餐廳: 翠園 (星光行)
資訊:

餐廳: 翠園 (星光行)
資訊:

【 秋冬適時識食,食出當造食材好滋味 】🍂每個季節都會有唔同嘅當造食材,就好似秋天就最啱食南瓜、茨實、蘿蔔和五指毛桃等,中醫仲話有助滋養五臟添!🍤今晚我哋一家就去咗「翠園」食晚餐,聽店長推介好多適時菜式,全部都好吸引呀!我哋叫咗黑椒鮮茨實糯米燜龍蝦 ,一夜乾黃花魚蒸秋茄 ,煙燻臘肉燜粗糧 ,海皇秋葵燴南瓜 ,每碟都好新鮮美味,大人小朋友都食得好滿足!🍚尖沙咀翠園環境設計充滿古典美,座位舒適,店員服務態度親切有禮,仲要望到維港璀璨夜景,下次要再帶埋公公婆婆一齊黎食!🦞黑椒鮮茨實糯米燜龍蝦西澳龍蝦勁大隻,味道鮮甜,放入鮮茨實及糯米,再用牛油及黑椒調味燜煮,口感好豐富呀!鮮茨實仲係秋冬當造,能補中益氣,糯米健脾養胃、促進氣血,呢個餸夠哂健康呢!🐟一夜乾黃花魚蒸秋茄休漁期後嘅本地產黃花魚特別肥美,用海鹽醃製一晚後,與當造又皮薄肉厚嘅秋茄等一同蒸,突顯魚肉鹹香鮮嫩,美味可口。 🍠煙燻臘肉燜粗糧 鮮香獨特嘅湖南煙燻臘肉,肥而不膩,爆香後,與芋頭、本地番薯加入椰汁、花奶一齊煮,品嘗到芋頭嘅香甜鬆化,係暖胃又好味嘅菜式。🎃海皇秋葵燴南瓜秋冬當造嘅栗子南瓜,特別粉甜美味,秋葵夠爽口,配上多種海鮮和南瓜汁
【 秋冬適時識食,食出當造食材好滋味 】

🦞黑椒鮮茨實糯米燜龍蝦

🐟一夜乾黃花魚蒸秋茄

🍠煙燻臘肉燜粗糧

🎃海皇秋葵燴南瓜
秋冬當造嘅栗子南瓜,特別粉甜美味,秋葵夠爽口,配上多種海鮮和南瓜汁等燴至味道融和,香甜美味,配飯食一流呀!
2023-10-21
2024-02-18 264 瀏覽
過年期間親友拜年,都是以煎糕款待。一如既往,今年的年糕繼續光顧美心翠園,同樣選擇了蘿蔔糕以及芋頭糕。芋頭糕名為「雙喜燒鵝芋頭糕」,顧名思義,除了固有的臘腸和臘肉外,還用上了燒鵝。事關芋頭糕向來比較容易煎,煮食時間較短,因此定必先煎。未幾已成功煎起第一批糕,表面十分香脆,臘味油香豐厚,燒鵝亦發揮出香味,芋頭更是粒粒鬆化!而「金腿瑤柱蘿蔔糕」竟也很易煎脆,實屬意料之外。蘿蔔依然清甜,臘味和瑤柱的份量亦不少,可是小人覺得粉的比例較之蘿蔔要多。小人自行加入蔥粒,大大提升香氣,眾人都追著來吃!宣布賽果:勝方就是芋頭糕!

