餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2017-04-09 174 瀏覽
Bad restaurant, won't try it again. The food is extremely expensive and tiny dishes. Taste is not well. Even a glass of water need to charge. 平時係市區食都無咁過份,食物難食都唔緊要,仲要一杯水都要收錢。個個態度差,黑口黑面,環境又惡劣,唔會再食。唔怪得冇乜香港人幫襯,係機場嚴重影響香港形象。去seven買串魚蛋食無咁嬲。
2017-03-25 202 瀏覽
始終食市位於香港機場,應該更注重服務態度才對。竟然服務人員整體態度咁差又無禮貌!本人在香港都經常光顧的店舖,這一間是最差的,再也不會光顧此分店!影衰香港好客之道呀!未離開機場就留下一個壞印象!
2017-03-25
2017-03-21 176 瀏覽
本人很喜歡及經常幫襯翡翠拉麵小籠包 但機場此分店的嫩雞煨麵同其他分店很有差別, 等左25分鐘都算了,湯底完全冇味 加左由員工提供嘅喜馬拉雅粉紅色海鹽都係無味 , 同埋見到企外廚的四眼廚師哥哥禁電話後整麵 好唔衛生, 服務方面, 樓面姐姐服務態度都可以,但有檯客人其中有個小朋友跌爛左個碗好大聲嘅,但完全冇任何一個員工去善後。 亦入錯兩次單, 一碗變兩碗, 一杯飲品變兩杯, 好似未瞓醒咁—_—
  • 小籠包
2017-03-11 246 瀏覽
😅有人又想俾驚喜,又怕得驚冇喜...放工仲黎接機,辛苦哂😳😘去咗外面咁耐,返到香港當然要食番啲中國嘢啦! 一出嚟就見到翡翠,就佢啦! 竟然喺機場都冇乜點mark高度個價, 抵讚 😊叫咗個海鮮粗炒,味道好好,粗炒既面底煙韌得嚟炒得好入味。 不過真係好多油,成個碟底 都有層好厚嘅油😰 小籠包係即刻蒸嘅,雖然等得有啲耐,不過都值嘅,皮薄餡靚。 兩個都虧到爆,開始要養身,叫咗兩杯熱桂圓杞子茶,清甜潤喉。其實今日喺日本食咗超級多嘢,不過見到有人放工九點幾飯都未食就嚟接我機,餓死肥仔喇陰公,一定要陪佢食番個靚飯啦😳 不過記住真係唔好食咁飽呀, 唔係嘅話搭車返屋企果個鐘就會好似嗰條友咁嘔到...
😅有人又想俾驚喜,又怕得驚冇喜...
放工仲黎接機,辛苦哂😳😘

小籠包係即刻蒸嘅,雖然等得有啲耐,不過都值嘅,皮薄餡靚。
兩個都虧到爆,開始要養身,叫咗兩杯熱桂圓杞子茶,清甜潤喉。

2017-03-09
2017-02-05 338 瀏覽
年初一早上,跟我家寶貝乘早機往台灣探親。知道HX只會送上每人一個腸仔包,所以早餐還是要吃點的。大家樂極多人,寶貝和我不想去翠華太興麥當勞,結果,就剩下了翡翠。相對何洪記,最少不用等候,也是抱著大不了只是中伏一次的心態進去。哈,想不到這裡也有供應早餐。有麵,有小籠包(0730後提供),包點,鍋貼,價錢可以接受。本來寶貝想吃小籠包,但因時間關係,最後,叫了客鍋貼、一碗炸醬麵,另叫了杯檸檬薏米水給寶貝,約百餘元埋單。侍應態度友善。等了一會,食物上桌,所見即所得。炸醬麵,上湯另上,炸醬很惹味,份量足以飽肚,上湯味道清甜,應不是味精水。鍋貼,四件也足夠填飽我家寶貝,包餃手工精細,鍋貼底皮香脆而不過燶,肉饀豐盈多汁。沒有拍照的檸檬薏米水,甜度算是適中。整件事比我一直想像中為佳。會否再訪還是隨緣吧。
年初一早上,跟我家寶貝乘早機往台灣探親。

