2019-07-16 263 瀏覽
對乳製品真的有很令人著迷的鐘愛,香濃的牛奶、芝士、奶油、牛油、乳酪酸奶、中式的燉奶、炸水牛奶等。為保存容易腐壞的乳製品人類自很久以前都已經發展出很多種的方法,多有趣!但吃過很多很多種後,炒酸奶塊真的沒有試過!想不到今天竟然在佐敦試到了這種新奇的吃法!Miss Milk整家店都是以酸奶為主題,所以對我自言有種吃雪糕的興奮,不知道應該點上那一款。我們點了抹茶酸奶奶昔和Super酸奶杯各一杯。抹抹酸奶奶昔其實就真的像杯奶昔,濃濃的冰凍酸奶下有陣淡淡抹茶香,很解暑。Super酸奶杯反而像是雜果乳酪,因為是比較濃稠的酸奶,是吃的而非喝的,有很豐富的雜果亦很飽肚,是女生必點!重點來了!炒酸奶塊!哈哈抱歉原本我們是點的酸奶卷,因為在外地有吃過覺得口感如雪糕卷很精彩,但剛好今天沒有,所以一試這個沒什麼概念的酸奶塊。但很驚喜,酸奶塊真的是一塊塊小小的酸奶磚,上面有雜果混合了一起急凍凝結,吃起來比雪糕卷有過之而無不及!

2019-07-02 92 瀏覽
竟然在油麻地有一間叫 Miss Milk, 專門售賣美思蜜可酸奶,酸奶控必定要試。門面開陽,揸車人士非常方便,泊喺門口附近都可以。店舖仲可以坐低影相打卡,慢慢飲之餘,可以同朋友傾吓計。最欣賞近門口位置的櫻花🌸背景,感覺很美哦!炒酸奶卷是店舖的招牌,好像炒雪糕一樣,炒成一塊塊,食落口等佢慢慢溶化,酸奶味道都幾濃郁,當中還有我最喜歡的Oreo粒粒、火龍果及藍莓等,食落去更加有口感。我就比較喜歡果奶,就揀選了藍莓牛奶🥛,酸奶當中有益生菌,好健康,對腸道更加有益,而且溫度同甜度都可以自由選擇,我就選了小冰。朋友就選了草莓🍓牛奶🥛,他說還飲到一粒粒的草莓粒。最後見到招牌螢幕的骯髒奶茶圖片那麼吸引,點了一杯外賣走。整體來說,這一間酸奶專門店好特別,在香港真的很小有,這次是我第一次到訪及品嚐手調酸奶飲品的經驗。

門面開陽,揸車人士非常方便,泊喺門口附近都可以。

朋友就選了草莓🍓牛奶🥛,他說還飲到一粒粒的草莓粒。

最後見到招牌螢幕的骯髒奶茶圖片那麼吸引,點了一杯外賣走。

2019-07-01 54 瀏覽
喺廟街行過見到呢間專買酸奶甜品飲品嘅舖頭 ,最近纖維吸收得有啲少,一於就試下佢有無料到。盤栽酸奶 $25呢個盤栽酸奶上層係oreo餅乾碎 ,加幾粒石頭朱古力 ,而下層就係酸酸地乳酪狀嘅酸奶;上層比較濃味、比較甜 ,又硬硬地有啲脆脆嘅口感。下層相對清新啲,成個口感同味道都好平衝。手搖酸奶 $25同盤栽酸奶嘅酸奶底嘅味道係一樣嘅,但口感相對比較稀,味道酸酸地好清新。入左袋平時行過買黎拎住喺街飲都好方便,又健康對身體又好。好少可食完兩個甜品都無乜負擔,呢間係健康之選😋

盤栽酸奶 $25

手搖酸奶 $25

好少可食完兩個甜品都無乜負擔,呢間係健康之選😋
2019-07-01 52 瀏覽
熱辣辣既天氣行過見到哩間專賣乳酪既甜品店,就不自覺地行左入去諗住試試,降下溫同清清腸胃。我點既係經典酸奶酪同森系酸奶凍。經典酸奶酪入口好(杰)身,酸酸甜甜 甜度都岩岩好,即刻諗番起以前係上海成日食果種味道,好懷念。雖然看落細細杯,但食哂成杯真係幾飽肚,食完成個人都好似健康左😂😂仲感覺到腸道移動得好快🙈🙈森系酸奶凍,奶酪上層鋪滿顏色豐富既水果,當中有我最喜歡既紅肉火龍果,仲有哈蜜瓜 藍莓同白肉火龍果。奶酪係比較稀既質感,同水果好夾 但份量都幾多下,可以同朋友一齊分享。
我點既係經典酸奶酪同森系酸奶凍。