香煎芋頭糕

香煎蘿蔔糕

宣布賽果:勝方就是芋頭糕!
下午茶
香煎芋頭糕
香煎蘿蔔糕
哎呀,今次去食這家餐廳,真係有啲意外嘅驚喜添!🍽️ 首先,個竹笙狀元蝦餃啊,真係勁過癮,蝦仔又爽口,彈牙得嚟唔係過鹹,啖啖肉感,一啖入口就知斯文辣少女,個皮薄到透明咁滑,簡直係點心界嘅iPhone!再嚟個雪茄長春卷,見到佢咁錫靚咁金黃,一咬落去又香又鬆脆,雪茄名咁得意,卷住嗰陣咁辏屎又咁rich,只係個「招紙」有啲笨手笨腳,要搞半日先至食得落去~ 炸得啪啪響嘅黃金脆皮糯米豬,啲皮真係做到金黃許願,脆到不得了,層次感強,入面嘅糯米就黏稠得嚟好打得,啖啖肥美。至於燒鵝皇,件件鵝肉都咁有水準,肥而不膩,皮脆肉嫩,伴上啲沙醬,𠵱口真係食得出淋漓盡致,鮑魚伴花菇都做得好有層次,啲鮑魚肉質好好,花菇吸晒啲精華,味道重得黎細膩。飯後啲甜品亦都唔馬虎,個芝麻卷就正,入口即溶,馬蹄糕滑而不膩,杏仁茶暖笠笠又香滑,收尾得嚟又唔會太甜膩,簡直係完美演繹。👌 總括黎講,今日呢一餐啦,真係食得我心花怒放,下次聚會肯定有得諗!🥰
哎呀,今次去食這家餐廳,真係有啲意外嘅驚喜添!🍽️

2024-01-11 433 瀏覽
龍年將至,又是時候準備迎新歲#翠園 隆重推出全新巧手粵饌· 同你共賀新春尖沙咀翠園分行位於星光行呲鄰維多利亞港·可以盡覽香港維港夜景配搭典雅大方裝修·絕對是家庭聚餐首選♡ 豉汁蒸蟠龍鱔賣相霸氣十足的蟠龍鱔·很適合家庭聚餐菜式上枱時相當引人觸目!!蟠龍鱔很考驗師傅功夫·刀巧、火喉控制要到位絕非易事魚肉肥美爽嫩· 一咬下去是滿滿的魚油香同鮮嫩感配上師傅特別調製的豉汁·咸鮮甘香令魚肉生色不少♡椒鹽鮮鮑魚鮑魚香口而彈牙軟腍·配上香蒜椒鹽椒鹽香濃但不會蓋過鮑魚鮮甜·調味配搭盡顯心思♡金沙䱽魚球第一次吃炸䱽魚魚球·非常有創意師傅先起出魚肉然後香炸·再裹上咸蛋黃醬外層香脆惹味而裡面保留肉汁♡海星斑炒3.6牛乳很滑嫩溫柔的菜色· 海星斑去骨再起肉加入牛乳快炒· 令口感細膩嫩滑·亦能突顯魚肉鮮甜♡大澳碎炸雞這個使用了大澳蝦醬, 又有點像台灣的豆乳雞·咸香十足香炸火喉拿捏得很好·外脆內嫩非常滋味用來配酒一定很不錯!
龍年將至,又是時候準備迎新歲
#翠園 隆重推出全新巧手粵饌· 同你共賀新春

尖沙咀翠園分行位於星光行
呲鄰維多利亞港·可以盡覽香港維港夜景
配搭典雅大方裝修·絕對是家庭聚餐首選

♡ 豉汁蒸蟠龍鱔
賣相霸氣十足的蟠龍鱔·很適合家庭聚餐菜式
上枱時相當引人觸目!!
蟠龍鱔很考驗師傅功夫·刀巧、火喉控制要到位絕非易事
魚肉肥美爽嫩· 一咬下去是滿滿的魚油香同鮮嫩感

