呢間火鍋店喺大酒店嘅附近,真係好少會去嗰頭。咁啱最近有個朋友約我去食呢間火鍋,我從來都未試過即管試吓啦。點知幾有驚喜喎!雖然食物嘅質素同環境冇得同而家新派嘅火鍋店比較。但係勝在有地道嘅風味,食物價錢唔貴,雖然坐得唔係咁舒服,但係菜式上面都有唔少選擇。我哋先叫咗幾個小食,包括鴨舌,螄蚶,白雲鳳爪。螄蚶好食喎,冇任何腥味!鴨舌亦都非常入味。湯底方面,我哋叫咗兩個,一個係冬陰功湯底,令一個係椒鹽豬肚豬粉腸。兩個湯底唔算話特別好辣,但係都幾足料。新鮮田雞同埋大墨魚好出色,我哋另外再加多一份豬粉腸,因為實在太邪惡太好食,亦都冇任何異味。但係牛肉呢就冇特別嘅位置選擇,得一款正常操作。螺片亦都好食,而且份量都好足夠!滑丸類正正常常,唔算好彈牙嗰種。鵝腸份量夠,值得推介。環境係嘈吵咗少少坐得唔係咁舒服之外,其實好值得嚟試下。最後每人埋單都只係$350咋!

但係牛肉呢就冇特別嘅位置選擇,得一款正常操作。

環境係嘈吵咗少少坐得唔係咁舒服之外,其實好值得嚟試下。

最後每人埋單都只係$350咋!
2024-01-13
揾食真係要擇日不如撞日,跟班朋友行到紅磡墟都係要食番餐好,今次我哋揀咗一間名嘅老坑。🍲 先講講頭盤獅蚶,豉油醃過新鮮爽口到不得了;手切牛肉嫩滑得嚟滋味十足,食落啖啖肉香。至於龍躉翅,煮得啱啱好嘅彈性,夾埋清新嘅湯底,真係一流👍🏻煲仔黃鱔,韌味一流,攪埋啲香蔥皮蛋係爐仔邊逐啖享受;鮮四寶丸,每款都彈牙過癮,點之前又驚冇,食之後又不斷盛讚。當晚最正嘅就係啲秘製螄蚶同胡椒豬肚湯,後者嘅辣椒爽口又開胃,整體而言,食完之後真係心滿意足,味道記實咗喺心頭。 💯 大班人嚟到一齊傾偈嘆嘢,老坑嘅氣氛俾人一種好似返到屋企嘅舒適感。吃嘅歡樂加埋抵食嘅價錢,讓呢度成為我心目中嘅必食推介!老坑,過晒名但係每次嚟又有新發現。食住啲有質素嘅嘢,聽住朋友講笑,環境簡樸但心情一樣好,這裏就係打邊爐嘅打卡熱點!下次仲要帶多幾個鐵杆兄弟嚟試下,一齊享受過癮嘅火鍋之旅。👫🍀

2024-01-01 215 瀏覽
過去一年嘅經歷,促使 #小秘書 急速成長🥹 感恩身邊有班好朋友同boss嘅支持,總算捱過去🙏🏻 為迎接新嘅一年,馬拉松式嘅團年飯當然少不免🤪 無幾可會過嚟 #紅磡 嘅我,呢晚跟住 #首領 嚟到佢嘅老家,到來 @老坑火鍋 朝聖😎 原來餐廳距離巴士站都有一段路,好彩有支盲公竹,比預期中仲要準時😎 一心諗住可以試吓馳名 #蕃茄蟹鍋 嘅我,點知遇著有人皮膚敏感😅 唯有退而求其次,叫個 #蕃茄鍋 做湯底😏 餐廳嘅食材出名係新鮮,#肥牛、#雲吞,同 #水餃 🥟 當然係少不免。不過最估唔到佢嘅 #豬腳筋 原來非常出色,放落湯底慢煮30分鐘,煙煙韌韌韌嘅口感,再配上新鮮肉味,認真一流🤤 而佢哋嘅 #餐前小食,#鬼馬油炸鬼 (油炸鬼釀蝦膠)、#炸魷魚鬚 都做得相當鬆化… 正呀🤤 而值得一讚嘅係佢哋嘅服務態度,幫我哋落單嗰位 #四眼哥哥 見佢走來走去非常忙碌,但係仍然對我哋嗰枱照顧周到,好客嘅 #事頭婆 仲特登走過嚟請我哋飲啤酒🍻 ㊗️賀一番!突然升lev做咗貴賓呀🥳📍 老坑火鍋 (紅磡)曲街25號鉅基閣地舖

