2018-06-14 111 瀏覽
今日約左個朋友出旺角食午餐,心血來潮想食辣野🤤🤤朋友話食過老川皇唔錯,咁就一於去試下午市價錢好經濟實惠,抵過去食茶餐廳A類一個餸跟飯都係$45,碟餸重要唔係細碟本身餐廳都幾大間寬敞,午市過後人唔多,靜靜地又坐得舒服,唔錯四川涼麵配牛𦟌牛肚$36麵質彈牙,花生脆口,配上適量既麻醬確係滋味尖椒雞腎$45呢碟真係非常惹味,雞腎份量好足,爽口又有咬感,尖椒微辣,配飯真係一流酸菜豬肚$45真係碟碟都好足料川北涼粉$38滑漏既涼粉配上又香又麻既辣醬色香味俱全

午市價錢好經濟實惠,抵過去食茶餐廳

A類一個餸跟飯都係$45,碟餸重要唔係細碟

四川涼麵配牛𦟌牛肚$36
麵質彈牙,花生脆口,配上適量既麻醬確係滋味

尖椒雞腎$45
呢碟真係非常惹味
,雞腎份量好足,爽口又有咬感,尖椒微辣,配飯真係一流

酸菜豬肚$45
真係碟碟都好足料

川北涼粉$38

滑漏既涼粉配上又香又麻既辣醬

色香味俱全

2018-06-12
午餐
2018-06-05 119 瀏覽
嚟得油尖旺,想食辣野真係無可能唔食呢間,老字號又正宗嘅川菜專家今時今日有幾耐餐廳會坐無虛席?晚市7點已經滿座了,而且仲開始要等位,證明呢間真係實力相當啦!雖說傳統,不過為方便顧客,以禁鐘嚟點菜,咁就唔洗擔心開不了口,又或者搵唔到人服務啦!老川皇其中最出名的是重慶燒。其中燒茄子絕對係招牌必食!首先,茄子一條開邊,令到所有茄肉都可以食到;其次,係上面嘅辣粉鋪面全條茄子,令到本身無味嘅茄子非常香口。夾起一條茄肉,每條的茄肉心好入味。平時好怕食茄子會好腥,但呢度無呢個感覺。除左茄子之外,仲有雞全翼都真係好正!首先,雞翼全隻烤焗,再配上重味的孜然粉,所以味道真係一流!點了一份拌麵,拌麵嘅辣味唔算好重,麵質與油麵相仿,如果怕油膩的就唔好食啦,因為有好蛋的辣油在底,但味就好夾!嚟得食川菜又點可以無重慶四川酸辣粉呢?話明正宗四川餐廳,梗係要試一試啦!辣味十足,而且又唔會太咸,絕對要試

2018-05-31 121 瀏覽
天氣太熱,沒有什麼胃口,所以就像食些辣的食物,衝擊一下味蕾!今天就去了朋友介紹的老川皇!準備刺激的晚餐!晚上7點多到了老川皇,還好不用等位,因為到了7點半已經滿座了。看看餐牌,價錢還蠻平民化,怪不得有這麼多人來食。我們點了酸辣粉($26), 口水雞($58) 和辣子軟殼蟹($142). 辣度可以自己選的,我們全部都選了小辣,過癮以下就好!酸辣粉的酸辣味道剛剛好,紅薯粉QQ的,很煙韌,有咬口!口水雞的分量雖然不大,可是雞肉都是蠻多的,不會太多骨頭,雞肉也很嫩滑,這道菜看到每一枱差不多是必叫的!辣子軟殼蟹真是第一次食,軟殼蟹切到小塊,炸到很香口,比起平時食到的辣子雞有另外一種風味。反而覺得不是很辣,下次可以試試中辣呢!

酸辣粉的酸辣味道剛剛好,紅薯粉QQ的,很煙韌,有咬口!

