2023-09-29 49 瀏覽
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk榴槤😳 × 軟綿🥰 × 濃郁😚榴槤fans舉手區🙋🏻‍♀️!身邊嘅人每當被問到鍾唔鍾意食榴槤😚,通常話鍾意同唔鍾意嘅比例都啱啱好一半半。唔知道除咗鼠尾草🌱之外,其他人身邊係咪都有類似嘅情況呢😝?今次就係行街嘅時候見到冰皮月餅,因為臨近中秋所以開始減價🤑,兩個一包嘅冰皮月餅,賣緊$100 4包,就算平時貴啲嘅榴槤味都有呢個優惠🥰,所以就入貨買咗啲嚟試吓啦。榴槤味好濃郁,而且入邊因為係榴槤肉撈埋綠豆蓉,兩個都係軟綿綿嘅感覺🫶🏻,撈勻左根本分唔到邊啲係綠豆肉,成個都係榴槤嘅冰皮月餅盒,正呀🤤!💰 冰皮月餅 ($100 /4包)
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
榴槤😳 × 軟綿🥰 × 濃郁😚

💰 冰皮月餅 ($100 /4包)
2023-09-29
外賣自取
由細食到大既皇牌美心至尊排包🍞選用優質牛油,每日新鮮制造。濃郁牛油味加上鬆軟嘅口感,配上香濃雞蛋香味,令你一啖接一啖,食到停唔到口😄美心有好多款家庭麵包選擇,而美心至尊排包絕對係必食既美心產品🥳。
由細食到大既皇牌
美心至尊排包🍞選用優質牛油,每日新鮮制造。
美心至尊排包

2022-12-21
1 分鐘 (外賣自取)
美心至尊排包
2019-09-14 609 瀏覽
媽咪生日,所以一定要訂一個大大大蛋糕。但係因為比較忙,所以唔記得咗提前幾日訂。但係美心服務好好,可以喺網上揀11點前或者三點前訂,然後當天就可以取貨。因為媽咪特別鍾意食鮮果蛋糕,所以結果揀咗蜜瓜鮮果蛋糕。造型好靚!味道非常之好啊,好好味。蛋糕係綠色嘅,因為加咗蜜瓜汁,非常鬆軟,可惜食唔出蜜瓜味。蛋糕面上有一圈又一圈嘅生果,超新鮮,超抵食。有藍莓、士多啤梨同埋主角蜜瓜。入邊忌廉好香好滑,但係係一個普通嘅味道。

入邊忌廉好香好滑,但係係一個普通嘅味道。
蜜瓜鮮果蛋糕
2019-09-03
$50 (宵夜)
生日
蜜瓜鮮果蛋糕
2019-08-25 179 瀏覽
今日本身係諗住用餅卡換蛋糕點知見到法式撻做緊特價15蚊兩件 不過一定要比現金 所以就放棄左用餅卡 留返下次啦🍽朱古力撻朱古力味很濃郁上面果脆皮朱古力加上杏仁下面就是朱古力蛋糕質素厚實 少少濕潤 不太乾🍽榛子朱古力撻底部相似 都是朱古力蛋糕面層有朱古力碎、榛子碎和少量忌廉有少少榛子味 整體都不錯平時法式撻正價要$9/件特價左仲抵食我買左兩件 下午茶時間食超飽肚 因為兩件餅都係結實型唔係好似某d餅店嘅蛋糕咁食落一陣風個人就較喜愛朱古力撻濃濃的朱古力 食完好滿足
今日本身係諗住用餅卡換蛋糕

下面就是朱古力蛋糕
質素厚實 少少濕潤 不太乾

🍽榛子朱古力撻
底部相似 都是朱古力蛋糕
面層有朱古力碎、榛子碎和少量忌廉
有少少榛子味 整體都不錯

個人就較喜愛朱古力撻
濃濃的朱古力 食完好滿足
2019-08-24
2019-05-02 168 瀏覽
今天,貼心的同事買了西餅送我們吃,一開始看到外形覺得很可愛,但怕只是有個外形,味道會很可怕,但試了一口,覺得味道還不錯,芒果味不會太假,有層次,但我個人可能不太愛甜,所以覺得甜度可以再減一下。
2019-04-02 111 瀏覽
亞仔說喜歡食天使蛋糕,可能就是喜歡冇生果吧。前幾年紅極一時的天使多糕,最近又回歸了,唔知係咪太多淡忌廉架cream 包圍住,所以比生果蛋糕流d, 食1 件好流下。脆脆係重點,如缺小它便不好味了。
亞仔說喜歡食天使蛋糕,可能就是喜歡冇生果吧。

