餐廳: 美心皇宮 (綠楊坊)
資訊:

餐廳: 美心皇宮 (綠楊坊)
資訊:

2024-01-09 718 瀏覽
今晚同幾個朋友去咗荃灣美心皇宮食晚餐,當中有好有唔好。好味😋嘅小菜首選 皇宮小炒皇份量十足,炒得有鑊氣又惹味,如果配啤酒應該超正。韮菜炒得爽口,腰果夠脆,蝦乾鮮味,加埋魷魚同蒜粒,十分好味!客家釀豆腐煲原煲上,除咗豆腐外,湯入面還有魚,肉丸同埋蜆,令到湯底超鮮甜,而且份量滿滿的,豆腐面仲有魚肉同魚香味,連湯都飲晒,好滿足!香酥荔茸鴨芋茸軟糯香甜,面炸得好脆口,鴨肉一啲都唔肥唔酥,好夾,值得一試!仲有個特別醬汁,味道不錯!唔好食嘅菜式係 羊肚菌生炆班頭腩班頭腩沾得太厚太厚粉炸,不是生炆的,咬落全口都係粉,班頭腩冇味的,而且份量少,價錢又不平,要 $198/碟,唔抵食!
今晚同幾個朋友去咗荃灣美心皇宮食晚餐,當中有好有唔好。

好味😋嘅小菜首選 皇宮小炒皇

客家釀豆腐煲

香酥荔茸鴨

唔好食嘅菜式係 羊肚菌生炆班頭腩
2023-08-22 1598 瀏覽
今日喺一個飲食群組見到有人中伏,投訴如下:“今日去荃灣美心皇宫(近綠楊新邨)飲下午茶點咗個下午茶套餐$75,一盎鳳爪排骨飯加一碟牛柏葉,食食下發現點心紙如果分開叫只係$71,問咗個女經理佢竟然話消費者應該自己要留意價錢,各位谷友出去食要留意下。當然,我已要求佢計番清楚條數先埋單”
今日喺一個飲食群組見到有人中伏,投訴如下:
2023-08-14 908 瀏覽
鍾意飲茶, 但星期六日真係貴好多, 平時又冇時間, 無計都係要俾錢人賺.今次嗌少啲, 必叫鮑汁花生鳳爪, 面頭嗰啲浸下佢口感會再冧啲, 好好食灌湯餃我麻麻地, 朋友好鍾意食, 倒晒啲醋落去會好飲啲鵪鶉蛋燒賣都係每次都會嗌, 鵪鶉蛋好味, 燒賣都好大粒蘿蔔糕普普通通茶係普洱茶, 有時飲壽眉, 鍾意佢茶味濃, 飲極都未淡, 好多酒樓其實都無咩茶味, 呢間算唔錯

灌湯餃我麻麻地, 朋友好鍾意食, 倒晒啲醋落去會好飲啲

鵪鶉蛋燒賣都係每次都會嗌, 鵪鶉蛋好味, 燒賣都好大粒
蘿蔔糕普普通通
2023-07-30
$100 (早餐)
2023-08-08 726 瀏覽
感謝何副經理為長者及小朋友安排了合適的位置,而桌面亦放置了印好的預訂菜單。食物質素不錯,沒有想吃的美點雙輝,但咖啡糕亦比預期好吃。龍蝦🦞雖然沒有如某些酒樓註明足三斤,但份量尚算足夠。整體來說,是滿意的壽宴。
2023-06-09
2023-01-26 2742 瀏覽
很久沒有去這酒樓飲茶,因為點心價格偏貴,所以當年祈望點心質素應該有別於其他酒樓,當年吃過感覺點心質素一般。今次再來飲早茶,發現點心味道和以前差不多,味道都是一般。酒樓樓底十分高,坐在廳堂飲茶是舒服的。檯旁有一部自助煮水機,可以自己動手加水入茶壺內,做到水滾茶靚。茶葉的質素就不錯,選了鐵觀音茶,經多次沖泡依然保持濃郁茶香和色澤。用手機掃碼即可點餐。今次點了五款。五柳炸雲吞,上檯時食物不熱,三隻雲吞,有一隻沒有蝦肉在內。有蝦肉的兩隻還好,皮也算炸得鬆脆。瑤柱雞包仔,包內有少量瑤柱絲,雞肉份量正常,包的口感軟熟。潮州蒸粉果,皮層厚,餡料普通。乾蒸牛肉賣,雖然吃起來容易,但牛肉味少。四季荷葉飯,飯量適中,口感濕潤,飯粒不夠乾身,配料也少。五個點心沒有一個覺得最滿意,所以日後應該也少去這酒樓飲茶了。

