2010-05-31 842 瀏覽
今天叫了一個套餐$328, 有炸子雞半隻, 金銀蛋時蔬, 蒸青班, 炸子雞夠滑、皮夠脆, 時蔬夠嫩, 青班夠新鮮, 服務也很周到, 今天晚飯仲有魚翅送, 話明係送, 都唔好咁高要求囉(因成碗都係得幾條翅咋)。計埋飯, 茶芥, 甜品, 加一服務費, 總共$440。
2010-05-30
2010-04-21 409 瀏覽
滙豐咭做緊promotion,可以六折價錢到美心享用指定套餐。$650一份四人晚餐,都算實惠。另外,翠園亦仕做緊另一個promotion,可以$38享用南非鮑魚乙隻。上湯焗開邊龍蝦:每人半只,龍蝦質素不俗。花膠元貝雞絲羮:和平日吃的雞絲翅味道差不多,只是沒有魚翅吧。口感方面,因加了花膠的緣固,多了一點彈牙感。鮮百合榆耳帶子:OK。清蒸老虎斑:老虎斑大小剛好,肉質嫩滑有鮮味,yummy!頭抽醬油雞:醬油雞有半只,雞肉肉質不肥膩,鮮味不俗,good!上湯浸津膽:OK。原隻南非鮑魚:鮑魚汁幾好味。鮑魚本身味道雖不算十分濃郁,但口感亦不會韌,以$38一隻的價錢來說,值得一試。雖然是套餐,但竟然沒有飯麵甜品生果,差了一點點。另外,店方上菜非常快,有趕收工之嫌,以美心standard來說,服務算係below mean喇。

上湯焗開邊龍蝦:每人半只,龍蝦質素不俗。
鮮百合榆耳帶子:OK。
清蒸老虎斑:老虎斑大小剛好,肉質嫩滑有鮮味,yummy!
上湯浸津膽:OK。

[18/4/2010; Sun]

清蒸老虎斑
頭抽醬油雞
原隻南非鮑魚
2010-02-07 296 瀏覽
薑餅人一家今年選在翠園吃團年飯, 是夜八個人要了六人餐也夠吃(但加了$80x2作為增加其中兩餸分量之費用, 後發覺幾唔抵, 不過無所謂啦, 最緊要一家人和和氣氣, 吃得開開心心嘛!)金陵伴錦繡 - 其實即是燒味拼盤, 有我愛的海哲, 還有乳豬, 油雞, 叉燒和燒鵝.發財好市大利 - 很久沒吃髮菜, 雖則環保關係已少吃, 但不得不承認我真的愛吃髮菜的事實.鑽石花姿球 (加$餸之一) - 有炸鮮奶及墨魚球, 墨魚球混了青葱粒頓變得清爽起來.翡翠蝦仁蚌片 - 清翠鮮甜, 不知不覺吃了數片至愛的蚌片.鮑參燴魚翅 - 魚翅不多, 但湯底幾鮮甜.碧緣翅鮑菇 (加$餸之二) - 鮑菇大片爽脆, 生菜墊底.清蒸海鯖斑 - 魚肉也算嫩滑.壹品蒜花雞 - 胸肉粗鞋兼乾爭爭, 伴上的調味豉油汁更為吸引.臘味糯米飯 - 用荷葉竹籠上, 但吃不出荷葉香, 糯米飯粒粒上色, 臘肉蝦米切得細細添香氣.鴻運團圓露 - 即是紅豆沙湯丸, 紅豆沙竟然不錯, 香濃起沙.香滑奶皇包 - 饀充滿咸蛋黃香, 也幾流沙.多謝薑餅叔叔請客, 預先在這裏向大家拜個早年, 祝各位身心健康, 開開心心~~~

金陵伴錦繡 - 其實即是燒味拼盤, 有我愛的海哲
, 還有乳豬, 油雞, 叉燒和燒鵝.

翡翠蝦仁蚌片 - 清翠鮮甜, 不知不覺吃了數片至愛的蚌片

鮑參燴魚翅 - 魚翅不多, 但湯底幾鮮甜.

碧緣翅鮑菇 (加$餸之二) - 鮑菇大片爽脆, 生菜墊底.

清蒸海鯖斑 - 魚肉也算嫩滑.

壹品蒜花雞 - 胸肉粗鞋兼乾爭爭
, 伴上的調味豉油汁更為吸引.

