2023-11-13 190 瀏覽
睌餐揀咗去羲和小館食片皮鴨,估唔到晚市重有點心食,價錢都合理,下次可以試試。叫咗半隻片皮鴨,上菜會較慢,即叫即片,望落份量唔多,但鴨皮脂肪多,都幾’漏’嫁,感覺都夠3人食。另外有張小卡教你唔同食法,試過晒都幾新奇,不過都係傳統最好食!京蔥炒肉絲配荷葉包 — menu圖上係炸的荷葉包,落order時店員話係蒸的,重話好食〜係有驚喜喎,非常足料啖啖肉,必點之一!另外叫咗籠小籠包 — 賣相唔錯,亦都爆汁,可以一試。

另外叫咗籠小籠包 — 賣相唔錯,亦都爆汁,可以一試。
近日留意到呢間餐廳有餐飲卷,二人套餐透過openrice都算抵食 (因為有消費券😆),所以就同男朋友過來試一試佢。結果意料之外,呢個二人餐絕對夠4個人食,我地最後食唔哂要打包盒飯翻屋企。😆成個餐所有野都好滋味,不過如果要重點推介會推介黃金大蝦球🦐。足足有六隻大蝦,用上蛋黃炒成蓉再沾上炸粉拎去煮,每一口都勁滋味勁多蛋黃,又香又食到停唔到口。前菜蜜汁脆芋絲,雖然係前菜,但係佢係甜既,如果拎來做甜品都得。😆 其他都好味,只不過個人而言,呢兩樣優勝啲。服務態度都唔錯。👍🫶

2023-10-15
  • 黃金大蝦球
2023-10-08 400 瀏覽
今日同媽咪入左東涌東薈城行街,因為老人家比較鍾意食中式菜,所以選擇左呢間羲和小館食lunch, order左2個午餐,潮式蠔仔泡飯同埋香菇野菌蚊伊麵(午餐包括左金湯海皇羹、撈汁秋葵/桂花蜜山藥、白灼田園蔬菜、楊枝甘露)$108@再加1服務費,海皇羹都好濃味同鮮甜😋、蠔仔泡飯個湯好濃好入味😋,不過蠔仔5係太多,至於伊麵就冇乜特別賣相1般啦🤣,其他小食都係平平平無奇,係個秋葵比較特別少少因為食落有輕微嘅麻辣味,糖水就似芒果味嘅水😅,但係座位都總算坐得舒服
2023-10-03 290 瀏覽
性價比高片皮鴨:識跳舞💃🏻的鴨(佢地係咁樣形容)分幾個部位唔同食法,皮脆,肉唔so,擺盤靚配料及皮都夠多,打卡一流當日叫左個4位餐,再另加餸,我地4大1小,食唔哂甜品🍮:精緻,味道就一般整體來講好食😋會有下次
性價比高
片皮鴨:識跳舞💃🏻的鴨(佢地係咁樣形容)
分幾個部位唔同食法,皮脆,肉唔so,擺盤靚
配料及皮都夠多,打卡一流

當日叫左個4位餐,再另加餸,我地4大1小,食唔哂

甜品🍮:精緻,味道就一般

整體來講好食😋會有下次
2023-09-30
  • 烤鴨
  • 片皮鴨
2023-09-03 345 瀏覽
今次去東涌行完Outlet….然後經過呢間野…想試下啲片皮鴨…結果好失望😞首先講吓隻片皮鴨, 隻片皮鴨沒有味道,如圖所示仲要送個鴨頭,都唔知有乜意思???個八寶盒好似好精美,實際上其實都冇乜好食….性價比好差!然之後叫左個小肉餅,個樣好靚吸引左我叫…實際勁難食!一咬落去感覺成口粉….冇肉味,唔識欣賞…😒最好食記係呢個張氏炒肉絲,酸酸甜甜,再拼埋個包都幾夾😍全晚最好食就係佢😗😗😗但唔會再光顧了👋👋😒#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食 #love #followback #instagramers #tweegram #photooftheday #20likes #amazing

