2019-08-04 1718 瀏覽
離遠望落去好開揚光猛嘅一間餐廳,正如個名係以雞為主嘅,配搭算多。肉卷肉質幾滑,都算香口,雞肉幾鮮嫩,但係味道就唔算好濃,未至於係好難忘或者特別嘅味道。米飯軟硬適中,可惜飯嘅分量實在太少,女仔嚟講都只係勉強夠。另外叫左個客家腌麵,配一個湯。似乎係我想多了以為會有乜客家風味,食落味淡,就係肉碎加蔥加幼麵咁,唔叫難食但無乜特別。反而個枸杞湯唔錯,幾清甜,仲有豬肉同豬膶,比個麵更出色,但同樣係份量太少。題外話,環境幾靚幾舒服,易乾淨企理過一般茶記。

古香雞拼肉卷飯

題外話,環境幾靚幾舒服,易乾淨企理過一般茶記。

2019-05-16 1130 瀏覽
見開飯評價不錯,又近公司,今天特來一試~雖說在工廠區,但地方乾淨企理,㨂一樓開舗方便行樓梯唔駛等電梯。或者今天我早食12:15無乜人,開咗三張枱靠牆。午市當然叫套餐,有原個椰皇燉竹笙百合雞湯,再加咗古香雞飯,有菜、有酸瓜伴飯。因為本人比較鍾意食雞胸,所以叫了雞胸部位。菜、湯、雞也偏油,雖叫雞胸但也偏薄肉,燉湯如果去雞皮先燉相信會更好。酸瓜就是最出色的部分了!它完全把整個飯昇華。一個套餐收$65物值係高的,但個人意見如果再改進油膩部分會更加好,要知道現代人也講求健康吧!再可以想想那隻黑色膠匙羹又怎能飲湯,最終本人都係拎起個椰皇飲湯。而那兩個紅、黃膠兜完全影響食慾⋯物值雖高,但整體上仍有待改善。做專門的工廠區午餐難,以雞為主更難。希望呢間有進步地繼續做落去吧
因為本人比較鍾意食雞胸,所以叫了雞胸部位。
2019-05-15
  • 酸瓜
2019-04-26 1042 瀏覽
之前聽聞新開了一間賣清遠切雞又有椰皇燉湯的樓上餐廳,據說老闆選清遠雞得來從運輸的過程也做了些功夫去保持雞的鮮味。現場看來工場很大,因為他們有外賣包裝,剛還跟酒樓合作了供應切雞給他們。本來想堂食,但依家竟然冇咗,但我明明見到佢有枱燈,心諗死啦大大個椰皇燉湯點外賣呢,仲要大熱天時,但既然黎到梗係要食啦。我叫咗個招牌雞飯加個椰皇燉湯$68 ,依度最好嘅係要雞髀唔使加錢, 好難得,正常一定要加錢。他們的清遠雞比一般細隻,份量都好多,成個胸連脾俾哂我,飯另外一個盒裝。先講個飯,多水了一點,太軟,如果落得岩個水量,而隻米應該唔錯,好欣賞佢連配菜都有心機地搵蝦米煮過,唔錯。雞的確比一般冰鮮雞有雞味,但不大食到浸既湯味,唔太入味,雞胸算是嫩滑,本身賣點係薑蓉都唔洗點都夠味,但最後還是要用埋薑蓉先夠味。個椰皇燉湯是有清香椰子既湯,佢物盡其用地用左本身冰鮮雞唔要既雞腳加少量豬肉,龍眼,還有其他配料,而個價錢唔錯的。性價比我覺得不錯的。

性價比我覺得不錯的。
2019-04-08 1041 瀏覽
放假最可貴之處就係時間多~早前去到九龍灣工廈搵食其實同地鐵站都有段距離輪椅朋友又會迂迴少少,因為要用樓梯機離開地鐵站範圍,除非你由Megabox果邊轆過去...「古香雞」係工廈裡面店內用大排檔嘅圓枱,適合輪椅人士埋枱嘅~嚟呢度食嘢嘅人主要order 一湯一飯 $68 套餐當然照跟啦~#古香雞飯雞味的確幾濃,肉質鮮,要牙力咬多幾吓,但絕對唔係韌又或鞋口。要讚佢d雞皮,唔肥,但爽口。食落有d似台灣鹽水雞果種口感,薑蔥當然惹味啦,送飯無得輸~#醬燒格格肉飯呢個飯反而好少人叫,只不過有朋友一齊就不如試多一款食物。味道有d似台式滷水,較甜,其實幾好食。豬肉方面就係一層肥一層肉,建議唔好走肥,因為淨豬肉有d鞋口。整體都ok,但雞飯就出色d~最後就係原個椰皇 #燉湯 款式日日轉湯料都係簡單食材,例如瘦肉、淮山好清甜,份量亦好足~但朋友嘅就有辣味,飲到底見到有一小舊薑希望係個別例子啦…#四個轆Look #轆在九龍吃吃喝喝 #九龍灣 #相機食先 #輪椅♿️ #無障礙 #吃喝玩樂 #hkfoodie #wheelchairaccessible #吃貨 #食好西 #foodporn #foodlover #f
放假最可貴之處就係時間多~
早前去到九龍灣工廈搵食
其實同地鐵站都有段距離

