Kiu Cho Cafe
冰室多選擇
wanttoeat
2025-09-06
關注
老公最鍾意去冰室,今晚又選佢啦~~~ 真係男人的浪漫?! 冰室環境光鮮,整齊企理,超長長方形格局,多張寛落卡座,坐得舒適。餐牌選擇超多,有每週晚巿套餐、常餐、三文治、茶餐、特餐、小食、焗飯、西式風情、馬來咖喱、鐵板扒餐、燒味、鮮入為煮、飲品等。揀咗一客星期五晚餐精選,奉送白飯、湯及優惠價加配飲品。七選項中點了燒味自選大三元($85),奉送郊外油菜。可在叉燒、玫瑰油雞、脆皮腩仔、燒鵝、滷水牛𦟌、貴妃雞、佛山燻蹄揀三款,要了叉燒、玫瑰油雞和脆皮腩仔,呢三元賣相超吸引,亦好高質。叉燒燒得亮澤紅潤,半肥瘦,腍嫩油潤,沾上蜜汁,香甜美味;燒腩肥瘦相間,皮脆肉嫩,滿有肉香;超好彩….俾了隻玫瑰油雞脾,啖啖肉,整得非常入味,肉質好嫩滑,加埋爽滑嘅雞皮一齊食,再點啲薑蔥蓉,一流! 所配嘅油菜係菜心,粗壯爽嫩,唔油唔鹹,夠健康。另叫咗一道小菜柚子蝦球($108),份量好足,蝦球相當大隻,差唔多同我嗰拳頭咁大,外層薄微,肉質彈牙鮮美,配上甜甜酸酸酸嘅柚子汁,好開胃。羅宋湯 ($0/跟餐) 湯身濃稠,散發着酸咪咪的香氣。見有紅蘿蔔、西芹、椰菜、薯仔、洋蔥、蕃茄等等,相當足料,難怪味道濃郁,酸度十足,越飲越醒胃。熱檸檬可樂煲薑($26)內有四大片檸檬及厚厚嘅薑片,味道不會太甜,很好!但薑味亦不足……熱百香果蘆薈($25)暖笠笠,味道酸酸甜甜,開胃滋潤,蘆薈粒又香甜又滑,同杯飲品好夾。查看更多
+ 16
觀塘性價比高冰室
puishan__
2025-09-30
關注
想同大家介紹一間喺觀塘嘅新開冰室,環境好闊落坐得舒服,好啱晏晝/收工去食飯😚 每日都有唔同嘅晚市套餐,好多選擇😆西蘭花鮮魷蝦球健康之選🥦西蘭花炒得翠綠爽口,鮮魷彈牙,唔會韌到咬唔開,蝦球大大粒,爽口彈牙,真係啖啖肉😋 用簡單又好味三杯雞雞煲一打開個雞煲蓋,三杯雞嘅香味就撲鼻而嚟!雞肉嫩滑入味,醬汁嘅味道調得啱啱好,甜甜鹹鹹,好惹味!用雞煲嘅形式上菜,可以一路食一路keep住熱辣辣,好正🔥利賓納雜果冰冰室一定要飲利賓納雜果冰😆飲落酸酸甜甜,冰涼解渴,真係透心涼🍹雪山紅豆冰造型好吸睛,上面嘅忌廉堆到好似一座雪山咁🏔️ 紅豆煮得夠晒綿,甜而不膩,好滿足~查看更多
+ 6
J.Halstead
都唔錯既冰室
J.Halstead
2025-09-21
關注
又到左搵食時間,係日本城買完野醒起附近有間新餐廳未試過,翹楚冰室 (以前黃金果個位), 就一於試下。內部間隔同上一手冇分別, 不過光猛D, 乾淨D。由於食飯時間已經下午3點, 所以就試下佢下午茶餐。今次叫左左海鮮炒烏冬 $48。 凍飲 +$3另外加個煉奶多士。 $18 多士如雙拼就 $22 如奶油多咁烏冬黎到, 都算幾多海鮮既。 味道都唔錯, 夠味, 不過烏冬就唔好預佢係靚烏冬。較細圓較硬身少少果款。煉奶多士黎到就熱辣辣,唔錯。 再多D煉奶會更好。收銀個姐姐態度都唔錯。 其他伙記就茶記伙記啦, 明就明嫁啦。 不過整體都唔錯, 都會再有下次試下其他野。 查看更多
+ 4
yorkyork651
食物新鮮又好味
yorkyork651
