2021-02-09 540 瀏覽
夜晚第一次喺呢間到叫外賣!魚香茄子飯+熱飲飯量足夠,茄子略微有點兒硬,唔會辣,係佢啲芡汁多到成碗湯咁😂食曬都仲有大半兜芡喺到!埋單抗疫價$38,叫做可以接受囉!下次都會試下其他嘅..
夜晚第一次喺呢間到叫外賣!

魚香茄子飯+熱飲

埋單抗疫價$38,叫做可以接受囉!
下次都會試下其他嘅..

外賣自取
2020-06-21 538 瀏覽
A big fan of tea restaurants in HK. Happened to go to Ap Lei Chau this weekend and thought I'd enjoy some tea set here with my gf. We got a table and selected what we wanted to eat. But we couldn't get any of the many waitresses' attention though they were serving others. I raised my hand several times and even stood up to call them but in vain. It started to get a bit rude at this point because it was very easy to spot me standing up trying to get someone's attention. Most of the customers stared at me. I had to go approach one the people working there and say "Can we make an order?" to which the lady abruptly replied "I don't speak English" without turning around to face me. At this point, I realized what was happening. It was not that they didn't notice us. They did notice us but probably pretended they didn't see us. I am not from Mainland China but my girlfriend is. I still look Asian and the restaurant people probably thought I was also Chinese. But even if I was, I'd say it's pretty f***ed up how they treated us.
2020-06-21
下午茶
2020-04-25 245 瀏覽
食早餐,凍飲走甜少冰張單寫咗少甜都算了一飲,根本是正常甜叫佢換過啦,仲大大聲話頭先我幫你落單係少甜!一、頭先唔係佢幫我落單二、你杯嘢根本連少甜都冇最後,有換到,但態度已令人覺得要不得失望
食早餐,凍飲走甜少冰
張單寫咗少甜都算了

一飲,根本是正常甜

叫佢換過啦,仲大大聲話頭先我幫你落單係少甜!

一、頭先唔係佢幫我落單
二、你杯嘢根本連少甜都冇

最後,有換到,但態度已令人覺得要不得

失望
2020-04-25
$32 (早餐)
2019-10-09 433 瀏覽
午餐,通常如果餐廳有瑞士雞翼餐,我都會點,是關我都幾喜歡吃瑞士雞翼的味道😊😊餐牌款式都可以幾多!松露🥚蛋,炒得香,都幾好味,不過多士烤得唔夠,如果烤耐D會好食D😜瑞士雞翼,通常一般茶餐廳多數係雞中翼三隻,呢度係雞全翼三大隻,認真抵食,三大隻仲要係大大隻,人需然雞翼的豉油顏色就夠,不過味道就好似淡左D,唔係好夠味,但都算合格,而且都好低食😀😀反而最好飲係杯🍋🍵,沖調得剛剛好,茶味和🍋檸味都配合得好。.見到佢地唔係好夠人手,但都幾好禮貌👌👌

見到佢地唔係好夠人手,但都幾好禮貌👌👌
2019-09-20 187 瀏覽
好難食 成碟乾炒牛河入面只存在著兩塊大既牛肉 加一小片牛肉 如果大家enjoy 食一碟純油炒河粉 可以選擇黎翠河食乾炒牛河 以上所打既係即場食即場打既食後感 附上圖一張比大家參考🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿
2019-08-13 140 瀏覽
夏日炎炎,天氣又熱,UV又高,但又想食餐正常D,中午食乜野可以算係人生難題。見出面咁曬,所以用app搵下附近有D咩可以外賣自取。個App入面選擇比堂食少,得13個。叫左窩蛋免治牛肉飯$44,食茶餐廳真係吾可以有太多要求,雖然賣相比較一般,但味道可以接受,而且份量好足本Overall 食E間餐廳嘅好處係$50樓下包正餐,跟例湯,有野飲,而且可以用App外賣自取,行到去就有得攞,吾洗點等。完