知道HX只會送上每人一個腸仔包,所以早餐還是要吃點的。

侍應態度友善。

等了一會,食物上桌,所見即所得。

沒有拍照的檸檬薏米水,甜度算是適中。

整件事比我一直想像中為佳。

會否再訪還是隨緣吧。
2017-01-28
2017-01-20 300 瀏覽
經常旅遊既都知其實機場食野貴是常識但都有好幾間係好出名既 價錢同出去市區食差無幾例如呢間翡翠拉麵小籠包睇MENU唔覺佢有咩特別加左價咁我地2個去旅行之前就選了呢家吃點了有口水雞例牌和紅油炒手口水雞食評:口水雞最最最正係個麻辣味處理得好好,一入口先係辣,後個麻勁衝上黎,份量唔算少,而且雞件係上脾黎,D醬汁完全係加分位,特登嗌左碗飯用佢D醬汁黎送飯,無得頂,而且D雞係比較嫩滑,加上辣得過癮,好味之選紅油炒手食評:有人喜歡吃小籠包因為佢皮薄多汁,但呢個紅油炒手同樣係皮薄多汁,好巧師傅技巧,而且不得不提係個紅油汁,辣得黎又吊到個肉味出黎,加上皮勁薄,一口一粒,成粒就係口入面溶左咁,好滿足!!呢間仲有好多唔同款式既野可以一試,不過多人先叫到,因為太少人既話食一兩碟就已經飽到冇位可以試其他!!
經常旅遊既都知其實機場食野貴是常識

紅油炒手

2016-12-13
  • 紅油炒手
2017-01-08 215 瀏覽
Needed to grab a quick dinner after landing at the airport and found the queue was quite short. This was my first time at Crystal Jade so I figured it was mandatory to try the famous dan dan noodles. I was surprised this dish had no meat but it was still enjoyable. The noodles were soft and fresh whilst the soup had a strong peanut present and was slightly spiced. No doubt would come here again should I need to fill up after landing.
Dan Dan noodle
Dan Dan noodle
2016-10-27 389 瀏覽
見到翡翠拉麵,有員工幫忙看管行李,看似服務不錯,決定入內進食晚餐。但入座後,發覺很明顯是人手不足,舉手叫服務員一陣子才有人給餐牌。可惜,門口看管行李姐姐的服務給這店加了分,現在被樓面服務扣了分。嫩雞煨麵:分量好明顯比其他分店迷你,居然是一個普通碗盛裝著,已經連湯。麵是碎濕濕,似比小朋友吃的,雞肉、菜少許,食完剩下半碗湯,份量是多麼精緻。至於講到味道:一點雞湯味道也沒有,淡而無味,平時係其他分店食這個面,也會連湯喝,但這個湯和普通清水沒有分別。$65一個咁嘅麵實在...小籠包維持平日水準,尚算合格。最後一點是:茶水居然要收$8一位,但在餐牌上找不到這項收費只好叫其他飲品,結果選了最便宜的飲品:豆漿$18一杯,其實一點也不便宜

小籠包維持平日水準,尚算合格。
最後一點是:
茶水居然要收$8一位,但在餐牌上找不到這項收費

2016-10-26
$140 (宵夜)
  • 小籠包
2016-10-12 372 瀏覽
早機到港 食個早餐。雪菜肉絲拉麵。勁難食。賣相唔OK. 唔熱。拉麵勁少 肉絲好少 碎濕濕 雪菜完全冇味。小籠包 4粒都係一夾就爛。鮮肉鍋貼 勉強正常 個皮好厚 但至少有點肉汁。真是非常冇水準。
早機到港 食個早餐。

