51
35
42
等級1
2
0
2020-01-19 1164 瀏覽
星期日屋企人book 咗枱喺呢間到食晚飯,喺又一城求其揾一間酒樓食我地book 咗枱,咁入到去果陣埋去一張枱諗住坐低,點知待應姐姐話呢張唔得,佢話有客訂咗菜, 其實我哋都訂咗 , 點知佢話有人訂咗菜 ,所以叫我地去隔離張摺枱,其實兩張都係摺枱都有留座牌嘅,🙄 可能留咗比熟客,但我有非常差嘅感覺但之後坐低食,到我地食完都唔見果張枱有人坐,我心諗唯一係啲嘢食上得好快,但好細碟.. 嘢食普通,以為係高級酒樓點知嘢食麻麻總括而言,感覺招呼熟客好落力,不過都正常嘅,做開熟客生意,生客唔係好志在咁一個拼盤 二個煲一個湯,埋單成千蚊,嘢食唔係特別好食,性價比就見仁見智, 但係我唔會去第二次😐
更多
星期日屋企人book 咗枱喺呢間到食晚飯,喺又一城求其揾一間酒樓

我地book 咗枱,咁入到去果陣埋去一張枱諗住坐低,點知待應姐姐話呢張唔得,佢話有客訂咗菜, 其實我哋都訂咗 , 點知佢話有人訂咗菜 ,所以叫我地去隔離張摺枱,其實兩張都係摺枱都有留座牌嘅,🙄 可能留咗比熟客,但我有非常差嘅感覺
但之後坐低食,到我地食完都唔見果張枱有人坐,我心諗

唯一係啲嘢食上得好快,但好細碟.. 嘢食普通,以為係高級酒樓點知嘢食麻麻

總括而言,感覺招呼熟客好落力,不過都正常嘅,做開熟客生意,生客唔係好志在咁

一個拼盤 二個煲一個湯,埋單成千蚊,嘢食唔係特別好食,性價比就見仁見智, 但係我唔會去第二次😐


(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐途徑
堂食
等級4
579
0
2020-01-19 577 瀏覽
25%漏單率的計算標準:2個人點咗4樣食物:章魚肉餅蒸飯、帶子菜苗餃、花菇魚肚棉花雞、日式醬燒釀茄子,點4樣,有1樣冇嚟,仲要催促4次,結果埋單時取消了!又一城關閉2個月重開,今天來吃午餐,好好生意,13:30仍要等位,等1張,5分鐘入座,坐218號枱,13:42入單點了4樣食物。第1樣上的是帶子菜苗餃,好多菜!我喜歡!第2樣上的是花菇魚肚棉花雞,雞肉去皮,不油膩,我也喜歡!其他2樣,沒有來,催第1次,日式醬燒釀茄子來了,茄子微溫,感覺已經放凉了!章魚肉餅蒸飯,仍然未來,再催了3次!結果取消埋單!全部事實,100%經得起Open Rice legal review!
更多
25%漏單率的計算標準:
2個人點咗4樣食物:章魚肉餅蒸飯、帶子菜苗餃、花菇魚肚棉花雞、日式醬燒釀茄子,點4樣,有1樣冇嚟,仲要催促4次,結果埋單時取消了!

又一城關閉2個月重開,今天來吃午餐,好好生意,13:30仍要等位,等1張,5分鐘入座,坐218號枱,13:42入單點了4樣食物。

第1樣上的是帶子菜苗餃,好多菜!我喜歡!
第2樣上的是花菇魚肚棉花雞,雞肉去皮,不油膩,我也喜歡!
其他2樣,沒有來,催第1次,日式醬燒釀茄子來了,茄子微溫,感覺已經放凉了!

章魚肉餅蒸飯,仍然未來,再催了3次!結果取消埋單!

