2020-01-08 7727 瀏覽
做Wedding planner 既我返工已經日日食中菜,難得一大班朋友去到餐廳有個意外既驚喜,原來翠韻軒依家唔只得中菜食,仲會有韓國既菜式 等我介紹一下我食左既一啲幾特別既韓國菜先,🍴鱈魚子脆脆卷:炸得啱啱好外脆內濕既,個鱈魚子已經係熟透哂,係脆脆同鱈魚子之間仲有芝麻葉包埋係入面,如果平時都對芝麻葉有興趣既朋友仔可以試下🍴甘苔鱈魚子蛋卷:呢個蛋卷上口比較乾身小小,外觀金黃色再加橙色既鱈魚子,呢個鱈魚子比較濕既,如果平時食唔到魚既朋友可以跳過呢個菜🍴豆腐海鮮湯:中餐做韓菜,呢個湯都係好韓式,真係正式既豆腐海鮮湯(微辣)🍴元祖辣燉雞:上到枱大家都諗住都唔會辣得去邊啦,點知係幾辣既,佢種辣係後來居上個種辣,個雞都幾入味(中辣:小朋友食會好辣)🍴韓式煎牛肋骨:個牛助骨煎得啱啱好既,食上去好多肉汁,一啲都唔乾身,仲好香🍴蟹子卜卜砂鍋飯:呢個飯無論賣相定味道都係好掂既,食前要先將生蛋撈落飯,如果鐘意食飯焦既朋友可以先比啲時間個砂鍋燒燒啲飯,入面材料除左蟹子之外仲有白飯魚仔海菭同白芝麻,飯底係好分明一粒一粒既🍴南瓜清甜湯:睇到個菜式名覺得都係普通南瓜湯姐無乜特別,咁你就錯啦!佢一入口你係完全停唔到
做Wedding planner 既我返工已經日日食中菜,
難得一大班朋友去到餐廳有個意外既驚喜,
原來翠韻軒依家唔只得中菜食,
仲會有韓國既菜式
等我介紹一下我食左既一啲幾特別既韓國菜先,
🍴鱈魚子脆脆卷:
🍴甘苔鱈魚子蛋卷:
🍴豆腐海鮮湯:
中餐做韓菜,呢個湯都係好韓式,真係正式既豆腐海鮮湯(微辣)
🍴元祖辣燉雞:
🍴韓式煎牛肋骨:
個牛助骨煎得啱啱好既,食上去好多肉汁,一啲都唔乾身,仲好香
🍴蟹子卜卜砂鍋飯:
🍴南瓜清甜湯:
睇到個菜式名覺得都係普通南瓜湯姐無乜特別,咁你就錯啦!佢一入口你係完全停唔到口,佢口感唔係水流流,而係比較企身小小既口感,好似啲燉品咁好甜好滑,女仔食落去會覺得佢係好保濕同養顏既感覺

總結我今次勁推介要食既菜式就係:蟹子卜卜砂鍋飯,元祖辣燉雞,南瓜清甜湯 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 💡如果大家有恒生信用卡,點「粵韓新食」系列自選菜式,就可以額外享用 85 折優惠
#zolar #zolarshare #zolarxmx #zolarfoodie #美心中菜 #maximschinese #粵韓新食 #koreanstyle #koreanfood #CantonXKFood #翠韻軒 #滋補參雞湯 #雪濃湯泡牛肉 #首爾雙味炸雞 #蟹子卜卜砂鍋飯 #南瓜清甜湯
在這時期,晚上擺酒,擔心散席時親友隨時回不了家,故新人早三,四星期前向酒樓查詢,飲宴改在中午舉行的條件。最低限額席數(16圍) 與訂金不可減少及退款,場地只會Hold多一星期,最差勁是場地使用時間,由11:45至3時,拍照,吃飯,敬酒3個小時很趕,部長/經理在3:30pm 左右帶主人家行去 "送客" 位,一對新人仍與親友拍照中呢! 如晚上婚宴5-11時間,大約6個小時 ,鬆動得多。問題歸問題,不影響我對這餐的祈望,但原來是失望,侍應不足(好像2侍應負責4-5席) ,趕著散席,有些親友還未挾到菜,侍應已急著把碟中剩下的分給旁邊親友。食物只是微暖,味道大減;而且不知何解室內有2隻大飛蛾在附近飛,有親友幫手捉走。尊貴金豬大紅袍皮脆,沒一點鹹味,下層豬肉同樣沒有味道,唯蘸點叉燒醬加味。如意蘭度玉帶子終於有返鹹味,蘭度變成露簡,更名貴,但賣相一般,帶子軟熟,有點油膩。金華竹笙扒鮮露筍金華火腿鹹香惹味,竹笙可清洗乾淨一點,這個露筍比上一碟爽脆,輕微油膩。金鑽貴妃大蝦球脆口,彈牙,沒驚喜。紅燒津膽大排翅很久沒吃排翅,湯頭香濃,排翅軟滑起膠,是全晚最好味,但為地球生態,有得選擇,會盡量不吃真魚翅。原隻