香滑奶皇包 - 饀充滿咸蛋黃香, 也幾流沙

2010-02-06
慶祝紀念
團年飯
位處希慎道的這家翠園﹐一直不是我的晚飯首選﹐卻曾經帶給我一個很美好的回憶。九月份某一天﹐如常隨意來到希慎道的翠園吃晚飯。選擇這家而不到銅鑼灣廣場二期的那家翠園﹐最主要目的是這家比較清靜﹐卡位比較多﹐但我亦知道﹐它雖然歷史較為悠久﹐但食物質素卻一直徘徊不前﹐水準只是一般。當晚我們點了例湯、梅菜扣肉、白灼蝦、甜品。白灼蝦和例湯真的不需多作介紹﹐蝦就是一貫的中蝦﹐尚算新鮮。例湯是粉葛湯﹐喝不出有味精﹐也不會太鹹﹐不錯。梅菜扣肉這道看起來只會令人覺得肥膩的菜﹐卻是有時候吃得太寡飯菜的清泉。做得好的梅菜扣肉應該是肥瘦均勻﹐看到一層油但吃下去卻一點都不覺油膩﹐入口融化﹐而梅菜不可以太鹹。我覺得這裡做的﹐算水準之上。本來是一頓平平無奇的晚飯﹐就是因為飯後往禮頓道遇上陳奕迅而變得精彩。飯後我一個人步往禮頓道﹐那一段是較少行人的。我在經過一間新開的手甲店後﹐剛巧陳奕迅與我擦肩而過。看到他進入一家沖晒公司﹐我在門口等了他一會﹐待他出來時請他為我簽名。我對自己的行徑也有點奇怪﹐因為嚴格來說﹐我不是他的歌迷。但他是大方地在我的記事本上簽名﹐而且笑容滿臉。簽完名後﹐他好像沒有趕著離去的意思﹐我便跟他聊了幾句﹐他
九月份某一天﹐如常隨意來到希慎道的翠園吃晚飯。
當晚我們點了例湯、梅菜扣肉、白灼蝦、甜品

但他是大方地在我的記事本上簽名﹐而且笑容滿臉。簽完名後﹐他好像沒有趕著離去的意思﹐我便跟他聊了幾句﹐他也大方回答﹐一直臉露笑容。
突然我想起自己剛完成的第二本小說﹐便從袋中取了一本給他。他拿在手中﹐認真地看著封面﹐唸著書上我的中文名字﹐還說謝謝。
這本書原本是我特意為我的主診醫生阮醫生寫的﹐但他一直沒有跟我聯絡﹐甚至連說一聲謝謝都沒有﹐心裡面悵然失落了好久好久﹗但反而一個天皇巨星卻將自己的書捧在手裡﹐由衷地道謝﹐這樣令我更感茫然。
2004-09-22
(非會員)
The restaurant markets itself for business luncheons, and family dinner given its location at CWB. It also offers 25% discount when you use AE Platinum card. In addition, it offers special of the day at half price. So I decided to give it a try. Big mistake! The service was non-existing. We ordered soup of the day, and the waiter did not even bother to serve the soup. I had to scope bowls of soup from the pot for the table. This is as bad as it gets for a Chinese restaurant. It seemed that there

The service was non-existing.
We ordered soup of the day, and the waiter did not even bother to serve the soup. I had to scope bowls of soup from the pot for the table. This is as bad as it gets for a Chinese restaurant. It seemed that there were not enough attendants. So obviously they were not attentive at all. The quality of the food ranged from average to below average depending on preference and dishes. We ordered stir fried seafood rice with pineapple, and it was dry. If you stay away from the cuisines and just have regular dishes, they are about average. Otherwise, they are maybe below average. But, given the poor service, overall food quality, and price, there are so many other better choices around CWB.
When I asked for the check, I saw the couple at the next table didn’t even leave a penny (they paid cash). That’s how bad and unsatisfying the service was. I say stay away from it.