見出面咁曬,所以用app搵下附近有D咩可以外賣自取。
個App入面選擇比堂食少,得13個。

2019-08-09
2 分鐘 (外賣自取)
2019-02-14 254 瀏覽
平靚正!話說今日我去咗鴨脷洲,肚餓行入咗去翠河。翠河係唔同地方見過,但入去食倒是第一次。我叫咗個星州炒米,我知係茶記,但好快就上菜,而且水準又唔差。我叫餐飲,呀姐就話送埋例湯,好貼心最後個經理仲同我講可以係app度買網上食劵,慳多$5,正呀
平靚正!
話說今日我去咗鴨脷洲,肚餓行入咗去翠河。

翠河係唔同地方見過,但入去食倒是第一次。

我叫餐飲,呀姐就話送埋例湯,好貼心

最後個經理仲同我講可以係app度買網上食劵,慳多$5,正呀
星州炒米
2019-02-13
星州炒米
2018-12-26 203 瀏覽
昨天下午,覺得肚子餓了,便隨便在屋企付近的翠河吃饭。在那裏叫了一个午餐肉菜絲炒饭,都幾香,分量足夠。那裏的夥記服務態度都唔錯,收銀員都幾風趣,下次會再光顧,值得推介。
2018-12-25
聖誕節
  • 午餐肉菜絲炒飯
2018-11-04 199 瀏覽
趁地鐵有半價優惠,搭車搭到老遠到利東行山 - 玉桂山,行山前要食個飽飽,咁先有氣有力行嘛!!💪🏻利東商場選擇比較少,我地揀左個就腳既翠河。翠河舖大環境寬敝,揀個卡位坐低,侍應姐姐放低兩杯水,餐具櫃桶自取。係茶記多數都會選擇常餐,貪佢配搭夠多!揀左個五香肉丁米粉、配厚多士火腿鮮果沙律,加杯茶走。味道正常,沙律都新鮮,茶記一貫既水準!厚多士堅厚同烘底,算係有誠意之作!朋友仔叫左個乾炒豬扒公仔麵,炒得都乾身唔多油,扣分位係佢無餐跟,另加凍飲加$10。兩位埋單盛惠$102,合理價位吧!

利東商場選擇比較少,我地揀左個就腳既翠河。

兩位埋單盛惠$102,合理價位吧!
2018-11-03
2018-10-04 196 瀏覽
中午食乜野可以算係人生X大難題之一,好在工作的地點經常轉換,為午餐帶嚟一D刺激,多一點激情。食過咁多間連鎖茶餐廳,翠華可以話係比較有良心。午餐送餐飲都係43蚊,而且有幾個餐不定時轉換,食落比較有新意,唔會太沉悶。都仲有其他選擇。但唔一一列出啦,一般都係叫43蚊一個餐。D坐位都幾闊落,仲有電視可以睇嘅。咁當日就叫咗窩蛋牛肉飯,味道都幾濃郁,但賣相就麻麻地,茶餐廳都好難有太多要求,撈埋隻蛋,味道濃郁送飯一流。另一位同事叫咗個扒餐,份量十足,有時更加會有兩塊扒,意粉又勁多但呢間翠河仲有一個獨到之處令佢同其他翠河有所分別,就係佢有例湯,而且係送俾你嘅。喝餐有餐飲仲有例湯。而佢個例湯麵真係幾足料。我一般都係檸茶或者奶茶。翠河在眾多連鎖茶記中可以話係業界良心。總括嚟講,在眾多連鎖茶餐廳之中,我對翠河嘅評價嚟講比較高,除咗有較高性貨比,份量也是十足。走的是平實路線,我唔會因為見到其他茶餐廳嘅廣告而會想去另一間嗰度食餐飯,茶餐廳應該以平民、大眾化路線作為戰略,而唔係廣告同明星,與其用資源去賣廣告請代言人不如做好本份。所以我很欣賞翠河。
食過咁多間連鎖茶餐廳,翠華可以話係比較有良心。
都仲有其他選擇。但唔一一列出啦,一般都係叫43蚊一個餐。

