係附近泊車,搵下午茶食,見美景個格局幾正常就入去坐底啦,點知係惡夢嘅開始睇餐牌一係炒河一係炒飯,心諗印尼炒飯定西炒飯呢?西炒飯用蕃茄醬炒底應該唔會有事呱。點知到枱係濕飯,炒到一舊舊,差啲以為去咗監獄水房體驗入面嘅飯!OK...可能樣唔靚姐,食一啖試下,嘩....啲鹽仲未溶嘅,頂唔住叫阿姐換過碟。比返正價叫個廚煮返個楊州炒飯,會正常啲啦呱?同樣都係失望,啲蝦同叉燒都臭臭地,唔新鮮,食咗4,5啖放棄,無謂要自己個胃難受,埋單比呢間老人家做善事算喇。P.S 杯 凍檸茶仲要無味,成間茶記仲可以生存到,到底屯門人發生緊什麼事?!

OK...可能樣唔靚姐,食一啖試下,嘩....
啲鹽仲未溶嘅,頂唔住叫阿姐換過碟。
比返正價叫個廚煮返個楊州炒飯,會正常啲啦呱?

西炒飯/楊州炒飯
2022-01-30 442 瀏覽
於疫情期間,小弟想食的玉林苑燒味也不做堂食生意! 唯有選擇大快活去……就連大快活也坐滿了……眼見美景茶餐廳還有數台空位,隨便叫一個餐吧能醫肚就足夠…… 老火湯味道尚可,味精搭夠吧!再來粟米肉粒腸仔蛋飯……腸仔切片碎上……拼合後一條腸仔也沒有!粟米汁太杰…… 隻蛋仲勁,只有蛋白!蛋黃汁都去了粟米汁那裡……最後杯凍奶茶 味道一般!送黎時冰都溶哂……擺左幾耐先送過黎呢?這間餐廳陪伴我成長,味道係點已經唔重要!只係食回憶既餐廳,味道不值一提😊

眼見美景茶餐廳還有數台空位,隨便叫一個餐吧
能醫肚就足夠…… 老火湯味道尚可,味精搭夠吧!

再來粟米肉粒腸仔蛋飯……腸仔切片碎上……
拼合後一條腸仔也沒有!
粟米汁太杰…… 隻蛋仲勁,只有蛋白!
蛋黃汁都去了粟米汁那裡……

最後杯凍奶茶 味道一般!
送黎時冰都溶哂……擺左幾耐先送過黎呢?

這間餐廳陪伴我成長,味道係點已經唔重要!
只係食回憶既餐廳,味道不值一提😊
今晚再一次嚟食佢嘅小菜晚飯 其實之前都幫襯過四五次( 因為新搬嚟呢區), 我同老公次次都嗌兩餸一菜包2飯2例湯 (埋單平均$210-230),味道同抵食到都可以, 本來諗住可以成為日後飯堂。 但係由三日前畀個 (中間分界嘅埃及妖后 )女侍應 狗眼看人低之後已經打咗一半折扣, 今晚再去食咁橋又係佢落單,又嚟料!😑我哋已經諗好咗食豉汁蒸倉魚, 蒜蓉炒油麥菜 ,虎皮尖椒炒肥牛。 我首先同佢講完頭兩味餸佢已經好串好大聲咁話…… 講明先呀咁樣得一個飯㗎咋! 我即刻忍唔住: 我都未講完 你 又係咁, 嬲到唔知叫咩 ,老公你叫埋佢喇,我費事講呀! (我上次冇駁返佢由佢, 但今次真係忍唔到 )跟住我老公繼續叫埋個虎皮尖椒炒肥牛。 因為淨炒菜係唔跟餐飯湯 ,所以佢就好臭寸 ,睇唔起人但係我根本未叫完。 都算已經唔理佢啦點知好戲在後頭之後埋嚟同我哋講冇晒䱽魚! 唔緊要咪改第樣囉! 就改咗菜膽雞!…… 首先菜膽雞嚟先, 再上炒菜($55), 點知 ,見到碟菜點解有幾條白菜仔喺面(因為我哋本身唔食白菜仔),老公話 當食少幾條算啦, 跟住我望真啲唔係喎下面都係喎 ,就用筷子了開佢 ……原來有一半係白菜仔, 當時