尊貴金豬大紅袍

皮脆,沒一點鹹味,下層豬肉同樣沒有味道,唯蘸點叉燒醬加味。

如意蘭度玉帶子

金華竹笙扒鮮露筍

金鑽貴妃大蝦球

脆口,彈牙,沒驚喜。

紅燒津膽大排翅

很久沒吃排翅,湯頭香濃,排翅軟滑起膠,是全晚最好味
,但為地球生態,有得選擇,會盡量不吃真魚翅。

原隻南非五頭鮑魚

鮑魚汁甜香味欠佳,鮑魚雖大及肉彈牙,味道卻不似預期。

清蒸原條大東星斑
鴻圖脆皮炸雞
四季飄香荷葉飯
添福鳳冠水餃

紅蓮杞子燉桃膠

桃膠,可能我這碗是最後舀的,有黑色雜質,基本的清洗也沒做好
,加了不少雪耳碎。

雙喜美點

笑口棗,凍的,咬到一團粉粒。

餅乾,有點脆口,只有甜味。

2019-10-26
2019-09-30 3851 瀏覽
Here for a Chinese wedding banquet, food was top notch and beat many 5* hotels, but ofcourse cannot compare in terms of minute details, plating, decor, service. Service for the most part was alright, but if you make any requests (e.g. asking to swap used cutlery) waitresses could get cranky. Roast Suckling Pig was excellent, juicy, meaty, not too fatty, generous portion just like back in the old days in the 90’s, reminds me of the old simple days Prawn & Scallops, beautifully presented prawn on

Prawn & Scallops, beautifully presented prawn on my plate, 功夫菜 with so much heart ❣

Conch Soup with Chicken Feet and Bird’s Nest, very tasty soup, lots of ingredients, can’t complain except much of the birds nest was trapped at the bottom of the huge pot and not much was served to us.

Excellent braised Abalone, Duck Feet, Sea Cucumber and Choi Sum, everything was tender and well marinated.

Steamed fishy in ginger and scallions, appreciate the huge portion, very delicious except too much oil in the soy sauce which overtook the natural fresh seafood taste.

* Sorry, missed out the Steamed Lily Leaf Braised Rice and the Wonton Soup Noodles. I picked the rice and it was fully covered in the braised sauce, tasty and maybe a bit too heavy in taste for my personal liking👌🏻

Red Date Sweet Soup, traditional and simple dessert, I love this return to simplicity in this restaurant’s banquet menu, no fancy nancy, just excellent produce and cooking methods to elevate its flavour.

Probably the only dish that wasn’t up to standard as they were a bit “gone”, not crunchy but a bit soft like they were put out for days. Not my cup of tea, sorry!

On the other hand, this Winter Melon Puff Pastry was AaaaaaaaMaaaaZinnggggg
First time having this as a dessert in a Chinese banquet, at first, I hesitated to try it because I thought it had egg yolk and lotus paste, but I fell in love at first bite

2019-09-29
2019-09-18 2920 瀏覽
18-9-2019跟屋企人黎呢度食生日飯, 中餐始終啱大家既口味!原本打算散叫, 但部長推介了一個冬瓜盅.大花蝦.鮑魚宴, 滙豐信用咭有8折, 家人都覺得好抵, 即管試下!總括黎講: 冬瓜盅, 大花蝦伊麵, 鮑魚, 胡椒雞都好足料; 但其餘幾碟則以蔬菜/素菜為主。我個人ok的, 但如果家人係"食肉獸"既話, 建議多叫一, 兩碟肉類😂😂最後以柚子伏苓糕作結, 伏苓糕味道偏淡, 不過配合柚子一齊食, 確實係不錯既清涼甜品 (如果伏苓糕可以改用杯裝, 各人用匙羹食, 相信別有風味!)
18-9-2019

跟屋企人黎呢度食生日飯, 中餐始終啱大家既口味!