♡海星斑炒3.6牛乳
很滑嫩溫柔的菜色· 海星斑去骨再起肉
加入牛乳快炒· 令口感細膩嫩滑·亦能突顯魚肉鮮甜

♡大澳碎炸雞
這個使用了大澳蝦醬, 又有點像台灣的豆乳雞·咸香十足
香炸火喉拿捏得很好·外脆內嫩非常滋味
用來配酒一定很不錯!
2024-01-05 388 瀏覽
好耐都未試過約一班朋友lunch去飲茶今日終於有機會 我哋選擇咗翠園因為翠園既蝦餃,我好鍾意食🫣今日食得非常愉快😁想講嗰度啲員工都幾細心我問個員工廁所喺邊度? 佢直程想帶埋我去門口佢驚我唔識路翠園必點蝦餃灌湯餃鮑汁鳳爪春卷熱辣辣棉花雞
聖誕聚會🎄! 冬至聚餐😍! 不知道吃什麼好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)? 我強烈推介大家試試 美心中菜𝐌𝐀𝐗𝐈𝐌𝐒 𝐂𝐇𝐈𝐍𝐄𝐒𝐄全新推出的👑幸運派對豬𝐋𝐮𝐜𝐤𝐲 𝐏𝐢𝐠呀🤣!!!!!全隻幸運派對乳豬,非常誇張,好有氣派呀😳~乳豬熱辣辣,香噴噴,皮脆肉嫩,充滿肉汁。加上重量十足,一家人或一班朋友分享就最適合囉(≧▽≦)!除了可以單點幸運派對乳豬,也可以試試𝟔位用的滋味小食套餐🎁。包括: 幸運豬、肉鬆黄金脆魚皮、鬆脆雞絲炸春卷、香麻叉燒酥拼香煎蘿蔔糕、瑤柱蛋白炒飯 及 蓮蓉西米焗布甸🍮,超級豐富呀~即問起至下年𝟏月𝟏日🥳,用中銀信用卡兼𝟑日前預訂即可享優惠價呀~❶ 𝟔位用𝐅𝐮𝐧享幸運豬滋味小食套餐 $𝟏𝟒𝟗𝟓❷ 𝟏𝟎位用豐盛派對套餐 $𝟐𝟓𝟑𝟗❸ 𝟏隻幸運豬 $𝟗𝟏𝟖而在𝟏𝟐月𝟐𝟔日或之前消費滿$𝟔𝟎𝟎並完成交易,更可獲𝟑張美心中菜$𝟏𝟎𝟎現金券,指定𝟒日*交易額外賞多𝟑張$𝟏𝟎𝟎現金券,等你下次用哦~* 於𝟏𝟐月𝟏𝟔-𝟏𝟕及𝟐𝟐-𝟐𝟑日期間完成交易可享額外𝟑張美心中菜$𝟏𝟎𝟎現金券,優惠受條款及細則約束以上優惠須受有關條款及細則約束|相片只供參考

❶ 𝟔位用𝐅𝐮𝐧享幸運豬滋味小食套餐 $𝟏𝟒𝟗𝟓
❷ 𝟏𝟎位用豐盛派對套餐 $𝟐𝟓𝟑𝟗
❸ 𝟏隻幸運豬 $𝟗𝟏𝟖

2023-12-08 264 瀏覽
一家人最開心係齊齊整整坐埋一齊食餐飯,無分節日,一家團圓👨‍👩‍👧‍👦 一年四季,原來農作物同海產食材亦會隨住天氣而產生變化。最近入秋天氣開始轉涼,氣候乾燥,呢個時間要滋潤養陰,最適合食當造溫潤食材,例如南瓜、茨實、蘿蔔、五指毛桃等,有助滋養五臟。最近我哋去翠園食嘅餸菜超適合而家入秋食😋

紹興花雕醉雞 🐤
用十年紹興花雕酒,酒味香醇。雞嘅幼滑秘密原來係用咗新鮮三黃雞浸泡約六小時至入味,食完成個人超溫暖! 花膠薑葱雞樅菌🍲呢個超足料!大約有10隻花膠仔,骨膠原之選😚配埋雞樅菌、薑葱等一齊食,超有鑊氣,大人同小朋友都好啱食!

煙燻臘肉燜粗糧🥬
估唔到煙燻臘肉肥而不膩,芋頭同番薯香煎過後再炆,好香椰汁味,醬汁送飯我哋每人食咗一大碗飯呀,超開胃!