「古香雞」係工廈裡面
店內用大排檔嘅圓枱,適合輪椅人士埋枱嘅~

嚟呢度食嘢嘅人主要order 一湯一飯 $68 套餐
當然照跟啦~

#古香雞飯

#醬燒格格肉飯

呢個飯反而好少人叫,只不過有朋友一齊就不如試多一款食物。
味道有d似台式滷水,較甜,其實幾好食。

最後就係原個椰皇 #燉湯 款式日日轉

湯料都係簡單食材,例如瘦肉、淮山
好清甜,份量亦好足~
但朋友嘅就有辣味,飲到底見到有一小舊薑
希望係個別例子啦…

#四個轆Look #轆在九龍吃吃喝喝 #九龍灣 #相機食先 #輪椅♿️ #無障礙 #吃喝玩樂 #hkfoodie #wheelchairaccessible #吃貨 #食好西 #foodporn #foodlover #foodstgram #hkfood #hkfoodporn #kowloon #wheelchairfoodieinhk #九龍 #hongkong #food #kowloonbay
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
💟FB專頁

💟FB群組:「轆甚麼」

💟IG:https://instagram.com/wheel.ya
一直以來,Step和娘子皆喜歡吃雞,相信這個是由細到大由家人訓練而成,無論過時過節,初一十五,飯餸中總有一碟白切雞陪伴左右,已經成為不可或缺的佳餚,久而久之也慢慢愛上了吃雞肉,除了雞肉白滑鮮嫩之外,肉味香濃鮮甜也是Step和娘子愛不惜口的重點,還有其內臟如心、肝、腎、腸等,也是同樣美味可口的佳品小吃;還記得當年和娘親到街市買餸時,娘親在賣雞攤檔時用手拿起活雞,再看和吹雞屁股的情景,相信現在已經不能再發生了,就是因為之前香港被禽流感肆虐,現在市民買雞已經不能像往時一樣親身近距離選擇… 再加上政府現行對禽流感的政策,內地進口的活雞已經變成了冰鮮雞;如娘親所講,冰鮮雞就是缺少了活雞固有的濃郁雞香味道,美味可口程度難與活雞匹敵;本地飼養的活雞雖然味道同樣鮮味可口,但價錢卻比冰鮮雞貴很多,娘親現在家常便飯大多買冰鮮雞來烹調,只有過時過節才會買本地新鮮活雞來食用…娘子的識食朋友仔知道Step和娘子喜歡吃雞,而Step又對吃雞有要求,就在最近介紹了Step和娘子一間在九龍灣工業區中的樓上餐廳與工場,專門烹煮來自清遠麻雞(來港時為冰鮮雞),朋友形容這家烹調出來的清遠雞,雞香撲鼻,鮮味可口,齒甲留香…S
,還有其內臟如心、肝、腎、腸等,也是同樣美味可口的佳品小吃

娘子的識食朋友仔知道Step和娘子喜歡吃雞,而Step又對吃雞有要求,就在最近介紹了Step和娘子一間在九龍灣工業區中的樓上餐廳與工場,專門烹煮來自清遠麻雞(來港時為冰鮮雞),朋友形容這家烹調出來的清遠雞,雞香撲鼻,鮮味可口,齒甲留香…Step聽後未吃都已經唾涎三呎,當然立即和娘子親身到九龍灣,找尋雞的味道

這家餐廳名為美食天堂(古香雞)

