2021-05-05 45 瀏覽
今晚到了呢間位於觀塘中升中心食泰國菜,個名叫翟道翟嘅泰式餐廳。餐廳地方很寬闊舒適,價錢實惠,店員很有禮貌👍。 #泰酸辣生蝦生蝦爽脆,夾埋生蒜、辣椒一併食,好正☺️。同埋好抵食,只需$44☺️。#冬陰公蝦湯湯入口微酸帶辣,好足料內有大蝦、菇類、香草🌿等的配料,有2隻大蝦加持下,飲出鮮蝦味道,酸辣味好夠☺️。#柚子鮮蝦沙律柚子甘甜清新醒胃,蝦🦐夠晒新鮮彈牙,喜歡內有腰果,增加爽脆感。 #黃咖哩炒大虎蝦黃咖喱有椰香唔太辣,適合大衆口味,有4隻大虎蝦,很大隻食落啖啖肉,配菜有洋蔥、青椒🫑、芹菜,拌埋咖喱汁好惹味,蝦殼經輕炸過故有脆口感。 當然唔少得飲番杯啤酒🍻放鬆下啦!

#泰酸辣生蝦

#冬陰公蝦湯
湯入口微酸帶辣,好足料內有大蝦、菇類、香草🌿等的配料,
有2隻大蝦加持下,飲出鮮蝦味道,酸辣味好夠☺️。

#柚子鮮蝦沙律

#黃咖哩炒大虎蝦

當然唔少得飲番杯啤酒🍻放鬆下啦!
2021-05-04
2021-05-04 50 瀏覽
觀塘食肆林立,但位處於中心地帶的翟道翟卻是難得一見的泰菜館。特意光顧晚膳避開白天人頭湧湧,享受夜晚的寧靜。餐廳座位鬆動闊落,餐廳門口甚有泰國風,入內簡約的設計帶點又顯得空間感十足。白冬蔭煮肉蜆$78每次到泰國旅行,必喝冬蔭功,其實泰國人有不同的冬蔭功煮法,但白冬蔭就少見到一點。酸酸辣辣的蜆連湯都可以飲,清甜又暖胃,夏天解熱氣,冬天喝完暖笠笠。泰酸辣生蝦$44生蝦刺身新鮮冰鎮,加上蒜頭辣椒的辛辣,沾上伴隨的泰式酸辣汁,將其鮮甜提升到另一境界,都難以抵擋酸辣汁的味力,不管夏天還是冬天怎麼吃都開胃啦!椰汁嫩雞湯$58白愷愷的椰奶湯底,碗內的湯料卻是份量十足。選用2隻原隻大雞脾切件, 超嫩滑雞肉加草菇配上泰式香料如香茅紅椒及香濃椰漿, 椰香在口中散發, 滋味無比。泰國傳統炒米粉$78嘗過泰國的炒粉,對Phad Thai這個詞一定也熟悉了。選用經過浸泡的細米粉,材料多樣化:紅椒、西芥,蝦肉、豆芽、細香蔥..色相討好,份量十足,米粉條條分明,辣度適中,值得推薦。泰式豬手粉絲煲$128上枱熱騰騰香噴噴,豬手去骨啖啖肉,入口即溶,滿滿的骨膠原。粉絲色澤通透,口感彈牙,吸收肉香的精華和調味醬汁,間接減少

白冬蔭煮肉蜆$78

泰酸辣生蝦$44

椰汁嫩雞湯$58

泰國傳統炒米粉$78

泰式豬手粉絲煲$128
上枱熱騰騰香噴噴,豬手去骨啖啖肉,入口即溶,滿滿的骨膠原。粉絲色澤通透,口感彈牙,吸收肉香的精華和調味醬汁,間接減少了豬手入口肥膩感覺,也配有芥蘭蔬菜 ,飽肚又滿足!