之後埋嚟同我哋講冇晒䱽魚! 唔緊要咪改第樣囉! 就改咗菜膽雞!…… 首先菜膽雞嚟先, 再上炒菜($55), 點知 ,見到碟菜點解有幾條白菜仔喺面(因為我哋本身唔食白菜仔),老公話 當食少幾條算啦, 跟住我望真啲唔係喎下面都係喎 ,就用筷子了開佢 ……原來有一半係白菜仔, 當時我即刻燥底……不想多說 只係覺得 吃完臭臉跟住廚房又自把自為 ,係咪你畀咩我就一定要食呢!咁好正常梗係要換啦!女收銀( 似家族生意新抱/女)好有禮貌幫我哋換咗炒菜心! 咁本來都完㗎啦咪算囉繼續同我老公傾偈心情開始冇嘢喇有講有笑!

突然聽到有個紅衫阿叔同入面一台熟客好大聲喺度鬧……< 使唔使咁呀, 唔食得咩, 佢哋叫蒜蓉炒油麥菜咁唔夠呀嘛, 咪加埋其他菜落去囉, 你睇下食到咁食完食淨先話唔要, 真衰格真係冇家教 ,呢啲唔知咩人嚟㗎!!!

聽完火都嚟曬

首先 ,1) 碟菜一放低,貨不對版已即刻要求換 亦同佢講咗冇食過。2) 餐廳自己唔啱貨不對版 ,強行推出又冇得到食客嘅同意 , 轉咗款嚟煮, 食客要求換都好正常丫麻!3) 身為老闆明知員工做錯 仲要掉轉槍頭向其他客人數臭食客,請問我如何冇家教 ?如何衰格?! 真係越聽越火滾嬲到成餐飯都唔知食咗啲乜!

最後決定畀完錢等佢找埋錢先講,費事佢以為我想攞著數 , 我同個女收銀講: <你叫紅色衫個阿叔放心食碟菜! 我哋完全冇食過! 另外我都要道歉頭先火滾緊都唔太禮貌黑面對你,你同我哋玩碟菜都好有禮貌 !…… 但成件事根本係你個員工唔啱仲要調轉頭好大聲甘鬧我哋, 我哋如何冇家教? 如何衰格呀?!> 我越講越委屈 ! 個女收銀都非常之唔好意思咁我就冇 再講就走啦 !😧

其實小店專做街坊生意嘅餐廳, 就算幾唔憂做 ,係咪要咁樣呢?! 就算你係老細至少都要有品 , 餐廳個別員工質素差(另一肥姐姐侍應都好有禮) 環境陳舊地下油膩,冷氣又唔夠熱到死, 其實我哋食開嘅街坊都會知道 ! 但係身為無飯主婦嘅我哋, 只要味道同價錢合理都不會要求大高!……但係咪就大曬呢?鍾意出啲咩畀人你就要食呢? 唔食就數臭你呢? 真係出去食飯從來未試過咁樣畀人鬧 !受氣到呢個地步………… 真係十級貼錢買難受 仲好委屈 😠😠😠

2019-10-20
2019-09-29 475 瀏覽
去開附近順便幫襯下呢間老牌茶餐廳,入到去發覺冷氣唔夠,地面有d類似油漬跡好似未拖地嘅感覺,A 同B餐各自HKD 34 凍飲仲加3蚊。叫左A餐(仿鮑魚絲通粉+蛋治,熱奶茶) 一食通粉同湯,淡而無味好似冇落鹽噉,通粉過淋搞咩啊,咁簡單都整到咁難食,蛋治煎隆咗隻但已經算正常。奶茶算正常,一路食一路流汗加上唔好食。呢個價錢周邊都好多選擇。唯有心裏講冇下次。
A 同B餐各自HKD 34 凍飲仲加
3蚊。叫左A餐(仿鮑魚絲通粉+蛋治,熱奶茶)