地點位置

美食天堂(古香雞)位於九龍灣臨興街19號同力工業中心B座1樓2,位置其實香港大學專業進修學院(九龍東分校)斜對面…

由九龍灣港鐵站B出口,經過香港城市大學專上學院(德褔分校)後轉右,再用行人天橋橫過偉業街便可到達,全程步行時間約為8-10分鐘。

裝潢擺設

步出電梯,周圍的環境皆是工廠大廈的格局,很難想像這裡有『美食天堂』的存在;不過當Step向右轉身時,立即看到了一家門口非常光猛,招牌寫著『古香雞』,心想就是這裡了;看到門口寫著『古法炮製,香味清遠』,究竟甚麼是古法炮製呢

門口還有一個餐牌,上面寫了午餐的各式飯餸,不過最令Step和娘子興奮的,卻是『燉湯』2字 – 原盅椰皇燉湯,實在是非常吸引;燉湯飯套餐也只是相差HKD23,價錢確實實惠相宜!!

餐廳內光猛明亮,四周企理整潔,先令第一次到來的食客投下信心的一票
;說實話,可供食客坐下吃飯的地方其實不大,最多只可以放5-6張檯;

據餐廳的店員所講,因為這裡大部份的空間皆用作烹煮雞的工場,所以可供客人吃飯的位置不多,他們主力會以外賣為主,在九龍區指定地點送餐外,也歡迎附近的顧客親身到店內自取。

可以看到架上已經掛了一只只表皮金黃,色澤油潤的『古香雞』,實在令人看得欲罷不能,想立即享用細味呢

美食

Step和娘子各自order了一個燉湯飯套餐,選擇了皇牌古香雞飯;在落order的同時,Step當然問一問店員『古香雞』的『古法炮製,香味清遠』是甚麼意思
…

據店員所解釋,美食天堂(古香雞)的2位創辦人,一位是建築工程師兼飼養禽畜專家,對禽畜的飼料、飼養環境有著深入的研究,另一位則是中國的廚藝大師,在廿多年的飲食經驗與磨練中,得到了烹調香雞的獨特工藝與獨門配方,能做出獨當一面雞味濃郁的烹調方法;
Step聽後覺得2位皆是對吃雞有著無比的喜愛與執著的人,故一起合作開創賣雞事業可說是一拍即合呢

下單後,已經看到廚房裡的師傅從架上拿下古香雞,不斷地手起刀落將之切成一件件,同時店員已經將燉湯拿到Step和娘子的面前

椰皇燉湯 (跟飯餐+HKD23)(單點HKD40) (9♥/10♥)

Step和娘子看到這個燉湯後立即嘩嘩大叫!?!?

原來椰皇燉湯是原只椰子送上,店員說:『我們的老火湯是天天更換,保證新鮮;而今天的椰皇燉湯是蓮子王竹燉瘦肉,有清熱、養陰、潤躁、止咳的功效
…』
最近Step喉嚨有點咳,這個湯正合Step的心意呢…

打開椰蓋,椰子與燉湯的香氣迎面而來,那種用料充足才有的濃郁香味,實在令人口水狂嚥

除了香味,也看到湯滿得差點滿瀉,湯的湯色清澈不混濁,而表面沒有很多的油份,和一般的老火湯實在有天壤之別,據娘親所講,老火湯因要長時間明火煲滾,容易將營養成份破壞,令湯產生嘌呤,多喝的話會容易產生痛風

燉湯則不會接觸明火,用蒸氣熱力將湯水加熱,營養得以保存,不會輕易流失,也不會產嘌呤,可說是非常健康,話雖如此,娘親很少燉湯給Step呢

用湯匙放在椰子中找找湯中的材料,可以看到有一塊塊大大片的瘦肉、數片玉竹和數粒蓮子,用料極為充足

最近天氣一時熱一時寒,令Step喉嚨間斷性咳嗽,Step當然要立即起動飲多啖湯潤一潤喉嚨…

大家在相中可以看到湯色清澈,但入口時味道卻是異常清甜濃郁,在口中可以嚐到啖啖清新的椰子味,同時夾雜著瘦肉的清甜味道,飲後還會有種椰子湯獨有的回甘香味,令人愈喝愈上癮

而最重要是這個燉湯喝後並沒有令人感到喉嚨乾涸,這也證明了湯中並沒有加入味精調味,讚啊!

