之前經過見新裝修左,夜晚去食飯試吓~先叫左個,磯煮鮑,之前沒依個餸,有驚喜,入味彈牙,估唔到個醃蘿蔔配菜都好好味,好有日本餐廳水準。磯煮鮑魚^*~~再試左個雞煲,我地揀咗小辣,啲雞滑又入哂味~^😋😋招牌雞煲^^~跟住配左個家香釀豆腐 ~ 份量都好足。 甜品叫左杯冰凍奶凍~下次再試吓其他餸/打邊爐先🤪掛住食,食左左2 0舊先記得影相🤣樽仔奶凍@my favour#裝修過 , 地方光猛又乾淨咗#記得食理個甜品#雞煲配十C/啤酒 🍻一流#多左啲新菜式
之前經過見新裝修左,夜晚去食飯試吓~

磯煮鮑魚

磯煮鮑魚^*
~~

再試左個雞煲,我地揀咗小辣,啲雞滑又入哂味~^😋😋

招牌雞煮

招牌雞煲^^~

家香釀豆腐

掛住食,食左左2 0舊先記得影相🤣

樽仔奶凍@
my favour

#裝修過 , 地方光猛又乾淨咗
#記得食理個甜品
家香釀豆腐
  • 招牌雞煲
  • 磯煮鮑
2020-09-13 345 瀏覽
豬扒炒一丁&荷葉籠仔蒸蝦飯南瓜豬骨湯好好飲,南瓜新鮮,豬骨入味,完全沒有加任何味精,而且大大碗,超滿足👍👍。豬扒妙一丁,豬扒好juicy 加埋公仔麵炒得超有火喉但一㸃也不熱氣。荷葉籠仔蒸蝦飯十分有驚喜,第一香港很少地方可以食到,蝦雖然唔算十分大隻但非常新鮮,加埋特製蒜蓉醬,仔仔自己可以食晒一籠👍
豬扒炒一丁&荷葉籠仔蒸蝦飯
奶凍
奶凍
2020-01-18 678 瀏覽
係網上見到有人推介老友記,我地一行六人就來試下!老闆娘推介我地食$258/位嘅雞蟹煲。 (1人1隻蟹嘅份量!食完已經飽左大半)!仲有海鮮、手打丸丶點心!任食火鍋料好多選擇,任食任飲!老闆娘好好招呼好熱情,送了自家煲嘅夏枯草!個雞蟹煲大家都讚好味!其他食材都好新鮮,而且地點方便,一定再來!
家都讚好味!其他食材都好新鮮,而且地點方便,一定再來!
雞蟹煲
2020-01-17
雞蟹煲
2019-11-29 750 瀏覽
其實都黎LEE到食過好多次,但次次都係食煲今晚我地決定叫餸我地三個人叫左8個餸,埋單都係7佰幾,真係好抵而且每碟餸份量都唔少,所以我地仲打包埋比工人姐姐添家鄉碌鵝LEE個餸平日係要預訂先有得食,今日咁ARM有人預訂,老闆整多左隻先有得試下鵝肉真係好香,而且味道好好,炆得好入味枝竹豆腐火腩煲食煲就夠熱辣辣,枝竹索哂味,豆腐又夠滑滑,火腩又好香喎重點係LEE到個煲唔會好多汁豆豉鯪魚炒油麥菜超正,仲要一D都唔(沽寒),勁多豆豉鯪魚呀生炒骨肉夠脆,但入面仲保留肉汁,汁唔會太多,剛好每件肉都包到汁,剛剛好椒鹽鮮魷香口之選,鮮魷肉夠厚,粉漿又唔會太厚,味道又好味蒜蓉蒸開邊蝦份量十足,蝦好鮮味,真係好正呀老問娘仲比好多粉絲,索哂D汁...正呀豉汁蒸白鱔一黎到就掛住食冇影到相,個豉汁好香好濃,鱔又夠彈牙豉油王炒麵麵炒得好乾身又唔油,味道又剛好
其實都黎LEE到食過好多次,但次次都係食煲

