2024-05-31 85 瀏覽
基本上每個星期六日嘅午餐都會有一日喺度解決,我會當自己係半個熟客。應該都黎左食五、六次蒸肉餅飯,雖然份量就唔係話好夠,但係調味都好有喺屋企食飯嘅感覺。 不得不嗌嘅係佢嘅炸雲吞,超級好食,好香脆,啲魚肉又好彈牙,超級好食。另外都會加少少錢飲杯柑橘蜜。通常食午餐都會送一碗餐廳。都試過食佢嘅黑椒牛脷飯,雖然係頹飯,但係係呢個價錢,性價比算好高。亦都試過佢嘅泡飯,都係好足料嘅。但係佢嘅營業時間比較短,通常三點前都會閂門,有心黎食嘅就最好一點左右嚟啦,如果唔係好多好食嘅嘢都會賣晒

另外都會加少少錢飲杯柑橘蜜。通常食午餐都會送一碗餐廳。
梅菜蒸/ 櫻花蝦肉餅飯
2024-05-27
梅菜蒸/ 櫻花蝦肉餅飯
  • 蒸肉餅飯
  • 炸雲吞
2024-01-04 833 瀏覽
連平日不食魚🐟的朋友也讚好👍🏻可想而知,味道有幾正。味道咸鮮,魚肉夠滑帶魚油甘香。「一夜情」咸香魚,一試難忘啊!😋😋小店製作,上菜用不鏽鋼的蒸碟,很有住家菜的感覺。老闆友善好客👍🏻☺️午飯套飯,經濟實惠👍🏻👍🏻
一夜情馬友
2023-12-27 613 瀏覽
住香港仔既朋友介紹就試試,果然幾多特別魚食。我點左芝麻斑,平時街市買都唔平,套餐價$118連熱飲及好好味既無味精靚湯,合理價錢。條魚蒸得剛剛好,食到鮮及嫩,份量唔算大,男士可能要靠惹味既蒸魚豉油食好少少飯先夠,勝在白飯任裝。老板娘好健談,佢係水上人,會自己出海攞魚,所以會不時有古怪好野賣,但就要隨緣。
住香港仔既朋友介紹就試試,果然幾多特別魚食。
我點左芝麻斑,平時街市買都唔平,
套餐價$118連熱飲及好好味既無味精靚湯,合理價錢。
2023-09-11 1332 瀏覽
我自己就好喜歡,尤其是海魚;可惜廚藝不精,不是蒸過籠,就是唔夠熟。🤭偶然在網上看見推介這裏,位置就在利東站出口不遠;早前假日,便和太太到來試試。因怕每日魚量不多,決定先打電話留魚,免白行;因太早到達,其他客人還在吃早餐,侍應端來兩碗例湯(番茄薯仔魚湯),味道清甜,飲得出完全無落「師傅」,非常好喝,最後我們還把餐飲也改成例湯,超級滿足。😍老闆娘MayMay因會親自到大海釣魚,更能保證魚的新鮮程度;但每日可吃到什麼魚,就要看大家的彩數了;就像今次我們吃到難得一見的「石䱽魚」,肉質比較實淨,不是平常食開滑溜的那種,全因魚內有兩種不同的肌肉紋理,口感獨特、鮮甜、油脂豐郁、魚味香濃,魚肉邊位更是精要所在,好吃。😋另叫了午餐的「清蒸鹹鮮一夜情馬友」,因是午餐,魚比想像中要細條,但以$78來說都算合理,肉質油滋豐盛味濃,口感甘腴柔美,真是佐飯佳餚;但下次叫碟大的「原條一夜情馬友」,應該會更合心意。老闆娘還說笑,只要老爺有時間又唔賭錢,一般都會有馬友吃!🤣臨走前老闆娘更不停推介這裏的早餐好吃,回想今早人頭湧湧的情景,看來也值得專程來試試!🤔#蒸魚飯 #鴨脷洲 #石䱽魚 #清蒸鹹鮮一夜情馬友 #11時後

石䱽魚

• 蒸魚
  • 原條一夜情馬友
  • 例湯
2023-06-29 1017 瀏覽
老闆係水上人比較出名食海鮮呀魚呀之類因為電視介紹過所以bookmark左🌚🌚都ok心灰意冷行過路過 可以錯過🌝⍥ 蠔仔肉碎泡飯睇落少少頹🤔鮮魚魚湯底 係幾鮮 但唔會驚艷芫荽好香 私心想多啲😂蠔仔似大拇指指甲咁上下大都有十粒八粒肉碎好多 有肥有瘦😗雖然食晒但唔係十分飽可能⋯係我大食?⍥ 鯪魚肉腐角米線黎到真係有啲嚇親😯咁細碗?haha鯪魚肉好味!炸過既腐角同我面皮一樣薄食落當然唔多開心 但味道唔差男人食完唔飽架😬⍥ 炸墨丸五粒墨魚丸彈牙爽口 熱焫焫 炸得幾香口唔油膩👍🏻有椒鹽幾加分!

老闆係水上人

蠔仔似大拇指指甲咁上下大
都有十粒八粒
肉碎好多 有肥有瘦
😗雖然食晒但唔係十分飽
可能⋯係我大食?

⍥ 鯪魚肉腐角米線

熱焫焫 炸得幾香口
唔油膩👍🏻
有椒鹽幾加分!

2023-03-24 1093 瀏覽
小厨開了新店,朋友力薦。我朋友由美孚去,我由觀塘去。隔離的一枱由新界去。吃了四種魚: 香煎一夜情馬友,油鹽水泥鯭,咸鮮黄魚,蒸左口魚,蠔仔粥。好吃嗎?看圖片便知。不枉此行,也力薦。下次可能見到你。
好吃嗎?看圖片便知。
不枉此行,也力薦。下次可能見到你。
咸鮮黄魚。
油鹽水泥鯭
四魚完旦:香煎一夜情馬友,油鹽水泥鯭,咸鮮黄魚,蒸左口魚。
香煎一夜情馬友及清蒸左口魚 (部分)
咸鮮黄魚。
油鹽水泥鯭
四魚完旦:香煎一夜情馬友,油鹽水泥鯭,咸鮮黄魚,蒸左口魚。
香煎一夜情馬友及清蒸左口魚 (部分)
2023-03-11 652 瀏覽
喺鴨脷洲嘅美美小廚,佢嘅芫荽蠔仔泡飯好正,加左$10多芫荽,先夠濃味,加上啲新鮮嘅蠔仔,蠔既份量雖然少左d,飯軟硬適中,同埋落埋自家製嘅辣椒醬真係幾辣。另外叫咗個紫菜鯪魚球湯,上菜都幾快。係迫少少。但如果鍾意食芫荽同蠔仔,就嚟試吓佢哋嘅芫荽蠔仔泡飯。另外都好好多魚餐供應。