2022-10-29 1020 瀏覽
我自己係翡翠拉麵小籠包金會員,我都幾鍾意呢間餐廳,其他尖沙咀分店都好好食。我無諗過嚟到中環國金商場,呢間分店反而難食到咁,食物係淡茂茂無味道的,冷氣又勁凍,餸菜15分鐘之內就即刻涼了,除非你趕時間,唸住半個鐘頭內入座兼且埋單,食快餐。唔係千祈唔好嚟。同埋真係唔好點套餐,好求其,好難食!!因為唔想諗食乜,所以點匯豐嗰個優惠套餐。中伏了!!!之後見到中環這間店舖咁多差評,後悔自己冇睇openrice就入咗去🙈。真係好多好多個劣評㗎。 如果唔係靠呢個集團,真係做唔住。補充一句呢度啲員工服務態度都可以,只是食物質素嚴重有待改善。
同埋真係唔好點套餐,好求其,好難食!!
因為唔想諗食乜,所以點匯豐嗰個優惠套餐。中伏了!!!

2022-09-13 752 瀏覽
由細食到大,無論堂食同外賣我個人都好鐘意。佢嘅嘢食基本上冇嘢唔好食,只有好食同埋更加好食。佢嘅辣唔會十分之辣,係剛剛好俾人用舌尖去感受嘅辣嘅美好,所以我好鍾意食。呢排佢哋做緊蟹嘅主題,超級無敵開心。因為我好鍾意食蟹,如果係蟹嘅愛好者就唔好錯過啦。值得一提嘅係好多外賣送到黎都已經唔熱,無論味道同口感都會比堂食失色,但係喺翡翠拉麵小籠包叫嘅外賣從來都未試過會有咁嘅情況,所以我成日都叫佢哋嘅外賣,真熟客🤟💯

2022-08-07 771 瀏覽
2022年8月6日星期六下午,與朋友到中環IFC翡翠小籠包午膳。朋友先到,坐在最埋邊靠牆的枱,本身張四人枱已經中間有塊膠板,即係同人搭緊枱,一個字:迫。而同隔離枱都係得15cm度,迫上加迫。當隔離枱食客或侍應要出入,就要打側身因爲根本唔夠位。有個女侍應(只是中等身裁)因為身高關係,剛好個「八月十五」就貼住喺枱的邊緣上, 真係提早賀中秋。疫情之中,遊客減少,食店已無良心可言,亦未必理會社交距離。我同侍應講好心你地啲枱唔好咁迫喇, 你個屁股都坐在喺枱邊。她一於借咗聾耳陳隻耳。建議有關當局得閒巡查下IFC翡翠,睇睇有否違規,順便賞下「八月十五」。

大概傍晚六時半左右於翡翠拉麵小籠包店(中環IFC分店)用膳,我地一行四人(兩大兩小),首先門前帶位的同事並沒有事先跟我們說限時用膳,我們坐低就開始點餐,正常速度地進食,基本上每放下筷子,就有侍應來清理剛進食完的碗碟,如是者在七點十分左右第五次來收碟,這次收了三人的碗筷,由於我們開始表達不滿才收剩一對碗筷及餐前小食,我們這個時候詢問是否有限時,侍應姐姐語帶輕鬆說:「我們70分鐘限時,出面餐廳只有60分鐘吧!」這些服務已令我地坐多一分鐘已不願,與一般茶餐廳無異用餐時間:45分鐘
這些服務已令我地坐多一分鐘已不願,與一般茶餐廳無異

用餐時間:45分鐘
2022-07-15
2022-05-21 1122 瀏覽
Crystal Jade has continue to set new lows post the buyout by L Capital. I am guessing they got significant subsidy or rent cut during the pandemic to have survived the cut-throat restaurant scene in Hong Kong given how bad the food was. There was not one dish that was worthwhile: drunken chicken was mostly bony parts; broth of pork ramen was tasteless; 毛豆雪菜百叶 had rubbery tofu strips; 干煸四季豆 was not at all 干煸. Self service ordering & paying at the counter helps with efficiency but took away from the experience esp considering the relatively high price point for such casual fare.