海皇秋葵燴南瓜🎃
原隻栗子南瓜加秋葵,賣相一流,配上多種海鮮、南瓜汁等燴至入味,食落粉甜美,佐飯一流,南瓜仲可以護眼㗎!而家惠顧包含本地食材之食品,美心中菜將贊助港幣 $10予新界蔬菜產銷合作社有限責任聯合總社(菜聯社),以支持本地農業發展🙆🏻‍♀️

紹興花雕醉雞 🐤

花膠薑葱雞樅菌🍲

煙燻臘肉燜粗糧🥬

海皇秋葵燴南瓜🎃

2023-11-27 248 瀏覽
今年媽咪生日,爸比安排我哋一齊去翠園品嚐以「適時識食」為題嘅菜單❤️爸比知道媽咪平時飲食清淡為主,所以呢個以多吃當造溫潤食材,如南瓜、茨實、蘿蔔、五指毛桃等,有助滋養五臟嘅菜單就岩她❤️🐤紹興花雕醉雞:選用十年紹興花雕酒,酒味甘香醇厚🤩同新鮮三黃雞浸泡約六小時至入味,係美味又暖身嘅秋冬主菜。 雞係冬天食用仲可以滋養補身添🦞黑椒鮮茨實糯米燜龍蝦:來自西澳龍蝦🦞,加鮮茨實及糯米完美搭配🤩,口感豐富🤤,味道鮮甜😍龍蝦富含蛋白質,黑椒有助暖胃驅寒👍🏻,鮮茨實秋冬當造,補中益氣糯米則有助於健脾養胃和促進氣血 🫶🏻🐷煙燻臘肉燜粗糧:湖南煙燻臘肉🐷肥而不膩,與芋頭、本地番薯🍠一同燜煮,係暖胃又美味嘅秋冬🍂下飯菜😍芋頭冬天當造,特別香甜鬆化能開胃生津,補氣益腎,而本地農場種植既番薯則富含膳食纖維,有助於消化以及健康腸道👍🏻今次好彩爸比提早預約,我哋入位都好full,媽咪對今次生日安排,十分滿意,係咁讚爸比安排得好,下次仲要來食😍😍要安排海景位坐🫶🏻🫶🏻

🐤紹興花雕醉雞:

🦞黑椒鮮茨實糯米燜龍蝦:

🐷煙燻臘肉燜粗糧:

要安排海景位坐🫶🏻🫶🏻
花雕醉雞
花雕醉雞
2023-11-17 233 瀏覽
有左小朋友之後 我地對食物要求係更加嚴格 大部分時間都會揀選最健康 等小朋友由細開始培養健康飲食習慣☺️ 所以上星期 我地帶埋小朋友去尖沙咀星光行既翠園一齊品嘗「適時識食」 💪🏼 大自然有四時之變 農作物同海產食材都會隨之而變😊 孕育出最佳狀態😇 特別香港 係節氣「秋分」及「冬至」之間 天氣變得乾燥 所以中醫主張滋潤養陰✊🏻 多吃當造溫潤食材 例如南瓜 茨實 蘿蔔 五指毛桃等 有助滋養五臟🥰 描述每道菜式味道及食材搭配 分享食評感受,包括:菜式味道及食材搭配、整個用餐體驗、食物營養均衡、適合親 子/家人享用🐠一夜乾黃花魚蒸秋茄🍆黃花魚用海鹽醃製一晚 再同當造秋茄等一齊蒸😋 黃花魚肉質鮮嫩 口感非常幼滑 而且比較小魚骨 所以連仔仔呢個年紀都好適合食🥰 而秋茄皮薄肉厚 食落仲好清甜多汁 好味到Noah都食到停唔到口😳🌿海皇秋葵燴南瓜🎃時令既栗子南瓜加秋葵 食落好清甜可口😋 加埋有益既秋葵同埋多種海鮮令到成個口感更加鮮甜🥰 媽媽直頭用黎佐飯 加埋南瓜粒同南瓜蓉 令到口感更加昇華 最後Noah仲當埋湯飲 食唔停口😂🍖煙燻臘肉燜粗糧🍠煙燻臘肉燜粗糧既食材非常足料😍 有特選湖南煙燻臘肉 芋頭 同埋本

🐠一夜乾黃花魚蒸秋茄🍆

🌿海皇秋葵燴南瓜🎃

🍖煙燻臘肉燜粗糧🍠
煙燻臘肉燜粗糧既食材非常足料😍 有特選湖南煙燻臘肉 芋頭 同埋本地番薯 加埋椰汁同花奶燜局 所以芋頭同番薯係入口即溶🤤 而且好入味 加埋煙燻臘肉 口感肥而不膩 而且仲好胃暖🤭 爸爸仲不停用黎撈飯 超開胃!