凍奶茶$20 :濃郁的茶香,搭配煉奶帶點甜後回甘。冰塊漸漸融化,甜度冰度剛好,解暑涼方。
珍多冰$28 :椰香味濃,珍多質感爽滑味道清甜,口味正宗。
2021-05-04 43 瀏覽
-🔸椰青 $48🔸薄餅 $32🔸青咖哩牛肉 $88🔸冬蔭功蝦湯 $58🔸鮮蝦炒金邊粉 $88🔸清邁辣肉碎生菜包 $82-放工約咗好耐冇見嘅朋友食飯傾偈,見好耐冇食泰國嘢就搵到依間以泰國地名命名嘅翟道翟,餐廳地方闊落坐得舒服,背景音樂仲播住泰文歌,非常特別。Pad Thai炒得非常香口,而且拌勻花生碎等配料,真係好有泰國風味。冬蔭功蝦湯酸辣感充足,非常惹味,仲有開邊大蝦好吸睛。青咖哩配薄餅食簡直係絕配,冇得輸啊!肉碎生菜包較辣,不過亦炒得香口,份量十足。最後再以必點嘅椰青作結,超滿足呢!
🔸椰青 $48
🔸薄餅 $32
🔸青咖哩牛肉 $88
🔸冬蔭功蝦湯 $58
🔸鮮蝦炒金邊粉 $88
🔸清邁辣肉碎生菜包 $82

冬蔭功蝦湯酸辣感充足,非常惹味,仲有開邊大蝦好吸睛。

青咖哩配薄餅食簡直係絕配,冇得輸啊!

肉碎生菜包較辣,不過亦炒得香口,份量十足。

最後再以必點嘅椰青作結,超滿足呢!
2021-05-04 30 瀏覽
觀塘又多一間泰式餐廳,呢間餐廳喺APM附近好方便,地方闊落又開揚,應該好受觀塘人歡迎。先點個椰汁嫩雞湯,寫住2人份量但係就每人可以舀到兩大碗! 熱騰騰嘅湯散發著椰香味,飲落仲有清新嘅香茅味,嫩雞件又多又滑!正!餐前小食要牛肉豬肉串燒,兩款都夠Juicy唔會乾柴,加上我喜愛嘅呢種杰身嘅沙嗲醬,非常香口非常惹味!蒜蓉牛油燒大虎蝦$88兩隻,價錢相宜,睇吓拆殼之後咁好肉就知冇叫錯,蝦肉鮮甜夠彈,再將兩邊沾滿碟上嘅蒜蓉牛油,真係好滋味呀!食泰國嘢點少得咖喱雞,呢個黃咖喱夠香又多配料,配埋個香烤薄餅,吸滿咖喱汁,再黎個蒜蓉炒通菜,香口又大碟,食得好滿足!食泰菜必定要加上最愛嘅芒果糯米飯,糯米飯分量十足,熱辣辣,香糯軟熟,芒果夠晒清甜,加上椰汁,真係食到我心心眼😍!
2021-04-26
2021-05-04 730 瀏覽
天氣漸熱,不禁令我想起泰國,在椰林樹影下喝杯冰凍的飲品,吃些地道泰式美食 ⋯ 但現在都不知要等到幾時才可以出行,唯有在香港盡情找尋和發掘不同的美食,滿足一下肚子的慾望。翟道翟 Tuk Tuk , 看見名字,不用多介紹都會令人想到泰國。這間泰國菜館以綠色為主調,還有椰子樹、熱帶植物和蘭花等的擺設,令人感覺十分自在閒適,在椰樹下喝口冰凍梳打,慢慢享用各式泰國美食,都不失為一件賞心樂事!冬陰公蝦湯 (HK$58)👍👍👍👍👍吃泰國菜必點冬陰公蝦湯,湯內有原隻開邊大蝦,橙红色的湯底味道十分濃郁,味道揉合酸辣鹹鮮之餘,還帶有椰奶的椰香和不同香料的香氣。鮮蝦金柚沙律 (HK$88)👍👍👍👍沙律的材料有新鮮的泰國金柚、鮮蝦、腰果和洋蔥絲等。醒胃的沙律汁跟清新的柚子味道清爽又清新,好味又開胃。香葉燒雞 (HK$118)👍👍👍👍👍香口又惹味的香葉燒雞,實在令人難以抗拒,肉質富彈性而細嫩,雞皮燒至微焦,帶有一點原始的燒烤香氣。飛天芥蘭(HK$72)👍👍👍👍芥蘭切成段,跟飛天醬料同炒,味道有蒜香亦有辣椒的辣味,芥蘭仍然保持脆口和靑綠!芒果糯米飯 (HK$38)👍👍👍👍👍我的泰式甜品首選 - 芒果糯米飯。這裡的