全部事實,100%經得起Open Rice legal review!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-01-19
等候時間
5 分鐘 (堂食)
人均消費
$90 (午餐)
等級3
63
0
2019-11-03 829 瀏覽
今早約咗好耐冇見嘅朋友食早餐,約咗中間點地方,九龍塘又一城,一人搭一半地鐡,大家方便!最後揀咗翰騰閣飲茶,叫做6碟點心,碟碟都好味。我比較鍾意鮮蝦燒賣,好彈牙。三個人食飽飽都糸$400埋單,下次再幫襯。😊
更多
今早約咗好耐冇見嘅朋友食早餐,約咗中間點地方,九龍塘又一城,一人搭一半地鐡,大家方便!最後揀咗翰騰閣飲茶,叫做6碟點心,碟碟都好味。我比較鍾意鮮蝦燒賣,好彈牙。三個人食飽飽都糸$400埋單,下次再幫襯。😊
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
133
0
2019-11-02 544 瀏覽
二個人,飲茶先燒肉細細件,但皮脆肉有肥瘦之分,整,芋角也脆卜卜,不油膩頭暈暈梗係要食川芎魚云la , 味道整加一籠鳳爪,不錯。奶黃飽,今次差了,沒有奶王汁流出,失望😑
更多
92 瀏覽
0 讚好
0 留言
二個人,飲茶先
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
燒肉細細件,但皮脆肉有肥瘦之分,整
,芋角也脆卜卜,不油膩
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
頭暈暈梗係要食川芎魚云la , 味道整
加一籠鳳爪,不錯。
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
奶黃飽,今次差了,沒有奶王汁流出,失望😑
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
2
0
2019-08-11 2408 瀏覽
Since it's a Sunday, there was a long wait (40 min.). But the worst part was that the staff was grossly negligent and failed to enter our order of 炒河. After finishing our dimsum we waited and waited but it never came. When we inquired they then told us it was missing from our order. We asked how long we would have to wait and they said another 15 or more minutes. We gave up and swore never to come back. The food was so-so anyway and overpriced.  
更多
Since it's a Sunday, there was a long wait (40 min.). But the worst part was that the staff was grossly negligent and failed to enter our order of 炒河. After finishing our dimsum we waited and waited but it never came. When we inquired they then told us it was missing from our order. We asked how long we would have to wait and they said another 15 or more minutes. We gave up and swore never to come back. The food was so-so anyway and overpriced.  
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐日期
2019-08-11
等候時間
40 分鐘 (堂食)
等級2
9
0
2019-08-10 1504 瀏覽
昨天與同學仔到這裡午餐閒聊,時間過得輕鬆愉快。食物質素稍微下降不過仍然味道很好,只是沒有從前的高水準,可能老師傅已經退休。最愛懷舊點心「芋角」今次較唯多油,還有 川弓魚頭 這兩款點心並不是每間酒樓也有。期待下次再嚐味道更加出色更上一層樓。
更多
昨天與同學仔到這裡午餐閒聊,時間過得輕鬆愉快。
食物質素稍微下降不過仍然味道很好,只是沒有從前的高水準,可能老師傅已經退休。最愛懷舊點心「芋角」今次較唯多油,還有 川弓魚頭 這兩款點心並不是每間酒樓也有。
期待下次再嚐味道更加出色更上一層樓。
虎皮青椒、海蜇皮、芋角、帶子腸粉、紅棗糕⋯等等
$450
59 瀏覽
0 讚好
0 留言
151 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
虎皮青椒、海蜇皮、芋角、帶子腸粉、紅棗糕⋯等等
$ 450
等級4
159
0
2019-08-08 1457 瀏覽
又嚟到週末的上午,雖然還未睡醒, 還是要和家人來到 附近的又一城翰騰閣吃個早飯,飲過早茶。因為週末假期的時間,輪候的人很多,應該 輪候了,差不多三十分鐘。不過為了家人的肚子,多等一會兒也沒有所謂。水晶鮮蝦餃蝦餃是每間酒樓必吃的點心,蝦餃晶瑩剔透,內裏包裹著鮮甜的新鮮大蝦,賣相及味道也相當吸睛。蟹籽燒賣王燒賣也是必吃的點心,燒賣包裹了新鮮的大,還添置上鮮橙色的蟹籽,賣相吸睛。蜜汁叉燒叉燒也是中式酒樓中有的菜式,叉燒肥瘦均勻, 不會太乾身,口感鮮銀鬆軟,味道恰當好處。黃金流沙包熱騰騰的黃金流沙包給送上。拉開後,極邪惡的黃金流沙慢慢流出,鹹蛋味不算濃郁, 但是非常香貼。柴魚花生豬骨粥實在年紀大了早上的時間不能吃得太飽, 所以叫了茶魚花生豬骨粥。 綿綿的豬骨粥,配上鹹香的柴魚茶園法和花生,使鹹香中帶點鮮甜。忙碌了天, 有什麼好不過和家人舒舒適適的吃過早飯, 喝過早茶呢?
更多
又嚟到週末的上午,雖然還未睡醒, 還是要和家人來到 附近的又一城翰騰閣吃個早飯,飲過早茶。
因為週末假期的時間,輪候的人很多,應該 輪候了,差不多三十分鐘。不過為了家人的肚子,多等一會兒也沒有所謂。
32 瀏覽
0 讚好
0 留言

