2024-03-01 223 瀏覽
今日試左間位於土瓜灣既小店 主打食豬油渣麵 👉🏻豬油渣麵 配豬紅貢丸 ($54 )💓💓💓💓💓呢碗豬油渣麵可以揀小辣中辣大辣 可惜我唔太食得辣,所以冇揀辣度。湯底清甜 飲得出有冬菇蘿蔔味 個冬菇超冧又甜勁香 口感軟綿綿 同埋蘿蔔勁入味冇渣 佢個豬油渣炸到勁脆卜卜 配埋個米食勁香豬油味 份量十足👉🏻秘製辣汁魷魚 ($21)💓💓💓💓💓因為無叫辣,所以叫咗呢個勁辣魷魚。怕2樣都辣食唔到😂😂 魷魚勁彈牙 又掛汁 好夠辣 又入味 食完一條都忍唔住再接住繼續食停唔到口 👍🏻👍🏻食辣嘅朋友肯定好鍾意五個心心為最高分老三油渣麵王 (土瓜灣)地址 : 土瓜灣新山道4號長城大廈地下1A號舖
今日試左間位於土瓜灣既小店 主打食豬油渣麵

👉🏻豬油渣麵 配豬紅貢丸 ($54 )💓💓💓💓💓

👉🏻秘製辣汁魷魚 ($21)💓💓💓💓💓

五個心心為最高分
老三油渣麵王 (土瓜灣)
地址 : 土瓜灣新山道4號長城大廈地下1A號舖
  • 招牌油渣麵
好想同大家講下我試過嘅一間實在太勁味嘅地方👀!湊仔湊女過嚟土瓜灣,絕對要轉個灣試下佢嘅招牌油渣麵!麵條彈牙得嚟唔會太腍,一啖嚼落去真係齒頰留香㗎。油渣嘅香脆度真係得我讚好,外層金黃鬆脆,入口即溶,完全冇腥味!叫咗一碗中辣,足夠嗆鼻引爆味蕾又唔會過火。配菜也做得出色,尤其係冬菇同白蘿蔔,煮到軟綿綿又保留返啲甜味。食完覺得肚皮好滿足,仲意猶未盡。肚仔歡喜,心情都開懷呢😍!店員態度又好,令人感到好親切,真心覺得呢度係一個正嘅食堂。下次點餐我會試吓佢嘅小辣,聽講更適合想嘗鮮不嗜辣嘅朋友。咁多人推薦,曬我實在係有理由再返去一試嘅!🥣💯🤤

2023-11-07 297 瀏覽
招牌豬油渣麵 HK$36 + 魚皮餃HK$11朋友一直推薦豬油渣麵,未食過豬油渣嘅我真係好好奇係咩味道!就咁食一舊咬落脆脆地,有啲似薯條嘅薯條,好香脆,一啲油溢味都冇,食落完全唔油膩!浸落湯入邊食又變咗係另一種風味!有少少似炸魚皮嘅食法同口感,不過就厚身啲!魚皮餃味道就普普通通,可以唔洗叫呢個餸!上海粗麵個口感好似烏冬,粗身得嚟好彈牙!碗豬油渣麵仲有埋啲辣同唔辣嘅菜莆、白蘿蔔同埋冬菇!白蘿蔔同埋冬菇仲好鮮甜!

招牌豬油渣麵 HK$36 + 魚皮餃HK$11

2023-11-04
2023-03-20 775 瀏覽
收工去到土瓜環,就去試一試豬油渣蚊,6點半去工餐廳都仲有位。事關餐廳地方唔大,擺到3-4張枱,有機會要排隊等位。叫咗一碗 招牌油渣麵$36 ,菜脯有得揀辣同唔辣,我就揀咗唔辣。麵就可以揀粗麵或者幼麵,似上海麵果種。豬油渣有6舊,炸得好香脆,無油益味,不過要快啲食如果唔係會浸係湯到會淋晒,咁就無咗食豬油渣意思。36蚊呢個份量我就覺得過得去啦,另外仲有小食,韮菜餃子/鮮肉椰菜餃子$28蚊,懷舊小食(韮菜,豬紅,豬大腸,鮮蘿蔔)4款要晒$33,3拼就$30

2023-03-02 511 瀏覽
我最近去到了位於土瓜灣的一家麵店,被當地人譽為是非常有名的店家。這家店的麵非常好吃,口感十分細緻,配料也很豐富。然而,我發現份量相對較小,且價格也算是合理範圍內的。店家的服務員態度普通,沒有什麼特別值得一提的地方。這家店的地理位置非常好,交通方便,周圍也有很多其他美食可以品嚐。不過,因為座位較少,可能需要排隊一段時間,但是等候時間不會太長。總體來說,這家麵店的麵條味道非常棒,價格也不算貴,地理位置也很方便,但是份量稍嫌不足且座位較少,需要等候一段時間。如果您想品嚐當地的美食,可以考慮一下這家店。