但份量都幾多下,可以同朋友一齊分享。
2019-06-30 46 瀏覽
奶蓋茶飲過未?🙋‍♀️有,而家周街都有海鹽奶蓋茶飲過未?🙋‍♀️都有姐優格奶蓋茶又飲過未?🙋‍♀️比較少見但都有飲過酸奶蓋茶未飲過啦掛?🙅‍♀️呢個真係未見過🤣.估吾到去佐敦買野行行下都比我搵到呢間隱世好DRINK🥛.「MISS MILK」以手工酸奶為賣點再發展出吾同嘅副產品如酸奶蓋茶,酸奶甜品酸奶奶昔,酸奶優格杯等等由於供應嘅手工酸奶係全無添加全天然所以只能係雪櫃裡保存7日係常溫中只可能KEEP到2小時真係夠哂新鮮。健康☺️.🔸草莓酸奶奶昔 ($26)酸奶奶昔係即叫即場打製而成原來草莓同酸奶係咁夾架🙈香濃嘅草莓味帶點酸奶嘅微酸甜度恰到好處,入口順滑💕.🔸盆栽酸奶 ($25)好可愛嘅盆栽造型酸奶🎍濃稠度較高嘅酸奶上鋪滿左一層OREO碎營造出泥土嘅造型上面仲有幾粒石頭朱古力配上鏟形匙羹,像真度又幾高波~質感柔軟細滑嘅酸奶,夾雜住OREO碎碎嘅口感口感豐富😍.🔸酸奶蓋清香烏龍 ($26)一開始我以為係普通嘅奶蓋烏龍飲到盡頭先知原來係酸奶蓋濃稠度比一般奶蓋更高入口濃郁嘅烏龍香,更帶點微酸嘅奶香真係超好味🥰吾想拎走,仲有堂飲架🤣

奶蓋茶飲過未?🙋‍♀️有,而家周街都有
海鹽奶蓋茶飲過未?🙋‍♀️都有姐
優格奶蓋茶又飲過未?🙋‍♀️比較少見但都有飲過
酸奶蓋茶未飲過啦掛?🙅‍♀️呢個真係未見過🤣
估吾到去佐敦買野
行行下都比我搵到呢間隱世好DRINK🥛
「MISS MILK」以手工酸奶為賣點
再發展出吾同嘅副產品
如酸奶蓋茶,酸奶甜品
酸奶奶昔,酸奶優格杯等等
由於供應嘅手工酸奶係全無添加全天然
所以只能係雪櫃裡保存7日
係常溫中只可能KEEP到2小時
真係夠哂新鮮。健康☺️

酸奶奶昔係即叫即場打製而成
原來草莓同酸奶係咁夾架🙈
香濃嘅草莓味帶點酸奶嘅微酸
甜度恰到好處,入口順滑💕

好可愛嘅盆栽造型酸奶🎍
濃稠度較高嘅酸奶上鋪滿左一層OREO碎
營造出泥土嘅造型
上面仲有幾粒石頭朱古力
配上鏟形匙羹,像真度又幾高波~
質感柔軟細滑嘅酸奶,夾雜住OREO碎碎嘅口感
口感豐富😍
🔸盆栽酸奶 ($25)

🔸酸奶蓋清香烏龍 ($26)
一開始我以為係普通嘅奶蓋烏龍
飲到盡頭先知原來係酸奶蓋
濃稠度比一般奶蓋更高
入口濃郁嘅烏龍香,更帶點微酸嘅奶香
真係超好味🥰
🔸酸奶蓋清香烏龍 ($26)