Never going back again!
2022-05-21
  • None
2022-03-31 1025 瀏覽
呢間餐廳食左起碼有十幾年,佢嘅水準一路能保持到好食實在好難得👍 最近佢地推出一個經典滋味套餐有4個course,主菜可以揀拉麵配炒菜或者小菜配白飯。前菜寫明只有半份,但個main course原來好大份,應該係原本a la carte 個size,我點嘅菜肉雲吞係🈶️5隻雲吞😊還有一杯飲品,加多$10仲有酸辣湯。呢度店名話明拉麵小籠包,食多左澱粉質都忍唔住加個熱辣辣小籠包😋有酸辣湯又忍唔住加多個蘿蔔絲酥餅,食到巧飽要打包呢😋😋經理仲好細心比個小盒話唔會整爛個酥餅真係細心👍好在依家最後幾個星期可以早D食dinner,仲有時間消化,呢個$105套餐咁抵食,唔知食到幾時所以快D去試試😆
2022-03-31
  • 蘿蔔絲酥餅
2021-11-26 937 瀏覽
越來越難吃了!好失望。1)點了酸辣湯,湯裡是不夠熱的,但是碗很燙,明顯是微波爐加熱不均勻。而且芡粉放好多,好像膠水。比以前難吃很多!2)點了炒年糕,年糕的韌性也不夠,有好幾塊吃起來綿綿的。3)點了酥魚,魚塊非常不新鮮,而且炸過了頭,吃起來滿口油渣渣。希望廚師能重視菜品質量。
越來越難吃了!好失望。
2)點了炒年糕,年糕的韌性也不夠,有好幾塊吃起來綿綿的。
希望廚師能重視菜品質量。
🦄🦄喺中環返工 嗰陣時最鍾意食個快嘅中餐都唔係冇選擇嘅最鍾意呢一間過江龍還是新加坡隻小籠包餐廳食小籠包真係食上癮呀我最鍾意佢呢度嘅質素唔好一粒都係一樣嘅小籠包裏面充滿住新鮮嘅肉汁熱辣辣咬落去喺度口裏面大爆發 價錢親民 所以一個月都會食一兩次嘅
  • 上海小籠包
  • 奶油津白
  • 紅油抄手
  • 担担麵
2021-09-26 663 瀏覽
Sometimes I was quite lazy to walk outside to lunch as it’s too hot to go up to Soho or LKF. So, IFC still has lots of restaurant.The usual place is Crystal Jade for our colleagues as we could get the ticket via apps. My favorite dish was hot & sour soup noodles. It’s spicy and sour enough. Together with soya milk, what’s a nice refreshment.

2021-09-14 501 瀏覽
我們中午1時到達,由於呢個時間沒有訂位服務,只可以walk in 排隊,其實好快大約5分鐘就有位,想吃清一點,於是點了一些輕量菜色,但上海粗炒的確很多油,其餘的都好好味。
2021-09-10 389 瀏覽
炒飯似一舊冷飯,似半生熟飯,又有油益味。小籠包好難食,極唔新鮮,酸辣湯仲衰過罐頭湯。選擇比其他branch menu 少。招呼非常麻麻。一年前已仲過一次照,諗住俾多次機會佢點知冇進步不特止仲越嚟越差☹️喺IFC開舖俾啲咁嘅質素,差!以後唔會再去
2021-09-10
不能想像我甘多年都無食過呢間連鎖店,今日就試一試佢🤣 星期日八點左右黎到IFC,等左五分鐘左右就有位!.📌小籠包有肉汁! 皮厚,味道正常!.📌鮮肉鍋貼鍋貼夠熱有肉汁! 個底煎得香脆,呢個係唯一好食少少既一樣!.📌擔擔面湯底唔夠熱,食落仲有啲酸味,但又唔係壞😅唔辣唔香,無麻醬味,個麵質偏淋身,Fail!.📌酸菜魚湯底夠酸,偏油膩,但完全唔辣,魚肉無咩骨,食落都幾滑爽脆!不過有少少魚腥味!扁薯粉口感麻麻!但係點都好過係冰室食既🤣. 總括嚟講,一般般,唔會回頭,要食上海野,好多餐廳好過佢!.=========================..

