2019-07-28 1217 瀏覽
3點3下午茶時間⏰又黎回味下翠華兩樣超級邪惡既名物😆.冰鎮菠蘿油🍞熱熱既菠蘿油外脆內軟 加上又凍又滑既牛油鬆脆軟滑同咸甜既滋味😽Yumyum😋😋究竟返個發明咁好味既菠蘿油嫁真係好想比個like佢👍🏻😇.冰鎮奶茶樽裝既冰鎮奶茶飲落好似無以前咁好飲🤕茶味同奶味都出同滑既不過有種唔夠港式奶茶香滑既感覺可能係小編比較念舊👵🏽覺得以前杯裝仲有啲冰圍住咁好味啲🤣.人均消費:$32推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10) Encore 指數: 🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
3點3下午茶時間⏰
不過有種唔夠港式奶茶香滑既感覺
可能係小編比較念舊👵🏽
覺得以前杯裝仲有啲冰圍住咁好味啲🤣

人均消費:$32
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)
2019-06-21 963 瀏覽
好久沒來翠華下午茶,以前在中環, 沒有什麼選擇, 樓下就是翠華, 所以經常食今日不太餓, 攝時間,見里面沒太多人,便進來坐坐自從說話變成中國網紅, 每天都人頭湧湧點了一個魚旦片頭河,一杯凍啡凍啡飲上癮源于翠華,夠濃, 還灑了少少咖啡粉,好味今次的片頭河粉大失所望,魚片不夠爽,咬口不彈牙,河粉不錯仍持水準
今日不太餓, 攝時間,見里面沒太多人,便進來坐坐
自從說話變成中國網紅, 每天都人頭湧湧
點了一個魚旦片頭河,一杯凍啡
凍啡飲上癮源于翠華,夠濃, 還灑了少少咖啡粉,好味
2019-06-03 282 瀏覽
早餐A鮑片火腿絲通粉配上湯,清清地,不會太heavy再配上腸仔,呢隻腸有少少鹹,配通粉就岩岩好。我選擇左煎蛋,如果想吃熟啲,記住叫佢煎熟蛋!因為就咁叫煎蛋,會有少少流心!仲有兩個包,本身都塗上牛油,你可以要求侍應比煉乳,塗上煉乳就好似吃豬仔包一樣,好有港式風味!今次叫左咖啡,杯咖啡啲奶都好滑,而且有濃濃的咖啡香!飲完之後,人都精神啲熱水係自助式,可以自己去水機到斟,有熱,涷水。座位都闊落,坐得幾舒服😌
早餐A
鮑片火腿絲通粉配上湯,清清地,不會太heavy

熱水係自助式,可以自己去水機到斟,有熱,涷水。
座位都闊落,坐得幾舒服😌
2019-05-23 200 瀏覽
加班收工勁肚餓,路過食個飯先回家,其實平時間中有去翠華食午餐,不過就習慣去景隆街分店多,但係果間人較多,通常冇位先過嚟,今晚唔想行咁遠,諗住快啲食完坐地鐵歸家!坐低之後就叫左個“晚餐”跟白飯…3分鐘左右,就上左個湯、麵包和茶,我只鍾意個湯夠熱,其他味道正常…間間分店都分別不大!10分鐘之後個飯就到了,見到上面茄汁,心諗…早知係咁就改黑椒汁啦!雞扒味道ok, 但係啲飯太腍身,算啦…極速食完埋單走人,下次都係去返景隆街果間,哈哈!
坐低之後就叫左個“晚餐”跟白飯…

2019-05-20 228 瀏覽
一向都覺得翠華lunch set大份又好味,今次覺得細份左,可能係因為點左薯菜既關係。# 香草雞扒set lunch #今次叫左個香草雞扒set lunch,有紅湯/白湯,個紅湯都ok,正常羅宋湯既味,唔會太辣或者太酸甜,亦唔會太油,恰到好處。肉既份量亦唔會太多或者太少,啲肉夠軟熟。香草雞扒既香草味唔算好濃,唔係好出,但勝在個雞扒煎得夠脆皮,而且肉質好嫩滑,都算煎得ok,而且醃得夠入味,而雞扒內裡都夠熟。跟餐薯菜只有小薯3粒,少左啲啲。不過翠華始終不失為價錢ok既set lunch之選。

