餐廳: 翠亨邨 (美麗華廣場1期)
資訊:

2019-02-28 1472 瀏覽
翠亨邨二人晚市套餐$5981.蟹肉粟米羹,雖是真材實料,但芡羹開得一般,味道普通2.錦繡玉鴛鴦(芒果、蜜瓜、火鴨絲、合桃、海蜇),撈起也,水果新鮮,合桃香脆,配上酸酸甜甜的醋,很醒胃3.鎮江焗肉排,出乎意料的好味,肉質弄得剛好,既入味又淋4.玉簪明蝦球,蝦爽菜嫩外,其心思實在要讚,所謂玉簪,原來是用菜心穿過蝦球,美其名得貼題,造型也特別👍🏼5.甫魚炒飯,味道尚可,不過不失6.黃糖馬拉糕,過甜,只吃了少許
翠亨邨二人晚市套餐$598

錦繡玉鴛鴦
鎮江焗肉排
玉簪明蝦球
2019-02-20 1475 瀏覽
又到新年,又係食食食嘅月份喇!第一輪春茗嚟依間。今晚春茗有12款餸菜。叉燒牛展好好味蟹鉗紅燒翅好多鵝掌嘅發財好市老虎斑好大隻,肉質彈牙脆皮雞炒飯普通炸粉果好油,無以前食開嘅咁好味整體嚟講唔錯嘅
慶祝紀念
團年飯
2019-02-13 1415 瀏覽
今天分享在粵菜老字號 --- 翠亨邨 的喜慶開年飯。我們去的是尖沙咀 Mira Place 店,由2013年起連續7年獲得米芝蓮香港餐廳推介,食物質素有保證,最近更有恆生禮遇,卡主可享精選晚餐買一送一,或是晚市主餐牌食品及飲品88折,吃得滋味又著數!  不說不知,來到今年年中 翠亨邨 就會滿45週年了,可以說是見證了香港的繁榮興起;店內有著不少幾近失傳的懷舊菜,以及自家的原創得獎菜式,可說是一代經典。這天我們品嚐的,有一半是淨價$888位的買一送一晚餐內容,另一半則是店內名菜。來到豬年,首先分享一份 皇牌蜜汁叉燒 ($188/例,恆生買一送一精選晚餐包含) 吧!叉燒選用脂肪分佈平均及軟腍的脢頭肉,淋上秘製蜜汁烤製,單看賣相已是無比吸引,其豐腴脂香及厚重肉味更是令人一試難忘!底下傳統的蜜糖黃豆也是不容錯過的精品。 接著是不設單點、恆生買一送一精選晚餐包含的 原個木瓜燉魚唇鮑魚湯:一嚐這足料又清甜的木瓜燉湯,忍不住想起尖沙咀凱悅酒店的四寶燉萬壽果,但這裡用料包括新鮮彈牙的原隻鮑魚以及軟滑魚唇,更加矜貴滋補!太清甜美味關係,喝完湯吃完湯料,瓜肉也要通通吃光;這樣的湯單價肯定$200起跳,所

接著是不設單點、恆生買一送一精選晚餐包含的 原個木瓜燉魚唇鮑魚湯:一嚐這足料又清甜的木瓜燉湯,忍不住想起尖沙咀凱悅酒店的四寶燉萬壽果,但這裡用料包括新鮮彈牙的原隻鮑魚以及軟滑魚唇,更加矜貴滋補!太清甜美味關係,喝完湯吃完湯料,瓜肉也要通通吃光;這樣的湯單價肯定$200起跳,所以半價晚餐是真的超值。

接著是賣少見少的 焗釀響螺($128/位,恆生買一送一精選晚餐包含):作為懷舊宴客菜的代表作,此菜工序繁複,廚師要將豬肉末、洋蔥絲、杏鮑菇及芫茜拌勻以黃薑粉、椰汁等調製成的秘製葡汁,再釀入響螺中焗至香熟。成品鮮美又惹味,不過少不免又想起漩渦劇情!

