2013-12-01 1277 瀏覽
我係GROUPON買左呢個團購, 二人份量有前菜+半隻雞煲+任食火煱+任飲啤酒汽水, 通常諗住遲D等人換得七七八八會容易D book位, 但點知當我係11月23日打電話想訂11月28日六點半果陣, 個接線生話比我知, 而家到12月1日(團購到期日), 全部早輪(6點至9點)都冇位, 要食次輪(9點至12點), 好彩我係附近返工, 成功同佢negotiate, 我六點放工即刻落去, 應承七點半前俾番張枱佢, 起碼唔駛食宵夜講番個雞煲, 因為係開飯有D食評話隻雞D手脚都唔齊, 我落足眼力去搵, 我肯定雞冀同雞肶都係齊度, 個胸就好難講, 不過從D手脚嘅size黎睇, 隻雞都唔大, 絕對唔係白切雞果種咁大至於味道, 我選左小辣, 我覺得味道幾好, 雖然份量唔算多, 但係有任食項目, 所以一定夠飽火煱都算多選擇, 不過質素一般, 係自己係街市可以買到果D, 不過以呢個價錢黎講 (正價都係$148加一), 算係物有所值, 我比較喜歡雞片, 都好滑要讚係樓面侍應嘅態度, 雖然好忙, 都成日笑笑口, 同埋D野黎得好快重有就係可以彈性安排我早D食, 結果我係七點十五分比番張枱佢, 等佢做多D生意啦各位

各位買左最近YAHOO個團購嘅朋友就要注意啦, 要早D訂位, 唔係隨時要食宵夜

2013-11-28
用餐優惠
團購
  • 雞煲
2013-10-23 570 瀏覽
是次買了團購優惠試一下任飲任食雞煲。小館沒有因為是團購客人而待慢客人。相反服務很好,店員勤快,要讚一下。一般食雞煲的地方如果要惹味好食, 通常似大排檔般油煙多、有鑊氣,整個店瀰漫極有鑊氣及陣陣油煙味; 但小館地方乾淨又坐得舒適寬敞,讚!雞煲賣相很好, 一掀鍋蓋香氣四溢。先說雞肉的部份,雞煲的雞肉都帶骨頭,而且略瘦一點,不過口感不錯,腍滑入味; 個雞煲醬汁十分濃鬱,有少少麻辣感,但不過份辣,麻辣發香味,舒口刺激,馬上擄獲味蕾,加上京蔥、洋蔥提香,超級惹味。配料很多選擇真材實料的又新鮮,我最愛的脆炸響鈴,放在湯底裏滾幾秒鐘,脆脆好吃。其餘配料提供份量拿捏得很好,不會太多或太少。總括來說,以一百元左右可以任飲任食雞煲、加上地方舒適、服務態度良好,是十分超值,看來又多了一處食雞煲的好地方!

2013-10-21
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
團購
2011-10-15 273 瀏覽
  今天又到上環看中醫,但是人比較多,本來約了姑姐吃午飯,變成了吃下午茶。  這是我們第一次來這裏吃飯。這個餐館很有中國特色,首先是書法字的匾額招牌,再來就是中國式的圓桌及紅木色的擺設及傢俬。我們坐的是卡位,剛過了午餐的高峰期,又是星期六,食客比較少。環境尚算清新潔淨,  雖然這個館子以中國地道食物為主打,但是也有一些地道香港食物,例如西多士,魚柳包等等。因為我和姑姐都還沒吃午餐,因此想吃個麵。  我選了四川擔擔麵配熱奶茶,姑姐則要了雞絲煨麵配熱檸水。  四川擔擔麵比我想像中大碗,可以接受的辣,是有濃重的花生麻醬的香,湯裏還放了蔥花,可惜沒有放芫荽和芽菜,如果有幾條青菜就好了。麵質也不錯,很幼細杏嫩滑,分量不多也不少,剛好,而且也夠熱。很暖胃。  奶茶也夠大杯,濃滑得來不苦澀,是可取之處。  姑姐明明點了嫩雞煨麵,但是上來的時候卻是白菜湯麵,我相信是搞錯了。但因為不想費時再等,她都吃下了。  總的來說,我對這頓下午茶是蠻滿意的,只是擺了個小烏龍,姑姐吃不到想吃的煨麵了,改天再來吧。