D坐位都幾闊落,仲有電視可以睇嘅。

而佢個例湯麵真係幾足料。

我一般都係檸茶或者奶茶。
翠河在眾多連鎖茶記中可以話係業界良心。

2018-04-17 262 瀏覽
在此食了一個多月早餐,之前的都算過得去,不過今天的早餐就很差。一如既往b 餐豬扒通火腿抄蛋熱奶茶,我要的豬扒通就來錯了火腿通,回收後再送來豬扒火腿通,我諗是用剛剛的火腿通放一塊豬扒上去吧,多了火腿絲,我應該有賺啦,望真少少塊豬扒,大鑊,和之前一個多月食過很軟身很白的不同,食落很乾身很硬,給我的感覺像是煮熟左塊豬扒放係度風乾之後再煮的感覺,很差的體驗。通粉都係有少少發的。如非必要日後不會再來。利申:附近居民。
如非必要日後不會再來。
利申:附近居民。
2018-03-03 202 瀏覽
今日下午去左利東村間翠河食午餐,間食店星期一至日,天天有不同的午餐選擇。星期六就點了肉片炒河,當然要配上熱奶茶為繁忙的一天加力。肉片炒河貌似乾炒牛河(其實就係乾炒牛河),炒河色水均勻,顏色平均。味度一般,正常炒河。牛肉方面,夠淋有肉味,可以接受。炒功ok, 河粉不會黐實曬,食落感覺良好。奶茶夠熱,色澤深而味香濃,正常港式茶餐廳的奶茶。奶茶用著厚身茶杯盛著,很有本港特色 其實我覺得翠河最好味的午餐是咖哩雞飯,有機會再同大家介紹下

其實我覺得翠河最好味的午餐是咖哩雞飯,有機會再同大家介紹下

2017-12-07 215 瀏覽
晚上去光顧,什麼餐都沒有⋯⋯但是門口的餐牌沒有顯示,直到下單才告訴你沒有材料。而且剩下的味道一般,白飯真的粒粒分明,感受到中間的白飯好像沒有煮熟一樣,應該是煮乾了,另叫的白飯遲遲都不到。服務態度差,敷衍了事,沒有跟進。晚上套餐什麼也沒有,大部份要散叫。之前光顧一次等了一段時間到最後才告訴你沒有材料。想不到再次光顧仍是這樣。想不到連鎖式集團的食物和服務態度如此差,如果再次選擇應該會去大家樂,自助應該更開心

2017-12-01
2017-07-02 276 瀏覽
下午忙完勁肚餓同老公去食飯,我叫左個午餐A( 豉椒排骨炒河),等左二十分鐘,吾係好對路,叫待應姐姐來催下睇下個餐幾時到,點知丫姐講:一早已經無左午餐A,無同事話你知咩🙄我眼都突埋。。。我已經好嬲,立即轉個茶餐食。點知嘢食係咁,睇下圖:(炸到乾哂既雞翼,西多士係白麵包炸無內涵)。。。。。。。。咁樣收我$31😠無必要,吾好去。貼錢買難受。

下午忙完勁肚餓同老公去食飯,
我叫左個午餐A( 豉椒排骨炒河),

點知嘢食係咁,睇下圖:
(炸到乾哂既雞翼,西多士係白麵包炸無內涵)。。。。。。。。
咁樣收我$31😠

無必要,吾好去。
貼錢買難受。
2017-06-09 223 瀏覽
野食越來越差,米粒粒硬到頂胃,惡侍應黑口黑面態度極差趕客,d餐又愈加愈貴,普通一個套餐都由40一加加到43,一d 都唔值。本人基本上唔會再幫襯,只希望條邨仔快d加多幾間餐廳,so sad