2018-05-29
  • 酸辣粉;
  • 口水雞
  • 辣子軟殼蟹
2018-05-27 142 瀏覽
旺角有三間老川皇,唔知有咩分別的情況下我去了歐美廣場的那一間。一心想食辣食的我,想也沒多想就走了入去。餐廳的面積好大,有好多張枱,環境闊落。整個感覺有點像去了大陸的食肆,一入內就聞到好大陣辣味。餐牌上的食物大部分都係辣,就連菜都會加有辣椒。無錯,呢個娃娃菜就係加有刴椒所製作。食落有少少辣但又無好over。涼伴海蜇係麻辣的,有好多香菜,中意食四川菜的朋友要注意。涼麵個麵底就$24,每個餸加$6。好似食車仔麵咁。呢個酸菜就最抵食,$55一大鍋,味道都唔錯,但就係骨多,食時要小心。

餐牌上的食物大部分都係辣,就連菜都會加有辣椒。
娃娃菜

海蜇

涼伴海蜇係麻辣的,有好多香菜,中意食四川菜的朋友要注意。
涼麵

涼麵個麵底就$24,每個餸加$6。好似食車仔麵咁。
酸魚套餐

2018-05-26
娃娃菜
海蜇
涼麵
酸魚套餐
2018-05-26 140 瀏覽
🌶水煮魚片(1斤) $132呢度嘅主打一定係水煮系列啦!雖然睇落好多辣椒,但係如果揀小辣嘅話,其實都接受到架~ 好似我唔太識得辣,但係都食到👍🏼 如果你想食好辣,當然可以嗌超辣啦!😂🌶四川涼麵 $26好惹味嘅涼麵啊!落咗小小花椒油,更加帶出佢嘅香味😋🌶全炸小饅頭 $34其實我超鍾意食炸饅頭😍 點煉奶食超好食!🌶欖菜龍鬚豆 $65好少地方有得食龍鬚豆,不錯~珍珠奶茶 $19不過等位同上菜都需要時間等,有充裕時間慢慢食至好去啦~
🌶水煮魚片(1斤) $132

🌶四川涼麵 $26
好惹味嘅涼麵啊!落咗小小花椒油,更加帶出佢嘅香味😋

🌶全炸小饅頭 $34
其實我超鍾意食炸饅頭😍 點煉奶食超好食!

🌶欖菜龍鬚豆 $65
好少地方有得食龍鬚豆,不錯~

珍珠奶茶 $19

不過等位同上菜都需要時間等,有充裕時間慢慢食至好去啦~
2018-05-20 136 瀏覽
慘遭詐騙, 什麼老川皇, 完全不是川味,一丁點都沒有花椒,只有辣味(中辣=小小辣), 香味還可以, 但沒有麻味是什麼川菜,我在成都·昆明·深圳·東莞·珠海食川菜完全不是這個味,得個樣似點, 真係呃人哋未食過川菜就叫 老什麼川什麼皇,叫d老細唔去四川都番下深圳,有時旺未必正宗, 不過佢改到個名 咁老 咁川 咁皇, 香港雖然冇諗過會食咁正宗嘅川菜, 但係都未食過咁唔似川菜嘅川菜, d菜味道酸辣未及貴州, 辛辣未及湖南,四不像, 味道好不好見仁見智 但一定不是川味道
2018-05-20 146 瀏覽
食辣食上癮😋“唔食辣真係冇咗人生一半樂趣”我地一班fd嘅口頭禪😂經過呢間,比個招牌吸引咗~好地道嘅感覺🔥真係冇令我地失望👍又平又好食😝香辣味嘅烤魚🐟我地叫咗小辣🔥小辣對於我地黎講啱啱好,越食會越辣🔥魚肉好滑,入面都有一d配菜,留起最後食會更好味😋茄子真係好好食❤表面睇會有少少燶,但入面好滑👍而燒茄子嘅甜味就會出d,都好好食~必試💕蟹粉豆腐睇落去就普普通通咁,但好有鮮味又滑,餸飯一流❤例牌嘅樟茶鴨,有d少,有d乾,有d鹹,但肉質ok嘅,配飯食會好d呢個大腸比較多肥膏起入面,我揀曬d瘦嘅黎食😂反而我覺得青椒好食d😋
真係冇令我地失望👍又平又好食😝