# 香草雞扒set lunch #

香草雞扒set lunch

香草雞扒set lunch
2019-05-17 76 瀏覽
今日諗唔到食咩…諗住是但食,咁叫咗個海南雞飯,食咗兩啖飯頂唔順,真係鹹到食唔落…諗住啲飯唔掂,隻雞應該都會好啲,但結果都係一樣估唔到呢間翠華服務差都算,但啲嘢真係水準咁差…
估唔到呢間翠華服務差都算,但啲嘢真係水準咁差…
2019-04-20 199 瀏覽
深夜時份,很多餐廳都關門了,想吃意粉,不一定要去意大利餐廳。港式茶餐廳的肉醬意粉也別有一番風味~一想到宵夜,便想到陪伴過我多少個晚上的翠華。大約晚上11時多,食店內仍高朋滿座,整個用餐時間只見一位侍應,不得不佩服她忙得團團轉之餘也能照顧好每一枱客人,而且做事爽快俐落,值得加許。肉醬意粉$62肉醬沒有很濃郁的蕃茄味,份量是滿多的,可是磨菇只有薄薄幾片及少許芝士。未夠滿足~意粉帶點彈牙,以茶餐廳肉醬意粉來說是合格的啦~
港式茶餐廳的肉醬意粉也別有一番風味~
一想到宵夜,便想到陪伴過我多少個晚上的翠華。

肉醬意粉$62
意粉帶點彈牙,以茶餐廳肉醬意粉來說是合格的啦~

肉醬意粉
肉醬意粉
$62 (宵夜)
2019-03-09 266 瀏覽
每次好肚餓想食好多但又唔想食咁肥都會諗起:翠華秋葵炒蛋飯!秋葵本身含植物蛋白質非當豐富加上有雞蛋同黑松露,可謂一個非常養生嘅飯!食完第二日便便非常暢通~另外一提每次嚟嘅份量都有參差,時多時小。
每次好肚餓想食好多但又唔想食咁肥都會諗起:翠華秋葵炒蛋飯!

2019-02-01 285 瀏覽
呢間翠華係銅鑼灣謝菲道已屹立多年。相比起同一條街D餐廳,好快就易手,轉鋪,呢間翠華相對來講比較硬淨,我估一定有佢原因。嗌左嗰茶記沙爹牛公仔麵,d牛肉幾入味,公仔麵略嫌過軟。茶走 不過不失,鍊奶較之前無落得咁重手。本人不喜歡那麼甜,所以係比較喜歡依家的份量。(如果喜歡甜的朋友,可能要嗌多奶)餐包 可能自家製,比一般茶記稍勝。👍🏼👍🏼👍🏼

嗌左嗰茶記沙爹牛公仔麵,d牛肉幾入味,公仔麵略嫌過軟。
(如果喜歡甜的朋友,可能要嗌多奶)
餐包 可能自家製,比一般茶記稍勝。👍🏼👍🏼👍🏼
早餐B
2019-02-01
$40 (早餐)
早餐B
2018-10-11 724 瀏覽
今晚開OT, 一收工都成凌晨兩點,四周搵下都無咩野食,好彩附近仲有一間開24啲翠華。一入到去勁餓,想話黎個三菜一湯,點知個丫姐話只有面食同野飲可以叫,我當堂啞左,真心伏左。咁我為有叫個三文治算了。三文治分切四份上台, 外觀吸引 ,單靠買相都似系足料,有 蕃茄,芝士,生菜,午餐肉加埋烘過GA包皮包裹住,口感層次一流,值等一讚。四小份食曬,一個字飽肚。希望下次再黎, 有多啲宵夜款式可以選擇啦。

