2021-02-23 45 瀏覽
大角咀埃華街小店林立,朋友說今日想食台灣菜。舖頭裏面望落幾光鮮幾乾淨,位置坐得闊落。不斷播台灣嘅歌,營造一個台灣嘅氛圍,感覺幾好。滷肉乾畔麵食落嘅味道同滷肉飯差唔多,啲面掛晒汁,配搭一流。食飯食到悶嘅可以試吓新口味。而且好抵食都係$38.嘉義雞肉便當雞肉係雞胸肉,比較鞋口,而且啲飯比較乾,冇乜汁撈飯。反而個伴菜嘅雞髀菇煮得好香仲好食。如果多D汁就會好D。薯餅起司蛋餅第一次見覺得幾得意,完全無諗過的配搭。呢三樣嘢加埋都幾夾,薯餅炸得唔錯, 仲有D蒜香味。好推介試呢個。燙青菜食得多熱氣野,想叫番個菜中和下。算唔錯 仲有脆口的感覺。珍珠奶茶&芋頭鮮奶珍珠奶茶係做得幾好嘅,保守啲但就一定唔會失望。芋頭鮮奶好正,唔太甜又好多芋頭蓉,推薦推薦。另外想講吓佢嘅店員服務都幾好,有禮貌。同埋佢嘅價錢係今時今日嘅香港非常之有吸引力。
大角咀埃華街小店林立,朋友說今日想食台灣菜。

滷肉乾畔麵
嘉義雞肉便當
薯餅起司蛋餅
燙青菜
食得多熱氣野,想叫番個菜中和下。算唔錯 仲有脆口的感覺。
珍珠奶茶&芋頭鮮奶
2021-02-20 94 瀏覽
大角咀搵到間裝修得好有特色嘅台灣餐廳,樣樣擺設都好有台灣風,感覺好似身處台灣咁😍😍😍台灣菜食牛肉麵就更架啦⋯⋯黎碗眷村紅燒牛筋牛肉麵先,牛筋入口即溶牛肉蚊到好林,白蘿蔔超入味吸晒d湯正正正,麵條粗幼適中,湯底好濃整碗麵係好好味😋必食的。小食叫左個香炸魷魚🦑炸得好香口份量都好多,一個人其實都食到一碟😂😂😂一d都唔過份。珍珠熟成奶茶🥤珍珠煮得好煙韌仲有比左好多珍珠茶味濃好飲呀⋯⋯x2

眷村紅燒牛筋牛肉麵
香炸魷魚
珍珠熟成奶茶
2021-02-19
2021-02-11 38 瀏覽
非常中意到台灣吃東西,疫情沒有旅行可去,只好找台灣味道的店吃東西來幻想一下。我地叫左滷肉便當、薯餅起司🧀️蛋餅、滷肉乾拌麵、好呷炸物拼盤,仲有經典珍珠奶茶🧋同埋茉莉奶茶🥤😍😍😍滷肉便當🍱+滷肉乾拌麵嘅滷肉出色,肥瘦適中,個汁都岩岩好,麵飯份量又夠多,配料份量又多。推薦👍🏿👍🏿👍🏿薯餅起司🧀️蛋餅賣相吸引,一碟有6件,新鮮即煎,熱辣辣,見到入面d芝士仲流緊出來,而且入面既薯餅一樣好脆🙀🙀好呷炸物拼盤有四樣野,花枝丸、甜不辣、四季豆同玉米筍。全部即點即炸,外脆內軟👍🏿👍🏿超級推薦👍🏿👍🏿呢度既珍珠奶茶好飲,珍珠都好q好好咬🌝呢間餐廳可以再encore🤝
  • 薯餅蛋餅
  • 滷肉飯
  • 經典珍珠奶茶
1K
2021-02-08 46 瀏覽
對芋泥寶寶的著迷✨之前食過一次覺得佢個芋泥蛋餅好出色今次終於有機會再encore起濃芋泥蛋餅 $38依然係滿滿的芋泥同芝士,還是濃味而不過甜的芋泥再配上芝士同肉鬆,今次的汁好像不同了,上次係似豆瓣醬,完全無點過,加上平時我蛋餅都唔點汁,今次佢係甜甜的蒜汁,好開胃,令我食多了台式炸醬麵 $45其實我未食過台式既炸醬麵,只是懂我的都知我不愛湯麵,又想試試其他未食過的熱熱的麵拌勻配料,不知間吃多了,味道正常的,有少少似肉燥似米線,但份量多古早味冬瓜茶 $18姐我老了,不可飲太糖,也不可飲凍野,但天氣熱飲不了熱野,微糖微冰吧!冬瓜茶係可以解我當日既燥熱環境:美美,很有特色,與之前沒分別店員多了,還是有得聽台灣的歌,令我勁想唱k
對芋泥寶寶的著迷✨
之前食過一次覺得佢個芋泥蛋餅好出色
今次終於有機會再encore