錦繡冬瓜盅
黑白胡椒雞
金銀蒜蒸原隻吉品鮑魚
柚子伏苓糕
2019-09-06 2693 瀏覽
.美心中菜係我兒時回憶的味道🕰翠韻軒的老點家老菜·懷舊中菜更係別有一番風味🥟.懷舊灌湯餃 ❣️滿滿的湯汁鮮蝦鳳冠餃 ❣️滑雞球大包❣️手工扎蹄伴海蜇鵝肝戈渣伴酸薑鼎湖上素冬瓜盅❣️鮮味清湯全鵝鍋❣️清甜湯頭.嫩滑鵝肉老派網油炸蟹鉗有別一般蟹鉗.傳統的更好食茶燻脆香太爺雞❣️脆皮雞.超濃煙燻味三蝦啫啫蕹菜梗❣️鹹香味十足.送飯一流小鳳雞仔餅❣️擂盆花生糊 ❣️超濃花生味.呢餐飯,令我最印象深刻嘅就係鮮蝦鳳冠餃,佢有啲似蝦餃,不過製作過程就繁複好多。另一個要推介嘅就係小鳳雞仔餅,呢個喺坊間已經好難食到,非常特別。
美心中菜係我兒時回憶的味道🕰

小鳳雞仔餅❣️

擂盆花生糊 ❣️

超濃花生味

2019-08-31 1139 瀏覽
美心中菜推出了「老點家老菜」系列,讓我這年輕一代都能品嚐到上一輩美食的滋味!常常聽到長輩們說一盎兩件今次我食到的「老點心系列」有;「滑雞球大包」、「懷舊灌湯餃」、「鮮蝦鳳冠餃」、「冰花雞蛋球」、「小鳳雞仔餅」等等……這些懷舊點心製作過程工序繁複,各有特色足料美味😋😋😋😋而「老菜系列」當中的「鵝肝戈渣伴酸薑」,原來是清末年代江太史家的古老名菜👍👍👍最喜歡「老派網油炸蟹鉗」和「茶燻脆香太爺雞」超好味。另外不得不讚的是這款「鮮味清湯全鵝鍋」需經過長時間的烹調但鵝肉依然鮮嫩,係大廚先能煮出咁好水準👏🏻👏🏻建議大家帶埋長輩們一齊去美心中菜廳食番餐,邊食邊聽下他們話當年兼分享那份回憶中的味道😍😍
最喜歡「老派網油炸蟹鉗」和「茶燻脆香太爺雞」超好味。
2019-08-14 1289 瀏覽
至從去左外國讀書之後就好掛住香港嘅懷舊菜🍲🥟 依家喺香港都買少見少 見到美心最近推出左「老點家老菜」嘅menu就約埋朋友去試~ 唔止食得返傳統嘅味道 每一道菜擺盤 用料 都好講究好有心思✨ 好似冬瓜盅 鮮蝦鳳冠餃 等等 真係睇得又食得!最後當然要留肚食懷舊甜品啦 我地試左好多樣 有冰花雞蛋球 蓮蓉皮蛋酥 小鳳雞仔餅 仲有值得一試嘅擂盆花生糊🥜 就好似一羹一羹咁食又濃又滑幾花生醬!🤭🥰

