乜特別P.S. 店舖細細,服務態度好好,價錢又唔貴,免加一
第一次食西安菜,其實味道係點我都唔知🤣

另加$12 有一款小食及一杯飲品

P.S. 店舖細細,服務態度好好,價錢又唔貴,免加一
2020-09-20 347 瀏覽
小小的餐館,選擇不算太多,我們叫了一個炸醬手工扯麵,一份涼皮,兩款肉夾膜,可以配餐所以加了豆腐及酸梅湯。手工扯麵雖及不上西安正宗的biang biang麵,但勝在棉質夠煙韌,而且還是人手即拉,建議吃乾拌的會較好。看起來似份量不多,但其實都很飽肚。肉夾膜叫了一個豬、一個牛,牛的配以醬汁所以覺得比較惹味,沒那麼乾涸。而且非常熱辣,味道也算不錯。如果豬肉可以加添孜然粉應該更吸引(大概店家配合香港人口味有調整過吧),size較一般肉夾膜小但$10也是正常價錢。
2020-09-19
2020-07-29 382 瀏覽
我超鍾意食有咬口嘅麵,程度係食親拉麵都揀超硬麵,叫親出前一丁都要另外叮囑要硬麵底,呢度嘅麵就好滿足到我!最鍾意佢個油撥扯麵,感覺有少少似闊版嘅刀削麵,亦有啲似食緊厚身粉皮,好煙韌嘅口感,而且都幾爽滑,加埋啲辣油香味,辣辣地好惹味,唔好睇佢好似得幾片嘅麵,食下食下好飽肚,如果係澱粉fans一定會喜歡!另外佢仲可以加埋套餐,加12蚊有一款小食同飲品,豆腐唔太甜,少食份量多,青瓜同皮蛋都係我嘅至愛,樓面個哥哥都好好人,好用心介紹食物,推介!

油撥扯麵
2020-07-27
10 分鐘 (外賣自取)
油撥扯麵
2020-07-27 184 瀏覽
馬鞍山小店不多,有heart而又好食的選擇更少。幾個月前初訪了老西安,餐廳感覺樸實,有家庭感覺,餐牌選擇不算很多但絕對滿足到喜歡北方口味、嗜辣不嗜辣等不同人的口味,甚至有素食選項,有驚喜。琴日諗住疫情期間多支持小點,中午吃了番茄雞蛋扯麵,配豆漿和海帶。滿足又消暑。之前幾次都吃了不同的麵食,實際哪款已經忙了,只是款款都好吃,普通廣東口味的我也很喜歡❤️留意到店舖的凍飲經常欠準備,有時只得常運選擇,要多留意,尤其天氣熱客人很需要凍飲😂😂

2020-04-14 567 瀏覽
店内气氛轻松愉快,看起来是family business,大家有爱又体贴,会度体温和提供包口罩的纸。 肉夹馍小小一只,让我有机会试了三种味道,饼皮烘得脆脆的,原味 牛肉 素三丝各有特色,当然我还是最喜欢原味。面简直不要太好吃,手抻面和棍棍面都很有嚼劲。自家制豆浆豆味香浓,有淡淡的甜味。凉皮酸辣可口!迫不及待再来尝试其他菜色!
面简直不要太好吃,手抻面和棍棍面都很有嚼劲。
自家制豆浆豆味香浓,有淡淡的甜味。
凉皮酸辣可口!迫不及待再来尝试其他菜色!
2019-12-18 569 瀏覽
去過西安旅行,食過西安ban ban 麵。估唔到係香港馬鞍山的老西安麵店都食到。佢哋的麵條真係同西安一樣味道,好食!肉夾饃都好好味,熱辣辣、脆卜卜的包夾香辣牛肉或肉碎。佢哋的麵是純人工造的,睇住師傅即拉即煮。麵身爽彈、配上不同的配料香酱汁,正!主要有炸醬和潑油。喜歡辣嘅可以揀潑油,辣油好香。炸醬都唔錯。另外食麵的時候加少少佢哋自家辣椒油。呢個辣椒油唔係好辣,但好香。加上麵上面撈嚟食,令到成碗麵更香。老闆應該是西安人,幾nice 。
肉夾饃都好好味,熱辣辣、脆卜卜的包夾香辣牛肉或肉碎。

