2020-06-16 2615 瀏覽
上星期三約左幾個老友食飯,之前留意到老三轉左任食火鍋放題,於是就即刻打去訂位。當晚去到環境都算幾乾淨,座位亦算寬敞,而且仲有電視睇,喺旺角黎講$198呢個價錢就冇得彈。一開波就黎個雞煲先,不過因為我地幾個都戒辣所以唔要,但我聞到隔離左右食雞煲既味都相當之香味撲鼻,估計雞煲味道應該不錯。正題,我地都開始食火鍋,海鮮拼盤有鮑魚/花膠/蟶子/蜆/龍躉,然後任飲食既牛肉質素ok,白鱔都係任叫,而且個烏冬真係稻庭烏冬,呢個我加佢分,整體食物質素不錯,仲要任飲汽水雪糕,仲要冇限時,呢間可以話平靚正,旺角吹水火鍋必食之選!不過呢唯一美中不足之處係,可能樓面及廚房人手不足,所以後加火鍋料既效率較低,等左唔少時間,但由於冇限時既關係,呢個缺點算做抵銷左啦!

任食雞煲加火鍋
任食雞煲加火鍋
  • 雞煲+火鍋放題
2020-05-15 1636 瀏覽
有鷄煲任食汽水任食!海鮮盤新鮮,靚🐂任點!真係抵勁推介👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼即刻要再訂第日再食!有房任飲任食,冇時間限制!好味又抵食....

• 安格斯牛
2020-01-21 1459 瀏覽
上星期五晚同朋友去旺角打邊爐,想食火鍋放題但walk-in間間都無位,醒起呢間以前成日食,出名用老鴨湯打邊爐嘅港式火鍋店。老三火鍋如其名,我用「麻甩」嚟形容,喺呢度食嘢唔使顧儀態,講嘢可以大大聲,啱哂一班人圍爐gathering。之前食過秘制老鴨鍋,加咗紅棗、杞子、黨參等藥材,湯底幾夠火候,人少可以叫半隻$78。呢幾日天氣凍想食辣暖下胃,於是叫咗麻辣拼清湯,麻辣湯裡面有豬皮及豬紅,偏香辣但唔夠麻,愈煲會愈辣。配料方面,雙拼加$10,例如廣島蠔拼本地滑牛、韮菜餃拼魚皮餃、芝士腸拼午餐肉等。美國肥牛脂肪比肉多,想食牛嘅話最好叫貴少少嘅手切肥牛或安格斯肥牛,由$138至$178不等,大碟牛有十二片左右。醉雞丸比金沙丸好食,金沙蝦丸或墨魚丸雖然彈牙足料,包住大大粒蛋黃餡,不過煮得耐唔夠流心,相反醉雞丸入面係醉雞汁,咬落去會爆汁,帶濃濃酒香,想試哂幾隻味亦可以叫四寶丸。另外有多款時價海鮮散叫,呢度收醬料每位$12及開胃小食$8,埋單每人約$200,食物算貨真價實,人多記得提前訂位。

2020-01-17
2019-11-01 733 瀏覽
同一大班朋友收工之後去到旺角打邊爐!之前朋友食過呢間呀話好推介!佢本身係一個好養生嘅人,佢話一齊去打邊爐嘅時候我哋都奇怪,佢話佢打邊爐淨係打呢一間 ,因為每次食完佢都唔會有熱氣唔舒服嘅感覺😂呢度嘅招牌湯底係老鴨湯啦,味道好香好濃!啲店員我哋咁多人就開咗間房俾我哋,服務態度都好好!配料方面選擇都好多,除咗唔少得嘅肥牛之外都有好多唔同海鮮!😍叫到成張枱都擺唔晒,原因就係呢度嘅價錢唔算好貴,一大班人食下食下忍唔住就越叫越多😍食完之後真係完全冇喉嚨痛熱氣嘅感覺,可能因為個湯底真係好補!😂😂😂