今晚我地決定叫餸
我地三個人叫左8個餸,埋單都係7佰幾,真係好抵
而且每碟餸份量都唔少,所以我地仲打包埋比工人姐姐添
家鄉碌鵝
鵝肉真係好香,而且味道好好,炆得好入味
枝竹火腩煲
枝竹豆腐火腩煲
食煲就夠熱辣辣,枝竹索哂味,豆腐又夠滑滑,火腩又好香喎
重點係LEE到個煲唔會好多汁
豆豉鯪魚油麥菜
豆豉鯪魚炒油麥菜
超正,仲要一D都唔(沽寒),勁多豆豉鯪魚呀
椒鹽鮮魷
香口之選,鮮魷肉夠厚,粉漿又唔會太厚,味道又好味
蒜蓉開邊蝦
蒜蓉蒸開邊蝦
份量十足,蝦好鮮味,真係好正呀
老問娘仲比好多粉絲,索哂D汁...正呀

豉汁蒸白鱔
一黎到就掛住食冇影到相,個豉汁好香好濃,鱔又夠彈牙

豉油王炒麵
麵炒得好乾身又唔油,味道又剛好
題外話/補充資料: LEE到食飯真係好似返左屋企食飯咁,大部份都係街坊,有傾有講又一餐
2019-11-07
枝竹火腩煲
豆豉鯪魚油麥菜
蒜蓉開邊蝦
  • 豉汁蒸白鱔
2019-10-24 585 瀏覽
住荃灣,特登約朋友入元朗打邊爐,朋友住將軍澳。我地去左朗屏西鐵站天橋底老友記喜點食海鮮豬骨煲。首先上點心,几新鮮,自己做,早上係飲茶,所以點心睇得出几靚豬骨煲出場,份量十足,有蝦,花甲,魚,豬骨,炸芋頭,枝竹,豬肚,酸菜,仲有白胡椒,啲湯奶白色,好鮮甜,個個飲左一碗,好飲火鍋料好吸引,有海鮮,都好新鮮朋友好鍾情手打丸,話未食過咁足料咁爽口,特別係手打牛肉球,的確好食,加左兩次另一個朋友鍾意飲啤酒,開心最後仲有甜品桂花糕,唔甜,清新,呢餐好滿足。每位208,無加一
住荃灣,特登約朋友入元朗打邊爐,朋友住將軍澳。
我地去左朗屏西鐵站天橋底老友記喜點食海鮮豬骨煲。
首先上點心,几新鮮,自己做,早上係飲茶,所以點心睇得出几靚
火鍋料好吸引,有海鮮,都好新鮮
另一個朋友鍾意飲啤酒,開心
最後仲有甜品桂花糕,唔甜,清新,呢餐好滿足。
每位208,無加一

2019-10-23
  • 手打牛肉球
  • 海鮮豬骨煲
2019-10-15 394 瀏覽
我地一家人特登入元朗食蟹煲,早啲訂,去到好快有得食。呢個時候就係食蟹的季節,肥美又好食,炒得好惹味,連姜蔥都好味值得推薦的係我地見到隔離食小菜,又叫左非常好食的鎮江醋骨以及椒鹽鮮尤,兩樣都吸引,除左火鍋正,原來小菜同樣出色。手打丸食完再點,爽口彈牙,好新鮮,水餃又好食。爸爸中意飲啤酒,青島任飲,岩曬佢,我中意飲自家煲的夏枯草,唔太甜,几好之後仲有飯後甜品,清潤桂花糕,好滿足