用手機掃碼即可點餐。今次點了五款。

瑤柱雞包仔,包內有少量瑤柱絲,雞肉份量正常,包的口感軟熟。

潮州蒸粉果,皮層厚,餡料普通。

乾蒸牛肉賣,雖然吃起來容易,但牛肉味少。
四季荷葉飯,飯量適中,口感濕潤,飯粒不夠乾身,配料也少。
五柳炸雲吞
瑤柱雞包仔
潮州蒸粉果
乾蒸牛肉賣
四季荷葉飯
鐵覲音茶
2023-01-13
$100 (早餐)
鐵覲音茶
2022-12-27 2687 瀏覽
廳房設於酒樓2樓,環境闊落,除了一席12位枱外,還可放置一枱麻雀枱,並設有電視琵琶豬肥瘦適中,皮脆肉嫩,火喉平均翠綠豆苗配上髮菜瑤柱和大大隻的蠔豉,常用的冬菇終於退場,讚蝦球炒西蘭花,蝦大隻爽口,以黃紅椒同炒,色彩豐富久違了的蟹鉗,有點過火,雖然沒有神還原兒時味道,但也不過不失,伴以清新的沙律菜是一大加分位足料的仿翅不稀不稠,味道剛好鮑魚在巨型的鵝掌下顯得份外細,鵝掌很硬,打包回家要用壓力煲加壓花尾斑滑魚肉鮮嫩,可惜豉油有點過鹹燒雞正正常常糯米飯不夠軟糯,偏硬、乾水餃飽滿,滿滿的蝦肉和幼細的香菰絲,超滿足芝麻味湯圓紅豆沙甜味適中,不會有糖精味整體:環境、味道、份量、服務俱佳的晚餐
琵琶豬肥瘦適中,皮脆肉嫩,火喉平均
翠綠豆苗配上髮菜瑤柱和大大隻的蠔豉,常用的冬菇終於退場,讚
蝦球炒西蘭花,蝦大隻爽口,以黃紅椒同炒,色彩豐富
足料的仿翅不稀不稠,味道剛好
花尾斑滑魚肉鮮嫩,可惜豉油有點過鹹
燒雞正正常常
糯米飯不夠軟糯,偏硬、乾
水餃飽滿,滿滿的蝦肉和幼細的香菰絲,超滿足
芝麻味湯圓紅豆沙甜味適中,不會有糖精味

整體:環境、味道、份量、服務俱佳的晚餐
2022-08-02 2773 瀏覽
點都要抽出時間配下屋企老人家去飲茶,見美心間酒樓幾靚就諗住試下。裝潢設計好豪華,的確有皇宮的風格,而且仲有一個好似舞台既地方被紅色幕布遮住,唔知係咪會有表演,抬頭望盞吊燈都幾華麗。講起酒樓其實腐竹卷、馬拉糕等都中規中矩冇乜特別,味道尚可;牛肉燒賣足料,雖然有少少過鹹,炒米粉份量唔多而且料好少,味道都係平時食開既感覺;排骨同八爪魚都唔算出色,兩者份量都好少,不過味道唔會好重,都算好吃,但兩者份量都幾少。感覺就係同其他酒樓冇乜分別,唯一唔同就係環境幾好,服務衛生都一般般。
八爪魚
蒸排骨
炒米粉
牛肉燒賣
馬拉糕、腐竹卷、雞爪
2022-07-23
2022-02-07 2089 瀏覽
今天同老公去了荃灣美心飲茶,現在美心已經不用再用點心紙了,全部都改用電話QR CODE 落單,都好嘅可以慳返好多紙夠環保,發現新春期間原來美心出了一些新春點心,這個點心我覺得非常抵食,性價比超高,點心名字叫「四喜臨門」,就是在乾蒸燒賣上面各放置了鮑魚、乾瑤柱、帶子及發菜,每籠$50,其實新春點心還有其他選擇,食材普通的也要$40,只是多付$10就可以吃到海味點心太值得了。平時在中式酒樓吃燒賣一般都是乾蒸燒賣,不過有一些舊式酒樓還有各種各樣的廣東燒賣: 例如有透光皮包裹的鵪鶉蛋燒賣,也有無皮的豬潤燒賣,但兩者都與乾蒸燒賣的賣相很不同,正常乾蒸燒賣外面包上黃色的皮,較高級的會把一隻明蝦搭在肉餡上,最後點綴魚子,一般用蒸籠上枱。但這一個「四喜臨門」雖然用了乾蒸燒賣,但是因為在肉餡上棄用了蝦仁,因應新春期間而改用了鮑魚、乾瑤柱、帶子及發菜,為了配合以上的食材又避免太乾,所以應該是打了一個獻汁,再以小碟上。鮑魚雖然是比較細小,但是入口足夠淋也有一點咬口,而且更帶點鮑魚味;乾瑤柱更是入口即化開;帶子也相當鮮味,比較起鮑魚,乾瑤柱和帶子相對大粒,而發菜應該是最弱的一件,但最重要是好意頭。還有我最喜歡