但唔會再光顧了👋👋😒

在東涌Outlet想找點中菜食 最後揀左依間想說本來入座前職員已經非常混亂 搞了一大輪入座後 又因為他們職員的溝通和安排超級混亂所以又被調座了 這體驗已經開始令人有點不快😑·片皮鴨 [$268]這些配料的排場的確幾有氣勢 但鴨的份量….這裡是半只嗎?這鴨子一定好細一隻 哈哈😄肉質非常普通 最特別的一定是這一小包的爆炸糖 我可以說在片皮鴨加上爆炸糖 的確很好玩的 味道就只可以用新奇來形容 hhhhh· 經典水煮魚 看到這個水煮魚 我又開始感到不快了落單時 我是點 酸!菜!魚的 知道店員走過來問:你們的水煮魚是要多少辣 我已經即時糾正是酸!菜!魚! 嗯…結果還是水煮魚 這回已經無言了 無論有多好吃 也不會再來!水煮魚的魚是用沙巴魚 滑嫩嫩的魚 但比我平常吃到的沙巴魚明顯是煮久了一點 肉質開始硬了… 水煮魚偏咸 咸的味道比辣的更重 · 桂花山藥 [$58]這個賣相的確很美很精緻 但是原來這個配合是無法成為朋友的 桂花甜甜的 加在山藥上原來是那麼奇怪·整餐飯$700+ 餐廳明顯人手嚴重不足 而且內部溝通超有問題 應該是工作量太大了 有個店員也超有個性的 會反過來串客人 如果她遇上個火氣大的客人
在東涌Outlet想找點中菜食 最後揀左依間
想說本來入座前職員已經非常混亂 搞了一大輪
入座後 又因為他們職員的溝通和安排超級混亂
所以又被調座了 這體驗已經開始令人有點不快😑
片皮鴨 [$268]

經典水煮魚 [308]

看到這個水煮魚 我又開始感到不快了
桂花山藥 [$58]

整餐飯$700+ 餐廳明顯人手嚴重不足 而且內部溝通超有問題 應該是工作量太大了 有個店員也超有個性的 會反過來串客人 如果她遇上個火氣大的客人 應該直接打起來了 哈哈
2023-08-05 339 瀏覽
行完昂坪救援徑好肚餓落返東涌想食餐好嘅就諗起片皮鴨好彩東薈城有羲和小館星期日下午嚟到唔使等位我哋一行八個人叫咗佢個六人套餐再加個餸套餐嘅主菜係片皮鴨同酸菜魚酸菜魚嘅質素喺香港嚟講都算出色但佢嘅主打片皮鴨反而就冇乜特別啲鴨皮唔夠香,包皮好厚但勝在配菜夠多元化,有好多選擇另外值得一提個避風塘豬手都好特別整體價錢偏貴每碟菜份量唔多唔係多人食飯嘅選擇
行完昂坪救援徑好肚餓
叫咗佢個六人套餐再加個餸
套餐嘅主菜係片皮鴨同酸菜魚
酸菜魚嘅質素喺香港嚟講都算出色
但佢嘅主打片皮鴨反而就冇乜特別
啲鴨皮唔夠香,包皮好厚
但勝在配菜夠多元化,有好多選擇