希望下次再黎, 有多啲宵夜款式可以選擇啦。
2018-08-21 662 瀏覽
菠蘿油真的是令人又愛又恨的存在。🙈一方面它配搭牛油無比美味,另一方面卻有極高的脂肪跟卡路里。🙈嗯,都已經差不多一年沒吃過了,還是放肆一下吧😝😝我們都點了菠蘿油餐配奶茶。菠蘿油的曲奇皮稍脆,味道甜甜的,加上厚厚又邪惡的牛油,簡單又好吃!😋尤其是當大口咬牛油配菠蘿包的時候,雖然充滿罪惡感!🙈另外奶茶依然維持水準,茶與奶的味道得宜,絕對是三點三下午茶的最佳選擇!(這間翠華分店比附近另一間分店的座位舒適得多)

菠蘿油

(這間翠華分店比附近另一間分店的座位舒適得多)
2018-08-19
菠蘿油
2018-08-15 439 瀏覽
臨去總統睇戲前想找附近的餐廳食個早餐 早有聽聞 翠華算是來香港的旅客都會試的茶餐廳 😌所以就決定來食呢間了🤓當時是食早餐的尾段了 😛現場的食客都所剩無幾了 職員相對會比較有空來提供服務 我同朋友問多幾句同轉早餐款 佢都好有耐心咁聽我們講野🙃🙃🙃個日叫左個早餐b 轉左食炒蛋 個炒蛋炒得有點散了 內部也有點乾身 如果可以的話 加多點牛奶炒就好 😶個牛油豬仔包暖暖地也幾重牛油味☺️ 不過將呢兩樣放在同一碟 很容易整濕個包底 令個包無咁好食的 真心想建議分開裝🤗🤗🤗🤗個沙嗲牛肉麵就普普通通啦 個汁都算幾濃 如果可以有點想轉一丁麵😌😌😌個日有點餓 加上平時見翠華的包好受歡迎 所以就想試下😛😛😛個包好大個的 7蚊來講算好抵食 食個陣仲溫暖的 個皮都好脆💕💕💕💕杯茶走的茶味好出的 ✨不過就煉奶落得好像唔太夠 飲落就無咁滿足到我叫茶走的原意😐😐😐
個日叫左個早餐b 轉左食炒蛋
炒蛋同牛油豬仔包

沙嗲牛肉公仔麵
菠蘿麵包

茶走
2018-08-13
$45 (早餐)
菠蘿麵包
2018-07-22 421 瀏覽
午餐時間見店內很少人,就選擇在這間食午餐!坐下後即使枱面仍然未清理,店員亦不會主動清潔枱面,需要請她們來抹一下枱,真的抹一下就算,食物污積還在,唯有自行再抹乾淨!不竟是茶餐廳不會多多要求!午餐價錢七十幾蚊,豬排的味道是正常的,份量足夠,但配菜的豆不知道是否放太耐已經有臭味,飯是凍的偏硬,忌廉湯一般,沒有向店員反映,怕更換後更差!非常可怕的經歷,這麼多分店的餐廳連最基本的服務和食物質素都冇,不會再光顧!
2018-07-22
2018-07-14 681 瀏覽
14/7/2018晚上到(銅3)店用膳,在要求少薏米下,檸檬薏米水仍有三份二柸係薏米😡蠔油菜心苗又過熟,淋哂!仲要加咗好多鼓油,咸到要搵水洗左先食到🤦🏼‍♀️希望食品嘅質量監控會有所改善!
希望食品嘅質量監控會有所改善!
2018-07-13 519 瀏覽
坐下叫了個海南雞飯,詢問可否不要雞翼,職員表示不可選擇,或是多付十元點海南雞肶飯,最終決定多付十元點了海南雞肶飯,可是飯來到後,有一件雞翼在碟上。立刻詢問職員為何多付十元還是有雞翼,職員表示這是為了美觀。。。感覺非常不良。另外點了一碟冬陰公豬軟骨魚片頭米線,五十四元的單點米線居然只得一件乒乓球大少的豬軟骨,需然明白生意艱難,但不是那麼過份吧,感覺就像被欺騙。。。總括來說食物質素是還可以的,可是不會再到此店進食了。

總括來說食物質素是還可以的,可是不會再到此店進食了。