2025-05-09 0 瀏覽
一向都係食天使蛋糕,感覺輕盈,脆脆又好食,今次一於食新野。魔鬼蛋糕,忌廉又濃又滑,蛋糕又軟又實實。幾特別,朱古力味就唔太濃,同食開嘅黑森林蛋糕差唔多,至於脆脆就麻麻,只係用加左糖嘅麥皮做嘅。我諗下次都係天使啦。
2019-07-12 585 瀏覽
作為一名健身教練, 三文治只夠攝牙啦今朝晏左起身無時間食早餐, 又趕住上堂, 於是經過香港站依間美心就買份三文治頂下肚先。依間美心特別多野買同埋企理d, 依種三文治同冰鎮奶茶唔係度度有得買架。蕃茄碎蛋/芝士火腿三文治 $14冰鎮奶茶 $11老實講14蚊黎講哩個凍食三文治都算合格以上, 佢包裝上面貼住食用日期係即日, 即係唔會擺過夜, 食落感覺都唔係隔夜麵包既感覺而且我中意佢清新得黎有營養, 有蛋有蔬菜有芝士, 係差d肉, 如果想食肉有第2d貴少少既火雞呀煙三文魚呀等等。蛋黃醬都做得唔錯,而杯奶茶係好香濃但係就甜左d, 我都係間唔中先飲下
作為一名健身教練, 三文治只夠攝牙啦

蕃茄碎蛋/芝士火腿三文治 $14
冰鎮奶茶 $11

蛋黃醬都做得唔錯,

而杯奶茶係好香濃但係就甜左d, 我都係間唔中先飲下
2019-04-03 244 瀏覽
果仁朱古力淋漿蛋糕"朱古力漿、朱古力脆米、原粒杏仁、開心果仁、棉花糖、銀箔、心型朱古力裝飾、黑朱古力、果仁脆脆、朱古力慕絲、朱古力吉士忌廉、朱古力蛋糕,約1.6磅,約6吋"Saw this cake available in their display cabinet and decided to try this. The original price was $208 with a discount of 12% using HSB Enjoy Credit Card or Maxim's App. This cake really looked quite pretty and the price looked reasonable given the look. It smelt very rich in chocolate when taken out from the paper box. I think there were sufficiently different ingredients in this cake. However, there seemed to

果仁朱古力淋漿蛋糕

This cake really looked quite pretty and the price looked reasonable given the look. It smelt very rich in chocolate when taken out from the paper box. I think there were sufficiently different ingredients in this cake. However, there seemed to be a bit too much chocolate mousse near the exterior of the cake and it was too sweet and greasy overall. Maybe needed to be shared by more people. The very bad thing of the cake was that the chocolate crisp rice, almond, pistachio and crispy nuts were NOT CRISPY AT ALL! Maybe because they had been pre-made too early for display? Quite disappointed indeed. However, chocolate lovers should find this cake ok.
2019-04-03
外賣自取
$183.1 (下午茶)
慶祝紀念
生日
  • 果仁朱古力淋漿蛋糕
2018-07-17 263 瀏覽
我是中環人,亦分不清有多少間美心西餅店,地面有,中環站有,香港站亦有。較隱蔽的是此店,近香港站F出口店,行人少,知悉者不多。店員落力促銷,店方亦加以配合,我推薦你買性價比高的蛋糕。月前買了木槺蛋糕,不需49元,真是殷喜。不太甜,十分滑溜,雖不是五星製作,亦是餅碎豐盈奶流香。此期推出「意大利芝士蛋糕」tiramisu,水準更高,朱古力濃郁,奶香芝香澎湃,並且十分幼滑,令人食指大動。份量剛填寫小紙盒,真不少呢。在下午2至5時供應。39元真是中環無奇不大呀!但此文發表時,推廣已完。密切留意下一浪。
較隱蔽的是此店,近香港站F出口店,行人少,知悉者不多。