蟹粉豆腐睇落去就普普通通咁,但好有鮮味又滑,餸飯一流❤

• 蟹粉豆腐
  • 烤魚
  • 茄子
2018-05-18 139 瀏覽
聽聞夏天食辣野係可以解熱,所以我好鍾意食四川菜。依度嘅午市套餐非常之抵食,價錢平之餘選擇多,份量亦大。尖椒皮蛋係我每次食四川菜必要嘅小食之一,依度用嘅係正宗嘅四川皮蛋同平時食開嘅黑色皮蛋吾一樣,蛋香味更濃。口水雞肉質嫩滑,配上麻辣醬汁送飯一流。涼拌土豆絲份量比我想像中多,每條土豆絲都切夠幼細,口感爽脆,酸辣嘅味道令人開胃。水煮牛肉上枱果一刻完全嚇親,因為實在太大份完全唔似一個午市套餐,面頭鋪們辣椒同辣油,內裏嘅牛肉份量亦好大方,味道雖然唔算太辣,但就充滿花椒嘅香氣。
尖椒皮蛋

口水雞餐

口水雞肉質嫩滑,配上麻辣醬汁送飯一流。
涼拌土豆絲

水煮牛肉餐

2018-05-18 1661 瀏覽
今日同朋友行開旺角 有朋友心血來潮突然話想食辣嘢 咁啱身邊就有間食四川菜嘅叫做老川皇 咁我哋就會一齊入去食晏身為一個唔食得辣嘅人 我入到去第一樣問職員嘅問題就係 啲嘢食可唔可以揀好少或者唔辣? 職員亦都好細心咁樣講話可以嘅 好啦咁我哋首先就叫咗一個鐵板黃鱔 黃鱔非常之肥美 魚味香濃 而且炒得非常之香口 少少辣 係我接受範圍入面 非常之開胃跟住就叫咗另一個鐵板 就係鐵板水晶粉呀 呢道菜比黃鱔辣好多 所以我食咗幾啖就食唔到 但係佢呢種辣除咗令我額頭冒汗之外亦都覺得非常之刺激 鍾意食辣嘅人應該都會鍾意嘅好啦 之後就呢一個樟茶鴨 味道同埋出面食嘅琵琶鴨差唔多 但係佢嘅質感比起琵琶鴨更加乾身 而且佢有一種樟木嘅味道 幾特別幾好食 值得一讚最後就食埋甜品喇 甜品就係紅糖糍粑 相對上呢個嘅味道比較清淡 糍粑亦都唔見得太突出 點咗紅糖醬之後 少少嘅甜味 可以中和舌頭上面嘅辣味 不失為一個好選擇總括而言 呢一餐都幾好食

最後就食埋甜品甜品就係紅糖糍粑 相對上呢個嘅味道比較清淡 糍粑亦都唔見得太突出 點咗紅糖醬之後 少少嘅甜味 可以中和舌頭上面嘅辣味 不失為一個好選擇

總括而言 呢一餐都幾好食
2018-05-16 118 瀏覽
終於可以食麻辣野啦~ 食四川辣野 呢間系一個不錯既選擇, 因價錢都貼地! 款式又多!位置系旺角同油麻地交界, 好容易搵倒,  早早已經上jor 去! 單已經好多人! 見到好多遊客, 例如日本客多! menu 見到 真係好多菜色揀,!  食辣野 當然要試個口水雞啦! 呢個口水雞 值得推介! 雞唔算好大, 而個肉質幾好! 連皮都要食埋!  而且雞胸肉都口感好好! 唔會覺得好 (鞋). 呢個系鐵板炒魷魚, 味道不過, 惹味~ 帶小小麻辣.  雖然配菜占一大部分.但也不俗!lol意外好味既 就係呢個手撕包菜!  呢個小炒菜呢, 有鍋氣, 有著大排檔風味! 唔會覺得好膩. 重頭戲 系呢個水煮牛肉!辣味十足! 而且牛肉算滑, 份量都頗多!夠4個人食!嗌jor 一碗 酸辣粉~ 價錢算優惠! 味道都可以!  不過湯偏算小小! 如果唔系咁中意酸, 記住落order時候講返一聲! 配菜就小jor d! 總括黎講! 價位實惠!  質量都唔錯!  好有大陸四川辣味道! 值得一試!

