2016-12-09 1142 瀏覽
抵食鐵板@美心MX下午TEA時間~~YEAH~!!!!!!嗯,是咁的...........TEA 是重要的...........是未到放學期間的限定自由活動時間!!!!!去美心吃個TEA做LUNCH是慳家的常識吧!!!!!!!!!!黑椒牛柳 C 炒麵!!!!!!不用30蚊!!!!!!!!!!話說,做女的時候都未見過有咁平的鐵板餐!!!!!!!黑椒醬汁香濃而牛柳 C 亦不少!!!!啖啖都是惹味的黑椒香..........炒麵夠大份而且有足夠凍的奶茶配合下午要打發時間一個鐵板TEA餐簡單又wonderful!!!!!!!!!!!
抵食鐵板@美心MX

下午TEA時間~~YEAH~!!!!!!

嗯,是咁的...........

TEA 是重要的...........

是未到放學期間的限定自由活動時間!!!!!

去美心吃個TEA做LUNCH

是慳家的常識吧!!!!!!!!!!
黑椒牛柳 C 炒麵!!!!!!

不用30蚊!!!!!!!!!!

話說,做女的時候

都未見過有咁平的鐵板餐!!!!!!!

黑椒醬汁香濃

而牛柳 C 亦不少!!!!

啖啖都是惹味的黑椒香
..........

炒麵夠大份

而且有足夠凍的奶茶配合

下午要打發時間

一個鐵板TEA餐

簡單又wonderful!!!!!!!!!!!
2016-12-03
2016-06-19 803 瀏覽
今次介绍就係呢一款美心MX既早餐就係五香肉丁麵餐,個份量非常足夠炒蛋亦都夠滑仲好香,落單D侍應服務太好因為佢地會耐心解釋每一個套餐會有D咩配搭,同埋佢地會幫有需要既人去攞餐俾食客享用
五香肉丁早餐
五香肉丁早餐
2016-06-05 503 瀏覽
響呢頭做完野, 食埋晚飯先返屋企, 一個人隨便入左美心搞掂.要左個义燒油雞飯, 油雞肉質算幾滑, 香而且唔會太肥. 义燒半肥瘦, 食落無渣, 但外表燒得唔夠香, 無咩味.仲配左幾條菜同白飯, 整體份量都足, 夠飽的.另外仲有個中湯, 冬瓜雞腳, 少少油, 但唔會太味精, 清清地都不錯.
仲配左幾條菜同白飯, 整體份量都足, 夠飽的.
2016-06-01 376 瀏覽
口淡淡,去到美心入面,竟然見到個素食,正個飯全部素菜,白汁好香忌廉味,並不是一般生粉開的,配合其他蔬菜,西蘭花、紅蘿蔔、磨菇、椰菜花全部好鮮好香蔬菜味,有白汁撈埋都入味,這個飯清淡而餸份量也算多,抵食
口淡淡,去到美心入面,竟然見到個素食,正
係尖沙嘴做完野已經三點幾...飯都未食,剛巧見到美心快餐店就衝左入去喇,意境係下午茶時間,飯得返燒味...不合胃口,咁就叫左個鐵板豉椒雞球炒麵,再跟紅豆冰食物賣相唔錯窩!果然係鐵板,熱辣辣架!食落呢,麵有點乾身,不油膩,但炒麵當然寧願過乾豆好過太濕,濕的炒麵真係好難食架....雞球肉算滑,味道調得唔太咸,整體個炒麵略嫌豉椒味不足,同埋分量少左d,味道還Ok。紅豆冰好多豆,抵讚!冰唔算多,少有!
意境係下午茶時間,飯得返燒味...不合胃口,
咁就叫左個鐵板豉椒雞球炒麵,再跟紅豆冰
食物賣相唔錯窩!果然係鐵板,熱辣辣架!
紅豆冰好多豆,抵讚!冰唔算多,少有!
2016-03-10 208 瀏覽
今曰晏左食飯,食下午茶當午餐。芝士肉醬熱狗: 熱狗熱辣辣,都幾大隻,大過成隻手掌,麵包十分軟熟。茄汁肉醬滿滿的鋪滿熱狗,味道甜甜地酸酸地,碎肉唔多但醬汁不錯;加埋半溶芝士,十分惹味!熱狗腸大大條,入口的腸衣很脆唔韌,腸仔充滿肉汁,令人回味。芝士肉醬配熱狗這個組合令熱狗無咁單調乏味,雖然十分邪惡但味道討人喜歡。若果加D蕃茄生菜應該會更美味。燒鴨瀨: 燒鴨香而唔羶,有肉味之餘又唔韌,雖然調味方面較淡,肉唔太入味,但肥瘦適中,皮下沒有厚厚的肥膏,仲啖啖肉,算ok;瀨粉湯底清清地,無乜油亦無乜味,瀨粉香滑,唔會碎濕濕,算是不錯!奶茶: 奶茶香滑,但只隱約有茶味,茶味未見特出,欠甘香。簡簡單單一餐醫下肚,算是不錯了。
今曰晏左食飯,食下午茶當午餐。