40 瀏覽
0 讚好
0 留言

24 瀏覽
0 讚好
0 留言

35 瀏覽
0 讚好
0 留言

19 瀏覽
0 讚好
0 留言

15 瀏覽
0 讚好
0 留言

水晶鮮蝦餃
蝦餃是每間酒樓必吃的點心,蝦餃晶瑩剔透,內裏包裹著鮮甜的新鮮大蝦,賣相及味道也相當吸睛。
13 瀏覽
0 讚好
0 留言

蟹籽燒賣王
燒賣也是必吃的點心,燒賣包裹了新鮮的大,還添置上鮮橙色的蟹籽,賣相吸睛。
13 瀏覽
0 讚好
0 留言

蜜汁叉燒
叉燒也是中式酒樓中有的菜式,叉燒肥瘦均勻, 不會太乾身,口感鮮銀鬆軟,味道恰當好處。
12 瀏覽
0 讚好
0 留言

15 瀏覽
0 讚好
0 留言

黃金流沙包
熱騰騰的黃金流沙包給送上。拉開後,極邪惡的黃金流沙慢慢流出,鹹蛋味不算濃郁, 但是非常香貼。
18 瀏覽
0 讚好
0 留言

柴魚花生豬骨粥
實在年紀大了早上的時間不能吃得太飽, 所以叫了茶魚花生豬骨粥。 綿綿的豬骨粥,配上鹹香的柴魚茶園法和花生,使鹹香中帶點鮮甜。

忙碌了天, 有什麼好不過和家人舒舒適適的吃過早飯, 喝過早茶呢?
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
106
0
2019-07-25 1179 瀏覽
今日同朋友黎到翰騰閣飲茶,食左3籠點心,盛惠2百多元,呢間酒樓(強調只不過係酒樓),係貴左dd 但又比一般酒樓高質。最值得介紹一下4粒蟹籽燒賣;$55 師奶上身,平均一粒燒賣要大概$14(仲未計加一同茶錢);而非酒店黎定呢個價係貴左少少,究竟有咩原因甘定價呢?呢粒燒賣係比平日一般燒賣大5分1,講得出燒賣就一定係要有蝦,除左頂部上果隻晶瑩剔透既靚蝦之外,餡料包含全最少3隻細蝦仔,所以我每咬一口都知道自己係食燒賣🤣🤣 可能你會覺得,餡料多,大粒就一定架啦⋯⋯ 其實都有技巧在內,黃色薄薄既皮係咪足夠包曬又唔會爆d餡料出黎呢?二來蒸太耐,鮮黃色既皮又有機會變成泥黃色;而呢度既燒賣做得的確吸引,餡料多又脹卜卜,就好想食多幾粒啦。一道菜式成功,係包括左食材新鮮好重要,燒賣就做得好啦,食完係有新鮮既感覺(唔係霉左既肉...),令我充滿力量了
更多
今日同朋友黎到翰騰閣飲茶,食左3籠點心,盛惠2百多元,呢間酒樓(強調只不過係酒樓),係貴左dd 但又比一般酒樓高質。
10 瀏覽
0 讚好
0 留言

最值得介紹一下4粒蟹籽燒賣;$55
師奶上身,平均一粒燒賣要大概$14(仲未計加一同茶錢);而非酒店黎定呢個價係貴左少少,究竟有咩原因甘定價呢?呢粒燒賣係比平日一般燒賣大5分1,講得出燒賣就一定係要有蝦,除左頂部上果隻晶瑩剔透既靚蝦之外,餡料包含全最少3隻細蝦仔,所以我每咬一口都知道自己係食燒賣🤣🤣 可能你會覺得,餡料多,大粒就一定架啦⋯⋯ 其實都有技巧在內,黃色薄薄既皮係咪足夠包曬又唔會爆d餡料出黎呢?二來蒸太耐,鮮黃色既皮又有機會變成泥黃色;而呢度既燒賣做得的確吸引,餡料多又脹卜卜,就好想食多幾粒啦。一道菜式成功,係包括左食材新鮮好重要,燒賣就做得好啦,食完係有新鮮既感覺(唔係霉左既肉...),令我充滿力量了
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
407 瀏覽
0 讚好
0 留言
125 瀏覽
0 讚好
0 留言