雪菜肉絲拉麵。

小籠包 4粒都係一夾就爛。

鮮肉鍋貼 勉強正常 個皮好厚 但至少有點肉汁。

真是非常冇水準。
2016-09-24 294 瀏覽
又是同hubby外遊的時候,今晚我們去食下小籠包做晚餐。小籠包,一籠四件,小籠包的皮十分薄,透出湯汁的顏色,一咬下去,湯汁四溢,鮮甜的湯汁夾埋肉餡的香,好好味呀!雪菜蝦仁炒飯:粒粒分明,每粒飯粒都包著旦汁,蝦仁雖不多,但爽口彈牙同鹹香的雪菜好夾。唯一缺點:唔夠熱。宋嫂魚羹:湯羹唔會太水或太稠,半透明中夾著旦白,而當中的咸火腿甘香加上薑絲的辛,味道不錯!服務方面:可能比較忙的關係,坐了良久,沒有水也沒有餐牌;水飲完也沒有人添,感覺上比市區的差。
又是同hubby外遊的時候,今晚我們去食下小籠包做晚餐。
2016-09-24
2016-09-02 261 瀏覽
擔擔麵醬$8 每間分店都一樣但花生醬係唔駛收費而且Menu係冇寫嘅員工巧立名目 話花生醬都係收$8我叫佢show個menu俾我睇就支吾以對話可以打落張單度員工黑口黑面 貎咀貎舌作為一間開喺機場嘅食肆有咁嘅服務態度 實在令人咋舌可能做嘢做得太辛苦?咁不如唞下 長休罷啦
擔擔麵醬$8 每間分店都一樣
就支吾以對話可以打落張單度
員工黑口黑面 貎咀貎舌
作為一間開喺機場嘅食肆
有咁嘅服務態度 實在令人咋舌
可能做嘢做得太辛苦?
咁不如唞下 長休罷啦
2016-09-02
2016-06-17 482 瀏覽
臨飛前,平時都會選擇去食麥當勞就算,不過今次全家一齊去,還是不要吃得太頹。不知是否機場的分店才有早餐,早餐吃小籠包都是第一次。*鮮肉鍋貼($42)每一隻都肥大又飽滿,鍋貼個底煎得好脆,第一啖咬落去,即刻有肉汁爆出。鮮肉份量比想像中大,皮又不會太厚,正!*炸醬拉麵($58)中式的炸醬,是辣醬再拌上肉碎和豆腐乾。醬汁不會太稠,濃度適中,不會太咸,有少少辣。*菜肉雲吞湯拉麵($62)有五粒菜肉雲吞,大大粒,不過略嫌皮有點厚;麵條煮得剛好,不會太軟太硬;湯底又不太濃。*上海小籠包(四隻)($38)四隻小籠包,四隻夾起都爆,個底痴住張蒸點心紙。味道上其實真的不錯,皮薄,肉餡多,就是因為爆了,所有湯汁都漏出來。埋單時店員說如果下次再有此情況,可以要求更換一籠,因為他們有品質監控。*茗茶($8/位)雖然係機場分店食,但價錢似乎和市區的分店差不多。

不知是否機場的分店才有早餐,早餐吃小籠包都是第一次。

*鮮肉鍋貼($42)

鮮肉鍋貼
*炸醬拉麵($58)

炸醬拉麵
*菜肉雲吞湯拉麵($62)

菜肉雲吞湯拉麵
*上海小籠包(四隻)($38)

上海小籠包
*茗茶($8/位)

