2018-08-12 757 瀏覽
今晚叫了個白汁朱扒十中湯, 取了才發现是菜乾湯,菜乾渣佔了ㄧ半体積. 全無肉,極難飲, 進了数口顶唔顺放棄,最惨係食完飯見到个个D湯唔係菜乾,係请保谅,冇乜渣。走去問收银话啱啱轉左, 咁我知我碗汤係湯渣尼!冇下次!
2017-11-13 733 瀏覽
咖哩汁明顯見到是咖哩醬溝辣油,很噁心,未見過甘差既!味道方面亦不討好,咖喱鹹得來有微辣,但不帶咖哩香!夠飽肚,但不要期望好吃,價錢不是特別便宜吧!粉嶺火車站一帶的都是集團公司,根本沒什麼好選擇(心酸)
咖哩汁明顯見到是咖哩醬溝辣油,很噁心,未見過甘差既!
粉嶺火車站一帶的都是集團公司,根本沒什麼好選擇(心酸)
咖哩雞飯
外賣自取
2017-05-18 741 瀏覽
一早返工去買早餐,呢間火車站快餐店裝修完,店面唔大,黃黑色裝修形格,門口係收銀處!餐牌選擇都幾多!中西都有!落單八達通比錢方便!攞飛等叫號碼!店員極快手出菜,所以人客多都無谷龍!有自助調味料櫃同攞水位!外賣包得企理,行去公司打開,食物賣相唔錯!E3($30)西式早餐雞扒烚蛋,配厚麥包,雞扒走汁,雞扒煎得金黃色,我撕走塊皮,雞肉無汁都夠味,肉唔嚡,幾好!烚蛋完整,蛋白飽滿彈牙!厚多士仲微脆,有麵包香!唔搽牛油都好味熱檸茶:夠熱,茶味濃!唔落糖飲到!店員爽手!由落單到攞走10分鐘唔使!好味又健康嘅快餐
餐牌選擇都幾多!中西都有!

熱檸茶:夠熱,茶味濃!唔落糖飲到!
店員爽手!由落單到攞走10分鐘唔使!
好味又健康嘅快餐
2017-05-18
$30 (早餐)
2016-11-08 499 瀏覽
工作到晚上9點,已感到餓壞的感覺。便到快餐店叫了芝士肉醬意粉。他們服務態度是客人先找地方坐下,等待員工將食物送到客人枱上。但看到我晚餐後,有點驚訝!那麼少?想不到!由第一口送到咀裡到最後,只有10次機會(可能足夠讓小朋友吃),而且進食其間枱面附近还在清潔中,一陣陣的漂白水味,救命呀!食完便立即走,衛生真的差味道:意粉少肉醬汁多,意粉是爽口不彈牙,肉醬裡有香腸4∼5片,少少少許新鮮蔬菜,肉醬汁味濃,吃不出其他材料味道,芝士感覺是將半塊放在肉醬上,用熱力溶化味道像<卡夫芝士>肉醬無肉味失敗,意粉少不彈牙失敗,材料少醬汁多失敗中的失敗+失望這裡只有服務態度可以其他,不值得一提
。但看到我晚餐後,有點驚訝!

味道:

這裡只有服務態度可以其他,不值得一提
芝士肉醬意粉
2016-08-26
2016-06-24 585 瀏覽
兔小妹原本打算係車站附近既美心快食個早餐,再出發趕去參加親戚婚禮。可惜去到餐廳,早餐已經賣晒,午餐啱啱掛牌,見到有個叫 “大廚小菜" 套餐,兩餸一飯,仲包野飲,就點左個 “杞子雲耳浸娃娃菜" 搭 “涼瓜炒牛肉" 配熱檸茶 ($36)。 等左一陣,好快就有飯食。飯餐既賣相不太討好,而且份量偏少。個“杞子雲耳浸娃娃菜" D雲耳得果3小塊,而 “涼瓜炒牛肉" 又似乎汁多過餸。試下味道先,娃娃菜雖然清淡,但食落都算幾甜; 至於 “涼瓜炒牛肉" 中既涼瓜就切得太薄,出晒水之餘,又冇左涼瓜應有既甘苦味,幸好牛肉炒得唔錯,都幾嫩幾淋。 不過今時今日能夠三十幾蚊食個晏仔,冇得要求咁多嫁啦~
“大廚小菜'' 套餐
杞子雲耳浸娃娃菜
涼瓜炒牛肉
 不過今時今日能夠三十幾蚊食個晏仔,冇得要求咁多嫁啦~
2016-06-17
5 分鐘 (堂食)
2016-04-27 257 瀏覽
我都明白,一啲連鎖食品店通常都要控制成本嘅。但係真係好行貨囉,好似我今次叫嘅咖喱飯係$43 ,係包嘢飲。但係佢個咖喱一睇就知道唔夠入味, 薯仔係用水煮完再擺落咖喱,雞翼都係,所以係無味道嘅。今餐最好已經係lemon tea,雖然都係麻麻。又唔係平,總之食茶記好過。

今餐最好已經係lemon tea,雖然都係麻麻。

又唔係平,總之食茶記好過。
2015-12-30 362 瀏覽
很久沒有在家的附近,光顧連鎖快餐店的早餐了,也許對街坊店有感情,就算食物偶爾出差錯,大家都會多一分體諒。如果不是等朋友,亦不會選了一份質素平平的早餐。火腿通粉只是一小碗,吃完口很乾,份量相信在下的細囝都未夠飽。炒蛋份量縮至得啖笑。兩吋乘兩吋面積,一叉即起,始終香港人吃慣了香腸,就算有報告對身體有損,但大家都照食可也。熱檸檬茶不過不失,其實大家都知道,將貨就價的道理,自然對食物質素降低要求。
如果不是等朋友,亦不會選了一份質素平平的早餐。
2013-09-16 104 瀏覽
由於經常要趕返工,總要發掘些夠快的食肆,而位於火車站的美心可說是其中一間。兩小菜飯是時菜炒肉片及咕嚕魚塊,再加一碗雪耳湯及飯,都不過$40,雖然水準一般,但有時亦不能強求那麼多。時菜是用上椰菜,肉片開始變硬,如嚼雞肋;咕嚕魚塊亦好不了多少,脆漿太厚,似吃麵粉多過魚肉,如果不是趕時間,跟本不會來。
2013-05-12 55 瀏覽
因為美心出了打冷的套餐。而我們很久也沒有吃過打冷了,所以,便去試下。我叫了一個滷水鵝片套餐,媽媽則叫了一個什麼墨魚套餐!但:好難吃。個滷水鵝是好多骨,好多肥膏,根本得好少肉,根本就不是什麼鵝片來的!幫相以似一堆牛骨!而媽媽那個什麼墨魚片也很難吃,不知吃些什麼!好乾!只有個胡椒湯好好飲!因為辣辣的好好味!
我叫了一個滷水鵝片套餐,媽媽則叫了一個什麼墨魚套餐!
但:
只有個胡椒湯好好飲!因為辣辣的好好味!
2013-05-05
2011-10-30 55 瀏覽
那天和媽媽去完看中醫後,覺得肚餓,於是便來這兒醫醫肚,想起上次係上水鐵路站那間美心叫了一個豉油雞脾套餐,覺得十分好吃,於是決定來這兒試下。一試之下,發覺好鹹-那些汁及雞脾好鹹!瀨粉裡的湯亦十分之鹹!而且瀨粉裡是沒有蔥花的!服務亦麻麻,雖然收銀員好好,但入面的廚師的態度就過份,叫他加少少許蔥花,他竟大聲說:「呢度沒有蔥花!」好惡劣!但係上水的那間分店是有給蔥花的!(沒有蔥花都算,使唔使咁惡)
而且瀨粉裡是沒有蔥花的!