起濃芋泥蛋餅 $38

台式炸醬麵 $45
熱熱的麵拌勻配料,不知間吃多了,味道正常的,有少少似肉燥
似米線,但份量多

古早味冬瓜茶 $18

環境:
美美,很有特色,與之前沒分別
店員多了,還是有得聽台灣的歌,令我勁想唱k

• 超濃芋泥蛋餅
  • 古早味冬瓜茶
🍽香酥炸排骨便當(4.8/5)💰70脆漿只有薄薄一層🤤仲有炸得好酥脆冇甩皮甩骨既情況,夾起黎成塊排骨仲要大塊過臉😆😆😆係大男人都食得飽仲食得開心既排骨飯黎🍽眷村紅燒牛肉麵(3.8/5)💰72牛肉三厚片,加埋蘿蔔兩個超級淋,仲要冇渣架😝湯底飲落偏淡🤔帶有清甜味,麵條比一般幼身啲啲,幾彈牙唔錯😍🍽起司肉鬆蛋餅(4.8/5)💰35餐牌上寫得招牌又點會難食😂蛋餅煙煙韌韌仲熱辣辣添😍芝士味好重加埋肉鬆真係好夾,仲有拉絲效果超正🤤35蚊超大份好值得食!今次係食午市套餐,兩個餐連野飲都係70/72蚊,食到飽到上心口,大滿足!
🍽香酥炸排骨便當(4.8/5)💰70
脆漿只有薄薄一層🤤仲有炸得好酥脆
冇甩皮甩骨既情況,夾起黎成塊排骨仲要大塊過臉😆😆😆
係大男人都食得飽仲食得開心既排骨飯黎

🍽眷村紅燒牛肉麵(3.8/5)💰72
牛肉三厚片,加埋蘿蔔兩個超級淋,仲要冇渣架😝
湯底飲落偏淡🤔帶有清甜味,麵條比一般幼身啲啲,幾彈牙唔錯😍

🍽起司肉鬆蛋餅(4.8/5)💰35
餐牌上寫得招牌又點會難食😂
蛋餅煙煙韌韌仲熱辣辣添😍
芝士味好重加埋肉鬆真係好夾,仲有拉絲效果超正🤤
35蚊超大份好值得食!

2021-01-12
10 分鐘 (堂食)
2021-02-04 33 瀏覽
今天與朋友到大角咀辦完事就到十二點了,想想就在附近找家吃的吧!上網一查發現埃華街有壹家“老厝邊”臺灣菜好像挺火的,決定午餐就選它了!餐廳門面不大,裝修簡單大方,但就餐的人真可謂是人流湧動,絡繹不絕,我們簡單要了兩個套餐。HKD78眷村紅燒牛三寶面,裏面有牛腱,牛肚和牛筋,每樣都各有兩大件,分量十足,而且滷的食材件件爛而有型,入口彈牙,湯汁味道鮮美,食面勁道爽滑,加上蘿蔔、青菜與蔥花,好吃又夠味!HKD55真心滷肉便當,裏面的食材色澤鮮艷,營養豐富,讓人食欲大增!肥瘦相間的滷肉湯汁濃郁,味香不膩,與炸至金黃的豆腐、油綠油綠的菜芯、滷蛋等搭配在壹起吃,真的是正宗的臺灣風味!仙草鮮奶、珍珠奶茶也是餐後必備飲品,喝一口甜蜜入心。其實我一直比較喜歡臺灣菜,看來以後“老厝邊”就是不錯的選擇,也可考慮外賣自取~