📍 老坑火鍋 (紅磡)曲街25號鉅基閣地舖
2023-12-29
2023-10-14 978 瀏覽
🥰 同事 “范閒” 大力推介 “老坑” 打邊爐, 地點少少吊腳, 似係臥虎藏龍, 今晚六人飯局.🥢 全條街黑鼆鼆, 落車見到 “好姐老坑火煱”. 點樣呀? 究竟係好姐, 定係老坑呀? 服務員帶我哋穿過大廳, 目測十枱八枱, 入後巷, 再進入副廳, 五六枱左右, 光猛闊落, 坐圓凳, 舊式火鍋店格局. “范閒” 點菜:馳名蕃茄蟹湯底鮮牛肉鮮四寶鮮豬腳筋新鮮八爪魚牛白肉鮮牛柏葉油麥菜韭菜餃🦀 馳名蕃茄蟹湯底, 時價, 我冇睇單, 應該$350-400. 今餐嘅靈魂, 包一隻蟹, 蜆肉, 蕃茄, 薯仔, 湯底成功提升火鍋材料味道, 值得推介.🐂 鮮牛肉, $460. 唔平喎, 肉味Ok, 有嚼口, 嫌略厚, 中規中矩, 合格吧. 🍡 鮮四寶, $120. 每款五粒, 份量慷慨. 味道口感非常出色, 必點!🐂 鮮豬腳筋, $130. 放入湯煮30分鐘, 腍滑, 膠口, 今晚驚喜之一, 鎮店菜色.🦑 新鮮八爪魚, $120. 新鮮, 爽口, 掂!🐂 牛白肉, $150. 夠簿, 脆口, 出色!🤗 鮮牛柏葉, $90. 唔嫩唔爽, 麻麻哋.🥬 油麥菜, $40. 正常.🥟 韭菜餃, $80. 皮厚

馳名蕃茄蟹湯底
鮮牛肉
鮮豬腳筋
新鮮八爪魚
牛白肉
鮮牛柏葉
油麥菜
韭菜餃
🦑 新鮮八爪魚, $120. 新鮮, 爽口, 掂!
🐂 牛白肉, $150. 夠簿, 脆口, 出色!
🤗 鮮牛柏葉, $90. 唔嫩唔爽, 麻麻哋.
🥬 油麥菜, $40. 正常.
🥟 韭菜餃, $80. 皮厚, 災難…
🤗 總結: 鮮牛肉冇乜競爭力, 反而豬腳筋充滿驚喜, 其他地方少見. 牛白肉, 八爪魚, 四寶丸非常出色, 後加嘅韭菜餃有點災難. 人均 $380, 唔平喎, 勝在有賣點!
大冬天就应该要打边炉☺️这家店又是香港本地同事超强安利,据说是开了很多年的老店!在诱惑下勇闯花圈街!大概快八点就陆陆续续坐满了人!人均有些小贵大概💰450左右 但我觉得食材对得起价格了,只能收现金!汤底是青蟹番茄🍅锅,🦀️是肉蟹超多肉!而且吃得出来是活蟹煮出来的!肉质很鲜甜!汤底还有超多海鲜配料,豆芽以及南瓜!煮到后面番茄味越来越浓!超赞👍环境很有广州宵夜大排档的feel蘸料也只有酱油/蒜以及小米辣食材都很新鲜!吃的更多的食材的本味!牛的各个部位都可以试试😆感觉都不会出错!尤其尤其超推荐手切肥牛!牛肉简单涮一下,超嫩!牛脆骨也很特别,我喜欢煮软点吸满汤汁可太绝了😋四宝丸是现打生丸,qq弹弹!牛肉丸墨鱼丸我都觉得不错!