是的,新年期重新迷上伊藤潤二恐怖漫畫的甜魔媽媽,現時對漩渦及魚類都很敏感;然而這 頭抽鱈魚球 ($358/客) 肉質細嫩、外脆內軟,加上頭抽提升鮮味,實在可口之極,所以我決定極速吃掉它,來克服自己的恐懼,嘿嘿!

接下來的 桂花蟹肉炒銀絲 ($268/客) 則十分考驗大廚對火喉的控制及功夫,首先要將蟹肉、銀芽、粉絲等以大火快炒,加上炒成桂花狀的雞蛋,最後灑上炸乾瑤柱絲增添口感。這天的出品乾身通爽、香口鮮美,無論是淨食或拌上XO醬,都十分美味!

過年前後大家大概也吃了不少妃雞、豉油雞及炸子雞,這天卻品嚐到別樹一幟的 蔥油脆皮雞 ($520/隻),將金黃香脆的炸子雞切件後淋上以香蔥、薑、蒜的秘製醬汁,營造更香氣四溢的美味感,一件是絕對不夠喉的!

最後甜品蛋白杏仁茶 ($48/位,恆生買一送一精選晚餐包含),以每日新鮮即磨杏汁,配以滑溜的燉蛋白而成,美味同時又有滋潤養顏之效,十分喜歡!

稱心滿意的一頓,結局是各自捧著大團圓肚子回歸,多麼壯烈!而且 Mira Place 還有多間星級食肆與恆生聯手提供低至五折優惠,3月31日期限前要減肥,難若登天啊~
2019-02-11
用餐優惠
試食活動、信用卡優惠
2019-02-12 910 瀏覽
事別也有40多年沒有到來翠亨邨。今天真是想再試試以前常常吃的錦繡鴛鴦。看到菜譜上的相片已非以前樣子,所以最後也沒有選下。我選擇了套餐。菜色沒有什麼特別。湯實在太咸,雞實在煮得較差,炒飯太油。總結食物沒有特別,也不至於非常差。要有改善。可是結帳時,經理Ev@@ 的態度真是要積極地去改善。以$1700的飯局配此等服務態度真是連大快活的樓雜姐姐也比不上。隨便放下結帳簿就走開,想怎樣呢?食物普通,服務更普通,收費是否應該都要普通呢?自己想想認真改善!

看到菜譜上的相片已非以前樣子,所以最後也沒有選下。

食物普通,服務更普通,收費是否應該都要普通呢?自己想想

認真改善!
2019-02-12 939 瀏覽
來到年初八大家的開年飯應該沒完沒了是嗎?係就啱了車媽媽有好康介紹比大家,如果您是恒生信用卡用户由即日至3月31日,於Mira Place內逾20間的餐廳均可享有低至5折的餐飲優惠,所以這天我們便選到45年老字號的粵菜翠亨邨作開年飯聚! 而翠亨邨更為恒生信用卡推出了精選買一送一晚餐$888/位,套餐已包括加一服務費及茶芥,即是半價已可品嚐到七道菜式菜單可按此。 先嘆個恆生買一送一精選晚餐包含的原個木瓜燉魚唇鮑魚湯,選原個木瓜以魚唇、鮑魚及上湯來炮製而成,鮑魚煙韌鮮味魚唇滑溜可口,但最吸引的更是清甜至極的木瓜肉,是令人停不得了口的珍品,這個不設單點想嘆就要點精選晚餐喇! 接力是皇牌蜜汁叉燒$188/例,(恆生買一送一精選晚餐包含),叉燒用上脢頭肉燒製,再添上秘製蜜汁烤而成,叉燒吃下味道香甜肉質軟淋鬆化,更伴以傳統的蜜糖黃豆老字號果然是老字號。 再來是精選晚餐包含的焗釀響螺單點$128/位,焗釀響螺這懷舊宴客菜因工序繁複現時想吃也非易事,內裡材料包括有豬肉碎、洋蔥絲、杏鮑菇及芫茜配以葡汁,再釀入響螺中焗至香噴噴,每口吃下也熱烘烘材料又豐足真的滋味無窮。 來到這兒不吃功夫菜真嘥料!這味桂花

來到這兒不吃功夫菜真嘥料!這味桂花蟹肉炒銀絲$268便是大廚盡顯功架之菜,蟹肉、銀芽、粉絲每樣受火時間不一少點經驗也不行,雞蛋要炒成美美的桂花狀而入口不乾亦是關鍵之處,加上炸乾瑤柱絲增添口感,吃每一口也是滿滿的心機很美味!!