menu 見到 真係好多菜色揀,!
  食辣野 當然要試個口水雞啦!

配菜就小jor d!

2018-05-14 112 瀏覽
有點失望,睇到正評幾多就去試下,首先上菜要等好耐成個鐘先開始有餸黎,最後個樣重要等多大半個鐘..........試左一個擔擔麵,宮爆蝦仁,椒鹽軟殼蟹,重有個bbq澳洲蠔。一見到個擔擔麵都幾失望,唔正宗得黎,重要d麵淋左。所有餸分量都唔多,特別係個所謂重慶燒烤。如果大家去試千祈唔好叫蠔,勁細舊搵一堆蒜遮住,差d搵唔到舊肉.....盛惠30蚊一隻。其他炒既一般般。。結論就係唔明點解會咁多人去.......
2018-05-12 79 瀏覽
3,4點出到旺角,凍冰冰嘅天氣就想食d辣嘢暖身之前就試下呢間嘅水煮嘢平日呢d時間,得2,3枱客餐廳感覺好似返咗大陸咁 可能係個商場感覺就好大陸,舊舊地,又冇乜人2個人坐咗張好大嘅卡位仲有lunch menu!揀咗個蒜泥白肉同水煮田雞左手邊嘅就係蒜泥白肉,勁多蒜!!明知食到口臭都忍唔住份量都好多右手邊嗰盆係水煮田雞,黎到真係嚇一跳冇諗過咁大兜不過食落份量其實正常,只係好多辣椒但又唔係話好辣每人50幾蚊就食到飽落樓,又任坐唔嬲,呢d時間食飯真係最free!
3,4點出到旺角,凍冰冰嘅天氣就想食d辣嘢暖身
之前就試下呢間嘅水煮嘢
平日呢d時間,得2,3枱客
2個人坐咗張好大嘅卡位
仲有lunch menu!
揀咗個蒜泥白肉同水煮田雞
蒜泥白肉,水煮田雞

左手邊嘅就係蒜泥白肉,勁多蒜!!
明知食到口臭都忍唔住
份量都好多
右手邊嗰盆係水煮田雞,黎到真係嚇一跳
冇諗過咁大兜
不過食落份量其實正常,只係好多辣椒
但又唔係話好辣
蒜泥白肉,水煮田雞
2018-05-10 141 瀏覽
今日幾個女人行開旺角,經開呢個頭突然之間好想食川菜,好啦就係呢頭㨂左老川皇!每次食川菜,都鐘意叫水煮魚同埋辣子雞!老川皇呢度嘅水煮魚除咗一般嘅生魚之外,仲可以叫桂花魚!所以我哋今次就叫咗斤桂花魚, 又滑又多肉又冇乜骨,超正。另外仲點咗個中辣辣子雞,夠鹹香,但唔係好夠中辣,可以再辣啲,哈哈。睇menu張相個酸辣粉好似好吸引,忍唔住又叫返個酸辣粉! 個酸辣粉超掂!!夠曬酸 ,如果再辣啲,就好正宗大陸味道!食左咁多濃味野,又想食返啲清清地,就叫左個水餃。呢度啲水餃皮薄餡靚,夠多餡大大隻,30蚊有成7,8隻,抵呀。最後整番個著名甜品,紅糖糍粑甜一甜嘴巴,perfect

每次食川菜,都鐘意叫水煮魚同埋辣子雞!

