2015-08-03 587 瀏覽
遍佈香港大街小巷的美心西餅,向來除了定價非常親民外,不少蛋糕西餅的味道比不少自認百年老店的餅店更美味。今回因有同事生日,我們買了近日被瘋狂追棒的3.9澳洲牛奶卷一同慶生。牛奶卷表面印有可愛的乳牛花紋的牛奶卷,賣相大為吸引,討人喜歡!然而,牛奶卷不單有外表,味道也非常不錯。蛋糕為朱古力竹炭蛋糕及蛋白蛋糕重疊相間,一口吃下雙層的滋味,糕身香濃但不是太甜,而且質感鬆軟。卷內的夾心為澳洲3.9有機牛奶奶凍和3.9有機牛奶忌廉,牛奶奶凍和忌廉口感棉柔密細、香濃幼滑,每口都令嘴巴滲出陣陣香甜的奶香。牛奶卷成功帶出creamy但light的感覺,且價錢相宜,還未吃過的朋友快點買個試試吧!

2015-08-03
外賣自取
慶祝紀念
生日
2013-01-17 229 瀏覽
和好友飯聚,一於提早團年兼慶祝生日。友人竟然帶來了近期網上大熱,由型男 Chi Lam 擔任代言人的「快樂彩虹蛋糕」($158.40),真讓人驚喜。其實自從看過港鐵站裡頭的海報及飲食網站的相關介紹後,已很想帶這個「五色彩虹」回家,(怎麼不是:紅、橙、黃、綠、藍、靛、紫七色的呢?) 可惜家裡人丁單薄,憑三口子之力,肯定沒可能消滅這道彩虹。幸好這晚有機會一試。其實這個「彩虹蛋糕」,除了沒中空造形外,賣相大致與 crunch cake 頗相似,白雪雪的外表,非常吸引。放上繽紛的淺粉色棉花糖後,原來食友還另加 $18 購入了一塊白色朱古力牌及朱古力筆,好,就一於自己動手 DIY,寫上壽星女名字。切開「彩虹蛋糕」,內層五顏六色,的確十分鮮艷,原來整個蛋糕是以五層原味再混合四種夾心,包括士多啤梨片、芒果片、柚子醬及奇異果片製作而成的。吃一口外層忌廉,雖算幼滑香甜,但總覺口感唔夠天使蛋糕輕盈,當然水準也不算差,而筆者就尤其喜愛那些口感帶點煙韌的棉花糖。至於海綿蛋糕,濕潤鬆軟,也很討好,反而幾款水果,果味略淡,沒令人留下甚麼深刻印象。這個「彩虹蛋糕」原價 $198,但由於餅店正慶祝 45
這個「彩虹蛋糕」原價 $198,但由於餅店正慶祝 45 周年,個裝蛋糕可享 8 折優惠。以這個價位,配上亮麗的五色彩虹,也值得一試。

2013-01-16
5 分鐘 (外賣自取)
$176.40 (其他)
2012-09-02 147 瀏覽
是日經過美心, 看見有新出的撻, 而且現金八達通付款還可以減一元, 則試試它的水準吧, 點選了棒子撻(HK$8). 棒子撻的賣相一般, 從它的外表似乎很難想像它就是棒子味道的西餅吧, 哈哈. 嘗試用湯匙一小口的來吃, 但撻的外層很硬呢, 不成功. 唯有直接用口咬來吃. 平時吃到的棒子是cream狀, 現在則是餅狀的, 感覺頗新鮮. 撻的口感不算很鬆化, 味道層次單一,只有適量的棒子味, 作品不算很出色. 但創意分和價錢搭夠, 還可以吧!