吾想拎走,仲有堂飲架🤣

2019-06-28
2019-06-30 39 瀏覽
係佐敦食完煲仔飯,同朋友再搵甜品食。行行下,竟然見到酸奶專門店,花款甚多。我好鐘意食酸奶,平時返大陸見到都會食,好可惜香港無,原來香港都有👀。雖然門面好娘丙,但食物係用平靚正黎形容。#森系酸奶凍 $35酸奶上面鋪超級新解既水果,份量好多。呢個價錢,竟然有咁多藍梅同紅火龍果,超值。酸奶微甜無咩酸味,流質微稠。如果佢酸啲就完美啦。#炒酸奶塊 $30好似炒雪糕咁,將酸奶倒落冷凍板加入配料,等其凝固再砌成方塊。岩哂夏天,消暑一流。總結:佢係又健康又好食又平。

#森系酸奶凍 $35

#炒酸奶塊 $30

總結:佢係又健康又好食又平。

2019-06-28 69 瀏覽
又到夏天,條街熱到癲!同朋友係油麻地試完裙褂,本身諗住買杯珍珠就算。但見到衣間有yogurt 重要有得坐低飲。二話不說就沖入去有冷氣飲杯野都涼快d朱古力酸奶奶昔$26Yogurt 同奶醋昔都係我朋友摯愛淡淡朱古力味,yogurt 溝milk shake超正質地比較水,唔係平時奶昔禁傑身解渴一流森系酸奶凍$35都清身同健康既涼點天氣熱無胃口,食生果加yogurt, 係一個唔錯既選擇4款生果,重有勁有營養既紅色火龍果Super 酸奶杯$35朋友就叫左衣個生果杯唔同既係佢裹面有麥皮。更加有營養
又到夏天,條街熱到癲!
有冷氣飲杯野都涼快d

朱古力酸奶奶昔$26
Yogurt 同奶醋昔都係我朋友摯愛
淡淡朱古力味,yogurt 溝milk shake超正
質地比較水,唔係平時奶昔禁傑身
解渴一流

森系酸奶凍$35
都清身同健康既涼點
天氣熱無胃口,食生果加yogurt, 係一個唔錯既選擇
4款生果,重有勁有營養既紅色火龍果

Super 酸奶杯$35
朋友就叫左衣個生果杯
唔同既係佢裹面有麥皮。更加有營養

2019-06-28 37 瀏覽
酸奶在香港一向鮮見踪影,當前一陣子酸奶風吹至香港,居然讓我們發現了這家隱世酸奶店!這家店舖在佐敦一個比較不好找的位置,讓人更有「執到寶」的感覺。我們試了一杯飲品及一份雪糕,令人相當滿意!飲品是「酸奶紫米露」。酸奶的口感比想像中稀身,帶有冰沙,但味道不錯,酸酸甜甜的乳酸,十分開胃。紫米粒粒有咬口,整體來說都非常過癮!然後來到我們期待的炒酸奶!炒酸奶就是一般所見的炒雪糕,但它是酸奶口味!味道比飲品更為突出,吃起來十分細滑,絕對要大力推薦給所有喜歡酸奶的朋友!!!!!

我們試了一杯飲品及一份雪糕,令人相當滿意!

然後來到我們期待的炒酸奶!
2019-06-26 262 瀏覽
比我發現左又再有過江龍來自澳州酸奶品牌殺入黎香港,聽好多朋友講過呢隻酸奶食落個質感好似Yogurt,但相對地甜味無咁重,我自己其實係好鍾意食Yogurt配埋生果健康得黎又好味!好適合輕食又想食甜品既女仕們!食完好heavy既野想食甜品,酸奶的確係個好選擇!👇📌盆栽酸奶 - $25👉首先試左款好似小食咁,份量適中,賣相就非常可愛啦,一個小盆栽仔裝住酸奶係底,面頭灑滿哂Oreo脆脆粒,驟眼睇唔講唔知仲以為真係個盆栽呀,連隻匙羹都設計都好盞鬼,整到成個Shovel咁,好吸晴!📌森系酸奶凍 - $35 👉何為森系?就係顏色好豐富,色彩繽紛,成件事係好靚,唔同生果做出黎既顏色配搭都幾有心思,兩款唔同顏色既火龍果裡面既紅同紫,哈蜜瓜既淡黃,藍莓既藍,酸奶既白,擺埋一齊絕對係"IGable"呀!📌白桃烏龍 - $26👉淡淡既茶香配搭白桃既清甜味,底下仲有d水晶珠做襯托,係夏天高溫燒滾了我一切既時侯,整返杯飲下真係在所難免啦!整體埋單都係$80內,平靚正!有機會一定會再返黎!
比我發現左又再有過江龍來自澳州酸奶品牌殺入黎香港,
聽好多朋友講過呢隻酸奶食落個質感好似Yogurt,
但相對地甜味無咁重,我自己其實係好鍾意食Yogurt
配埋生果健康得黎又好味!好適合輕食又想食甜品
女仕們!食完好heavy既野想食甜品
酸奶的確係個好選擇!👇