• 眷村紅燒牛肉麵
滷肉飯 (小) ($30)滷肉好足料🍖個份量係可以每啖飯都配到一啖滷肉因為滷肉 食多幾啖就會好膩 要飲返杯冬瓜茶balance 返🍵眷村紅燒牛肉麵 ($65)有三舊好大舊嘅牛肉 牛肉好入味 質感好淋食得出花左好夠時間煮嘅😉而唔會過瘦過肥牛肉湯味濃 而麵就有啲過淋唔夠彈牙🍜呢個位就扣左少少分🤏起司肉鬆蛋餅 ($35)叫左個招牌推介蛋餅 好好味😋 蛋餅好重蛋味 點綴左芝士肉鬆嘅鹹香味😙古早味冬瓜茶 ($18)冬瓜茶用黎減低滷肉飯嘅肥膩感😂又唔係太甜好鐘意🥰呢間鋪頭嘅嘢食好味一定會再encore😊
滷肉飯 (小) ($30)
滷肉好足料🍖
個份量係可以每啖飯都配到一啖滷肉
因為滷肉 食多幾啖就會好膩
要飲返杯冬瓜茶balance 返🍵

眷村紅燒牛肉麵 ($65)
而唔會過瘦過肥
牛肉湯味濃 而麵就有啲過淋唔夠彈牙🍜
呢個位就扣左少少分🤏

起司肉鬆蛋餅 ($35)
叫左個招牌推介蛋餅 好好味😋
蛋餅好重蛋味 點綴左芝士肉鬆嘅鹹香味😙
古早味冬瓜茶 ($18)
冬瓜茶用黎減低滷肉飯嘅肥膩感😂
又唔係太甜好鐘意🥰

呢間鋪頭嘅嘢食好味一定會再encore😊
  • 起司肉鬆蛋餅
  • 古早味冬瓜茶
  • 滷肉飯
  • 眷村紅燒牛肉麵
成日行過都唔知呢間野個名點讀不過原來佢嘅意思係解老鄰居希望食物有簡單又幸福嘅味道店內裝修好有台式風味 而且播緊係中學時代嘅台灣流行曲 竟然比我聽到飛輪海同SHE🤣🤣🤣眷村紅燒牛三寶湯麵 ($78)超超超抵食嘅一碗麵‼️牛三寶俾得好慷慨 牛肚有三大塊牛筋多到數唔到 而牛𦟌亦都係激厚煮得好焾好多骨膠原嘅口感😚😚仲有兩舊煮到好淋好入味嘅白蘿蔔湯底亦都唔會好鹹 係清甜嘅 食完唔會口渴💯超濃芋泥蛋餅 ($38)一上到黎已經見到啲芋泥爆哂岀黎🤤芋泥好夠綿 配上芝士同肉鬆鹹甜味配合得好好🥰餅皮都夠簿同夠乾身 一咬就開大腸麵線 ($38)香港真係唔多地方有得食 以前次次去西門町都必食🥺口感上都係一碗合格嘅麵線不過芫荽同蒜泥都唔係好夠 而且都有少少腥 唔中意食大腸嘅朋友可能未必接受到好呷炸物拼盤 ($48)呢個真係好呷😍😍有邊個抗拒到鹽酥呢😋😋有4款食物包括四季豆 粟米芯 花枝丸同甜不辣賣相夠colorful夠哂吸引💛💚最欣賞甜不辣🥳夠厚身同軟糯💯
成日行過都唔知呢間野個名點讀
不過原來佢嘅意思係解老鄰居
希望食物有簡單又幸福嘅味道
店內裝修好有台式風味
而且播緊係中學時代嘅台灣流行曲
竟然比我聽到飛輪海同SHE🤣🤣🤣

眷村紅燒牛三寶湯麵 ($78)
超超超抵食嘅一碗麵‼️
牛三寶俾得好慷慨 牛肚有三大塊
牛筋多到數唔到 而牛𦟌亦都係激厚
煮得好焾好多骨膠原嘅口感😚😚
仲有兩舊煮到好淋好入味嘅白蘿蔔
湯底亦都唔會好鹹 係清甜嘅 食完唔會口渴💯
眷村紅燒牛三寶湯麵

