餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2019-07-15 341 瀏覽
夜晚時間落機,在機場可供選擇的餐廳不多,在接機大堂的同一層就見到有翡翠拉麵小籠包,到了晚上十時餐廳裡的客人還是很多,但侍應就不算夠人。兩個人只叫了三樣。一碗擔擔麵,辣味就足夠,但擔擔麵的花生醬味就比較淡,而且面條不夠條條分明,煮得太久變了面糊,口感就一般。而花雕酒醉雞的酒味還算可以,雞也嫩滑,但份量就不算多。紅油抄手的醬汁個人覺得一般般,而且抄手的感覺與灣仔碼頭沒分別😐再來就是服務態度,明白機場的工作量一向都很大,人手不足,服務態度不佳同時也非常影響食客對餐廳的印象
而花雕酒醉雞的酒味還算可以,雞也嫩滑,但份量就不算多。
2019-06-17 426 瀏覽
信用卡於店內被他人誤取。前線經理處理大方,Back Office CS(customer service) 莫名奇妙。#################上星期送父母上機,食完飯用信用卡埋單,久久未見職員交還信用卡,打算喺前台取回,先知道信用卡被遺失。家人因為擔心機場老鼠,所以立即報警。經理見狀立即替我打電話去card Centre cut 咭,確認沒金錢損失。亦向到場警察落了簡短口供。若半小時內,經理收到誤取咭嘅另一客人打電話嚟,清楚係一時取錯,虛驚一場。因為我嗰張信用卡有啲terms & condition, 所以呢幾日仲擔心緊補領有無問題。。。。。。之際。。。。嘅工作時間突然收到翡翠嘅CS來電,話抱歉,會檢討....(下刪數十字官方書面語)。我心諗:咁又點呢?你份工係CS, 你返工office hour打嚟我嘅office hour ,代你公司向我道歉。咁好喇,其實唔駛嘅,因為在場同事道咗歉,你再重複一次,我當我幫你完成你嘅JOB啦。然後再upupupup官方書面語。我心諗,有乜咁複雜呢,以後睇有無方法唔俾其他客人access 到另一個客人張咭咪得囉?!完。為咗無另一位香港人/旅客
信用卡於店內被他人誤取。
#################

家人因為擔心機場老鼠,所以立即報警。

我心諗:
然後再upupupup官方書面語。
完。

為咗無另一位香港人/旅客再驚餐飽,我向你哋代表講咗第二次,用我晏啲OT嘅時間協助你做埋你嘅工作。
(customer feedback )

咁好喇,因為仲返緊工,長話短說,
我問:咁其實你打嚟,除咗代公司道歉,嚟做乜嘢嘅呢?
答:呀,係我同事交代有咁嘅事件叫我跟進。

即係你返工嘅task1, 要獲得一個like?
還是覺得我需要社工多過專心對待自己份工?一係你可以幫我打去問我agent補領信用卡會唔會無咗reset舊咭啲terms呢?你係咪可以補返我失去嘅本月最後45分鐘同家人好好相處時間?你係咪可以un跳返我跳快咗嘅心跳呢?

唔會架嘛?!

咁其實你打嚟做乜?
聽你講嗰啲官方回應,好明顯連在場失咭嘅CCTV都未睇過,未了解清楚件事,未諗過SOLUTION, 就打電話嚟啦。

其實收到位CS電話之前,我係完全唔嬲嘅。

唉。。。真係好專業。。。😑嘅官。。。

經理姐姐,你提過嘅coupon唔需要俾我喇,用嚟資助你哋back office 員工陪訓, 可以有你一半嘅AQ,香港少幾位只說不做嘅人,更好。

#發夢系
  • 上海小籠包
2019-06-12 309 瀏覽
今天出外旅行,先到機場醫肚。可能時間尚早,未到午餐時間,所以未見排隊人龍。今日到訪,發現服務一般,上菜慢,而且上錯菜,感覺麻麻。奇怪為什麼坐了好一會,也沒有送上茶和水,原來即使一杯水,也索價$8。嫩雞燴麵$68這燴麵麵質軟身,當中夾有少量青菜和雞肉碎,味道清雅,唯雞肉份量極少,而且未有預期的嫩滑,味道ok.小籠包$40小籠包造型工整,包子皮可算薄身,帶有鮮美湯汁,肉饀鬆化,雖然沒有尖沙咀分店的小籠包好吃,但仍算不錯。玫瑰伯爵拿鐵$30這玫瑰伯爵拿鐵賣相不錯,帶有淡淡的玫瑰和伯爵茶香,可惜牛奶味比較單薄,未有拿鐵的豐盈奶滑感覺,加上輕甜味道,感覺平平。