📌盆栽酸奶 - $25
👉首先試左款好似小食咁,份量適中,
賣相就非常可愛啦,一個小盆栽仔裝住酸奶係底,
面頭灑滿哂Oreo脆脆粒,驟眼睇唔講唔知
仲以為真係個盆栽呀,連隻匙羹都設計都好盞鬼,
整到成個Shovel咁,好吸晴!

📌森系酸奶凍 - $35
👉何為森系?就係顏色好豐富,色彩繽紛,
成件事係好靚,唔同生果做出黎既顏色配搭
都幾有心思,兩款唔同顏色既火龍果裡面既紅同紫,
哈蜜瓜既淡黃,藍莓既藍,酸奶既白,
擺埋一齊絕對係"IGable"呀!

📌白桃烏龍 - $26
👉淡淡既茶香配搭白桃既清甜味,
底下仲有d水晶珠做襯托,係夏天高溫燒滾了我一切
既時侯,整返杯飲下真係在所難免啦!
整體埋單都係$80內,平靚正!有機會一定會再返黎!
2019-06-25
10 分鐘 (堂食)
$40 (其他)
  • 白桃烏龍
  • 森系酸奶凍
  • 盆栽酸奶
2019-06-25 25 瀏覽
在油麻地新開的酸奶店 店主說是模仿大陸的酸奶 很用心製作 值得一試!店內有坐位可以坐的 🥰yogurt 同各種茶款式好多 ☺️ 有fry yogurt 似抄雪糕!清香烏龍 $28 烏龍茶好清 飲起來好解渴!因為吃太飽的關係 只想點清清的茶 這個很岩我啊☺️☺️☺️ 一大杯 喝不完 😋果味酸奶 $26 這個很特別!有很多味可以選 我要了藍莓 ~用真藍莓打成的酸奶好正!甜甜酸酸的 有點像益力多 又不會過甜 ~即叫即整 好新鮮!🥰和大陸會吃到的酸奶好似!

清香烏龍 $28

果味酸奶 $26
2019-06-24 40 瀏覽
今日出咗去尖沙咀睇戲,之後同朋友落廟街食飯,食完飯周圍行吓,俾我哋見到有間食酸奶。之前喺大陸成日食到,但香港就不算大行其道而且價錢又唔貴,咁我哋一行三人就入去試吓啦我地點左兩杯酸奶$25 其實感覺上,就好似平時出去買乳酪一樣味道但係佢比起平時食到嘅味道冇咁甜,同埋用新鮮的果肉而我當中最鍾意就係水蜜桃味,好香好甜,同酸奶真係好夾而我就點左炒酸奶塊 $30食落好似乳酪雪糕嘅感覺,但形狀就好似餅乾咁,再配上朱古力餅乾碎、士多啤梨及紅色火龍果。個視覺效果超級靚而且食落去酸酸甜甜咁樣好開胃。呢間甜品店同平時食到嘅感覺好唔一樣,畢竟小店唔容易經營,下次再經過都會再幫襯

之前喺大陸成日食到,但香港就不算大行其道
而且價錢又唔貴,咁我哋一行三人就入去試吓啦

我地點左兩杯酸奶$25
其實感覺上,就好似平時出去買乳酪一樣味道
但係佢比起平時食到嘅味道冇咁甜,同埋用新鮮的果肉
而我當中最鍾意就係水蜜桃味,好香好甜,同酸奶真係好夾