• 油渣麵
2022-12-06 698 瀏覽
油渣麵喺土瓜灣黎講算係幾出名…😂 雖然間唔中都會食下 不過好似冇介紹過比大家添 呢一日夜晚去左食油渣麵 可惜有啲野食質素同之前有啲唔同🥲.招牌油渣麵 👅7/10 $36 唔辣大家都知我唔辣 (sorry胃差🥲)….所以都係叫番唔辣啦🌶🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️ 屋企人食小辣但又唔係我食就費事影📷🙅🏻‍♀️影番自己食嗰碗黎同大家分享啦📸📸🥰$36黎講 真係貴左…💰💸💸不過仲唔算超貴 但份量就真係可以再多啲嘅😅有時真係好肚餓想食多啲野🤰🫃碗麵可以揀唔同麵 粗麵幼麵都可以✅✅ 我就揀左粗麵 (好似係平時食上海粗炒嗰隻麵黎😉) 覺得個麵正正常常吧 菜脯好似唔係好調到味🙀我碗野唔辣🙅🏻‍♀️🌶可以多啲味🤣🤣 下次問下可唔可以多少少菜脯先 ✅🤣油渣都有幾舊 但食食下先知可以分開上(因為個老闆有時好似塊面黑黑地 唔敢咁多要求) 聽到隔離台都係話分開上😂 早知我都要叫分開上啦🤣🤣 好似好食啲咁😉 油渣充滿呢個脂肪嘅味道 好合乎我嘅口味..😂😂.辣汁三寶 👅6.5/10 $36雖然我唔食辣🙅🏻‍♀️🌶🌶🌶 但屋企人中意食🌶 咁就叫一碟一齊食 我夾左粒魚蛋🐟🐠🐡同兩塊魷魚🦑 我怕會辣🙀🙀🌶🌶所以攞我碗麵個湯🍜🥣浸左佢地
招牌油渣麵 👅7/10 $36 唔辣
辣汁三寶 👅6.5/10 $36
雖然我唔食辣🙅🏻‍♀️🌶🌶🌶 但屋企人中意食🌶 咁就叫一碟一齊食 我夾左粒魚蛋🐟🐠🐡同兩塊魷魚🦑 我怕會辣🙀🙀🌶🌶所以攞我碗麵個湯🍜🥣浸左佢地兩下😂😂 都仲係有少少辣辣地 但未到會胃痛啦當然 少少咋🤣🤣 魷魚幾爽口 我幾中意食 魚蛋都ok 但個汁我麻麻地 一來因為我唔中意辣 二來覺得太鹹了🥲
黃金韭菜角 👅6.5/10 $29
份量黎講🤨三個人一人好似都有兩塊?! 🤔🤔唔記得左了😅🤦🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️成碟好似都有6-8塊(我第一次叫呢碟野黎食😂😂) 額🤔 韭菜味喺個口到縈繞左一晚🙀🙀 不過正常的 唔關餐廳事 因為這就是韭菜的特點…😂 但炸到唔太好食 塊皮硬硬地 唔係我最中意嘅炸物口感🤔 不過中意韭菜嘅話都可以試下 反正唔算貴呀💁🏻‍♀️
比錢嗰陣老闆喺到同我屋企人講笑 唔記得講咩了 個老闆可能以為自己好幽默😂😂 不過搞到成間餐廳都尷左😂😂😂😅😅😅😅
味道👅:6.5/10
賣相👀:7/10
扺食💰:7.5/10
服務🙆🏻‍♀️:7/10
2022-06-01 1021 瀏覽
之前好多年前來過一次,不過當時發現除了油渣之外其他的小食店都不算特別,印象中雞翼即炸都不差,於是之後再來土瓜灣,都沒有特別想要再吃。不過這天發現它和南乳雞球譽麵坊一樣屹立多年,反正南乳雞球都不算特別出色,不如多給它一次機會。反正之前在深水埗吃了周記油渣麵,覺得質素非常之低下,下降了不少,於是反而再次吃這間老三,覺得味道相當好,又炸得夠乾,不會油膩,而且味道香濃,麵條也不太少,教人喜出望外的豬腸不差,鮮豬腸沒太多味道,夠爽身另一次再來,又點雙拼,怎料豬紅多得很,大約8件豬紅而只有5片豬油渣,太搵笨豬紅一味夠滑,沒特別味道