冬陰公蝦湯 (HK$58)
冬陰公蝦湯

冬蔭公蝦湯

鮮蝦金柚沙律 (HK$88)

鮮蝦金柚沙律

香葉燒雞 (HK$118)

香葉燒雞

飛天芥蘭(HK$72)
飛天芥蘭

芒果糯米飯 (HK$38)
芒果糯米飯

我的泰式甜品首選 - 芒果糯米飯。這裡的糯米飯加入了班蘭汁同煮,顏色帶有淡淡的綠色,並帶有班蘭的香氣, 跟香甜的芒果同吃,簡直是絕配。

青檸七喜 $28/青檸梳打$28
青檸梳打

味道清香的青檸凍飲,解渴又解辣。

Storefront

Menu

冬陰公蝦湯
冬蔭公蝦湯
飛天芥蘭
青檸梳打
觀塘中午放飯,見到呢間環境唔錯,試一試,中午黎講,價錢較高。見到有混合湯底 - 東陰功 + 船面湯底 咁特別就叫左咸脆肉,豬頸肉金邊粉。湯底完全唔辣,酸酸地,金邊粉係寬既金邊粉,整體感覺一般。試一次夠。成個餐包東瓜湯及飲品,有泰式健康飲品每日唔同,今日係薏米水

成個餐包東瓜湯及飲品,有泰式健康飲品每日唔同,今日係薏米水

2021-05-03
2021-05-02 28 瀏覽
好耐冇食泰國菜,呢日同屋企人去左觀塘呢間餐廳到食泰國菜,呢間餐廳既環境唔錯,晚市都幾好生意。打開餐牌,見到呢度有好多地道既泰國菜。我地點左泰國傳統炒米粉,平時去食泰國菜多數就會點pad thai,今次就試左呢個比較少見既傳統炒米粉,炒米粉入面啲料好多,有大大隻既鮮蝦、菇、菜等,炒到好香,勁惹味。另外仲有椰汁嫩雞湯,呢個椰汁雞湯都幾抵,五十幾蚊有大大碗既雞湯,落左好多香料,雞湯非常香濃,入面仲有兩大隻雞槌,雞肉都幾嫩滑。另外仲點左泰式蝦醬炒脆肉,啖啖都係豬腩肉,好惹味。仲有椰菜苗同串燒,正!芒果糯米飯又平又好味!
打開餐牌,見到呢度有好多地道既泰國菜。

另外仲點左泰式蝦醬炒脆肉,啖啖都係豬腩肉,好惹味。
仲有椰菜苗同串燒,正!
芒果糯米飯又平又好味!

2021-04-30 521 瀏覽
距離上一次旅行已經兩年啦😔突然好掛住泰國嘅粉絲蝦煲芒果糯米飯所以今次就喺觀塘搵下泰國菜搵到間連名都好有泰國風門口就有個四面佛—————————————————————打開餐牌好多野都想食為食嘅中島又叫到成檯都係🙈因為無諗過啲野咁大碟😅首先俾個蠔餅嚇親真係無諗過會咁大碟仲要厚蛋蠔仔量都多性價比堅高蠔仔有鮮味蛋漿炸到邊邊好香脆加埋個泰式辣醬即刻好似番左泰國咁😋之後又叫左海南雞雙拼飯本身想拼豬頸肉但好似次次都係咁冇乜特別又見到佢有個無骨豬手啱晒唔識食嘅中島所以試下先海南雞勁滑份量又多無骨豬手連皮一齊食好過癮完全唔使驚有骨滿滿骨膠原呀😂個油飯仲要係中島想食嘅👍🏻食親泰國菜都一定有炒金邊粉不過今次唔係中島叫架🙈炒金邊粉個酸度岩岩好 唔會好膩附有花生碎配埋一齊食好香口芽菜本身就咁食好草青味但係夾埋啲金邊粉就中和返仲多左啲爽脆嘅口感添!春卷個網炸得好香脆咬落真係”索索”聲但係食落又唔覺得好油膩入面隻蝦都好爽點埋個甜酸汁食好開胃串燒圓茄子見得意所以叫左呢隻比普通紫茄多左陣草青味但中島可以接受燒完仲爆JUICY最後點少得泰國必食嘅芒果糯米飯用咗斑蘭葉去蒸糯米每一啖都有淡淡的斑蘭香味配埋甜甜嘅芒果同椰汁就
距離上一次旅行已經兩年啦😔
炒金邊粉個酸度岩岩好 唔會好膩
附有花生碎配埋一齊食好香口
芽菜本身就咁食好草青味
但係夾埋啲金邊粉就中和返
仲多左啲爽脆嘅口感添!
春卷個網炸得好香脆

