2024-04-02 44 瀏覽
早排專登嚟到大埔,就係想試下兩間出名嘅燒賣,根據傳媒喺2022年嘅報導,呢一間舖頭嘅燒賣,其實係師承區內另外一間出名嘅小食檔嘅燒賣,但係呢個徒弟好好,避免去用同一樣嘅食材去製造燒賣,呢度主打嘅係芫茜燒賣。唔使擔心,因為我都係好怕食啲太勁芫茜味嘅人,呢度嘅芫茜燒賣唔係非常重口味嗰款,反而有一種陣陣嘅清香,感覺非常之清新。(可能重口味嘅人士就會覺得唔夠喉喇)最重要嘅係鯪魚肉同芫茜係夾到嘅。如果真係真係好驚芫茜嘅話,佢哋呢度都有走芫茜嘅版本可以畀你食。
早排專登嚟到大埔,
就係想試下兩間出名嘅燒賣,
根據傳媒喺2022年嘅報導,
但係呢個徒弟好好,
避免去用同一樣嘅食材去製造燒賣,
呢度主打嘅係芫茜燒賣。

唔使擔心,
因為我都係好怕食啲太勁芫茜味嘅人,
呢度嘅芫茜燒賣唔係非常重口味嗰款,
反而有一種陣陣嘅清香,
感覺非常之清新。
(可能重口味嘅人士就會覺得唔夠喉喇)
最重要嘅係鯪魚肉同芫茜係夾到嘅。
如果真係真係好驚芫茜嘅話,
佢哋呢度都有走芫茜嘅版本可以畀你食。
2024-03-13
2024-01-04 237 瀏覽
我已經一段時間沒有食牛腩蛋治但今日一試,超級進步拉絲芝士好夾牛腩的香三文治烘底,烘得剛剛好,熱的上枱,一試難忘可以再來encore加上一杯黑糖仙草奶茶(熱的)帶給我很滿足的上午
我已經一段時間沒有食牛腩蛋治
但今日一試,超級進步
拉絲芝士好夾牛腩的香
三文治烘底,烘得剛剛好,熱的上枱,一試難忘
可以再來encore
加上一杯黑糖仙草奶茶(熱的)
帶給我很滿足的上午
2024-01-04
早餐
用餐優惠
團購
  • 牛腩蛋芝士三文治
2023-12-24 233 瀏覽
老虎岩是一家以全日餐(茶餐)聞名的餐廳,他們的菜單中有一些經典美食值得推薦。首先,他們的蒸原味芫茜燒賣是一道必試的點心。這款燒賣以鮮嫩多汁的豬肉為主,加入了芫茜的香氣,口感豐富。此外,他們的手工燒賣也是非常受歡迎的選擇。無論是蒸的還是炸的,這些手工燒賣都有著香氣四溢的內餡和酥脆的外皮,讓人垂涎欲滴。另外,老虎岩的金茶王奶茶是一杯不能錯過的飲品。這杯奶茶擁有濃郁的茶香和順滑的口感,甜度適中,非常好喝。不僅如此,老虎岩的奶茶還具有獨特的口感和香氣,讓人一喝難忘。總而言之,老虎岩的全日餐點心和奶茶無論是口味還是品質都非常出色。無論你是想品嚐道地的香港茶餐廳美食還是喝一杯濃郁的奶茶,老虎岩都是一個不錯的選擇。
2023-12-24
進入老虎岩,點左份手打魚肉燒賣,首先就係賣相吸引到我👀。鮮豔既蒸籠裡頭嘅燒賣圓滾滾、煙騰騰,仲撲鼻而來嗰股野真係勁香呀!一口咬落去,魚肉香味十足,肉質鮮美得黎彈牙,豬肉嘅香味亦都相當濃郁。啲燒賣汁水多,好惹味都唔滯口😋。配埋個辣椒油更加係錦上添花,辣得啱啱好,一啖咬落去過後喉嚨暖笠笠嘅,完全唔會辣辣地搞到人辣死辣活。每啖食落都覺得好滿足,真係少少癮口。同桌隔籬嘅熟客見我咁投入,仲笑住同我講:「呢度嘅燒賣,真係好似你食得咁,叫做勁正!」咁樣真材實料、有傳統味道嘅燒賣,真係唔俗👍!呢間舖頭真係掂爆,味道正,份量又夠,下次有時間一定仲要再黎試埋其他招牌。有得食咁正宗嘅港式點心,真係幸福到講唔出!