我選了四川擔擔麵配熱奶茶,姑姐則要了雞絲煨麵配熱檸水。

奶茶也夠大杯,濃滑得來不苦澀,是可取之處。

2011-04-12 194 瀏覽
呢間平時都好多人等位, 可能因為假期前少咗人番工, 所以今日一去到就有位兩個人一人叫了一個菜飯set lunch, 一餸一菜飯一飲品咪睇影相好似好大份, 查實女士食份量就ok, 男士實唔夠飽不過味道不錯加番分 咕嚕雞個酸汁好醒胃, 用嚟送飯不錯個肉餅就夠入味, 不過就油多咗少少呢度仲有幾多款set揀, 都有機會再嚟ge

咪睇影相好似好大份, 查實女士食份量就ok, 男士實唔夠飽

不過味道不錯加番分
咕嚕雞個酸汁好醒胃, 用嚟送飯不錯
咕嚕雞球菜飯
個肉餅就夠入味, 不過就油多咗少少
肉飯菜飯
呢度仲有幾多款set揀, 都有機會再嚟ge
2011-03-31
咕嚕雞球菜飯
2011-02-18 159 瀏覽
早排,媽咪入院做手術,無人煮飯,唯有出街食!趁老地坊下午茶時段直至 6:00, 6:00 之前衝入去;一於下午茶食飯當晚飯!可以慳番 $10 左右!鎮江排骨菜飯 $28 ( 下午茶 )鎮江排骨大約三大嚿,驟眼看夠味,實質唔入味!只有表面有酸甜味。菜飯-白菜仔切得馬虎,粗枝大葉!感覺飯還飯,菜還菜。熱杏仁霜夠大杯,稀如奶水,不失杏仁味,尚算 OK!食完成個下午茶餐都幾飽!
早排,媽咪入院做手術,無人煮飯,唯有出街食!

老地坊
鎮江排骨菜飯 $28 ( 下午茶 )
菜飯-白菜仔切得馬虎,粗枝大葉!感覺飯還飯,菜還菜。
鎮江排骨菜飯
熱杏仁霜
夠大杯,稀如奶水,不失杏仁味,尚算 OK!
熱杏仁霜
食完成個下午茶餐都幾飽!

2011-01-18
老地坊
鎮江排骨菜飯
早留留,冇理由日日都食同一間茶餐廳呀....好,行遠少少,c出口就有間"老地方"坐低望下個牌,都合理價錢呀,上環區咪,咪叫個牛扒早餐杯熱飲幾ok,熱華田,起碼唔會好似d茶餐廳禁淡gg,加分跟住黎個牛扒餐,好啦,個多士不過不失,個牛油重係溶既,禁先係多士跟住最火既野黎喇牛扒,點解好地地一塊扒你可以整到好似放左十年先黎煮禁,林到爛禁,好似食棉花禁.......
早留留,冇理由日日都食同一間茶餐廳呀....

好,行遠少少,c出口就有間"老地方"

坐低望下個牌,都合理價錢呀,上環區咪,咪叫個牛扒早餐

杯熱飲幾ok,熱華田,起碼唔會好似d茶餐廳禁淡gg,加分

跟住最火既野黎喇

2010-12-28
$23 (早餐)
2010-01-11 91 瀏覽
叫左個牛扒早餐:絕對唔係講笑竟然成個晚餐既份量驚嚇情度係95分大得來味道又唔錯,大件,新鮮,$$$22蚊,真係無話可說加左2蚊的凍加啡 間直係星記的水準
叫左個牛扒早餐:絕對唔係講笑
竟然成個晚餐既份量
驚嚇情度係95分

大得來味道又唔錯,大件,新鮮,

$$$22蚊,真係無話可說

加左2蚊的凍加啡 間直係星記的水準

2010-01-11
  • 牛扒早餐
2009-12-07 69 瀏覽
這是我第2次光顧, 星期六行完街, 順路就帶了媽媽來食晚飯! 媽媽喜歡食麵, 而這裡的麵選擇很多, 炒拉麵/年糕, 湯拉麵, 酸辣湯麵, 擔擔麵, 米線等等, 一定有一款合她心意的, 另外這裡有我喜愛的滬菜, 大家都會食得開心. 我們叫了三鮮炒拉麵, 水餃, 醉雞, 賽螃蟹! 三鮮拉麵比較油膩, 味道都ok, 京式水餃細細隻, 味道不錯, 湯底亦花了心思! 醉雞和平常的不太一樣, 可能係酒的問題吧, 雞只是一般, 最後是我的best choice, 我每去一間滬菜飯店都必叫的賽螃蟹! 這裡也算不錯呢!! 這晚食得很開心, 可惜既是他們沒有小籠包, 及欠決了一些甜點小食, 下次再路經上環都可以再來的!