雖然燉湯好味道,但也不能喝得快,原因燉湯真的是剛從爐中拿出來,正所謂『新鮮滾熱辣』,熱力驚人(小心燙傷啊)
,要慢慢用口吹涼後才可飲用,所以還是先吃飯再慢慢喝吧…

椰子裡還有很厚身的椰子肉,可惜餐具只有膠羹
,未能有足夠硬度讓Step剷下椰子肉進食,如果吃到的話,一定會是非常清甜美味呢,因為吸收了湯的精華嘛…

古香雞飯(HKD45)(9♥/10♥)

聽到師傅在廚房中手起刀落的斬雞聲,等了一會,Waiter便送上了Step和娘子的古香雞飯;整個飯除了最為觸目金黃表皮的古香雞外,還有清菜和醃製蘿蔔,整體來說算是平日茶餐廳的『碟頭飯』般

Step的古香雞主要是雞胸部份,而娘子則幸運地被分到雞脾部份,Waiter跟Step說:『今日雞肉上面放了一點薑蔥,原因是師傅在試味時,發現古香雞的味道並沒有達到師傅的味道要求,所以加了一點薑蔥用來調一調味,令古香雞的味道更為特出,平日的古香雞,師傅是不會加薑蔥的,除非客人指定要求…』
其實加一點薑蔥也不以為過,因為實在非常好送飯!!

事不宜遲,立即試試古香雞,用筷子夾起雞肉,首先,Step發現的是每一件雞肉都是皮和肉非常分明,不會看到中間夾著一層脂肪

其次是雞肉本身充滿著肉汁,夾起來是肉汁一滴一滴的流出,肉身可以看到水潤帶光澤,而雞皮也呈現半透明的狀態,令Step看後也不斷的嚥下口水呢

咬下雞肉時,肉汁從肉質中浸出來,雞香滿溢足滿著整個口腔,實是誇張,肉汁鮮甜略帶鹹香,加上肉質鮮嫩柔韌,咀嚼時口感略帶彈性好咬口 (Step吃的還是雞胸肉呢!?
),令Step也不禁覺得有點像在吃新鮮走地雞的感覺…

(古香雞的來源是清遠麻雞,但來港時已經被屠宰變為冰鮮雞了

這個古香雞愈吃愈停不了口,Step可以瞬間將之吃完,完全沒有吃膩的感覺;除了味道適中之外,雞肉並沒有脂肪也是重要的因素之一,口感清爽味道清甜,這個可說是清遠雞的特質吧

其實今天古香雞的味道已經足夠香濃鮮味,師傅擔心味道不夠而加入薑蔥,就Step而言有點太過嚴謹吧,不過就是這份嚴謹執著的專業精神,才可以令香港美食天堂的美譽繼續承傳下去

但如果真正如師傅要求的原汁原味的古香雞,究竟會有多好吃呢?
吖…還是很想試試,睇怕還要再來多一次才可以品嚐到真正原汁原味的古香雞…

大家不要忘記放在一旁的醃製蘿蔔,味道鹹味適中,同樣是非常好送飯呢

原隻古香雞(HKD168)
斬件古香雞(HKD170) / 斬件半隻(HKD85)   (9♥/10♥)

由於這個古香雞實在令Step和娘子刮目相看,美味得想立即和家人分享,結果…

Step買了一只古香雞回家,今晚加餸啊
!!

古香雞可以買一只或半只,也可以要求師傅幫忙斬件,或保留一只完好,方便客人可以買來酬神;
不過要記得,斬件會比不斬件貴一點點,如果家人不能代勞斬雞上碟的話,還是請專業人士幫忙比較好…
(酬神的話要注意啊,沒有雞腳和內臟!!)

用來放置古香雞的彩盒,Step覺得非常精美(特別相中的雞,未食只看也令Step感到肚餓了
);

外盒上寫明如不馬上食用的話,記得要放在攝氏4度以下的雪櫃中保存;

打開彩盒,可以看到整只雞都被錫紙密封著以保持新鮮;
原來錫紙裡面還有一個保鮮袋包著古香雞

娘親說這只古香雞size不小,粗略估計雞的重量(因沒有用磅計算重量)約為2斤半
,雞身長足有筷子般長;雞皮同樣是金黃色,令人有點唾涎

說時慢那時快,娘親已經將古香雞斬好,雖然肉質有點泛紅,但口感告訴Step雞肉是熟的可以放心食用;娘親說在斬雞時肉汁不斷從雞肉中浸出來,意想不到依然可以保持如此水潤

娘親雖然預備了沙薑豉油,但當她和外婆一起吃時並沒有蘸上;她們二人同樣被古香雞的獨有肉質與味道所吸引著,邊吃邊大讚味道和新鮮雞相差不遠,不消一會古香雞就只剩下一片片骨頭
  (明明是今晚用來加餸,天色還未黑已經將所有雞吃掉
)…