2009-08-30 44 瀏覽
舊同事從加拿大旅行回來,約埋我和另外2位同一起吃飯,由於同事們比較喜歡這裏,我們就在此吃午餐了.我們叫了鼓油雞:好多肉又唔霉,啖啖肉,鹹鹹地幾好味芥蘭:取唔鐘意外面的市肆無摘花,好唔衛生.芥蘭幾鮮甜,又唔會好老有渣,唔洗點蠔油都好好味.雲吞米線:米線煮唔透硬硬的.雲吞是菜肉的,清清地好好味.湯底清甜,只是米線實在不濟要改善.咖喱蚌片($70),咖喱唔算好突出,蚌片幾爽口,翠玉肉瓜清甜,這個餸都唔錯,只是汁有點杰.蛋散:$38.蛋散整得鬆化,只是唔夠蛋味,最好味道唔太甜,只是價錢實在太貴,38元唔係幾值,如果俾我就唔會叫了服務:一般,唔會好熱情,同埋有個別待應有點懶惰,這間酒樓只是會對熟客服務殷勤,生客好一般

鼓油雞:好多肉又唔霉,啖啖肉,鹹鹹地幾好味

靚靚蛋散
鼓油雞
咖喱蚌片
1K
2009-06-16 29 瀏覽
今日和媽晚飯, 都係食一般的中餐.知佢愛食燒味, 特地揀了來翠園!坐上頂樓 (我都唔知係3樓定2樓, 因為個lift 係"又三又二"的亂晒的...) 6點幾, 唔太多人.叫了幾個小菜, 另一個义燒列.仲有特價的118 蚊一條蒸魚.都好快有得食. 通菜炒得幾好; 夠鑊氣;蒜帶子也不錯. 帶子都幾好食, 但好像切到好薄咁既...蒸魚上果陣係甩頭的, 媽見到唔太高興....低蒸得幾好, 魚本身都新鮮.個义燒唔得, 末試過咁差, 又燶又勁肥, 肥得黎又韌, 大失水準!叫部長cancel左.服務方面, 成日找不到人.收這價錢, 咁既service, 過份點吧? 加上這招牌义燒...話晒都食了十年, 估不到今日要流第一滴淚!
今日和媽晚飯, 都係食一般的中餐.
知佢愛食燒味, 特地揀了來翠園!

6點幾, 唔太多人.

叫了幾個小菜, 另一個义燒列.
仲有特價的118 蚊一條蒸魚.

都好快有得食. 通菜炒得幾好; 夠鑊氣;
蒜帶子也不錯. 帶子都幾好食, 但好像切到好薄咁既...

蒸魚上果陣係甩頭的, 媽見到唔太高興....
低蒸得幾好, 魚本身都新鮮.

部長cancel左.

服務方面, 成日找不到人.
收這價錢, 咁既service, 過份點吧?
加上這招牌义燒...

話晒都食了十年, 估不到今日要流第一滴淚!
小炒係ok 架
韌到叫經理cancel 左
魚甩頭, 但蒸得幾好
帶子切到勁薄!
成大半年冇去翠園, 都唔記得呢度好難叫人, 但耐唔耐都會捻起佢嘅梅菜扣肉, 好入味, 要撈飯先正!梅菜扣肉 - 好入味, 但今次唔夠汁, 得好小汁杞子浸翡翠苗 - 幾好味, 小有D, 但本身菜苗有D草青味瓦撑陳滷鵝 - 好蘇, 食唔倒要換脆皮牛腩 - 麻麻咋, D牛腩冇乜味生煎黑豚肉 - 呢個係最好味, D肉好滑, 用西生菜包 (換瓦撑陳滷鵝)甜面豬肉 - 牛展, ok甜甜地今次去叫人仲比以前辛苦, 如要再去一定要坐正中間, 或者近D吧位,實有人响嗰度, 但唔明唔係好旺只得10枱多, 都次次等咁耐, 最慢係等飯同飲品, D侍應又乜乜咁, 又冇高級D嘅樓面, 咁大個集團,特別呢間比較差, 呢家經濟咁差, 有時出去食飯都會比以前更難選擇, 雖然佢嘅價錢減咗D, 冇以前咁貴, 但服務一定要改!!!衛生麻麻, 坐卡位邊邊好多塵, 好耐冇抹, 女洗手間好"壓"!!!

成大半年冇去翠園, 都唔記得呢度好難叫人, 但耐唔耐都
會捻起佢嘅梅菜扣肉, 好入味, 要撈飯先正!

梅菜扣肉 - 好入味, 但今次唔夠汁, 得好小汁
杞子浸翡翠苗 - 幾好味, 小有D, 但本身菜苗有D草青味
瓦撑陳滷鵝 - 好蘇, 食唔倒要換
脆皮牛腩 - 麻麻咋, D牛腩冇乜味
甜面豬肉 - 牛展, ok甜甜地

嘅價錢減咗D, 冇以前咁貴, 但服務一定要改!!!

