2025-07-01
今晚同班friend殺入荃灣海之戀商場,專登嚟試呢間人氣爆燈嘅「老掌櫃東北菜館」🔥。裝修簡約得嚟有啲懷舊feel,但重點係——啲餸真係有料到!😋🦆 北京填鴨(半隻)一上枱已經聞到陣陣鴨香,鴨皮燒到金黃香脆,咬落去「咔嚓」一聲,脆得誇張!🤤 皮下油脂啱啱好,唔會膩,仲帶少少焦香。片皮功夫唔馬虎,鴨肉連皮切得靚仔,配埋甜麵醬、青瓜絲、京蔥,再用薄餅包住一啖咬落去——簡直係幸福嘅味道!💥🍜 秘製牛奔刀削麵呢碗麵真係大到嚇親我哋!😳 麵條刀削得厚薄適中,煙韌彈牙,吸晒牛肉炆汁精華。牛肉份量唔手軟,件件都炆到入晒味,鬆化得嚟又唔會散,牛味濃郁得嚟唔鹹,食到最後一啖都唔覺heavy。💪 加埋啲蔥花點綴,香氣再升級!白菜煎餃(10隻)煎得金黃香脆,底部脆卜卜,咬開見到白菜豬肉餡料滿滿,唔係得個樣!🌱 餃皮煙韌唔會太厚,餡料清甜唔油膩,仲有啲湯汁滲出嚟,配埋辣油一齊食,正到飛起!🔥💰 價錢親民,份量足,味道正宗,難怪日日都爆場!😎 無加一服務費,CP值爆燈💥。下次一定要試埋佢哋嘅酸辣湯同高力豆沙!
🦆 北京填鴨(半隻)
🍜 秘製牛奔刀削麵
白菜煎餃(10隻)
💰