超濃芋泥蛋餅 ($38)
一上到黎已經見到啲芋泥爆哂岀黎🤤
芋泥好夠綿 配上芝士同肉鬆
鹹甜味配合得好好🥰
餅皮都夠簿同夠乾身 一咬就開
超濃芋泥蛋餅

大腸麵線 ($38)
香港真係唔多地方有得食
以前次次去西門町都必食🥺
口感上都係一碗合格嘅麵線
不過芫荽同蒜泥都唔係好夠
而且都有少少腥 唔中意食大腸嘅朋友可能未必接受到
大腸麵線

好呷炸物拼盤 ($48)
呢個真係好呷😍😍有邊個抗拒到鹽酥呢😋😋
有4款食物包括四季豆 粟米芯 花枝丸同甜不辣
賣相夠colorful夠哂吸引💛💚
最欣賞甜不辣🥳夠厚身同軟糯💯
2021-01-31 101 瀏覽
位於大角咀食肆林立嘅一條街,招牌突出容易搵到,學識淺薄嘅我特意上網Google下店舖名字嘅由來,原來有老鄰居嘅意思,店舖裝飾古香古色,令你覺得好有親切感🤩❣️眷村紅燒牛筋牛肉麵 $70 分量十足,牛筋牛肉件數算多,略嫌麵質有d稔❣️滷肉飯(小)$30 滷肉並非肉碎,而係小塊嘅肥豬肉,味道中上❣️超濃芋泥蛋餅 $38值得推介,大量嘅豬肉鬆加芋泥同芝士,食落好豐富,點埋佢秘製嘅醬汁冇咁膩👍🏻❣️香炸花枝丸 $30正常炸起熱辣辣,一定好味❣️香炸魷魚$35炸粉有調味而且唔厚,香口嘅推介❣️經典珍珠奶茶(凍)$24 茶味算OK,珍珠軟硬適中❣️蜂蜜茉莉綠茶(凍)$21正常綠茶味道,冇特別好味度:8.5(10分滿分)價錢合理,份量足,係呢個唔可以去旅行嘅時間食下台灣野回味下返家鄉嘅心情,好感動🤤
❣️眷村紅燒牛筋牛肉麵 $70
分量十足,牛筋牛肉件數算多,略嫌麵質有d稔
❣️滷肉飯(小)$30
滷肉並非肉碎,而係小塊嘅肥豬肉,味道中上
❣️超濃芋泥蛋餅 $38
❣️香炸花枝丸 $30
正常炸起熱辣辣,一定好味
❣️香炸魷魚$35
炸粉有調味而且唔厚,香口嘅推介
❣️經典珍珠奶茶(凍)$24
茶味算OK,珍珠軟硬適中
❣️蜂蜜茉莉綠茶(凍)$21
正常綠茶味道,冇特別

好味度:8.5(10分滿分)

經典珍珠奶茶(凍)
2020-11-20
經典珍珠奶茶(凍)
2021-01-31 1884 瀏覽
星期六約12:30pm 到,直入唔洗等位店內裝修都幾特別,幾台式古早我們研究了餐牌一輪睇名,樣樣都幾吸引麵類主要以牛主打多眷村紅燒半筋半肉麵($70)剛落單,操國語嘅店員話比我們知沒有牛筋,問我們轉牛肚o唔ok.........我們都沒有所謂湯望落好濃,但冇咩味而麵較淋,非常一般牛肚牛肉,正常,牛味也是一般嘉義雞肉飯($30)雞絲好鞋,全是雞胸好彩佢有少少帶油香嘅醬汁打救碗飯飯熱辣辣,讚👍$30來說,CP值唔高好呷炸物拼盤($48)拼盤有四款:炸四季豆,粟米仔,花枝1粒,同大量甜不辣即叫即炸,上桌時熱到辣咀唔太油,唔錯塔香鹽酥雞($38)呢個雖然睇落細細兜,但都幾多雞同炸物拼盤一樣,上桌時熱辣辣可惜九層塔味道唔出,香草份量亦少超濃芋泥蛋餅($38)呢個比較失望由於我唔食芝士,餐牌又冇寫佢有芝士佢一上檯已心知不妙芝士多到呢~~~~融晒喺芋泥入面分唔到出吸嚟蛋餅亦煎得唔夠香色澤唔金黃蛋香亦唔太食得出個醬似海鮮醬,同本身已甜嘅芋泥唔太match呢個真係好非常一般仲叫咗杯芝麻奶茶2人埋單$250性價比一般
星期六約12:30pm 到,直入唔洗等位
店內裝修都幾特別,幾台式古早