汤底是青蟹番茄🍅锅,

环境很有广州宵夜大排档的feel
蘸料也只有酱油/蒜以及小米辣

食材都很新鲜!吃的更多的食材的本味!
Remember to book beforehand! So you don't have to wait for a table.The beef is soooooo nice, you can tell just by its colour and the beefy taste is so strong.  It is expensive considering the small portion, but the quality overcome the price haha, besides the beef cost is very high in the market at this moment, so yes let's be understanding.The pork tendon takes around 20 to 30 mins to cook till tender, and trust me! WAIT FOR IT! The meat and tendon is tender, soft bone is crunchy but chewable,

The pork tendon takes around 20 to 30 mins to cook till tender, and trust me! WAIT FOR IT! The meat and tendon is tender, soft bone is crunchy but chewable, and it doesn't has the 'undesirable pork smell' if you know what I mean, the scent which you need to use Ginger to cover up usually.

The goose intestine is toothsome as well, most of the food is nice, except the oysters got some shell chips in it.

The downside is the soup base, we should all know the soup is the soul of Chinese hotpot. I get well thirsty after dinner, so I assume they have added a bit too much MSG.

Overall I love the food and I would definitely bring my friends there again.

Also the beer girl there works so hard and does so many jobs which are not in her job nature. Lovely girl, I hope the owner sees this review, and give her some credits haha
2023-04-08
  • pork tendon
2023-03-16 881 瀏覽
相對裝潢好有特色, 造型精緻擺盤浮誇, 我更加喜歡呢類比較"地"嘅舊式火鍋, 價錢相宜而且食到食材原汁原味, 呢間都尚算光猛, 坐位唔算逼狹支竹魚腩湯底 - 香煎鯇魚腩加支竹同蕃茄做湯底, 頭段魚味唔算突出, 不過打邊爐有好長時間, 唔好太早食就可以鮮羊仔片 / 鵝腸拼生腸 - 欣賞佢地可以雙拼火鍋料, 啱哂人數少又想食多D款式鮮牛肉(大) - 新鮮而且有咬口, 直覺會比肥牛更好黃鱔拼鮮豬腳筋 - 店員有提醒我地豬腳筋要煮45分鐘以上, 所以影完相就落鍋, 食到咁上下就可以

支竹魚腩湯底

鮮牛肉(大)
鮮牛肉(大) - 新鮮而且有咬口, 直覺會比肥牛更好
黃鱔拼鮮豬腳筋

鮮牛肉(大)
黃鱔拼鮮豬腳筋
  • 鮮豬腳筋
  • 鮮牛肉
2023-03-08 736 瀏覽
呢個魚皮好爽脆好新鮮 ,唔係好多地方有得食。佢啲手切肥牛 ,係老闆每日在牛肉檔新鮮訂返嚟嘅 ,除咗新鮮之外 ,仲好有咬口 。魚鰾純粹係個人喜好 不過好乾淨好爽口手打四寶丸 ,全部都好彈牙。台山𧐢 ,食蠔梗係要最乾淨啦 ,你睇佢個樣白雪雪 、大大隻 ,就知味道冇得頂😋本人比較喜歡爽口嘅食物 ,所以牛心定亦都是必選 。炸魚皮 ,打邊爐唔少得啦 ,脆口唔林之餘 ,又唔會有油益味。老坑火鍋雖然位置唔係係啲好旺嘅區域,但由於真係好好食嘅關係,每一晚都座無虛席,所以我給大家一個溫馨提示,想去食的話,就早啲訂位啦。😀嗯嗯
呢個魚皮好爽脆好新鮮 ,唔係好多地方有得食。
魚鰾純粹係個人喜好 不過好乾淨好爽口
手打四寶丸 ,全部都好彈牙。
本人比較喜歡爽口嘅食物 ,所以牛心定亦都是必選 。