今日到訪,發現服務一般,上菜慢,而且上錯菜,感覺麻麻。

嫩雞燴麵$68

小籠包$40

玫瑰伯爵拿鐵$30
2019-06-02
2019-06-02 182 瀏覽
價錢$40四件小籠包 $40三個生煎包 $8一杯茶或水 $60-70一碗麵。這價錢的收費 難道仍不值得有良好的客戶服務嗎 一人客就被「安排」坐bar枱 其他位很滿嗎 不見得。一安排這樣坐已想走了 一人客才賺錢 因一人消費不會低而且很快會走... 本來還安排坐廚房門口 我真不覺得付這樣的錢 我要獲這樣對待 那我去吃麥記好啦~ 坐下連讓你放包包的層格 或籃子都沒有。so good 我們香港的服務態度~ 連一些火鍋或日式小吃店都有籃子給客人放包包 機場客除了寄放的行李 一定還有隨身包包 連這個也沒設想 你怎麼在機場開店? 用餐當中 心想這種機場的店 我是旅客就留了對香港壞印象了... 在機場跟在尖咀街上不同 更代表著香港... 又貴(飲品香港本來就幾貴 這家一杯就廿幾至三十 可樂$22 豆漿$20... 小籠包 皮厚 汁跟肉是好吃的 ..想起台灣 X泰X 的服務態度確實是超好(雖然他們香港店也比台灣弱很多)但他們小籠包好像較好... 機場這家翡翠幫襯過好多次...愈來愈令人失望...機場在換一些餐廳 這家如沒改善 也沒留下的必要吧... 埋單攪超久的... 最後害我連車都趕不上...

2019-05-23 207 瀏覽
係機場食午餐,其實無乜得點揀,想食中餐但兩條友又無理由走去飲茶。接機大堂一眼睇晒,3間中餐,一眼睇晒。太興,翡翠,何洪記,三揀一,結果去左翡翠。望住餐牌,大家都想食麵,結果一人一碗食自己。擔擔拉麵,有濃濃既花生醬味,不過除此之外,就無其他味😓。而且,個份量好似少左咁,食完都唔飽🤔友人嗌炸醬拉麵。老實講,個人覺得個炸醬麵既醬個樣唔係咁討好,一啲都唔吸引人。不過好在呢個夠多人,夠嘈,我地可以放心傾計🤗

望住餐牌,大家都想食麵,結果一人一碗食自己。

不過好在呢個夠多人,夠嘈,我地可以放心傾計🤗
2K
2019-05-08 264 瀏覽
每次去完旅行玩完嘆完洗完回港都要發神經,前世欠你咩!野蠻愚昧,想食餐安樂茶飯都這麼困難!門口行李嬸嬸好相與,感覺溫暖舒服。山東手抓餅,熱熱的撕開,麵粉香噴噴,先脆後嚥韌。如果有東坡肉夾下,如果有咖哩牛腩夾下,更高興愉快。上海小籠包,沒有蒸過火,有點安慰。暖暖未算燙嘴,掉在醋上降降溫再一野塞入口!嘴內爆開,所有精華湯汁一滴不漏盡吞肚裡,嚥韌的豬肉搭彈性包皮,蠻不錯。鎮江排骨,甜醋不香,陰沉的味道,油油單調不吸引,鬆化肉質有點霉有點鞋。乾煸四季豆,好送飯的傳統佳餚,爽爽四秀豆,炸過微縮更香口,肉鬆蒜蓉醬油濃郁,濕濕惹味欠點鑊氣。口水雞撈麵,何解要剪斷我的長壽麵,我要長啜長有一氣呵成。麵爽夠硬夠堅廷,不過味道完全唔夾,而且散發苦澀味,麻味強勁帶中辣,食到滿口花椒粒。雞髀肉肥美,雞胸腍劈劈,沒什麼雞味。上海炒粗麵,靜靜的端上,沒有隆重登場的感覺。菜肉跟粗麵份量相約,我主要食麵的呢。啖啖爽甜椰菜,濃濃醬油豬肉絲夾雜冬菇絲,短短嚼勁粗麵,油油品嚐中規中矩。