梅菜扣肉
瓦撑陳滷鵝 - 好蘇, 食唔倒要換
脆皮牛腩 - 麻麻咋, D牛腩冇乜味
生煎黑豚肉 - 呢個係最好味, D肉好滑, 用西生菜包
梅菜扣肉
生煎黑豚肉 - 呢個係最好味, D肉好滑, 用西生菜包
  • 生煎黑豚肉
2009-03-21 30 瀏覽
「$148二人用商務午餐」可能真的是專給商務用,因為份量很少很少。預設的兩款點心是蘿蔔絲酥餅和蝦餃。尚算新鮮上桌,前者入口酥脆,不太油膩,但內裡的蘿蔔餡則有點馬虎和糊口,跟周莊水鄉(OK,我不應以它為standard)相距甚遠;的骰的蝦餃皮不薄、餡可以。跟餐也有兩碗什麼魚羹。有點像碗仔翅,不過味道有點腥(是果皮的腥WOR)。自選小菜兩款,份量也是不多。豉汁帶子蒸豆腐是預期中的味道,沒有特別;香辣豆豉爆雞就幾好吃,原個砂鍋端上,吱吱作響,熱氣之最,正。龍井有點苦澀哽喉,有待改善。

龍井有點苦澀哽喉,有待改善。

我的最愛蘿蔔絲酥餅
我的最愛蘿蔔絲酥餅
豉汁帶子蒸(百福)豆腐
香辣豆豉爆雞
2009-03-09 14 瀏覽
本人和家人(共7人)於3月8日12.00pm到希慎翠園二樓飲茶(枱號393/Guest Check:115052)。其間酒樓唔滿客,仲有"吉"枱。樓面侍應生招呼散慢,又不替本人加熱水,又不清理枱面"吉"碟,叫又唔應,態度又差。本人叫了一窩雪菜火鴨絲窩米,等了超過20分鐘侍應生先話冇火鴨絲叫我轉肉絲窩米,之後我再等了15分鐘,期間催了3次先至有得食,一聲"唔好意思"都冇,感到非常失望及憤怒!
2009-03-08
1K
2009-01-27 18 瀏覽
今日有豬豬女友陪, 所以和媽來了飲茶都唔驚.媽不太餓, 我們看看menu, 最後叫了個180蚊餐, 有燒味+兩點心+ 一菜.另媽係指定要迷你波蘿义燒包的, 所以都叫了一碟.燒味叫了雞及鴨. 美心的燒味一樓都係有水準的, 今天的也冇問題, 只是雞得一隻雞翼, 略少吧!另一斬, 所有翼的骨都碎晒, 中翼的兩骨由兩條變成n 條尖骨勁無奈!菜又係魚湯的, 真的不錯, 湯也鮮味. 菜都不少呢.兩點心分別係豆苗餃及蒸鯪魚球. 兩味也好有水準. 迷你波蘿义燒包真的好食, 义燒又不太肥, 包上的塊"野"又脆又甜, 好食.服務很好. 3人食了250.
今日有豬豬女友陪, 所以和媽來了飲茶都唔驚

另媽係指定要迷你波蘿义燒包的, 所以都叫了一碟.

勁無奈!

菜又係魚湯的, 真的不錯, 湯也鮮味. 菜都不少呢.
兩點心分別係豆苗餃及蒸鯪魚球. 兩味也好有水準.

服務很好.
3人食了250.
生猛海鮮
迷你波蘿义燒包, 必食, 正!
菜靚.
迷你波蘿义燒包, 必食, 正!
菜靚.
2009-01-23 110 瀏覽
媽媽的生日習慣計農曆,所以,次次都係農曆年前慶祝,翠園係美心集團,銅鑼灣店食過幾次,今次乾趣叫團年套餐,全部都適合媽媽,清清地,食完重可以行年宵,4人套餐只有1款$888(好意頭, 但全是大路野):1.玫瑰豉油雞半隻-哩度d燒味,好似叉燒, 油雞咁都整得唔錯架!2.紅燒竹笙雞絲翅-套餐,期望不會好大,但真係好淡,湯底唔得3.發財添好市-蠔豉都夠大粒,又入味,豆苗夠嫩4.翡翠花枝蝦仁-蝦仁剛好4粒,花枝一般5.清蒸海星斑-無過火,肉質夠滑6.合家慶團圓-合桃露芝麻湯圓,甜品我一向麻麻地鍾意食,試幾口唔太甜,但好似有少許"窿"味水準穩定,服務好,最緊要媽媽都好開心,一家人齊齊整整!