• 手切牛
  • 四寶丸
  • 手切肥牛
2022-12-23 923 瀏覽
無好好食…. 但就都幾貴……總體來說,唔會再幫襯。佢話蟹肉蕃茄湯底出名,的確唔係差……有成隻蟹,亦都有新鮮蕃茄……不過味道唔係濃郁……當湯咁飲,還是可以的!但用來打邊爐,就完全唔能夠帶出其他食物嘅鮮味……唔明點解……要用呢個湯底,來打邊爐….值得讚嘅係……佢嘅牛肉,非常出色……餃子係用角仔嘅包法,好少見……薑蔥魚片亦做得爽口四個人食咗$2200,實在偏貴,不值得!.#ymdloveeating #ymdlovecooking #ymdlovehongkong#ymdhongkongstyle #ymdishere #ymdfood #ymdrestaurant

無好好食…. 但就都幾貴……
總體來說,唔會再幫襯。

佢話蟹肉蕃茄湯底出名,的確唔係差……
有成隻蟹,亦都有新鮮蕃茄……
不過味道唔係濃郁……
當湯咁飲,還是可以的!
但用來打邊爐,就完全唔能夠帶出其他食物嘅鮮味……
唔明點解……要用呢個湯底,來打邊爐….

值得讚嘅係……
佢嘅牛肉,非常出色……
餃子係用角仔嘅包法,好少見……
薑蔥魚片亦做得爽口

四個人食咗$2200,實在偏貴,不值得!

2022-12-06 816 瀏覽
開始入冬天氣凍凍地,香港人最好嘅晚餐就係打邊爐🤣😂其實好耐冇出街打邊爐,因為喺屋企太悶,所以諗起以前曾經成日幫襯嘅火鍋店😬位於紅磡嘅老坑火煱打邊爐👍🏻我哋一行五個人叫咗個沙嗲、芫荽皮蛋、鴛鴦湯底叫咗一碟手切肥牛、牛心牛爽、鵝腸、腐竹、四寶丸、西洋菜拼油麥菜、叫咗一隻新鮮魷魚、仲有唔係度度都有得食嘅牛骨髓👍🏻👍🏻正正正😋😋😋初頭諗住都係一般打邊爐,正正常常冇乜驚喜,但係湯底一嚟到即刻淥一片牛肉一食落後口已經知道湯底非常好味,因為初初嚟到嘅時候過沙嗲湯底非常淺色,仲諗住死啦冇乜味🤣點知原來味道濃郁好好味佢嘅牛肉非常新鮮,一啲都唔鞋、牛骨髓就唔使講啦,新鮮就好味🤤
開始入冬天氣凍凍地,香港人最好嘅晚餐就係打邊爐🤣😂
位於紅磡嘅老坑火煱打邊爐👍🏻
我哋一行五個人叫咗個沙嗲、芫荽皮蛋、鴛鴦湯底
正正正😋😋😋

牛肉
2022-12-02
牛肉
  • 鵝腸
  • 手切牛肉
2022-09-02 1040 瀏覽
第一次嚟係九年前,今次係第二次,隔咁多年,食物依然唔錯,不過可能點嘅食物唔同,無咗當年嘅驚豔感。湯底由上次嘅蕃茄蝦湯變咗今次嘅皮蛋芫荽茜湯,所以口味會較平淡。螄蚶,洗得好乾淨,加咗辣椒,少少辣,好味。上面係鮮牛肉,下面係肥牛肉,有牛肉味,唔鞋唔韌。黃鱔,生猛田雞。新鮮雞子,鵝腸,唔夠食再點多份雙拼。鵝腸就普通啲。魚皮餃,雲吞。骨髓拼大墨魚,墨魚好新鮮,骨髓基本上火鍋必點。鮮四寶丸。韮菜餃拼貢丸。日本烏冬,菜,響鈴。