不過這天發現它和南乳雞球譽麵坊一樣屹立多年,反正
豬腸不差,鮮豬腸沒太多味道,夠爽身

另一次再來,又點雙拼,怎料
豬紅多得很,大約8件豬紅而只有5片豬油渣,太搵笨
豬紅一味夠滑,沒特別味道
2021-11-07 1023 瀏覽
家人一直叫我試,但我覺得只是肥的炸野,覺得不會好吃, 而且佢門面有少少不太整齊的感覺。家人一直經過話好想試, 終於忍不住陪他們一試。誰知吃到了,真覺得不得了,真的炸得好好😱juicy 是當然的,但不會滿咀油,味也鮮。老闆說是用新鮮、靚品種豬去做的。感覺到老闆的用心滿滿。再配搭其他配料做點綴,真的覺得食到有幸福感。佢既辣菜譜,係香嘅,但係真係太太辣,我食到標晒汗😭🤣佢仲有其他小食可以選擇, 例如有魷魚、魚旦等, 配個超辣汁, 普通人頂唔順推薦呀!
家人一直經過話好想試, 終於忍不住陪他們一試。

誰知吃到了,真覺得不得了,真的炸得好好😱

juicy 是當然的,但不會滿咀油,味也鮮。

老闆說是用新鮮、靚品種豬去做的。
感覺到老闆的用心滿滿。

再配搭其他配料做點綴,真的覺得食到有幸福感。

佢既辣菜譜,係香嘅,但係真係太太辣,我食到標晒汗😭🤣

推薦呀!
2021-10-18
成日聽友講豬油渣麵有幾好食 但原來自己竟然一次都未食過😎難得今日行過土瓜灣 見到老三油渣麵王係付近 襯呢個傳統食品仲未失傳 點都要試下🤗小店得幾張枱 坐位格局比較懷舊 燈光都算明亮 牆身貼滿了不少舊報章介紹貴店🤭仲有好多食品圖片 超吸引🙂 原來貴店既豬油渣係採用本地 黑毛豬每天新鮮 全程自家製 獨一無二 簡直係人間美食😋 。招牌豬油渣麵 (HK $36)麵條粗闊適中 口感煙韌 好似烏冬🤭主角豬油渣 鬆脆可口 入口即溶 非常好食🤤蘿白清甜 夠淋 辣菜圃細切好爽口 辣度恰當👍非常惹味。南乳炸雞翼 (HK $28/4隻)南乳雞翼 即叫即炸 兩邊炸至金黃 熱辣辣 非常脆口 卻沒有我想象中濃味🤔可能醃的時間吾夠 未夠入味 有點遜色。食物:6/10價錢:7/10環境:5/10。老三油渣麵王土瓜灣新山道4號長城大廈地下1A舖
成日聽友講豬油渣麵有幾好食
但原來自己竟然一次都未食過😎
獨一無二 簡直係人間美食😋

招牌豬油渣麵 (HK $36)
非常好食🤤蘿白清甜 夠淋 辣菜圃
細切好爽口 辣度恰當👍非常惹味

南乳炸雞翼 (HK $28/4隻)
南乳雞翼 即叫即炸 兩邊炸至金黃

環境:5/10

老三油渣麵王
土瓜灣新山道4號長城大廈地下1A舖

2021-01-09 1350 瀏覽
今日土瓜灣一日遊~openrice見到呢間小店有豬油渣麵,reviews唔錯,未食過就去試吓!小店得幾張枱,坐低就叫咗碗招牌油渣麵 - 小辣($36) + 1個餸 - 魚皮餃 ($11)~唔好以為油渣麵一定好肥,其實唔係食到成口油嗰啲😆我諗應該同食碗車仔麵差唔多吧~真係唔似食緊豬油㗎😆佢有上海粗麵/上海幼麵/鮮米線揀,我就揀咗粗麵~碗麵有落蔥、蒜、菜圃粒,想走嘅話就要記得落單嗰時講喇。湯好香好夠熱,食到最後都係熱嘅☺️,辣度啱啱好、冬菇好香、白蘿蔔夠淋、豬皮浸咗落湯都好脆,唔油膩、魚皮餃都係正嘅,不過$11得2粒略嫌貴咗少少🤐 (如果揀餃子好似$9😛)
今日土瓜灣一日遊~

招牌油渣麵

招牌油渣麵
第一次食豬油渣麵,襯呢個傳統食品失傳之前,點都要一嚐舊日風味😋。呢間舖頭嘅豬油渣麵喺香港數一數二,佢嘅豬油渣係用黑毛豬肉榨油後嘅殘渣做成,配上麵條及湯頭,搖身一邊成為美味嘅食品。招牌豬油渣麵$36豬油渣放喺湯上面避免浸腍,所以食嘅時候口感仍然脆卜卜,皮肉分明。湯底以烚蘿蔔水製成,加埋自家製蒜蓉、冬菜及辣菜脯一齊食,非常好飮又惹味。湯底可自選大中小辣,我就選擇咗中辣。上海粗麵質地彈牙有咬口,不會太腍。店內仲有好多美味食品,餃子、魷魚、雞翼都係好受歡迎👏。