頭抽鱈魚球$358,肥美的鱈魚肉質夠細嫩,簡單的封煎令魚肉外脆內軟,再以頭抽提升鮮味,鹹鮮香脆惹味不已!

豉油雞、炸子雞都吃得多了!蔥油脆皮雞$520/隻又真係好有新鮮感喎!將香脆的炸子雞切件後淋上以香蔥、薑、蒜的秘製醬汁,雞皮香口雞肉嫩滑,最重要那秘製醬汁令整隻雞也香氣撲鼻生動起來!

大家吃蛋白杏仁茶可惜車媽媽不太喜歡!還是吃自己好了哈哈蛋散也!!恒生信用卡除了超級抵食的精選買一送一晚餐外,晚市主餐牌食品及飲品也可享88折優惠,是中菜開年飯的不二之選呢!
2019-02-11
試食活動
2019-02-08 701 瀏覽
There two branches of  Tsui Hang Village in Hong Kong, Causeway Bay and Tsim Sha Tsui.I have only been to the one in CWB a few years ago and tried some of their CNY Pudding occaisionally.Went here over the new year and found out that Tsui Hang Village will be celebrating its 45th anniversary this year.As well as that, Tsui Hang Village is michelin recommended hence the reason it is always packed with people so expect a noisy scene.For the Chinese new year gathering, my friends decided to start i

For the Chinese new year gathering, my friends decided to start it off lavishly so we had some great stuff!

Began with the Double boiled Abalone and fish snout soup in a mini papaya which was loaded with abalone and fish maw.
Next was the Wok seared cod fish in premium soy sauce.
This was my faovurite because I just love cod and it was crispy drenched in a delicious soy sauce glaze.
The Baked whelk stuffed with meat was rather filling.
The Deep fried crispy chicken topped with spring onion and soy sauce was a marriage two of my favourite ingredients, sping onions and soy sauce.
The Honey glazed BBQ Pork is a signature and evidently popular so it disappeared fast.
For something filling we had the Stir Fried Glass vermicelli which had delicate pieces of egg in it.
Finished with the Sweetened almond cream with egg white which is a classic Chinese dessert.
試食活動
2019-01-25 861 瀏覽
公司提早團年,老細請大家去翠亨邨食餐好嘅!!! 點心炒粉麵食得多,今次老細話試下D特別野,我地呢D細既,有得食梗係咩都好啦!平時飲老火湯都覺得佢地D湯品好出色,今次試左木瓜魚唇鮑魚湯。用原個木瓜仔燉湯底鮮甜唔在講,鮑魚仔煲到好軟冧,魚唇就夠彈牙,充滿骨膠原。我地都刮到個木瓜乾乾淨淨,好回味嘅湯品!其實飲完個湯都半飽咁滯,但係呢個焗響螺實在太惹味,成個KO老細話呢D係以前宴客先有得食,而家好少地方有架啦!之後仲有好多野食,當然唔少得佢地嘅叉燒,次次都無令我失望!多謝老細請我地食左咁好味咁滿足嘅團年飯