📌小籠包

有肉汁! 皮厚,味道正常!
📌鮮肉鍋貼

鍋貼夠熱有肉汁! 個底煎得香脆,
呢個係唯一好食少少既一樣!
📌擔擔面

📌酸菜魚

總括嚟講,一般般,唔會回頭,
要食上海野,好多餐廳好過佢!
=========================

2021-09-05
2021-08-24 188 瀏覽
今日食評有✍🏻 翡翠小籠包拉麵@ifc試食指數⭐️⭐⭐️店舖衛生⭐⭐侍應態度⭐️⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·晚市一如既往人流多職員做到冇停手相對衛生環境都差過平日·我哋點了1️⃣雪菜肉絲拉麵⭐⭐/5雪菜肉絲係配角竟然吸引過拉麵貴店的拉麵有比下去的趨勢麵太硬湯底索唔到入麵2️⃣菜肉雲吞拉麵⭐⭐⭐/5菜肉雲吞睇當日貴店狀態試過唔新鮮嘅今日好彩係新鮮不過唔夠熱。。。麵底同上3️⃣生煎包(3件) ⭐⭐/5本來想叫蘿蔔絲酥餅點知未到8點半已經賣晒生煎包賣相ok但食落外面嘅包皮同內裡嘅肉餡都係乾爭爭4️⃣豆沙鍋餅⭐⭐⭐/5早過主食上枱因為叮出嚟豆沙餡因為高溫情況下溶到流晒出嚟賣相欠奉皮又因為翻叮的原因而唔脆·二人287速食嚟講唔係幾好囉·599Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
翡翠小籠包拉麵@ifc
試食指數⭐️⭐⭐️
店舖衛生⭐⭐
侍應態度⭐️⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
晚市一如既往人流多
2️⃣菜肉雲吞拉麵⭐⭐⭐/5
菜肉雲吞睇當日貴店狀態
試過唔新鮮嘅
今日好彩係新鮮
不過唔夠熱。。。
麵底同上
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2021-08-24
2021-08-03 1622 瀏覽
今日食評有✍🏻 翡翠小籠包@ifc試食指數⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐️⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·踏入8月又開恒turbo🎹所以會多咗機會外出吃飯🥲今晚重臨翡翠小籠包未到8點,竟然滿座🥸我哋點了1️⃣糖醋魚柳⭐⭐⭐⭐/5上次食過糖醋雞球味道冇乜驚喜今次配魚柳就好味好多🤤首先夠熱🔥外脆魚柳滑🐟糖醋汁份量剛剛好又加入切得精細的洋蔥青椒紅椒菠蘿粒送飯一流👍🏻讚2️⃣蘿蔔絲酥餅⭐⭐⭐⭐⭐/5今晚就係想食蘿蔔絲酥餅呢味點心間間都整得唔一樣此店偏酥唔脆口但我就係喜歡腍啤啤嘅口感🤤3️⃣菜肉雲吞湯拉麵⭐/5噢😯一向有水準的菜肉雲吞今晚失晒水準唔新鮮湯底都唔夠熱4️⃣鮮肉鍋貼⭐⭐⭐/5除咗夠熱鍋貼有肉汁都冇乜特別過人之處5️⃣夏日特飲:青蘋果柚子冰⭐⭐/5哈哈😆建議大家飲時要提自己青蘋果+柚子否則好難入口海鹽櫻花椰果凍飲⭐⭐⭐⭐/5呢杯正常好多不過加soda會更消暑🤤·2人盛惠$385.5·599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
翡翠小籠包@ifc
試食指數⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐️⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
踏入8月又開恒turbo🎹
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2021-08-03
2021-06-20 996 瀏覽
😍😍無論食幾多次都唔厭嘅上海菜店,最鍾意食嘅系皮薄餡靚小籠包超級多汁Juice❤️❤️,自己一個都可以食一竉,食物全部都比較精緻,都係細細碟咁,份量唔多,可以叫多幾款,擔擔面少少辣好香👍🏻口水雞味道唔錯,不過啲肉就鞋咗少少,叫咗三條酥炸黃花魚,都好香口,食物質素好好,我哋三個女仔食人均消費$200😆食到好飽了,不過可能接近收工時間啦,服務態度就差咗少少,有待改善💪🏻整體都好滿意👌🏻👌🏻
  • 上海小籠包
  • 担担麵