九龍城美東邨對於我嚟講,係一個歷史印記。雖然闊別多年,但每次經過總係會勾起回憶。近年聽見政府要將屋邨清拆重建,上年終於的起心肝重遊舊地🚶‍♀️。當時其實已經得返一間餐廳仲有繼續營業,就係位於第五梯旁嘅「義興冰廳」。其實細細個時主要都係跟住呀爸呀媽,唔會自己去幫襯。再者,即使住嗰度,亦唔代表會成日去食,不過我都肯定有喺入面留低過腳毛嘅🦶。題外話,我以前覺得餐廳個名好唔正經🙈,亦記得有好多的士司機喺門口泊車入嚟食。記憶中嗰度好噏耷,以前小朋友嘅我一定好抗拒。當日再次到訪,只見到環境更殘舊,因為就嚟都唔做啦。我對餐廳某啲地方特別有印象,例如呢度有兩「層」,其實係講緊中間有級樓梯。另外,餐枱面向門口菱形咁擺🪑。門口右邊亦有個玻璃櫃,我都唔記得咗以前係咪有新鮮出爐麵包賣。當日我哋成下午四點半先去幫襯,但原來人哋收五點,即係我哋阻人放工要XXX🤣。不過店員們都樂意招呼、無趕我哋走。由於準備收舖,所以餐廳無幾多食材剩,我哋都係簡簡單單食咗個麵餐🍜,每碗承惠$38,凍飲再加$2,消費唔係想像中咁平。我食咗餐肉蛋肉丁米粉,朋友就要咗餐肉雙蛋麵。如果要講味道,我就真係無乜特別好介紹,因為即係茶餐廳嘢食囉。味
我食咗餐肉蛋肉丁米粉,朋友就要咗餐肉雙蛋麵。如果要講味道,我就真係無乜特別好介紹,因為即係茶餐廳嘢食囉。味道份量正常,唔難食、亦無話好好味👌。
凍飲大大杯,分別係凍奶茶同凍杏仁霜🥛,難得有後者啊!
如果想趁佢仲未完全結業去幫襯,就記住一早去,暫時見佢放出嚟嘅餐牌食物菜式都仲有唔少。我哋五點未夠食完出嚟已經落咗閘🚪。
上述食記及相片拍攝於2020年10月31日。我估計當時美東樓尚有起碼一半住户,但唔少搬緊屋。
2021年2月7日我再次走過美東樓,義興冰廳仲有營業,但外圍已經封咗板,再見唔到玻璃窗。住户亦應該已經全部遷出,咁即係代表呢度真係將正式成為過去。
總括嚟講,我只係想借呢篇食評,將心底裡嘅一點小小情誼,永遠留喺我嘅歷史回憶入面。不再見了👋,美東樓!
2020-10-31
2020-05-01 626 瀏覽
人大左永遠追求童年回憶,細個嘅時候住喺九龍城寨就係依間冰室對面,幼稚園就是旁邊的安琪幼稚園,眨吓眼已經30幾年,九龍城寨已經面目全非,但係仲有美東邨嘅回憶!小時候,義興冰廳,咖喱牛腩飯係媽媽帶我哋去食,印象記憶,味道依舊,餐廳裝修和30年前冇不改變!因為我記性好好!希望呢啲老店繼續延續下去
咖喱牛腩飯
2020-05-01
  • 咖喱牛腩飯
2012-02-17 1501 瀏覽
下午同太太去上堂之前,總要醫醫肚才可以去上堂。駒著車子啊,在市區會有什麼地方可以讓我們停下來。本來打算在樂富的一個地方停。可是,車位找不到,連停一停既地方都被其他車佔用了。沒有車位,又想停下食野,真的是頭痛的一件事。喜歡尋找隱世的味道既我想起一個地方了,而這個地方,就是古舊的美東邨。沒什麼車,沒什麼人,而對面就是九龍寨城公園。現在的美東邨,只是冷冷清清的一列小商店。但回想起80年代初,我第一次,亦是唯一一次入去九龍城寨探險,這一條東頭村道,一旁是美東邨的小店,另一旁是滿佈無牌牙醫的一棟棟高樓舊廈。若是大家翻看一些歷史照片,從前的東頭村道、美東邨,是何等的熱鬧。可是歲月的變遷,九龍城寨因為種種的問題,現今己變為一個公園,而城寨於東頭村道的出入口,亦已經沒了。從此,美東邨同九龍城起了一牆隔膜,光輝的時代,已經不再。不過,依然有一些商店,服務周邊的居民,令消失了多年的風貌,留了少少的痕跡。現今,好的地方是這兒車流不多,要找個好位置泊車食飯絕對不難,就在冰室的門口泊好車,一落車,太太就被店外的花貓吸引了,入到冰室內,原來另有一隻懶洋洋的貓,甚是可愛。 冰室的空間是

冰室的空間是非常大的,相信在80年代的時候,這絕對是城寨區及九龍城區居民的聚腳點。格局,有少少茶樓feel,但賣的卻是茶餐。有可能,曾幾何時,這一間古老的冰室是一間小小的街坊酒樓。面前的自助水吧,依然有老食客,自己搞拈茶水,唔駛人服務。