木瓜燉魚唇湯

其實飲完個湯都半飽咁滯,但係呢個焗響螺實在太惹味,成個KO
老細話呢D係以前宴客先有得食,而家好少地方有架啦!
焗響螺

之後仲有好多野食,當然唔少得佢地嘅叉燒,次次都無令我失望!
多謝老細請我地食左咁好味咁滿足嘅團年飯
2019-01-24
慶祝紀念
團年飯
木瓜燉魚唇湯
焗響螺
  • 木瓜魚唇鮑魚湯
2018-12-23 1536 瀏覽
翠亨邨酒樓,一個字差,兩個字很差,三個字好很差。冬至吃飯預咗貴,有家人皮膚敏感,要戒海鮮,決定散叫,此酒樓亦有提供散餐,意想不到咁差,茶水唔滾,D餸嘅份量少到吓一跳,仲要唔干淨,吃完餐飯一個鐘唔够,即刻攪肚…想再幫襯都難
2018-12-22
2018-12-20 1273 瀏覽
食品質素 唔錯 尤其烤鴨做得 出色 , 皮脆 多肉汁, 我兩個孩子吃到舐舐脷。 侍應們服務態度一般 每次去 都要sell做會員 以及什麼糕點什麼月餅禮券 若果 唔買他們的態度180度轉變 黑起塊面。
2018-10-17 2968 瀏覽
放工約左班frd去美麗華果邊搵野食本身想食同商場既另一間上海菜但因為有限時交枱所以最後揀左呢間冇限時既餐廳一開始服務都ok侍應會行埋黎幫你斟茶我哋落完order啲嘢食都黎得幾快杏汁白肺湯我哋都認為係全餐最好味嘅菜但其實唔係飲過最好飲既杏汁白肺湯豉椒炒蜆份量少左d囉成個Menu得呢個係蔬菜類得三四棵菜唔知夠邊個食櫻花蝦炒飯飯炒得幾靚炸子雞半隻不過不失啦最令人失望嘅咕嚕肉似係將啲炒其他菜用剩嘅肉拎黎炒咕嚕肉都未見過啲咕嚕肉可以咁細舊食物質素平平都唔再講服務質素都好一般侍應們不停幫你換碟幫你收碟差唔多每隔3分鐘就黎你張枱到一次實在係擾人
放工約左班frd去美麗華果邊搵野食

差唔多每隔3分鐘就黎你張枱到一次
實在係擾人
2018-10-16
2018-09-16 3116 瀏覽
星期六唔使返工就做下孝順女陪爸媽飲茶,又唔想只係去樓下街坊酒樓,就一早帶爸媽出尖沙咀翠亨村飲茶啦!翠亨村在商場5樓,佔左一層,地方寬敞,檯與檯之間都有一定距離。侍應好有禮貌甘帶我地入座,坐低之後叫左一壺菊花,之後就睇下點心紙有咩叫,點心不太多,我地叫左五個點心、一個湯、一個炒粉,都是一般茶樓有的普通點心,但這裡水準就比較高,味道好,當然價錢都比一般酒樓貴。1)原個蕃茄海鮮湯,有蝦、帶子、蟹肉,湯就是鮮魚湯,鮮甜好味。2)另外叫左蝦餃、粉果、排骨、金粟百花球,味道都唔錯3)最好味是這個菠蘿叉燒包,真係好好味,好想再食4)但呢個乾炒牛河就貴左少少,份量都少左少少總體來講翠亨村點心味道唔錯、環境舒適,但價錢就貴左少少,久唔久請阿爸阿媽來一次等佢地試下貴價野!

2)另外叫左蝦餃、粉果、排骨、金粟百花球,味道都唔錯
3)最好味是這個菠蘿叉燒包,真係好好味,好想再食
4)但呢個乾炒牛河就貴左少少,份量都少左少少
  • 菠蘿叉燒包
2018-09-02 2119 瀏覽
昨天与朋友中午飲茶,價錢大致上反映食物質素,但職員服務整體卻低於水平,我在查看手機訊息時,職員不停向我hard sell 月餠,感覺十分打擾disturbing & annoying ;高級職員神眼及態度表現勢利,可能只做貴賓或熟客生意。我們不會再來這位於尖沙咀的翠亨邨,免得再遭受白眼對待和貼錢買氣受!上周四剛在中環的翠亨邨晚飯,食物和服務均達職業水準。以今時今日的飲食業競爭,食物質素尚然重要,但職員服務態度不佳亦會影響生意。
2018-07-18 2900 瀏覽
細細個已經聽過翠亨邨呢個品牌,最近見有廣告,決定同屋企人一齊回味一下。一段時間無來光顧,發覺原來都好多選擇,仲有好多耐無見嘅舊粵菜!點左婆婆最愛嘅焗釀響螺,不過爸爸喜歡蟹,他就點了釀蟹蓋,我兩個試晒,雖然都有用葡汁調味,但係兩個嘅味道又好唔同!釀響螺多料,有雞肝香,較惹味,釀蟹蓋好足,蟹肉係一疏疏嘅,同響螺比蟹蓋就較鮮甜,可謂各有千秋!仲有另一道我好鐘意嘅,就係呢個嘅葱油脆皮雞,肉嫩皮脆,個汁又好味,最緊要好多葱,夠晒香!價錢方面係中上,但係食物出品有水準,菜式選擇特別,絕非一般酒樓貨色。個人認為慶祝或者請客都好得體,已經決定下次家人壽晨會再來試其他菜式。