差!好鹹的油雞
2011-10-28 54 瀏覽
一直心思思想試下唔同快餐店推出嘅特色火煱, 今次终於有機會黎美心試下個一心火煱喇同N先生揀左個南瓜蓉北海道牛乳湯底配美國穀飼牛&清酒醉雞嘅一心火煱, 包一大杯蔬菜&烏冬另外加左$10叫左2杯咸檸七, 盛惠$65, 為起都只係$32.5一位, 認真抵食雖然賣相無廣告咁吸引, 但質素算唔錯, 有好多新鮮蔬菜, 啱哂keep緊fit又想過下打邊爐癮嘅我南瓜蓉北海道牛乳湯底也不錯, 味道適中不太咸, 但係就唔係好試到北海道牛乳嘅味至於肉類方面質素有待改善, 醉雞略嫌粗嚡又無乜酒香味, 豚肉就好碎濕濕, 放落個鍋度好易失蹤醬料方面最欣賞個芝麻芥末醬, 用黎點菜又得, 肉又得, 百搭又惹味, 令成個火煱錦上添花服務方面由於當時放緊飯, 眼見得一個姐姐通場走, 隱約聽到姐姐話最忙係尼個時段不過姐姐嘅服務態度真係抵讚, 雖然忙到甩轆, 但佢仍然快手快腳盡量回應客人嘅要求, 絕不馬虎

南瓜蓉北海道牛乳湯底一心火煱

2011-10-21
$32.5 (晚餐)
南瓜蓉北海道牛乳湯底一心火煱
2009-10-26 35 瀏覽
近年美心已經進佔大部份東鐡沿線,而且生意真係唔錯.中午放工時,午餐時段已過,見住條人龍,坐位又窄,都唔想同人逼,一於買外賣仲好.近日特價做十三蚊一碗瀨粉,今日就要了叉燒紅腸瀨粉 : 可能特價關係,份量少得可憐,食兩碗都無問題,叉燒今次廚師選了比例結實的一段, 紅腸跟叉燒是一早切好,待瀨粉淥好之後,再將配料蓋在瀨之上,再淋點湯便可以上檯,瀨粉其實唔錯,算幾滑溜,叉燒可以話係同類形快餐店中較有水準,叉燒如果多點肥豬肉我諗會好味好多.十三蚊唔包野飲,不過不失吧!
近年美心已經進佔大部份東鐡沿線,而且生意真係唔錯.

近日特價做十三蚊一碗瀨粉,今日就要了

十三蚊唔包野飲,不過不失吧!
2009-10-25
2009-05-09 89 瀏覽
除了在公司的飯堂外,也很久沒有來過其他的快餐店吃東西了,因為平日已經吃快餐吃得太多了,今天在大家一起去掃墓的一個早上,和爸媽一起,見到了粉嶺還是時間尚早,一於快快手先吃個早餐。隨便的在火車站找到了美心快餐,自它轉了形象後,也沒有來過,以鮮明的紅色做主色,企業形象鮮明,加上一幅二幅阿蘇的廣告板,真的是下足本在宣傳上,所以我們吃的不是食物,是宣傳、品牌及地租,食物的比重可能是少得可憐。也無他的,吃個快快的早餐,也是例牌的什麼也有得選,粥粉麵、腸仔火腿雞蛋,以至點心也是應有盡有,也簡簡單單的來兩份又中又西的早餐,其實應該是港式才對,有粉麵,又有火腿雞蛋多士。先說火腿、雞蛋及多士,火腿普通,沒有異常的狀況,雞蛋不知為何完全沒有蛋香,蛋白質感較平時吃的實,奇怪,而多士比平常茶記的厚,咬起來也鬆化,塗上牛油很好吃,但可以熱一點會更好。粉麵分別點了雪菜肉絲米及豬扒米,大家一起分吃,雪菜是預期中的不香,但也不是很差的,米粉軟軟的,絕對不會難吃,但想吃爽口的,就是沒有可能的了,但最可怕的是那鹽水湯底,真的是超鹹,而豬扒米,唯一的分別是那塊豬扒,肉香是沒有可能吃得出的了,但吃下也不太嚡口,而且又不是很化學