老闆應該是西安人,幾nice 。
2019-12-12 511 瀏覽
突然想食涼皮,search 一下馬鞍山老西安有膽粗粗入到去咁啱晚市時間食涼皮又好似唔夠飽就叫左個酸湯手工扯麵我中意扯麵個口感同埋麵唔會發脹個人覺得酸湯唔錯好飲係材料有啲少第二次同朋友去食叫左秘制高湯牛肉手工扯麵係清湯,清湯味道都唔錯好濃味少少嘅朋友可以自己加辣椒油(個人覺得佢辣椒油唔辣,同埋好似有加孜然粉)牛肉可能風乾過,會柴,但有分明嘅牛肉味食過兩次覺得唔錯如果配菜多返啲會更好加$12有小菜同野飲非常開心有呢個選擇
突然想食涼皮,search 一下馬鞍山老西安有
膽粗粗入到去
個人覺得酸湯唔錯好飲
係材料有啲少
第二次同朋友去食
叫左秘制高湯牛肉手工扯麵
係清湯,清湯味道都唔錯
牛肉可能風乾過,會柴,但有分明嘅牛肉味
食過兩次
覺得唔錯
如果配菜多返啲會更好
加$12有小菜同野飲
非常開心有呢個選擇
2019-12-01 305 瀏覽
好鍾意食辣嘢,開咗咁耐都未試過「老西安」,就入去試吓,點知有驚喜,叫了牛肉麵同拌麵,牛肉麵個湯真材實料,冇味精,手工麵非常有彈性,正!拌麵又係好正,個辣好香好香,冇味精,食完有回甘!店舖乾淨整齊,服務態度非常好。一定會再嚟!
店舖乾淨整齊,服務態度非常好。
一定會再嚟!
2019-10-05 438 瀏覽
棍棍麵 手工扯麵都好好味😋😋😋😋成日食番茄雞蛋棍棍麵😚😚素肉絲肉夾膜都好清甜🤩啱晒素食者野食唔貴 餐廳坐得幾舒服😝😝老闆好好人😆因為我成日嚟食應該記得我啦下次應該試埋油潑棍棍麵/手工扯麵🤤
棍棍麵 手工扯麵都好好味😋😋😋😋

• 番茄雞蛋手工扯麵
  • 素三絲夾膜
  • 番茄雞蛋棍棍麵
2019-08-29 454 瀏覽
陝西人嘗試hk的家鄉菜老闆是老鄉,鄉音好親切!點了酸湯扯麵、油潑棍棍麵、麻醬酸辣涼皮、肉夾饃。扯麵很筋道,口感很棒,做的很像陝西的感覺了。推薦推薦!棍棍麵質感不符合陝西人的追求🤣涼皮!!吃第一口後兩眼放光!!真的就是家裡的味道!酸辣可口,麻醬不會喧賓奪主!在北京都沒吃到這麼好吃的涼皮🤦‍♀️肉夾饃的肉太瘦了,如果肥肉多一點點會更好喔陝西人真誠推薦扯麵和涼皮✌️總體來說是很棒的explore,還會再去的~
陝西人嘗試hk的家鄉菜
扯麵很筋道,口感很棒,做的很像陝西的感覺了。推薦推薦!
棍棍麵質感不符合陝西人的追求🤣
肉夾饃的肉太瘦了,如果肥肉多一點點會更好喔
陝西人真誠推薦扯麵和涼皮✌️
總體來說是很棒的explore,還會再去的~
酸湯扯麵/油潑棍棍麵/麻醬酸辣涼皮
2019-08-29
酸湯扯麵/油潑棍棍麵/麻醬酸辣涼皮
  • 扯麵
  • 酸辣麻醬涼皮
2019-08-29 268 瀏覽
扯麵係手工製作,油潑麵同埋涼皮嘅調味料都幾正喎,非常地道。價錢都唔貴,喺香港好難搵到咁正宗嘅陝西菜啦,尤其麵條嘅質素真係好難得。以後應該會經常來,強烈推薦!!!
2019-08-29
  • 酸湯手工扯麵
  • 雞絲涼皮
2019-01-22 1074 瀏覽
經過見到個店名叫老西安,門面細細招牌字體大大隻,在對面馬路遠遠也見到。 門口貼咗餐牌,價錢唔平又冇午餐或下午茶餐。 見店內冇其他食客,正在猶豫之際,看見門口有一幅雜誌介紹這餐廳報導,感覺又好似幾特別。 麵店內得幾張細枱,地方也算乾淨。 也有些新特別推介,其中一款孜然炒牛肉湯麵,加$12有小食加飲品。 首先來了碟紅油皮蛋,皮蛋切得整齊有溏心,但皮蛋味道有點乸口,不過紅油味道也夠香。 熱豆漿甜度適中,但豆味較淡。 孜然味道十分濃,當攪動麵條時孜然粉沬浮現在湯面上。 麵條質感十分好,吃得出新鮮製作味道。 不過以這個價錢,牛肉份量就似乎太少。