店員落力促銷,店方亦加以配合,我推薦你買性價比高的蛋糕。

份量剛填寫小紙盒,真不少呢。在下午2至5時供應。

39元真是中環無奇不大呀!
但此文發表時,推廣已完。密切留意下一浪。
2017-12-25 113 瀏覽
聖誕節當然要洗錢慶祝一下⋯⋯買一個合適嘅蛋糕同三五知己共聚天倫開下派對 癲下咩都買下 壽司三文魚 食慾大增派對都要買下cake今日買左個蛋糕足足2磅🙂先講 外觀其實係比外觀吸引極多的茫果在面基本上一睇就知道是茫果主打的蛋糕內面都是茫果總之 整個都是開心之處蛋糕上的茫果十分甜令我對整個蛋糕有正面評價還有海綿蛋糕🙂所以認真不錯價錢為28x但我們十二人食一人一舊 都夠食
聖誕節當然要洗錢
但我們十二人食
一人一舊
都夠食
2017-02-28 176 瀏覽
今次美心3.9軟心卷岀左新既士多啤梨口味,呢個話選用澳洲3.9有機牛奶製成既卷蛋味道又點呢?等等先!小知識: 咩叫3.9牛奶呢?原來3.9是指牛奶的含脂量,一般牛奶只有3.25%奶脂,而3.9牛奶則蘊含3.9%奶脂,所以比普通牛奶特別香濃幼滑。等我試試呢個3.9有幾勁先!一打開盒已經聞到士多啤梨香味真心勁!加上外層的粉紅波點蛋糕,吸晴度極高,我諗中意粉紅色既人一定大愛!入口蛋糕外層則屬普通,唔算鬆軟綿密,少少失望。不過再食落去士多啤梨軟心忌廉口感真心軟滑,唔錯唔錯。最驚喜係裡面夾著士多啤梨果蓉製造的啫喱,聽講係法國既士多啤梨喎。唔知有無人同小編一樣本身好抗拒蛋糕入面既Jelly,但呢個竟然係好味既。入口甜香中帶微酸,溶化後更加強士多啤梨香氣。而家特價68蚊其實都幾抵食,值得一試!
等等先!小知識: 咩叫3.9牛奶呢?

等我試試呢個3.9有幾勁先!
入口蛋糕外層則屬普通,唔算鬆軟綿密,少少失望。

而家特價68蚊其實都幾抵食,值得一試!
2013-10-20 54 瀏覽
秋風起,除了是品嚐大閘蟹,秋刀魚等美食,原來還有山東板栗。吃甜品也要吃時令的,而美心西餅就在今個秋季推出山東板栗系列蛋糕,栗子迷不容錯過。 謝謝美心的公關送上驚喜,派專人速遞這份充滿誠意和創意的禮物。可愛的栗子氣球成為焦點,在街上走著也引來別人的目光。晚上看著栗子氣球在天花板遊走,感覺很有趣。先了解山東板栗是什麼來頭,原來有不可不知的三件事。山東板栗來自有板栗之鄉之稱的莒南縣,由於當地陽光充足,水土佳,全縣的板栗種植園地更達 25 萬畝,更是國家級高產量的優質板栗示範地,來頭真不少。山東板栗另一個特點就是顏色均勻有光澤,外皮很薄,容易剝掉,而且體積比一般的栗子大,又圓又大,被冠之為栗子中的巨無霸。加上地理環境的優勢,栗子味道帶特有栗甜,質感較軟糯。一直以為栗子也和芋頭是地底的植物,原來栗子是長在樹上,果實就像綠色的刺蝟,成熟後就會呱呱落地,果實亦順著爆開,而內裡就有三個栗子,之後農夫就可以揀選合適的作為收成。 難度美心也知道我今個月生日?嘻嘻,今次有幸可以一試三款特色的栗子蛋糕和甜品,正好給我用來和朋友分享,再次謝謝美心送上的禮物。 山東板栗果仁脆脆 ($178)這個正方形的山東板栗果