釀蟹蓋、釀響螺
葱油脆皮雞
2018-07-17
釀蟹蓋、釀響螺
葱油脆皮雞
2018-06-24 2646 瀏覽
自它由地庫搬上5樓,已發現除咗價錢同樓層一讓向上升了,所有嘢都差了, 所以已好多年沒有再嚟食。 但最近有朋友話食過晚飯,啲食物唔錯,所以我再畀多一次機會佢,今早選擇嚟飲茶。但好可惜,依然令人覺得"不用再回頭"。 食物質素真的不是太差,但又真的沒有好到令人覺得好回味咁囉。 相信香港哋大把酒樓做得出呢一個水平嘅食物,就美x集團旗下嘅八moon系列就全部都做得出呢個水平啦。 但佢嘅價錢 一啲都唔平。既然收得咁嘅價錢,食物只是普普通通,咁就梗係追求服務啦。 但一講到服務, 就真的令人一肚氣, 只能說比屋邨酒樓好一點點咁多囉。 叫個侍應攞嗰兜嚟倒水, 叫咗三次, 答案都係"等陣"(仲要用一個頗差嘅語氣,眼都唔望住你嘅態度嚟回答),跟住望住佢走去咗做其他嘢,招呼其他抬。好明顯,根本由頭到尾都冇打算幫我攞個兜。 如果你有其他嘢跟緊而唔得閒攞個兜住,我接受。 但佢好明顯係唔打算理我,而去睇下有冇其他客叫人做其他嘢, 咁令人好難接受囉。倒個水都要叫4次,咁嘅價錢,咁嘅服務, 就算幾好食都冇下次啦。何況食物咁普通,價錢咁一流。由於服務之差已令我一開始就有點倒胃口, 所有食物都冇興趣影相,所以今次嘅評論冇相

由於服務之差已令我一開始就有點倒胃口, 所有食物都冇興趣影相,所以今次嘅評論冇相可以同大家分享,唔好意思。

避免以為我係走嚟抹黑刻佢,並沒有幫襯。特登影返張收據證明我係親身經歷寫下嘅食評。

2018-05-22 2495 瀏覽
尖沙咀要飲茶的地方多的是,星期六要食好野,於是一早訂枱飲茶。這天走到美麗華的翠亨邨,一嚐點心、燒味。切到四四方方的燒腩仔,一睇賣相再食落口,你會明白為何價值128蚊皮脆加上肉質鬆軟,又不太多肥膏,點一點黃芥末,一流菠蘿叉燒餐包XO醬炒腸粉xo醬夠香口,令人大增食慾!金粟百花球濃濃粟米湯配以大大舊蝦肉,夠彈牙!菜苗餃瑤柱蒸蘿拔糕很久沒在酒樓食到蒸蘿拔糕,份外驚喜!真心足料的例牌燒賣、牛肉球黑松露醬雞絲翡翠炆伊麵賣相不太好,但條條麵都充滿黑松露味!一流

皮脆加上肉質鬆軟,又不太多肥膏,點一點黃芥末,一流

菠蘿叉燒餐包

XO醬炒腸粉
xo醬夠香口,令人大增食慾!

金粟百花球
濃濃粟米湯配以大大舊蝦肉,夠彈牙!

菜苗餃

瑤柱蒸蘿拔糕
很久沒在酒樓食到蒸蘿拔糕,份外驚喜!真心足料的

例牌燒賣、牛肉球

黑松露醬雞絲翡翠炆伊麵
賣相不太好,但條條麵都充滿黑松露味!一流

2018-05-19