四喜臨門
還有我最喜歡吃的香茜餃,不是每間酒樓都有得吃的,原來是屬於精點收$40,只有上午去喝茶才可以吃到,因為很快賣完。
香茜餃內有蝦肉,肥瘦均勻的豬肉滑和最重要的莞茜,口感鮮、香和爽,很回味, 所以屬於精點呢!
香茜餃

另外我們還叫了一個灌湯餃,灌湯餃有滿滿的熱騰騰的湯而且湯很清甜,餃是滿滿的肉,湯內還有一粒燉很綿的乾瑤柱及一些娃娃菜,同樣$50,可惜我沒有拍照,「四喜臨門」及灌湯餃這兩個點心我覺得最值得吃。

今天有六百幾人確診,聽說政府很快就會有新措施, 但願不會連午市堂食也禁止🚫!GOD BLESS!🙏
2022-02-07
四喜臨門
香茜餃
2021-12-31 624 瀏覽
今日除夕,打算同老公去赤柱chill下,出發前當然要醫下肚仔先啦,12:00pm在GULU取了票只等十張檯也要等約一小時才進入酒樓,無計啦,地點方便而且每張抬都有得玩自己煲水,嘻嘻!😜這間酒樓前身是一間很大的戲院-凱旋戲院,所以還保留了戲院的銀幕位置,而原來的超等座位即2樓座位就變成了現在酒樓的二樓包房位置。其實酒樓點心冇咩好俾食評,食來食去都係腸粉蝦餃之類的東西,二個人更加難點嘢食,傳統酒樓一籠四件,食二籠加碟腸粉都都飽左一半,唔似得龍景軒、嘉麟樓、明閣或新同樂呢d高級酒樓可以按人頭計件數,畢竟街坊生意,美心皇宮既水準其實都算中上。我們點了牛腸、蝦🦐餃、香茜餃、叉燒餐包、瑤柱柚皮及蜆芥鯪魚球,但是每次點香茜餃最後服務員回覆都是已經賣清,我有d懷疑其實一向係冇提供香茜餃,只是美心不想重印點心紙,who knows?。😅我們點瑤柱柚皮,是因為這是一個功夫菜,自家很難做到,美心皇宮提供的瑤柱柚皮有4塊不是太厚的柚皮,墊底的有大約四五棵銀絲菜,瑤柱柚皮很淋還可以,但是味道不是我想像中的好味,欠缺一些蠔油味,糖下得太多,銀絲菜也太多亦太硬,我們不會再試。而我這次推薦的就是蜆芥鯪魚球,鯪魚球炸過

瑤柱柚皮

而我這次推薦的就是蜆芥鯪魚球,鯪魚球炸過是當然的,放入口中竟然是有酥脆的感覺,外皮酥脆內裏軟滑,加上蜆芥的鹹香味,出乎意料的好吃,就是道蜆芥鯪魚球讓我寫了這個食評,我認為這個鯪魚球是值得一試。👍

2021-12-21 1894 瀏覽
諗住開開心心同家人提早慶祝冬至食飯!本來已經訂了枱起初見到帶位職員好有禮貌!滿心歡喜今晚應該食得好開心!詢問一位中年女員工有關食物嘅問題時一啲都唔識答,無心推介亦無心向客人介绍食物,叫了一個三百幾蚊羊腩煲但係一啲都唔淋。同經理講!行過嚟一啲解答客人原因都沒有,懶理之下就行開一啲都冇向客人去解釋。取消了事。唔怪得之餐廳在繁忙時間都冇咩客。。
2021-12-16 1278 瀏覽
一段時間無黎過美心皇宮,而家無咗點心車呢個傳統特色,但多了手機qr code落單。點心依舊出色。2大1細,叫了牛雜,棉花雞,牛栢葉,炸雲吞,三文魚炒飯。值得重點推介就係棉花雞,去過咁多間酒樓,未試過有一間魚肚多到咁,成個底都係魚肚,無芋頭墊底,雞都好滑,真係每次食都好滿足。其次推介係牛雜,味道調得好,配以桂林辣醬,一流。不過今次牛雜少了牛腸,感覺就差咗啲野咁。意外之處係美心竟然都有特價點心,20蚊。所以點了牛栢葉同炸雲吞,水準正常。炒飯原來都係正常,但喺美心,就對品質有一定期望,因為碟飯無乜特別,三文魚有啲啲腥,所以就有點失望了。以前有車仔一定要坐地下,但無咗推車仔,坐2樓環境闊落啲,仲要人少好多。 服務環境都屬好。 而家物價貴,所以食美心反而已經唔覺佢好貴了。以前就係覺得好貴,所以好味。而家係合理價錢換好味。