2019-10-08 1537 瀏覽
天氣稍涼, 就是提醒又是打邊爐的好日子。這晚暫時放下鬱悶, 想吃一餐好的令心情好一點。這次是我們第二次吃老三, 第一次在長沙灣店, 這次就來到旺角店, 交通更加方便呢~點了湯底及幾款火鍋料後, 店員很快就送來, 正合我倆開始肚餓打鼓。來這兒當然是必點老鴨湯底, 味道濃香, 帶有點點藥材味, 就像老火湯一樣, 補身又好味。這個半隻鴨的湯底, 最適合2-3人, 我倆真的每人先飲兩碗才打邊爐。鴨肉一點也不老, 肉質還幾嫩滑, 配上少少辣椒豉油已經十分美味, 可以點少一點肉打邊爐。這兒的手切牛真的很好吃, 而且份量不少。肉味十足, 肥瘦適中, 涮幾下便吃得, 是火鍋最佳配搭。我個人很愛花枝片, 切得薄薄的十分鮮甜, 口感質彈, 又是涮十幾秒便吃得。這兒另一個好處就是很多火鍋料都可以點雙併, 只需加$10 就能享有兩種滋味。我們兩三個就可以吃多幾款, 份量也不少, 真的幾好。 炸魚皮十分香脆, 實而不華,  也是我的喜愛。另一款推介的是這兒招牌餃, 自家製的皮薄餡靚, 咬下去滿口湯汁, 菜肉比例很好, 鮮中帶甜, 難怪是招牌必點。椰果菠蘿汁味道清新, 酸酸甜甜的十分開胃解膩, 加入椰果多了一分Q

椰果菠蘿汁味道清新, 酸酸甜甜的十分開胃解膩, 加入椰果多了一分Q彈咬口, 質感更清爽, 兩人分享一樽剛好。

喜愛這兒的食物真材實料, 而且還不用加一,街坊感強, 吃得輕鬆自在, 十分親切。
2019-10-06 244 瀏覽
今晚相約舊同事聚舊,他提議去一間佬味重但實在的地方打邊爐。這裡不收加一,醬油及小食則算收費公道。先來一碟小食椒鹽豆腐,覺得太乾身的話亦可沾喼汁,外層不算太脆,但香及惹味。至於炸腐皮卷是即叫即炸的老鴨湯兩個人叫半隻鴨經已很足夠,這裡的確用料足。鴨湯清甜不油膩,朋友跟 L 都飲了兩三碗再吃鴨肉半隻鴨肉煮得很腍而且很入味。更有金華火腿吊味終於開始打邊爐了,因為單吃小食及鴨肉都半飽,一於選較高質食材又不算飽肚吧。先來蟶子,肉質鮮甜美味。簡單灼熟就吃得。店員推薦馬貝說很鮮甜,起初都不知道馬貝來歷但見店員很誠懇的都決定一試。上桌時經已預先切片方便灼熟吃,這個很快熟,爽口鮮甜果然無介紹錯。醉雞丸一上桌就見到旁邊插著小心燙口的旗仔,原來滾熟之後裡面的流心真的很滾燙。這裡服務很周到及細心,怪不得聽到很多熟客回頭。
今晚相約舊同事聚舊,他提議去一間佬味重但實在的地方打邊爐。

這裡不收加一,醬油及小食則算收費公道。

至於炸腐皮卷是即叫即炸的

半隻鴨肉煮得很腍而且很入味。

更有金華火腿吊味

這裡服務很周到及細心,怪不得聽到很多熟客回頭。
2019-09-26
  • 醉雞丸
  • 炸腐皮卷
2019-09-29 167 瀏覽
餐廳環境闊落,員工服務態度好,老闆好熱情,食物多種類,一個字,正!湯底方面,我地點左個醉雞。超級推介大家叫呢個湯底,因為入邊包含左好多藥材,而且醉雞起老闆的建議下,煮了5分鐘,雞煮到啱啱好,肉非常嫩滑。呢個雞泡魚干,平時要起日本居酒屋先食到,但係呢間火鍋店,竟然有呢款雞泡魚干做餐前小食。加哂分!10分推介大家點呢一個蝦滑蟹籽,服務員會事先幫我們攪拌好,然後我們才將他們一啖一啖地放入湯底,蝦肉10分彈牙。突然,服務員走過來,幫我們隔走湯面上面的油炸。10分細心!

突然,服務員走過來,幫我們隔走湯面上面的油炸。10分細心!
2019-09-27 123 瀏覽
乾隆醉雞鍋半隻第一次試醉雞打bino,即使係放落去烚左10幾分鐘,但醉雞既酒味仍然好重味。而d雞食落唔肥,食落都好嫩滑。但佢既湯有少少藥材味,唔鍾意藥材味既朋友,可以叫第2d聖子平時打邊爐,我好少食海鮮,因為怕唔新鮮,怕水污染。但今次有個職員推薦,就試一試。果然!好新鮮,食落冇沙,好有鮮味。可以一戰。美國肥牛勁平!尼到d肥牛只係68蚊一碟,平時出面食都要過百蚊。佢既牛肥瘦均勻,唔會話只係一舊肥肉,或者過瘦。魚肉芝士餅我好欣賞佢係好大份,平時出面食得2-3舊,但尼到有成埋,食到我地飽😂真係好抵食。同埋本人好愛芝士,所以超讚!
乾隆醉雞鍋半隻