我們一入來已決定叫兩個午餐,所以一坐低便有兩碗靚湯。很少茶餐廳/冰室會煲上南瓜湯的。不是太濃的湯,加了點豬骨去煲。當然有肉的鮮味啦,而且是湯煲既底,令人感覺特別的濃郁。精華一向都是底中尋的,對吧。

我食的,是豉油王豬扒飯。沾了粉才煎的豬扒,雖沒有吉列feel,但沒有脆的感覺。幸好,豬扒也算是入味的,不過說是豉油王,那個豉油也普通了一點吧。沒有鮮味,沒有甜味,也沒有美極的香。

太太要的羅漢齋飯,就真的不知他們搞了個什麼出來。已經不是off menu咁叫,餐牌上有的應該會做得到至少有睇得下既程度。然而,這一個飯令我們大失所望。首先,這不是羅漢齋,是羅漢齋的話就不會有蔥!! 而且第一次食到羅漢齋用苦瓜來做料,苦瓜加蘿蔔加雲耳加芽菜加蔥....這個該是涼瓜飯吧。

幸好,奶茶是好飲的,濃度適中,奶味足。再用上一個帶少少古味道的杯來沖。飲野,在此冰室,絕對沒有問題。但食物就,不太合水準了。

懷舊一番吧,香港的舊式茶廳冰室越來越少,不過所希望保留的,是古舊的環境,仲有最重要的,是食物同奶茶的味道。留得住環境,留不住味道,也是不行的。

下次,壯壯膽的入去東頭邨內,繼續尋找隱世的味道。
2011-10-31 724 瀏覽
10月28日...影完相,坐巴士走時,經過美荷樓,心血來潮想去呢度會一會佢...於是,就落車行過去義興...一間舊式茶記,華麗裝修欠奉,但就係多咗一份舊情懷,坐咗卡位,一道屏風之隔,聽到馬吊聲,隔離檯有剛湊完細路放學嚟食下午茶嘅師奶,又有同熟客們吹吹水嘅伙計,一貫舊茶記屋村街坊鐵竇作風,而家已經好難搵到...要咗一杯凍齋啡&油多,啡普通,太多冰,淡得滯,無甚驚喜...油多唔錯,夠多牛油,而且多士夠脆,正~只係價錢方面比較貴,一杯普通凍啡都要$14,加埋油多總共$21,好似貴咗啲囉...
10月28日...
2011-05-12 594 瀏覽
很多時乘巴士都見到這間舊式屋村茶餐廳,但估不到親身在內才發現地方比我們想像中寬敞‧選擇了卡位後,老公便點例湯、菜遠班腩飯和涷奶茶;而我則選了火腿蛋通和熱奶茶‧例湯: 例湯是蓮藕湯,味道一般‧菜遠班腩飯: 獻汁超多,班腩味淡,失望之作‧火腿蛋通: 大路東西,沒有什麼特別‧涷奶茶: 奶味和茶味都幾好,令人滿意‧熱奶茶: 茶老令茶味稍為澀了一些‧

例湯: 例湯是蓮藕湯,味道一般‧
菜遠班腩飯: 獻汁超多,班腩味淡,失望之作‧
火腿蛋通: 大路東西,沒有什麼特別‧
涷奶茶: 奶味和茶味都幾好,令人滿意‧
熱奶茶: 茶老令茶味稍為澀了一些‧
2011-05-01
2010-06-07 377 瀏覽
這個星期的飲食雜誌都是寫一些懷舊冰室, 令我很想逐一嘗試。 今日下午三點左右, 老公車我出九龍城美東村, 一嘗「義興冰廳」。 入到餐廳, 客人應該都是一眾街坊和一半是的士司機, 可能因為門外可泊車, 極為方便。和九龍城廣場一街之隔的美東村, 環境很寧靜, 又有樹蔭在旁, 感覺很舒服。門外的帳篷很搶眼, 擺設簡單而整潔。 我們點了一個A餐($22)、奶油多($6)和凍奶茶($12)。 A餐包括腿通(可改雪菜)、雞蛋三文治(可改煎雙蛋)和熱飲。 腿通不錯, 無論味道、份量也ok; 雞蛋三文治和熱奶茶藉得一讚, 麵包軟軟, 而雞蛋整得好好味道, 奶茶好有水準。 奶油多亦熱辣辣, 多油多奶, 好好味! 假期又不用排隊, 門口又可以泊車, 食物也幾好, 會再去囉!
雞蛋三文治
奶油多
熱奶茶
2010-06-06
雞蛋三文治
奶油多
熱奶茶
  • 雞蛋三文治,熱奶茶
2009-02-05 227 瀏覽
上星期六下午特地到美東村一間冰室食野,其實講左2年,今次真係去到今次醒目,下午茶時段,一定仲未關門。一入去以為入左黑店,少貓三兩隻,心諗一定中計,於是係咁易叫左個$20五香肉丁麵餐,諗住唔好食都無咁心痛,點知佢食物有質素,服務態度好,份量夠,味道ok價錢真係好抵,多肉丁、有煎蛋+火腿(唔要火腿仲可以改蛋治),奶茶味道唔濃,但夠味。大家下次有機會可以試下。