外婆說下星期也要買2只來酬神,當然立即看看彩盒上的電話下了order呢…

總結

多得識食朋友仔介紹,在九龍灣不為人知的工廠區中,竟然可以找到一家製作美味清遠雞的餐廳

這個由2個情投意合一拍即合的生意拍檔,用自己的專業知道和高超烹調經驗與手藝所製作出來的古香雞,實在令Step和娘子眼界大開,重新認識原來冰鮮雞也可以做得如此鮮嫩美味,彷如由活雞所烹調而成的口感與味道

當然價錢相宜可以令大眾可以品嚐得到,也是非常重要;在餐廳中享用的過程中,也感受到美食天堂的各師傅的敬業樂業的專業精神,也是古香雞可以保持高質素的重要因素之一

Step和娘子,甚至是家人已經成為了古香雞的粉絲了
,那麼…你今日試了未呢?

美食天堂 – 古香雞
地址:九龍灣臨興街19號同力工業中心B座1樓2室

味道: 9♥/10♥
環境: 5♥/10♥
服務: 8♥/10♥
衛生: 9♥/10♥
抵食: 9♥/10♥
整體評價: 8.5♥/10♥

是次消費: HKD136(沒有加一)(人均消費HKD68)
5 分鐘 (堂食)
  • 古香雞
  • 椰皇燉湯
  • 古香雞飯
2019-03-29 375 瀏覽
12:30 黎到,門口已經有好多人等緊。收銀哥哥話外賣其實一樣,仲即刻有。所以就買外賣。叫完之後冇幾耐就有得拎。個湯仲要連埋個椰皇上。非常好!拎到番公司打開,個外賣盒好繽紛,加埋原個椰皇,影相一流。味道方面,雞滑嘟嘟,䓤油非常香。個炒椰菜應該有落蝦米炒,好好味。另外有2舊醃蘿蔔,食落有啲似韓國泡菜(醃蘿蔔)嘅味。份量剛好。除左雞,呢度的另一重點係個燉湯:如圖所示,個湯飲得出超足料。個椰皇超保溫。食晒成餐都仲好熱。倒落佢用黎裝椰皇的碗中,攤一陣先飲好啲。唯中美中不足係個湯有啲太甜,maybe太多料P.S. 特別想讚呢度的外賣套裝。個盒好靚,有牙簽,又會用個碗裝住椰皇令個唔會整瀉。(碗又可以用黎裝番個湯)雖然好似好小事,但令人覺得店家好貼心
非常好!

拎到番公司打開,個外賣盒好繽紛,加埋原個椰皇,影相一流。
古香雞+棷皇燉湯(外賣版)

除左雞,呢度的另一重點係個燉湯:

雖然好似好小事,但令人覺得店家好貼心
2019-03-29
3 分鐘 (外賣自取)
古香雞+棷皇燉湯(外賣版)
2019-02-23 765 瀏覽
作為係牛頭角九龍灣返工既打工仔,平時食lunch梗係周圍去搵好野食啦。有日見到張傳單見到佢個雞飯Set又幾抵,就一於搵日約埋朋友試下啦。普通飯就$45,加多少少就有埋燉湯,咁梗係要試下啦。我地揀左皇牌古香雞飯,飯未到之前就先有原盅椰皇燉湯,一飲就完全feel到佢既真材實料,湯足料得黎仲飲得出椰皇既鮮甜味,淨係呢個湯已經夠抵飲啦到試下個雞飯啦,份量都算多,岩晒打工仔既心意。先試一啖雞,完全做到「⽪爽⾁滑」,雞味濃,唔會似冰鮮雞咁完全冇雞味,值得一讚,平時我都唔鐘意食雞胸,但佢連雞胸都煮到咁嫩滑。後尾佢同我地傾計先知,原來雞係用左十幾種材料既高湯去冷熱浸泡整成,所以先保持到嫩滑食完之後見佢有一盒盒既雞咁買,見價錢都幾合理就不如果買返隻返去斬料加送!因為雞本身熟既,返去斬開就食得啦!