2025-09-17
關注
今晚,我同朋友去觀塘光顧一間叫翹楚冰室嘅店。呢間店真係唔錯,環境舒適,仲有啲舒服氛圍。我哋點咗幾樣嘢。首先,西蘭花炒蝦仁色香味俱全,蝦仁鮮嫩,西蘭花脆口,真係好開胃!接住,我哋仲試咗羅漢齋煲,裡面有好多時蔬,味道清淡而又健康,特別適合想保持身形嘅朋友。飲品方面,我選咗熱百香果蘆薈,清涼又消暑,仲可以解渴。最後,熱冬瓜龍眼茶係我哋的必點,甜甜的味道,飲落心情特別好,完美結束呢頓飯。整體來講,翹楚冰室真係值得推介,食物新鮮又好味,價錢亦都合理,仲有友善嘅服務。下次再嚟試其他嘢!查看更多
+ 2
Aka_fung
😋新開大份抵食港式茶餐廳
Aka_fung
2025-09-12
關注
餐廳地方超級闊落乾淨,空間寬敞,適合聚餐或一人用餐。餐廳有晚市套餐,小菜與煲仔類都幾吸引,Menu設計多元。🥢鐵板蒜蓉雞扒半扇貝黑椒汁搭配豐富,套餐包左羅宋湯+牛角包+飲品,原個焗薯做法有驚喜。雞扒煎得好靚,邊位帶少少焦脆感,蒜蓉粒沾滿表面。雞扒厚度十足,係有厚度嘅連皮雞髀肉,切開後保持到肉汁。芝士焗扇貝都幾大粒鮮味。🌟餐廳抵食大份, 價格合理,分量足夠,符合港式茶餐廳的性價比預期。見到仲有超值全包宴,下次可以同屋企人試下。查看更多
+ 8
瘋雲
觀塘新開燒味小菜冰室
瘋雲
2025-09-09
關注
觀塘新開業的「翹楚冰室」,裝修簡潔,地方很大,店內採超長長方形格局,設有多張寬闊卡座,用餐環境整潔企理,光鮮舒適。還設有廂房,可供十多人吃「全包宴」。餐牌選擇極豐,從每週晚市套餐、常餐、三文治,到焗飯、馬來咖喱、鐵板扒餐、燒味等應有盡有,選擇很多。我們試了兩款小菜,配白飯及特飲:黑松露煎肉餅黑松露很香,肉餅外層煎得金黃香脆,一夾開內裏肉汁瞬間湧出,口感極佳。肉餅調味恰到好處,鬆化入味,且份量十足,總共有六大件,非常抵食。蜜椒薯仔牛柳粒牛柳粒軟腍入味,醬汁香濃惹味。搭配黑椒、洋蔥及蜜椒同炒,味道層次豐富,甜中帶辣,香氣四溢,極其下飯。薯仔外微脆內軟糯,吸收醬汁精華,更添風味。雪山紅豆冰大大一杯,面層鋪滿輕盈奶油,底下紅豆大粒飽滿,香甜綿密。熱百香果蘆薈這杯特飲值得一讚!百香果芬芳馥郁,搭配爽滑蘆薈粒與一片檸檬,入口酸甜清新,溫潤順喉。冰室食物質素出色,環境舒適,價錢合理,是觀塘區內值得一試的新興食店。查看更多
+ 7
蜜椒薯仔牛柳粒
黑松露煎肉餅
HC1003
鑊氣小菜份量足冰室
HC1003
2025-09-07
關注
星期日在APM逛街後,走到對面的成業街翹楚冰室吃飯。我們點了兩個小菜餐,一個是XO醬小炒皇,一個是蒜香吊燒雞(半隻),套餐均有附送餐湯,我們叫了一個羅宋湯,一個中湯,兩個湯都十分足料,味道夠濃,最緊要夠熱,值得一讚!先來了小炒王,很足料,夠鑊氣,有蝦,有小魚乾,有蝦米腰豆等等,送飯一流。之後是蒜香雞,一口咬下去,有驚艷的感覺,皮脆肉滑,再加上那個特製的泰汁,非常正!飲品方面,我們叫了兩杯特飲,一杯是凍百香果蘆薈,味道幾特別,不過不失,另一杯叫了龍鳳檸樂,消暑好物!星期日的晚上遇上打風餐廳不算多人,餐廳整潔、座位寬敞、冷氣足夠,下次來觀塘又多一個選擇。查看更多
+ 7