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2019-07-08 1103 瀏覽
打電話去book嘅時候表明了一定要坐梳化位因為有bb,強調左好幾次係一定要梳化位,到我到嘅時候就話已經比其他客坐滿啦落左單啦無得比我,我抱住個bb好無助唯有去其他餐廳搵位食飯,櫃檯阿姐態度仲要好差,以後都唔會去
更多
打電話去book嘅時候表明了一定要坐梳化位因為有bb,強調左好幾次係一定要梳化位,到我到嘅時候就話已經比其他客坐滿啦落左單啦無得比我,我抱住個bb好無助唯有去其他餐廳搵位食飯,櫃檯阿姐態度仲要好差,以後都唔會去
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐途徑
堂食
等級4
133
0
2019-06-06 1382 瀏覽
很久沒有到此酒樓了,一入酒樓門口同女接待員說:二位,女侍應又真是奇怪,態度麻麻,感覺串嘴說:你跟我嚟啦。入到酒樓就坐,其他待應服務態度就不錯。水晶鮮蝦餃大大粒$55,豉汁香芋蒸排骨,亦很入味。黃金流沙包奶皇入味。蒜香蝦春卷亦不錯。羅漢上素腐皮卷,就差很多,油浸咁。好難吃
更多
35 瀏覽
0 讚好
0 留言
很久沒有到此酒樓了,一入酒樓門口同女接待員說:二位,女侍應又真是奇怪,態度麻麻,感覺串嘴說:你跟我嚟啦。入到酒樓就坐,其他待應服務態度就不錯。水晶鮮蝦餃大大粒$55,豉汁香芋蒸排骨,亦很入味。黃金流沙包奶皇入味。蒜香蝦春卷亦不錯。
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
羅漢上素腐皮卷,就差很多,油浸咁。好難吃

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
這店在星期六,日又及公眾假期下午茶14:30 開始做逍遙下午茶以大/ 中/ 小點以小點計, 茶位$14/位, 大/ 中/ 小點其實即係均一價啦, 但這裡小點係$26連加一計差不多$30了, 值得與否見仁見智! 事實唔算係平易, 算晒成張點心紙, 中/ 小點加晒只有8種其中3種係甜品, 大點有14種但牛肉球同鳳爪都算係- 大點喎! 而特同超則有16種 實在是超多品種喎越高級越多款! 雖說取價有點過份進取, 不過點心的質量實在唔差, 已經盡量叫晒"大點"五樣,每樣有板有眼, 賣相/件数傳統,鳳爪/ 牛肉球出色, 由於帶子腸不屬於均一價貨品, 取價$52足足一倍,再叫多個滑蛋帶子蝦仁炒河, 料頭足之餘擺碟賣相都有用過心機收$138都算值回票價,
更多
這店在星期六,日又及公眾假期下午茶14:30 開始做逍遙下午茶以大/ 中/ 小點以小點計, 茶位$14/位, 大/ 中/ 小點其實即係均一價啦, 但這裡小點係$26連加一計差不多$30了, 值得與否見仁見智! 事實唔算係平易, 算晒成張點心紙, 中/ 小點加晒只有8種其中3種係甜品, 大點有14種但牛肉球同鳳爪都算係- 大點喎! 而特同超則有16種 實在是超多品種喎越高級越多款! 雖說取價有點過份進取, 不過點心的質量實在唔差, 已經盡量叫晒"大點"五樣,每樣有板有眼, 賣相/件数傳統,鳳爪/ 牛肉球出色, 由於帶子腸不屬於均一價貨品, 取價$52足足一倍,再叫多個滑蛋帶子蝦仁炒河, 料頭足之餘擺碟賣相都有用過心機收$138都算值回票價,
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
385 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-04-14
等候時間
25 分鐘 (堂食)
人均消費
$195 (下午茶)
推介美食
  • 帶子鮮蝦炒河
等級2
15
0
2019-05-08 1029 瀏覽
晚上9點入去,waiter話9點半last call,不停催我地落單。但最後又多3台看似係熟客既人9點半後入,但都服務殷勤,我地叫飯,問糖水,叫埋單就懶懶閒。食物唔差,不過只顧熟客既話,甘既服務長久應該支撐唔住囉。環境其實唔錯,又有sofa,食物都算比想像中好。不過佢地d waiter既服務態度真係唔得。我唔係歧視大陸人,但呢間野成班都係d大陸阿姐....食物方面叫左帶子,蒸魚兩食,士多啤梨骨,啫啫生菜,粉絲煲,每樣其實都好食而且熱上。整體黎講......服務真係要改善.......明明見到成台都無媽媽喺到,竟然sale我地食母親節餐.........
更多
晚上9點入去,waiter話9點半last call,不停催我地落單。但最後又多3台看似係熟客既人9點半後入,但都服務殷勤,我地叫飯,問糖水,叫埋單就懶懶閒。食物唔差,不過只顧熟客既話,甘既服務長久應該支撐唔住囉。