普通飯就$45,加多少少就有埋燉湯,咁梗係要試下啦。

喺九龍灣畀我發現到一間美食天堂古香雞,重新燃起我吃雞的慾望。近年由於禽流感,影響了雞的供應和質量,⼗分可惜,⼤家吃雞都慨歎,今不如昔! 一定要食嘅品質保證嘅! 今次午餐試咗故鄉雞飯盒,45蚊就食到。燉湯加飯盒特惠套餐係68蚊>'<用高湯反覆交替浸語令到古香雞唔單止雞皮爽滑 更加令雞味濃郁,香味撲⿐,食落去幾時候,雞肉的口感非常嫩滑, 真係令人食唔停。配菜有醃漬蘿蔔同埋油菜,呢個價錢都算唔話得。是日靚湯係鲜甜滋潤真材實料的椰皇燉湯,每天我們供應⼀款, 唔會日日都係同一款, 天天更换,都係值得讚嘅地方 ! 椰皇蓮⼦⽟⽵燉瘦⾁飲落去好清甜, 椰子味道濃郁,還有百合、海底椰、和大量瘦肉,非常足料的燉湯。得佢得㗎喇 紅參加68蚊當日仲帶咗隻雞返屋企,比屋企人做餸,佢哋都大讚冷盤一流。 原隻1 隻 $168 仲近德福同HKu space gaa!!網上預訂有優惠,指定地方仲提供免費外賣服務, 大家不妨留意下啦。
一定要食嘅品質保證嘅!

今次午餐試咗故鄉雞飯盒,45蚊就食到。
燉湯加飯盒特惠套餐係68蚊>'<

用高湯反覆交替浸語令到古香雞唔單止雞皮爽滑
配菜有醃漬蘿蔔同埋油菜,呢個價錢都算唔話得。

天天更换,都係值得讚嘅地方 !

椰皇蓮⼦⽟⽵燉瘦⾁飲落去好清甜,

原隻1 隻 $168

仲近德福同HKu space gaa!!
2019-02-14 376 瀏覽
有時返工唔想出去食lunch,諗住叫個外賣,不過來來去去都係茶記多,難得最近發現多個選擇,有新鮮雞食之餘,連晏晝叫外賣都有燉湯飲添!招牌古香雞色澤都唔錯,食落都無失望,果然係皮脆肉嫩,配埋至愛嘅姜蓉撈飯食,冇得頂!聽返老闆介紹,原來古鄉雞係用清遠麻雞整,用十幾種香料食材熬湯再浸煮,唔怪得啲雞肉咁入味啦! 除左雞之外,另一賣點都好正,就係椰皇燉湯喇!估唔到外賣都可以原個椰皇上,保到溫之餘,賣相都加分!燉湯味道清甜,唔油膩,仲好足料添!重點係!古香雞飯加燉湯成個套餐都係$68,我覺得算好抵食喇,份量唔少,隻雞又好食,仲有埋燉湯,呢個lunch好滿足喇! 見隻古香雞整得咁好味,順手訂多隻返屋企做節,估唔到包裝成個禮盒咁,真係當送禮都得。 打開紙盒,原隻古香雞用錫紙袋密封,入面再有膠袋包住,感覺都幾衛生。 返到屋企煮返熱黎食,肉質都仲保持得到,一樣咁入味!原隻$168,做節買黎加餸都唔錯呀!

2019-02-14 430 瀏覽
一年又過去又到新年,每年屋企定必「買雞還神」。今年也不例外,決定幫媽媽安排一下。公司附近新開一所以「雞」為名-《美食天堂-古香雞》,小妹被它的宣傳單所吸引著而來。位於九龍灣的工廠大廈被喻為「美食天堂」。地點相當方便,同力工業大廈1樓。門外簡單字句,一表其店。《古法炮製·香味清遠·美膳有雞·怡悅口味》入內的環境以白色格調為主,座位有限相信繁忙時間外賣定必何其多。滿滿掛著古香雞貌似白切雞的模樣,正正是此店的主打菜。午餐時間,一份古法雞飯一上桌相當足料,除了肥美的古香雞之外更伴有醃蘿蔔及青菜。醃蘿蔔醃得恰到好處,相當醒胃帶有口感。主角到場-古香雞,以多款的材料配合高湯製作,肉質鮮嫩而且雞味濃郁,帶有咸香連同薑蓉同吃,陪感滋味。另外古香雞套餐附送燉湯 $68,這個價錢確定超值。每日新鮮燉製,每個椰皇奉上誠意十足而且內含椰青、淮山、肉粒材料豐富,燉出美味又健康。都市人忙碌生活,有一份湯水入口更加美味。除了午市套餐及外賣之外,更有「全雞外賣」方便客戶與友分享。首次見到外賣全雞的包裝精美而且附有手抽位,方便攜帶內含有錫紙包裹,保存新鮮美味。今年我決定買一隻雞帶回家迎接豬年,原來現在買雞都可以那麼方便

