餐廳: 翠華餐廳
資訊:

2020-01-08 137 瀏覽
同事一齊叫外賣冇得揀唯有食翠華叫咗個xo醬茄子深海魚柳飯,真係好難食。一路食完全冇XO醬味,真係唔講都唔知道有。第一: 個茄子根本就係普通嘅好難食魚香茄子。唔好講咩XO醬。搵茄子又硬又冇味,雖然係茶餐廳但係一啲鑊氣都冇第二: 啲所謂深海魚柳,又鞋又硬又乾。唔講我以為食緊豬扒定唔知雞扒第三: 魚香茄子同魚柳飯真係唔夾. 根本就好似兩個唔好食嘅餸求其放咗一齊仲要收$87呀中環真係是但搵間茶餐廳都好食過佢😪😪😪
同事一齊叫外賣冇得揀唯有食翠華

叫咗個xo醬茄子深海魚柳飯,真係好難食。

一路食完全冇XO醬味,真係唔講都唔知道有。

仲要收$87呀

中環真係是但搵間茶餐廳都好食過佢😪😪😪
外賣自取
2019-12-26 110 瀏覽
茶餐廳好少話炒飯炒麵會比較好食,今日來食了一個欖菜肉鬆炒飯這個飯可以贊下炒得好乾身,欖菜份量剛剛好味道和品質也很用心煮的,另外還有一個肉絲炒麵,份量好足夠麵身很脆卜卜,肉絲和牙菜調味剛好個芡汁唔太厚。
2019-10-24
2019-12-14 89 瀏覽
那天突然想吃菠蘿油,附近只看到這間,誰知道細細的一片薄牛油附在寥寥可數的碎冰粒上,賣相已失分;牛油一放進菠蘿包裏更溶了一大半,以為是菠蘿包熱的緣故,誰知道咬一啖,包真是極之不熱,只是牛油太薄及不夠冰凍和開始軟化,口感真的大打折扣,令我大失所望!和以前厚厚冰凍的大片牛油,熱辣辣的菠蘿包,這種特別的口感已經找不到,十分失望!蛋白杏仁茶就更離譜,冇杏仁味,蛋白只得一小片,真想發火😡
蛋白杏仁茶就更離譜,冇杏仁味,蛋白只得一小片,真想發火😡

2019-10-06 414 瀏覽
Had a hangover the night before and wanted some comfort food to help energize the next day especially when one had to goto work on a public holiday. The bad thing about working in central on a holiday is thta not alot of shops are opened. Decided to goto one of my favroite cha chaan ten in central which delivers a variety of choices and mets quality Hong Kong style food. I ordered the steel pan fried instant noodle with pork and this is one of the best comfort food you cant get anywhere else in Asia, simply delicious. I know its junk food and unhealthy, but to cure a hangover, this would be my medicine.
2019-09-29 196 瀏覽
雖然翠華價錢偏貴,但佢哋嘅嘢食又真係比一般茶餐廳高分!例如呢個楊州炒飯,真係炒到粒粒分明~有好多嘅新鮮蝦,起碼十幾隻!叉燒唔會梅,唔係用啲下欄位俾你!炒到好香口、飯粒飽滿!好少茶餐廳會做到!雖然豬軟骨米線嘅湯底唔係特別好食,但係勝在豬軟骨炆到真係好淋!呢個真係超班!
炒到好香口、飯粒飽滿!好少茶餐廳會做到!
2019-09-26 151 瀏覽
翠華的海南雞飯是Ben爺在香港吃過最好味的, 正宗的海南雞飯必需要是無骨, 凍食 ,雞肉嫩滑 ,要連雞皮, 雞皮與鷄肉之間要連著 一層啫喱狀的骨膠原 才算是合格的海南雞。飯必須要加上雞油和香料一齊蒸熟, 要熱辣辣 ,飯不能太黏 要粒粒分明有口感。 吃下去 要有味道 更要有 香料帶出的香味。畫龍點睛之處是他的 醬油, 醬油起碼要有兩種 一種是薑油 另外一種是杰身的老抽, 要夠甜, 雞肉點下去的時候 能掛汁 才是成功的 醬油。 還要有一條一條的酸蘿蔔酸青瓜, 當你吃得油膩的時候吃一條 用來清爽口腔。配湯不能 太過濃稠 太過濃味, 因為這樣便會喧賓奪主, 把雞肉的鮮味壓下去。翠華能達到以上要求 並且出品穩定, 分量足夠飽肚 ,值得一讚! 84元 並不便宜, 但出品對得起這個價錢。

