雞一般都是隨機分配,無論雞脾雞胸同樣都是嫩口爽滑雞,很好配飯。黃油飯每次都是香噴噴熱辣辣,如果雞沒有派中口心意的,齋食黃油飯都夠滿足。調味有黃薑、甜蠔油、甜酸醬,三種調味同樣惹味!怕黃油飯未合心水,用調味加落油飯一樣可以食曬一碗飯!宜家涷冰冰一想食價錢相宜的海南雞飯,一般我都自動自覺行去美心MX。唯一的缺點是雞有時放太耐,會結了一層啫哩狀,如果想食熱雞,我就用例湯或大滾水過一過,既熱食又保持雞的原味。
調味有黃薑、甜蠔油、甜酸醬,三種調味同樣惹味!
怕黃油飯未合心水,用調味加落油飯一樣可以食曬一碗飯!

2021-09-10
5 分鐘 (堂食)
2021-08-03 177 瀏覽
今朝返工去左美心嘆個早餐,無稔過今時今日仲可以食到二十幾蚊嘅早餐,佢地呢個超值餐先$24,有煎蛋sunny side up,蛋香幾濃;半塊多士,加多個大大碗火腿通,份量中,火腿切,不過湯就濃左D,但整體非常超值

2021-06-01 165 瀏覽
【# 粽‧是美味分享】.下個月就係端午節啦,梗係要食番隻粽應一應節先得~.買左幾款粽番屋企試下~分別係美心新出嘅2款穀物豆沙粽,分別係陳皮黑杞子黑糯米豆沙粽同十穀燕麥豆沙粽,兩款都用料十足,陳皮黑杞子黑糯米豆沙粽配以5種黑色嘅食材,而十穀燕麥豆沙粽更用咗10種榖物製成,感覺健康,口感豐富有層次,佢地仲有原粒瑤柱裹蒸粽,買定送俾家中長輩一樣咁大方得體架 ~.依家喺美心西餅、MX或者中菜分店已經有得買啦! 趁特價買定番去同屋企人慢慢嘆先~ .美心食品 Maxim’s Products
【# 粽‧是美味分享】
下個月就係端午節啦,梗係要食番隻粽應一應節先得~

買左幾款粽番屋企試下~

分別係美心新出嘅2款穀物豆沙粽,
分別係陳皮黑杞子黑糯米豆沙粽同十穀燕麥豆沙粽,
兩款都用料十足,陳皮黑杞子黑糯米豆沙粽配以5種黑色嘅食材,

依家喺美心西餅、MX或者中菜分店已經有得買啦!
趁特價買定番去同屋企人慢慢嘆先~
美心食品 Maxim’s Products
2021-05-26
外賣自取
早餐
2012-09-23 323 瀏覽
要星期六在新港城食lunch真的很鞎難,到到都要等位,真係好不容易先搵到個位。美心 一向對佢o既燒味比較有信心,所以叫了一客叉鴨米加龍鳳檸樂。叉燒斬得大大件,夠軟林,而燒鴨就頗為咸了少許,燒味與米粉分開上,免得燒味浸在湯中。龍鳳檸樂是我比較喜歡的飲品,喜歡帶咸味的咸檸檬,加上檸檬與可樂,不錯,唯一敗筆係杯飲品實在太少,半杯冰,加上咸檸檬及檸檬,還有幾多可樂可言?仲要係加多8元,係有點搵笨之嫌!
2012-09-22
$39.5
2011-06-25 149 瀏覽
今日係馬鞍山搵食,間間都爆晒人,唉,唯有食返自己最唔想食既連鎖快餐店啦,咁多間入面,我覺得最好既都係呢間,就同行親友一齊入去開頭見都無位既,不過咁岩遇到老師=]咁就有位啦!!唔該晒佢呀。咁我今次都係無影相既,因為本來無諗過上黎打,但諗諗下,呢間都係我至愛,都係打下讚下先。我叫左個焗豬扒飯啦,份量岩岩好,蕃茄味好夠,同飯加埋間直係開胃之寶不過飯就有少少焗過頭,搞到有少少硬不過我絕對滿意呢類型餐廳既水準啦。豬扒都幾軟身,又不過份軟,不過份硬,岩岩好。味道正常。總括而言,都幾好食啦。咁多間入面,份量,味道加埋,連鎖快餐店中,都係呢間最好!
今日係馬鞍山搵食,間間都爆晒人,唉,

唯有食返自己最唔想食既連鎖快餐店啦,

咁多間入面,我覺得最好既都係呢間,

就同行親友一齊入去

開頭見都無位既,

不過咁岩遇到老師=]