2018-10-09 155 瀏覽
一到中秋節的時候,大家一定會聯想到玩蠟燭,玩燈籠,食月餅,玩螢光棒等等..........今年中秋節有幸買到美心流心奶黃月餅,因為年年都好多人買,所以不是成日買到。有人講過美心流心奶黃月餅要放在微波爐加熱一會兒才吃,不過今次我就直接把美心流心奶黃月餅放入雪櫃,然之後再拿出來吃。一個凍冰冰的美心月餅,拿出來的時候外觀依然美。哈。咬下去的時候,凍的,即刻有種想法: 熱食應該會更好! ! 不過整體來說,美心月餅有奶黃味,奶黃好重,而且食到中間的時候,都食到有一點點流心的。一盒有幾個美心月餅,我下一次會將美心月餅拿去微波爐加熱一會兒才吃,哈哈。

2018-10-01
其他
2018-09-04 81 瀏覽
今日買咗兩個新包試食,如果無記錯我記得呢兩款包好似唔係間間分店都有得買。呢款係燒汁雞肉薯仔包,咬落去入面有薯蓉,包都算軟熟,但係太多汁,雞肉就冇乜,反而就有好大塊雞皮。呢個芝士包入面爆多芝士,不過味道偏甜,有點漏。

呢個芝士包入面爆多芝士,不過味道偏甜,有點漏。
2017-12-28 170 瀏覽
呢年好多人結婚,收好多餅卡!咁啱拎住一堆餅券行過美心,就睇下有無蛋糕西餅啱,見到呢個極尚法式朱古力蛋糕好似好吸引,仲要得返一個,梗係要試下佢!都要300蚊,唔係有餅卡?真係唔會買咁貴蛋糕平日食!一開動,真係非同一般!夠滑夠濃味,真係好正!本身唔喜歡甜食,但呢個蛋糕唔係好甜,好味!食完先知個蛋糕名Grand Cru係指頂級產地,呢隻朱古力仲有花香咁話,不過可能真係好濃味,唔太覺。不過無所謂啦,食到個好味朱古力蛋糕就得!

2017-12-01
2017-06-04 168 瀏覽
12蚊一件嘅精選西餅,我挑選左5件,賣相相當精緻,各種唔同味道,任君選擇。有芒果,藍莓,朱古力,tiramisu等等....芒果味大大两粒放係面藍莓咪嘅都係有藍莓。賣相好靚,味道都ok,但係12蚊per piece有點貴,而且味道唔係遠遠超越4個幾嘅西餅,雖然賣相靚過4個幾果件。無太大嘅驚喜。