2019-09-21 134 瀏覽
我每逢到中環,都必去翠華品嚐其仿鮑魚火腿絲通粉之早餐set,不過自從其上市後,這通粉的整體水準已再無驚喜了。至於個餐的其他配搭,包括號稱嫩滑炒蛋都夠嫩口,但是不知怎的,它沒有太多蛋味,另外還有加上了北海道之名的3.6純牛乳軟包,我也覺得不夠軟綿。整體上翠華只是價錢貴,但水準平平之名字象徵了。希望其管理層返回初心,去著力改變這種情況。加油吧!

仿鮑魚絲火腿通粉
2019-09-21
$39 (早餐)
2019-09-19 128 瀏覽
鑒於平時有食開素今日去咗中環蘭桂坊嗰邊嘅翠華食佢哋新出嘅新豬肉新豬肉嘅意思係用粟米糙米等等嘅成份去製造冇任何肉類或加添物膽固醇又可以減低脂肪又少值得一試同埋早排又有豬瘟搞到我都少食咗豬肉好耐講番餐飯先價錢唔貴今日叫咗依個肉醬煎蛋飯都係$45不過唔包嘢飲以素食來講佢唔算太太太貴不過可能係新推出暫時都係得兩款新豬肉嘅食物除咗嗌嘅煎蛋肉醬飯另外都有肉醬意粉嚟到賣相唔差份量都好大食唔晒結果男朋友要幫我食埋佢(男朋友是一等一食肉獸)不過佢都話唔差但係佢唔會自己去嗌會再食!!!
鑒於平時有食開素
除咗嗌嘅煎蛋肉醬飯另外都有肉醬意粉
不過佢都話唔差但係佢唔會自己去嗌
會再食!!!
2019-08-22 182 瀏覽
身處起中環就一定繁忙仲要係lunch hour同快餐店服務差都冇計架啦 預咗我地差一個人先齊人 有個姐姐話 未齊人企開一邊 唔好阻住...然後終於齊人入座張枱未清潔 又未有餐牌咁咪舉手叫人... 叫咗2個...見到扮睇唔到之後先有人”唔”咗聲認我地至於食物餐牌食物種類繁多 要小食 餸配飯 鐵板燒 魚蛋湯河 炒粉麵飯 三文治 菠蘿包 素食 通通都有我叫咗個 菜遠深海魚柳飯 ($87)上菜快 好在望落都唔錯亦有足夠蔬菜 飯一大碗 包食飽 魚柳都有6-7大舊 份量充足白飯遍硬身魚柳幾好食 滑身得黎唔太軟身 可以切開一片片 食落好似新鮮咁 唔錯👍🏻醬汁都好 用黎撈飯食 可能因為係少鹽餐廳 唔太鹹亦唔油 味道適中另外叫咗杯凍高鈣低脂鮮奶 ($24)飲落唔夠香奶味 所以好淡 應該係奶粉/奶脂整出黎嘅奶?! 唔值$24... 出去買~$7鮮奶好過一個lunch就食咗~$120 但係佢只不過係間茶餐廳...有啲唔抵聽講依間翠華價錢俾其他分店貴 地理關係...但係我想講入面勁逼 樓下層啲燈光又黃又暗 一啲都唔好坐😟
身處起中環就一定繁忙
仲要係lunch hour同快餐店
服務差都冇計架啦 預咗
我地差一個人先齊人
有個姐姐話 未齊人企開一邊 唔好阻住...
然後終於齊人入座
張枱未清潔 又未有餐牌
咁咪舉手叫人... 叫咗2個...見到扮睇唔到
之後先有人”唔”咗聲認我地
至於食物
我叫咗個 菜遠深海魚柳飯 ($87)
菜遠深海魚柳飯
上菜快 好在望落都唔錯
白飯遍硬身
另外叫咗杯凍高鈣低脂鮮奶 ($24)
聽講依間翠華價錢俾其他分店貴 地理關係...
但係我想講入面勁逼 樓下層啲燈光又黃又暗 一啲都唔好坐😟
菜遠深海魚柳飯
2019-08-21 131 瀏覽
早餐係最重要架!想食港式早餐,就一定要食翠華既沙嗲牛肉公仔麵,加埋奶油豬,真係無得輸架!翠華唔係人人鍾意食,覺得上市餐廳又貴又水準參差。但我仲會間中黎支持下奶油豬同牛肉麵,堂食還好,外賣不行。點知又轉左menu主食牛麵個麵仲好爽口,保持到唔淋。牛肉正在都係靚牛肉,不過有時多有時少,但總算勝在夠多沙爹汁,好香口。奶油豬的確係大舊左,不過呢,唔再係跟餐,而要加$16。舊餐包變左而家奶味濃郁既小圓包,鬆軟左。炒蛋方面,實淨左,無咁水質同散。ok的