🐓紹興花雕醉雞🫗
呢個花雕醉雞好滋補好暖身🤩 秋冬食真係一流🤭 醉雞既酒味甘香醇厚 醉得入味恰到好處 雞肉軟嫩有彈性🤤 雖然仔仔食唔到 但爸爸同姐姐一致好評 好味到仲想encore 😂
2023-11-14 225 瀏覽
美心集團品質一向有保證,估不到現在可以差到這地步,今個月光顧了兩次。第一次訂了大閘蟹餐,竟然話已賣光!改叫小菜,質和量比兩餸飯店還差,火腩大鱔死實實,唔新鮮,豉油雞鞋恰恰,帶子又鹹又冇鮮味。第二次食大閘蟹餐,套餐內有兩個餸都係雞,醉雞完全係白切雞淋酒,雞又鞋又粗,酒又無酒味,根本不是真正醉雞,另一是栗子炆雞,從未見過一個套餐有兩味雞,濫竽充數, 行政總廚可以差成咁!芥蘭炒鹹肉,菜又炒到黃哂,鹹肉又硬又乾,蝦球四人餐只六件,每人不夠兩件。同朋友傾開美心集團品質現在好唔掂,原來很多人也在太古城翠園,灣仔警官會所等中伏,點心差到離普,不會再光顧。美心是我們由年青開始光顧,淪落到此水平,真有点唏噓!
2023-09-28 506 瀏覽
Mid autumn festival dinner with small family group In Hongkong we all understand the meaning of “Knowing what to eat at the right time" Nature changes with the four seasons, and crops and seafood ingredients will also change accordingly, nurturing the best condition! Most Hong Kong people have hot and humid constitutions. Eating more local ingredients in summer can help relieve heat and dampness, achieving natural health effects while enjoying the best flavor of the ingredients.✅ Lamb, crab and

✅ Lamb, crab and big clam boiled with melon
We use three summer ingredients, lamb crab, giant clam and melon, to create a delicious dish. The heat-clearing and detoxifying watermelon is paired with the meatiest lamb crab, which absorbs the essence, is sweet and refreshing, and is an unforgettable meal.

✅ Lotus root, black pig, stuffed topaz ginseng
Specially selected Sri Lankan topaz ginseng is stuffed with fillings such as black pork, lotus root, and mushrooms. It is first fried until fragrant and then fried garlic is added to simmer it thoroughly. It is a delicious and chewy dish full of collagen.

✅ Jinsha Lianggua Big Tail Squid
Carefully selected large-tailed squid with thick meat, sweetness and freshness, which is particularly crispy and chewy. The local cold melon, the sweetest and greenest, which helps to relieve the heat, is first fried until crispy and then wrapped in salted egg yolk sauce stir-fried with curry leaves. Very fragrant and tasty.

✅ Patbao Duck
At the same time, four types of seasonal mushrooms are selected, including white mushrooms, oyster mushrooms, chicken mushrooms and gallinobacilli. After dicing and sauteing until fragrant, together with scallops and Jinhua ham paste, a total of six ingredients are stuffed into the rice duck, and then cooked with pork belly. Cooked by frying, stewing and steaming, and finally topped with mushroom juice, it is tender, smooth and fragrant but not greasy.