2017-01-04 167 瀏覽
屋企人生日,係美心買左個珍芒果千層蛋糕慶祝。芒果蛋糕得1.5磅裝,無大d又無細d,不過食完晚飯食就岩岩好。成個蛋糕由唔同既深淺黃色材料整成。蛋糕面除左中間有厚切鮮芒果肉裝飾外,圍邊仲有芒果果凍,仲有片食用金箔同朱古力牌仔點綴,賣相都唔錯。果凍下面由6層分別係芒果慕絲,鮮芒果肉同原味蛋糕相間而成。雖然過左芒果當造季節,不過d芒果唔太酸,仲好香芒果味。果凍同慕絲都好香甜芒果味, 一d都唔造作。蛋糕質地係美心一貫既鬆軟品質,整體幾香幾好食又唔太甜。
屋企人生日,係美心買左個珍芒果千層蛋糕慶祝。
$198 (宵夜)
生日
2016-05-12 232 瀏覽
芝土撻我覺得真是太甜,甜到不能接受。吃了半個頂不順,完全冇芝土味,試1次就可以了芝土撻而家大行其道,有不少餅店推出芝土撻系列,甚至IG亦有SHOP有得賣,我先後買了3間芝土撻 ,話說美心亦有推出,在網上有人話它好好味,仲話好過某2間出名芝土撻,起初只有中環才買到,而家擴展到其他分店,上星期放工時候經過美心,見到食家大讃芝土撻,8元的確唔貴,當我吃了一口之後,這個芝土撻甜到冇芝土味,我覺得之前IG買芝土撻比這個美心出芝土撻好味好多,這個甜到不能接受,只吃到甜味但芝土味吃不出,我不如去IG度買番,甚至去半X工坊買芝土撻好過,美心真的不要再買
芝土撻
2016-05-05
$8 (宵夜)
2016-02-14 226 瀏覽
新年期間,收到舅母送來的一盒美心杏仁條,從小已愛吃杏仁條,但亦有多年沒吃過美心的出品,這次收到的禮盒正合我胃口一盒18件的杏仁條,包括: 原味、黑糖咖啡味& 榛子味. 每件杏仁條都是獨立包裝的,而且比平時於門市買到的更為小巧,只需咬2口已能把整條杏仁條吃罷. 黑糖咖啡味: 有淡淡的咖啡香氣,黑糖味則不能察覺,甜度適中.榛子味: 似有還無的榛子味,如果不說,我會以為自己正在吃原味.個人覺得還是原味最為好吃,杏仁香脆亦夠鬆化!於門市見到這禮盒的定價相當嚇人,居然要$168 兩盒,平均價為$84,不知道鐵盒、獨立包裝以及宣傳費佔了多少在內呢?
一盒18件的杏仁條,包括: 原味、黑糖咖啡味& 榛子味.

個人覺得還是原味最為好吃,杏仁香脆亦夠鬆化!

2015-10-17 242 瀏覽
超美味!超美味!超美味!芒果香甜,仲要有脆脆,my favourite!!加上外貌討好,係女士們見到必定會覺得靚嘅花花,簡直就係無得輸!!Wakakaka....
Wakakaka....
外賣自取
早前,我得知好街坊因為考不到教車師傅牌而感到很失落及不開心,每星期我都嘗試安慰他,讓他可振作起來!就算有什麼猛片電影他亦無心情看! 待他心情慢慢平復下來,才約他吧!記得他很喜歡到 W Hong Kong Hotel 食自助餐,一於花些少錢請他食自助餐!看看可否約到他出來! 有自助餐食,他終於肯出來嘞!他還很開懷大擦一餐! 當晚,我請了他食自助餐後,他送我回家前卻告訴我,忘記帶盒月餅給我!沒想到他會送月餅給我喎!  他實在太客氣嘞!多謝他的心意!中秋節那天中午,我正值刷牙刷到成口泡之際,突然收到他的來電!  他揸車會兩分鐘後到達我家樓下,於是,我趕快衝落街!從他手中接過這盒月餅,原來是美心 x 聾貓特別版雙黃白蓮蓉月餅!實在很驚喜! <美心西餅> 為響應環保,自上年開始與環保團體地球之友合作,特別設計了以蔗渣等可循環再用的物料製成的環保月餅盒! 今年亦不例外!雙黃白蓮蓉月餅 環保裝設計的月餅盒,外型好像一個迷你公事包!簡約又實用! 盒面的圖案是聾貓公仔在月球上賞地球食月餅的情景,十分有趣! 打開環保月餅盒,4 個獨立包裝的月餅整齊排列,完全度身訂造 fit

待他心情慢慢平復下來,才約他吧!

自助餐食,他終於肯出來嘞!他還很開懷大擦一餐!

他實在太客氣嘞!多謝他的心意!

他揸車會兩分鐘後到達我家樓下,於是,我趕快衝落街!

今年亦不例外!

雙黃白蓮蓉月餅
環保裝設計的月餅盒,外型好像一個迷你公事包!簡約又實用!
 盒面的圖案是聾貓公仔在月球上賞地球食月餅的情景,十分有趣!

打開環保月餅盒,4 個獨立包裝的月餅整齊排列,完全度身訂造 fit 到爆!

雙黃白蓮蓉月餅選用優質鹹蛋黃,油潤富鹹蛋香!
 用上湖南湘潭寸三蓮製成清香幼滑的白蓮蓉,頗為甜美!

美心雙黃白蓮蓉月餅是我喜歡食及首選的雙黃白蓮蓉月餅!
2015-09-30
宵夜