另外值得一提個避風塘豬手都好特別

整體價錢偏貴
每碟菜份量唔多
唔係多人食飯嘅選擇
星期日東涌周圍都好多人等見呢間唔使點等就入咗去食,點知中曬伏小籠包啲皮好厚唔好食雞煲翅二百幾蚊,係完全真空湯包倒出嚟叮熱嘅感覺,杰撻撻仲要好酸口水雞個雞肉OK,但係啲醬好難食,完全係花生醬溝油蠔仔炒蛋好老最好食係個鮑魚粒炒飯,最正常咁難食仲要每人四百幾蚊,反正唔會再嚟
星期日東涌周圍都好多人等
見呢間唔使點等就入咗去食,點知中曬伏
小籠包啲皮好厚唔好食
口水雞個雞肉OK,但係啲醬好難食,完全係花生醬溝油
蠔仔炒蛋好老
最好食係個鮑魚粒炒飯,最正常
咁難食仲要每人四百幾蚊,反正唔會再嚟
2023-07-23
2023-07-14 333 瀏覽
朋友之前黎過幾次,話佢啲片皮鴨喺東涌來講性價比高,咁啱今日入去東涌,就搵朋友食lunch試吓。因為食飯時間嘅關係,去到好好彩,坐埋最後一張4人枱。餐廳內嘅裝修都係古色古香,但係牆上嘅畫作同餐廳有少少格格不入。可能人手唔夠,等咗5分鐘先至有人 serve茶。因為朋友趕住兩點要走嘅關係,我哋好快就✅咗一個一人餐,一個乾煸四季豆,同埋一隻片皮鴨。之後就一路傾計,一路期待我哋嘅食物。大約等咗10分鐘之後,就上咗一人餐嘅小菜,再過多10分鐘,就上埋一人餐嘅主菜。之後就再沒有然後,冇菜再上了。即係話我哋由12:54入座起計,到1:20,都只係上咗一人餐,追問之下,原來佢哋只係幫我地落左個一個人餐,四個人落一個一人餐,唔通佢唔覺得奇怪嘅咩😓之後我地當然快啲叫返我哋原本打算食既,叫佢快上大約10分鐘後,黎左片皮鴨既配菜,主菜鴨皮同肉隔一陣再上。我朋友第二次黎,知道點樣食,佢上次黎嘅時候係有張紙教學既,介紹食法,我哋今次係冇嘅!所以唯有亂咁配自己鍾意嘅醬汁同特別的爆炸糖。鴨皮亦有三種,第一種係只有皮、二係皮加肉(冇咩肥膏既)、三係皮加肉,但三種肉都唔算係熱嘅,比較溫,但都算係脆。最後係個乾煸四季豆一人餐

之後我地當然快啲叫返我哋原本打算食既,叫佢快上

最後係個乾煸四季豆

一人餐嘅甜品,最後亦都冇上到,不過算啦,趕時間唔想等。

我哋一行四人快速食完之後,好快埋單走人。估計以後都唔會再來
2023-07-07
2023-07-02 299 瀏覽
三個人,夜晚6點鐘,食個早飯酸菜魚鹹,魚冇味,湯還湯、魚還魚嗌左個飯黎配,個飯凍既。。。感覺係岩岩雪櫃拎岀黎放入微波爐叮1分鐘個隻超。誇。張。中菜館,嗌個飯,其實都好難岀事但呢個真係超。誇。張。飯,本身已經唔係好食,仲要係凍既一堆堆黐埋一齊既飯,點頂?招牌烤鴨,笑死首先黎左餅皮配料,10分鐘後再上鴨鴨冇特別,正常發揮配料唔得,個汁酸左。。。爆炸糖黐埋一舊成件事既感覺係。。。其實佢未準備好開門做生意難搞。。。
三個人,夜晚6點鐘,食個早飯
酸菜魚鹹,魚冇味,湯還湯、魚還魚
嗌左個飯黎配,個飯凍既。。。
感覺係岩岩雪櫃拎岀黎放入微波爐叮1分鐘個隻
超。誇。張。
中菜館,嗌個飯,其實都好難岀事
但呢個真係超。誇。張。
飯,本身已經唔係好食,仲要係凍既
一堆堆黐埋一齊既飯,點頂?
招牌烤鴨,笑死
首先黎左餅皮配料,10分鐘後再上鴨
鴨冇特別,正常發揮
配料唔得,個汁酸左。。。
爆炸糖黐埋一舊
成件事既感覺係。。。其實佢未準備好開門做生意
難搞。。。