手打丸食完再點,爽口彈牙,好新鮮,水餃又好食。
之後仲有飯後甜品,清潤桂花糕,好滿足
  • 椒鹽鮮尤
  • 鎮江醋骨
2019-07-26 538 瀏覽
蟹煲🦀我都係第一次食細細個我就住係朗屏邨日日出入都行住朗屏天橋出出入入 原來最近開左間咁人氣既蟹煲咁多人講我都忍唔住要去朝下聖😎齋睇賣相都已經唔差 試食後 味道果然唔錯不枉我突登入去食佢 算佢啦另外佢既價錢係包左指定既食物既以為都係一般頹野 原來唔係咯 有驚喜丸類竟然係手打咯(後來同老闆娘傾計先知係每日新鮮手打)仲有生蠔。鮑魚。大蜆 完全無Hea佢嘅蝦都好新鮮架👍🏻除咗打邊爐嘅基本野之外佢仲有點心送不過唔記得影相😜仲有老闆娘煲嘅涼茶 真係好窩心🥰小店就有呢個好處👍🏻其實除左蟹煲都可以有好多選擇👇🏻大家有時間不妨一試😋
蟹煲🦀我都係第一次食

另外佢既價錢係包左指定既食物既
以為都係一般頹野
原來唔係咯 有驚喜
丸類竟然係手打咯

(後來同老闆娘傾計先知係每日新鮮手打)

仲有生蠔。鮑魚。大蜆 完全無Hea

佢嘅蝦都好新鮮架👍🏻

其實除左蟹煲都可以有好多選擇👇🏻
大家有時間不妨一試😋
  • 蟹煲
2019-06-24 460 瀏覽
少有地同班朋友黎到朗屏食飯,聽講一早要book 位,因為實在太多人黎食,限時2小時一定要交枱一開始有兩籠點心,我記得係蝦餃同韭菜餃,吾記得影相,好一般D蟹又新鮮又多膏,真係好食到不得了食到停吾到口海鮮新鮮又彈牙,有鮑魚,蜆,聖子,蝦,脆魚鯇,係book枱時講左我地好鍾意食脆魚鯇,要留多D比我,結果老闆娘比左三碟比我地佢既魚皮炸得好脆口呀,好好食佢D肉丸好好食,吾係普通出面入貨果D,牛肉就真係太少,吾夠食以上既份量已經定左,我地11個人食,如果吾夠食可以劃紙叫其他打邊爐配料,我記得吾洗加錢任食最後食埋甜品桂花杞子糕,桂花味重,但食吾到杞子味道,但都幾清甜飲品任飲,店舗仲私人煲左五花茶,仲要係少甜,幾個朋友飲左都好鍾意我地11個人總共食左$2288,每人$208,真係好抵食!!!