山東手抓餅
鎮江排骨
乾煸四季豆
口水雞撈麵
口水雞撈麵
2017-05-04
2019-03-17 281 瀏覽
每次如果来香港机场比较早,用餐时间较多的话时常会来这家店用餐。翡翠拉面在香港是连锁中餐品牌,品质还是有保障的,性价比也比较高。在他家常吃的有小笼包,担担面,鸡汤面,酸辣汤面,一些凉菜等。味道大多数还可以吧,跟市区的店没什么区别。服务也还可以吧。总体而言是在机场吃饭不错的选择。

服务也还可以吧。总体而言是在机场吃饭不错的选择。
2019-02-28
2019-02-18 300 瀏覽
機場餐廳俾人既印象多數係:1)較貴2)水準較差3)服務唔好呢間翡翠拉麵小籠包分店,都算少少打破左呢個慣例。首先,佢對比其他分店既價錢,唔算貴左好多,反而仲有2人餐/4人餐,價值仲要係好合理!第二,食物水準keep到同其他分店差唔多!小籠包熱辣辣上台,咬開是爆肉汁的!當然要同最有名既小籠包店相比仍未夠班媲美,但與其他翡翠拉麵小籠包比較,亦是一樣的水準!醉雞嫩滑,只係稍嫌雪得太凍,令雞肉咬落較冰硬。下面既酒香濃,但雞肉又唔會醃得過量而變澀。份量唔算太少,都叫有5-6舊肉食到!炸排骨麵,意外地驚喜。排骨新鮮炸起,咬落熱氣騰騰,而且是酥化的,抵讚!麵底就偏腍左少少,如果硬返一點點就好了!以上食物既質素,在冇期望下尤見驚喜,算是打破機場分店一定較難食既定律。3)服務就正正常常,你話殷切就一定冇可能,但又唔至於要三催四請先幫你!
機場餐廳俾人既印象多數係:
1)較貴
2)水準較差
3)服務唔好

呢間翡翠拉麵小籠包分店,都算少少打破左呢個慣例。

第二,食物水準keep到同其他分店差唔多!

2019-01-08 376 瀏覽
機場野食不外乎兩大特色:hea,貴trap住你係機場無得走出去,又真係要等下,又真係會餓,基本上食客已經輸晒,唯有希望佢有良心啦見到翡翠拉麵小籠包有個透明玻璃睇住師父即拉拉麵,應該食得過掛,等左一陣就有位,全開放式店舖,空間感好啲,感覺都唔錯上海菜,主打拉麵同小籠包,本人極愛煨麵而好耐無食,當然唔理招牌係咩都要食下啦另一個就試下佢既拉麵,夠時間又有興致既,佢都有套餐望落幾唔錯既嫩雞煨麵,居然上先過拉麵,一係就之前落錯單,一係就整得唔好啦,有啲餐廳甚至會話定你知要等二十分鐘,因為煨麵係要時間煨,唔係就唔好食一食,麵條只係淋左既麵,亦無同湯煨埋一齊,失望唔係話唔好味但唔講得上係煨麵既風味,嫩雞就唔太嫩菜肉雲呑手工拉麵,雲呑大粒量多,一團拉麵係中間配以清澈雞湯,賣相不錯雞湯味濃得黎薄身,好夾到個麵本身較粗同彈牙既口感手工拉麵果然幾出色,麵條分明而唔硬,好味菜肉雲呑皮滑,味道可以,成碗麵算整得幾好機場食物黎講都算幾唔錯,服務ok,百幾蚊亦可以接受,飛前飛後不妨食下,好過食貴出面兩倍既burger係個位就迫啲、人就多啲咁#隔離枱外國人食左六籠小籠包#四面圍住四種語言食野#我wechat pay佢
機場野食不外乎兩大特色:hea,貴