2019-09-28
$34 (早餐)
2017-05-25 1029 瀏覽
今日唔想食外賣,所以近近地坐車過黎呢度食。其實我地食小菜都幾悶,因為我食黎食去都係呢幾款。例湯今日個湯有隻雞腳,味道唔會太淡,所以我鐘意平日黎,多過週末黎,因為週末黎,湯就難免會淡啲。椒鹽雞翼又係我例牌會點,不過幾乎每次黎食,味道都唔一樣。今次炸得較乾身,少少燶,冇乜所謂,反正我鐘意食。鹹蛋蒸肉餅呢樣又係我幾鐘意嘅,肉餅即時蒸啦,以喺街食黎講,味道都算唔錯,而且有鹹蛋蒸,我好鐘意。蒜蓉炒白菜仔平時我多數點菜心,白菜仔唔係生炒,好濕笠笠咁,一般。

椒鹽雞翼

又係我例牌會點,不過幾乎每次黎食,味道都唔一樣。
今次炸得較乾身,少少燶,冇乜所謂,反正我鐘意食。

鹹蛋蒸肉餅

蒜蓉炒白菜仔

平時我多數點菜心,白菜仔唔係生炒,好濕笠笠咁,一般。
2017-04-29
2017-05-25 184 瀏覽
平時都係出街食飯多,間中想食住家飯就黎呢間茶餐廳。小菜價錢就五、六十蚊左右,包飯、湯,飲品另外加錢。價錢就唔係特別,但一至五每日都有款特價小菜,見好多人都係點一款,加個炒菜架咋。我地就大食啲,通常點兩餸一菜,夠哂飽,人均一舊水左右啦,都ok嘅。例湯湯都有少少湯渣嘅,飲落較淡啦,但我寧願唔好加太多鹽,接受。椒鹽雞中翼雞中翼算係咁,有10隻,平時喺mk番工,果啲茶記差唔洗多價錢,都係得六、七隻雞翼。雞翼就點都熱氣少少,食落香脆,係其中一樣我最鐘意嘅小菜。椒鹽味唔算好突出,少少香口。辣炒牛柳唔exactly記得呢味叫乜名,第一次食,味道唔錯喎,但比其他小菜貴啲。即時炒起,好香口,加左辣椒,食落唔會好辣,又惹味。牛柳都ok嘅,唔韌。凍檸茶跟餐加8蚊,問心沖得唔錯,又唔會好甜,有茶味。

例湯
湯都有少少湯渣嘅,飲落較淡啦,但我寧願唔好加太多鹽,接受。

椒鹽雞中翼

雞翼就點都熱氣少少,食落香脆,係其中一樣我最鐘意嘅小菜。
椒鹽味唔算好突出,少少香口。

辣炒牛柳

即時炒起,好香口,加左辣椒,食落唔會好辣,又惹味。
牛柳都ok嘅,唔韌。

凍檸茶

跟餐加8蚊,問心沖得唔錯,又唔會好甜,有茶味。
2017-05-22
2017-03-22 802 瀏覽
以往我地都係週六、日先會黎呢度食飯,最近改變左集慣,黎得密左。發現佢地嘅廚,平日煮野比較有心機,好食過週末…可能週末人流多,忙啲啦。晚飯點小菜,都配白飯、例湯。例湯有時都有少少誠意,唔會好鹹,又唔會好似週末咁淡茂茂。星期一至五每日會固定有一款特價小菜,日日唔一樣,時時更換,比餐牌入面嘅小菜會平十蚊左右。粟米豬扒 $55 (星期二特價)講真我就未食過呢味餸…原來都幾好食,以為唔係太夾嘅野,食落ok。粟米就係平時地門牌啦,豬扒唔會好老好韌。椒鹽雞中翼 $65我係雞翼控,所以有8成黎呢度都會點雞翼。雞翼嘅水準都幾唔穩定,好在今次唔錯,煎得剛好,又唔會油淋淋。蒜蓉炒白菜仔 $34白菜仔唔係生炒,所以食落會淋淋地。椒鹽豬扒 $65呢份係事隔一星期食嘅,費事分兩篇食評,所以放埋一齊。椒鹽豬扒明顯煮過龍,豬扒好硬,肉有點乾柴。鹹蛋蒸肉餅 $65我知,呀媽整嘅蒸肉餅最好食,咁我冇福享受啦,只好喺街食。即叫即蒸,如果我地點肉餅的話,店員會先落單,待肉餅蒸到差唔多,先安排上其他小菜,都算小貼心。肉餅唔會太多肥膏,鹹蛋都有少少黃油,當然唔夠自家製嘅好食,不過不失。蒜蓉炒菜心 $34比起白菜仔,我會比較建議點