#midautumnfestival
#2023
2023-09-22 442 瀏覽
最近有無發現小朋友👦🏻👧🏻胃口差咗呢? 天氣又熱又焗☀️☀️香港好多人體質濕熱,小朋友嘅腸胃係容易出問題~改善最簡單方法從飲食🍴著手✋🏻#美心中菜 推出了「#適時識食」主題全新粵菜、潮菜、京淮菜,特選時令蔬果🥬及海鮮🦐,炮製天然養生菜式☀️,有助消暑袪濕,同時部份食材係由 #本地農場 👩🏻‍🌾 供應添!之前我哋去 #翠園 品嚐「適時識食」的粵菜菜式,每一款都以夏天時令食材烹煮,食到大廚功架同新鮮的味道😋💕蓮藕黑毛豬釀黃玉參🐷特選斯里蘭卡黃玉參,釀進黑毛豬、蓮藕粒、冬菇粒等餡料,先煎香然後加炸蒜子燜透,爽彈美味,充滿骨膠原✨✨💕金沙涼瓜大尾魷🦑嚴選厚肉鮮甜的大尾魷魚,與本地涼瓜先炸至香脆,再包裹以咖喱葉炒香的鹹蛋黃醬,香口惹味💕XO醬茭白筍牛爽肉🐮時令的茭白筍加薄切的牛脷芯,用XO醬及青紅椒一同炒香,微辣醒胃,佐飯一流😋💕六寶鴨🦆師傅將多款食材釀進米鴨,並先後以碌煎、燜及蒸煮方法烹調,最後澆上菇菌精華,嫩滑入味,清香不膩最好係美心中菜將贊助港幣$10予新界蔬菜產銷合作社有限責任聯合總社(菜聯社),以支持本地農業發展PS : 滙豐信用卡用戶仲惠顧「適時識食」菜式仲有85折優惠

💕蓮藕黑毛豬釀黃玉參🐷

💕金沙涼瓜大尾魷🦑

💕XO醬茭白筍牛爽肉🐮

💕六寶鴨🦆

2023-09-22
夏日天時暑熱🔥 小朋友經常冇晒胃口咁啱留意到美心中菜特別推出一系列「適時識食」菜式主打以夏日當造食材入饌唔單止開胃消滯 仲有助消暑祛濕今日行完街一於帶埋兩姊妹嚟到星光行翠園率先品嘗時令菜式🤩❣️金沙涼瓜大尾魷大尾魷魚🦑厚肉鮮甜 再配搭本地新鮮涼瓜面層同樣沾上鹹蛋黃醬 外層炸至金黃香脆仲有炒香咗嘅咖喱葉作伴碟賣相吸引 而涼瓜味道回甘整個菜式充滿鹹香 夠曬惹味😋❣️羔蟹大蜆煮勝瓜選用肥美又大隻嘅原隻羔蟹、大蜆及勝瓜羔蟹肉厚膏多 味道鮮美 大小朋友都鍾意💕厚切勝瓜吸收咗海鮮嘅精華 每啖鮮甜爽口又多汁仲有助清熱解毒添 令人回味無窮❣️蓮藕黑毛豬釀黃玉參特選斯里蘭卡原條黃玉參 肥大肉厚再釀入黑毛豬、蓮藕粒、冬菇粒等餡料做法夠曬創意 食落啖啖口感豐富 滿載層次黃玉參吸收咗餡料嘅味道更有助提鮮😋仲可以補充骨膠原 營養滿分💯適合全家人享用 絕對係我個人心水之選✔️❣️荷香蓮子煀走地雞用上原隻新鮮小油雞🐓 份量十足😍原來以煀嘅方法烹調工序繁複食材必需與爆香嘅配料及醬汁一同烹煮對於火候控制式、食材處理及烹調時間都非常講究唔係任何地方都可以品嚐得到雞件吸收咗荷葉嘅香氣加上粒粒精選蓮子、上等瑤柱等煀煮食起上嚟每件雞都特
夏日天時暑熱🔥 小朋友經常冇晒胃口