3.發財添好市-蠔豉都夠大粒,又入味,豆苗夠嫩
4.翡翠花枝蝦仁-蝦仁剛好4粒,花枝一般
5.清蒸海星斑-無過火,肉質夠滑
水準穩定,服務好,最緊要媽媽都好開心,一家人齊齊整整!

正!玫瑰豉油雞
翡翠花枝蝦仁
正!.發財添好市
正!清蒸海星斑
正!玫瑰豉油雞
正!.發財添好市
正!清蒸海星斑
2009-01-06 11 瀏覽
美心集團下餐廳,質素係有一定保證嘅!杏汁白肺湯:奶白色的湯水,散法着清香的杏仁味,未食已很吸引。杏汁味非常香濃,連湯內的菜膽也洋溢着陣陣清香,非常好瑤柱琵琶豆腐:賣相唔錯,魚肉豆腐味道配合得宜,ok士多啤利骨:士多啤利味唔算突出,幸好肉排夠腍夠入味,追回分數瑶柱上湯什菜煲:什菜新鮮,瑶柱上湯味道都唔錯,ok栗子焗西米布甸:味道ok,唔算太甜,不過西米布甸唔夠firm,放凉一點會更好
美心集團下餐廳,質素係有一定保證嘅!

瑤柱琵琶豆腐:賣相唔錯,魚肉豆腐味道配合得宜,ok
瑶柱上湯什菜煲:什菜新鮮,瑶柱上湯味道都唔錯,ok

[3/1/2009, Sat]

• 杏汁白肺湯
2008-10-31 24 瀏覽
今日同同事FAREWELL 呀~ 去咗呢度食午攴我吔一行14人,叫咗 3X 籠點心呀~等我介紹我食過既東西比你吔聽啦~# 蝦蛟 ~ 有蝦肉加埋荀 都好好味, 有口感呀# 燒賣 ~ 好多肥肉呀~ 一般啦# 流沙奶皇包 ~ 剛剛蒸好..好熱但就不夠流沙丫~# 皮蛋瘦肉粥~ 都OK 好味~# 帶子腸粉~ 帶子一件件, 但就細咗D啦~# 蝦腸粉~ 皮薄 加 原隻蝦~ 都OK 架~# 菜苗餃~ 多菜, 好味道 ^^仲有好多其他的點心,個個都有水準,都好GOOD 架~全張單: 14XX (多謝阿姐請客呀)
今日同同事FAREWELL 呀~ 去咗呢度食午攴
我吔一行14人,叫咗 3X 籠點心呀~
等我介紹我食過既東西比你吔聽啦~
# 蝦蛟 ~ 有蝦肉加埋荀 都好好味, 有口感呀
# 燒賣 ~ 好多肥肉呀~ 一般啦
# 流沙奶皇包 ~ 剛剛蒸好..好熱但就不夠流沙丫~
# 皮蛋瘦肉粥~ 都OK 好味~
# 帶子腸粉~ 帶子一件件, 但就細咗D啦~
# 蝦腸粉~ 皮薄 加 原隻蝦~ 都OK 架~
# 菜苗餃~ 多菜, 好味道 ^^

仲有好多其他的點心,個個都有水準,都好GOOD 架~

全張單: 14XX (多謝阿姐請客呀)
2008-09-09 58 瀏覽
今晚去食翠園,耐唔耐都會捻起佢嘅梅菜扣肉,撈飯好正,如果再多D梅菜同汁就唔掂,起碼食2碗飯,肥死,今次水準依然一樣咁正,仲有籠仔蒸蟹炒蛋白飯底,上面D蒜茸好香,蟹就不過不失普通肉蟹,另外叫咗半斤蝦+脆皮雞半隻,特價$128,上湯莧菜和杏汁露筍,都唔錯,有次去叫咗個牛肋骨都好正架!坐卡位舒服但冷氣唔夠,同埋冇乜伙記架,次次去都冇乜人招呼,要叫好耐先叫倒人,張枱又冇派濕紙巾和餐巾,又冇比工筷,叫唔倒人唯有响隔離枱自己攞,好彩個梅菜扣肉好味,如果唔係都未必耐唔耐會去。

• 梅菜扣肉