芝士肉醬熱狗:
芝士肉醬熱狗

燒鴨瀨:
燒鴨瀨

奶茶:
奶茶香滑,但只隱約有茶味,茶味未見特出,欠甘香。

簡簡單單一餐醫下肚,算是不錯了。
2016-03-06
芝士肉醬熱狗
燒鴨瀨
2016-02-26 154 瀏覽
有時為左慳錢,一餐食埋二餐,等特價下午茶餐當lunch 是窮人常識吧~美心既下午茶餐迷你叉燒飯+咖哩魚蛋都只係大約30蚊,係我既首選!!迷你叉燒飯滿滿一碗飯,一點都唔迷你唷~但飯入口比較"鞋",飯味唔香,不過勝左份量多...總算係可以平平地醫飽個肚!!!叉燒每次既水準如一,唔會燒得好燶。叉燒塗上豐富既蜜汁,入口十分惹味!!另外咖哩魚蛋水準亦不太差,咖哩夠香夠辣,入口彈口。
迷你叉燒飯滿滿一碗飯,一點都唔迷你唷~
另外咖哩魚蛋水準亦不太差,咖哩夠香夠辣,入口彈口。
2015-11-12 201 瀏覽
其實對美心唔應該有咩期望,我都明既,話晒呢d大型連鎖餐廳,煮得落肚食得落口就係咁上下。今日晚餐粗粗地食左個雜扒餐,本身想叫西冷扒,但佢又無晒。d扒質素普普通通,勝在夠「淋」,易砌。洋蔥汁亦無乜味,只係有幾條洋蔥係面既汁。腸仔同煙肉就唔好食,腸仔既肉無味,劣質腸,好似食緊舊膠咁,肉實但無味,煙肉就又硬又咸。蘇皮湯就好普通,我寧願佢入面唔好加d咩海鮮料,依家加左又唔好食,又好似食緊膠粒咁,栗米又無汁又唔甜,唯一好既可能就係蘇皮幾脆。雖然係連鎖餐廳姐,但唔該都比d心機做好d啦,我細細個食既美心大家樂呢類連鎖餐廳都無咁差,可能依家遊客多做到點差都唔愁無人食啦,唉。
2015-11-12 243 瀏覽
忙左成日放工已經8點幾喇...係時候又要祭o下個五臟廟call埋女友,近近地就去左屋企附近間美心MX開餐我地中西餐各叫一份由於係連鎖快餐店,所以都係諗住填飽肚,不過無期望反而有驚喜女友揀左個菠蘿咕嚕肉,套餐包左普洱茶,燉湯和飯,咕嚕肉份量十足,炸粉亦吾算厚,肉排外脆內嫩,加上醬汁酸酸甜甜,口感不俗,同酒樓相比絕不輸蝕至於我既什扒餐都吾錯,豬扒嚼勁多汁,肉質亦尚算細嫩,另外,司華力腸和肋骨都十分香口,只是略嫌多油,粟米粒粒清甜飽滿,至於酥皮海鮮湯,酥皮表層香脆,加上濃濃的白菌味道,忌廉幼滑,口感鮮甜
忙左成日放工已經8點幾喇...
係時候又要祭o下個五臟廟
call埋女友,近近地就去左屋企附近間美心MX開餐
我地中西餐各叫一份
由於係連鎖快餐店,所以都係諗住填飽肚,不過無期望反而有驚喜
2015-11-06
2015-10-10 227 瀏覽
美心的早餐份量大家都知係比較少,但唔緊要,自己知道將貨就價,唔係貴就算數啦!不過今次真係太差囉,所以要寫一寫。以下是本人的早餐:我見到個滑蛋已經很反感,睇落好似好大,其實要用匙羹食的。我覺得自己是叫炒蛋,為什麼好似焗熟就算呢?個蛋一點味道都沒有,本想加鹽,但怕搶去牛乳味就算啦,但最後發覺根本沒有牛乳味。蘿蔔糕最過份,食水蛋+沒有煎過的腸仔都算,那蘿蔔糕細得這樣子,我覺得這個餐很貴囉(理論上我這個餐是最便宜的了)。
不過今次真係太差囉,所以要寫一寫。
以下是本人的早餐:
3.6牛乳滑蛋+腸仔