晚飯點小菜,都配白飯、例湯。

例湯有時都有少少誠意,唔會好鹹,又唔會好似週末咁淡茂茂。
例湯

粟米豬扒 $55 (星期二特價)
講真我就未食過呢味餸…
原來都幾好食,以為唔係太夾嘅野,食落ok。

粟米就係平時地門牌啦,豬扒唔會好老好韌。
粟米豬扒
椒鹽雞中翼 $65
我係雞翼控,所以有8成黎呢度都會點雞翼。

椒鹽雞中翼
蒜蓉炒白菜仔 $34
白菜仔唔係生炒,所以食落會淋淋地。
蒜蓉炒白菜仔
椒鹽豬扒 $65
呢份係事隔一星期食嘅,費事分兩篇食評,所以放埋一齊。

椒鹽豬扒明顯煮過龍,豬扒好硬,肉有點乾柴。
椒鹽豬扒
鹹蛋蒸肉餅 $65

我知,呀媽整嘅蒸肉餅最好食,咁我冇福享受啦,只好喺街食。

鹹蛋蒸肉餅
蒜蓉炒菜心 $34
比起白菜仔,我會比較建議點菜心。菜心比較粗身,但都唔會好硬,炒得幾淋
蒜蓉炒菜心
兩個人要食小菜一啲都唔平,我地平時就點兩個餸,搭一個菜,連埋飲品,埋單都百六七蚊…所以有住家飯食,都要好好珍惜。
2017-03-14
粟米豬扒
2017-03-20 186 瀏覽
雖然男朋友識煮飯,但通常收工番到屋企都唔想辛苦佢煮飯、洗碗,所以我地一星期基本上都係出街食。當然有時會食得豐富啲,有時都會hea食。但我個人就好衰,有時硬係想食碗飯,所謂嘅聞下米氣,否則會覺得有多少空虛。每次想近近地食下住家飯,我都係黎美景喇~我諗何福堂嗰邊小炒會比較有鍋氣,不過我地貪方便就唔去咁遠喇。點小菜附白飯、例湯。薑蔥霸王雞 $60例牌份量適中,不過當然唔會有燒臘鋪嘅咁滑溜,都係普普通通。咸蛋蒸肉餅 $65曾經食過佢地嘅肉餅,試過一次蒸到好老,就唔敢再點。但其實我係肉餅怪,仲好鐘意食咸蛋!事隔多次之後再點,又覺得好食左豬肉半肥瘦,唔會話肥淋淋咁,蒸嘅時間都ok啦,有隻鹹蛋俾我,送飯一流。蒜蓉炒菜心兩餸一菜必備,炒菜心唔當一款小菜,三十幾蚊算抵食。飲品:冷、熱都係加$8,特飲+$10男朋友同我食小菜都幾悶,因為我食黎食去都係呢幾款。

當然有時會食得豐富啲,有時都會hea食。

點小菜附白飯、例湯。

薑蔥霸王雞 $60
例牌份量適中,不過當然唔會有燒臘鋪嘅咁滑溜,都係普普通通。
薑蔥霸王雞
薑蔥霸王雞
咸蛋蒸肉餅 $65
曾經食過佢地嘅肉餅,試過一次蒸到好老,就唔敢再點。