珍多冰

☸︎ 芒果糯米飯 $38
2021-04-29
2021-04-30 34 瀏覽
細妹去學跳舞都會經過呢間泰國餐廳,成日都想試(梗係啦,無得飛去sawadee Ka ),唯有食吓當地菜止吓喝啦!今晚同老公去撐枱腳,嚟咗翟道翟。入到去已經聽到泰文歌,又有泰國節目播,裝修都好新淨,俾人感覺好渡假feel☺️我哋叫咗3餸1湯1甜品,每樣嘅份量都好多、大碟,搞到我地兩個食完要捧住肚咁走😝#冬陰功蝦湯 🥘 因為有大蝦熬製,湯底香濃鮮甜亦帶少辣,但容易入口。入面有大大舊菇同蕃茄仲有大蝦,好足料!價錢相當便宜($58),一碗份量都夠2-3人飲。#泰小食拼盤 🥟🍤🫔有我至愛嘅炸物😍 炸蝦餅、炸雲吞、素春卷、蝦春卷、香茅雞翼等....每件都不油不膩,加埋甜酸醬食,愈食愈開胃。因為我少食澱粉質,所以老公叫左個 #生菜包🥬,一嚟到見到個單車擺盤放生菜真係夠心思😆生菜size十分fit,剛剛好可以裝兩匙肉碎,唔使食到失晒儀態😂 店員都細心咁問我要唔要少辣👍🏻果然好惹味!店員再推介個 #香茅炒老虎蝦🦐,好多香料炒而且每隻大蝦都切半,好方便食!泡過油嘅蝦係特別香口😋响香料入面竟然仲搵到腰果😝,每粒都炸到香脆可口,正!最後梗係要整返個甜品先走啦,呢個 #芒果糯米飯 上碟時仲暖笠笠,加埋香甜椰汁食,

最後梗係要整返個甜品先走啦,呢個 #芒果糯米飯 上碟時仲暖笠笠,加埋香甜椰汁食,好令人回味以前上飛機前一定買嘅糯米飯做手信😅芒果🥭又甜又無渣,perfect!