2012-09-01
5 分鐘 (外賣自取)
2010-09-23 59 瀏覽
我已經忘記今年是連續第幾年買美心冰皮了. 老實講,美心冰皮質素是OK的,但又未到"非吃不可"的地步. 買這個品牌主因零售點夠多,款式又夠多; 今年與往年一樣,一百蚊入貨五包.上年評過的味道不再講了,今年講講幾隻新口味...上年買不到的芒果脆脆今年終於有得食. 這款味道可謂"較穩陣",而且又夠大眾化,嗜芒果的人必食!個人特別鍾意有一舊都算大的芒果粒在中間,同綠荳蓉都好夾.脆脆系列應該是冰皮中最好賣的一條line吧,不過現在我反而不太喜歡"脆脆",成個月餅得兩三粒脆脆,可以話有等如無,個人覺得對口感起不了作用,似噱頭居多.富士蘋果脆脆 - 我只食到綠荳蓉味道,雖然見到有所謂的富士蘋果在中間,但嚐不到味道; 脆脆則如上段所講,不值一談.今年美心力sell天使魔鬼系列. 有日公司同事帶了個天使脆脆給我試; 發現味道真係唔錯. 初初以為焦糖會好"漏",但食落竟然唔太甜; 其次是味道好似蛋糕,所以個人好鍾意(應該是個人喜好問題).至於內裡包住軟心朱古力的魔鬼脆脆同樣令人驚喜, 有雙重朱古力的享受,嗜朱古力的人必食!
2 分鐘 (外賣自取)
2009-11-29 64 瀏覽
After trying the Pandan cake, decided the try the Satay bun.Basically the same chinese buns with satay beef inside.The satay taste was OK, not that strong, quite big slices of beef inside.Slightly similar to the curry beef buns, except they used Satay flavour, but some bakeries in HK already do Satay beef buns, same as the Chinese cafes.

(非會員)
2009-06-02 13 瀏覽
上美心網頁見到幾得意ge雪山包,所以就去買黎試,第一次買左個朱古力試下,d流心唔流,但朱力味ok,第二日再去買多個奶皇反公司試,未食之前上網睇食評,大多數都話唔ok...心諗…下,死la...會唔會買錯!?但我記得美心話可以將個包放入微波爐叮佢一叮,叮完之後,E...ok喎,味道幾似美心酒樓D流沙奶皇飽咁正,D飽又ok好食!但確實$6.5有點兒貴啫~~~但都幾好味ar!!^^
但都幾好味ar!!^^
2009-06-02
$6.5 (其他)
2009-04-14 9 瀏覽
產品原名:芒果提子啫喱試左後先知道係:勁淡芒果提子味魚膠粉因為係用餅卡換,所以唔記得左10蚊定15蚊......今餐總評:好難食~啫喱都唔識整o既甜品師\蛋糕師,嘿!!!
產品原名:芒果提子啫喱
試左後先知道係:勁淡芒果提子味魚膠粉

因為係用餅卡換,所以唔記得左10蚊定15蚊
2009-04-14
2009-04-01 19 瀏覽
好多人話天使蛋糕好味,雜誌又推介,於是姑且一試。感覺係...咪又係咁囉,唔覺得特別好味,亦唔覺得特別軟熟,反而好多蛋糕好味過佢,我覺得吹捧得太緊要喇!有點名過其實呢!
好多人話天使蛋糕好味,雜誌又推介,於是姑且一試。
2009-03-18 19 瀏覽
絕對值得推薦的蛋糕!!見個樣幾特別, 就買個做飯後甜品. 其實個晚完飯已經好飽, 上個蛋糕時, 其實有d後悔買jor本身想留番俾阿爸阿妈, 點知一食就停不了, 結果3個人就消滅個蛋糕…….無預到會系gum 好味, d cream 好滑好light,一d都唔會膩. 蛋糕又真系幾彈, 感觉好好. 最得我喜欢系焦糖脆脆, 有d似啄啄糖, , 因为蛋糕本身味道比较轻, 加埋脆脆很重焦糖味, 实在的很match!!再加上一磅蛋糕居然分到10份, 物超所值!!實在好想再食!(回味中.......)
絕對值得推薦的蛋糕!!
見個樣幾特別, 就買個做飯後甜品.
其實個晚完飯已經好飽, 上個蛋糕時, 其實有d後悔買jor
蛋糕又真系幾彈, 感觉好好.
最得我喜欢系焦糖脆脆, 有d似啄啄糖, ,
再加上一磅蛋糕居然分到10份, 物超所值!!
實在好想再食!
(回味中.......)