咸蛋蒸肉餅
蒜蓉炒菜心
兩餸一菜必備,炒菜心唔當一款小菜,三十幾蚊算抵食。
飲品:冷、熱都係加$8,特飲+$10

男朋友同我食小菜都幾悶,因為我食黎食去都係呢幾款。
2017-02-17
2016-12-20 286 瀏覽
由於同男朋友係無飯系列,所以基本上一星期7日都係出街食,好間唔中會去朋友屋企痴下餐。一個月總有兩三次喺度食晚飯,叫做等自己食下「屋企飯」,呢度啲靚姐都認得我地咁滯~通常兩個人我地都係咁叫架喇,小菜兩個,再加一碟炒菜,白飯同湯係跟餐送。月頭去左韓國幾日,臨出發前果晚黎左炒個小菜~蔥油雞 $52 (當日特價小菜)係就係肉韌啲,不過呢個價錢都算大大碟~薑蓉超多,送飯一流。一般我例牌點椒鹽雞翼,不過見叫左個雞,費事再叫雞翼,就點左椒鹽肉排~椒鹽肉排 $62肉排唔係特價餐,所以冇咁平,不過區內都係差唔多價錢。每次叫椒鹽乜乜,心情都會有多少緊張,因為試過好多次,感覺到唔同廚師煮出黎真係有唔同有時會好好食,有時會一般…今次呢碟我認為有啲過鹹。蒜茸炒菜心 $34單獨炒個菜呢個價錢真係唔貴,因為都幾大碟~不過慳家啲嘅通常會叫一個肉一個菜~我地兩個比較大食啲。叫菜心比較穩陣,基本上冇失手,因為試過叫白菜仔,炒得唔好食~叫埋杯野飲,埋單$156,算係咁啦,食小菜黎計。否則要行到去新墟先有(?)

月頭去左韓國幾日,臨出發前果晚黎左炒個小菜~

蔥油雞 $52 (當日特價小菜)

係就係肉韌啲,不過呢個價錢都算大大碟~

薑蓉超多,送飯一流。
蔥油雞

椒鹽肉排 $62

肉排唔係特價餐,所以冇咁平,不過區內都係差唔多價錢。

有時會好好食,有時會一般…

今次呢碟我認為有啲過鹹。
椒鹽肉排
蒜茸炒菜心 $34

單獨炒個菜呢個價錢真係唔貴,因為都幾大碟~

不過慳家啲嘅通常會叫一個肉一個菜~我地兩個比較大食啲。

2016-11-30
2015-02-10 640 瀏覽
水餃米線: D 米線勁淋, 煮得太耐了! D 水餃係一包包果D 韓國餃子, 但根本煮得唔夠熟, D 皮仲未解凍咁!鴛鴦焗飯: 問WAITER佢話係一邊TUNA 一邊肉醬意粉, 點知來到肉醬果邊變左火腿茄汁, 勁怪! 不過好多火腿同TUNA, 都算足料GE................

2014-03-09 964 瀏覽
超驚喜!!用 $75 的價錢買到一個差不多兩磅的生日蛋糕,相信現今的香港已經不多見。今次介紹的蛋糕款式很普通,一看便知出品於街坊店鋪,但蛋糕口感鬆軟,不太甜,奶油香滑,味道一絕。當然價錢也十分便宜,絕對是街坊價。還有 $75 這個價錢是指半磅,但大家看相中的蛋糕,怎樣都不似吧,絕對係超值和超標。在今日被大型連鎖店鋪攻佔的香港下,還有這種為街坊服務,價廉物美的小店實在罕見,希望該店日後繼續發揮服務街坊的精神,為區內居民提供好味又廉價的糕點。
黑森林蛋糕

當然價錢也十分便宜,絕對是街坊價。

題外話/補充資料: 雜果、黑森林 半磅$70 一磅(沒有留意,哈) 栗子、芒果  半磅$80 一磅(沒有留意,哈) 需加生日快樂或其他字句加 $5(朱古力牌) 須要提前一至兩日預訂
2014-03-07
外賣自取
$75 (其他)
生日
黑森林蛋糕
2012-05-19 277 瀏覽
要在屯門做一些事.漫無目的地選了呢間店吃早餐.呢間店都有的歷史,環境開始殘舊,服務只屬不過不失26元包餐飽,餐肉,太陽蛋,凍華田...凍華田都合格.味道夠濃.又不算太甜...餐飽:離譜.連找微波爐叮也廢事.又凍,又冷冰冰,好彩吃的時候,沒有撞到仇人.拋中人一定受傷.這種說法不誇張.餐肉同是冷冰冰仲好油.相當難食...太陽蛋真係好生..連的蛋白都末熟,一定要浸湯食...呢個早餐在這部份一定要喊....火腿通粉又不俗,坑紋,熱辣辣,火腿有一大片..湯也夠味.......火腿通粉的確挽回不少分數....
26元
包餐飽,餐肉,太陽蛋,凍華田...
凍華田都合格.味道夠濃.又不算太甜...
餐肉同是冷冰冰仲好油.相當難食...
太陽蛋真係好生..連的蛋白都末熟,一定要浸湯食...