2015-10-08
$26 (早餐)
2014-08-09 385 瀏覽
睇住餐牌真系唔知食乜好...最後覺得滷水好似穩穩陣陣,應該唔會中伏。一開始攞到手覺得佢放個位放得好奇怪,杯雪碧居然放中間?個菜份量都幾多,開心。大腸比其他餐廳多,但肥膏同時都多。墨魚正正常常,幾好食。但!!!!個豆腐一d都唔滑,食左一啖吾想食。芽菜,鹹得黎勁奇怪,好似臭左咁,之後原封不動。但我覺得呢個已經比其他好了!
墨魚大腸飯
一開始攞到手覺得佢放個位放得好奇怪,杯雪碧居然放中間?
個菜份量都幾多,開心。
大腸比其他餐廳多,但肥膏同時都多。
墨魚正正常常,幾好食。
但!!!!個豆腐一d都唔滑,食左一啖吾想食。
芽菜,鹹得黎勁奇怪,好似臭左咁,之後原封不動。
但我覺得呢個已經比其他好了!
2014-08-09
墨魚大腸飯
2014-07-03 697 瀏覽
近嚟多嘢搞,都唔太想煮飯,又再做一晚「無飯」夫妻咁啦,食埋晚飯先返歸,乾手淨腳嘛。知道美心又再推出「打冷」嘢,所以,有心過嚟一試,而最近又推出一個「MX足球狂熱.玩不停」擦擦卡遊戲,單一消費食滿$48就獲擦擦卡一張。先多謝公關邀請,讓小弟參與是次宣傳活動狂熱一下。講明為個「打冷」而嚟,當然點一客「打冷」套餐,套餐分$47 / $45,前者有鹵水鴨件拼其他鹵水食材(如大腸、墨魚、紅腸或腩肉),而後者則無鹵水鴨件嘅鹵水雙拼,所有套餐己包白飯 / 潮州粥、老火湯、大豆芽、茗茶。 鹵水鴨件拼墨魚「打冷」套餐 $47 或者唔可以跟一啲城中出名嘅鹵水店相提並論,但$47咁嘅價,已相當抵食,一大碗鹵水餸料有齊鹵水鴨件、墨魚、鹵水蛋、鹵水豆腐(墊底),份量不少,鹵水幾入味,無過鹹,鴨肉頗鬆化,而墨魚又軟腍 ;拌菜嘅大豆芽亦幾爽甜,潮州粥做得唔錯,少啲米,多啲水仲有神髓;喺個老火湯(例湯?)較為一般。依家食快餐都唔平得去邊,不過,美心每晚都有個「餐餐有得慳」嘅套餐,一個飯,一杯熱飲,都只喺賣$30 。作為「慳家」一名,我都揀個「有得慳」嚟試試,不過,成日辛苦做嘢,又唔使慳得咁盡,所以,加$7.5
鹵水鴨件拼墨魚「打冷」套餐 $47