2021-04-30
2021-04-28 76 瀏覽
鍾意去泰國嘅朋友對翟道翟,JJ market一定唔陌生, 雖然而家未有得去旅行住,不過香港都有好多好味嘅泰國菜餐廳😋, 翟道翟再開分店, 分店嘅裝修更加靚, 而且坐得更舒服, 卡位仲有得叉電真係貼心😊🍍菠蘿雞粒炒飯: 賣相一流, 炒飯超級足料, 除咗雞粒, 仲有腰果, 雜菜粒同埋肉鬆配菜, 個飯夠曬鑊氣而且材料豐富,yummy😋🐂香芒牛肋骨: 第一次食芒果炒牛肋骨,芒果嘅酸甜味道增加咗牛肋骨嘅風味, 牛肋骨肉質淋滑, 送飯2碗丫唔該😍🥥椰汁青咖哩: 去得泰國餐廳點少得叫青咖哩, 呢個牛肉青咖哩辣度十足, 非常惹味, 青咖哩配埋印度薄餅一齊食今晚真係大滿足✨~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 8.5/10💎性價比: 8/10💲人均:$150⏪回頭率:90%~~~~~📍翟道翟 Tuk Tuk觀塘駿業街56號中海日升中心1樓A號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
📍翟道翟 Tuk Tuk
觀塘駿業街56號中海日升中心1樓A號舖
~~~~~
2021-04-28 44 瀏覽
觀塘區工廠商業區林立,收工嘅時候真係擠迫感十足,但今次光顧翟道翟TUKTUK呢間餐廳雖然位於觀塘區,但餐廳環境同觀塘區成強烈對比,絕對係繁忙鬧市中甘露,收工三五知己同事休息聚餐好地方餐廳位置商業大廈入面,有別於觀塘區大部份食肆設置於工業大廠內,位於商業大廈環境自然光鮮企理。入到餐廳,環境裝修俾我印象分十足,裝修新淨企理,座位舒適寬敞,完全無壓迫感,又設有大量卡位可以自成一角,暢所欲言盡情享受美食食物方面,價錢都好平民,種類款式同一般泰式餐廳無異,沙律、串燒、海鮮、小食等等,選擇十分充足▪️涼瓜蒲排骨湯湯水熱辣辣上枱,飲落甘甜唔苦,而且湯料十足,涼瓜蒲釀有豬肉,冬菇等等,配上排骨令到湯水肉香味十足,涼瓜清熱又解毒,必點之選▪️辣椒糕炒青口青口最怕就係縮水又腥又臭,但呢到就無咁嘅情況,SIZE正常食落鮮甜,醬汁辣中帶甜,非常惹味,送飯一流▪️海南雞海南雞肉質嫩滑,口感軟腍,完全無鞋口肉韌問題,而且雞味濃郁,配上兩款醬汁食就更加出眾,醬汁有辣有唔辣,任君選擇▪馬拉盞空心菜炒菜方面同樣都有水準,烹調時間啱啱好,炒出黎翠綠爽脆,唔會炒到過哂火。馬拉盞醬汁味道剛好唔會過鹹過濃,而且仲有大量蝦咪令到口感更

▪️涼瓜蒲排骨湯

▪️辣椒糕炒青口

▪️海南雞

▪馬拉盞空心菜
炒菜方面同樣都有水準,烹調時間啱啱好,炒出黎翠綠爽脆,唔會炒到過哂火。馬拉盞醬汁味道剛好唔會過鹹過濃,而且仲有大量蝦咪令到口感更加豐富

▪️明爐盲鰽魚
坊間餐廳一般都係明爐烏頭魚,呢到就用上盲鰽魚,質素當然好得多。盲鰽魚肉質比較嫩滑,而且相比烏頭魚少咗一陣泥味,鮮味得多。湯底酸酸甜甜好開胃,魚味十足又鮮甜,基本上魚肉唔洗點醬汁直接食都已經好好味,湯頭入面嘅粉絲同菜吸收哂魚湯精華,讚不絕口,真係唔可以錯過
2021-04-27
2021-04-27 36 瀏覽
餐廳位於觀塘,距離觀塘地鐵站路程需要五分鐘左右,地理上還算方便快捷,餐廳主打的也就是泰國菜,現在無法外出的日子,我相信吃一頓美味的泰國菜,也能填補我思念泰國的心情。食物方面, 我最欣賞的也就是生菜包,這個絕對是我最喜愛的, 全因為生菜包除了肉類外還有蔬菜,完全不用擔心纖維量不足這個問題,同樣內裏也有肉類,所以也包含大量的蛋白質,味道方面,才是我喜愛它的原因,可以挑選不同的辣度和一般的沒有大分別,但這個我挑選的小辣和他的青檸酸味,配搭得十分完美,帶點酸辣的感覺,絕對開胃,這絕對是一個性價比的最佳選擇。