我們研究了餐牌一輪
睇名,樣樣都幾吸引

麵類主要以牛主打多

眷村紅燒半筋半肉麵($70)
我們都沒有所謂
眷村紅燒半筋半肉麵(筋轉牛肚)
湯望落好濃,但冇咩味
而麵較淋,非常一般
牛肚牛肉,正常,牛味也是一般

嘉義雞肉飯($30)
嘉義雞肉飯
雞絲好鞋,全是雞胸
好彩佢有少少帶油香嘅醬汁打救碗飯
飯熱辣辣,讚👍
$30來說,CP值唔高

好呷炸物拼盤($48)
拼盤有四款:炸四季豆,粟米仔,花枝1粒,同大量甜不辣
即叫即炸,上桌時熱到辣咀
唔太油,唔錯

塔香鹽酥雞($38)
塔香鹽酥雞
呢個雖然睇落細細兜,但都幾多雞
同炸物拼盤一樣,上桌時熱辣辣
可惜九層塔味道唔出,香草份量亦少

超濃芋泥蛋餅($38)
呢個比較失望
超濃芋泥蛋餅
由於我唔食芝士,餐牌又冇寫佢有芝士
佢一上檯已心知不妙
芝士多到呢~~~~融晒喺芋泥入面
分唔到出吸嚟
蛋餅亦煎得唔夠香
色澤唔金黃
蛋香亦唔太食得出
個醬似海鮮醬,同本身已甜嘅芋泥唔太match
呢個真係好非常一般

仲叫咗杯芝麻奶茶
2人埋單$250
性價比一般
2021-01-30
塔香鹽酥雞
又係一間長期排隊嘅舖頭,今日特登嚟大角嘴試下,等得唔算耐,因為餐廳都幾多位,大約10分鐘就可以入座。餐廳充滿台灣嘅味道,裝修令你好似置身台灣一樣。第一次你點都試吓佢嘅推介菜式,本來想試紅燒牛三寶麵,但係店員話牛筋賣晒,所以我哋叫咗眷村紅燒牛肉麵。牛肉只有三塊,湯底比較油,但係蘿蔔好入味,本來見到面條比較幼身,以為會好軟,點知都幾有咬口,唔錯。雖然我知道清湯牛肉麵係冇牛肉嘅,但係我估唔到同紅燒牛肉麵嘅湯底一樣,仲係一樣咁多油,所以有啲失望。另外一樣失望嘅菜式就係呢一個芋泥蛋餅,因為餐牌上面寫住超濃,所以我以為會好香芋頭味,但竟然係冇味嘅,就連芝士都冇乜味, 成個蛋餅嘅味道全靠醬汁。珍珠奶茶正常,茶味幾濃。