除了午市套餐及外賣之外,更有「全雞外賣」方便客戶與友分享。首次見到外賣全雞的包裝精美而且附有手抽位,方便攜帶內含有錫紙包裹,保存新鮮美味。今年我決定買一隻雞帶回家迎接豬年,原來現在買雞都可以那麼方便,真的需要介紹給朋友。
2019-01-12
在九龍灣返工的我,每次出去吃午飯都大排長龍,近日無意中發現新開的美食天堂,人流不多,而且還有新鮮燉湯可以買到。店子在九龍灣的工廠大廈,主要是販賣古鄉雞,古香雞來自清遠,自家養飼及運送,以古法炮製 (冷熱浸泡),以保持雞肉的精華。椰皇燉湯 成個椰皇奉上,每日都有不同的燉湯款式,今天的是雪梨川貝枇杷葉配螺頭,一打開看到材料豐富,燉湯味道鮮甜可口,可喝到雞汁的味道,再配合椰皇,令到湯底滋潤清甜。皇牌古鄉雞飯 $68價錢已包括燉湯,單買的話是$45,在九龍灣來說,價格好親民。古鄉雞的份量很多,可以吃到啖啖肉,入口嫩滑,亦有雞油的鮮味,感覺不含味精。旁邊有青菜及醃蘿蔔作伴菜,令整體十分豐富,再搭上薑蓉更加惹味。店內掛著一隻隻古鄉雞,原來是可以外賣的,當日我亦買了一隻古鄉雞 $168,用來給媽媽加餸用。紙盒裝方便外賣攜帶,雞肉用錫紙包裹,確保原汁原味,而且雞肉本身已經煮熟,所以稍微加熱就可以進食。過時過節外賣一隻古鄉雞,真的方便又美味呢。

椰皇燉湯

皇牌古鄉雞飯 $68

過時過節外賣一隻古鄉雞,真的方便又美味呢。
2019-02-13 156 瀏覽
在九龍灣的工商業區餐廳越開越多,在這裡的上班族的確選擇豐富。最近就去了一家新的餐廳,位於工廈大廈內,以古香雞作招徠。這裡坐位不多,應該是主打外賣,供應附近工作的上班族。午餐的價錢也好大眾化,皇牌古香雞飯 + 燉湯 $68皇牌古香雞飯其實是用上清遠雞,由雞的養殖場到香港的自設工場,由生產到運送都在不假手於人,所以出來的雞也有保證,口感嫩滑,而且也多肉,絕對是中午配飯的佳品。午市食飯有燉湯,對於我這個平時少飲湯水的都市人的確好吸引。燉湯用上原盅椰皇,真材實料,湯水鮮甜沒味精,入口舒服。餐廳亦都可以外賣古香雞,所以食飽仲買左隻古香雞番屋企做節。想不到工廈之中也會找到有質素的清遠雞吃,在九龍灣工作的上班族有福了。
午餐的價錢也好大眾化,
皇牌古香雞飯 + 燉湯 $68
餐廳亦都可以外賣古香雞,所以食飽仲買左隻古香雞番屋企做節。

2019-01-31
午餐
Newly opened in Kowloon Bay before Chinese New Year, 美食天堂 古香雞 is a canteen like restaurant which sells chicken from Qingyuan in China. Hidden inside an industrial building, it takes us a bit of time to find where it is.This chicken rice is definitely worth more than HKD$45! The chicken was smooth, tender and meaty, very flavored and delicious indeed! What surprised us were the pickled radish and fried vegetables. The pickled radish was sour in a way that boosts your appetite, and it went well wi

This chicken rice is definitely worth more than HKD$45! The chicken was smooth, tender and meaty, very flavored and delicious indeed! What surprised us were the pickled radish and fried vegetables. The pickled radish was sour in a way that boosts your appetite, and it went well with the rice. Even though I am not a radish person, I finished them all with the rice. The fried vegetables were a highlight, as they were fried with dried shrimps, which topped up the vegetables a lot!

And you must go for this coconut soup with your lunch set, which costs only HK$23 with the set. Soup ingredients included pork and a Chinese medicine thingy. Cooked inside a coconut, the soup was so sweet and nice! It had a strong coconut flavor. Absolutely amazing! Eating tip - the soup is quite hot, remember to cool it down when it’s served by removing the “lid” so that you can drink after finishing your meal.