招牌豬油渣麵$36
湯底可自選大中小辣,我就選擇咗中辣。
上海粗麵質地彈牙有咬口,不會太腍。

店內仲有好多美味食品,餃子、魷魚、雞翼都係好受歡迎👏。
2020-11-14 645 瀏覽
叫咗三樣嘢 豬油渣麵一碗38蚊 醬魷魚22蚊 韭菜豬腸豬紅 我都唔記得咗三十幾, 魷魚 微溫凍凍地唔夠熱 醬汁普通 我下次就唔會再叫 韭菜豬紅豬腸 所有屬於正常水平 豬腸味道冇乜 成本嘢都比較清 適合一啲食好清淡嘅人食 入面有蘿蔔 蘿蔔清甜幾好食 主打就係豬油渣麵 面底正常 ok 不會太林太硬 湯底都係屬於清湯底 如果豬油渣 係用香港本地豬黑毛豬 食落脆口 唔使喺深水埗食嗰啲 比較似肉淋身啲 本人比較喜歡這個 爽口而不油膩 , 碗麵仲有厚切冬菇 好好味喎 甜甜地幾正 下次會再嚟食 但應該只會叫油渣麵

2020-11-14
2020-10-08 462 瀏覽
一直聽朋友講,有間好好食既油渣麵!今晚終於帶我去食對於夜晚介左澱粉質食物既我黎講,麵既份量唔會太多,岩岩好仲可以揀粗麵或者幼麵,我覺得粗麵似烏冬😛豬油渣,好爽脆,要趁未浸晒落湯度要夾上黎先😝白蘿蔔我好鍾意食!呢度蘿蔔係好甜!而且舊舊都無渣冬菇都係我至愛,好厚肉同埋好爽。仲有韮菜餃!咬落啖啖都係汁。再加埋辣菜莆好好味,湯底好甜,唯一可惜係有小小咸。但都無損我再黎食既決心要提既係,樓面姐姐真係好親切,全部都係人情味
一直聽朋友講,有間好好食既油渣麵!
今晚終於帶我去食

對於夜晚介左澱粉質食物既我黎講,麵既份量唔會太多,岩岩好

仲可以揀粗麵或者幼麵,我覺得粗麵似烏冬😛
豬油渣,好爽脆,要趁未浸晒落湯度要夾上黎先😝
白蘿蔔我好鍾意食!呢度蘿蔔係好甜!而且舊舊都無渣

冬菇都係我至愛,好厚肉同埋好爽。
仲有韮菜餃!咬落啖啖都係汁。
再加埋辣菜莆好好味,湯底好甜,唯一可惜係有小小咸。
但都無損我再黎食既決心

要提既係,樓面姐姐真係好親切,全部都係人情味
2020-10-07
2020-07-04 437 瀏覽
油渣麵依種古老食品,相信真係40歲50歲以上既人先會好大感覺, 從前只係低下階層執d肉檔下欄肥膏返去炸油,個油可能拎去賣或自用煮食慳買油錢, 油渣剩左係度就拎出嚟煮麵兼賣,幾蚊雞一碗,我以前都係街市裡面既走鬼小販度食,油渣要做得好食, 我就唔識煮, 但食呢, 入口應該要微脆,吸一吸d湯加埋冬菜,個種感覺我自己最喜歡,有人喜歡剛炸起個種勁脆,都無問題。但今次依間,佢自封油渣王,剛好早兩晚經過點可以唔試試佢, 麵份量都夠,亦有小量冬菇配菜,辣菜莆,湯底預左味精,但都ok啦, 但個油渣,一入口,豬油香咪出哂黎,而且輕唉即化,非常好食, 相信比起太子某間,更鬆化,依度既油渣相信係香港,除左深水埗珠江酒家,都難尋敵手。對依d咁粗既古老食物都咁有心機,真係要致敬,會再來!

對依d咁粗既古老食物都咁有心機,真係要致敬,會再來!
2020-07-02
  • 油渣麵
2019-10-30 899 瀏覽
炸油渣 佢話係黑毛豬整嘅食落都好juicy OK好正 湯底剛剛好 唔會太鹹亦都唔會太淡 南乳雞翼大隻香口味道一流有誠意 會再食 韭菜餃好新鮮真係自己包 雞翼很大隻我叫了中立夠辣很滿意而且蘿蔔都好林一定會再返轉頭食