咁就有位啦!!唔該晒佢呀。

咁我今次都係無影相既,因為本來無諗過上黎打,

但諗諗下,呢間都係我至愛,都係打下讚下先。

我叫左個焗豬扒飯啦,

份量岩岩好,蕃茄味好夠,

同飯加埋間直係開胃之寶

不過飯就有少少焗過頭,搞到有少少硬

不過我絕對滿意呢類型餐廳既水準啦。

豬扒都幾軟身,又不過份軟,不過份硬,岩岩好。

味道正常。

總括而言,都幾好食啦。

咁多間入面,份量,味道加埋,

連鎖快餐店中,都係呢間最好!
2011-06-25
2011-03-12 86 瀏覽
下午茶一個豬扒飽 一份薯條 豬扒飽係整定大量用紙包住微波翻叮 見到個樣已經無胃口 塊包已經俾倒汗水搞到軟哂..入面塊豬扒薄之餘無味.薯條又係軟的 m記即使定價過份 at least 有質素 係即叫即整囉
2011-03-12
2 分鐘 (堂食)
  • None
1K
2010-09-25 49 瀏覽
昨浦得太夜, 起來已是兩點半!7點食晚飯, 不想食太飽, 但全個商場都要等位, 唯有叫個快餐算喇.唔想食炸野熱狗.... 咦, 就叫個碗仔翅喇, 都好耐冇食過.好多人, 自己一個又冇人搵定位... 好采都搭倒枱....碗仔翅都不少雞絲, 味道又真係好似樣, 但竟冇紅醋, 希望可以改善喇燒賣係90%粉, 冇魚味....好采杯可樂都唔細杯...
昨浦得太夜, 起來已是兩點半!

好多人, 自己一個又冇人搵定位... 好采都搭倒枱....

燒賣係90%粉, 冇魚味....
好采杯可樂都唔細杯...
5 分鐘 (堂食)
今日我們特地來美心快餐食tea,其實係因為想試下新出的珍珠奶茶!我們order 了兩個tea set,分別是: Tea Set 便當 ($19) 配珍珠奶茶另加 ($7.5)便當賣相吸引,食物包括炒鳥東、薯仔沙拉、紅豆糕、西多士及蒸燒賣。以上每項食品都做得好味! 特別一讚個紅豆糕,內有粒粒紅豆,真材實料,味道適中,唔會太甜,好味! 至於珍珠奶茶,我選了配咖啡爆珠的一款。平時常常飲珍珠奶茶,但爆珠包裹住濃濃的咖啡還是第一次試! 感覺幾特別! 奶茶味香濃,沒有放冰塊,慢慢飲也不會變淡! 另外,餐廳用了一個好精緻的膠杯,可愛的賣相令飲品加分! 雞翼配碗仔翅 ($23)呢一個 tea set 份量略小了些,碗仔翅 好細碗。不過味道倒是不錯的。合理的價錢配水準不錯的食物,下次都會再來!

我們order 了兩個tea set,分別是:

雞翼配碗仔翅 ($23)

合理的價錢配水準不錯的食物,下次都會再來!
味道不錯但份量少。
豐富的下午茶便當!
感覺新鮮的咖啡爆珠奶茶!
2010-07-25
10 分鐘 (堂食)
豐富的下午茶便當!
感覺新鮮的咖啡爆珠奶茶!
  • 珍珠奶茶
2010-05-22 37 瀏覽
薯條麻麻地,炸得唔香~熱狗好食,雖然係普通腸仔,但係整得好好食雞翼:我無食到,但聽人講香芧味好濃焗薯:好食得難以致信~ 焗薯配上茄汁同香腸片,正~烏冬:淡,不過唔錯~沙律:唔錯,最鍾意就係加咗薯仔,正~紅豆糕:正,加咗椰汁,所以有濃濃嘅椰汁味,好好食

薯條麻麻地,炸得唔香~

熱狗好食,雖然係普通腸仔,但係整得好好食

雞翼:我無食到,但聽人講香芧味好濃

焗薯:好食得難以致信~
焗薯配上茄汁同香腸片,正~

烏冬:淡,不過唔錯~

沙律:唔錯,最鍾意就係加咗薯仔,正~

紅豆糕:正,加咗椰汁,所以有濃濃嘅椰汁味,好好食

薯條 + 熱狗
沙律
紅豆糕
1K
2010-04-12 27 瀏覽
愛咖哩的我, 竟然仲未食過美心咖哩, 今日終有機會了!可揀咖哩豬扒或牛腩;最後揀左豬扒.都要等3,4分鐘,原來都係既整的.有兩大片豬扒; o岩o岩炸起的.d 咖哩汁係好少辣; 唔甜; 又唔重椰味. 即又唔太印度, 日本, 馬拉....係港式~其實幾水! 咖哩汁如濃d就好了.送飯都ok 既, 但冇果種刺激的感覺.好采豬肉都仲幾多肉汁, 又夠大塊.ok 啦.
愛咖哩的我, 竟然仲未食過美心咖哩, 今日終有機會了!
可揀咖哩豬扒或牛腩;
最後揀左豬扒.
都要等3,4分鐘,原來都係既整的.

有兩大片豬扒; o岩o岩炸起的.
d 咖哩汁係好少辣; 唔甜; 又唔重椰味.
即又唔太印度, 日本, 馬拉....
係港式~

其實幾水! 咖哩汁如濃d就好了.
送飯都ok 既, 但冇果種刺激的感覺.