而我就點左炒酸奶塊 $30
而且食落去酸酸甜甜咁樣好開胃。

2019-06-24 104 瀏覽
回舊公司探同事, 路過上海街發現這家主打酸奶的Miss Milk, 好奇之下決定一試!上網查了查, 原來美思蜜可酸奶在大陸非常有名, 分店多多終於擴展到香港啦~大熱天時遇上冷氣開放的Miss Milk等同遇上綠洲, 有甚麼比在大冷氣下吃冰凍酸奶來得消暑呢? 酸奶系列有飲品、沙冰、甜品等, 也有奶茶、奶蓋茶等, 選擇不少喔!森系酸奶凍 酸奶凍較稠身, 甜度低之餘也不會太酸, 配水果一起吃特別清甜, 健康清爽還很飽肚, 夏天太熱沒有食慾時吃最好!炒酸奶塊夾雜著鮮果, 層層堆疊再灑上Oreo碎, 賣相漂亮口感也豐富。 酸奶炒成硬塊冰冰甜甜也不易溶化, 炎炎夏日邊逛街邊吃最消暑。草莓酸奶奶昔奶香味濃郁, 口感細滑柔順, 加入鮮果比一般奶昔更天然健康。本來還想吃蔓越莓乳酪球的, 可惜缺貨, 下次一定再來試試!
回舊公司探同事,
路過上海街發現這家主打酸奶的Miss Milk,
好奇之下決定一試!
上網查了查,
原來美思蜜可酸奶在大陸非常有名,
分店多多終於擴展到香港啦~
大熱天時遇上冷氣開放的Miss Milk等同遇上綠洲,
有甚麼比在大冷氣下吃冰凍酸奶來得消暑呢?
酸奶系列有飲品、沙冰、甜品等,
也有奶茶、奶蓋茶等,
選擇不少喔!
酸奶凍較稠身,
甜度低之餘也不會太酸,
配水果一起吃特別清甜,
健康清爽還很飽肚,
夏天太熱沒有食慾時吃最好!
炒酸奶塊夾雜著鮮果,
層層堆疊再灑上Oreo碎,
賣相漂亮口感也豐富。
酸奶炒成硬塊冰冰甜甜也不易溶化,
炎炎夏日邊逛街邊吃最消暑。
草莓酸奶奶昔奶香味濃郁,
口感細滑柔順,
加入鮮果比一般奶昔更天然健康。

本來還想吃蔓越莓乳酪球的,
可惜缺貨,
下次一定再來試試!
2019-06-20
5 分鐘 (堂食)
  • 森系酸奶凍
  • 炒酸奶塊
  • 草莓酸奶奶昔
我本身鍾意食Yogurt, 尤其依加天氣炎熱, 就更加想食凍嘢, Yogurt我覺得較為健康, 早前去了位於上海街美思蜜可酸奶Miss Milk嘆番杯凍嘢降隆温.我點了森系酸奶凍和炒酸奶塊.店員先奉上森系酸奶凍.炒酸奶塊製作需時, 我就食住等.森系酸奶凍賣相相當吸收, 色彩繽紛. 奶凍面有四款水果, 分別係紅白火龍果, 蜜瓜和士多啤製.每款水果也夠甜, 我特別鍾意食火龍果.這幾款水果同酸奶凍好夾. 酸奶凍夠滑身, 好味道.炒酸奶塊. 我自己從未試過, 所以就點來試下. 這是一塊塊, 質感和奶凍完全不同.這個奶味夠濃, 而且更冰凍, 食完真係透心涼. 兩款酸奶的甜度唔會太甜.鍾意食Yogurt的朋友要來一試,健康又好味.

我點了森系酸奶凍和炒酸奶塊.

店員先奉上森系酸奶凍.

炒酸奶塊製作需時, 我就食住等.

森系酸奶凍賣相相當吸收, 色彩繽紛.

森系酸奶凍

奶凍面有四款水果, 分別係紅白火龍果, 蜜瓜和士多啤製.

每款水果也夠甜, 我特別鍾意食火龍果.

這幾款水果同酸奶凍好夾.

酸奶凍夠滑身, 好味道.

炒酸奶塊.

炒酸奶塊

我自己從未試過, 所以就點來試下.

這是一塊塊, 質感和奶凍完全不同.

這個奶味夠濃, 而且更冰凍, 食完真係透心涼.