一食,麵條只係淋左既麵,亦無同湯煨埋一齊,失望
唔係話唔好味但唔講得上係煨麵既風味,嫩雞就唔太嫩

嫩雞煨麵

煨麵

雞湯味濃得黎薄身,好夾到個麵本身較粗同彈牙既口感
手工拉麵果然幾出色,麵條分明而唔硬,好味
菜肉雲呑皮滑,味道可以,成碗麵算整得幾好

菜肉雲呑手工拉麵

菜肉

係個位就迫啲、人就多啲咁

#隔離枱外國人食左六籠小籠包
#四面圍住四種語言食野
#我wechat pay佢即刻轉普通話同我講野

菜肉雲呑手工拉麵
2018-10-14 413 瀏覽
服務態度勁差,全程黑面,職員態度惡劣!都唔知點解十機場容許啲食物同服務質素咁差既食肆係機場開分店。真係快餐店服務都好過佢。呼呵客人,唔講以為自己爭佢銭。食物難食,咁貴仲要加一服務務費,確實唔知服務左咩野,以後永不幫襯。機場來說數他最難吃,機埸arrival 几乎食過晒,全部無論食物同服務都一流。如果食想垃圾不防一試。做唔倒普通分店質素。Really very bad experience and taste is so bad . price is too expensive for this kind of rubbish food. Not recommend to try.
2018-09-28 392 瀏覽
出發去旅行,上機前先食個豐富早餐先😁老公揀左翡翠拉麵小籠包餐廳,機場餐廳環境舒服,拎起餐牌,見到有套餐組合,當然要叫啦!套餐組合包了一杯野飲,一款小食同一款拉麵。我揀左飲熱豆漿,味道唔錯,小食方面當然揀小籠包,同旦旦拉麵❤️小籠包夠熱,汁非常多,食既時候要小心,會爆出來。旦旦拉麵少少微辣。老公揀左牛肉麵,小食揀左炸春卷,飲熱柚子蜜。d春卷炸得好脆,食落好有口感,牛肉麵湯唔錯,牛肉多塊,係細碗左少少。
出發去旅行,上機前先食個豐富早餐先😁

套餐組合包了一杯野飲,一款小食同一款拉麵。
2018-09-25
$80 (早餐)
2018-09-15 315 瀏覽
是日去機場送我好友波哥到英國進修,check in後尚有少許時間,波哥提議去不用久等的食肆食晚飯,抬頭一看,見到這間機場翡翠,波哥問我意見,我當然舉腳讚成,因為我想做boss請客, 心諗四個人在這裏進食,應該一千元有找,唔會太破費,我又可節省很多了。因時間有限,進店後隨即下單。花雕醉雞肉質尚算嫩滑,酒味亦濃。小籠包包皮畧嫌厚硬,但包內湯汁則泡制得宜,咬落亦彈牙可口。鍋貼熱度不足,煎制火喉未夠,底部未能達致畧燶效果。擔擔麵絕對是失敗之作,湯碗大而無當,麵量極少,除微量麻辣之感覺外,基本上完全感覺不到擔擔麵應有的食材存在,稱為麻辣齋麵則可,稱為擔擔麵則完全談不上。乾撈拉麵麵質尚可,味道調校祗屬一般。魚羹賣相未夠色澤悦目,魚肉尚算鮮嫩,但潤滑度不足,調味一般。糖醋魚柳賣相尚可,魚質及調味亦中規中矩,如加配青紅椒則會更悦目可口。浸莧菜材料舖排未夠用心,影響賣相。鹹蛋及皮蛋咬口尚可,但稍為過火,致令軟滑度不足。湯圓內的黑芝麻餡料流沙度不足,甜度則算控制得宜,湯圓上的花生糖粉佈排亦算平均。豆漿熱度尚足,但鮮度感覺不濃,甜度則算合意。檸檬薏米水薏米烹調時間不足,稍嫌過硬,配合一片檸檬,提高了可口度。