粉麵分別點了雪菜肉絲米及豬扒米,大家一起分吃,雪菜是預期中的不香,但也不是很差的,米粉軟軟的,絕對不會難吃,但想吃爽口的,就是沒有可能的了,但最可怕的是那鹽水湯底,真的是超鹹,而豬扒米,唯一的分別是那塊豬扒,肉香是沒有可能吃得出的了,但吃下也不太嚡口,而且又不是很化學的,已經是很不錯的了。

飲品點了熱咖啡及龍鳳檸樂,平時愛喝咖啡的我今天加了六塊錢,去喝這杯賣哂廣告的檸樂,又見平時同事門喝得那麼高興,今天終於第一次試。先試了一口咖啡,也是例牌港式咖啡的味道,咖啡香也是有的,但也同時帶點酸及苦,但下得奶夠多,平衡了,這就是港式;而龍鳳檸樂其實也不難好喝,只是飲了多年的檸樂來一點變奏罷了,鹹檸的味道特別,但個人認為鹹檸還是配雪碧或七喜較佳,因為它們的味道沒有可樂那麼的有個性,配上鹹檸更好。

快快吃完,也繼續上路了,不計那大龍鳳的六塊錢,每個餐不用二十元,想怎麼樣。
以鮮明的紅色做主色,企業形象鮮明
湯米的湯底超鹹
大龍鳳
標準港式
2009-05-02
$22.5 (早餐)
以鮮明的紅色做主色,企業形象鮮明
什麼也有得吃
又是阿蘇
茶水間的快速節奏
多士比平常茶記的厚
大龍鳳
  • 龍鳳檸樂
2009-04-08 48 瀏覽
同 honey 到 美心快餐 試新推出的 十足濃湯雞煲翅套餐, 每晚均推出3款小菜及燒味雙拼., 配白飯一碗.是日, 我們 選了 京城煨雞, 因 為 另外 兩款小菜不太合心意, 分別 是 燒味雙拼 (雖然這個會是較有保證的, 但是我們經常食) 或 白玉雜菌藏珍 (好似太素了!). 其實 自選 小菜 應該 比多d 選擇, 雞煲翅 已有 雞 了, 可以 供應 其他 肉類/ 炒菜 呢. 先說 主菜 濃湯雞煲翅, 以 瓦煱盛載, 下面點了 小燭台, 所以 我們 吃時雞濃湯 是暖烘烘,. 雞濃湯 很鮮甜, 都有 一點點油膩. 用來雞湯送飯同吃, 一流! 可以吃到少少翅邊, 以 售價 $50+ 都算足料.自選 小菜京城煨雞 好難食, 煨雞太濃味(只有味精), 沒有雞味,又吾滑, 好差!

美心 十足濃湯雞煲翅套餐
暖烘烘 雞濃湯 很鮮甜, 都有 一點點油膩
暖烘烘 雞濃湯 很鮮甜, 都有 一點點油膩
2008-08-30 52 瀏覽
每樣野都好迷你, 不過就一次過食到幾樣野, 又有燒鴨, 叉燒, 鹵蛋, 菜, 飯, 賴粉而家快餐店都加晒價, 食個普通雙拼飯都要$28, 呢個餐係就係迷你, 但係包埋杯可樂, 都係$26, 如果細食 or 女仔就o岩o岩好夠飽
每樣野都好迷你, 不過就一次過食到幾樣野,
又有燒鴨, 叉燒, 鹵蛋, 菜, 飯, 賴粉
而家快餐店都加晒價, 食個普通雙拼飯都要$28,
呢個餐係就係迷你, 但係包埋杯可樂, 都係$26,