兩款酸奶的甜度唔會太甜.

鍾意食Yogurt的朋友要來一試,健康又好味.
下午茶
炒酸奶塊
2019-06-22 71 瀏覽
呢幾日真係好熱,行行下街我覺得自己就嚟溶咁制🤢呢個時候就梗係要食返啲冰涼嘅嘢降溫啦!見到呢間食酸奶嘅專門店好似幾得意咁就決定入去試吓👀用酸奶製成嘅產品都幾多,除咗飲品之外,仲有奶凍,奶昔,仲有炒雪糕添本身價錢已經唔算貴,如果有埋優惠嘅話就更加平🤩森系酸奶凍嘅賣相已經好吸引我🤤用咗好多時令嘅生果,全部都好甜多汁,而且仲好新鮮!奶凍質地唔似得平時布甸咁咁挺身,係半固半液體嘅狀態。酸奶有佢自己嘅天然微酸味,冇加額外嘅糖,感覺健康,所以再配上水果嘅甜,完全唔會覺得冇味👍🏻草莓酸奶奶昔嘅味道好似士多啤梨奶,啱哂小朋友口味,而且入口順滑!最推介就係呢個炒酸奶塊🥰平時炒雪糕就食得多,呢個酸奶塊就更加方便易食。配搭埋Oreo碎同水果,口感味道都好豐富。而且份量仲好多添,值得一試🥰
本身價錢已經唔算貴,如果有埋優惠嘅話就更加平🤩
而且份量仲好多添,值得一試🥰
2019-06-21 68 瀏覽
朋友知我中意飲酸奶,所以呢日佢專登帶我黎呢間專食酸奶既甜品店唔係朋友帶路,都唔知香港依家有得食酸奶既甜品(岩晒我呢個酸奶控)不過呢度唔係喺大街,係轉左入去横街個邊,真係唔小心就會miss左都唔知架!!!呢度四處都有可愛既牛牛擺設,仲有一邊有花花牆可以用黎打下卡添呢度有唔同既酸奶配搭,既有酸奶杯,又有酸奶奶凍,仲有酸奶飲品同炒酸奶添呀咁多選擇之下,我既選擇困難症又開始出現啦……好彩我地有幾個人,咁就可以一人叫一款黎share(如果唔係既話,我一定會諗好耐都做唔到決定)首先黎既係“森系酸奶凍”HKd$35係經典酸奶酪上面加上不同既新鮮水果粒,濃杰香滑既酸奶結合超甜既果粒一齊食,既健康又滋味我地亦點左另一招牌:“super酸奶杯”HKd$35同樣都係以新鮮既果粒配以酸奶,但呢個係用左手搖酸奶酪既酸奶,酸度會比前者較高,而甜度會相對減低當中亦多左啲穀麥麥片喺中間,多左一重麥香之餘,口感同飽足感都相對增強之後係我最期待既“炒酸奶塊”HKd$30因為店主話呢個係佢地既皇牌,十個食完十個讚,而且我係第一次見到香港有炒酸奶食炒酸奶塊既味道好濃郁,食落去既感覺就好似食梗雪糕咁,仲要加埋oreo碎同甜甜
朋友知我中意飲酸奶,所以呢日佢專登帶我黎呢間專食酸奶既甜品

首先黎既係“森系酸奶凍”HKd$35

我地亦點左另一招牌:“super酸奶杯”HKd$35

之後係我最期待既“炒酸奶塊”HKd$30

炒酸奶塊既味道好濃郁,食落去既感覺就好似食梗雪糕咁,仲要加埋oreo碎同甜甜既火龍味粒,呢個配搭真係無得輸!!!

最後我地返回基本步,要左杯“酸奶紫米露”HKd$28,呢杯既酸奶係帶有沙冰之感,甜度較低,再混合店家每日新鮮即製既軟糯紫米,既能消暑又可解渴,飲完仲會有飽足感添

酸奶既配搭看似簡單,但同店主傾談之間先發現當中既工序實屬不少,能夠嚐到店家既用心之餘,亦想為小店給予支持同鼓勵,畢竟你我都知道在芸芸的大型連鎖店既香港,良心用心的小店實在不易堅持呀
下午茶