一開始有兩籠點心,我記得係蝦餃同韭菜餃,吾記得影相,好一般
蟹煲

D蟹又新鮮又多膏,真係好食到不得了
食到停吾到口

佢既魚皮炸得好脆口呀,好好食

2019-06-22
蟹煲
2019-04-14 500 瀏覽
今日一早約好咗去朋友嘅新居入夥,因為朋友嘅屋企容納唔到咁多人,所以我哋就先食晚飯,然後再上佢屋企食糖水,佢帶咗我哋去一間叫老友記嘅大排檔,真係好好味啊!因為我好肚餓所以就提議不如叫兩個點心先即刻有得食雞扎同埋馬拉糕,標準嘢,冇乜特別,跟住就上麻辣雞煲啦,好好味呀,又唔會太辣,我好鍾意嗰種麻嘅味道,另外最鍾意嘅就係佢嘅豉汁蒸鱔,呢度撲朔晒豉汁同魚嘅味,又會白飯就正啦。另外我地點左椒鹽魷魚,椒鹽鮑魚,干扁四季豆,老友記姐姐介紹嘅小炒王,薯仔牛柳粒,豉汁涼瓜,粟米斑塊,仲有炒蜆唔記得影相添。全部淸晒。
2019-03-13 505 瀏覽
老友記的确值得去,食物新鮮,品種貴精不貴多,點心好好味。火鍋好正。服務好,人情味夠。下次帶屋企人去!我住荃灣都入元朗食!😀今次同同事去試,老友記的豬骨煲份量足,白胡椒豬肚湯飲完一碗又一碗,好似住家湯一樣,無味精,真材實料。同事話下次要學人煲😂😂送的頭盤海鮮的確生猛,鮑魚,蠔,花甲,蝦,正!😃😃最後仲有甜品,蜂蜜桂花糕。清甜潤喉,幫助消化。我地捧住肚走🤩🤩
2019-02-11 397 瀏覽
我朋友上網睇咗話唔錯,跟住就一齊去試吓呢一間,去到坐底先黎雞煲,我地叫左中辣,但都唔覺得辣,而且食材唔係幾新鮮,啲牛肉雪得太耐變晒色,海鮮唔新鮮,啲丸都係有一陣怪味喺度嘅⋯⋯😨樣樣咬左啖,我就無食落去了。
2019-02-08
團年飯
2019-01-14 981 瀏覽
今日收工後過左元朗同家人食飯, 老公搵到一間任食打邊爐既小店, 見人介紹同埋睇相, 見食物賣相都唔錯, 所以我地就過黎幫襯.老實講, 店舖裝修比較地道, 講得小店, 舖面自然講不上大, 不過因為我地有小朋友, 所以職員已盡量安排一個較安全既位置俾我地. 坐低後, 大家就研究食乜野, 職員其實好殷勤咁向我地介紹佢地既食物. 仲帶老爺出去睇其他客人食緊既魚煲, 因為老爺係好魚之人, 佢話個魚煲好吸引好想叫....不過職員話因為要訂, 同剛賣晒魚....但職員 (我估係老板娘) 停左幾秒後, 就話 : 我幫你諗掂佢! 估唔到佢係出去街巿即刻買魚返黎整!  等食期間, 每位客人可免費享用呢籠點心. 有蝦餃同菜苗餃. 大大隻又熱辣辣新蒸出黎, 皮好薄, 餡料又好足, D蝦勁爽口彈牙, 真係好好味.菜苗餃就真係好多菜喺入面! 我地以為每人得兩隻, 但職員見我地食完之後, 又再問我地仲要唔要! 之後職員又係咁介紹我地飲佢地自家煲製既五花涼茶, 真係好清香, 重點係: 免費架!!! 又健康又好味又清熱!!! 仲幫我地斟完又斟! 招呼好好! 等左一陣, 酸菜魚煲黎架, 冇諗過原來真係咁大煲, 直頭係用個

等左一陣, 酸菜魚煲黎架, 冇諗過原來真係咁大煲, 直頭係用個食盤菜既盤黎裝住呢煲魚煲, 好勁呀!!!!

入面真係勁好魚, 好足料, 先唔好講魚住, 入面仲要有好多配料, 咸酸菜, 支竹, 蘿蔔, 就連粉腸都有呀! 裡面有D魚片, 魚骨, 其中有D魚係拎去煎炸過再落返煲架, 所以好香口! 味道都真係好好, 個湯超香濃,   真係忍唔住裝埋黎飲! 成家人都食到舔晒脷! 呢個魚煲我地都花左好長時間去KO佢, 因為仲有海鮮等緊我地!