環境其實唔錯,又有sofa,食物都算比想像中好。不過佢地d waiter既服務態度真係唔得。我唔係歧視大陸人,但呢間野成班都係d大陸阿姐....

食物方面叫左帶子,蒸魚兩食,士多啤梨骨,啫啫生菜,粉絲煲,每樣其實都好食而且熱上。

整體黎講......服務真係要改善.......明明見到成台都無媽媽喺到,竟然sale我地食母親節餐.........
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2019-03-30 1554 瀏覽
Awful service. If I could give the service a 0 star rating, I would. Staff were very rude. Most of the food was ok but expensive. One of the dishes (pork on the bone - individual servings) took about an hour to arrive. When it finally arrived, the meat was bland bland bland, which they tried to cover up with copious amounts of dried herbs. Revolting. Tried this place a few years ago and did not have a good experience then either - it obviously has not improved since then.
更多
Awful service. If I could give the service a 0 star rating, I would. Staff were very rude. Most of the food was ok but expensive. One of the dishes (pork on the bone - individual servings) took about an hour to arrive. When it finally arrived, the meat was bland bland bland, which they tried to cover up with copious amounts of dried herbs. Revolting. Tried this place a few years ago and did not have a good experience then either - it obviously has not improved since then.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
25
0
2019-03-28 1542 瀏覽
週四平日晚飯時間,都有好多張吉枱,所以算坐得好舒服,幾個朋友想食中餐又要傾下計的話,呢間都適合!我們叫了一個四人餐,$900多有條魚,再加自選三個小菜,仲有一個燉湯,甜品、糖水!都相當抵食!推介:燉湯
更多
週四平日晚飯時間,都有好多張吉枱,所以算坐得好舒服,幾個朋友想食中餐又要傾下計的話,呢間都適合!

我們叫了一個四人餐,$900多有條魚,再加自選三個小菜,仲有一個燉湯,甜品糖水!都相當抵食!

推介:燉湯
37 瀏覽
0 讚好
0 留言
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
38 瀏覽
0 讚好
0 留言
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐日期
2019-03-27
用餐途徑
堂食
人均消費
$350 (晚餐)
等級4
2019-01-20 2457 瀏覽
去九龍塘買咖啡,買完咖啡搵嘢食坐下,呢間酒樓未食過,入去試下先,等左一陣就已經有位👏👏想食嘢但又吳想食太飽,所以吳係叫左太多點心,兩個人先食左四碟嘢😀😆見到點心紙有我最愛🐠尹😬👍🐠尹——-味道吳錯,加有杞子,湯都幾甜,好味😊😊芥蘭——-菜都幾靚,又夠青綠,食落口幾嫩,菜味好甜✌️✌️炸雲吞—-炸得幾脆口,又夠熱,又係好食👏海浙——調味適中,海浙爽口,☺️☺️環境一般,但坐得都幾舒服😊服務不過不失,合格😁😁
更多
去九龍塘買咖啡,買完咖啡搵嘢食坐下,呢間酒樓未食過,入去試下先,等左一陣就已經有位👏👏
想食嘢但又吳想食太飽,所以吳係叫左太多點心,兩個人先食左四碟嘢😀😆
見到點心紙有我最愛🐠尹😬👍
🐠尹——-味道吳錯,加有杞子,湯都幾甜,好味😊😊
芥蘭——-菜都幾靚,又夠青綠,食落口幾嫩,菜味好甜✌️✌️
炸雲吞—-炸得幾脆口,又夠熱,又係好食👏
海浙——調味適中,海浙爽口,☺️☺️
環境一般,但坐得都幾舒服😊
服務不過不失,合格😁😁









80 瀏覽
1 讚好
0 留言
55 瀏覽
0 讚好
0 留言
38 瀏覽
0 讚好
0 留言
28 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食