呢個早餐在這部份一定要喊....

火腿通粉的確挽回不少分數....
$26 (早餐)
用餐優惠
其他
2011-07-08 122 瀏覽
平日經常光顧這間的下午茶,因為勝在大,人又靜,地方不太髒,冷氣夠涼,服務態度又不差。我沒新意的,永遠叫「串牛柳沙律」(22元)再加凍奶茶(3元)說真的,沒什麼特別,只是一些三串牛柳,加上罐頭桃和菠蘿生果這個蛋糕名堂叫「日式芝士蛋糕」(25元)雖然也算大大件,但聽我同事口評,不太好吃,芝士味不大,蛋糕淡。而且蛋糕面很硬,摸下去時的手感很奇怪,好像道具…

說真的,沒什麼特別,只是一些三串牛柳,加上罐頭桃和菠蘿生果

這個蛋糕名堂叫「日式芝士蛋糕」(25元)
雖然也算大大件,

但聽我同事口評,不太好吃,芝士味不大,蛋糕淡。

而且蛋糕面很硬,摸下去時的手感很奇怪,好像道具…

2011-07-04
2011-05-09 113 瀏覽
雪櫃空了, 太太說要入貨. 於是, 我們又再來到屯門置樂, 找回她們買慣買熟的一家素食食品店, 入貨. 入貨前, 當然去找找野食先. 圍繞街市行了一圈, 行返出青山公路, 見到呢一間茶餐廳, 大大間. 人流也算做幾多下. 而且太太說已經極餓. 於是, 就決定停下腳步. 入黎食午餐.店子是一家新裝修的店子, 但傳統的, 把牆壁貼滿了. 不用看餐牌, 望壁就是了. 我就看見是日快餐, 串燒牛柳飯或意. 而太太一直都選不到她要吃的. 再深入細問一下有沒有餐牌. 之後, 店員就再把一本有6、7貢厚的餐牌拿過來. 一打開, 就找到了一頁素食精選. 一整頁的素食炒粉麵飯, 看得好非常的開心. 然而, 她就來了份羅漢豆腐飯.有朋友說, 單點餐的碟頭份量, 比起快餐套餐的大一點. 是日太太叫單點, 我叫套餐. 真的一看就看得出. 她的羅漢豆腐飯, 份量十足, 足料足秤. 而豆腐, 是煎豆腐, 煎得香, 而且又大大舊, 外皮脆, 內心滑, 茨汁清淡得黎又夠味道. 該是用了冬菇油吧, 食落的香味, 是香香冬菇香. 串燒牛柳意, 牛柳, 做得好是香香滑滑的一而已用燒的方

串燒牛柳意, 牛柳, 做得好是香香滑滑的一而已用燒的方法去製作, 我是帶著期望去等待呢一個午餐的, 來了, 首先於份量上對比一下. 一看, 就知道我的意粉, 非常之迷你, 而且連西蘭花都冇舊. 感覺真的的骰了少少. 而且, 餐廳的確名乎其實的做出"串燒"來, 三串燒牛柳, 伴一碟意粉.....沒有騙我, 而我亦無話可說. 味道上, 燒牛柳非常之香口, 肉質又夠嫩滑, 意粉, 沾了燒牛柳的汁, 也令味覺有香口的感覺.

天氣熱, 我們二人也一起的叫了凍飲, 要涼一下.

幾好的街坊茶餐廳, 相信, 下一次來置樂買野, 若是沒心機去找食店, 呢一間, 係值得我們回頭再吃的一店.