魚煲食到七七八八後就打邊爐喇! 呢度既丸類全部手製, 水餃雲吞都係自己包!  牛肉球, 鯪魚球, 豬肉丸~~~ 所有手打丸都好彈牙

仲有一大碟魚片, 串蝦, D蝦好鮮甜爽口

海鮮都好新鮮

真係實在太多野食, 直頭唔洗再加餸! (其實職員問我地要唔要呢樣, 要唔要果樣, 攪到我地都唔好意思)
最後仲有桂花糕做甜品, 成餐真係好滿足~

呢類既食店, 俾人感覺真係好有人情味, 佢地同客人邊食邊傾計, 又唔計較成本! 服務又貼心, 我應承左老闆, 我會在Openrice上幫佢寫上食評!
的而且確, 呢間小店值得推介!
2018-12-05
2019-01-05 410 瀏覽
這店在此和食在元朗都有高度評價,話雞煲後火煱放題平靚正。 入到店有位坐低叫極冇人理,等左好耐先可以點到$158雞煲,再等左20分連碗筷叫極都唔拿來比你。 先來的是點心,水準極高。佢個雞煲乾身底冇汁,厘方面與正常雞煲後火煱的原則脱節,始終食完有d雞汁剩再加湯會好味好多,雞都好食好滑。 食唒雞煲就想點火煱料,原來係一塊過左膠的餐牌,比枝油性水筆你劃,其實幾好既夠環保,但係牙姐攞比我個牌係好油好濕,水滴滴咁比我,支筆劃極都唔上色,唯有用張tissue 抹乾淨個牌,但係抹左幾次都有部份位係完全上唔到色✓唔到格仔,個牌其實只有單面,選擇不多,諗住✓唔到就食少d算了罷。 望下人地有海鮮食,好自然就招手問牙姐,點解冇點海鮮張紙既,牙姐即刻好惡咁話,「海鮮……我點比你呀,比唔到你架喎,厨房比幾多咪比幾多你囉。」 我話,「對唔住,我第一次黎唔太清楚,我以為要自已✓先會問你啫。 」 其實有冇必要用咁既語氣對d新客呢? 你大可以話海鮮唔使點,每枱客都有送,你咁講我咪接受囉。 之後再叫佢加湯,叫幾次佢完全唔睬,唯有叫老板娘,老板娘一埋黎就開左個火,但係又唔加湯就行左去冇回頭,個雞煲本來就冇汁,個煲在乾燒下出唒
這店在此和食在元朗都有高度評價,話雞煲後火煱放題平靚正。

先來的是點心,水準極高。

食唒雞煲就想點火煱料,原來係一塊過左膠的餐牌,比枝油性水筆你劃,其實幾好既夠環保,但係牙姐攞比我個牌係好油好濕,水滴滴咁比我,支筆劃極都唔上色,唯有用張tissue 抹乾淨個牌,但係抹左幾次都有部份位係完全上唔到色✓唔到格仔,個牌其實只有單面,選擇不多,諗住✓唔到就食少d算了罷。 望下人地有海鮮食,好自然就招手問牙姐,點解冇點海鮮張紙既,牙姐即刻好惡咁話,「海鮮……我點比你呀,比唔到你架喎,厨房比幾多咪比幾多你囉。」 我話,「對唔住,我第一次黎唔太清楚,我以為要自已✓先會問你啫。 」 其實有冇必要用咁既語氣對d新客呢? 你大可以話海鮮唔使點,每枱客都有送,你咁講我咪接受囉。 之後再叫佢加湯,叫幾次佢完全唔睬,唯有叫老板娘,老板娘一埋黎就開左個火,但係又唔加湯就行左去冇回頭,個雞煲本來就冇汁,個煲在乾燒下出唒黑煙,厘次我真係忍唔住好大聲咁叫 「牙姐,加湯呀,就爆炸啦!」 老板娘才立即過來加湯。 個個食評都話老板娘有人情味,但其他員工服務差都係冇用架。
食物~手打丸,牛肉丸最好,豬肉丸肥肉比例多太鬆散,魚丸一般,肥牛肉𡁻唔開,其它都可以。 魚皮份量好多好脆好食。

送既海鮮~份量每人每様得一件,每人一隻蝦,真係有d頂癮。 蠔,蜆,鮑魚,新鮮到好似冇清洗過一様,黑邊青苔還在。 響鈴平時我淥幾秒就食,但佢竟然和海鮮一齊上,響鈴沾上魚血,浪費唒d響鈴呀,要淥到唔響先敢食。