鹵水鴨件拼墨魚「打冷」套餐
鹵水鴨件拼墨魚「打冷」套餐
。作為「慳家」一名,我都揀個「有得慳」嚟試試,不過,成日辛苦做嘢,又唔使慳得咁盡,所以,加$7.5轉配MX凍紅豆奶茶
石鍋翠玉瓜雞柳炒飯 + 凍紅豆奶茶 $30 + $7.5

個石鍋炒飯飯底未夠乾身,可以再做好啲,而味道都OK,幾惹味,翠玉瓜就幾多,喺嫌佢雞柳少啫
;至於個凍紅豆奶茶又幾好飲,奶茶不俗,有茶香,而紅豆落得無手緊,十分之多,老婆就啱晒,結果,佢食紅豆,我就飲晒啲奶茶
石鍋翠玉瓜雞柳炒飯
MX凍紅豆奶茶
講番張擦擦卡,遊戲分兩部份,第一波喺「即擦即賞」,獎品有汽水、紅豆冰、凍紅豆奶茶、雞翼、MX現金券,總共有成500,000份
,睇嚟都幾大手筆喎。
小弟一向都無乜抽獎運,返到屋企擦一擦,估唔到今次擦中免費百事系列汽水(12安士)一杯
,仲要全日適用,啱晒啦,近日天氣咁熱,行開街熱到溶時就可以換番杯解暑,最正喺免費換,唔使再要買嘢咁搵笨
。雖然個遊戲去到7月12日,但張汽水劵就8月31日先到期,唔使急住用!
講明遊戲有兩部份,第二波「幸運狂賞」喺用印喺擦擦卡後面嘅QR code上官方Facebook,用張擦擦卡編號玩遊戲,其實都好易,撳左撳右守龍門,撳撳吓被小弟撳咗3次抽獎機會,不過,我估我依個成績都應該唔喺好叻。獎品有170份限量精品及現金券,當然,希望抽到$200 Nike現金券啦
近來,發現美心MX仲提供免費Wifi,雖然只有60分鐘(每日3次,每次20分鐘),我估你都唔會長時間晌快餐店打躉架?所以,一般而言都夠晒普通客人用啦。
今餐飯先賺咗杯12安士汽水,希望中埋個$200 Nike現金券獎,咁就賺突喇,哈哈
題外話/補充資料: 利益申報:雖然無剔到「試食活動」一欄,但文中已表明喺公關邀請活動,再者,美心MX主打做快餐,點都唔會為小弟一個人做得特別好啲,讀者亦會自有判斷,所以,先無剔「試食活動」多此一舉啫。況且,人人口味不同,上述食文都喺隨心所發,個人食後感而已!
2014-02-12 135 瀏覽
在快餐店內吃菜膽雞還是首次, 那天看完恐龍展後便徒步走到來。如無記錯, 一個套餐包括菜膽雞、白飯、例湯、蠔油生菜, 價錢是$4X (老麥包餐加大都要$40啦~)味道唔講, 價錢都叫接受到...有個火爐仔慶住盤砂鍋雞, 小心 ... 吃時也不能嘆慢板, 因為好易燒燶雞!燒味師傅當收到單後, 便把那盤預早準備的芥菜膽、白切雞淋上杰如漿糊的透明獻汁...白切雞的雞味比較淡, 汁未滾起時都吃到滑皮嫩肉的雞件, 後來就當然是越滾越嚡肉...芥菜膽味道不苦澀, 粗身兼腍甜。蠔油生菜只是簡單燙至稍軟, 撈起瀝乾, 最後蠔油淋在燙好的生菜上即可。例湯煲得夠味, 湯料全腍, 有肉的湯依舊是最好喝!!!
味道唔講, 價錢都叫接受到...
芥菜膽味道不苦澀, 粗身兼腍甜。
例湯煲得夠味, 湯料全腍, 有肉的湯依舊是最好喝!!!