聖子

美國肥牛

魚肉芝士餅
2019-09-23 79 瀏覽
身邊另一半好鐘意打邊爐,所以我地會周圍搵唔同既火鍋店邊一邊佢。而我地今日就去左食一間招牌老鴨湯既火鍋店試一試佢🤪環境係平時打邊爐既格局,一張張大圓枱,夠熱鬧!🕺🏿首先當然叫佢地既招牌老鴨湯老火湯底!有一隻或者半隻,店員同我地講兩個人半隻岩岩好!跟住我地就睇下仲有咩食,店員又向我地推介另一招牌醉雞丸!咁當然要試試佢!佢地有一樣好好既野就係食丸同價錢可以加10蚊雙拼另一隻丸,咁樣兩個人都可以食多d其他野食。咁我地就拼左金沙墨魚丸、然後叫左豆腐丸拼墨汁芝士魚餃、冬瓜片、蓮藕、油麥菜、花枝片、安格斯肥牛(大)、仲叫左一渣烏梅汁。老鴨湯老火鍋,先飲後打邊爐,入面有好多其他藥材,好香濃,好好味!飲完就試左佢d鴨肉,半隻鴨勁多肉,d肉又勁入味💯之後就開始打邊爐,佢地既蔬菜配料都好新鮮。肥牛夠大碟,丸類夠特別,金沙墨魚丸入面鹹蛋黃味拼埋墨魚好食,醉雞丸咬開佢會爆汁,入面食到好濃既酒味,配埋雞丸整成粒丸好特別!
  • 醉雞丸
2019-09-22 100 瀏覽
今天放工就約好朋友來到旺角聚聚順便打邊爐食晚飯,找到老三火就點左個招牌老鴨火鍋,半只鴨$78好扺食,滾左幾滾,侍應話鴨湯滋補清甜,果然無介紹錯,清甜不油膩,紅棗杞子配合特別滋補,我地連飲兩碗😂😂餐前小吃雞泡魚做得香甜煙韌,白鱔雙飛好值得推介,鱔肉爽滑鮮甜,好吃都停不了口,😍👍手切靚牛,火鍋必吃之選,肉質鮮嫩鲜味,牛味十足,好快就被我兩掃清,最后放上淮山麺,又是另一番滋味,調味自己配上,變成自己心頭愛,今日火鍋吃得好滿足又抵食,我地會再光顧的🥰🥰
今天放工就約好朋友來到旺角聚聚順便打邊爐食晚飯,
今日火鍋吃得好滿足又抵食,我地會再光顧的🥰🥰
2019-09-20 68 瀏覽
一班fd出旺角,想揾個地方食嘢傾下計,大家唔想諗食乜,所以去咗打邊爐,但湯底又好多選擇,結果又揀咗好耐,樣樣都有人想試😂最後揀咗沙魚骨湯,好似好特別,响外面唔常見,所以試下,估唔到都幾鮮甜食物選擇好多,肉類好夠鮮味,魚骨腩好鮮無腥味,滑牛真係好有牛味,滑牛應該就算白烚都好好味,魚腐大大碟,而且又大粒又好味,豬肉都好大碟又香,想細嚐有唔少好選擇,又有好啱暢聚大口食嘅食物啤酒價錢都好抵,打邊爐配埋冰凍啤酒真係一流,唔飲酒嘅話,酸梅汁都好好飲同朋友大魚大肉,隊下啤,吹下水,開開心心歡聚一晚😋