眷村紅燒牛肉麵

清湯牛肉麵

珍珠奶茶

珍珠奶茶正常,茶味幾濃。
2021-01-31
10 分鐘 (堂食)
眷村紅燒牛肉麵
珍珠奶茶
2021-01-26 29 瀏覽
放假嚟到大角咀食晏,揀左間人氣小店— 老厝邊😍.叫左個牛三寶麵🥳 份量十足,牛展大大件又好淋!牛筋超入味而且煮到淋哂好正😍 呢度係用幼麵嘅,都幾掛湯汁!d酸菜都好正,一齊食更惹味🤩.另外叫左嘉義雞肉飯🐓 又係大大碗!雞絲都幾多,配上d酸瓜食味道更有層次😋.小食點左個鹽酥雞🤪炸得香脆又juicy!! 重口味必點😍.叫埋芝士薯餅蛋餅😍 齋食會有少少漏,點番佢個甜酸醬就好d~.飲品點左檸檬愛玉🤪 開胃解膩🥰
放假嚟到大角咀食晏,揀左間人氣小店— 老厝邊😍
叫左個牛三寶麵🥳
另外叫左嘉義雞肉飯🐓
又係大大碗!雞絲都幾多,配上d酸瓜食味道更有層次😋
小食點左個鹽酥雞🤪
炸得香脆又juicy!! 重口味必點😍
叫埋芝士薯餅蛋餅😍
齋食會有少少漏,點番佢個甜酸醬就好d~
飲品點左檸檬愛玉🤪 開胃解膩🥰
2021-01-26 26 瀏覽
疫情之下無得去旅行✈️唯有靠食下嘢止下思念台灣嘢食之苦😭話說呢間位於大角咀嘅台式小店之前已經想試左好耐,最近趁得閒終於同朋友嚟試吓,小店裝修具特色,有種台灣既味道💜加上餐廳不斷播放一些台灣經典流行歌曲,話時話真係好想唱K((錯重點😂😂_🍜秘製麻辣半筋半肉麵 $70湯底麻辣唔算突出,牛肉牛筋燜得夠軟腍,特別係牛筋滿滿的骨膠原💕麵條係幼身果隻,吸湯不錯,不過小編就比較鍾意食粗麵,如果可以自選麵條種類會比較好😆_🥚起司肉鬆蛋餅 $35講到台灣野又點可以唔提蛋餅呢?小店有提供多款蛋餅選擇,蛋餅食落去層次感豐富,拉絲起司有驚喜,下次有機會試下佢哋嘅薯餅蛋餅先💖_🍗塔香鹽酥雞 $38份量都幾多下,食落去外皮香脆內裏仍有肉汁,肉質亦夠嫩滑,值得一試_🥤珍珠茉莉奶綠 $24🍍旺來綠茶 $26餐廳亦有提供多款台式手調飲品,有得自選甜度及冰度,特別推介旺來綠茶🍵其實即係菠蘿綠茶,飲落去茶味都幾香,比較清新解膩

🍜秘製麻辣半筋半肉麵 $70

🥚起司肉鬆蛋餅 $35

🍗塔香鹽酥雞 $38

🥤珍珠茉莉奶綠 $24

🍍旺來綠茶 $26

2021-01-22 34 瀏覽
今日下午去這間位於大角咀一條很旺的街道的台灣餐廳,入到去之前已經滿座,因此等了一會兒我們叫了醉雞,也叫了滷肉飯,最令我們覺得好吃的是那碗五香牛肉麵,又有牛筋又有牛肚,加上他的湯底10分濃郁。同時叫了手抓餅以隡吃不飽。醉雞的酒味很重也有枸杞作為點綴,而且是無骨的雞肉,令人入口很清香。滷肉飯的肉又瘦又肥入口很有台灣的風味,在疫情底下,不能出去短暫旅遊,只能品嚐這些很地道的台灣餐廳感受一下去旅行的感覺。
2021-01-18 52 瀏覽
想食台灣野又唔想食飯,今次唔去排那個,過黎老厝邊。🦑$35 香炸魷魚 - 份量比較細份,魷魚都算爽口彈牙,一定要即刻食!食到最後會淋左/較油膩🍲$70 眷村紅燒半筋半肉麵超超超大碗!同同事兩份share每人都分到4舊肉,每塊都好厚切!但一啲都唔鞋唔韌,肉質燉到好軟,易咬開。麵質係幼麵,如果佢係粗麵會更加正!$30 台式蒜味香腸煎到好香脆,特別係頭尾😆,一路咬一路咇D油出黎,仲有少許甜味,配住🧄蒜片食另有一番風味!🥚$30 薯餅蛋餅看似普通既材料:蛋、薯餅同芝士,估唔到加埋會出奇地夾!如果覺得淡味既可以配佢個醬汁一齊食!唔好局限自己一人一個lunch set。一碗麵兩份食再share幾款小食先係係最正😎!
想食台灣野又唔想食飯,今次唔去排那個,過黎老厝邊。

🍲$70 眷村紅燒半筋半肉麵

超超超大碗!