2014-02-05
2014-01-27 206 瀏覽
某天到mx 食下午茶最近呢期與食鐵板炒面見到人地食, 賣相都幾ok ,就整一個試下然後有少少大食, 一個都唔夠, 仲要加多個米粉先講熱度, 真係唔錯, 鐵板夠熱, 值80分汁料味道較濃, 都幾好食, 有洋蔥有一點要提醒的是 有時係配豬肉絲, 有時係配牛肉絲睇下果日係出邊款另一樣好既就係配一杯大汽水,  岩哂鐘意飲野既同學仔另外, 面既軟硬度適中, 口感唔錯但係覺得埋單$26.5 + 6 米粉太貴了本身個鐵板面就山經$26.5 , 真係貴左少少, 因為其實佢個份量唔係好大架咋綜合來說,如果可以平番去$24  就岩哂, 除非份量大dd  la
某天到mx 食下午茶
最近呢期與食鐵板炒面

見到人地食, 賣相都幾ok ,就整一個試下
然後有少少大食, 一個都唔夠, 仲要加多個米粉

先講熱度, 真係唔錯, 鐵板夠熱, 值80分
汁料味道較濃, 都幾好食, 有洋蔥

有一點要提醒的是 有時係配豬肉絲, 有時係配牛肉絲
睇下果日係出邊款

另一樣好既就係配一杯大汽水,  岩哂鐘意飲野既同學仔
另外, 面既軟硬度適中, 口感唔錯

但係覺得埋單$26.5 + 6 米粉太貴了

鐵板炒面tea set
2014-01-09
$26.5 (下午茶)
鐵板炒面tea set
2013-04-08 94 瀏覽
早上的免費報紙, 三日唔埋兩日都有美心優惠劵, 我都儲了不少~但用又用得幾多張呢?今日同同事決定善用優惠, 吃了個港式早餐. 雞扒煎蛋蘿蔔糕配熱好立克 雞扒太乾身, 燒汁有點咸. 也越來越細件了. 煎蛋有兩隻, 半生熟蛋黃加上焦邊蛋白, 一絕! 今次選蘿蔔糕, 好味道! 不過雞扒味道偏咸, 可能下次選回淡味的厚多士. 好立克未攪勻是餐廳界人知常情. 熱到辣手, 都不錯~+ $4 火腿通粉如果不加通粉就算減肥都不夠吃~ 火腿通已經由加3變成加4.通粉比上一次硬身, 正正確常. 火腿絲也很多, 有火腿味.湯底也有味道, 不是清水.整個餐要$30, 減了2蚊變成$28都覺得好貴, 不會常常吃~
今日同同事決定善用優惠, 吃了個港式早餐.

雞扒煎蛋蘿蔔糕配熱好立克
雞扒太乾身, 燒汁有點咸. 也越來越細件了.
煎蛋有兩隻, 半生熟蛋黃加上焦邊蛋白, 一絕!
好立克未攪勻是餐廳界人知常情. 熱到辣手, 都不錯~

+ $4
火腿通粉
如果不加通粉就算減肥都不夠吃~ 火腿通已經由加3變成加4.
通粉比上一次硬身, 正正確常. 火腿絲也很多, 有火腿味.
湯底也有味道, 不是清水.

外賣自取
$28 (早餐)
用餐優惠
其他