今次醒目,下午茶時段,一定仲未關門。
一入去以為入左黑店,少貓三兩隻,心諗一定中計,
於是係咁易叫左個$20五香肉丁麵餐,諗住唔好食都無咁心痛,
點知佢食物有質素,服務態度好,份量夠,味道ok
奶茶味道唔濃,但夠味。
大家下次有機會可以試下。
2008-09-25 104 瀏覽
如果九龍城寨仍在,在後面的美東村,就抬不起頭來.現今城寨成為公園,遠望著美東村,感覺有點自成一角之氣派.村內的"義興冰室",同美東村唇齒相依,冷眼看龍城幾十年來的變遷.未入門口之前,覺得入面是否三山五嶽之地?非也,或許店名同某社團名稱雷同,很重江湖味以給大家一種錯覺.事實上,公仔佬金毛飛不見,中坑長者就大把.包括我這個拿住份馬經賠率的新晉中年.例牌早餐,先行奶茶,茶味重過奶味,味道失衡.煎蛋有什麼可講,這天早上的太陽蛋,煎得又不錯.沙爹牛麵又是例牌貨色,當然沒有太大要求.來到這類幾十年歷史冰室,吃的往往不是其食物本身的味道,而是那種臨近消失的老香港情懷.義興大佬,你還有多少日子?

2K
2008-08-26 55 瀏覽
繼續周圍坐, 今次0黎到最近屋企的呢間屋邨冰室, 例牌熱奶茶 ($10) + 油多 ($6).奶茶唔滑, 唔算掛杯, 不過茶味都幾香, ok 的.而油多, 就好聞唔好食 -- 烘得夠, 牛油香味聞落亦夠, 不過份量落得唔夠, 乾爭爭的, 無杯0野飲送0下的話, 食得幾辛苦的. 兩樣加埋 $16, 差不多啦.呢度環境夠晒舊, 又夠晒麻甩, 滿足到我的「周圍坐」要求, 哈哈.而家(終於)發現了呢間0野的存在, 都幾開心 -- 至少九龍城仲有呢度, 唔係得牛肉餅 / 泰國餐廳 / 潮州0野 / 糖水鋪!

奶茶唔滑, 唔算掛杯, 不過茶味都幾香, ok 的.

奶茶 ($10)
油多 ($6)
麻甩
2007-11-21 65 瀏覽
今次嚟到美東邨嘅呢間老牌冰室...通常响舊式屋邨入面都有一兩間呢亭咁嘅冰室。牛頭角下邨如是,呢度如是....簡單地叫個A餐。火腿蛋通,奶茶....水準一般。火腿只放入電爐輕輕熱過;蛋亦只係求求其其咁煎過,邊位一D都唔脆口;通粉唔係有坑紋嗰隻,非吾之所欲也....一次就夠....
今次嚟到美東邨嘅呢間老牌冰室...

簡單地叫個A餐。火腿蛋通,奶茶....

一次就夠....
(非會員)
2007-09-16 71 瀏覽
呢間嘢都係一個朋友介紹,最好飲既係凍檸茶,茶味同出面所謂既0茶完全唔同!茶味特別濃。如果你鐘意飲滑而奶味濃既奶茶,就一定要試吓個凍奶茶嘞!(我個人十分鐘意!)D嘢食都算好過出面其他出名既茶餐廳(好過我屋企樓下果間幾出名既茶餐廳好多好多!)價錢就算平,至少我幫襯咗幾年,都無加過價!(我屋企樓下果間幾出名既茶餐廳開咗唔夠年半,就加價加咗兩成左右!D嘢食就越來越難食!)

2007-01-06 65 瀏覽
走過數間「游乾水」、打烊的店子,來到此店。甫進內,靚仔好驚咁問我:「阿妹,o黎食飯呀?」「唔係...坐低飲杯野咋。」「哦...」靚仔鬆了一口氣。「咁睇o下餐牌有乜o岩食吖。」之後,猛男們繼續講佢地既波經馬經。原來如此。某些茶記,著眼於美而廉的質素;某些茶記,著重濃厚的懷舊氣氛。此茶餐廳,「半」屬後者- 熱啡卷蛋絕不屬難吃之類。走的時候,猛然發現靚仔把僅餘一半的燈都關掉- 原來不做晚市。啊,原來如此。
走過數間「游乾水」、打烊的店子,來到此店。

甫進內,靚仔好驚咁問我:「阿妹,o黎食飯呀?」

「唔係...坐低飲杯野咋。」

「哦...」靚仔鬆了一口氣。

「咁睇o下餐牌有乜o岩食吖。」

之後,猛男們繼續講佢地既波經馬經。

原來如此。

啊,原來如此。