飲品~選擇幾多下,啤酒都任飲既,酒鬼岩唒。
最後,叫左個公仔麵食,夾左箸麵入口,點解好似索左啖煙咁既? 即刻咳到我死死吓,回頭望見原來鄰桌的男人居然在室內食煙,但完全冇店員阻止或叫佢坐出戶外的枱。 咁既環境真的待不下去,結帳走人。
2019-01-01
2018-12-09 255 瀏覽
天氣開始轉冷,行過老友記喜點見到店內有很多人在吃雞煲+火鍋,於是就決定要試一試。細問之下原來除了雞煲之外,還可以選蟹煲、豬骨煲、酸菜魚等,非常多選擇。最後我和友人選擇了蟹煲。雖然人比較多,上菜要等候比較長的時間,但店家非常細心,期間會先提供魚皮和點心。套餐包括了無限供應罐裝飲料,更有自家煲的五花茶供應。等了一會蟹煲終於出場,薑葱炒蟹份量十足,有膏有肉,每人也有足一隻蟹的份量。蟹炒得非常香而且鮮味,醬汁味道亦不錯。吃過蟹後就可以加湯吃火鍋,每位有鮑魚、蚌、蝦、蠔各一隻,以及鯇魚片、鯇魚腩。海鮮新鮮而且沒有砂值得一贊。其他的如肥牛、肉丸、菜類、菌類、雞件等都可以任點。以約2百多的價錢來說,可以說是非常抵吃,性價比高,是冬天雞煲以外的換換新口味的好選擇。題外話,因為店面比較小,主要做街坊生意,人多去光顧的話不先預約就比較難找到位置。

套餐包括了無限供應罐裝飲料,更有自家煲的五花茶供應。

其他的如肥牛、肉丸、菜類、菌類、雞件等都可以任點。

係喺朗屏西鐵站樓下嘅人情味小店😌任飲任食來講朋友話呢間真係好足料😆一於試吓佢啦!一坐低☺️☝🏻店員非常之熱情❤️對我哋返去喺佢哋度打邊爐都會送你一個頭盤點心拼盤☺️點心拼盤包括兩款點心,就係蝦餃同埋潮州粉果啦!😻😻😻😻唔好睇佢係贈品入面超足料!你睇下幅圖就知😆😆😆😆醬料方面應有盡有☝🏻😏芫荽都有啊😏我哋今日食嘅係胡椒豬肚豬骨湯底嘅邊爐☝🏻 你睇吓豬骨真係好大舊嫁!上面張好足料嘅海鮮添☺️☺️☺️☺️店員話個湯大火滾10分鐘就可以先飲後🤪個胡椒豬肚湯好濃味!秋意一流既天氣正呀!再加材料打邊爐唔好睇佢係任食就以為佢啲料未必豐富😏真係多到食唔晒呀! 推介🤤☺️☺️☺️🤤🤤🤤🤤😂尤其係非常之欣賞佢哋嘅手打丸🤤🤤🤤🤤🤤真係非常之新鮮有咬口!絕對食得出係手打唔係機打!絕對唔會有平時機打個種實的的嘅丸口感😏☝🏻☝🏻☝🏻硬到咬唔開感覺🤤🤤🤤🤤🤤🤤啲海鮮絕對係貨真價實大大粒又新鮮🤤海鮮包括有蜆殼類、鮑魚同埋蠔☝🏻🥰超級無敵勁豐富囉食完仲有杞子桂花糕送添真係好抵! 成為每人都只係$208真係好抵呀!佢哋嘅服務真係超級殷勤啊!係會主動加打邊爐嘅湯👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻真係正🤤🤤🤤🤤
係喺朗屏西鐵站樓下嘅人情味小店😌

任飲任食來講朋友話呢間真係好足料😆
一於試吓佢啦!

一坐低☺️☝🏻店員非常之熱情❤️對我哋

醬料方面應有盡有☝🏻😏芫荽都有啊😏

我哋今日食嘅係胡椒豬肚豬骨湯底嘅邊爐☝🏻
你睇吓豬骨真係好大舊嫁!
上面張好足料嘅海鮮添☺️☺️☺️☺️
店員話個湯大火滾10分鐘就可以先飲後🤪
個胡椒豬肚湯好濃味!秋意一流既天氣正呀!

再加材料打邊爐

唔好睇佢係任食就以為佢啲料未必豐富😏
真係多到食唔晒呀!

推介🤤☺️☺️☺️🤤🤤🤤🤤😂
🤤🤤🤤🤤🤤🤤

啲海鮮絕對係貨真價實大大粒又新鮮🤤
海鮮包括有蜆殼類、鮑魚同埋蠔☝🏻🥰超級無敵勁豐富囉

食完仲有杞子桂花糕送添真係好抵!

成為每人都只係$208真係好抵呀!

真係正🤤🤤🤤🤤