山東板栗果仁脆脆 ($178)
這個正方形的山東板栗果仁脆脆,份量十足,面層鋪上純栗子忌廉,最吸引人的就是那三粒栗子上的金箔,很貴氣的蛋糕。
內裡原來有 7 層,有 1 層純栗子忌廉,1 層鮮磨栗子蓉,1 層有原粒純栗,夾著 3 層海棉蛋糕和底層的果仁脆脆。
因為怕栗子蓉的膩滯,平時很少吃栗子甜品,所以試吃這個栗子蛋糕也有點戰戰競競。有點意外驚喜,原來這個栗子蛋糕不是以前吃過的那種。最喜歡面層的純栗子忌廉,甜度適中,入口軟綿,整個蛋糕味道和質感也是一層一層的,增加了口感。而底部的果仁脆脆和之前吃過的也不一樣。原來今次果仁脆脆用上全新的做法,選用來自美國的原粒杏仁,配上意大利朱古力和薄脆片,餅底吃起來很鬆脆,更勝從前。

「紫」醉「甘」迷 ($118)
喜愛紫色的我,未試吃已經被相片深深吸引,外面是由鮮磨栗蓉忌廉和紫薯蓉忌廉唧出的花形立體圖案,盡顯蛋糕師傅的技巧。花花圖案,配上高貴的紫色,必受女士們的歡迎。
真是不忍心將美麗的蛋糕切開,內裡同樣是多層次的配搭,有山東板栗鮮磨而成的栗蓉,有來自沖繩有名的紫蕃薯蓉,有鹿兒島的甘薯蓉,中間再夾著多層的海綿蛋糕。
未食還以為那麼多薯類夾在一起,可能會很膩。一入口,就很喜歡這個配搭,各味道不太強烈,所以沒有搶去其他的味道,最重要是不太甜,蛋糕吃起來較輕盈,吃多件也不滯。我很喜歡這個蛋糕,偏心紫薯的我,覺得如果面層的忌廉蓉,可以一個紫薯花和一個栗蓉花相間,會更吸引我。

棉花糖栗子撻 ($18)
對於我來說,這是一個很新奇的甜品,栗子撻內有一粒大大的棉花糖,表層同樣是板栗蓉,軟軟的板栗忌廉和棉花糖,配上香脆撻底,一脆一軟,相信小朋友也會喜歡這個栗子撻。

總括而言,個人最愛「紫」醉「甘」迷的美和味,是水準之作,而且價錢大眾化,餅店店員也表示最多客人選購這款蛋糕。如果說「紫」醉「甘」迷適合送給女士,那麼山東板栗果仁脆脆就是送給男士之選。

再次謝謝公關的安排,能在生日月份和朋友吃到美味蛋糕,是一件幸福的事。

2013-10-08
用餐優惠
試食活動
  • 「紫」醉「甘」迷
2010-12-31 83 瀏覽
同事仔生日,我地唔係太多人既情況下要左個纖巧型既蛋糕藍莓芝士蛋糕因為我唔食藍莓,所以無食到任何一粒,無咩comment但係個芝士就做得幾好~芝士口感唔太漏,芝士味都不錯若然似我喜歡芝士既朋友仔,就應該會覺得再濃一點既芝士會好好多不失為一個不錯的cheesecake 呢生日快樂~
同事仔生日,我地唔係太多人既情況下要左個纖巧型既蛋糕

藍莓芝士蛋糕
因為我唔食藍莓,所以無食到任何一粒,無咩comment
但係個芝士就做得幾好~
芝士口感唔太漏,芝士味都不錯

不失為一個不錯的cheesecake 呢
生日快樂~
2009-12-31 93 瀏覽
第一次接觸林明頓係o係星巴克討厭椰絲既我,竟然會一吃愛上呢粒佈滿椰絲既小骰子,所以邊度有林明頓出品,都會買黎試。試過既「戰績」有,La Rose Noire:唔新鮮,太甜;McCafe:同食普通蛋糕差唔多;聖安娜,外層太薄,同佢自己西餅既texture一樣!最衰係中間仲好似有奶油添!美心新出,size較大,有5cmx6cm咁大!先買左粒朱古力味。外層算厚,所以朱古力味出。之後再買埋綠茶同檸檬味。綠茶味唔係好重;檸檬味好香。三個味,始終朱古力味,與林明頓最匹配!林明頓「特點」係好似脆皮雪條咁,有朕皮,與蛋糕芯互相輝映、個蛋糕芯仲要係特別軟。食左咁多間,都係星巴克No.1,同美心西餅都ok。
第一次接觸林明頓係o係星巴克討厭椰絲既我,竟然
!
!
綠茶味 & 檸檬味 林明頓
2009-12-31
$19.5 (早餐)
綠茶味 & 檸檬味 林明頓
2009-12-16 42 瀏覽
買了家庭裝麵包~高級麥包(4片).麥包軟綿綿, 十分新鮮.麥包連皮加一隻煎蛋OR炒蛋, 就成了麥包蛋治, 早餐食很健康.價錢合理: $5.5
買了家庭裝麵包~高級麥包(4片).