属于“昨天对它爱理不理,今天它就让我高攀不起”的那一类型。深圳家附近有个羲和雅苑,性价比相当相当的高,但深圳美食选择太多了,我就没pick过它~倒是给我爸妈在那儿安排过一次约会。(今天上午,我还给在上海的爸妈点了个烤鸭送回家,一家人齐齐整整吃烤鸭).带着同学和她的家人们拜完大佛、逛完大澳,印像里逛街的时候有接过这家的传单,便把晚餐安排在了这里……环境:环境还是不错的,前台说若是点6人套餐的话,就把包房给我,其实……那个包房只能算是半包吧。选择自行下单,大厅还是挺大的,位置之间的距离也比较适中,不会过于紧凑。.服务:在香港🇭🇰算是不错的,毕竟晚市生意火爆,但总体人还是能叫得到的,反应速度和态度也都Ok。之前看有网友说上菜太慢,我们这次也都还好,速度上没有问题。.🦆出品:还不错,属于下次还会来的那一种。🦆 羲和驰名烤鸭 💰498要了整只一套的,鸭皮的份量还是足够的,酱料的选择也相当的多元化,饼皮的数量也很充足。但是,鸭架和鸭汤是不含盖在里面的,是要额外收加工费的。.🐟 浓汤酸菜鱼 💰268问了服务员,用的是鲷鱼做的水煮鱼。总体味道不错,汤底也能喝的那一种~下面的辅料有莴笋和粉丝,总体味道o
属于“昨天对它爱理不理,今天它就让我高攀不起”的那一类型。

[薄荷]环境:

[服务铃]服务:
之前看有网友说上菜太慢,我们这次也都还好,速度上没有问题。
🦆出品:
还不错,属于下次还会来的那一种。
🦆 羲和驰名烤鸭 💰498
但是,鸭架和鸭汤是不含盖在里面的,是要额外收加工费的。
羲和驰名烤鸭