螄蚶,洗得好乾淨,加咗辣椒,少少辣,好味

上面係鮮牛肉,下面係肥牛肉,有牛肉味,唔鞋唔韌

黃鱔,生猛田雞。

新鮮雞子,鵝腸,唔夠食再點多份雙拼

鵝腸就普通啲。

魚皮餃,雲吞。
骨髓拼大墨魚,墨魚好新鮮,骨髓基本上火鍋必點

鮮四寶丸。
韮菜餃拼貢丸。

日本烏冬,菜,響鈴。

2022-07-14
琴日係老豆節🧔🏻‍♂️ 老豆講左想食呢間火鍋好耐,趁老豆節就同佢去食🙌🏻佢話好多年前成日食,水準都keep到宜家🤣小店位置有限,去前記得要打去book位~🦪美國桶蠔 ($160)生蠔隻隻都好新鮮,好大隻好肥美😍🍡鮮四寶 ($110)自家製手打丸係唔同啲!推薦個墨魚丸,食落好香,墨魚味極濃🤤🥩肥牛肉 (大) ($350)牛肉色澤紅潤,淥幾秒就食得🤣 好新鮮!🐟鮮魚皮 ($110)鮮魚皮係出面比較少食,食落十分爽口!配上新鮮姜蔥,作為涼拌真係一流🤤🥟韮菜餃 ($80)自家製餃子又係必食!餃子皮較厚,入面係滿滿嘅韮菜同豬肉,好香🤤🦆鵝腸 ($100)呢個鵝腸一啲都唔肥!食落完全唔會覺得肥膩🤤🦑炸魷魚鬚 ($100)新鮮即炸!熱辣辣咁食真係好正🤤魷魚都唔會好韌,咬口啱啱好🙌🏻🐷午餐肉 ($70)午餐肉都係靚野黎,唔係cheap cheap個種🤣不過價錢略貴,唔太抵食~
琴日係老豆節🧔🏻‍♂️
老豆講左想食呢間火鍋好耐,趁老豆節就同佢去食🙌🏻
佢話好多年前成日食,水準都keep到宜家🤣
小店位置有限,去前記得要打去book位~

🦪美國桶蠔 ($160)
生蠔隻隻都好新鮮,好大隻好肥美😍

美國桶蠔

🍡鮮四寶 ($110)
自家製手打丸係唔同啲!
推薦個墨魚丸,食落好香,墨魚味極濃🤤

鮮四寶

🥩肥牛肉 (大) ($350)
牛肉色澤紅潤,淥幾秒就食得🤣 好新鮮!

肥牛肉 (大)