麥包軟綿綿, 十分新鮮.

價錢合理: $5.5
2009-02-20 37 瀏覽
流沙飽............有幾多人真正食過好食嘅流沙飽?又是虛有其表之作............選擇左黃色果個奶黃味~飽嘅體積好大~但中間空心嘅地方都好大~可能係唔夠新鮮嘅關係~流沙飽食嘅時候已經不再流沙~食完呢個飽只有一個感覺: 勁油~肥!反而幾鍾意佢加一蚊換果盒鈣思寶~

又是虛有其表之作............

選擇左黃色果個奶黃味~

飽嘅體積好大~但中間空心嘅地方都好大~

可能係唔夠新鮮嘅關係~流沙飽食嘅時候已經不再流沙~

食完呢個飽只有一個感覺: 勁油~肥!

反而幾鍾意佢加一蚊換果盒鈣思寶~
$7.5 (早餐)
2009-02-18 47 瀏覽
今日又買左我最愛既吞拿魚包做早餐.....好鐘意美心呢個包....美心既吞拿魚包好味在佢入面D沙律sauceor 個份量唔會太多...食完都唔會覺得飽飽滯滯.....呢個包比其他特別軟....加埋吞拿魚既香....仲有面頭少少紫菜碎.....正好為煩忘又唔夠瞓既一日美化一下
好味好味好味~~︿_︿
$6.5 (早餐)
好味好味好味~~︿_︿
  • 吞拿魚包
2009-02-18 51 瀏覽
琴日食咗佢新出o個個奶皇流沙包做早餐....都OK....做得唔錯~但係本公主一向唔係好好甜野.....加上佢除咗入面係流沙之外出面仲要係好似菠蘿包咁有一層蘇皮....感覺好'溜'...食咗1/2個就冇食....但係鐘意食流沙包既人會覺得好好食....
琴日食咗佢新出o個個奶皇流沙包做早餐....
都OK....做得唔錯~
但係鐘意食流沙包既人會覺得好好食....
$6.5 (早餐)
2006-04-12 54 瀏覽
今朝經過美心又忍唔住買左家庭裝特濃朱古力麵包做lunch ~不過個包整體上都係麻麻..佢寫明"特濃"..但我完全唔覺有特濃既感覺..~可能我自己就比較鍾意食濃d味既朱古力包..所以呢隻包唔岩我~...但如果唔鍾意食太甜既人~我覺得應該會岩你~!!
但如果唔鍾意食太甜既人~我覺得應該會岩你~!!
2005-02-25 95 瀏覽
杏仁條(檸檬味)::輕輕一口好鬆脆~!杏仁條裡面並不是實心一條條的餅條,而是好多層的酥皮第一感覺是:好鬆脆,有d似拿破崙杏仁片與檸檬糖鋪在面頭我舌感到,檸檬糖在口中甜甜的溶化...一層層的酥皮,在口腔慢慢有涼涼的感覺滲進我的味覺細胞...
杏仁條(檸檬味)::

輕輕一口
好鬆脆~!

杏仁條裡面並不是實心一條條的餅條,
而是好多層的酥皮

第一感覺是:好鬆脆,有d似拿破崙

杏仁片與檸檬糖鋪在面頭
我舌感到,檸檬糖在口中甜甜的溶化...
一層層的酥皮,在口腔慢慢有涼涼的感覺滲進我的味覺細胞...