雖然係機場分店食,但價錢似乎和市區的分店差不多。
2016-06-17
$87 (早餐)
炸醬拉麵
菜肉雲吞湯拉麵
上海小籠包
2016-06-01 304 瀏覽
一落機有D餓,行左幾間食店都要等位!竟然平時要排隊的翡翠拉麵小籠包,不用排!雞絲拉粉皮~麻醬味濃,雞絲滑,加埋一齊夏天食好開胃小籠包~皮薄肉嫩,一咬開湯汁流晒出來豬扒拉麵~豬扒唔油唔un,麵條爽滑彈牙,湯好香豬骨味同葱花味不過唔夠待應,做野好慢
雞絲拉粉皮~麻醬味濃,雞絲滑,加埋一齊夏天食好開胃
小籠包~皮薄肉嫩,一咬開湯汁流晒出來
不過唔夠待應,做野好慢
  • 雞絲粉皮
2016-03-30 463 瀏覽
先到「翡翠拉麵小籠包」 食個簡單的晚餐。其實機場的食肆選擇有十多間, 中、西、日、台、泰、越樣樣齊, 只是入閘前的食肆比較價錢合理, 而且環境寛敞開揚。出發到台灣前, 先到「翡翠拉麵小籠包」 食個簡單的晚餐。有半開放式廚房, 讓人客能夠近距離觀看師傅即席拉麵條。位於機場大堂的「翡翠」, 服務環境都不錯。食物選擇以湯麵、飯、點心及甜品為主, 小炒選擇比市區的分店少得多。價格上比市區貴1成左右, 另外連茶壺都沒有但茶收$8位就有些貴。「翡翠」提供五款不同粗幼及形狀的麵條(雙溝、二細、龍鬚、三角及大寬)。第一次見到這麼多的麵條選擇, 以為只有機場分店才提供多款麵條選擇。老公八卦問下, 店員告知大部份店已供應多款麵條選擇, 青衣分店更厲害有8款選擇。<五香牛肉麵 $70> 這個麵的賣相不太吸引, 三片的五香牛顏色不太鮮明而且被麵復蓋。湯頭是清湯, 令賣相更加單調。牛肉雖然叫做牛肉, 但實則用上牛部位。肉質軟腍, 入口似濕潤的牛肉乾。味道跟台式鹵水牛出入不大。整體味道對辨。 為了遷就小女兒揀了最幼身的龍鬚麵。龍鬚麵光滑又軟腍, 口感似擔擔麵。可是少了麵條彈牙爽口的質感, 若果
有半開放式廚房, 讓人客能夠近距離觀看師傅即席拉麵條。
牛肉麵
為了遷就小女兒揀了最幼身的龍鬚麵。龍鬚麵光滑又軟腍, 口感似擔擔麵。可是少了麵條彈牙爽口的質感, 若果不是為了小女兒筆者不會揀最幼身的龍鬚麵。
<雞火炒飯 $88> 炒飯顏色只有淡淡的黄色及少許青蔥粒的綠色, 賣相平淡沒有令人口水流的外觀。炒飯配料只有雞及金華火腿, 比較單調。另外, 師傅把雞切成雞蓉般, 把金華火腿切成碎粒, 令炒飯的口感度大增。飯粒不夠完整, 飯粒又沒有炒至粒粒分明的效果。整體來說這個炒飯只屬一般。
雞火炒飯
平日到「翡翠」總要叫個小籠包, 今日例外。2小時後便去到台灣, 當然留肚子到台灣才品嚐正宗小籠包! 因此今晚揀了其他點心 <蘿蔔絲酥餅 $39> 1客3件的蘿蔔絲酥餅賣相吸引, 外表公整完美無瑕。酥皮摺皮細緻又多摺, 手工不錯!
蘿蔔絲酥餅
咬下去, 蘿蔔絲酥餅熱烘烘, 表面的酥皮極為香脆。裡面的蘿蔔絲沒有一絲絲的效果, 蘿蔔絲已經轉化為蘿蔔蓉。幸好蘿蔔絲味道夠甜而且過了一段時間蘿蔔絲依然熱烘烘。
2016-03-26
蘿蔔絲酥餅
2016-03-10 219 瀏覽
今次來到機場食翡翠小籠包! ! 由於係身處機場, 已經接受食物質素一般都比不上市區的分店, 自然會將底線拉低一點。涼拌青瓜 – 冰涼爽脆、新鮮 小籠包 – 皮薄餡靚, 薄薄嘅皮包住大大件嘅豬肉餡, 肉汁飽滿!夾起小籠包唔會穿皮漏湯, 入口原汁原味! 口水雞 – 少少麻又少少辣, 雞肉嫩滑,仲好香添! 擔擔麵 – 麵質分明, 湯底香濃帶少少辣 生煎包 - 包底煎到香脆!餡料足料又保留肉汁! 好感動! 感動的不單止係佢個味道好好味! 仲保持到應有的高水準!! 一點都沒有敷衍的味道, 香港國際機場係代表香港, 而佢絕對可以代表香港的味道, 因為佢依然用心製作, 絕不馬虎處理! 唔會好似某大型連鎖茶餐廳X華, 機場的X華真係不值一提!翡翠!
今次來到機場食翡翠小籠包! !

涼拌青瓜 – 冰涼爽脆、新鮮
涼拌青瓜

小籠包

口水雞 – 少少麻又少少辣, 雞肉嫩滑,仲好香添!
口水雞

擔擔麵 – 麵質分明, 湯底香濃帶少少辣
擔擔麵

生煎包 - 包底煎到香脆!餡料足料又保留肉汁!
生煎包

翡翠!