題外話/補充資料: 有興趣去食「老點家老菜」嘅朋友記住用滙豐信用卡即享85折優惠!
2019-08-05
與由海外回港的朋友相敘,找了位罝絕佳的翠韻軒。星期日早上喝茶,座位寬敞、環境十分舒適,食物是一如既往的精緻、 味道夠水準, 服務不錯。 坐了兩個多三個鐘,每人平均消费百多元,直情係物超所值!
2019-05-30 2534 瀏覽
竟然係中菜餐廳食到韓國菜🙀好驚喜水準仲要好高係文化中心 靚景靚野食😽😽你會話 韓國野有辣我怕辣咪唔食得😭絕對唔會 佢地既菜式有辣有唔辣好似牛肋骨咁就一啲都唔辣🥰一家大細都岩食👍🏼👍🏼如果大家係恒生信用卡客戶😺去食佢地既「粵韓新食」系列自選菜式額外專享 85 折優惠💓由15/4/2019-13/6/2019(2019年5月1、4- 5、11-12日及6月8-9日就唔適用) 全線美心皇宮(德福除外)、全線翠園(美心‧翠園除外)、翠韻軒、海逸軒、怡翠軒、八月居、全線八月花都有😋但要留意優惠不包括酒類及一般飲品
竟然係中菜餐廳食到韓國菜🙀好驚喜
由15/4/2019-13/6/2019
但要留意優惠不包括酒類及一般飲品
試食活動
2019-04-29 3097 瀏覽
最近幾個活動都係尖沙咀近近地去左文化中心搵野食見到「翠韻軒」中菜廳竟然有韓國菜食咁有趣一於試下先~.「甘苔鱈魚子蛋卷」掛住影相所以食個陣已經凍左,相信熱會更好味,好有層次既口感,咬下去卜卜爆開的,好得意😆「火辣辣無骨雞腳配年糕」初入口完全唔辣隔左五秒原來有後勁,慢慢辣出黎「滋補參雞湯」湯底清補滋潤,如果加糯米就更似地道韓菜「首爾雙味炸雞(原味、香辣)」韓國食炸雞🍗最出名,佢仲嫩滑過韓國既炸雞,之前係韓國食炸雞都覺得肉質偏實,而這裡的卻嫩滑多汁「雪濃湯泡牛肉」湯底清而帶有牛肉香,略嫌湯的份量太少,牛肉極好味,非常嫩、滑、化,是入口有化開的感覺,還有滿滿的骨膠原,女士必吃「泡菜國餃子」朋友仔話好辣,所以夏沫沒有吃「薑糖豆腐花」一向喜歡吃豆腐花,這裡豆腐花好鬼滑,直程可以滑入喉嚨😆「幸福紅豆粿」賣相幾靚,原來可連埋塊葉食.埋單先知原來恒生卡有優惠,恒生信用卡客戶憑卡惠顧「粵韓新食」系列自選菜式,額外專享 85 折優惠。.翠韻軒地址:尖沙咀梳士巴利道10號文化中心餐廳大樓1-2樓
最近幾個活動都係尖沙咀
近近地去左文化中心搵野食
見到「翠韻軒」中菜廳竟然有韓國菜食咁有趣

一於試下先~

「火辣辣無骨雞腳配年糕」初入口完全唔辣
隔左五秒原來有後勁,慢慢辣出黎

「滋補參雞湯」湯底清補滋潤,如果加糯米就更似地道韓菜

「泡菜國餃子」朋友仔話好辣,所以夏沫沒有吃

「幸福紅豆粿」賣相幾靚,原來可連埋塊葉食

翠韻軒
地址:尖沙咀梳士巴利道10號文化中心餐廳大樓1-2樓
2019-04-17
  • 雪濃湯
2019-04-10 2908 瀏覽
最近見食評都係寫負評嘅居多… 噚晚去食就已經打定輸數會係"服務差"同"上菜慢",因為舊朋友主動約嚟食所以就再舊地重遊啦!本身約咗19:00… 但因為我早到咗18:45就上咗去攞位先,樓下接待處女職員好有禮貌,上到去3/F已經有其他職員企定係到等我上到嚟即刻帶去窗口位坐,我都驚驚地上菜慢就已經自己決定叫咗一湯兩餸先一煎飽,落完單後其他朋友已經到齊,職員通知我大約十分鐘後會上菜,當第一個上菜時間只不過係5分鐘,其餘嘅小菜同湯都係30分鐘到齊,到大家差唔多食飽個時仲未到20:00,因為等住睇幻彩詠香江,所以今次晚膳絕對係喜出望外,食物水準保持到以往映月樓風味PS: 可能店家有睇到最近被寫負評,所以改善咗好多(我估)😅