🐟 浓汤酸菜鱼 💰268
问了服务员,用的是鲷鱼做的水煮鱼。
总体味道不错,汤底也能喝的那一种~
下面的辅料有莴笋和粉丝,总体味道ok。
酸菜鱼

🐔 巴蜀口水雞 💰168
这个是酱料和鸡肉分开上的
我差点儿以为是白斩鸡……
当然,好处就是让不吃辣点小朋友先夹
然后~在淋上灵魂酱汁。
巴蜀口水鸡

🦐 黄金虾球 💰178
这个超级好吃,咸蛋黄口味的。
而且!虾真的超级超级大,Q弹美味。
推它为招牌菜一点儿也不过分,闭眼点!
黄金虾球

🥰总体ok,不点套餐的话,人均相对nice一点
我们三大四小,这些也都没吃完~
鲍鱼鸡粒焖饭
羲和驰名烤鸭
黄金虾球
鲍鱼鸡粒焖饭
2023-05-18 464 瀏覽
母親節當日一家人去了東薈城逛吃逛喝中午時分,經過一間中式裝修的餐廳~兩個豆丁話要吃北京填鴨,當然要入去試一試啦⋯⋯等左半個鐘,終於可以入座~首先點半隻北京填鴨和櫻花蝦蒸飯,再點咗冰鎮梅子排骨,酸酸甜甜好開胃半隻北京填鴨已經足夠2-3大人份量,配有好多唔同的醬料,甜醬,黃芥末和果醬等等~仲有配有一小碟山楂條,吃完後可以解膩,好窩心的感覺!去餐廳經常都係炒飯,櫻花蝦蒸飯最啱我,打開蓋已經聞到濃濃的櫻花蝦味,吃落好好味啊下次有機會會再試下其他菜式
母親節當日一家人去了東薈城逛吃逛喝
下次有機會會再試下其他菜式
2023-05-14
母親節
  • 片皮鴨
  • 櫻花蝦蒸飯
2023-05-15 342 瀏覽
唔係第一次食,已經食咗四五次,呢間餐廳嘅特色就係「上菜好慢」「上菜好慢」「上菜好慢」,重要嘅說話要講三次,真係忍唔住要寫食評!我哋12:49落單,13:15先上第一道菜,足足等咗26分鐘先有得食,之後食完哂,手機落單叫咗一個湯圓做甜品,等咗20分鐘都仲未嚟,請問兩粒湯圓要整咁耐?最後我忍唔住催下個職員,反映完隔咗1分鐘就有,點解係要踢一腳先郁?慢呢個問題唔係第一次,我睇吓呢間餐廳嘅食評普遍嘅人都話上菜好慢,呢間餐廳都開咗一段時間,點解咁耐都仲未改善到?佢嘅食物質素係好食嘅,但係慢呢個問題如果唔解決,我唔會再去。總結就係如果你好多時間,可以慢慢等,又唔係好肚餓,咁你可以考慮吓入去食。咁慢仲要收我$30服務費?仲要手機落單。
海洋蒸飯
2023-05-14
母親節
  • 櫻花蝦海皇炒飯
今日五一假期同兩老行完伯公坳,13:30返入東涌諗住係東薈城食個下午茶先返屋企,商場人流唔算好爆,不過多數餐館都有人排隊,兩老已經好累唔係好等得,見到哩間小館有位,諗住最多貴啲無乜嘢,點知…兩老哩排身體復元緊唔想食片皮鴨,咁我就係咁依叫咗一碟炒飯(粵)、炒麵(粵)、餃子(京)、甜點(京),食方面我無咩好投訴,中高檔中菜館水準。埋單五百蚊左右無人哋俾咁多。我係14:31點餐,唔使5分鐘就上咗甜點,但兩老唔想空肚食凍點,想等熱食先,但佢哋餓住等到14:50仍未有其他食物,隔離遲入座的外地客人都有食物,咁我就溫提一下職員,職員竟然以為我要埋單…提一次之後,10分鐘都係無食物來,職員又無返轉頭講發生咩事,於是15:01趁同一位職員返出來同其他職員傾偈時再溫提一下,佢都係話廚房做緊,咁我追問佢俾個時間我預算(因為兩老本來已經餓!重要入座之後再等半個鐘…),佢答我重差幾分鐘,之後聽到佢同廚房講「做咗XX先」,終於15:07有食物送來。不過,隔離剛剛入座(遲我哋廿分鐘)的客人都有一樣的食物同時送來。其他評論提到的差別待遇,我就無十足證據,亦唔係好知點解我哋要面對咁待遇,其實我哋無投訴無吵鬧,但就好有
其他評論提到的差別待遇,我就無十足證據,亦唔係好知點解我哋要面對咁待遇,其實我哋無投訴無吵鬧,但就好有感受!

整個用餐體驗的總結係,自己中伏算,如果連父母都一齊就唔好了,我答唔到你如果帶埋父母過來會唔會成為下一個享受差別待遇的對象。
題外話/補充資料: 有一件事不得不提,我哋坐收銀隔離張檯,等食物上檯期間個收銀員竟然向住我哋咳!我無出聲,無俾反應,但覺得好離譜!
2023-05-01
2023-04-27 320 瀏覽
1) 上菜速度極慢,落單時間12:45,但去到13:15片皮鴨仍然未上檯。三催四請後都淨係上兜皮&醬俾你,隻鴨?再等10分鐘喇你。2) 醬汁上明顯有頭髮,照樣上檯俾客人。3) 餐廳入座率不足五成的情況下,一直舉手都無職員理會,要自己起身去搵職員跟進。4) 姓翁的女職員(Lily)態度散漫,即使見到顧客舉手示意亦不予回應,其實咁唔想做野就返屋企喇。5) 食物質素一般,個牛奶布甸完全無味,只係一舊白色既固體,垃圾。東薈城有咁多間餐廳,今次竟然咁唔好彩俾佢厄左入黎食,真係諗返都揼春。垃圾餐廳無下次。

2) 醬汁上明顯有頭髮,照樣上檯俾客人。

垃圾餐廳無下次。
混醬頭髮
2023-04-27