最後整番個著名甜品,紅糖糍粑甜一甜嘴巴,perfect

2018-05-10 3223 瀏覽
朋友終於食辣,而我自己就只求方便,所以最後我地一拍即合,最後就決定佐食呢間位於旺角既Openrice得獎餐廳。餐廳位於登打士街,其實老川皇在旺角有2間分店,所以和朋友相約既時候都要特別講清楚係邊一間。大約7點到達餐廳,已經見到長長既人龍,大約有超過20人在等位。等佐大約5分鐘,餐廳既店員就出黎問有冇人想「搭枱」。咁我地又唔想等得太耐,兩個男仔其實又對於進食既環境沒有很大既Concern,最重要係野食多好味,同埋抵食,所以就決定佐Take 佐個 Offer啦。我地最後被安排坐佐一張10人大枱,亦都可見餐廳雖然好大,但係確實已經十分爆滿,人山人海。座位旁邊有一個Alarm,方便尋求店員協助。 即榨木瓜奶昔 $20西洋菜蜜 $15飲品我地 Order佐一凍一熱,凍飲既係即榨木瓜奶昔,飲落好Creamy,而且唔算甜,好好味。清炒萵苣絲 $60蔬菜類我地選了萵苣絲,好大碟,感覺係用佐「雞油?」去炒,食落有一點清甜感。口水雞 $58口水雞,同樣地,都幾大碟,用了大量既香料去製作,辣度我覺得岩岩好,大約係香港人食開既小辣程度,蒜蓉都落得幾多,而雞肉都好嫩好滑。蒜泥白肉 $58喜歡重口味既我地,當然亦

等佐大約5分鐘,餐廳既店員就出黎問有冇人想「搭枱」。

座位旁邊有一個Alarm,方便尋求店員協助。

即榨木瓜奶昔 $20
西洋菜蜜 $15

清炒萵苣絲 $60

口水雞 $58

蒜泥白肉 $58

喜歡重口味既我地,當然亦都order佐蒜泥白肉,看見海量既蒜泥蓋在白肉上,感覺特別治癒。

因為在其他餐廳吃到的蒜泥白肉,大多只有少量蒜泥,經常都會覺得唔夠喉,但係呢度就絕對無呢個問題啦。

四川擔擔麵 $60

而主食我地就order佐一碗擔擔麵share食,佢既擔擔麵湯底就比較淡身,個人覺得辣度唔算好勁,下次食應該會Order中辣,而麵質係唔錯既。

食完老川皇,深深明白到佢拿獎,絕對係合情合理既。

以四川菜來說,佢真係煮得好地道,濃味和比較油,都係四川比較出名既,亦都正正因為呢個原因,餐廳既客人群有大部分都係來自內地既,在這裡進食,真的有猶如置身四川之感呢。
2018-04-16
5 分鐘 (堂食)
2018-05-08 116 瀏覽
見到呢間川菜館咁多好評,鍾意食川菜嘅我就梗係搵朋友一齊試下喇,果然味道真係非常唔錯。我地係大概6點左右去到,當時人流都唔多,唔洗等位就有得入。但到我地走嘅時候就見到出面大排長龍,果然係好受歡迎。我地點左個酸菜魚,食落酸酸咪咪咁非常開胃。環魚片並唔多骨,非常滑嫩,而且分量好多,足夠2至3個人share,非常抵食。抄娃娃菜亦非常有鍋氣,食落有少少辣咁,風味十足,最岩送飯。呢度亦有多款串燒可以選擇,我地就揀左燒茄子同燒蠔。呢度嘅燒茄子非常好食,同之前係大陸食過嘅有得fight。茄子上佈滿左蒜粒,食落非常香口。燒蠔亦相當唔錯,同樣係加左好多蒜泥係上面,增加左蠔嘅風味。蠔都算大隻,冇沙,幾好食。

抄娃娃菜亦非常有鍋氣,食落有少少辣咁,風味十足,最岩送飯。