2019-04-09
信用卡優惠
首先,我地坐底叫野食的時候,部長態度已經好差,問我地做乜十二個人叫咁少野食,又細細聲唔知講乜,眼神好似可憐人咁。成餐飯要自己顧自己,叫野冇人,拎隻杯又冇人,差D連水都要自己“針”。成個偏廳得兩個人睇住六七枱。個部長成餐飯除左點菜冇見過人。到我地走之前十分鐘多左個朋友黎,坐下,傾下計,佢坐咁耐又係冇人咁理佢,茶位又冇,筷子都冇對。咁好顯然……佢坐十分鐘,乜都冇食過啦……到走個陣,個部長無啦啦話計十三個人,所以冇簽卡優惠。 佢仲死雞撐飯蓋話自己數左幾次,大佬,你成餐飯鬼影都冇隻,數乜春幾次姐。我地同佢吵叫佢睇CCTV,叫佢睇下我地個朋友有冇擺過野入口,佢即刻縮沙話計翻12人有優惠比我地……比卡我地簽仲要搵交黎嗌……真係頂佢唔順。

比卡我地簽仲要搵交黎嗌……真係頂佢唔順。
2019-02-10 2388 瀏覽
每次有朋友来香港,我们都会选择这家餐馆请客吃饭,因为他家的地理位置关系,打电话订位时想选择靠窗位置,但是被告知不能选位,还好这并不要紧,美心集团也一直是值得信赖的品牌,我们也去过很多美心集团旗下的餐厅,印象都还不错,之前这里叫映月楼,现在改名翠韻軒,不知道怎么回事,昨天再次光临,请美国来的朋友吃晚餐,菜品味道差了很多,食物都不算很新鲜,服务态度也很差很不耐烦,上菜特别的慢,怀疑是讲普通话的人受到歧视,老公说以后不会再去了👎。
2019-02-09
2019-02-09 1751 瀏覽
每年新年都會同一班親戚黎到尖沙咀翠韻軒食晚飯一聚😌 因爲封路關係,早早六點前就到達,等左陣人齊就上菜!我覺得今年整體上菜都快左,以往未食到雞就已經落左樓下睇煙花,今年就只剩飯麵糖水,甚至係要同侍應講想停一停過埋煙花先上。味道方面不過不失喇,本身對美心集團既都無咩期望,每年黎純粹係有大檯同方便咁多家人。不過今年勝在野食都夠熱,特別係個蟹鉗!另外個琵琶豬唔係太肥👍🏻 仲有個外加既炒飯算全晚最好,可能唔係mass produce既關係🧐但係比我揀就唔會主動想黎食喇。
呢間酒樓間唔中都有食不過今日一食,真心差,服務差,食物差,衛生差。出去食野碗同其他用具有時都唔太乾淨,不過今次匙油林林,碗有漬,真係好差既衛生。而且都無人招呼咁,叫左茶坐左5分鐘都無茶黎。寫完點心,阿姐仲問番我地幾多號枱,呢間酒樓唔係我開,如果我開就真係要訓示下員工先得啦。食物方面,伊麵講就講有蟹肉,正常都唔會多但我真係食唔到有蟹肉,沒味伊麵,而且一上到枱麵已經好林,真心難食,差。所以唔好再笑人地食雞有雞味,食魚有魚味了。春卷,唔熱唔趣,差。蘿蔔榚不過沒有影相,好粉,口感好差。牛肉,鳳爪就還可以。棉花雞既棉花普通,雞雖然大但口感一般。奶皇包唔夠熱,唔得。叉腸就還可以,普通吧。不過都係個句,服務差之餘食物差甚至餐具唔乾淨。總結價貴唔緊要不過無服務,無質素。水平嚴重下降。❌❌❌❌❌

而且都無人招呼咁,叫左茶坐左5分鐘都無茶黎。

所以唔好再笑人地食雞有雞味,食魚有魚味了。

春卷,唔熱唔趣,差。

蘿蔔榚不過沒有影相,好粉,口感好差。

牛肉,鳳爪就還可以。

棉花雞既棉花普通,雞雖然大但口感一般。

奶皇包唔夠熱,唔得。

叉腸就還可以,普通吧。

不過都係個句,服務差之餘食物差甚至餐具唔乾淨。

總結

價貴唔緊要不過無服務,無質素。
水平嚴重下降。❌❌❌❌❌