2大1細,叫了牛雜,棉花雞,牛栢葉,炸雲吞,三文魚炒飯。

五香牛雜
五香牛雜
炸雲吞
棉花雞
  • 柱侯牛雜
❣️小公主邊玩邊食😋美心首創拔絲蓮蓉月餅❣️小公主淨係見到個盒嘅時候已經超級興奮😆😆因為個盒超級靚💗靚到佢以為係個首飾盒😍一打開就見到有八個拔絲蓮蓉月餅🥮即刻打開放入焗爐加熱再品嚐😍一打開焗爐已經俾啲香氣撲入鼻😌濃濃蛋黃配合清香白蓮蓉🌟味道層次非常豐富💗最重要就係唔使用刀切!用手一掰、一拉🙌🏻就可以拉出絲絲相連軟心💞絲絲蛋黃抽心拉出,拉出玩味,絲絲驚喜💖餅皮仲有啲花生碎🥜配埋鹹蛋黃、幼滑白蓮蓉同焦香花生碎!多重口感😋😋雙倍滋味!一啖咬落去口感滑糯,充滿鹹香滋味😋😋😋食完八個月餅之後💝個盒仲可以俾小公主留返來做首飾盒添😍睇得、玩得、食得、仲用得添!送禮自用都咁啱!
❣️小公主邊玩邊食😋美心首創拔絲蓮蓉月餅❣️

2021-09-06
2021-07-30 1141 瀏覽
怪不得有 coupon 都定到位,入席叫菜粗聲粗氣,叫再講一次,又冇禮貌。兩人叫兩碟,第一碟三十分鐘到,第二碟吹了最後十五分鐘再到,我碗白飯遊街一圈十分鐘到,所有嘢凍哂,唔好食。不如執左佢。記得上幾次一樣一餐飯好似去飲一樣,一碟一碟來,只怪自己死貪近,冇下次。仲有收碟的未食完就收,隔離抬走左半個鐘又唔收。一個字,X。
2021-04-25 1800 瀏覽
星期六入住酒店,逗留一天,今天中午要退房,乘坐酒店免運穿梭巴士到綠陽新村落車,順便去美心皇宮酒樓 午餐,等咗一小時,終於有位,急不及待...鵪鶉蛋燒賣 $39這種懐舊點心,甚少吃到了鮮蝦、肉,味道不錯芋頭糯米卷 $36有創意,花點功夫做,薄薄芋頭片 包住糯米 嘩!特價美點 $26 😋五柳炸雲吞香脆可口,配酸甜汁,夠開胃豉椒蒸魚雲 $39似乎太多骨,味濃,偏咸 鮮蝦腸粉 $38皮略為厚,飽😀,大大隻蝦,爽、彈牙甜豉油😋吃得好飽,開心滿足

鵪鶉蛋燒賣 $39
這種懐舊點心,甚少吃到了
鮮蝦、肉,味道不錯

芋頭糯米卷 $36
有創意,花點功夫做,薄薄芋頭片 包住糯米

嘩!特價美點 $26 😋
五柳炸雲吞
香脆可口,配酸甜汁,夠開胃

豉椒蒸魚雲 $39
似乎太多骨,味濃,偏咸

鮮蝦腸粉 $38
皮略為厚,飽😀,大大隻蝦,爽、彈牙
甜豉油😋

吃得好飽,開心滿足

2021-04-25
2020-10-21 2303 瀏覽
又係食飯嘅時候,響荃灣綠楊坊嘅美心皇宮。座位算係寬敞,樓底高、光猛,環境都叫做唔錯。濃湯肘子花膠扒,望落Menu就被呢道菜吸引,上到嚟都好靚,濃湯雞熱住的,花膠都好大塊,但係見到上面仲有好多黑色嘅一粒粒同埋比較腥。就係因為洗得唔乾淨。如果唔係呢道菜應該幾好食。乳豬叉燒都唔錯,由於我哋比較早到,乳豬要燒,所以呢碟餸都等咗比較耐先出,叉燒肥瘦均稱,乳豬就冇乜多餘嘅脂肪。油浸藍鱈魚其實我唔係好知藍鱈魚係啲乜嘢野,我本身係期望油脂比較豐富嘅,但係點講呢條魚唔係好似想去品種。味道都唔錯,不過以油浸來講佢嘅油溫應該高咗一d,所以似係炸,而魚肉又真係唔夠滑。沙薑煎焗雞,砂薑同雞嘅調味唔會死錯人,煎左嘅雞就會好香口,但係由於佢唔係用新鮮雞,冇乜雞味,相對調味就要增加,所以呢道菜我嘅評價係麻麻。

油浸藍鱈魚