脆脆
2009-03-14
脆脆
  • 天使蛋糕加脆脆
2008-11-16 42 瀏覽
見到好多食評好講美心既天使蛋糕唔錯!之前要賣就要整個咁買!宜家有一件裝,咁晒我件裝天使蛋糕 - 個cream好有奶味,好輕身,唔錯,不過得好少cream,整個cake,得個cream係最好,蛋糕係最最最普通既海棉蛋糕,就係海棉蛋糕味,D焦糖脆脆加上蛋糕,個焦糖味可以完全蓋過整個蛋糕既味!$19件,好似買左一件海棉蛋糕咁
見到好多食評好講美心既天使蛋糕唔錯!
之前要賣就要整個咁買!
宜家有一件裝,咁晒我

$19件,好似買左一件海棉蛋糕咁

2008-11-05 12 瀏覽
之前見亞so 介紹過crunch cake, 而家見美心又有, 便嗱嗱林去試下. 嘩, 原來份量真係唔講得少. 蛋糕軟綿綿, cream 都算幾滑, 可惜無饀的蛋糕終於差少少. 雖然有盒焦糖俾你弄碎放上去, 好得意. 算係加番d 分啦!
2008-10-30 9 瀏覽
好久無食過美心既cake, 記得以前食過係有我最怕既芒果係裹面, 所以食過一次就算, 今日心血來潮又買黎食, 多口問個sale 佢話只係外面一點芒果, 我想不成問題吧 。賣相壓到死實實咁, 無左個立體感, 唔靚仔 但係味道就好一般, 首先栗子味淡內裹既蛋糕係Mix 左芒果, oh…my god ~ 每一啖都可以食到蛋糕同栗子底部則用脆的餅底 12蚊價錢可以, 但我自己喜歡栗子杯多點
好久無食過美心既cake,
記得以前食過係有我最怕既芒果係裹面, 所以食過一次就算,
賣相壓到死實實咁, 無左個立體感, 唔靚仔
但係味道就好一般, 首先栗子味淡
內裹既蛋糕係Mix 左芒果, oh…my god ~
每一啖都可以食到蛋糕同栗子
底部則用脆的餅底

12蚊價錢可以, 但我自己喜歡栗子杯多點
2008-10-02 12 瀏覽
蕃茄芝士包($5.5) ~ 最近美心不停呾有新款式產品推出 , 先係西餅冇左我最喜愛既雲石蛋糕 , 之後又賣埋嫁娶喜餅 , 至於麵包亦加左唔少款式 , 今日既早餐就買返個新口味蕃茄芝士包黎食下啦 , 不過美心d麵包真係進步緊 , 外貌已經差參不齊 , 有d係扁有d係脹 , 而且入面既芝士餡亦唔多 , 幸好麵包帶點蕃茄味道 , 如果唔係就好似食齋包咁好寡 , 睇黎美心要keep返下水準先得啦。

$6 (早餐)
2008-09-29 10 瀏覽
南瓜芝士飽 軟淋淋飽飽外表也分飽滿, 內裹係清甜既南瓜蓉及近乎零既芝士, 反而口味清淡了, 也正合我意 !
南瓜芝士飽

反而口味清淡了, 也正合我意 !

$6 (早餐)
2008-08-22 16 瀏覽
從 market place 買了超級三文治,細看下,原來真的是美心食品!因為我看見賣的麵包/蛋糕跟美心是一樣的!但價錢卻貴一點!!!! (精明的食友們要多多留意喇!)沒飯吃的一晚,因為整天都沒有吃過麵包,所以誓要買三文治吃!買了一個超級飽肚的超級三文治有三件,一件為一個三角形有2件是麥包的三文治分別是吞拿魚三文治, 蜜桃蟹肉三文治 和 白汁碎蛋三文治整體的三文治十分足料,整片麵包也有餡兒 吞拿魚三文治有粟米粒,生菜片加沙律醬,不太腥,好!白汁碎蛋三文治,沒有什麼特別,多了煙肉粒,不過有點兒乾,多一點蛋黃醬便好了蜜桃蟹肉三文治,最足料的一件,但蟹肉不是蟹柳,而是像魚肉腸味道的,好腥好怪味,不太好吃但$20真的可以吃得十分飽!
因為我看見賣的麵包/蛋糕跟美心是一樣的!
但價錢卻貴一點!!!! (精明的食友們要多多留意喇!)
沒飯吃的一晚,因為整天都沒有吃過麵包,所以誓要買三文治吃!
買了一個超級飽肚的超級三文治
有三件,一件為一個三角形
有2件是麥包的三文治
分別是吞拿魚三文治, 蜜桃蟹肉三文治 和 白汁碎蛋三文治
整體的三文治十分足料,整片麵包也有餡兒

吞拿魚三文治有粟米粒,生菜片加沙律醬,不太腥,好!
但$20真的可以吃得十分飽!