好采豬肉都仲幾多肉汁, 又夠大塊.
ok 啦.
咖哩汁如濃d就好了.
2010-02-19 179 瀏覽
基本上都係上個月既食評,不過無時間打。美心都算幾多下午茶既款式,呢次就試下個炸籃。都幾多野食,有炸雞、薯條、粟米等等。炸籃都算幾多野食,薯條就唔係太脆不過就好有薯味。而炸雞既醃味就唔錯,不過就鹹左小小。香腸就無乜特別。而個粟米就唔差既,幾好味。整體上,個炸籃都唔錯既。紅豆冰都算幾好飲,紅豆好淋好軟身,唔錯啦。有下次既,因為美心既下午茶變化算幾多,吸引我去食既。
試下個炸籃。都幾多野食,有炸雞、薯條、粟米等等。

炸籃
個炸籃都唔錯既。
紅豆冰
都算幾好飲,紅豆好淋好軟身,唔錯啦。

有下次既,因為美心既下午茶變化算幾多,吸引我去食既。
下午茶炸籃
2010-01-26
下午茶炸籃
2009-11-30 16 瀏覽
兩款都食過但可能我唔"好" 朱古力 !所以我鍾意天使多 D既然 美心係有能力做到 咁軟既 CAKE ?點解一定要逼客人去 $148 黎買呢個完全冇料既 CAKE ?而不做到每款生日蛋糕都要呢重效果 ??而且想買一個天使蛋糕真係好難, 我行了三轉先買到 !!!註: 或用 3張餅卡先換到
兩款都食過
但可能我唔"好" 朱古力 !

所以我鍾意天使多 D
既然 美心係有能力做到 咁軟既 CAKE ?
而不做到每款生日蛋糕都要呢重效果 ??

而且想買一個天使蛋糕真係好難, 我行了三轉先買到 !!!

註: 或用 3張餅卡先換到
天使
2009-10-31
天使
2009-11-08 25 瀏覽
其實下午茶便當都出左好耐,只有過有時會轉下裡面食物。呢日我入左黎呢度食下午茶,二話不說都係食呢個便當。始終裡面好多野食。下午茶便當有好多野食,有沙律、吉列豬柳、雞翼、薯條、西多士同椰汁糕。個沙律就無乜特別,似係罐頭既貨色。而吉列豬柳就唔錯既,好好味。而雞翼就係好普通既炸香茅雞翼,幾好食既。而薯條就係我最鍾意既扭紋薯條,不過份量太小啦。而西多士佔既位好似係最多,西多士既花生醬剛剛好,唔會太多或太小。而柳汁糕都係無乜特別既。紅豆冰紅豆好淋,杯豆冰既奶水又唔算太重。呢個餐算幾抵食,唔算太貴又多野食。

下午茶便當
有好多野食,有沙律、吉列豬柳、雞翼、薯條、西多
士同椰汁糕。
個沙律就無乜特別,似係罐頭既貨色。而吉列豬柳就唔
特別既。

紅豆冰
紅豆好淋,杯豆冰既奶水又唔算太重。

呢個餐算幾抵食,唔算太貴又多野食。
2009-11-04
2009-06-23 18 瀏覽
去埋美心,三大快餐既西多都食過啦。而呢日行過呢頭,就呢度食個西多先返出去。而呢度既下午茶都算多人,但都唔會等好耐。西多都算叫即黎即炸,所以好新鮮。而個西多都搽左幾多花生醬,我覺得無花生醬無咁好。加埋會更加香同好食既。而且呢個西多既份量都幾大,食完都有飽。雪糕紅豆冰雪糕係椰子雪糕,加埋椰漿。當然無我好耐之前咁難飲,最小呢度加左水整淡小小,唔係就好甜啦。呢度都算唔錯既,食物質素唔錯。不過我都係覺得大記既西多好食,我都唔知點解。
去埋美心,三大快餐既西多都食過啦。而呢日行過呢頭,就呢度
食個西多先返出去。而呢度既下午茶都算多人,但都唔會等好耐。

西多
都算叫即黎即炸,所以好新鮮。而個西多都搽左幾多花生醬,我
都幾大,食完都有飽。
雪糕紅豆冰
雪糕係椰子雪糕,加埋椰漿。當然無我好耐之前咁難飲,
最小呢度加左水整淡小小,唔係就好甜啦。

,我都唔知點解。
2009-06-17
2008-12-01 17 瀏覽
M & I arrived at ma on shan around 7-ish Trying to go into a chinese restaurant but it's a long line, as we are too hungry, we go for Maxim. Eel & seafood rock n lo* I saw M having a few prawns with eels, the portion is smaller than i think... Beef rock n loThe beef is seasoned, a bit saltyThe set comes with: onion, leek, kim chi, soya sauce.They says to put in the beef or whatever your "meat" or "seafood" is first, then add in all the veggie before soya sauce. Stir until you want to eat It is

Eel & seafood rock n lo

Beef rock n lo

It is better taste than i expected, however the portion is small. They give you 1 bowl of rice, but most rice will stick to the rock thus, maybe next time we need to order an extra bowl of rice.