仲有炒香咗嘅咖喱葉作伴碟

賣相吸引 而涼瓜味道回甘

整個菜式充滿鹹香 夠曬惹味😋
❣️羔蟹大蜆煮勝瓜

選用肥美又大隻嘅原隻羔蟹、大蜆及勝瓜

羔蟹肉厚膏多 味道鮮美 大小朋友都鍾意💕

厚切勝瓜吸收咗海鮮嘅精華 每啖鮮甜爽口又多汁

仲有助清熱解毒添 令人回味無窮
❣️蓮藕黑毛豬釀黃玉參

特選斯里蘭卡原條黃玉參 肥大肉厚

再釀入黑毛豬、蓮藕粒、冬菇粒等餡料

做法夠曬創意 食落啖啖口感豐富 滿載層次

黃玉參吸收咗餡料嘅味道更有助提鮮😋

仲可以補充骨膠原 營養滿分💯

適合全家人享用 絕對係我個人心水之選✔️
❣️荷香蓮子煀走地雞

用上原隻新鮮小油雞🐓 份量十足😍

原來以煀嘅方法烹調工序繁複

食材必需與爆香嘅配料及醬汁一同烹煮

對於火候控制式、食材處理及烹調時間都非常講究

唔係任何地方都可以品嚐得到

雞件吸收咗荷葉嘅香氣

加上粒粒精選蓮子、上等瑤柱等煀煮

食起上嚟每件雞都特別甜美 肉質份外嫩滑

味道滿載驚喜🌈
❣️XO醬茭白筍牛爽肉

以 X0 醬及青紅椒🌶️一同炒香嘅薄切牛脷芯 肉質腍軟

微辣醒胃又夠鑊氣 輕易成為白飯🍚小偷

加上時令茭白筍清爽脆嫩

連平日少食辣嘅兩姊妹都大讚好味🤤
整體菜式賣相吸引味道滿分 今次大小朋友都食得好滋味!
2023-08-05
  • 金沙涼瓜大尾魷,
  • 羔蟹大蜆煮勝瓜,
  • 蓮藕黑毛豬釀黃玉參,
  • 荷香蓮子煀走地雞,
  • XO醬茭白筍牛爽肉
2023-08-06 533 瀏覽
沒有訂枱之下丶十二點左右到丶都拿到不錯位置坐下丶雖有等候食物時間較長丶「我見員工都十分努力工作丶可惜人足太不足」值得一讚丶點心質素🈶️水準丶雖然賣相一般丶不過味道起越外觀丶一定再去 😊
2023-07-23
2023-08-06 504 瀏覽
健康飲食,「適時識食」多吃夏天當造食材能有助消暑袪濕,同時享用食材最佳風味,真正做到「適時識食」之道。翠園推出全新「適時識食」菜式,我和屋企人都好喜歡在這裏吃飯。餐廳內可以俯瞰到維港迷人的美景,店內的設計處處展現著粵菜文化,一邊飽覽維港醉人美景 🌃 一邊享受「中式食品、西式服務🍴」🥢 六寶鴨:用了四款時令菇菌,包括冬菇、本菇、雞髀菇和雞樅菌,先切成粒狀,再炒香,接著與瑤柱和金華火腿蓉一起釀進米鴨中,然後進行碌煎、燜煮和蒸煮等步驟,最後淋上菇菌精華,使其口感嫩滑入味,香氣清新且不油膩。🥢 羔蟹大蜆煮勝瓜:用了夏季當造的三種食材,包括羔蟹、大蜆和勝瓜,它們煮在一起,勝瓜吸收了其他食材的精華,味道鮮甜爽口,一試難忘。羔蟹在夏天肉厚且膏多,而勝瓜則特別甜,有助於清熱解毒。🥢 金沙涼瓜大尾魷:用了厚肉鮮甜的大尾魷魚,先炸至香脆,然後包裹在咖喱葉炒香的鹹蛋黃醬中,口感香脆可口。本地涼瓜非常甘翠,有助於清熱消暑,而大尾魷魚則在夏天特別爽脆。🥢 XO醬茭白筍牛爽肉:用了時令的茭白筍和薄切的牛脷芯,加上XO醬和青紅椒一起炒香,微辣開胃,搭配飯食非常美味。茭白筍是夏季的當地特產,清熱且富含纖維,口感脆嫩清
健康飲食,「適時識食」

🥢 六寶鴨:

🥢 羔蟹大蜆煮勝瓜:

🥢 金沙涼瓜大尾魷:

🥢 XO醬茭白筍牛爽肉:
用了時令的茭白筍和薄切的牛脷芯,加上XO醬和青紅椒一起炒香,微辣開胃,搭配飯食非常美味。茭白筍是夏季的當地特產,清熱且富含纖維,口感脆嫩清爽。

我們一邊欣賞維港的美景,一邊品味「適時」的粵菜美食和優雅的就餐環境,共享了天倫之樂的一個晚上🤍