We are definitely coming back again for the soup and chicken!
2019-02-12
九龍灣工業區 HKU space 附近新開左一間專門食靚雞嘅「美食天堂」,除咗可以堂食,外賣午餐之外,仲可以訂購原隻古香雞。餐牌選擇唔係好多,不過就比較精簡,主要都係主打古香雞。每日香港新鮮製造既清遠雞,午餐只係$45 ,質感好滑,原來雞係來自自家養殖及運送,處理用上了冷熱浸泡方法,保持到鮮雞肉質同埋清香味。連個皮都唔會好多油,有彈性好好味。可以隨個人口味加薑蔥,不過薑蔥味道唔會咸,所以唔會蓋過鮮雞香味。仲有啲菜心同埋香脆醃制蘿蔔做配搭,不過其實淨係個雞已經好入味,送飯已十分足夠。另外原盅椰皇燉湯裏面有好多唔同材料,好鮮甜而且味道清新,原來裏面嘅材料日日都唔同,原汁原味!午餐加埋椰皇燉湯只係$68!食完之後,我哋訂咗一隻雞,用上古法炮製,原隻古香雞香味清遠,今次就買返屋企加餸!錫紙密封包裝,味道依然,原隻雞不過無論係拜神定係宴客都好啱用。P.s. 25/1-3/2會在寶林做推廣,只售$150!

餐牌選擇唔係好多,不過就比較精簡,主要都係主打古香雞。

P.s. 25/1-3/2會在寶林做推廣,只售$150!
2019-02-01 2723 瀏覽
每逢過節, 又或者有些親戚朋友們都會初一十五拜神的話, 都會以雞作為祭品, 但因為禽流感的關係, 現在香港已經沒有新鮮雞食, 冰鮮雞的話可以完全沒有雞味... 朋友九龍灣上班, 有次他試過這間位於九龍灣工廠區的美食天堂, 對他的古香雞讚不絕口, 既然連他這麼嘴刁的人也大讚的話, 那就不妨來試一試吧 就算是個椰皇燉湯 , 他每天都有不同的燉湯供應, 今日的燉湯就是雪梨川⾙枇杷葉配螺⾁, 一飲落去不得了, 因為這湯實在太鮮甜了, 問過職員, 原來他們的燉湯是以雞汁淆製而成, 因為本身他們除了做堂食或者外賣午餐外 (因為這裏都多上班一族中午來吃或者外賣) , 這裏本身就是一個專做古早雞的工場, 所以可以用大量的雞汁雞骨雞肉等等去淆湯, 加上原隻椰皇, 鮮甜鮮美不得了 古香雞飯 (午餐+椰皇燉湯套餐HKD68), 職員說他們的故鄉佳使用上清遠雞, 但是平時吃開的清遠雞都是肉質比較有咀嚼感, 但這個故香雞非常嫩滑可口, 而且我不得不說一句, 雞有雞味!!!! 這個絕對不是廢話, 因為在香港地已經好難吃到充滿雞油香味的了, 而且難得的是這個雞件一點肥膩肥膏也沒有, 但是依然保持嫩滑鮮美

古香雞飯 (午餐+椰皇燉湯套餐HKD68), 職員說他們的故鄉佳使用上清遠雞, 但是平時吃開的清遠雞都是肉質比較有咀嚼感, 但這個故香雞非常嫩滑可口, 而且我不得不說一句, 雞有雞味!!!! 這個絕對不是廢話, 因為在香港地已經好難吃到充滿雞油香味的了, 而且難得的是這個雞件一點肥膩肥膏也沒有, 但是依然保持嫩滑鮮美,真的是被放炮製才可以做到嫩滑雞味十足的古香雞吧~

因為媽媽要拜神的關係, 所以我們就買了一隻古香雞原隻(HKD168) 給媽媽拜神用; 媽媽說這雞也好大隻都差不多有三斤重, 所以都好抵 (大家都知道, 越近大時大節D雞嘅價格非常之海鮮價~)

打開後媽媽再斬件就可以凍食 (因為本身已經是熟的了) , 就連食雞都多過我食飯的媽媽及家人都讚不絕口, 性價比非常高, 所以最後媽媽及婆婆再叫我們Order 多兩隻 ~~
2019-01-20
  • 古香雞