因時間有限,進店後隨即下單。

花雕醉雞肉質尚算嫩滑,酒味亦濃。
花雕醉鷄

小籠包包皮畧嫌厚硬,但包內湯汁則泡制得宜,咬落亦彈牙可口。
上海小籠包

鍋貼熱度不足,煎制火喉未夠,底部未能達致畧燶效果。
鲜肉鍋貼

四川擔擔拉麵

乾撈拉麵麵質尚可,味道調校祗屬一般。
葱油乾撈拉麵

宋嫂魚羹

糖醋魚柳

金銀蛋浸莧菜

擂沙湯丸

豆漿熱度尚足,但鮮度感覺不濃,甜度則算合意。
熱鮮磨豆漿

熱檸檬薏米水

總括而言,該店出品祗屬平庸,若與其集團市區其他分店相比,有明顯距離,水平有待提高。
2018-08-04 327 瀏覽
落機見餓,但已經成11點幾,只有幾間餐廳選擇,選了翡翠拉麵小籠包試試簡簡單單,叫左份小籠包及擔擔麵,再加杯檸檬洛神花茶上海小籠包唔知係唔係夜既關係,小籠包出來係暖的,我認為要夠熱才好食。小籠包味道還可以,不過塊皮都係略嫌厚了一點。四川擔擔麵擔擔麵辣辣地幾開胃,麵質軟硬適中,唔錯!檸檬洛神花茶(凍)食辣野配合冰涼既洛神花茶,爽!睇落去似凍檸賓,不過飲落是茶底,唔太甜,不錯!整體都不錯,如果小籠包做好D,就不失「翡翠拉麵小籠包」之名了。
簡簡單單,叫左份小籠包及擔擔麵,再加杯檸檬洛神花茶

上海小籠包
唔知係唔係夜既關係,小籠包出來係暖的,我認為要夠熱才好食。
小籠包味道還可以,不過塊皮都係略嫌厚了一點。

四川擔擔麵
擔擔麵辣辣地幾開胃,麵質軟硬適中,唔錯!

檸檬洛神花茶(凍)
食辣野配合冰涼既洛神花茶,爽!
睇落去似凍檸賓,不過飲落是茶底,唔太甜,不錯!

2018-07-28 277 瀏覽
機場接機大樓其實冇乜野食好揀,唔想頹頹食太興碟頭飯同何洪粉麵,所以揀間上海菜,以為特色啲好味啲。但我嘅想法大錯特錯啊。先黎個擔擔麵,個湯勁水,唔係平時食到嘅濃厚湯底,仲要冇花生醬味,口感都食唔出有花生醬嘅黏。碗面連肉碎都冇粒,只有麵,湯,同啲葱同芝麻。嗚啊,個湯嘅味道仲要有種其怪、唔應該出現嘅酸辣味同芫茜味,估唔到擔擔麵可以咁難食。小籠包就尚可啦,個皮同汁都ok嘅,但啲肉就雞雞地咁。仲有個蘿蔔絲酥餅同中國茶,等左勁耐都冇黎。明明隔離枱遲過我地嗌茶,佢地都有得飲先最尾啲野追左追至上齊,嗌左四樣野,有兩樣都漏單要催期間見店員上菜、應客人都冇乜禮貌,上隔離枱客時就咁dum低碗野就走黎到嘅時候都係熱辣辣的,算佢係即整。不過味道真係。。。中下。個酥皮都ok嘅,入面蘿蔔餡太水,又冇乜味總結係,無論服務定味道都差,可能都冇下次了。

但我嘅想法大錯特錯啊。
擔擔麵

小籠包

小籠包就尚可啦,個皮同汁都ok嘅,但啲肉就雞雞地咁。

最尾啲野追左追至上齊,嗌左四樣野,有兩樣都漏單要催

蘿蔔絲酥餅

總結係,無論服務定味道都差,可能都冇下次了。
岩岩番到香港 突然想食下中菜。但又太夜。唯有係機場食完先番屋企訓教。雖然係夜晚11點,但都仲有好多人排隊食。都等左10分鐘。我見到入面既樓面做到迷失自我。講番正題,一坐底左,我就叫左成幾日無飲既凍0T。一飲即刻好滿足。。講左太多提外話,講番佢既菜式,味道的確唔錯。但比出面貴左。感覺上有d唔抵。無計機場食野係貴d嫁啦。

2018-06-30
$120 (宵夜)