2009-12-05
2K
2009-11-21 50 瀏覽
20-11-2009原本想去阿爸介紹的隔嚟「金葉」食海南雞, 但見到呢間上海店又好似不錯, 結果撞了入嚟食碗醉雞拉麵 ($48).呢味 menu 上有「老地坊」推介 label, 不過質素認真麻麻 -- 醉雞份量唔少, 但完全係「醉還醉」,「雞還雞」, 雞件食落完全唔入味0架喎 , 雞皮軟撻撻又勁多肥油, 連 (寥寥可數的) 雞肉都係嚡口的, 唔得 酒汁就好勁酒味, 帶點苦澀, 麻麻哋喜歡.拉麵質地幾煙韌, 不過麵條及湯底都淡出個鳥來, 唯有自行淋上大量醉雞的酒汁, 叫做無咁悶.環境係茶記格局, lunch hour 人多擠迫, 搭檯在所難免, 食完快閃好了.$48 埋單, 唔滿意, 唔抵食,「淒涼面」唔想慳了. 唔知其他食物會唔會好 d?
20-11-2009

酒汁就好勁酒味, 帶點苦澀, 麻麻哋喜歡.

軟皮多肥少肉無味雞, 配過苦酒汁
淡出個鳥來
2009-11-20
  • 絕不推介醉雞拉麵!
2009-09-07 21 瀏覽
呢頭開工既我...可以講全區都食過...上環講真,搵食真係唔係咁易...之前都係去金葉晚飯多 見隔離開左間新野...見佢報紙介紹水煮魚.即管一試...其實同我食開既都有幾大分別...佢地用左粉皮做低.坊間通常用大豆芽做低...比較冇咁草青味...而麻味唔會過量...辣度好勁...再用左d香菜放面...正唔正宗好難講...但又真係幾ok鍋
呢頭開工既我...可以講全區都食過...

上環講真,搵食真係唔係咁易...

之前都係去金葉晚飯多 見隔離開左間新野...

見佢報紙介紹水煮魚.即管一試...

其實同我食開既都有幾大分別...

而麻味唔會過量...辣度好勁...再用左d香菜放面...

正唔正宗好難講...但又真係幾ok鍋

2009-09-03
  • 水煮魚
2008-03-25 7 瀏覽
原本今日諗住去個間要等位, 所以就同C同事去試新野喇.....呢間吸引我係因為個菜飯, 今次我就揀左獅子頭配菜飯, 都ok呀, 係略嫌有d鬆散, 同事c個沙薑雞亦都ok~加3蚊有熱飲, 加5蚊就有凍飲,埋單每人都唔使40蚊, 係中上環黎講, 算抵食喇.......
2008-02-11 18 瀏覽
三寶1.獅子頭1大個-材料豐富,梅菜混於肉碎,很腍,入味2.滷水雞翼2小隻-ok3.牛2片麵-挺,有口感附有小棠菜2小棵註:沒有茶水供應,需另叫飲品
三寶
1.獅子頭1大個-材料豐富,梅菜混於肉碎,很腍,入味
2.滷水雞翼2小隻-ok
3.牛2片

麵-挺,有口感

附有小棠菜2小棵

註:沒有茶水供應,需另叫飲品
2007-10-18 12 瀏覽
行去上環lunch, 走去問位, 難得一入就有位坐, (其實門口小姐叫錯左) 見到等緊位果幾位目露兇光. 我當然唔理, 坐低. 中午人多, 正常過不正常, 不過有D小食肆, 為了生意, 明知人手不足也要送外賣. 變相令餐樓應付不來我點了一個獅子頭菜飯, 獅子頭比一般上海鋪迷你, 但一客有三個, 但味道一般. 有下次, 不過會係另一間分店

有下次, 不過會係另一間分店

2007-04-08 6 瀏覽
叫咗肥牛金菇拉麵好味而且有白菜唔係求其兩塊生菜好似真係冇味精仲見到menu有好多特別菜色要去多次試下
叫咗肥牛金菇拉麵好味
而且有白菜唔係求其兩塊生菜
好似真係冇味精
仲見到menu有好多特別菜色要去多次試下
2007-03-29 6 瀏覽
「好的告訴朋友、差的告訴我們」幾特別的小店,衝忙的吃了半碗豬手併獅子頭湯麵,老闆招呼客人同時,眼是靜靜的打量著檯面情況。買單時抱歉地說茶(醬)炆豬手剛炆起,所以沒有膠質的感覺,想起剛才吃剩一件豬手,老闆對自己的製作都幾認真的,當然,豬手真的是豬手,無呃秤,見老闆咁有心,又多口問句,獅子頭是手切的嗎?點點頭然後行開了。