2023-11-09 210 瀏覽
[老虎岩(第6座)潮式粉麵咖啡]好耐冇食過老虎岩🙂🙂之前好鍾意食佢的牛饕河(牛腩、牛三寶、汕頭牛丸)😙😙我印象中佢係有早餐就去食下啦🐮🐮招牌牛三寶河- 有牛孖筋、金錢肚、牛膀今次食真係有D失望🙁唔知點解碗麵咁咸既牛三寶就正常發揮冇左以前個種好好食的感覺🥹🥹原味燒賣- 不嬲都知佢地的燒賣係手打的👍🏻今次點解好似隔左夜咁🙁同埋以前覺得彈牙, 但而家覺得係有D膠膠地咁同埋上枱好似唔夠熱有D失望🥹🥹期望佢變返以前的水準🙂🙂回頭指數(10分) : 5分✓ ✓ ✓ ✓ ✓價錢(5分):💰💰💰味道(5分):😋😋打卡(5分):😊😊
[老虎岩(第6座)潮式粉麵咖啡]
好耐冇食過老虎岩🙂🙂
之前好鍾意食佢的牛饕河(牛腩、牛三寶、汕頭牛丸)😙😙
我印象中佢係有早餐就去食下啦

🐮🐮招牌牛三寶河
- 有牛孖筋、金錢肚、牛膀
今次食真係有D失望🙁
唔知點解碗麵咁咸既
牛三寶就正常發揮
冇左以前個種好好食的感覺🥹🥹

原味燒賣
- 不嬲都知佢地的燒賣係手打的👍🏻
今次點解好似隔左夜咁🙁
同埋以前覺得彈牙, 但而家覺得係有D膠膠地咁
同埋上枱好似唔夠熱
有D失望🥹🥹

期望佢變返以前的水準🙂🙂

回頭指數(10分) : 5分✓ ✓ ✓ ✓ ✓
價錢(5分):💰💰💰
味道(5分):😋😋
打卡(5分):😊😊
2023-10-28 194 瀏覽
今日諗住去食蔡潤記,點知已經打烊了,見到老虎岩就去睇下,冇人但都可以試下,第一次去,冇諗過叫左個魚饕麵,一來到就比左個未煮開既麵餅加三粒魚蛋(厚實)唔知點解又比左魚角和炸燒賣(其實係寫炸魚皮)響諸多不滿既情況下,一食就覺得中伏!以後都唔會再來!原本個餐係$49 包杯免費既茶走!初時冇講,我哋後來睇到追埋杯茶走,點知又係一杯勁失望既茶走🥹🥹我們今次去食既味道真的不可一,也不可再🙈🙈🙏🏻🙏🏻
2023-10-28
2023-06-04 606 瀏覽
叫咗一個魚蛋幼面,個碗面黎到個店員已經成隻手指公插在碗入邊。 d 幼面 一Pat 野咁,煮到過晒龍🌚🌚🌚🌚🌚🌚 個面超難食 ,個湯又無味 得4粒魚蛋 仲要有陣膠味唔會再食
唔會再食

2022-11-08 897 瀏覽
已經光顧了數次的老虎岩潮式粉麵,一直出名嘅係手打魚肉燒賣。在試過牛腩粉麵後發覺牛腩粉麵亦相當不錯。牛腩入味,肉質柔軟,湯底濃味亦可選擇多牛腩汁。今日亦點了一個炸燒賣,手打燒賣品質一如既往,能嘗到豬油的味道!
已經光顧了數次的老虎岩潮式粉麵,一直出名嘅係手打魚肉燒賣。
在試過牛腩粉麵後發覺牛腩粉麵亦相當不錯。
牛腩入味,肉質柔軟,湯底濃味亦可選擇多牛腩汁。
早排在電視上看到節目,介紹這間店舖的芫荽燒賣及辣椒油,今日專登去試一試!首先,看到餐牌上的燒賣是有芫荽的,但是原來文字上是沒有寫上,我就是沒有看到文字,那就中伏了!食物飲品到齊可以試試,燒賣算是飽滿,但味道不夠,辣椒油不是想像中那般香,只有死咸!不過炒蛋牛腩芝士多士算好食,有濃濃的牛油香味,熱度也足夠!最後凍奶茶,雖然未算難飲,但茶奶都不夠香,只是一般飲得入口!最後埋單順便問下,反正來了,辣椒油可以買走嗎?職員回答要自己帶器皿來盛載,我心諗那就不用了,反正又唔係太好食,仲要咁麻煩,慳番!本來好想劣評,但見份麵包都Ok!伙記態度又未至於太差,放你一馬!但下次經過都應該唔會光顧了!

不過炒蛋牛腩芝士多士算好食,有濃濃的牛油香味,熱度也足夠!
2022-09-03
老虎岩本身係潮式粉麵舖主打滷水牛腩近年最出名仲有賣自家制芫茜手工燒賣😝今次難得入到大埔就試埋牛腩蛋芝士三文治🥪牛腩蛋芝士三文治(半份)手打魚肉燒賣3粒 $42🌟👼🏻牛腩蛋芝士三文治(半份)🥪一上枱已經聞到好香外表睇已經見到好足料😆包底有烘過勁脆卜卜食落好似炸過咁☺️牛腩粒屬於半肥瘦食落軟腍唔乾身味道唔會太濃味蓋過曬其他材料炒蛋嫩滑加埋新鮮嘅蕃茄同半溶芝士🧀食落口每一啖都好豐富好滿足🥯小編們當日已經有少少飽🤫但係都仲係食到停唔到口可見呢個三文治有幾正🥹👅味道:8.5/10🙋🏻‍♂️推薦:8.5/10👼🏻手打魚肉燒賣味道正正常常不過不失咁但外皮比外面食到嘅魚肉燒賣黏口唔知點解感覺上唔點豉油比較好食當三文治同燒賣放埋一齊比較燒賣比較失色🤔👅味道:6/10🙋🏻‍♂️推薦:5/10👼🏻芫荽燒賣4粒 $16食落芫茜味並無想中咁重芫茜控可能會有啲失望外皮同原味一樣係有少少黏整體黎講並唔係太特別價錢上都比較貴👅味道:6/10🙋🏻‍♂️推薦:6/10📌老虎岩嘅牛腩蛋芝士三文治真係好驚艷到小編,真係好推薦!🤩小編今次就無試到粉麵,下次要試埋好出名嘅牛饕河🫡‼️以上食評只反映當日食物質素及本人主觀感受
老虎岩本身係潮式粉麵舖主打滷水牛腩