2021-04-27 54 瀏覽
觀塘好野食多,原來平時成日經過嘅中海日升中心樓上有大大間泰國🇹🇭菜餐廳,好多卡位,坐得舒服,侍應姨姨叔叔都好親切好nice,食物好食得嚟價錢仲幾親民添!冬蔭公蝦湯(2人份) $58橙黃色濃濃冬蔭公湯,酸辣味恰到好處,有蝦、菇、蕃茄等等,都幾足料😋鮮蝦金柚沙律 $88金柚甜甜,大蝦爽口,加試配料味親試清新醒胃👍🏻曼谷煎蠔餅 $88大大份煎蠔餅!個邊仲脆脆地,好多蠔肉,朋友最鍾意墊底嘅泰國芽菜,肥肥短短好好味☺️

冬蔭公蝦湯(2人份) $58

鮮蝦金柚沙律 $88
金柚甜甜,大蝦爽口,加試配料味親試清新醒胃👍🏻

曼谷煎蠔餅 $88
係觀塘放lunch break,如果返工返到攰想食好少少,可以有好多選擇。無論係工廈入面既各式小店,定係唔同商業中心入面既連鎖食市,都總有一間符合你既心水。由於work from home既關係,我都少左機會係食lunch。所以今日難得放假,就約左女朋友係觀塘黎個泰式午飯體驗。雖然觀塘有唔少食泰式野既餐廳,但係今次揀食翟道翟既原因,除左因為好耐無食之外,覺得入面既氣氛好有去左泰國既感覺。難得近呢一兩年大家都去唔到旅行,就決定去一次"泰國"食飯!今次叫既係set lunch,因為想同女朋友可以一齊試多d野,所以就分別叫左個青咖哩飯配魚柳同埋辣肉碎煎蛋飯。雖然我個人本身無論咩色既咖哩都中意食,但比較之下我覺得翟道翟既青咖哩比較有風味,同埋辣味適中,唔會話辣到食唔到。而輕輕煎過既魚柳唔會太硬,好易咬開,而且好夾青咖哩。一啖飯,一口魚柳,再配上青咖哩汁,絕對係無敵既配搭。雖然我平時會叫開牛肉或者雞肉,不過今日先發現原來魚柳亦都係一個唔錯既選擇。至於辣肉碎煎蛋飯,亦都係我去食泰國野必叫既野食。雖然配料只有煎蛋同肉碎,但我認為咁樣更加考驗到廚師既功夫。大量既辣肉碎佈滿係碟上,本身已經造成視覺上既衝

青咖哩飯配魚柳

至於辣肉碎煎蛋飯,亦都係我去食泰國野必叫既野食。雖然配料只有煎蛋同肉碎,但我認為咁樣更加考驗到廚師既功夫。大量既辣肉碎佈滿係碟上,本身已經造成視覺上既衝擊,仲有就係香噴噴既辣味更容易刺激食慾。用肉碎黎撈飯食,我應該可以起碼食兩三碗飯。而煎蛋本身帶有少少甘甜,但同時佢亦吸收左肉碎既辣味,所以配搭肉碎一齊食,個口感更加融為一體。雖然泰式炒飯同海鮮炒飯聽落比較更有鍋氣,但我個人更愛 辣肉碎炒飯,無論係肉碎既辣味定係煎蛋既甘甜,都彷彿叫醒你經歷左上晝忙碌工作既身體。
辣肉碎煎蛋飯

雖然近兩年去旅行既機會少左,但能夠係沖忙中既午飯時間,係香港既市入面享受到一餐好有泰式風味既午餐,都算係每日既小確幸,為勞累既身體重新注入力量,然後昂首闊步咁返去屬於每個人既戰場,去應付剩餘落黎既工作。
2021-03-31
5 分鐘 (堂食)
青咖哩飯配魚柳
辣肉碎煎蛋飯
  • 泰風味路邊炸雞飯
2021-04-23 56 瀏覽
今日收工黎到日升中心食晚飯,試一試呢間泰國菜。餐廳裝修新淨座位闊落舒服。爐烤魚大大個爐大大條魚,仲有菜/肉碎/粉絲等等。湯底帶微酸,飲落酸酸地好開胃。7/10炸蝦餅4粒爽口彈牙蝦餅。味道唔錯。9/10泰式串燒叫左兩串雞一串豬,雞肉竟然比豬肉韌,所以豬肉串係比雞肉串更好食,大家揀串燒都建議食豬肉。8/10蝦醬炒飯炒飯上會有蛋絲同肉鬆蓋面,另有三塊臘腸,臘腸非常香口,咬落去有肉汁唧出黎,但炒飯就唔夠重口味,只帶有輕微蝦醬味,雖然都唔錯但都會有D失望。6/10泰式生蝦正常發揮,店員話生蝦來貨偏細隻所以今次有6隻,平時大隻D就會得4隻。

今日收工黎到日升中心食晚飯,試一試呢間泰國菜。
餐廳裝修新淨座位闊落舒服。

爐烤魚

炸蝦餅