炒蛋方面,實淨左,無咁水質同散。ok的
2019-08-18 91 瀏覽
Ben爺 放工後無家可歸, 晚上在中環想胡亂吃點東西 就算了, 首選當然是 街角的 翠華。豬軟骨 魚蛋河粉, 豬軟骨 表面 非常乾, 應該是做好了的豬軟骨放了一整天 表面已經風乾了。 魚蛋沒有魚味, 跟豬軟骨一樣難食。最離譜的是, 凍檸檬茶竟然是反茶的! 茶身混濁, 完全沒有清新的茶味 ,在香港的 茶餐廳有這樣出品的檸檬茶簡直是恥辱!

今日香港打風返中更既我提前就到達公司放同事走返到公司無幾耐正式掛起8號風球工作一輪後肚餓想食 d 野但橫風橫雨邊到仲會有得揀好彩樓下仲有翠華係到默默耕耘凌晨時間打住8號風球店員仲好有禮貌問我食咩果下其實有啖曖飯落下肚我已經好滿足無諗過仲有得睇個menu慢慢揀最後揀左個咖哩吉烈豬排飯佢個吉烈豬排係即炸架熱辣辣配上香噴噴既咖哩汁本身唔算好肚餓但三扒撥兩就張整碟飯食完天氣受冷但這餐暖在心頭向所有打緊風都照樣工作既人士致敬
今日香港打風

天氣受冷
但這餐暖在心頭

向所有打緊風都照樣工作既人士致敬
2019-07-31
$90 (宵夜)
  • 咖啡吉烈豬排飯
2019-07-28 155 瀏覽
中環的翠華應該無人不識, 皆因位於舊址中環街市旁的位置, 點了港式早餐一份, 包括沙嗲牛肉公仔麵一碗, 炒雙蛋和餐包一個老實說這裏的衛生環境認真一般般, 地板上總是滑滑的, 可能跟這裏出入的客量比較多有關沙嗲牛肉公仔麵正常味道, 炒雙蛋大份量, 餐包也算正常, 一份翠華的招牌早餐絕對足夠飽到下午, 一般而言吃過這重量級的早餐後, 午飯時間也會儘量吃輕盈的

2019-07-28
$50 (早餐)
2019-07-18 96 瀏覽
點解啲野可以難食到咁!成80幾蚊個晚餐(豬扒意粉), 豬扒冇豬扒味,粟米冇粟米味,D菜好老,係得個意粉較為正常啲!總之就係差差差!我唔係搵唔到落腳地我都唔會嚟翠華!又貴又唔好食!😪😪😪👎👎👎
點解啲野可以難
2019-06-23 396 瀏覽
每次經過翠華茶餐廳出面都聞到看噴噴嘅麵包味,加上每個都漲卜卜,令人好想買番個,尤其叉燒包同菠蘿包,但今日買咗雞尾包,雞尾包同美X比價錢相若,size算加大碼,一啖咬落去就知好味,裏面嘅椰絲餡好足料,唔似美X咬到一半先咬到d餡,加上熱騰騰,$7絕對抵食。