🙋🏻‍♂️推薦:6/10

‼️以上食評只反映當日食物質素及本人主觀感受
手打燒賣
2022-04-04 1147 瀏覽
呢一間店有一個出咗名嘅燒賣,芫茜燒賣我都係慕名而來。買咗2串8粒,16蚊一串嚟講性價比就唔算高,但味道就真係唔錯第一啖咬落去已經有濃郁嘅芫茜味,而且係一路食一路更加出味,肉質有啲似豬肉燒賣,而且佢蒸嘅時間都控制得好好,唔係嗰啲蒸到甩哂皮嘅,啲皮都仲爽身,煙靭。配番佢嘅豉油,濃而不鹹,辣椒油香而少辣。食到佢樣樣都係自己整出嚟。

呢一間店有一個出咗名嘅燒賣,芫茜燒賣
我都係慕名而來。
芫茜燒賣
外賣自取
芫茜燒賣
2022-02-25 845 瀏覽
燒賣一直都係我掃街必食既街頭小食,特別係配上惹味既辣油。路過見到老虎岩門外貼左張剪報,話有出名手打魚肉燒賣,於是比個機會試下,睇下係咪名副其實。落完單,好快就有熱啦啦蒸出來既燒賣拎上手,夠曬熱啦啦。燒賣既熱力令上面既辣油揮發,未食先聞到陣辣油香。燒賣食落有咬口,彈牙,而且魚味比起之前食過既重,好食。睇相好似好多辣油,其實就唔會太辣,而完全蓋過燒賣味,不過食完2串後覺得有d咸,要過7仔買野飲啷啷口。
燒賣一直都係我掃街必食既街頭小食
,特別係配上惹味既辣油

2022-01-22 901 瀏覽
熱賣手打燒賣🌈隱藏人氣牛饕麵店🌟《蒸手打燒賣》$10/4粒很煙韌,皮也很薄,不錯。另外更有炸手打燒賣和芫茜燒賣,也滿吸引。《牛饕配幼麵》$48饕讀音為滔,此牛部份口感軟嫰,帶有細緻的油脂瘦肉,很有滿足感!👍🏻👍🏻👍🏻好吃!老虎岩乃是舊樂富的名稱,現搬來大埔仍用舊名。🌅總結:燒賣、牛饕必食!🌟
熱賣手打燒賣🌈

隱藏人氣牛饕麵店🌟

《蒸手打燒賣》$10/4粒
很煙韌,皮也很薄,不錯。
另外更有炸手打燒賣和芫茜燒賣,也滿吸引。

《牛饕配幼麵》$48

老虎岩乃是舊樂富的名稱,現搬來大埔仍用舊名。🌅

總結:燒賣、牛饕必食!🌟
2022-01-05 710 瀏覽
好鐘意食點心,尤其係蝦蛟燒賣💓之前去左一間茶餐廳唸住食個下午茶,但竟然俾我發現竟然茶餐廳都有燒賣食,佢並唔係普通既魚肉燒賣,而係茶樓先食到既蒸點燒賣,從來都無估到係茶餐廳會食得到,除左蒸燒賣仲有炸燒賣😍咁特別,緊係要叫返碟試下啦 🤤
好鐘意食點心,尤其係蝦蛟燒賣💓
咁特別,緊係要叫返碟試下啦 🤤
下午茶
2021-12-01 871 瀏覽
入開大埔,特登去試吓呢間手工燒賣。知道佢有芫荽燒賣同原味燒賣兩種,就兩款都買來試吓,仲每樣大手購入左八粒。芫荽燒賣 $14/4粒望落已經知道有好多芫荽,之但係咬落芫荽味又唔算做非常之濃郁,只係間唔中咬到芫荽嘅時候散發到出嚟嘅味道,比起想像中嘅芫荽燒賣好似爭咁少少。原味燒賣 $10/4粒呢款識落感覺好微妙,有啲似係豬肉燒賣,又有啲似鯪魚肉燒賣,最後嘅感覺總結來講,就係好多肥豬肉嘅鯪魚肉燒賣,唔算非常特別,燒賣皮有少少痴牙,肉質就彈牙,食到手打嘅感覺。不過價錢就真係略貴,店員態度又麻麻地,所以都未必會返轉頭啦~又一力推燒賣?

芫荽燒賣 $14/4粒

原味燒賣 $10/4粒