同朋友大魚大肉,隊下啤,吹下水,開開心心歡聚一晚😋
1K
2019-09-19 59 瀏覽
今次想去食鴨湯火煱🍲所以就嚟左呢間老三火鍋 3️⃣呢個老鴨湯底 半隻,入面加左沙參、黨參、松草花、紅棗、杞子和圓肉等藥材同半隻鴨燉成🦆所以飲落好鮮甜🤤而火鍋配料豬肚好淋,墨汁芝士魚餃皮薄,魚好彈牙👍🏻美國肥牛肥瘦比例得宜,食落好有牛味🐮黑牛百葉好薄,爽口新鮮,另外仲點左魚肚🐟豆腐丸、蟹子鮮蝦滑🦀🦐魚肉芝士餅🧀水魷魚🦑金菇菜、烏冬、生菜🥬同土豆🥔飲品方面叫左小麥草蘆薈汁同優質蘆薈蜜🌱微酸開胃,仲可以解膩😋仲有一個辣雲耳嘅小食,幾惹味
  • 小麥草蘆薈汁
  • 美國肥牛
  • 蟹籽鮮蝦滑
2019-09-17 776 瀏覽
今日個friend話好耐無食老三個鴨鍋, 二話不說就出旺角食6點半到左頭圍用膳, 一坐低餐牌都唔洗睇唔該老鴨鍋半隻呀~ 唔洗5分鐘店員就放低個鍋, 滾佢一陣就飲得啦老鴨連同十幾種藥材煲出黎既精華, 真係好濃郁又唔會太油!魚卜拼牛骨髓魚卜新鮮漲卜卜, 店員拎到出黎係你面前剪爆佢方便客人烚。魚卜好有咬口, 最緊要係無腥味~ 牛骨髓條條都粗粗的, 火鍋佳品桶蠔哇依個桶蠔真係好正, 5隻king size❗平時打邊爐都必叫桶蠔, 都係會大大隻但咁king size就少有d, 我夾住佢都覺得重! 肥美肉厚牛脷心托牛舌無論燒定打邊爐我都中意, 牛脷心托薄又嫩, 焯一焯就食得, 一唔小心淥耐左就會變韌, 食依個要好專心留意時間呀😎邊食埋隻鴨, 大大隻鴨肶係入面而且唔知點解一d都唔韌, 食下食下我地最尾連菜都無叫已經好飽, 飲品我地就叫左jar自家製既蘆薈蜜, 25蚊好大jar唔會得d冰呃秤, 兩個人飲夠哂, 而且比汽水更解渴清新。中意老三order加10蚊就可以雙拼食材, 又抵又可以食多d野, 而且半份食材已經夠哂兩個人食, 招牌老鴨鍋都係78蚊就可以食到, 難怪佢咁好生意!!

老鴨連同十幾種藥材煲出黎既精華, 真係好濃郁又唔會太油!

魚卜拼牛骨髓

桶蠔

牛脷心托

2019-09-15
2019-09-17 72 瀏覽
一家人一齊出動去烚下烚下,媽子話要點個養顏沙魚骨湯底,個湯底好鮮美香濃,阿媽話美容養顏喎,但其實好味就得😋老豆叫咗豬粉腸,其實唔係太好內臟,但老豆熱情推介,所以試下,估唔到唔腥又無苦味,而且又會吸收到魚骨湯嘅鮮美,用嚟打邊爐都幾唔錯。我最鍾意個雲吞,好飽滿而且蝦肉好彈牙,熱辣辣咬落去好滿足😊兩個長老都好滿意,老豆話揾次再嚟,阿媽話睇下有無靚咗先喎😏,老豆就無出聲呢餐性價比好高,其他食材都好有水準,呢個價錢滿足到兩老口味,實在好滿足😁

我最鍾意個雲吞,好飽滿而且蝦肉好彈牙,熱辣辣咬落去好滿足😊

2019-09-14 109 瀏覽
今晚是第一次到老三吃火鍋, 這是朋友推介的,他們推介食老鴨湯底打邊爐,但我同朋友不太好食鴨煲,所以轉食花膠煲。可以最近旺角區遊行,所以人流不多,無須等候,即可入座。一定要在打邊爐前飲一碗濃湯湯底,湯底濃郁的胡椒味,個啖湯好有家的感覺😬🔺花膠湯底的花膠好足料,撈起有兩大件花膠,足料和和味。打邊爐最重要除了電爐之外, 就一定要用料要新鮮。老三的食材算是新鮮,,比較大集團的貨色為佳,主打時價海鮮,店員介紹即開馬貝比我地食,我地試一試$68一大隻,感覺似日本食既刺身,好彈口,下鍋10秒可撈起食。最有印象的就是有店員會主動來把湯面的油撈起。火鍋必食既珊瑚蚌,因為新鮮的關係,口感爽口。手製韭菜水餃🥟全部都是香香韭菜味。手作響鈴超級好食。肥牛有多種選擇,花膠豬骨煲,只得大大件。總括: 花膠湯底滿意,可以先飲碗湯再下料火鍋🍲可以叫些海鮮🦞火鍋鮮味夠。
可以最近旺角區遊行,所以人流不多,無須等候,即可入座。

🔺花膠湯底的花膠好足料,撈起有兩大件花膠,足料和和味。

打邊爐最重要除了電爐之外, 就一定要用料要新鮮。

最有印象的就是有店員會主動來把湯面的油撈起。
火鍋必食既珊瑚蚌,因為新鮮的關係,口感爽口。

手製韭菜水餃🥟全部都是香香韭菜味。
手作響鈴超級好食。

肥牛有多種選擇,

花膠豬骨煲,只得大大件。

總括: 花膠湯底滿意,可以先飲碗湯再下料火鍋🍲
可以叫些海鮮🦞火鍋鮮味夠。
2019-09-10