🐟鮮魚皮 ($110)
鮮魚皮係出面比較少食,食落十分爽口!
配上新鮮姜蔥,作為涼拌真係一流🤤

鮮魚皮

🥟韮菜餃 ($80)
自家製餃子又係必食!
餃子皮較厚,入面係滿滿嘅韮菜同豬肉,好香🤤

韮菜餃

🦆鵝腸 ($100)
呢個鵝腸一啲都唔肥!食落完全唔會覺得肥膩🤤

鵝腸

🦑炸魷魚鬚 ($100)
新鮮即炸!熱辣辣咁食真係好正🤤
魷魚都唔會好韌,咬口啱啱好🙌🏻

炸魷魚鬚

🐷午餐肉 ($70)
午餐肉都係靚野黎,唔係cheap cheap個種🤣
不過價錢略貴,唔太抵食~

午餐肉
韮菜餃
鵝腸
炸魷魚鬚
午餐肉
好想食呢間火鍋🫕好耐,等左成年📆,終於夾齊4個人去食! 未去之前覺得佢會好大排檔,去到原來佢有幾個鋪位,入到去感覺乾淨,企理,光猛,已加印象分,湯底點左招牌蕃茄蟹湯底(湯底內容:肉蟹🦀+蕃茄🍅+大豆芽菜+青口+ 蜆 🦪= 好鮮甜,估唔到大豆芽同個湯底好夾,忍唔住飲左個湯底, 肉蟹🦀夠肉地, 食得出樣樣食材都好新鮮💯! 點了是日海鮮:土魷🦑,真係估佢唔到咁正,師傅話喺塔門交過嚟,唔係成日有貨, 必點😋蟶子皇,洗得好乾淨,完全冇差, 好新鮮手切肥牛🐮,細size, 老闆入貨真係好用心黑毛猪,有猪味,零舍唔同🐖韭菜餃,好香韭菜味,食得出食材新鮮魚餃拼雲吞,應該喺雲吞麵舖攞貨招牌手打四寶丸,魚蛋有陳皮,牛丸新鮮,墨丸,蝦丸食得出係自家制作!爽脆魚皮,大大片,灼一灼,正!

蟶子皇,洗得好乾淨,完全冇差, 好新鮮

手切肥牛🐮,細size, 老闆入貨真係好用心

黑毛猪,有猪味,零舍唔同🐖

韭菜餃,好香韭菜味,食得出食材新鮮

魚餃拼雲吞,應該喺雲吞麵舖攞貨

爽脆魚皮,大大片,灼一灼,正!

2021-10-14
  • 四寶丸
  • 手切肥牛
  • 蕃茄蟹湯底
  • 韮菜餃
2021-09-14 1451 瀏覽
起初無諗住食呢間,係想試下附近間日本串燒,阿女友突然好有主見咁彈左條link 出黎,咁梗係即刻book 位,打去接電話果男人剩係問左幾位同幾點就收左線😅⋯⋯我仲諗堅定流。舖頭樓面三四個人招呼一枱客,好主動要加湯,湛啤酒,見我地兩個人落單時又會建議雙拼👍🏻👍🏻胡椒豬肚湯底、罐蠔肥美、肥牛好味、豬腰拼魚腩、四寶丸、油炸鬼拼魚皮(夠爽)、油麥菜成晚阿女友望住隔離枱叫左好多野食又豬紅,又午餐肉,直頭想去夾埋一份😶下次有機會叫多啲人一齊再打過啦😁由於當晚只係拍左條IG片,cap圖下照片欠佳,放唔到相出黎喇😅
下次有機會叫多啲人一齊再打過啦😁
2021-08-21
  • 胡椒豬肚湯底
2021-01-03 2394 瀏覽
隆重介紹:老坑車仔麵🍜+🐷豬油渣麵🍜唔洗我多講,老坑出品一向以新鮮靚料做賣點👍🏻老坑為咗照顧我哋呢班餓鬼粉絲(因無晚市)依家朝9晚5開設🐷豬油渣麵🍜(呢個麪係老闆娘家傳秘製,同英記係各有特色,各有千秋)+車仔麵🍜(推介豬大腸同冬菇)超級入味😜仲有外出根本食唔到嘅新鮮煎釀三寶,用全鯪魚肉釀製😋😋即叫即做鮮味十足👍🏻仲有茶檔咖啡奶茶檸茶檸水,🥤☕️大家有時間一定要去試下🥳
隆重介紹:老坑車仔麵🍜+🐷豬油渣麵🍜
唔洗我多講,老坑出品一向以新鮮靚料做賣點👍🏻
仲有茶檔咖啡奶茶檸茶檸水,🥤☕️

大家有時間一定要去試下🥳

2021-01-03